1628. Födém szigetelés vályognál? ❄🌞 Kőzetgyapottal? 2 év tapasztalatai.

Ғылым және технология

2 év távlatában vizsgáljuk meg, hogyan működik a 15 cm-es kőzetgyapot hőszigetelésem párazárófólia nélkül. Párafékező fóliát raktam a rendszerbe, méghozzá hullámkartont. Lássuk hőkamerával és nedvességmérővel is, hogy van-e valami hiba, tragédia benne.
Elérhetőségem fontos esetre és rövid telefonra: 70/ 6 125-521
201228

Пікірлер: 54

  • @tamasnovak3
    @tamasnovak32 жыл бұрын

    Köszönjük a tesztet 👍

  • @Nyomi001
    @Nyomi001 Жыл бұрын

    Köszi a videót!!!

  • @adriankosa6751
    @adriankosa67512 жыл бұрын

    Nagyon jó videó lett, köszönöm szépen a hasznos információkat!

  • @raytry69
    @raytry692 жыл бұрын

    Pont nemrég vettem jómagam is egy mini hőkamerát ilyen célokra. Akit érdekel, csak ajánlani tudom: P2 thermal camera. Banggoodon is van, jómagam onnan rendeltem.

  • @tamastoth6069
    @tamastoth60692 жыл бұрын

    Van egy olyan gondolatmenetem a stukator födém hőszigetelésére... Felül megbontani egy sávban a deszkát és darált polisztirollal kitölteni a gerendák közét és utána visszajavítani. Az ömlesztett anyagokban az egér nem tud járatot készíteni így talán nem is lenne neki optimális otthon. Véleményezzétek az ötletem, mert lehet hogy hibás, mert még nem hallottam róla hogy megvalósította volna valaki.

  • @sebestyenszaby
    @sebestyenszaby Жыл бұрын

    Nalam is is ilyen hullamos karton volt a furdoszoba felett vagy 3-4 retegben, meg a volt tulaj rakta de sajno a retegek kozott bepeneszedett rendesen.

  • @Lim-_-n
    @Lim-_-n Жыл бұрын

    Sziasztok, Födémet szeretnék szigetelni, a padlás irányából, a sarat és a padlót nem szeretném felszedni. Régi építésű épület, stukatúros, deszka légrés deszka sár. Kimérni nemtudtam, de biztos hogy felfelé szökik el a meleg. ( se hőkamera, se lézeres hőmérő nincs jelenleg a környéken ) 2x10 cm kőzetgyapot szigetelés a terv. A kérdésem, hogy kell e a szigetelés alá páraZáró fólia? Mi a mai álláspont és tapasztalat? Ha kell, akkor a fóliát oldal irányban fel kell hajtani a kőzetgyapot oldalára is? Rengeteg és zavaros az információ jelenleg. A videók sok hasznos információt tartalmaznak, de amikor a stukatúrról beszéltél, hogy jól szigetel, akkor közben narancssárga volt a teljes kép .... tehát jött fel a meleg. Köszönöm előre is a segítséget.

  • @tamasmakai8434
    @tamasmakai84342 жыл бұрын

    Tisztelt László! Egy kérdésem lenne, a födém szigetelésnél a papír tekercs helyett esetleg alkalmazható lenne a régit gabonás kender zsák? Elég sok maradt itt a házban,amit vásároltunk. Válaszát köszönöm.

  • @aadaam
    @aadaam2 жыл бұрын

    Azért nedvesebb a szabadon lévő karton, mert a pára a hidegebb felületen csapódik ki. A kőzetgyapot alatt melegebb a karton felülete, illetve a kőzetgyapotnak jó a páraáteresztő képessége.

  • @tamastoth6069

    @tamastoth6069

    2 жыл бұрын

    Egyetértek veled. Fura hogy egy szakértő (is) ilyen paraszlogika szerint is hibás következtetést tesz közzé.

  • @viktorzsidai6012

    @viktorzsidai6012

    2 жыл бұрын

    @@tamastoth6069 Aki nem tudja tanítja.........

  • @kkiukgtrg9314
    @kkiukgtrg93142 жыл бұрын

    meg majd tervezek egy belső állmenyezett csinálni szigetelés terén mert szokik a meleg nagyon .

  • @kkiukgtrg9314
    @kkiukgtrg93142 жыл бұрын

    hello héten fog megjonni a kőzetgyapot 15cm vastagsáút rendeltem mit tanácsolsz alá le teríteni ?

  • @gaborszabo4491
    @gaborszabo4491 Жыл бұрын

    Egy olyan kérdéssel fordulnék önhöz hogy ugyan ilyen sárfödém van a vályogházban és 2szobában nagyon bevan hajolva a mennyezet de már hosszú évek óta és pont ott van a tető szék lába!ki kell váltani a nyomó ponton a szék lábát de a mennyezettel mit tegyek??köszönöm a segítséget!

  • @ziegleribolya80
    @ziegleribolya80 Жыл бұрын

    kérdezném,hogy lehet járni a szigeetelésen?

  • @maskeppmas
    @maskeppmas Жыл бұрын

    Szeretném kérdezni, hogy melyik évszakban történt a nedvességmérés? Szerintem nagyon nem mindegy, hogy mikor: ősszel, a tél elején, a tél közepén vagy a tél végén vagy tavasszal. Gyanúm szerint ősszel vagy a tél elején volt a mérés.

  • @laszlop5788
    @laszlop57882 жыл бұрын

    Nekünk a födém, alulról felfelé: stukatur-deszka-légrés-deszka-5 cm saralás. Kb 3 éve megkérdeztem a rockwool szakemberét, hogy legyen a további rétegrend, mert szigetelni szeretnék. Azt mondta, hogy a födémre közvetlenül terítsem le a 20 cm közetgyapot paplant (10+10cm kötésbe a rések miatt), majd pára áteresztő fóliát terítsek rá a szigetelés védelme miatt. Így biztosítva a födém szellőzését.

  • @univerzum9830

    @univerzum9830

    Жыл бұрын

    Szia! És milyenek a tapasztalatok? Mesélnél róla pár mondatban? Nekem is hasonló a födémem. Üveggyapottal szeretném leteriteni, 10+10 cm

  • @laszlop5788

    @laszlop5788

    Жыл бұрын

    @@univerzum9830 A fólia a tetejére még nem lett rátéve, látszik rajta, hogy koszolódik, kosz nyomja össze a szigetelést. Kisímult a hőmérséklet a házban. A konvektor két bekacsolása között a hőingadozás, 1,5-2 fokról, 0,5 fokra csökkent. Az éves gázfogyasztásunk 870 m3-l lett kevesebb(90m2 - 22 °C). Nyáron sokkal kevésbé melegszik fel a ház. Idén a redőny rendszeres le engedésével és éjszakai szellőztetéssel 27 fok alatt maradt a hőmérséklet bent. Idén még jön egy nyílászáró csere és a termosztátos konvekpro(mvm kedvezménnyel).

  • @laszlop5788

    @laszlop5788

    Жыл бұрын

    Viszont, mielőtt leteríted a gyapotot, előtte a réseket gondosan be kell saralni, hogy ne szökjön a levegő, ne huzatoljon. Ha bele fér a keretedbe akkor érdemes egy favázat építeni és abba tenni a szigetelést és a favázra rögzíteni a fóliát. +10cm (összesen 30cm) szigetelővel pedig még hosszú ideig hatékony lehet. NÁLUNK a homlokzati hőszigetelés lényegében soha nem térülne meg, de vakolat javításkor fog kapni 5 cm szalma szigetelőt, ha már szétverjük úgy is.

  • @Lim-_-n

    @Lim-_-n

    Жыл бұрын

    És mi lett az eredmény? Szivem szerint én sem tennék párazárót.

  • @szabikaze

    @szabikaze

    8 ай бұрын

    Szia! Engem is érdekelne mi a tapasztalat. Most készülök hasonlóra én is.

  • @stefaniabalogh6583
    @stefaniabalogh658310 ай бұрын

    Kedves László! Sárfödémnél milyen rétegrendet javasol? Köszönöm

  • @zsoltlehocki
    @zsoltlehocki3 ай бұрын

    Szia! Szuper a videó! Kérdezném, hogy döngölt sárpadlás esetén is alkalmazható a kőzetgyapot hőszigetelés az alábbi hullámpapir rétegrendel?

  • @szabozsolt563
    @szabozsolt5635 ай бұрын

    Hőkamerából milyet érdemes venni? Mire érdemes odafigyelni, ugyanezzel a céllal?

  • @palmaliget3824
    @palmaliget38242 жыл бұрын

    Kiraly a hökamerád. Jó lenne nekem is egy

  • @attilakiss25
    @attilakiss252 жыл бұрын

    Üdvözlöm. Én is megvettem a közetgyapotot. Viszont nem gondoltam arra hogy alá tegyek párazárót, illetve nem is mertem volna. Tudna ajánlani párazárot amit alá tehetnék? Üdvözlöm és köszönöm.

  • @johnhajdu4276

    @johnhajdu4276

    2 жыл бұрын

    A párazáró fólia alatt ki fog csapódni a víz, és visszapötyög a plafonra. Ami egy idő után foltos penészedéshez vezet majd.

  • @gyureegyerek

    @gyureegyerek

    2 жыл бұрын

    @@johnhajdu4276 miért csapódna ki a pára ha nem találkozik hideg felülettel?

  • @krisztianpuzsik5340
    @krisztianpuzsik53402 жыл бұрын

    Üdv! A padláson lévő 5-7 cm es sár réteget le lehet cserélni? Pl perlitbetonra? Személyesen tudnánk erről beszélni? Köszönöm!

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    2 жыл бұрын

    Le lehet cserélni ám mások a tulajdonságaik. 5-7 cm perlitbeton szerintem felreped majd mint a fene.

  • @krisztianpuzsik5340

    @krisztianpuzsik5340

    2 жыл бұрын

    @@nepazarolj milyen megoldást lehetne, ami működőképes?

  • @edegabos5917
    @edegabos59172 жыл бұрын

    Kedves László, a felujjítás alatt álló vályogházamhoz én is megvásároltam a kőzetgyapotot. Úgy gondoltam, hogy a deszka parasz mennyezetre teszek egy pára áteresztő fóliát és arra teszem a kőzetgyapotot. Viszont most úgy gondolom, hogy inkább messzel és cementel kevert fűrészport teszek inkább mert félek, hogy idővel a kőzetgyapot por lejut a lakásba ami ha jol tudom elég káros. Neked mi a véleményed.

  • @peterdunai4073
    @peterdunai40732 жыл бұрын

    Ezen a gipszkarton témán én sokat gondolkodtam, mert hét engem pl. zavar a girbe gurba vályogfal. Arra gondoltam, hogy ha alul és felül kihagynánk 1-1 centi rést vízszintesen, akkor mint a kéményeknél a levegő tudna áramolni és kiszellőztetné a falat. Biztos, hogy nem találtam fel a spanyol viaszt, mert a villanyszerelőm felhívott és mondta, hogy az ötletemet látta a gyakorlatban egy helyen megvalósítva. Azt nem tudom, hogy a gyakorlatban tényleg működik-e? Neked erről mi a véleményed, hallottál ilyenről vagy próbáltad ezt már?

  • @istvancsosz6631

    @istvancsosz6631

    2 жыл бұрын

    Üdvözlet. Ha a födémre a szigetelés alá párazáró fóliát teszünk, hogyan távozik el a pára a házból? Miért nem vizesedik be a tapasztott födém?

  • @raytry69

    @raytry69

    2 жыл бұрын

    @@istvancsosz6631 Időnkénti szellőztetéssel. Ha a födém felé távozna a párás levegő, akkor az a lehűlés következtében vagy a szigetelésben, vagy a faszerkezet melletti résekben csapódna ki. A lehető legrosszabb helyeken.

  • @mastermindd
    @mastermindd Жыл бұрын

    Szia. Nem vályogház, de salakkal fedett téglafödémre raknál a kőzetgyapot/polisztirol alá párazáró fóliát?

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    Жыл бұрын

    Az előírások szerint kötelező, na de nem mindegy hová rakjuk. Mindig a lehető legközelebb a beltérhez, ennek valószínű az az oka, hogy a párazáró fólia mindig meleg legyen, mert ellenkező esetben azon is lecsapódik a pára. Valamint, ha fafödém van, akkor ne rekedjen meg a fafödémben a nedvesség. tehát pl. gipszkarton mennyezet esetén közvetlen a karton alá kerül a párazáró fólia. Én fentre semmi képpen nem tennék, főleg, ha fa födémszerkezet van. Ide páraáteresztő fóliát tennék alulra is felülre is a szigetelésre.

  • @user-hj4db3qs1n
    @user-hj4db3qs1n8 ай бұрын

    Akkor most megnyugodtam. Múlt héten szigeteltem a tetőt, alul van a hőtükrös párazáró fólia, rajta kb. 30 centi kőzetgyapot és üveggyapot, tetejét pedig leterítettem pára áteresztő fóliával. Kíváncsi vagyok, milyen lesz a fűtésem az idén.

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    8 ай бұрын

    Az alul van a párazáró, az mit jelent? A szigetelés alatt vagy bent mennyezeten a gipszkarton vagy lambéria alatt?

  • @user-hj4db3qs1n

    @user-hj4db3qs1n

    8 ай бұрын

    @@nepazarolj padláson a sár, azon a párazáró, rajta a szigetelés, tetején pedig a pára áteresztő.

  • @univerzum9830
    @univerzum9830 Жыл бұрын

    Üdvözletem! Hogy takarjam le a kőzetgyapotomat a padláson, hogy ne tapossam közben össze?

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    Жыл бұрын

    Én úgy takargattam, ahogy haladtam előre a lerakással. Ha már mind le van rakva, akkor egy széles vastagabb deszkát kell ráfektetni, hogy eloszlassa a terhelést és arra ráállni. Persze ez csak a táblásnál működik, a paplan összenyomódik.

  • @univerzum9830

    @univerzum9830

    Жыл бұрын

    @@nepazarolj köszönöm a választ!

  • @cybcarr
    @cybcarr Жыл бұрын

    Kedves Laci! Egy ismerős javasolta, hogy legyen légrés a pára eltávozására a födém s a szigetelés között. mit gondolsz? Sima vályog, és a szokásos sárfödém. :) köszii

  • @adamtoth3148

    @adamtoth3148

    11 ай бұрын

    Sokkal jobb mint a pàrazàró fólia

  • @johnhajdu4276
    @johnhajdu42762 жыл бұрын

    Ez nagyon nehéz téma. Az egérke a kőzetgyapotban nagyon boldog lesz, és borzasztó könnyű dolga lesz bemászni, mert az osb lap neki mint a papír. A márványpoloka is bemászik és tenyészhellyé válik. A fiúmacska a kőzetgyapotban ha bepisil, az egész padlás bozasztó büdös lesz. A szigetelő kőzetgyapotot ha nem fedi le az ember, akkor az olyan mintha nem is lenne szigetelés. Mi is tettünk fel, de sajnos nem segít semmit. Én úgy gondolom, hogy vagy kemény kőzetgyapotot vagy zárt cellés XPS-t kell feltenni, majd lefedni esztrich-hel hogy az egér ne rágja át magát rajta. Kell a szigetelés fölé fólia, hogy az esztrich vize ne menjen a födémbe. Lent a lakást páramentesíteni kell, ha az ablakon kicsapódik a víz télen, akkor be kell indítani a páramentesítőt. Mindennek a feltétele, hogy az oldalfalak szigetelve legyenek, mert ha azok vizesek, akkor a födémszigetelésnek nincs értelme.

  • @sandorborbas9188
    @sandorborbas9188 Жыл бұрын

    A hullám papír miért fontos alá?

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    Жыл бұрын

    Mert szálas szigetelőanyag és nem illik közvetlen a porba tenni. :-)

  • @sandorborbas9188

    @sandorborbas9188

    Жыл бұрын

    @@nepazarolj és a pára nem csapódik le alatta Télen tehát ha így rárakom a sárdödémre nem lesz vizes az alja szigetelésnek ?A pára tud távozni a papíron és a kőzetgypoton keresztül ?

Келесі