1940 | Vichy Frankrijk en het akkoord met Hitler | In Europa (2006/2007)

De naoorlogse mythe dat alle fransen moedig verzet tegen de Duitsers boden in WOII klopt niet helemaal. Miljoenen Fransen steunden de populaire maarschalk Pétain. Nadat de Duitsers Frankrijk binnenvallen sloot in europa kort, in europa 1940, 1940, Pétain, Bernard Ullmann, Bernard Ullmann vichy, frankrijk wo2, vichy frankrijk, vichy 1940, in europa vichy, vichy france, wo2, vpro in europa, geert mak in europa, geert mak frankrijk
een akkoord met Hitler en bestuurde hij vanuit het Zuid-Franse slaperige kuuroord Vichy een derde van Frankrijk. Vichy keert zich net zoals Nazi-Duitsland tegen de Joodse bevolking. Voor sommige gezinnen betekende dat veel slechts. Bernard Ullmann’s moeder was bijvoorbeeld getrouwd met een hoge Vichy-officier. Hoe liep het met hen af?
Naast de nieuwe serie In Europa publiceren we ook video's aan de hand van de oude serie uit 2007/2008. Abonneer je op dit kanaal om niks van In Europa te missen.
De VPRO trekt samen met schrijver en historicus Geert Mak opnieuw door Europa en de Europese geschiedenis. De nieuwe serie pakt de draad op waar de vorige eindigde: in 1999. Het optimisme tijdens de eeuwwisseling maakte plaats voor angst en verwarring na de aanslagen op de Twin Towers, de kredietcrisis, een toenemende stroom vluchtelingen en een steeds slechtere relatie met Rusland. Maar kun je geschiedenis herkennen als je er middenin zit? Als niemand nog weet hoe het gaat aflopen?
Elke aflevering begint met een gebeurtenis die Geert Mak als een keerpunt in de hedendaagse geschiedenis beschouwt, terwijl op het moment niemand dat nog in de gaten had. Dat besef kwam pas veel later. De serie 'In Europa, de geschiedenis op heterdaad betrapt' laat ooggetuigen aan het woord die zonder dat ze het doorhadden middenin een belangrijke historische gebeurtenis belandden.
In Europa, de geschiedenis op heterdaad betrapt is een serie met Geert Mak van Stefanie de Brouwer en Roel van Broekhoven.
Meer over In Europa www.vpro.nl/ineuropa
Wil je aan de slag met In Europa in de klas, kijk op: www.vpro.nl/programmas/in-eur...
#ineuropa #geertmak #vpro
Help us caption & translate this video!
amara.org/v/C2yvp/

Пікірлер: 3

  • @peter_de_Jong817
    @peter_de_Jong8172 жыл бұрын

    Goede docu. Jammer vele mensen voor zoveel extra leed hebben gezorgd door z'n inhumaan regime te steunen.

  • @mbert7537
    @mbert75372 жыл бұрын

    Hypocriet Europa.

  • @mister4593

    @mister4593

    Жыл бұрын

    Nazi Europa nog beter gezegd