1956 | De Hongaarse opstand | In Europa (2007-2009)

In 1956, drie jaar na Stalins dood wordt er een geheime toespraak van de nieuwe Sovjetleider Chroesjtsjov gelekt. In de toespraak wordt voor het eerst een boekje opengedaan over de immense terreur en moordpartijen die zijn goedgepraat onder Stalin’s regime.
In het communistische Hongarije pikken andersdenkenden het niet meer. Een grote opstand tegen de communistische regering is het gevolg. Wanneer de opstandelingen verkondigen dat ze uit de club van communistische staten (het Warschaupact) willen stappen slaan de communisten met de hulp van Sovjettanks genadeloos terug. Ver tot in de provincies van Hongarije wordt er gedemonstreerd. En overal loopt de situatie akelig uit de hand.
De VPRO trekt samen met schrijver en historicus Geert Mak opnieuw door Europa en de Europese geschiedenis. De nieuwe serie pakt de draad op waar de vorige eindigde: in 1999. Het optimisme tijdens de eeuwwisseling maakte plaats voor angst en verwarring na de aanslagen op de Twin Towers, de kredietcrisis, een toenemende stroom vluchtelingen en een steeds slechtere relatie met Rusland. Maar kun je geschiedenis herkennen als je er middenin zit? Als niemand nog weet hoe het gaat aflopen?
Elke aflevering begint met een gebeurtenis die Geert Mak als een keerpunt in de hedendaagse geschiedenis beschouwt, terwijl op het moment niemand dat nog in de gaten had. Dat besef kwam pas veel later. De serie 'In Europa, de geschiedenis op heterdaad betrapt' laat ooggetuigen aan het woord die zonder dat ze het doorhadden middenin een belangrijke historische gebeurtenis belandden.
In Europa, de geschiedenis op heterdaad betrapt is een serie met Geert Mak van Stefanie de Brouwer en Roel van Broekhoven.
Meer over In Europa www.vpro.nl/ineuropa
Wil je aan de slag met In Europa in de klas, kijk op: www.vpro.nl/programmas/in-eur...
#ineuropa #geertmak #vpro

Пікірлер: 6

  • @wkadeboer2259
    @wkadeboer22592 жыл бұрын

    "om Hongarije" wilden ze geen conflict met Rusland wat is er nu anders met Oekraïne?

  • @maskedplayer8611

    @maskedplayer8611

    2 жыл бұрын

    Er is zeker een parallel maar dat betekent dat er ook hoop is voor Oekraïne. Maar eerst een heleboel ellende.

  • @chrisvonk7712
    @chrisvonk77123 жыл бұрын

    First

  • @olhoogveld1616

    @olhoogveld1616

    3 жыл бұрын

    Nobody gives a fack

  • @blub5704

    @blub5704

    3 жыл бұрын

    zo stoer 😍😍😍 wil je nu roblox verkering met mij?