Пікірлер

  • @Ozan_Gogen
    @Ozan_Gogen15 күн бұрын

    Arılar ayrı karizma ya

  • @acemiarc9080
    @acemiarc908015 күн бұрын

    🙂👍

  • @mustafaksa470
    @mustafaksa470Ай бұрын

    ❤️❤️❤️👍

  • @acemiarc9080
    @acemiarc908015 күн бұрын

    🙏

  • @ersincalasn6308
    @ersincalasn6308Ай бұрын

    Hocam doğal mücadelenin sadece bal sezonunda faydasını görürsünüz, göçer arıcı değilseniz, erken ilk baharda ya da son baharda bu uygulamaya devam ederseniz tüm arılarınız söner.

  • @acemiarc9080
    @acemiarc9080Ай бұрын

    Sayın Ersin Hocam, maalesef ben sizin gibi düşünmüyorum. çok çeşitli doğal mücadele yöntemleri var (Erkek arı gözü alma, portakal kabuğu, okalüptüs kabuk ve yaprağı, nane kekik ve diğer esansiyel yağlar, pudra şekeri, ceviz -defne yaprağı , ısırgan otu vs her birini sadece bal dönemi değil her dönem belirli aralıklarla düzenli olarak gönül rahatlığıyla kullanabiliriz diye düşünüyorum.Göçer arıcılarımızın işi tabiki daha zor fakat rutin olarak hadi şimdi sağım yaptık varroa için ver formik yada ver oksalit asit...şimdi erken ilkbahar ver formik vs. hatta bırakın organik asitleri amitraz gibi zehirleri bile kovanda varroa olsun olmasın yada olması gereken oranın altında mı değilmi bakmadan direk rutin uygulama mantığına düşünce olarak karşıyım.Şahsi düşüncem video da (6.25 dk) söyledğim gibi mecbur kalmadıkça RUTİN OLARAK KULLANMAMAKTIR.Amacımız uzun dönemde ilaçlara bağışklık kazanmış varroalar değil varroaya karşı bağışıklık kazanmış arı popülasyonu ve nesli olmalıdır diye düşünüyorum.Saygı ve sevgiyle hoşçakalın.

  • @ersincalasn6308
    @ersincalasn6308Ай бұрын

    @@acemiarc9080 Hocam, ben de sizin gibi düşünüyordum, geçen yıl hiç kimyasal ilaç kullanmadım, bal sezonunda kekik, nane, biberiye, ısırgan otu, sirke, limon ; kekik yağı, nane yağı, bu yağlardan ve eritilmiş mumlardan oluşmuş kartonlar vb. hepsini kullandım. Sonbaharda kimyasal ilaç vermedim. Kışın tüm arılarım, yeterli besin olmasına rağmen söndü. Bingöl'den yazıyorum, bizim burası için doğal yöntem bal sezonu dışında hikaye, çünkü kışlatma uzun sürüyor ve bu süre boyunca arıya müdahale edemiyorsunuz. Ama göçer arıcılıkta, sıcak bölgelere göçtükleri için bu yöntemleri sürekli kullanabilirler, ama tam anlamıyla faydası olur mu bilmiyorum. Ama soğuk bölgelerde, bal sezonu dışında kullanılmadığı için bir faydası yok.

  • @tik-tok623
    @tik-tok6232 ай бұрын

    Limon olurumu

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90802 ай бұрын

    Tabiki narenciye türü olan portakal, limon, greyfurt kabuklarındaki asitlerın varroaya karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır.Tez çalışması portakal kabuğu üzerine duman şeklinde yapılmış.Benim dilimleyerek verdiğim, şekilde denemelerim her sene mevsiminde bir kaç kez yapıyorum.Arının iç kısmını ve kabuğundaki(karbonhidrat ve pektinleri tükettiğini gözlemledim.).Hoşuna gitmeyen kısmını illaki kovan dan dışarı atacaktır.bu taşıma sırasında kabuktaki sitrik asit varroa için doğal ilaç niteliğinde ve koloni içinde doğal tımarlamaya yardımcı oluyor. .

  • @tik-tok623
    @tik-tok6232 ай бұрын

    @@acemiarc9080 ne kadar etkilidir 100 kaç etkisi var çalışmalarda

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90802 ай бұрын

    Sayın @tik-tok623 videonun 2,20 sn sindeki tablo doğal yöntemler ve asitlerin uygulama sonuçlarını yüzde olarak gösteriyor.

  • @tik-tok623
    @tik-tok6232 ай бұрын

    ​@@acemiarc9080 teşekürler

  • @yasinbaki8470
    @yasinbaki84702 ай бұрын

    Iğdır üniversitesi akademik çalışma değil anket çalışması yapmışlar. Aksi halde sebebini arıcılara sormakla yetinmeyip kendilerinin araştırıp bulmaları gerekirdi. Diğer akademik dediğiniz konunya gelince; harita çıkarmak sorunu çözmüyor. Çözmüş olsaydı kutup bölgesinden daha kötü bölgemiz yok zaten..! Bir aracı değilim ama Bana kalırsa bunun ana sebeplerinden birisi bilinçsiz kullanılan tarım ilaçları. bu ülkeye tarım ile ilgili bir bakanlık kurulması şart. Diğeri ise sırf taşıma ruhsatlı silahları olsun diye mecburi ve göstermelik (en az 100 adet ) arı kovanı bildirimi yapmaları

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90802 ай бұрын

    Sayın Yasin Bey , evet Iğdır Üniversitesi anket çalışması maalesef dil sürçmesi olmuş.Tarım ilaçları konusundaki görüşlerinize de katılmamak mümkün değil.Faydalı tespit ve katkılarınız için çok teşekkür ederim.

  • @ilkaycamlar8347
    @ilkaycamlar83472 ай бұрын

    bence Bu tür paylaşımlar Çok insanın kovanını sönmesine neden oluyor.

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90802 ай бұрын

    Sayın İlkay Bey, videonun altında tez çalışmasının linki var.Bilimsel yöntemlerle yapılan çalışmanın (Doğal yöntemler ve organik asitlerin ) uygulama ve sonuçları ortada.Şahsi fikrim videonun sonunda da belirtiğim gibi ilaçla mücadele mecbur kalmadıkça kullanılmamasıdır.Maalesef arıcılarımız bırakın organik asitleri her türlü kimyasal ilaçları RUTİN BİR UYGULAMA olarak varroa olsun olmasın düzenli olarak kullanmaktadır.Kısa vade belirli kayıplarımız olsada uzun vadede amacımız ve mottomuz Türk Arıcılığında İLAÇLARA BAĞIŞIKLI KAZANMIŞ VARROALAR DEĞİL, VARROAYA KARŞI BAĞIŞIKLIK KAZANMIŞ ARI POPÜLASYONU olmalı diye düşünüyorum.Sevgi ve saygıyla hoşçakalın.

  • @ademardic1845
    @ademardic18452 ай бұрын

    Bana göre en baştaki sorun kovan sayısını gereksiz arttırmak gibi bir adet var ülkemizde bahsettiğiniz ülkelerde 3 kattan aşağı bala giren yok bizde 1. Kat dolunca bölüyoruz hemen

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90802 ай бұрын

    Adem bey önemli bir tespitte bulunmuşsunuz .Bu fikrinize katılmamak mümkün değil, bencede sorgulanması ve incelenmesi gereken bir olgu.Faydalı tespit ve katkılarınız için çok teşekkür ederim.

  • @ahmetcakr2829
    @ahmetcakr28292 ай бұрын

    Merhaba, tezde gördüğüm kadarıyla portakal kabuğunu kurutup uygulama yapılmış. Siz greyfurtu dilimleyip arıların üzerine bırakmışsınız. Araştırmada böyle bir uygulama vardı da ben mi görmedim acaba?

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90802 ай бұрын

    Sayın @ahmetcakr2829 greyfurt uygulaması videonun açıklama kısmında da belirttiğim gibi (içeriğindeki etken vitamin mineral ve asitlerden dolayı) benim uygulamam.Zaten videoda sunduğum tez çalışmasının veri tabloları içerisinde de gördüğünüz gibi greyfurt yok dediğiniz gibi portakal kabuğu vediğer doğal yöntemler var.Faydalı tespit ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.

  • @AnkaraBeekeeping
    @AnkaraBeekeeping2 ай бұрын

    daha önce portakal kabuğu denedim hiç bir tane dökülmedi sonra ruhsatlı ilaçları kullanınca çok döküyor. bence bu çalışmalar sahada çalışmıyor ya da en azından bende çalışmadı. şimdi formik asit kullanıyorum çok memnunum. balda kalıntı bırakmıyor

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90802 ай бұрын

    Sayın @AnkaraBeekeeping videonun açıklama kısmında Tez çalışmasının linki mevcut.Tez çalışmasındaki portakal kabuğu uygulama şekli ve sıklığı çalışmanın 31.sayfasında Çizelge 3.2.1 de belirtilmiş.Değerli katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.

  • @admvideolar7890
    @admvideolar78902 ай бұрын

    Duman la ver birde bende etkili oldu nane de dokuyo

  • @bulentozgur2113
    @bulentozgur21132 ай бұрын

    Ana çok yaşlı belli, yumurta atımı çok düzensiz. Madem böldünüz, anayı öldürüp, memeleri iki kovana eşit dağıtıp fazla memeleri de bozsaydınız iki tane genç analı kovanınız olurdu. Şimdi o kovan yaşlı anadan kurtulmaya çalışacak ve siz başa saracaksınız. Kolay gelsin.

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90802 ай бұрын

    Bülent bey bencede belirttiğiniz yöntem en rasyonel yöntem.Fakat ben yaşlı analı kovanda anaya insan eliyle son vermeden doğal yolla süper sedur yapana kadar zaman tanımayı tercih ediyorum evet maalesef verimsiz ve zaman kaybı yaratıyor. Başa sarma konusunda ki tespitinizde haklısınız.Faydalı tespit ve önerileriniz için teşekkür ederim.

  • @celalgunece8841
    @celalgunece88413 ай бұрын

    Kolay gelsin. Aynı durum 2023 de benimde başıma geldi .Çok güçlü arılarıma tek kuluckalik üstüne iki kat attım ari kuluckalikta sıkıştığında oğula giti. Bir kısmının izgarasini aldım oğula gitmediler .Sonuçta bazı arılara tek kuluckalik yetmiyor bu tip kovanlari ızgarasız veya çift kuluckalik kullanmakta fayda var .Sonuç nektar akımı iyi ise hersey kendiliğinden yoluna giriyor kötüyse iyi yaptığın işler dahi tersine gidiyor.Allah işlerimizi kolaylaştırsin amin

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90803 ай бұрын

    Amin Sayın Celal hocam, tespitlerinizde son derece haklısınız, hayırlı temennileriniz ve faydalı görüş ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.Sevgi ve saygıyla, hoşçakalın.

  • @sinandogrul4513
    @sinandogrul45133 ай бұрын

    4 yaşında bir ananın kovanda ne işi var, diye de sormak isterim.. biz damızlık anaları bile kovanlarda bu kadar tutmuyoruz. naçizane tavsiyem analar hep genç olsun. başınız daha az ağrır.

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90803 ай бұрын

    Çok veriml bir ana olduğu için gittiği yere kadar zaman tanıdım sayın Sinandogrul hocam genç analarla çalışma konusundaki tespitinizde son derece haklısınız faydalı görüş ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.

  • @kgur
    @kgur3 ай бұрын

    iyi çalışmalar, kolay gelsin.

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90803 ай бұрын

    Teşekkür ederim sayın @kgur

  • @ciftcibabam4778
    @ciftcibabam47783 ай бұрын

    Arılarınız ana arıdan memnun değil. Yumurtaları düzenli atmamış görünüyor

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90803 ай бұрын

    Haklısınız Sayın @çiftçibabam4778 , ana arısı yaşlı bir kovandı.Faydalı tespit ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.

  • @ciftcibabam4778
    @ciftcibabam47782 ай бұрын

    @@acemiarc9080 Rica ederim ben de acemiyim yerli yabancı videoları sürekli izliyorum. Sizinkine benzer bir kovanda sahibi bu teşhisi koymuştu sonra ilerleyen peteklerde süpersedur vardı. Yani meme görmeden bu yorumu yapabilmesi açıkçası bana çok katkı sağladı sizinle paylaşmak istedim. bereketli sezonlar dilerim

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90802 ай бұрын

    @@ciftcibabam4778 Hintli filozof Bhartrihari'nin dediği gibi '' bilgi paylaştıkça çoğalan bir hazinedir ''.Bilgi paylaşımınız için çok teşekkürler.Sevgi ve saygıyla hoşçakalın.

  • @celalgunece8841
    @celalgunece88413 ай бұрын

    Böyle güçlü bir ari ana kabulü beklemek hayal olur.Arini 3:51 n içindeki tüm yumurta ve larva olan citalari alıp başka kovanlara koyduktan sonra bu anasız kovana ana arıyi kutuda verip enaz 4 bekleyip arının durumuna bakacaksın arı sakinse işler yolunda yok hırçın, gürültülü bir durumu varsa işin gerçekten çok zordur. Ben arı yalancıya gitmeden(ilkbaharda)zayıf kovanlara citayla beraber takviye kullanabilisin.Kovanda arı olacaktır bunlarida yanındaki kovanla birleştirme tekniğine göre birleştir.Guclu arıya ana kabul ettirmek çok zordur.Bu durumdaki arıya dışarıdan bir veya iki yumurtalı çıta verirsen hemen arı kendi anasını kendisi yapar arı sonmekten kurtulur ama bal yapmiyabilir .Ana kabulü en iyi 3 veya 4 citali arilarda iyi olur.

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90803 ай бұрын

    Sayın Celal hocam, haklısınız güçlü arıya ana kabülü konusundaki tespitlerinize katılmamak mümkün değil.Uygulama konusundaki faydalı katkı ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.

  • @muratmurat8030
    @muratmurat80303 ай бұрын

    Abi eline emegine saglik ben ilk defa duydum keske gonderin daha cok kisiye ulasabilse

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90803 ай бұрын

    Teşekkür ederim Sayın Murat Bey.

  • @ferhattasci4650
    @ferhattasci46503 ай бұрын

    Görseli paylaştığınız akademik çalışmaya ulaşabilir miyiz. Linki varsa atabilir misiniz

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90803 ай бұрын

    Sayın @ferhattascı4650 videonun açıklama kısmında mevcut hocam.

  • @merveugurlu5821
    @merveugurlu58214 ай бұрын

    Bosna dan selamlar akademik çalışmaları paylaştığınız için teşekkür ederim 😊

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90803 ай бұрын

    Aleykümselam Merve hanım , ben teşekkür ederim.

  • @metinyoruk3917
    @metinyoruk39174 ай бұрын

    Üstadım bişey sormak istiyorum. Hafta sonu yine kovan kontrolü yaptım 2 kovanım var biri 5 biri 6 çita kafama takılan şu iki kovandada başlangıç çitasından sonra yavru yok 4. Ve 5. Çitalarda yavru var yani baştan ve sondan 2şer çita yavrusuz ortalar yavrulu bu durum normal mi. Normalde başlangıç çitasından sonra yavru başlamaz mı ?

  • @AzizKarahan1818
    @AzizKarahan18182 ай бұрын

    ana herzaman taze petege çalışır

  • @admvideolar7890
    @admvideolar78902 ай бұрын

    Orta kısım her zaman kuluçkalik olur normal bu durum

  • @rizayilmaz7976
    @rizayilmaz79765 ай бұрын

    Oksalit asit candir gerisi böş ari kovan icinde kendini rahatsiz edecek her seyi disari atar atamazsa poro polsle kapatir

  • @murat5103
    @murat51035 ай бұрын

    Yarim petekleri makinede süz. Kuvvetli arıya şerbetlikten ver. Bal ile balı sırla. Prof dr Muhsin Doğaroğlu'nun yontemidir. Şerbet verilmez .

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90803 ай бұрын

    Faydalı tepit ve önerileriniz için teşekkür ederim Murat hocam.

  • @murat5103
    @murat51035 ай бұрын

    Oksalik asidi yiyorsunuz..Yeşil salata içinde bol bol var. Yani mutfakta var 😂. Balın içinde oksalik asit var. 60 milyon yıldır arı nektarla yaşıyor içinde oksalik ve formik asit var. Oksalik asit damlata için eldiven gözlük yeterli. Kalıntı bırakmaz. Ucuzdur dozu kolayca ayarlanabilir. Oksalik asidin Buhar formu ve formik asidin kovana uygulanması profesyonellik gerektirir zaten sizin gibi amatör arıcıların işi olmadığı doğrudur .Doğal yağların orjinalini piyasada bulmak zor hepsi seyreltilmiş. Ayrıca 100 kovan arı üzerine bu yağların maliyetinin altından hiçbir arıcı kalkamaz. Organik asitlere karşı olan söyleminiz yanlış bu yüzünden bir çok arıcı kovanlarını sizin yüzünüzden söndürebilir. vebali boynunuza kalacak. Hobi için beslediğiniz kovanlara istediğiniz doğal ürünü kullan ama organik asitleri bu söylemin içinden çıkarın.

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90803 ай бұрын

    Sayın @murat5103 haklısınız oksalik ve formik asit doğadaki bazı gıdaların hatta balın da içinde mevcut.Siyanür de bazı gıdaların içinde mevcut Fakat hangi formda ve ölçekte olduğunu gözden kaçırmamak lazım diye düşünüyorum.Murat hocam tecrübeli arıcılarımız bile varroa olup olmadığına bakmadan rutin olarak ilkbahar ve sonbaharda asit uygulamaları ve hatta kimyasal ilaçları veriyorlar.Varroa olsada olmasada.. Zamanla Varroa bağışıklık kazanırken arıların bağışıklık sisemi çöküyor.Ben uzun vadede ilaçlara bağışıklık kazanmış varroalar değilde varroaya bağışıklık kazanmış arı nesillerini tercih etmeliyiz diye düşünüyorum.Faydalı görüş ve katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.

  • @hayraboluaycicegibali2713
    @hayraboluaycicegibali27135 ай бұрын

    Kaç tane varoa dökmüş onu söyle..'ün dök tuz dök hepsini arı temizler

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90803 ай бұрын

    Sayın @hayraboluayçiçeğibalı2713 geç gördüm meajınızı kusura bakmayın .çok sık ve değişik doğal yöntemlerle mücadele ettiğim için kovanımda çok şükür itisnai tek tük varroa var.Bu da kullandığım doğal yöntemlerden biri..Evet haklısınız arı kovanda istemediği herşeyi dışarı atar. emin olun arı nasıl kek verdiğimizde onu dışarı atmıyorsa greyfurtunda (Videonun açıklama kısmında greyfurt ile ilgili açıklayıcı bilgi mevcut ) içindeki ihtiyacı olan şeyleri alacak gereksiz gördüğünü atacaktır.Atılan kabuk kısmı varroanın sevmediği sitrik asit ağırlıklı ve kovan içinde taşıma sırasında tam bir tımarlamaya sebep olduğunu düşünüyorum.Tespitinizde son derece haklısınız arı işine gelmediğini temizler.Faydalı görüş ve tespitleriniz için çok teşekkür ederim.

  • @Muhammadli-1412
    @Muhammadli-14125 ай бұрын

    Bendə mi arılarımı çəkib paylaşsammmıııı 👍☺

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90803 ай бұрын

    🙂👍👏👏

  • @Muhammadli-1412
    @Muhammadli-14125 ай бұрын

    Salam Abi fazla abartdın biz bir arıcı olaraktan hepsini denemiş insan olarak ilaçsız olmuyor varola arını mahvediyor İlaçsız olmur abi ilacın zararıda yok

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90803 ай бұрын

    Aleykümselam sayın Muhammadli , arıcılarımız ilkbaharda ve sonbaharda varroa olsada olmasada rutin olarak direkt ilaç veriliyor doğal asitlerde olsa ,mecbur kalmadıkça kullanılmamalı diye düşünüyorum.Faaydalı görüş vekatkılarınız için teşekkür ederim.Dost ve gardaş Azarbaycan'a selamlar🖐.

  • @admvideolar7890
    @admvideolar78902 ай бұрын

    Sen ilaç satıcı si olmalisin

  • @bakubaku8002
    @bakubaku80026 ай бұрын

    Salam allah mesulnu bol elesin

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90806 ай бұрын

    Çok teşekkür ederim Sayın @bakubaku8002 .Can dost ve kardeş Azarbaycan'ımıza selamlar olsun...

  • @acemi0081
    @acemi00816 ай бұрын

    Yaw kimyasala bulaşmak istemiyorum diyorsan al oksalik asit yap kardeşim macera aramaya ne gerek var. Üç beş arısı olan bu riski alır da geçimini arıcılıktan sağlayan adamın bütün kovanları çökünce nolacak.

  • @Muhammadli-1412
    @Muhammadli-14125 ай бұрын

    Demək istediyim de bu 👍👍

  • @ugurcan6027
    @ugurcan60276 ай бұрын

    Hocam 5.20 orada okaliptüs uygulaması dediniz ama sehven mi yoksa okaliptüs zararlımı saygılar sunarım

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90806 ай бұрын

    Sayın Uğurcan hocam çok haklısınız sehven oksalik asit yerine okaliptüs uygulaması demişim.Hassasiyetiniz ve düzeltmeniz için çok teşekkür ederim.Sevgi ve saygı bilmukabele, hoşçakalın.

  • @ariciamca
    @ariciamca6 ай бұрын

    Deneyeceğim tavuz kuşlarınız maşallah çok güzeller

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90806 ай бұрын

    Teşekkür ederim sayın @arıcıamca.

  • @lemiceyhun7561
    @lemiceyhun75616 ай бұрын

    Erol Bey, iyi günler dilerim. Sorum şu; Kovan’a konulan Grayfrut dilimlerini arılar yemiş mi.? Yoksa kovan dışına mı atmışlar.? Bu durumda varoa tamamen yok mu olmuş.? Teşekkür eder, cevabınızı beklerim.

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90803 ай бұрын

    Mesajınızı geç farkettim(adım Erol olmadığı için) kusura bakmayın. Sayın @lemiceyhun, arılar greyfurtun içeriğinde (videonun açıklama kısmında mevcut ) ihtiyacı olan vitamin mineral ve karbonhidratı alıp ihtiyacı olmayan fazlalık kısmını özellikle kabuk kısmını dışarı atmışdır ., Varroanın sevmediği sitrik asit yoğun kabuk kısmını dışarı taşıma esnasında da kovana ve arıya doğal tımarlama olmuştur diye düşünüyorum .Varroanın tamamen yok olması da söz konusu olamaz çünkü doğadan illaki taşınır .Önemli olan arının kendi kendini koruyabileceği seviyede tutabilmekdir diye düşünüyorum sayın Lemi hocam.Değerli soru ve katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.

  • @lemiceyhun7561
    @lemiceyhun75616 ай бұрын

    Erol Bey, iyi günler dilerim. Sorum şu; Kovan’a konulan Grayfrut dilimlerini arılar yemiş mi.? Yoksa kovan dışına mı atmışlar.? Bu durumda varoa tamamen yok mu olmuş.? Teşekkür eder, cevabınızı beklerim.

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90803 ай бұрын

    Mesajınızı geç farkettim(adım Erol olmadığı için) kusura bakmayın. Sayın @lemiceyhun, arılar greyfurtun içeriğinde (videonun açıklama kısmında mevcut ) ihtiyacı olan vitamin mineral ve karbonhidratı alıp ihtiyacı olmayan fazlalık kısmını özellikle kabuk kısmını dışarı atmışdır ., Varroanın sevmediği sitrik asit yoğun kabuk kısmını dışarı taşıma esnasında da kovana ve arıya doğal tımarlama olmuştur diye düşünüyorum .Varroanın tamamen yok olması da söz konusu olamaz çünkü doğadan illaki taşınır .Önemli olan arının kendi kendini koruyabileceği seviyede tutabilmekdir diye düşünüyorum sayın Lemi hocam.Değerli soru ve katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.

  • @abdulcelilozturk4711
    @abdulcelilozturk47116 ай бұрын

    Portakal kabuğu ile bir tane varroa dökülmedi , üniversite bu çalışmayı nasıl yaptı anlamadım

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90806 ай бұрын

    Sayın Abdulcelilozturk hocam videonun altındaki açıklama ve kaynak kısmında tez çalışmasının linki var.Sayfa 28 de portakal kabuğu sayfa 31 de okaliptus uygulamasının yöntem ve dozajları var.Sevgi ve saygıyla hoşçakalın.

  • @hacimehmetburku2928
    @hacimehmetburku29286 ай бұрын

    Hocam ağzına sağlık teşekkürler sağolun okaliptüs yaprak kabuk yanarak mi yoksam yeşil olarak kovan ustunemi konuyor

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90806 ай бұрын

    Teşekkür ederim HacıMehmet Hocam geç gördüm kusura bakmayın, Tez çalışmasındaki uygulama duman şeklinde yapılmış.Videonun altında Açıklama kaynak kısmında çalışmanın linki var .uygulama şekli ve dozajı sayfa 31 de detaylı şekilde anlatılmış hocam, saygı ve sevgiyle hoşçakalın.

  • @oktayketenci401
    @oktayketenci4016 ай бұрын

    Bide varovayi dokup dokmedini gorsek

  • @umittaskn6780
    @umittaskn67806 ай бұрын

    Arım yok ama bu varova videolarını takip ediyorum.Bu varova için sirkeyi deneyebilirsiniz,nasıl bir etkisi olur bilmiyorum ama denenirse faydası olabilir diye düşünüyorum.Amitraz ve flumetrin gibi okzalik asit ve formik asit gibi birçok malzemeyi denediklerini youtube dan seyrediyorum.Birde şu sirkeyi arıcı arkadaşlar bir denesinler..Arım olmadığından deneyemedim,deneme imkanınız olursa ,sonuçlarını yazarsanız sevinirim.

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90806 ай бұрын

    Sayın Ümit hocam sirke denemesini suyla karışım şeklinde püskürterek deneyen arkadaşım oldu söylediğinde bana çok mantıklı geldi çünkü sirkede bir asetik asit.fakat sonrasında arıların hırçınlaştığından bahsettiği için şahsen göze alamadığım bir uygulama.Fakat düşüncenize katılıyorum neticede doğal bir yöntem değişik ölçülerde denemeye değer.Önce biraz içerik çalışması yapıp arılar için uygun ölçü ve dönemi araştırmak lazım.Faydalı katkı ve önerileriniz için teşekkür ederim.Saygı ve sevgiyle hoşçakalın.

  • @umittaskn6780
    @umittaskn67806 ай бұрын

    @@acemiarc9080 Umarım faydası olur.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90806 ай бұрын

    @@umittaskn6780 çok teşekkür ederim.

  • @mehmeterden4295
    @mehmeterden42952 ай бұрын

    Bende kendi yaptığım incir sirkesi var olur mu? nasıl uygulanmalı cevap verirseniz sevinirim

  • @hulyabalta9357
    @hulyabalta93576 ай бұрын

    Sagolun iyi anlatiyorsunuz bizde en cok sarica arilardan rahatsiz olduk kovanlarin bitirdi nasil koruyalim nasil kurtuluruz sarica atilardan yardimci olursaniz memnun olurum

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90806 ай бұрын

    Sayın @hulyabalta9357 sarıca arıları ve eşek arıları için yapışkan zemine konan et parçaları yada asitli içecek şişeleriyle uygulanan bazı yöntemler var fakat kesin çözüm olduğu kanaatinde değilim.Şahsi düşüncem onlarda doğal dengenin bir parçası onları yok etmek yerine koloniyi güçlü tutmak ve mümkünse zor da olsa yuvalarını tespit ederek tedbirli bir şekilde yuvayı, geri gelemeyeceği kadar uzak bir bölgeye transfer etmek daha vicdani ve mantıklı bir çözüm diye düşünüyorum.Saygı ve sevgiyle hoşçakalın.

  • @rahmiozkan6806
    @rahmiozkan68066 ай бұрын

    Ariliginiz köye yakınmi Köye yakınsa sarıca arıdan kurtulamazsınız Çünkü köylerde boş evler çok sarica arılar bu evlere yuva yapiyor

  • @hulyabalta9357
    @hulyabalta93576 ай бұрын

    Sagolun teskkurler haklisiniz koge yakin ama yokmu bunun caresi kimisi meyva suyu diyor kimi baska seyler soyluyor sizin bir oneriniz varmi simdi arilari nasil kaldiralim koy yanindan yardimci olursaniz cok memnun olurum sagolun

  • @rahmiozkan6806
    @rahmiozkan68066 ай бұрын

    Köy yakınsa kurtulamazsiniz çok zor Benim tesbitim bu çok şey deniyorlar Ama sarıca ari devam ediyor Benim ariligim köyden uzak sorunum yok çok şükür

  • @hulyabalta9357
    @hulyabalta93576 ай бұрын

    Tesekkurler sagolun bana zaman ayirdiniz icin deneyecegiz

  • @mihai.r-beekeeper5694
    @mihai.r-beekeeper56946 ай бұрын

    Buna ziua. Este la fel cum ai folosi chimicale. Cojile fructelor contin foarte multe chimicale cu care sint tratate si este normal sa aiba un oarecare rezultat pozitiv. Sanatate multa.

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90806 ай бұрын

    Ai dreptate în evaluarea ta, mulțumesc pentru contribuțiile tale utile.

  • @wazywek
    @wazywek6 ай бұрын

    U nas w PL jest też taki doktor sosna

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90806 ай бұрын

    @wazywek Dziękuję za informację, sprawdzę to.

  • @eminmentesoglu6732
    @eminmentesoglu67326 ай бұрын

    Biberiye kekik denediniz mi

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90806 ай бұрын

    Sayın Emin bey biberiye hiç denemedim, fakat kekik ile nane yi sıklıkla mevsiminde şerbetle , diğer zamanlar püskürtme yöntemiyle kullanıyorum.

  • @vedatkavak7893
    @vedatkavak78937 ай бұрын

    İçinde kisin birik tirdigi neme ne yapacaksınız veya arinin onu temizlemek için verdiği emeğe arinin ömrünü tüketir siz buna ne yapacaksiniz

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90806 ай бұрын

    Vedat bey geç farkettim mesajınızı kusura bakmayın.Hocam mevsiminde 1 kaç kez uyguluyorum zaten 1 hafta içinde kalmıyor bile.Nem konusundaki tespitinize katılıyorum fakat Kovana kışın sürekli verdiğimiz şerbetlerin ve keklerin yarattığı nemden daha azdır diye düşünüyorum.Önemli tespit ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.Sevgi ve saygı ile, hoşçakalın.

  • @vedatkavak7893
    @vedatkavak78937 ай бұрын

    Kardesim kovana ne bıraksan ari temizlik yapar kovanin dışına atmaya calisir

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90806 ай бұрын

    Haklısınız Vedat hocam arı ihtiyacı olanı alır olmayanı atar.

  • @saglamarclkisbasnda2889
    @saglamarclkisbasnda28897 ай бұрын

    Bu gün sadece o dediğinizi yapanlar inanın boş kovan sayıyorlar

  • @oktayketenci401
    @oktayketenci4016 ай бұрын

    Bide varovayi dokup dokmedini gorsek

  • @zlotyszpon
    @zlotyszpon7 ай бұрын

    Aha teraz wszystko rozumiem 😊

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90807 ай бұрын

    👏👏👏🙂

  • @otajichannel
    @otajichannel7 ай бұрын

    こんにちは 私は日本蜜蜂養蜂しています ダニは嫌いです ギ酸、シュウ酸、化学物質は嫌いです 自然素材のレモン、グレープフルーツをすり潰した果汁をスプレーしています ダニに効果あるのか 研究中です

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90807 ай бұрын

    @otajichannel 様、薬ではなく自然な方法を選んでいただきおめでとうございます。グレープ フルーツ、オレンジ、レモンには、ミツバチにとって重要なビタミン B と重要なミネラルが含まれています。皮にはペクチンが含まれています。ペクチンは植物に含まれる糖酸からなる炭水化物です。オレンジ レモン グレープフルーツの皮 ペクチンが非常に豊富で、ミツバチの栄養源になります。また、含まれるクエン酸はバロアが嫌がる天然の酸です。カビには注意が必要です。あなたの成長を祈ります、あなたの仕事の成功を祈ります、私の国トルコから友人の日本へご挨拶します。🇹🇷❤🇯🇵

  • @alvaro-Zion369
    @alvaro-Zion3696 ай бұрын

    Gracias , bro saludos desde chile

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90806 ай бұрын

    @@alvaro-Zion369 Obrigado meu amigo, saudações da Turquia👋👋

  • @kazmkocabykarciftligitv8186
    @kazmkocabykarciftligitv81867 ай бұрын

    Oksalik asiti mutfağa sokmadığımız yanlış. Google yazdığımızda geliyor, Isbanak, ısırgan otu vb 15 civarında sebze ve meyvede bu asitler %01-2-3 oranlarında var. Kovanlara verirken Oksalik asit damlatma ve püskürtme su ve gliserinle %3 seyreltiliyor, Velev'ki bala püskürtme zerrecikleri gitse bile, balın miktarıyla birlikte %01 oranından daha az bir kalıntı olur. İnsanlar vücutlarına sebzeden ve meyveden bu kalıntıdan çok fazlasını zaten doğal olarak alıyorlar. Ar-ge çalışması olarak elbette bir kaç kovanda farklı bitki meyve ve ağaç yaprakları denenmelidir. Ki bende kendi çapımda deniyor, faydasını gördüklerimi geliştirmeye çalışıyorum. Çalışmalarınızda verimlilikler diliyorum.

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90807 ай бұрын

    Sayın @kazmkocabykarciftligitv, mutfağımızda makarna yaptığımız tencerenin içine oksalik asit yada perizin veya formik asit koymuyoruz.diye düşünüyorum.Evet haklısınız bazı besinlerin içerisinde mevcut lakin gıdalarda bulunan binde 1lik binde 2 lik, o da DOĞAL FORMDAKİ oksalik asitle kovana koyduğumuz yüzde 3 lük- 5 lik ASİT ÇÖZELTİ arasındaki fark sanırım yadsınamaz.Kalıntı konusunda da çoğu arıcılarımızın sizin kadar hassas ve bilinçli davranamadığını malesef gözlemliyoruz.Ar-ge konusundaki görüşlerinize de tamamen katılıyorum.Her arıcı kendi arılığında mutlaka kendi tecrübeleriyle denemeler yapmalı ve ilaçlara bağışıklık kazanan varroa değilde, doğal yöntemlerle bağışıklığı güçlü arı popilasyonu geliştirmeye çalışmalıyız.Faydalı bilgilendirme ve tespitleriniz için çok teşekkür ederim,Sevgi ve saygıyla hoşçakalın.

  • @muratxxman
    @muratxxman7 ай бұрын

    Kesinlikle denemeyin varroaya bir yararı olmadığı gibi arıyı yoruyoruz birde üzerine yuvanın küf yapmasına sebep oluyoruz. Nerdenmi biliyorum çünkü yaptım

  • @filintomaia590
    @filintomaia5907 ай бұрын

    2:24

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90807 ай бұрын

    Sayın @muratxxman Greyfurt konusunda bir bilgi paylaşma ihtiyacı hissediyorum. Greyfurt içerisinde, arılar için önemli olan B vitamini ile potasyum(balın içeriğinde bulunan en yüksek orandaki mineral), kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfat gibi mineraller içerir.Arıcılar bu vitaminleri hazır ambalajlarda( içeriğini okumanızı tavsiye ederim) ilaç sektöründen parayla temin etmektedir. Greyfurt kabuğunda doğal formdaki pektin mevcuttur.PEKTİNLER ; Bitki hücrelerinde doğal olarak bulunan şeker asitlerinden oluşan karbonhidratlardır.Sizinde bildiğiniz gibi arıların temel enerji kaynağı da karbonhidratlardır.Greyfurt kabuğu pektin açısından çok zengin olup bir karbonhidrat (arı için besin kaynağı) deposudur.Ayrıca doğal formdaki esansiyeli ve kabuğundaki sitrik asit de varroanın hiç hoşlanmadığı doğal formdaki ambalajlanmamış bir asittir.Bu bilgiler ışığında değerlendirirseniz sevinirim.Küflenme konusunda tabiki dikkatli olmak gerekir şerbet bile kovanda kalınca bozuluyor ben videoda gördüğünüz gibi bir hafta sonra kalan fazlalığı atıyorum kışın bir hafta içinde küf hiç görmedim. genelde arı faydalı kısmını alır istemediği kısmını atar.Ben bu uygulamayı 2 kıştır ara ara veriyorum.Hiç bir zararını görmedim.Küflenme konusundaki uyarınız önemli bir hatırlatma olmuş teşekkür ederim.

  • @muratxxman
    @muratxxman7 ай бұрын

    @@acemiarc9080 sevgili abim bir yerde birşey eksik veya fazla tezinizde haklı olabilirsiniz ama benim uyguladığım 5 kovanda yaklaşık 10 gün kadar tuttum greyfurt u bir kısmını arı parçalayıp atmış bir kısmını hiç ellememis ellenmeyen parçalar hâliyle küfe sebebiyet vermiş. Polenlik alt kabına bakinca cüzi miktarda varroa gözle görülüyor ama o riski almaya değer mi bilmiyorum. Belki greyfurt kurusu denenebilir eğer kurutursam deneyeceğim bilmiyorum artısı olurmu ama bu kadar çalışma olmuş sa bir yerde demek bir şey gözden kaçıyor

  • @sterilizasyonunitesi4609
    @sterilizasyonunitesi46097 ай бұрын

    Peki şimdi ne oldu bu greyfurt yiyen arılar ne yaptı neden devamı yok bu kadar insan sizi izledi herkes bekliyor 😊

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90807 ай бұрын

    Greyfurt yiyen arılarım karbonhidrat alıp ve içeriğindeki mineralleri depoladığı için keyifleri yerinde çok şükür👍 hocam video zaten greyfurtu yedikten bir hafta sonraki durumunu gösteriyor.🙂Sevgi ve saygı.ile hoşçakalın.

  • @sterilizasyonunitesi4609
    @sterilizasyonunitesi46097 ай бұрын

    @@acemiarc9080 Bence arıların değil sizin keyfiniz yerinde Böyle bir kapak fotolu video ile yotube video yükleyip Varroa için çözüm araıyan tüm arıcılara hemde kendinize ait olmayan 2000 yılında üniversitede yapılmış bir tez çalışmasının arkasına sığınarak tüm arıcılara çok ayıp ediyorsunuz!!!! Üstelik Google birde bu videoyu reklam ücreti ödeyerek fenomen olmaya çalışmanız cabası🙂 madem öyle greyfurtu üstüne koy sonra çekmecede varroa ölüsünü göster insanlara??? Senin evinin içine senin sevmediğin bir gıda yada hoşuna gitmeyen sana zarar vereceğini düşündüğün bir madde koysalar sende dışarı atmaya çalışırsın. Usta arıcılar zaten seni ciddiye almıyacaktıır acemi arıcılara Yazık haklarına giriyorsun umarım aldığıın 50 bin izleme seni tatmin etmiştir. Doktor sana antibiyotik yazdığımda mutfağında makarnaya mı koyıyorsun😎

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90806 ай бұрын

    Sayın @@sterilizasyonunitesi4609 keşke şahsıma yada greyfurta takılmak yerine videoda bahsedilen tez çalışmasını okuyarak tablolardaki bilimsel çalışmanın sonuçları üzerine fikir ve tecrübelerinizi paylaşsaydınız sanırım daha verimli olurdu .Saygı ve sevgiyle hoşçakalın.

  • @sterilizasyonunitesi4609
    @sterilizasyonunitesi46096 ай бұрын

    @@acemiarc9080 üstad seni tanımam şahsınla ne işim olur. Senin tez dediğin de adam akıllı çalışma yok bile dünyanın her ülkesinden araştırma yapan bilimsel çalışma yapan insanların çalışmaları var ve orada varroa için her etkene yer verilmiş ve formik asit ve oksalik asitin kullanılabileceği balda kalıntı bırakmıyacağı da belirtilmiş. Ama orada greyfurta hiç yer verilmemiştir senin okuyup ta video çekmeye esinlendiğin çalışmaları ben bizzat arılarda yıllardır uyguluyorum. 3 5 sandık kovanla sana kolay her türlü meyve sebze kullanabilirsin. Şöyle yorumlara bakınca bile yaptığının doğru olmadığını anlamışsındır da. Benim merak ettiğim devamını neden getiremedin tıpkı Çukurova daki tez gibi🙂

  • @osmankucukay9958
    @osmankucukay99587 ай бұрын

    Benim düşüncem rahmetli Muhsin doğaroğlu hocamı pudra şekeri oksalit önerirdi bana göre ilaç dumansız bu iş zor

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90807 ай бұрын

    Sayın @osmankucukay9958, rahmetli Muhsin hocamızda her zaman genetiği ve bağışıklığı güçlü arı popülasyonunu savunurdu.Amacımız ilaçlara karşı direnç kazanmış varroa değil varroya karşı bağışıklık kazanmış güçlü arı popülasyonu olmalı diye düşünüyorum.Evet tespitinizde haklısınız bu kadar güçlenmiş varroya karşı işimiz zor ama bilimsel yöntemlerle yapılmış çalışmalarda sonuç benzerse, arıyı sıklaştırıp-güçlendirip doğal yöntemlerle mücadele edip arının bağışıklığını artırma yoluyla kendi kendini tımarlayabilen güçlü arı nesli üretebilmekde bizim elimizde diye düşünüyorum.Çaresiz kalma durumunda elbetteki ilaç kullanalım.Ama bu ilaç kullanımını otomatiğe bağlamamak gerekir diye düşünüyorum.Faydalı görüş ve katkılarınız için çok teşekkür ederim.Sevgi ve saygıyla hoşçakalın.

  • @mlterg44
    @mlterg447 ай бұрын

    Değerli arıcı dostlarım , bu varroa denen mered 1980 den önce hiç görülmeyen ,tespit edilmemiş bir canlı . İlk olarak Bulgaristan'da görüşmüş(yanlışsa düzeltin) Aynı vakitlerde doğada DDT de oldukça sık kullanılıyordu. Belki gen teknolojisi okadar ileri değildi ama pekala doğal olmayan yollarla bu varroa bize musallat edilmiş olabilir diye düşünüyorum.bu kanıya nerden vrdın diyenlere ,çok değil 60-70 yıl öncesini düşünmelerini tavsiye ederim. Ne vardı o zamanlarda şeker-tütün-petrol ve ilaç lobileri vardı . Aslında her devlet biliyor bu durumu ama çözüm noktasında çaresizlik çok büyük. Buna birde cahillik eklenince sonuç bu. Toplu üretim yapanlar için büyük kolaylık sağlayan ilaç, şurup hatta penisilin ve doğum kontrol hapı gibi bir çok madde vicdansızca kullanılıyor.. insanların sağlığı hiçe sayılarak. Tüketici için çözüm ise bildiğiniz ,güvendiğiniz arıcıdan balı almaktan geçiyor. Dünyanın nüfus yoğunluğuna göre en fazla kovanı ve arıcısı ülkemizde,bu kadar yanlışın bizde olması sizcede garip değil mi. Doğal mücadele kısa vadede zarar gibi görünse de uzun vadede girdilerin düşmesi ve arıya doğal direnç sağlayarak daha sağlıklı ürün almamızın doğru yolu. Tabiki bunu bin kovanı olan kardeşimize gelde anlat !

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90807 ай бұрын

    Sayın @mlterg44 fikirlerinize katılmamak mümkün değil.Değerli ve faydalı katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.Saygı ve sevgiyle hoşçaklın.

  • @eminedemir9544
    @eminedemir95447 ай бұрын

    Bu ilkkez duyorum deniycem mutlaka melisa yapragi kullaniyorum oda cok iyi fark gormem gerek Tesekkurler bilgi icin

  • @acemiarc9080
    @acemiarc90807 ай бұрын

    Sayın @eminedemir melisa yaprağı tecrübenizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.Video daki Çukurova Üniversitesinin araştırma verilerinde bilindik doğal yöntemler (Portakal kabuğu, okalüptüs , erkek arı gözü uygulaması) ile kullanılan asit ve ilaçlar arasında varroa etkinliği açısından anlamlı bir fark olmadığı çok net .Greyfurtu ben kendim 2 kıştır ara ara uyguluyorum hiç bir zararını görmediğim gibi içerik olarak karbonhidrat zengini bir besin,ayrıca sitrik asit açısındanda varroa için doğal mücadele oluyor.Yalnız kovanda ben 1 haftadan fazla tutmuyorum, çünkü bozulma ve küflenme yapma ihtimaline karşı, gerçi arılar hiçbirşey bırakmıyor zaten.Bu arada greyfurt ile ilgili içerik bilgilerini ve tez çalışmasının kaynağını videonun açıklama kısmında daha detaylı bulabilirsiniz.Değerli tecrübe paylaşımınız için çok teşekkür ederim.