The Akıncıs - the OLDEST and MOST FEARED Ottoman soldiers. Organization and origins [ENGL. SUB.]

The book can also be found and ordered here (if you can't spare the money): brill.com/display/title/63482
Please subscribe and, if you can, even financially support this scientific project (and the publication of all the sources about Vlad the Impaler) via PayPal: corpus.draculianum.official@gmail.com.
Direct link: www.paypal.com/donate/?hosted...
Discuss with us and other friends questions, historical events and medieval sources related to Vlad the Impaler: / corpusdraculianum
Visit also the official website of the project: / documente.vlad.tepes
Chapters:
0:00 Teaser
3:04 General
4:37 Aḳıncı-i among nationalist historians
7:06 Organizational and recruitment principles
9:37 Organization in the 15th century
15:17 Monopoly in the business of war
19:03 The beginnings of the House of Osman in Europe
23:39 Conclusions

Пікірлер: 77

  • @CorpusDraculianum
    @CorpusDraculianum Жыл бұрын

    Dacă doriți să ne susțineți in munca de cercetare și în misiunea noastră de a publica toate documentele despre Vlad Țepeș, vă rugăm să vă abonați și faceți o donație cât de măruntă prin PayPal: www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=S4CCCCY8RQ7HY Măcar de-o cafea pentru harnicul nostru editor. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- If you would like to support us in our research work and our mission to publish all documents about Vlad the Impaler, please subscribe and make a small donation via PayPal: www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=S4CCCCY8RQ7HY At least please give a coffee to our hardworking editor.

  • @01alpai
    @01alpai Жыл бұрын

    Se pare că voi, cei de la Corpus draculianum, prin documente verificabile și o citire a lor în detaliu, vreți cu tot dinadinsul să răsturnați întregul demers bibliofil cuprins în cărțile de istorie școlare. Respect și susținere. Chapeau!

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    Multumim pt. apriecieri! Insa trebuie sa face o mica corectura: noi nu vrem sa rasturnam ABSOLUT NIMIC. Noi respectam foarte mult tot ce s-a facut cu capul pana la noi. Respectam efortul istoricilor dinaintea noastra. Fara ei nu am fi aici si nu am putea spune lucrurile acestea pecare dvs. le apreciati. Noi nu ne-am nascut din nimic. Nu am fi fost atat de buni fara cei dinaintea noastra. Noi doar ne aducem o contributie si sa facem stiinta istoriei cat mai buna/performanta. Insa da, corectam fara mila tot ce s-a facut rau/gresit pana acum. Si Dumnezeu sa va veseleasca!!

  • @01alpai

    @01alpai

    Жыл бұрын

    @@CorpusDraculianum Vă mulțumesc pentru răspuns. Precizarea dvs. vreau să cred că nu se referă la cele scrise. Departe de mine intenția de a submina autoritatea istoricilor dedicați ci, mai degrabă, doar pe cea a celor ce promovează românocentrismul fără a mai ține cont de context, surse etc. Altfel spus, sunt pentru o istorie curată (atât cât poate fi ea de curată). Nu de puține ori s-a întâmplat să fim așezați la partea mică a mesei (după merit și putință), nu de puține ori s-a întâmplat să ne găsim în tabăra învinșilor sau chiar să ne învingem singuri. Nu cred că este o rușine să o mai luăm și noi pe coajă (scuze de limbaj). Adevărul, adevărul istoric, consider că i-ar aduce pe mulți cu picioarele pe pământ.

  • @mihaiilie-6258
    @mihaiilie-6258 Жыл бұрын

    Bravo!❤

  • @twittroll
    @twittroll Жыл бұрын

    Mulțumesc frumos pentru informații!!! un episod extrem de interesant...❤😲! face foarte multă lumină😇...dacă e să iau ce sa prezentat doar în școală fără să fi citit pe lângă... otomanii sunt văzuți ca "fii ploii"😂🤣 iau bătaie peste tot pe unde sunt...fără să punem în balanță proporțional cam câtă bătaie am luat defapt de la ei...aș putea spune că acest aparat asa bine organizat ...am făcut cel mult demonstrații memorabile de forță împotriva lui...🤔😂

  • @stefanosgkinis3302
    @stefanosgkinis3302 Жыл бұрын

    Buna Seara Tuturor 🤗 Multumesc frumos pentru informatiile istorice.👩‍🚀👍 Va Doresc Mult Sanatate si Success in Continuare. 🌅🏛️🌅👩‍🚀👍

  • @MESOHIPPUS
    @MESOHIPPUS Жыл бұрын

    Aferim coane Adriane! N-am peschesu' acu' ! Biruri mari la banci! Dar nu te uit!

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    teșekkürler, prea stimate ghiaur (gavur, în osmană)!!! Acceptăm să ne se pupe măna (ori piciorul) și fără pișkeș (acesta ar fi cuvântul otoman, care e de origine persană de fapt) ori bakșiș. Și Dumnezeu să vă veselească!

  • @StolenMemes4U
    @StolenMemes4U Жыл бұрын

    Un super episod! Asa material nu se mai gaseste pe tot KZread-ul!

  • @eugen-m
    @eugen-m Жыл бұрын

    Um material uimitor bazat pe multa multa pasiune si profesionalism❤❤❤

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    Ma bucur ca v-a placut. Imi era teama sa nu fie prea tehnic. Scopul acestui canal este sa informeze, nu sa ne dam mari cat de tari suntem noi! Numai bine, AG

  • @bobpictor7960
    @bobpictor7960 Жыл бұрын

    Felicitari pentru seriozitatea si profesionalismul cu care sint realizate episoadele istorice. Mai ales ca tinerii au posibilitatea sa invete despre identitatea stramoseasca, contrar vremurilor deznationalizarii popoarelor europei politice occidentale, careia ne-am afiliat sau . . . .ne-au aliniat.

  • @dandragan2253
    @dandragan2253 Жыл бұрын

    Excelent episod! Buna si gluma cu erdogan 💥! Multumesc 👏👏

  • @georgescucristina2720
    @georgescucristina2720 Жыл бұрын

    Mulțumesc mult! Excelentă prezentare, felicitări pentru prestația ştiințifică! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

  • @nagyzoli
    @nagyzoli Жыл бұрын

    @Corpus Draculianum Trebuie sa citim cu atentie. Foarte des in texte istorice akingi e confundat cu spahii, in special daca vorbim de texte nu ultra rigoarese. Pot da exemplu fix doar texte in maghiara cand trupe de "raid" erau descrise cu ambii termeni (Verboczy si Thuroczy de exemplu.). Sunt destul de sigur ca si in scrierile romanesti gasim asemenea mixturi. MaI ales ca crestinii erau "la primire", "the business end" cum zice englezu ale acestor trupe, si nu stiau prea multe de organizarea interna Otomana.

  • @adrianvesa8588
    @adrianvesa8588 Жыл бұрын

    Va salut cu multa recunostinta Dl Adrian

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    la fel si noi.

  • @sashsegal9376
    @sashsegal9376 Жыл бұрын

    Un episod foarte util. ♥

  • @eugen-m
    @eugen-m Жыл бұрын

    Mulțumim!

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    noi va multumim!!!

  • @MZeki-gw2xg
    @MZeki-gw2xg Жыл бұрын

    Excellent introduction to the book, will definitely check it out👍👍👍

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    thanks a lot. I have used all kind of sources, incl. European and Ottoman. I also read many languages incl. modern Turkish. All are being quoted and listed in my book. Cheers, AG

  • @Kuac85
    @Kuac8520 күн бұрын

    Foarte fain. Mulțumiri!

  • @clausion
    @clausion Жыл бұрын

    Felicitari pentru carte!

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    Vă mulțumim mult pentru susținere!!

  • @Tonja_Coffman
    @Tonja_Coffman Жыл бұрын

    All your hard work and efforts are appreciated. This was very interesting to learn about. I'm definitely going to check this book out!

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    thanks a lot! Next episode will be about our favorite voivode. Have a great time!

  • @Tonja_Coffman

    @Tonja_Coffman

    Жыл бұрын

    ​@@CorpusDraculianumGreat!

  • @liviuandrei1145
    @liviuandrei1145 Жыл бұрын

    Strașnic episod, felicitări👍. Husari sunt razboinici mei preferați ( în special cei polonezi). Dacă nu mă înșel Matia Corvin este primul rege care înființează primele unități de husari formați din mercenari sârbi. Cred că acest tip de războinic a ajuns în Polonia prin intermediul familie Jaghelone ( un membrul devenind rege al Ungariei). Astăzi în Polonia husari au devenit un brand de care se mândresc forte mult. P.S sunteți ce-i buni 🤠

  • @nagyzoli

    @nagyzoli

    Жыл бұрын

    Exact. Primii husari erau sarbii fugiti din calea cuceririi otomane in Ungaria. Matyas le-a dat teren la granita si i-a inrolat in armata in stil "copy paste" dar ulterior modernizat si centralizat. Se pare ca exista la sarbi cultura calaretului care avea ca rol distrugerea logisticii (raid, jafuri, incedieri ale punctelor in care turcii isi tineau mancarea si animalele). Initial acesti husari inca luptau cu toporisca si secure lunga (fokos in maghiara, un fel de topor cu maner foarte lung dar cap mic). Insa in timpul ce trece intre domnia lui Matyas si Mohacs (1526) ei trec prin modernizare, devenind lancieri, arma principala fiind sulita scurta de 2-2.5 metrii numit "kopja" in maghiara., kopja fiind una din cele mai iconice si raspandite arme in armata maghiara inainte de era armelor de foc. Evident arc + sageti avea orice calaret, aia nu punem la socoata. Sub aceasta forma "lancier + arc" au ajuns in cultura poloneza.

  • @generaldhautpoul8388
    @generaldhautpoul8388 Жыл бұрын

    Sa inteleg ca, asa cum nobilimea romaneasca din Ardeal a fost asimilata de regalitatea maghiara prin catolicizare si maghiarizare, la fel nobilomea de arme balcanica (bulgara,greaca,sarba) a devenit parte a ierarhiei militare otomane? Spahii timarioti nu erau obligatoriu turci ?

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    prima intrebare; da. A doua: nu.

  • @mihainitu3987
    @mihainitu3987 Жыл бұрын

    Felicitari ! Foarte interesant ! ❤

  • @toaderfilip6701
    @toaderfilip6701 Жыл бұрын

    Multumesc pentru informatiile pe care cu bucurie le prezentati.Ele fac mai usor de inteles acele aspecte ale istoriei mai putin prezentate sau chiar deloc.Serialul turcesc Soliman a deschis interesul pentru cunoasterea mai in detaliu a istoriei imperiului otoman.

  • @williamgabrielmortianu9325
    @williamgabrielmortianu9325 Жыл бұрын

    În apropiere de Tulcea este un sat Malcoci . Ce înseamnă? Este din română sau turcă? Ce este gazia. Cumnatul meu este găgăuz din Moldova și spunea că acest cuvânt "găgăuz " vine din turca veche și înseamnă " gură dreaptă " pentru că ei erau creștini și li s-a cerut să devină musulmani dar ei nu au vrut și au fost alungați din Turcia și s-au presărat prin peninsula Balcanică până în Moldova unde au cerut " pământ și apă " și li s-a dat în sud unde apa nu era bună și populația era puțină. Și acum ei au bazine acasă și cară apă cu cisternele.

  • @mirceablaj1300
    @mirceablaj1300 Жыл бұрын

    Allah sa va inveseleasca si sper sa va puteti continua treaba

  • @florinmihaiielcean3009
    @florinmihaiielcean3009 Жыл бұрын

    Salutări tuturor Până în prezent aţi vorbit în videoclipurile dvs. de spahii , ieniceri şi akîngii precum şi de alte aspecte ale maşinii de război otomane . Se vede treaba că intenţionaţi să lăsaţi ce este mai bun la sfârşit . Cred că ar trebui realizat un videoclip şi despre celebrul corp de artilerie al imperiului otoman care este responsabil de numeroase şi strălucite victorii . Interesant , dar spaţiul românesc a jucat un rol important în dezvoltarea acestor unităţi militare ale timpului . Astfel , la asediul Constantinopolului în 1453 apare celebrul Orban , fabricantul de tunuri din Braşov aflat în slujba sultanului , a cărui etnie nu este încă elucidată , cu renumitul său tun uriaş. Mi se pare înfiorătoare coincidenţa de nume cu cei doi fraţi Orban (Ludovic şi Leonard) , oameni politici şi ingineri româno-maghiari din Braşovul contemporan. Adversarul profesional al lui Orban era în tabăra bizantină la fel de cunoscutul inginer german Johannes Grant (pe care Runciman se încăpăţânează să-l considere scoţian) specialist în fortificaţii , săpături , explozive ş.a.m.d. În romanul său ,, Căderea Constantinopolului ” scriitorul Vintilă Corbul chiar atribuie distrugerea supertunului şi moartea lui Orban unui comando bizantin care ajunge în tabăra turcească printr-un tunel proiectat de Johannes Grant . Întorcându-ne la Vlad Ţepeş , acesta se întâlneşte cu artileria de asediu otomană la castelul Poenari în 1462 . Turcii amplasează balimezurile pe muntele vecin , Pietrăria , o operaţiune mai dificilă chiar decât bombardamentul propriu-zis . Prevenit de un mesaj venit cu o săgeată pe fereastră ( kzread.info/dash/bejne/oH-nr8Rsf9uzhqw.html ) , Drăculea reuşeşte să se refugieze în Transilvania . În lucrarea sa ,, O samă de cuvinte” , Ion Neculce povesteşte un episod asemănător petrecut 14 ani mai târziu , în 1476 la asediul cetăţii Neamţului. Otomanii din nou desfăşoară artileria pe un munte vecin , dar un contra-bombardament executat de un maestru tunar german din castel reuşeşte să distrugă un balimez şi chiar să reteze boldul din vârful cortului sultanului . Turcii nu pot astfel să păstreze poziţia şi în consecinţă asediul eşuează. Hilar este faptul că exact ca în filmele cu Rambo , tunarul neamţ este în prealabil eliberat din temniţa cetăţii. Ceea ce ne spune că era un specialist mercenar rămas dator cu chiria sau cu consumaţia la han fiindcă dacă era dezertor , criminal sau hoţ ar fi fost executat ori mutilat de urgenţă sub starea de asediu . Într-adevăr totul pare o operă de ficţiune ţinând cont că probabil sultanul nu a luat parte la asediu iar mama lui Ştefan cel Mare nu mai trăia în 1476. Şi totuşi cei mai mulţi români cred această poveste. Şi iarăşi , românii cred şi ,, legenda balimezurilor ” , anume că acestea erau turnate la locul asediului sau al bătăliei , pentru a rezolva astfel spinoasa problemă a transportului . kzread.info/dash/bejne/e2SdtZeRgpyZotI.html kzread.info/dash/bejne/e2SdtZeRgpyZotI.html kzread.info/dash/bejne/e2SdtZeRgpyZotI.html Întrebări: 1. A fost bombardat castelul Poenari în 1462 ? 2. Este adevărată „legenda balimezurilor” ? Mă gândesc că a turna un tun nu este totuna cu a turna iepuraşi de ciocolată şi că ai nevoie de instalaţii speciale ca în arsenalul din Adrianopol. 3. Cum putea obţine un contract un specialist mercenar , fie el artilerist sau artificier , în locaţii atat de exotice , odată ce nu exista pe atunci agentie de plasament a locurilor de muncă ? Pâna acum l-am „descifrat” doar pe Johannes Grant care a venit la Constantinopol cu contingentul genovez . Într-adevăr este raţional ca un inginer minier , specializat în excavaţii şi explozive, din Imperiul Romano-German (probabil din Styria sau Boemia unde existau mine de fier sau argint) să se asocieze cu o companie de mercenari genovezi.Republica Genovei , deşi cvasi-independentă , făcea totuşi de nomine parte din Sfântul Imperiu .Traiectul celorlalţi şi al altora ca ei nu este foarte clar Cu respect deosebit

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    1. Nu. 2. Nu. 3. Foarte simplu: cunosti pe cine trebuie de la Poarta, iti face legatura cu faptorii de decizii, iti arati capacitatile si experienta si daca aia nu sunt idioti ori orbi (in caz ca chiar esti bun), te iau fara sa clipeasca. Seful artileriei otomane a fost la un moment dat un neamt: Jork von Nürberg. Deci Orban transilvaneanul nu a fost vreo exceptie. Mai ales flota otomana era plina de nemusulmani, in special greci si italieni. Intreaga terminologie navala otomana este de origine greaca si italian. Un exemplu banal, pe car eil avem si noi in limba: port unde se construiesc si repara nave se numesce "schela". De aceea la noi Schela Cladovei. In osmana si turca actuala se numeste iskele. Kadirga este denumirea otomana a gelerei. Cuvantul vine din grecescul katergon (pl. katerga), care insa denumea o nava botoasa de transport. Numai bine, AG

  • @florinmihaiielcean3009

    @florinmihaiielcean3009

    Жыл бұрын

    @@CorpusDraculianum Multumesc pentru raspuns.

  • @generaldhautpoul8388
    @generaldhautpoul8388 Жыл бұрын

    Am ascultat cu rabdare, este fascinant. Imi aminteste de cartile lui Radu Theodoru,pe care le citeam in copilarie. Acolo am auzit prima oara de pedestrimea yaya Multumesc.

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    exact, yaya sunt pedestri. Iar müsellem sunt de fapt yaya calare. De fapt, Müsellem inseamna pur si simplu "scutit de impozite", acesta este termenul birocratic otoman: muaf ve müsellem (privat si scutit de impozite), otomanilor placandu-le mult pleonasmele. Cu bine, AG PS: multam inca o data

  • @generaldhautpoul8388

    @generaldhautpoul8388

    Жыл бұрын

    @@CorpusDraculianum oare cazacii de registru din armata Recz pospolita pe la 1600, nu erau la fel scutiti de bir in favoarea serviciului militar ?

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    @@generaldhautpoul8388 principiul e universal.

  • @generaldhautpoul8388
    @generaldhautpoul8388 Жыл бұрын

    Interesant cum talharii se considerau "luptatori pt credinta" Am citit o carte despre viata unui sfant rus din sec 19, in care razboiul Crimeii era prezentat ca razboi pt credinta 🤦‍♂️ Ce legatura avea "credinta" cu invazia Principatelor Dunarene ortodoxe, doar rusii stiau A, da, veneau sa ne elibereze 🤦‍♂️

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    Operatiunea pentru eliberarea Tarilor Romane de sub jugul otoman: twitter.com/StarskyUA/status/1613751185273413633

  • @ddaniel2599
    @ddaniel259911 ай бұрын

    Pentru cine nu știe la 11:38 sunt militari ruși care furau găini 🤣

  • @generaldhautpoul8388
    @generaldhautpoul8388 Жыл бұрын

    Ne puteti prezenta in viitor un material despre ⚔️ otomanilor cu imperiul persan ? Despre competitia celor 2 imperii pt controlul Mesopotamiei ?

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    sa vedem cate vieti vom mai trai. Sunt atat de multe de povestiti!!! Cele bune, AG

  • @user-cs3tw7nd8x

    @user-cs3tw7nd8x

    Жыл бұрын

    ​@@CorpusDraculianum Da ,cam 800 de episoade ar avea istoria lumii intre 3200 i e n si 2023 e n

  • @Edi-zp4wp
    @Edi-zp4wp Жыл бұрын

    Desi nu este o intrebare strict legata de domnitorul Vlad Tepes ci mai degraba de toti domnitorii valahi si moldoveni ma gandeam ca imi puteti oferi un raspuns la intrebarea: Ce credeti ca s-a intamplat cu, coroanele domnitorilor?Este posibil sa mai existe pe undeva, iar originea lor sa nu fi fost inca identificata?

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    Coroane nu aveau o importanta asa mare in evul mediu romanesc ca in alte tari (ca d.e. in Ungaria cu "Sfanta Coroana" in jurul careia s-a dezvoltat chiar o anumita ideologie politica) si ca urmare nu au fost tratate cu asa mare atentie si grija de contemporani. Oricum s-au pierdut enorm de multe obiecte din acea perioada care apartineau voievozilor, deci nu este atat de miraculos ca s-au pierdut coroanele (care in realitate probabil aratau altfel ca cele pictate, fiind mult mai modeste. Artistiii trebuiau sa respecte un anumit stil artistic strain (bizantin) de reprezentare a domnitorului, deci nu reproducea neaparat realitatea autohtona). Coroanele apar in registrele domnitorilor de-abia mai tarziu. Ca avem si aici pierderi se explica probabil prin instabilitatea politica: coroana era pana in perioada moderna un obiect mai trivial si probabil era vandut sau topit pentru a produce venituri. Desigur se poate sa mai existe, fara sa se stie in public, in vreo colectie din occident! Este uimitor ce comori detin unii colectionari privati. Echipa noastra d.e. cauta documente medievale romanesti care stim ca au fost vandute in trecut ca d.e. incunabulele cu Povestirile despre Tepes. Cu stima, A.W.

  • @gabrielarslan9444
    @gabrielarslan9444 Жыл бұрын

    Multumim! Puteti sa ne clarificati, va rugam, in ceea ce priveste delii?

  • @mugurRo
    @mugurRo Жыл бұрын

    Existau si in Valahia astfel de capetenii locale care faceau exact ceea ce faceau si akinjii, dar pe cealalta parte a Dunarii?....si e interesant ca in sec.XIV catalanii erau in zona Rumelei si Anatoliei...🤔

  • @generaldhautpoul8388

    @generaldhautpoul8388

    Жыл бұрын

    Catalanii au ajuns in Anatolia ca mercenari ai imparatului bizantin

  • @thanuv4064

    @thanuv4064

    Жыл бұрын

    Catalanii ajung prin zona Mării Egeii la sfârșitul secolului al XIII-lea. Prin catalani se pot înțelege atât catalanii de azi, locuitori ai Cataloniei în Nord-Estul Spaniei, dar și Coroana Aragonului compusă din principatul Cataloniei, regatul Aragonului, al Valenciei și al Mallorcăi. Corona se va extinde în cursul secoului al XIII-lea atât în Peninsula Iberică cât și în Marea Mediterană, Sicilia și Sardinia spre exemplu. În 1303 companii de războnici, mercenari ajung în Imperiul Bizantin. Treptat aceștia se vor organiza în ceea ce s-a numit Compania Catalană, care nu cuprindea, firește pentru vremurile respective, numai catalani, ci și italieni sau aragonezi. Unii dintre comandați ajung să facă carieră, chiar dacă efemeră, în Imperiul Bizantin. Roger de Flor spre exemplu ajunge ”cezar” al Imperiului. Catalanii, adică acea grupare eterogenă care totuși foloseau cu precădere catalana ca limbă de administrație și foarte probabil ca lingua franca, ajung să obțină succese neașteptate în Asia Mică împotriva beilicurilor turcești. După asasinarea liderului Roger de Flor, Compania catalană va cunoaște o evoluție sinuoasă care se termină cu o serie de confruntări cu Imperiul Bizantin sfârșind prin a pune stăpânire pe ducatul franc al Atenei ajungând apoi să controleze teritorii până în Tesalia. Legătura cu Coroana Aragonului fie direct fie cu ramura cadetă, recte Regatul Mallorcăi sau al Siciliei a fost menținută în tot acest timp. Stăpânirea catalană a zonei dintre Atena, teritorii din insula Eubeea și Teba se va termina abia pe la 1390, când alți frânci, dinastia de origine florentină Acciaioli, le vor lua în stăpânire. Ca fapt divers: în bătălia de la lacul Copais sau Halmyros din 1311 prin care Compania va pune stăpânire pe Ducatul Atenei, majoritatea cavaleriei Companiei era formată din călăreți turci, turci pe care ajuseseră să-i cunoască destul de bine între 1303-1305, când s-au luptat cu ei în numele bizantinilor în Asia Mică.

  • @constantinparaschiv5036
    @constantinparaschiv5036 Жыл бұрын

    Ce am aflat aici ma bulversat complet! Se pare ca si noi am fi niste pui de turci dupa cum vorbim! Si totusi nu inteleg cum de au intrat atitea cuvinte turcesti in vocabularul roman la nivelul maselor, intelegand ca la nivelul cancelariilor a intrat prin educarea printilor viitori conducatori la curtea sultanului. Dar cum au fost aceste cuvinte transmise la nivelul populatiei si de ce acestea au fost adoptate cu atita simpatie? Sa fie oare vorba si de dominatia inaitasilor turci de origine cumana ce au stapanit si convietuit cu populatia vlaha?

  • @thanuv4064

    @thanuv4064

    Жыл бұрын

    Cuvintele „ceată”, „voinic”, „baștină” și altele enumerate mai sus nu sunt turcești. S-a explicat că akângii erau organizați asemănător cu alte grupuri de „țărani soldați” din Imperiul Otoman, cel mai bine documentat fiind cel al voinicilor (voynük). Deci terminilogia militară la nivel organizatoric s-a preluat de la aceste grupuri. În cazul voinicilor s-a menționat că se recrutau din rândul vlahilor balcanici. Chiar dacă termenul de vlahi este controversat în istoriografia bulgară sau sârbă, nu se poate nega faptul că printre ei, cel puțin la nivelul elitelor care controlau o regiune, erau vorbitori a unei limbi romanice, care constituie mai multe dialecte ale limbii române.

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    Otomanii au intretinut sute de ani o activitate economica in Tarile Romane, ceea ce explica cum a patruns cu timpul vocabularul turcesc in limba romana. Precum explica si colegul in video: sa nu privim pe otomani ca un bloc turcesc ci ca o populatie multietnica care a reusit sa construiasca diferite contacte si retele in toata regiunea. Noi avem o perspectiva mult prea focalizata pe conflicte si razboaie si mai putin pe perioadele ,plictisitoare' de pace cu mai putine bariere intre popoare si in care au crescut multe contacte si legaturi, oglindite intr-un amestec de vocabular. Cu stima, A.W.

  • @Bobogdan258
    @Bobogdan2587 ай бұрын

    15:10 Asta imi aduce aminte cum cuvantul razboinic in limbile slave inseamna jefuitor, ceea ca ma face curios cum am considerat noi ca sunt razboaiele si daca le recunosteam ca jafuri, care era moralitatea in asta. Sau poate doar au adoptat un cuvant slavic fara sa inteleaga ce inseamna pentru slavi.

  • @CipiRipi-in7df

    @CipiRipi-in7df

    10 күн бұрын

    In acea vreme, razboiul si jaful mergeau mana in mana. Se completau si sustineau reciproc. Cum se spunea inca din vremea lui Alexandru cel Mare: "Prada apartine invingatorului". Asa ca pradaciunile de razboi nici nu erau socotite ca "jafuri". Ci recompense legitime ale invingatorului pentru victoria sa.

  • @psihozefir
    @psihozefir Жыл бұрын

    „Voinic” nu vine de la slavul „voine”, care înseamnă „război”? Cu terminația "ic", care înseamnă „cel care se ocupă cu”.

  • @thanuv4064

    @thanuv4064

    Жыл бұрын

    Da, vine pe filieră slavă, precum și cuvântul „baștină”, „ceată” fiind, în schimb, latinesc. Dar acest lucru nu face ca aceste cuvinte să nu fie românești.

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    ba da. Inseamna in slavona pur si simplu "razboinic".

  • @dinuemil1
    @dinuemil1 Жыл бұрын

    narațiuni, nu narative!

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    Este o diferență, un narativ politic (sau cultural) diferă de o narațiune.

  • @dinuemil1

    @dinuemil1

    Жыл бұрын

    @@CorpusDraculianum aiurea, narativ este un ajectiv nu substantiv, in lmba română. dvs folsți cuvântul în stil american

  • @thanuv4064

    @thanuv4064

    Жыл бұрын

    @@dinuemil1 Eu le-aș numi modele narative, pentru a le diferenția de narațiune ca element al unei povestiri, sau povestirea în sine. Dar problema este că în vorbirea românescă termenul este din ce în ce mai mult preluat ca atare din engleză fiind numai un semi-barbarism, ceea ce înlesnește acestă preluare.

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    @@dinuemil1 "Narativ" este un termen de specialitate din domniul stiintelor sociale, politologiei si istoriei. Da, este preluat din literatura (care termen, apropo, nu trebuie sa-l confundati cu beletristica!) de specialitate din spatiul anglo-saxon. Acesta s-a raspandit in mai toate limbile si a devenit astfel international. Il gasit cu exact acelasi inteles in toate limbile romanice si germanice spre ex. Un alt exemplu de cuvint, gresit inteles de nespecialisti, este cel de "discurs". Si este intr-un fel inrudit cu cel de "narativ". Un discurs este o inlatuire/constructie de idei care urmeaza un fir calauzitor numit narativ. Discursul poate presupune o naratie, dar nu obligatoriu. Narativul insa NU este o povestire, ci este o idee, de obicei formulata foarte subversiv si greu de descifrat daca privesti superficial sau nu ai experienta necesara cu un animit tip de discurs. Deci naratiune (=povestire) nu are nici in clin si nici in moneca cu narativ (=fir calauzitor de sorginte abstracta). Cu stima, AG

  • @CorpusDraculianum

    @CorpusDraculianum

    Жыл бұрын

    @@thanuv4064 Este un termen de specialitate. Punct. Indiferent cum o sucim, are o semnificatie foarte exact. Despre aceasta avem un short special. Nu ma mai repet, mai ales ca am explicat inca o data si prietenului nostru carcotas.

Келесі