Corpus Draculianum

Corpus Draculianum

The first complete collection of all documents from and about the historical Dracula.
Educational videos about Dracula's times, Wallachia, and 15th-century South-Eastern Europe

Пікірлер

  • @octavianracu
    @octavianracu2 сағат бұрын

    Arhiva legată de inchiziție a devenit accesibilă, dacă nu greșesc, în anii 90. Studiile pe baza documentelor a schimbat radical viziunea asupra ceea ce a însemnat inchiziția.

  • @generatiiimpreuna
    @generatiiimpreuna5 сағат бұрын

    Nu dădea două parale Sultanul pe banalul guvernator local. Deci nu ar fi oferit la schimb nimic . Țepeș a gândit și a scos maximum de urmare-politică din execuția aceluia.

  • @raresdumitras3291
    @raresdumitras32915 сағат бұрын

    E interesant ca percepi protestantismul drept precursor al conceptului natiune. Nu e totusi paradoxal ca ideea moderna de natiune s-a nascut in Franta? Tara catolica cu un puternic filon de contra-reforma. In plus Revolutia franceza a pus baze laice (nu protestante) conceptelor de natiune si guvernare.

  • @user-wh4xj3lp1g
    @user-wh4xj3lp1g19 сағат бұрын

    Mircea cr batran avea bunica cele dou ungara sarbacriata di nobilimea catolica copii botezati ortodox,la fel in moldova unde voievodu era var de unu foi ci mircea ce mare,

  • @user-wh4xj3lp1g
    @user-wh4xj3lp1g19 сағат бұрын

    Si stefan cel mare di petru raresvtrage boieri di soldati turci greci in teapa,

  • @user-wh4xj3lp1g
    @user-wh4xj3lp1g19 сағат бұрын

    Toti boieri feudali din muntenie si cele dou Moldova aveam bunica di doti magier din reg balaton cu blazon nobil period 700-1998en,secu lu ceausecu ne facut Probleme ❤

  • @ndudrea
    @ndudrea19 сағат бұрын

    Asa cum.preciza colegul mai sus. Nu sunt interesat despre chipul sau ! Și despre înțelepciunea și onorează sa ❤🎉

  • @expectral259
    @expectral259Күн бұрын

    Vreau sa va intreb ceva.Stiu ca sunteti specializati mai mult pe subiectul cu vlad tepes dar as vrea sa stiu parerea voastra despre acuzatia lui Giorgio Basta catre Mihai Viteazul, care a fost acuzat de a colabora cu turcii si transilvanenii pentru a ataca Austria.Credeti ca e adevarat?

  • @ioansamson4658
    @ioansamson4658Күн бұрын

    Cu respect pentru tine. Da suntem o tara întreaga Multietnic. Frumos șemineul din spate 😎❤️

  • @manbogdan6436
    @manbogdan6436Күн бұрын

    poti sa dai cateva surse pt aprofundare

  • @CorpusDraculianum
    @CorpusDraculianumКүн бұрын

    In caz ca cititi germana sec. XVI: Martin Luther: "An den christlichen Adel deutscher Nation"; iar in italiana: Niccolo Machiavelli: "Il Principe".

  • @tarabostesmadafaca4859
    @tarabostesmadafaca4859Күн бұрын

    Bună ziua! Ați putea oferi o explicație la faptul că în Letopisetul Cantacuzin domnia lui Țepeș este socotita ca fiind de 15 ani? Mai cu seama, majoritatea domniilor din perioada "obscura" a Valahiei sunt neglijate iar anii de domnie par aproape inventați. Ați putea să-mi recomandați eventual un studiu asupra istoriografiei vechi a Țării Românești?

  • @CorpusDraculianum
    @CorpusDraculianumКүн бұрын

    Explicatia cea mai plauzibila este ca cunostintele despre domniile din sec. XV se bazau pe traditii orale. Precum se stie foarte bine, astfel de traditii contin multe erori. Faptul ca lui Tepes au fost atribuiti 15 ani de domnie este o greseala minora. Despre razboaiele lui cu otomanii nu s-a amintit NIMIC! Prima versiune a cronicii tarii se pare ca a fost scrisa in timpul domniei lui Neagoe Basarab fiindca evenimentele incepand cu inceputul sec. XVI sunt raportate mult mai detaliat, deci distanta fata de Tepes este de vreo 50 de ani. Va recomandam introducerea la editia Letopisetului scrisa de Grecescu/Simonescu. De altfel a scris Stefan Andreescu unele articole despre inceputul cronisticii in Valahia/Tara Romaneasca, cautati volumul lui "Istoria românilor. Cronicari, misionari, ctitori (sec. XV-XVIII)" Cu stima, A.W.

  • @mihainitu3987
    @mihainitu3987Күн бұрын

    Și tu pari a avea dreptate 😅

  • @zcalin78
    @zcalin78Күн бұрын

    Foarte interesant . Multumesc ! :)

  • @MMircea
    @MMirceaКүн бұрын

    Pacat ca nu a avut si el un David, precum Napoleon

  • @acebotari9
    @acebotari9Күн бұрын

    Ca o recomndare pe viitor Folositi harti,desene in video ale acelei epoci ca va fi mai captivant Multumesc

  • @octavianracu
    @octavianracuКүн бұрын

    E discutabil rolul protestantismului în "nașterea" națiunilor moderne, pentru că însuși conceptul de "națiune modernă" este foarte abstract. Fiecare stat național are propria tradiție prin care își descrie "națiunea". Inclusiv termenul nu este utilizat în toate limbile europene - cum ar fi în greacă (în Constituția Greciei sunt indicate doi subiecți, de la care izvorăște suveranitatea - laikos și etnos). În germană, iarăși, diferă conceptele. În Rusia în general n-a existat și nu există nici acum conceptul de "națiune rusă". Așa că, orice teorie care încearcă să definească un singur model universal al nașterii tuturor națiunilor este eronată. Nu poți aplica modelul francez asupra celui german sau românesc. În cazul României, prima Constituție conține expres trimiterea la românii care trăiesc în afara granițelor. Adică, nu echivalează cetățenia și naționalitatea, cum ar fi în cazul francez.

  • @CorpusDraculianum
    @CorpusDraculianumКүн бұрын

    Intr-un short este desigur greu sa compriman unele decenii de cercetare occidentala. Pentru a cuprinde aceasta dezvoltare din sec. XVI, se foloseste termenul de "proto"-nationalism. Acesta difera destul de mult de nationalismul "clasic" din sec. XIX, d.e. prin faptul ca confesiunea juca atunci un rol foarte important (pe cand nationalismul modern combate confesionalizarea identitatii, d.e. nu conteaza daca un roman este ortodox sau catolic sau mai tarziu daca este evreu sau musulman). Proto-nationalismul de altfel sustine in continuare o societate de tip medieval cu clase sociale (nobilime, tarani, clerici etc.), ceea ce natiunea moderna combate (si bine face!). Folosind aceasta perspectiva, cercetarea occidentala indrazneste sa aplice un model destul de general pentru ceea ce observam in Europa secolului XVI prin Germania, Italia, Franta, Anglia etc. Cu stima, A.W.

  • @octavianracu
    @octavianracuКүн бұрын

    Doar că în cazul țărilor românești tiparul în limba română, care a dus la uniformizare națională, s-a dezvoltat tocmai pentru a combate Reforma :))

  • @danvasii9884
    @danvasii9884Күн бұрын

    Traducerea Bibliei în limbile popoarelor și folosirea acestor limbi în serviciul religios/liturghie a sporit conștientizarea diferențelor etnice. Dar ceea ce a sfârșit epoca regilor ca unși ai Domnului a fost ideea de Contract Social în loc de Mirungere a monarhului.

  • @feliciandeciuc1147
    @feliciandeciuc11472 күн бұрын

    O plăcere să vă ascult 👍🤝

  • @danvasii9884
    @danvasii98842 күн бұрын

    Ha ha ha.... greu cu desburuienarea istoriei de ficțiunile comuniste...

  • @paulghencea9037
    @paulghencea9037Күн бұрын

    Nu cred că e ficțiune cât este confuzie.

  • @danutcapatina492
    @danutcapatina4922 күн бұрын

    Oare în arhivele statului român actual mai sunt lucruri noi de descoperit?

  • @CorpusDraculianum
    @CorpusDraculianumКүн бұрын

    Despre perioada medievala, adica pana pe la anul 1500, nu este probabil sa mai gasim importante informatii prin documente fiindca acestea sunt toate cunoscute si destul de bine cercetate. Singura sansa este partea narativa din documente ramase inca needitate din perioada premoderna, mai ales 1600-1700, unde mai sunt mici bucatele de informatii (asa am mai dat si noi de noutati despre Tepes). Informatii importante cu detalii care ne schimba perspectiva nu putem insa astepta din arhivele romanesti ci doar din cele occidentale unde mai sunt destul de multe documente putin cercetate. Cu stima, A.W.

  • @danutcapatina492
    @danutcapatina4922 күн бұрын

    Umilii oșteni ai Mariei sale sunt numai ochi și urechi la toate informațiile.

  • @danutcapatina492
    @danutcapatina4922 күн бұрын

    Arhivele statului cum erau organizate?

  • @CorpusDraculianum
    @CorpusDraculianumКүн бұрын

    Nu existau pe atunci arhive in sensul modern ci mai degraba registraturi, adica un depouri cu copii, registre si notite despre documente mai recent emise de cancelarie. O cauza pentru lipsa de arhive (pe care d.e. orasele sasesti le-au avut) este mobilitatea curtii voievodale: domnitorii erau foarte des in miscare fiindca sistemul medieval de domnie se baza pe relatii personale. Domnitorii trebuiau din cauza asta sa calatoreasca des prin tara pentru a intretine relatii cu boierii importanti si alti actori politici. De-abia in perioada premoderna, cand a inceput dezvoltarea institutiilor statele, a aparut nevoia dar si intelegerea ca o arhiva centrala este necesara pentru domnie. Cu stima, A.W.

  • @danutcapatina492
    @danutcapatina4922 күн бұрын

    Deja noi avem portetrul în mintea noastră.

  • @viorelventel4896
    @viorelventel4896Күн бұрын

    Și nu prin osteneala acestui ostenitor un pic caraghios

  • @danutcapatina492
    @danutcapatina4922 күн бұрын

    Mulțumesc pentru informare.

  • @danutcapatina492
    @danutcapatina4922 күн бұрын

    Mulțumesc pentru informare.

  • @danutcapatina492
    @danutcapatina4922 күн бұрын

    Drumul mătăsii a trecut prin Moldova și niște taxe au fost percepute. Doar nu crede cineva că salba de mănăstiri a fost construită cu bani adunați de la țăranul de rând.

  • @vasilevasile4711
    @vasilevasile47112 күн бұрын

    Da.Aș dori.Si un comentariu despre film.mulțumesc.

  • @timirom68
    @timirom682 күн бұрын

    De la un om de calitatea dvs, cu titlu de doctor, am pretentia de a nu auzi de... "ca si". Aveti carisma, aveti dictie, merge si vocea, dar va rog sa va controlati mai bine! Altfel e pacat de toata munca ce sta in spatele acestor documentare.

  • @timirom68
    @timirom682 күн бұрын

    Ce va place la muzica asta turceasca?

  • @walterusrex194
    @walterusrex1943 күн бұрын

    Se poate face un film despre cum a fost omorat la Sibiu Mihnea cel rau, pana azi fiind singuru roman ingropat intr-o biserica saseasca la catedrala evanghelica din Sibiu

  • @CorpusDraculianum
    @CorpusDraculianum3 күн бұрын

    Da, vom produce in viitor un video dedicat vietii lui si ce s-a intamplat cu urmasii lui! Cu stima, A.W.

  • @mihaiilie-6258
    @mihaiilie-62583 күн бұрын

  • @Camelia-ye6mw
    @Camelia-ye6mw3 күн бұрын

    ASTA ar mai trebuii sa fie MIHNEA( FIUL LUI VLAD TEPES)considerat ungur 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  • @user-og2vo1qq2j
    @user-og2vo1qq2j3 күн бұрын

    Multumesc mult pentru toate clarificarile! Toate îndoielile mele pe această temă au dispărut! Mulțumesc pentru munca dmv!❤

  • @twittroll
    @twittroll3 күн бұрын

    Concluzie: Nu a fost băiatu' mami :))))😂🤣🤣👍

  • @CorpusDraculianum
    @CorpusDraculianum3 күн бұрын

    Politica era mai importanta ;)

  • @twittroll
    @twittroll3 күн бұрын

    @@CorpusDraculianum :)))

  • @dechamp0
    @dechamp04 күн бұрын

    Bună informație! Mulțumim!

  • @Adri2Ana
    @Adri2Ana4 күн бұрын

    Multu❤mesc! Imi place "Vlad Țepeș " , și-l tot chem , să vină.. să.. 😂 ...cu speranța că: "" Istoria se repetă " .O seară liniștită!👹

  • @L.h314
    @L.h3145 күн бұрын

    Suntem obișnuiți cu sistemul medieval. Îl trăim acum zi de zi. Un sistem prăfuit plin de demagogi și papagali. Intrigi, lichelism. Interlopii își fac de cap. Oamenii care vor să prospere sunt izolați într-un colț de țară să își rupă oasele fără să atingă cumva sistemul otrăvit al baronilor noi și vechi.

  • @eutoteu5330
    @eutoteu53305 күн бұрын

    Ca de obicei, un minunat curs profesionist de istorie medievală. O minunata lectie si pt "istoricii de școală noo" care inventeaza prostii pt a murdari trecutul in loc sa caute fapte reale din trecut.

  • @TheBoralt
    @TheBoralt5 күн бұрын

    Stokes a vorbit de un grof din nord-estul Transilvaniei, parte a Regatului maghiar. Nu are nimic cu Bran, nici cu Vlad al II. Tepes.

  • @Cheekybee
    @Cheekybee5 күн бұрын

    Will English subtitles be available for this discussion by any chance? Would love to catch this one :) thank you!

  • @CorpusDraculianum
    @CorpusDraculianum3 күн бұрын

    Thank you for your interest! For financial reasons, we couldn't add subtitles to all videos (it takes a lot of time...). But we'll check if there is a possibility to generate automatically subtitles in acceptable quality (There are some new, promising tools). Kind regards, A.W.

  • @Cheekybee
    @Cheekybee3 күн бұрын

    @@CorpusDraculianum I understand! I just ask because I’ve been having a difficult time trying to find English resources about the Moldovan conflict with Poland and felt this would be a great leaping off point! Thank you for everything

  • @CorpusDraculianum
    @CorpusDraculianum3 күн бұрын

    You very likely already know this book which also describes the Polish-Moldovan conflict: www.academia.edu/12125156/Princeps_omni_laude_maior_O_istorie_a_lui_%C5%9Etefan_cel_Mare Maybe you could translate parts of it using a Chatbot? And if you have certain questions, you could search for the co-author Mrs. Maria Magdalena Székely on Facebook and ask her directly (but I don't know if she fluently speaks English, maybe you could translate your questions into Romanian with ChatGPT). She is very nice and helpful! Kind regards, A.W.

  • @Cheekybee
    @Cheekybee3 күн бұрын

    @@CorpusDraculianum I haven't, this is great! I will see what I can find to get it translated so that I may read it. Is there any chance I could email you with some other questions?

  • @FireDragon16180
    @FireDragon161806 күн бұрын

    Interesant subiect

  • @chesskid1635
    @chesskid16356 күн бұрын

    ❤❤❤❤❤

  • @vasileadrianchincisan3113
    @vasileadrianchincisan31136 күн бұрын

    Exista tablou în UK cu tepes

  • @doinapetrescu81
    @doinapetrescu816 күн бұрын

    Mi ati dat o informatie extrem de pretioasa Am sa ma duc la Curtea de Arges si poare la ruinele acelei.biserici facute de el Asta daca sunt lasata Ptr ca de obicei cind se atrage atentia nu esti lasat O.spun.din experienta Chiar mi ati dat o provocare

  • @nagyzoli
    @nagyzoli6 күн бұрын

    @Corpus Draculianum Eu sunt de parere (si nu e am inventat eu apa calda, altii mai in tema zic la fel) e ca majoritatea domnitorilor stiau sa scrie in mai multe limbi si chiar o faceau. Argumentul fiind: logistica, cel mai mare ucigas de imperii. Daca o aveai erai cel mai tare, daca nu era bine pusa la punct, te chinuiai. Deci.. azi chiar si un amarat de PFA are o tona de documente interne de contabilitate si chitante. Daca scalam asta la nivel de tara, este o buna analogie la o firma multinationala mare, cu departamente, bugete, regulii etc. Ori "seful" departamentului comunica in scris foarte mult. Asa ca nu prea ne putem imagina cum un voievod putea conduce zi de zi o tara, fara sa scrie el cu mana lui o gramada de ordine interne. "Tu duci trupele din Braila la Chilia, tu duci trupele lui Motoc si Novac sa suprimati rascoala din Fetesti, tu scoti 10000 de galbeni din trezorerie sa platesti pe Matyas pentru cei 500 de mercenari, tu iei 1000 galbeni si platesti constructorii de la cetatea Bucurestiului." Si tinand seama ca suntem initr-o lume fara telecomunicatii, cand insusi regele se deplasa in stanga si in dreapta, din tabara in tabara, nu e fezabil sa credem ca isi cara cu el secretarii. Efectiv actiunea de "comanda" presupune ceva scris.

  • @CorpusDraculianum
    @CorpusDraculianum6 күн бұрын

    si daca e asa, voievodul Transilvaniei si jude regal, Stefan Bathory, de ce semna cu X? De ce nu stia nici macar sa-si scrie numele. Si asta nu e un exemplu izolat. Logica nu functioneaza aici, ci documentele istorice. Noi nu facem istorie dupa ureche ori convingeri personale si nici dupa cum bate briza de dimneata, ci pe baza unor documente istorice. Oralitatea guverna afacerile medievale, nu scrisul. O spun explicit chiar scrisorile de recomandae a solilor. Toate exemplele fictive pe care le dati nu le gasim in documentele interne muntene ori moldovene. Abia in a doua parte a sec. XVI se schimba destul de radical situatia. Cu bine, AG

  • @nagyzoli
    @nagyzoli6 күн бұрын

    @@CorpusDraculianum Bun, dar atunci cum stia voievodul cati bani mai mare? Cel mai elementar lucru, banul. Asigurat trebuie sa fie catastife, rapoarte, ceva? Cum se pastra confidentialiitatea anumitor informatii? Eu sunt programator, istoria e hobby. Insa la materia numita criptografie, se cunosc sisteme destul de avansate, mai ales in Italia renascentista (anii 1500-1600, un pic dupa 1600), si nu doar in scrisoriile dintre bancheri. Eu nu neg adevarul zis de tine, doar ca anumite aspecte trebuiau neaparat sa fie prezente. Si la unele decizii viteza era importanta, mai ales la batalie. Deci nu era timp de dictat la un scrib si alt scrib sa citeasca in tabara unde iti tii rezervele. Deci minimal trebuiau sa stie sa scrie. Fraze simple macar.

  • @vasilevasile4711
    @vasilevasile47116 күн бұрын

    Îmi place.Dar anumite adăugări tip: filmulețe cu manele,etc mise par vulgare.Vă strcă imaginea.Deveniți clovni.Și ar fi păcat.

  • @danvasii9884
    @danvasii98846 күн бұрын

    Mulțumim - eu oricum am văzut întregul clip...

  • @CorpusDraculianum
    @CorpusDraculianum6 күн бұрын

    om intelept. Respect!