#109

Dr. Bruce Perry ile Oprah Winfrey’in birlikte kaleme aldıkları “What Happened to You” isimli kitaba atıfla “durum duyarlılık” kavramı üzerinde durdum ve kitapta yer alan tabloyu göstererek başlıca iki stres tepkisi olan uyarılma ve soyutlama durumlarında içine girdiğimiz duygu durumlarını açıkladım. Uyarılmada kortikal sistemlerimizin kapandığını ve daha ilkel beyin bölgelerimizin hakimiyeti ele geçirdiğini, buna karşın soyutlamada ise uyarılma durumuna kıyasla daha fazla düşünmeye dolayısıyla kortikal sistemimizi kullanmaya devam edebildiğimizi belirttim. Videonun özellikle son beş buçuk dakikasında kitaptan biraz ayrılarak bu bölümle doğrudan ilgili olmasa bile dolaylı olarak ilintili olduğunu düşündüğüm beni rahatsız eden ve bu nedenle değiştirilmesini arzu ettiğim hususlara değindim. Eğer bu bölümü izliyor isen özellikle o bölümü dinlemeni tavsiye ederim. Yorumlarını bekliyorum. Lütfen abone olmayı unutma ve kendine çok iyi bak😊

Пікірлер: 5

  • @Sevda_mete
    @Sevda_mete3 ай бұрын

  • @Boseogchoko
    @Boseogchoko4 ай бұрын

    Sınırlar ile ilgili bir kitaptan bahsetmiştiniz ve bir ara o konuyu işleyecektiniz. The book of boundaries, merakla bekliyorum. Bence çok dikkat çekici bir içerik olur.

  • @kendinias8533

    @kendinias8533

    4 ай бұрын

    Sevgili @Boseogchoco haklısın. Sınırlar ile ilgili olarak iki bölüm çektim şu ana kadar ve o bölümlerden birinde Melissa Urban'ın "The Book of Boundaries" kitabından bahsetmiştim. O kitabı bir kez daha okudum yakın zaman önce. Bu sayede önceki bölümlerde kitabın sınırlar ile ilgili temel birkaç mesajını tam olarak aktaramamış olabileceğimi fark ettim. Bu nedenle, sınırlar ile ilgili olarak yeni bölümler çekmeyi düşünüyorum. Ancak bundan önce travma serisini tamamladıktan hemen sonra özel-yakın ilişkiler ile ilgili olarak üzerinde durmak istediğim bir kitap var. Ellyn Bader ve Peter T. Pearson'un 1988 yılında yazdıkları "In Quest of the Mythical Mate-A Developmental Approach to Diagnosis and Treatment in Couples Therapy" isimli bu kitapta Margaret Mahler'in nesne ilişkileri kuramına armağan ettiği "psikolojik doğum" kavramının (bu konuda "Aileden Ayrışma" bahsi ile ilgili olarak birkaç bölüm çektim) biyogelişimsel evrelerini (anne ile bebek arasındaki simbiyotik bağ ile başlayan ilk dönem, sonrasında bebeğin anneden yavaş yavaş uzaklaşarak (dünyayı kendince practicing/experiencing ederek) bireyselleşmesi ve anneden ayrışması ile girdiği ikinci dönem ve yeniden anneye (bu kez daha fazla bireyselleşmiş, kendiliğini yaşamış ve kendinin farkında biri olarak) geri döndüğü son dönemi) oldukça zekice bir yöntemle ve aktarım şekliyle özel-yakın ilişkiler düzleminde partnerler arasındaki ilişki görüngülerine uyarlamışlar ve etrafımızda gördüğümüz ilişki paternlerinin ve bu ilişkilerde göze çarpan gelişimsel sorunların kaynağında yatan nedenleri gün ışığına çıkaran inanılmaz etkili ve ufuk açıcı bir eser vücuda getirmişler. Bu sebeple, oldukça dâhiyane bulduğum bu kitabın içerdiği mesajları özetle birkaç bölümde aktarmak istiyorum. Böylelikle, hayatımızın odağında yer alan yakın ilişkilerde neden bocaladığımızı, partnerimiz veya partnerimizin bizimle ya da kendimizle ile ilgili şikayetlerimizin altında yatan temel nedenleri, çoğunlukla hangi gelişimsel evrede sıkışıp kalmış yakın ilişkiler yaşamış ya da yaşamakta olduğumuzu, şimdi ve burada ilişki yaşarken söz konusu gelişimsel evrelerden hangisinde olduğumuzu anlamamız mümkün olabilir. Ne dersin? Sence nasıl olur? Bu kitaptaki tema sana ne hissettirdi? Bu konuda bölümler çektikten sonra sınırlar ile ilgili "The Book of Boundaries" isimli kitaptan hareketle bir iki bölüm çekebilirim. Sağol bu arada hatırlattığın için:) Sevgiyle.

  • @nilaygengonul8254
    @nilaygengonul82543 ай бұрын

    Merhaba videolariniza denk geldim ve inanamadim cunku okadar cok benim hayatimi anlatiyor ki kendim de bazen anlam veremedigim seyleri neden yaptigimi anladim. Benim size sormak istedigim bir sey var. Biz insanlar bir sekilde travmaya maruz kaliyoruz ve ona gore bazi davranislarda veya tepkilerde bulunuyoruz onu anladim peki bunlari nasil cozebiliriz ben en cok bununla ilgileniyorum aslinda travma cozmeye dair videolarinizi farketmedim var mi? Yada bu konuya dair alip okuyabilecegim bir kitap varsa onerirseniz sevinirim. Bu konuyla ilgili goruslerinizi de merak ediyorum tesekkurler

  • @kendinias8533

    @kendinias8533

    3 ай бұрын

    Nilay merhaba. Stres ve travma ile ilgili bölümlerde henüz iyileşme kısmına gelmedim ama geleceğim. Yalnız Peter Levine'in "Travma ve Ani" isimli kitabına atıfla geçmiş bölümlerde Levine'in geliştirmiş oldugu somatik terapiden bahsettiğimi hatırlıyorum. O bölümü bulup izleyebilirsin. Bu doğrultuda Peter Levine ile Bessel van der Kolk'un kitaplarını okumanı tavsiye ederim. Levine'in "Kaplanı Uyandirmak" Kolk'un "Beden Kayıt Tutar" isimli kitapları muazzamdirlar. Okumanı şiddetle tavsiye ederim. Bu arada inan bana stres ve travmanın ne oldugunu tam olarak idrak etmeden çözüm reçetelerini okumanın ve uygulamanın pek bir kalıcı etkisi olamıyor. Bu nedenle, naçizane tavsiyem stres ve travmayı tüm kalbinle özümsedikten sonra çözüm kısmına geçiş yapman olacaktır. Zira bu iki konunun kendi içlerindeki dinamikleri ve birbirleriyle olan ilişkisini daha iyi anladıkça çözümü de en azında psikolojik düzeyde kavramaya başlıyorsun. Ve bu travmanı işlerken seni mekanik bir düzlemden çıkararak daha canlı ve proaktif bir duzleme sokuyor. Sevgiyle.

Келесі