VARROA MÜCADELE YÖNTEM ve SONUÇLARI.İLACA GEREK YOK.

Adı Doğal asitler bile olsa varroanın ilaçlara direncinin artmaması için bu ambalajlanmış varroa ilaçları yerine; portakal kabuğu, okaliptus kabuğu-yaprağı,kapalı erkek arı gözleri , pudra şekeri, timol yönünden zengin nane kekik gibi doğal formdaki yöntemleri tercih etmek hem koloni bağışıklığı için hem de bal ve arı sağlığı için tercih edilmeli diye düşünüyorum..Ç.Ü.sini Tez çalışmasında portakal kabuğu ve diğer doğal yöntemlerle ilaç formundaki uygulama sonuçları incelenmiştir.Greyfurt uygulaması şahsıma ait olup,Greyfurt içerisinde, arılar için önemli olan B vitamini ile potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfat gibi mineraller içerir.Arıcılar bu vitaminleri hazır ambalajlarda( içeriğini okumanızı tavsiye ederim) ilaç sektöründen parayla temin etmektedir. Greyfurt kabuğunda doğal formdaki pektin mevcuttur.PEKTİNLER ; Bitki hücrelerinde doğal olarak bulunan şeker asitlerinden oluşan karbonhidratlardır.Sizinde bildiğiniz gibi arıların temel enerji kaynağı da karbonhidratlardır.Greyfurt kabuğu pektin açısından çok zengin olup bir karbonhidrat (arı için besin kaynağı) deposudur.Videodaki amaç da varroa için uygulanan ambalajlanmış ilaçlar ile doğal yöntemlerin sonuçları hakkında Çukurova üniversitesinin yaptığı bilimsel yöntemlerle yapılmış akademik bir çalışmanın sonucunu paylaşarak farkındalık yaratmaktır.Sağlıcakla kalın.
KAYNAK: libratez.cu.edu.tr/tezler/7682...
#arı #arıbölme #memeyapma #arıcılık #memebozma #oğulagitme #acemiarıcı #karakovan #bal #doğalbal #anaarı #petek #petek sırlama #şerbet #kovan başı verim #bal haritası #katatma #varroa

Пікірлер: 234

  • @serkanturaman3026
    @serkanturaman30267 ай бұрын

    Ben 6 yıldır hobi amaçlı arıcılık yapıyorum.Daha hiç kimyasal ilaç kullanmadım...Kovanlarımın olduğu bahçeye çok yıllık kekik diktim körük yakarken taze kekik koparıp atıyorum körüğün içerisine,birde kekiğin taze yapraklarını çıtaların üzerine ve kovanın kenarlarına bastırarak sürüyorum her kovan açtığımda bugüne kadar varroadan dolayı koloni kaybım olmadı

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Size gönülden katılıyorum Serkan Bey.Faydalı tecrübe- öneri ve katkılarınız için teşekkür ederim.

  • @user-dj4dk3qg1e

    @user-dj4dk3qg1e

    7 ай бұрын

    Ben kendim şerbetini içine kekik. Biberiye .nane yağı katıyorum. Akşama doğru veriyorum .

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    👍@@user-dj4dk3qg1e

  • @tevvikseyis404

    @tevvikseyis404

    7 ай бұрын

    Defne yarmağının yararlı olduğu söyleniyor bir fikriniz varmı teşekkürler

  • @serkanturaman3026

    @serkanturaman3026

    7 ай бұрын

    @@tevvikseyis404 körükte defne yaprağı, portakal mandalina kabuğu,kekik hepsinin faydası oluyor.Tabi diğer kimyasal ilaçlar gibi kökünü kurutmuyor ama kontrol altında tutuyor

  • @ergindemir8570
    @ergindemir85707 ай бұрын

    Güzel araştırma olmuş üstad teşekkürler 👍✋

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Ben teşekkür ederim Ergin bey.

  • @yucel.3313
    @yucel.33137 ай бұрын

    Slm a bence cok haklısın kardeşim cok arısı olanda az arısı olanda dogal yapsın bu işi

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Aleykümselam Yücel bey.Teşkkür ederim.👋👋👍

  • @mustafaaltunten4031
    @mustafaaltunten40317 ай бұрын

    teşekkürler hocam

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Ben teşekkür ederim hocam "Bilgi paylaştıkça çoğalır"

  • @turanerbakan4723
    @turanerbakan47237 ай бұрын

    Çok doğru söylüyor sunuz meslek taşım her zaman doğal olarak uygulamak en iyisi size katılıyorum

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Olumlu katkı ve desteğiniz için Teşekkür ederim.

  • @yukselgunes4763
    @yukselgunes47637 ай бұрын

    Paylaşımınız ve verdiğiniz bilgi çok değerli. Mutkaka deneyeceğim. Sizin arılarınız hangi ilde ve kaç rakımda? Teşekkür.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Bilimsel verilere ve doğal yöntemlere gösterdiğiniz Hassasiyetiniz için teşekkür ederim Sayın Yüksel Güneş. İlaçlara karşı farkındalık yaratmada okyanusda bir damla olabildiysem ne mutlu. Yer Antalya rakım 100-150 metre.Yüksel Hocam pudra şekeri nane kekik yağı, narenciye kabuğu , okaliptus yaprağı ve kabuğu uygulamaları , erkek arı gözleri ve narenciye dilimleri uygulamalarını bir bütün olarak mevsimlerine göre doğal formlarıyla dönüşümlü olarak kullanıyorum.Bilimsel verilere verdiğiniz önem ve hassasiyetiniz için tekrar teşekkür ederim.

  • @merveugurlu5821
    @merveugurlu58213 ай бұрын

    Bosna dan selamlar akademik çalışmaları paylaştığınız için teşekkür ederim 😊

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    3 ай бұрын

    Aleykümselam Merve hanım , ben teşekkür ederim.

  • @yetiskentemur3555
    @yetiskentemur35557 ай бұрын

    Üç yıldır Narenciye kabuğu ve okaliptüs ktabuğu yaprağı kullanıyorum. Allaha şükür bir tane bile zaiyatım olmadı. Körükte okaliptüs harici hiç bir şey kullanmadım her arılığa giderken körüğümü okaliptüs ile yaktım . gerçekten sonuç mükemmel.. .

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    6 ай бұрын

    Sayın @yetişkentemur3555 doğal yöntemleri tercih ettiğiniz için sizi canı gönülden kutluyorum, sevgi selamlarla sağlıcakla kalın.

  • @rahmiozkan6806

    @rahmiozkan6806

    6 ай бұрын

    Iyi günler Kolay gelsin ariliginiz nerede etrafınızda. Arici varmi

  • @bedriklc4916

    @bedriklc4916

    Ай бұрын

    Okaliptüsü nasıl temin ediyorsunuz? İnternet satışı çok pahalı.

  • @muratmurat8030
    @muratmurat80303 ай бұрын

    Abi eline emegine saglik ben ilk defa duydum keske gonderin daha cok kisiye ulasabilse

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    3 ай бұрын

    Teşekkür ederim Sayın Murat Bey.

  • @mustafaturgut4640
    @mustafaturgut46407 ай бұрын

    Tebrik ederim kardeşim. Doğru yoldayız.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    🙏

  • @bakubaku8002
    @bakubaku80025 ай бұрын

    Salam allah mesulnu bol elesin

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    5 ай бұрын

    Çok teşekkür ederim Sayın @bakubaku8002 .Can dost ve kardeş Azarbaycan'ımıza selamlar olsun...

  • 7 ай бұрын

    Portakalın kabuğundaki uçucu yağ diyoor kurutarak körük ile kullanımında varroaya etkili olur ama siz greyfurtu drek kovan üstüne koymuşsunuz çok yanlış uygulama arılaraı gereksiz yürüyorsunuz. Siz kendiniz istediğinizi verebilirsiniz ama birbaşşkasına bunu öneremezsiniz. Sağlıklı arılarınız olsun inşallah.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Greyfurt konusunda bir bilgilendirme yapma ihtiyacı hissediyorum,Greyfurt içerisinde, arılar için önemli olan B vitamini ile potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfat gibi mineraller içerir.Arıcılar bu vitaminleri hazır ambalajlarda( içeriğini okumanızı tavsiye ederim) ilaç sektöründen parayla temin etmektedir. Greyfurt kabuğunda doğal formdaki pektin mevcuttur.PEKTİNLER ; Bitki hücrelerinde doğal olarak bulunan şeker asitlerinden oluşan karbonhidratlardır.Sizinde bildiğiniz gibi arıların temel enerji kaynağı da karbonhidratlardır.Greyfurt kabuğu pektin açısından çok zengin olup bir karbonhidrat (arı için besin kaynağı) deposudur.Videodaki amaç da varroa için uygulanan ambalajlanmış ilaçlar ile doğal yöntemlerin sonuçları hakkında Çukurova üniversitesinin yaptığı bilimsel yöntemlerle yapılmış akademik bir çalışmanın sonucunu paylaşarak farkındalık yaratmaktır.Sağlıcakla kalın.

  • 7 ай бұрын

    @@acemiarc9080 Biz insanlar hasta olunca ilaç kullanıyoruz o ilaçların özü zaten bitkilere dayanıyor ozaman örneğin kekikten yapılan ilacı kullanmayalım drek kekik yiyelim🙂 birxamanlar bir hoca zakkum ile kanser ilacı yaptı zakkum kanseri yeniyormuş diye birçok kişi zakkumdan doğal olarak kullanıp zehirlenip öldü. Burada benim anlatmak istediğimi anlamışsınız umarım Arıların Ağızı dişi yok bir hortumu var ve sıvı çekiyor. İnsan ile kıyaslanamaz.

  • @necmitemellioglu2886
    @necmitemellioglu28867 ай бұрын

    Teşekkürler ben ne asit nede kimyasal kullanmıyorum. Portakal kabuğunu körükte kullanıyorum. Senin önerini uygulaycağım çok teşekkürler

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Sayın Necmi bey doğal yöntemleri tercih hassasiyetiniz için ben teşekkür ederim.

  • @eminedemir9544
    @eminedemir95447 ай бұрын

    Bu ilkkez duyorum deniycem mutlaka melisa yapragi kullaniyorum oda cok iyi fark gormem gerek Tesekkurler bilgi icin

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    6 ай бұрын

    Sayın @eminedemir melisa yaprağı tecrübenizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.Video daki Çukurova Üniversitesinin araştırma verilerinde bilindik doğal yöntemler (Portakal kabuğu, okalüptüs , erkek arı gözü uygulaması) ile kullanılan asit ve ilaçlar arasında varroa etkinliği açısından anlamlı bir fark olmadığı çok net .Greyfurtu ben kendim 2 kıştır ara ara uyguluyorum hiç bir zararını görmediğim gibi içerik olarak karbonhidrat zengini bir besin,ayrıca sitrik asit açısındanda varroa için doğal mücadele oluyor.Yalnız kovanda ben 1 haftadan fazla tutmuyorum, çünkü bozulma ve küflenme yapma ihtimaline karşı, gerçi arılar hiçbirşey bırakmıyor zaten.Bu arada greyfurt ile ilgili içerik bilgilerini ve tez çalışmasının kaynağını videonun açıklama kısmında daha detaylı bulabilirsiniz.Değerli tecrübe paylaşımınız için çok teşekkür ederim.

  • @ilyascanl3721
    @ilyascanl37217 ай бұрын

    abone oldum

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Teşkkür ederim İlyas hocam.

  • @idriskoc3755
    @idriskoc37557 ай бұрын

    Çekmeceyi de gösterseydiniz etkisini görmek için

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Haklısınız İdris hocam, bu videoyu greyfurt ne kadar varroa döküyor düşüncesiyle değil kullanılan ilaçlarla bildiğimiz doğal yöntemler arasında fark olmadığının tez çalışmalarıyla ispatlandığını paylaşma düşüncesiyle çektiğim için aklıma gelmedi.Fakat narenciye mevsiminde hep kullandığım bir uygulama hem doğal hemde içeriğindeki sitrik asit , mineral yoğunluğu ve pektin arılar için tam bir antibiyotik ve besin ve karbonhidrat deposu. bu arada varroa denen illetin asitleri sevmediğini de bildiğimiz için gönül rahatlığıyla kullanıyorum.3 varroada dökse 13 de dökse mevsiminde arının dışarı çıkamadığı dönemde tam bir nimet.Fakata ben bu şekilde narenciye vermeyi ve diğer kabuk duman yöntemlerini, nane kekik , pudra şekeri, erkek kapalı yavru, okaliptus uygulamalarını zaman ve mekan sınırlaması olmadan kendi doğal mevsimlerinde ve zamanlarında hep kullanıyorum.çok şükür arılarımda bir sıkıntı olmadı şimdiye kadar.

  • 7 ай бұрын

    Merhaba kardeşim öncelikle düşünceleriniz güzel ben 3 yıllık arıcıyım şuan 20 kovanım var kovan sayısı 2, 3, 4 hatta 5 kovana kadar en doğal yöntemler portakal kabuğu nane kekik gibi uygulama başarılı olabilir. size soruyorum diyelim 300 kovanınız var varroa için nasıl bir mücadele yapacaksınız? 300 kovana kaç kg greyfurt kullanacak ve hangi zamanda yetişebileceksiniz? hobi olarak kendi balınızı üretmek için 3, 5 kovanda tabikide doğal yöntemler kullanabilirsiniz. Ama kovan sayısı artınca işler değişiyor 300 kovana bakmak için zamanla iklim ile yarışıyorsunuz birde bu işi ticari yapınca işler çok zorlaşıyor. ben piyasadaki ruhsastlı kansorejen ilaçlara karşıyım kullanmıyorum da. Ama sizin dedikleriniz kısa sürede varroa akarı ve arı parazitleri yüzünden kovan kaybına neden oluyor. ben 3 yıldır hem uygulamalı hemde kendimce araştırarak çalışmalarım oldu. sadece size sorduğum soruyu bir düşünün sağlıklı günler dilerim

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Kovan sayısı ve zaman Tespitinizde haklısınız Erhan Hocam fakat , pudra şekeri nane kekik yağı, narenciye kabuğu,okaliptus yaprağı ve kabuğu uygulamaları , erkek arı gözleri gibi doğal uygulamaları her mevsim zaman sıkıntısı olmadan dönüşümlü olarak uygulayabiliriz. Ayrıca ilaçlara karşı Varroanın bağışıklık kazanma olayınıda unutmamak lazım Asıl oksalik asit ve perizin , formikasit gibi ilaçlar arıcıları belli bir zamana sıkıştırıyor diye düşünüyorum hocam.Faydalı tespit ve katkılarınız için teşekkür ederim Erhan Bey.

  • @s.serdarogullar6522
    @s.serdarogullar65227 ай бұрын

    Niyetiniz güzel ancak Dediğiniz portakal kabuğu vs.malzemeleri bal sezonunda kullanabilirsiniz tmm.sonbahar ve erken ilkbaharda ilaçlar olmadan vrroaya çözüm olmaz.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Sayın @S.serdarogullar6522 sonbaharda ve ilkbaharda da diğer doğal yöntemleri, kapalı erkek yavru göz uygulaması, pudra şekeri,defne yaprağı, kekik ve nane gibi doğal formdaki uygulamalar dönüşümlü olarak yapılabilir .İlaç kullandıkça varroa direncinin arttığınıda unutmamak gerekir.diye düşünüyorum. görüş ve önerileriniz için teşekkür ederim.

  • @ariciamca
    @ariciamca5 ай бұрын

    Deneyeceğim tavuz kuşlarınız maşallah çok güzeller

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    5 ай бұрын

    Teşekkür ederim sayın @arıcıamca.

  • 7 ай бұрын

    Kardeşim açıklamaya bıraktığın bir tez ve orada kovanın üzerine greyfurt koyun yazmıyor ve hatta çalışmada oksalik asit ve formik asitin varroaya etkili ve balda kalıntı bırakmadığı da yazıyor. (24. Sayfa wehling ve ark. 2003) siz siz sanırım o tezi tamamen okumadınız. Arıların sıvı dışında bir besin tüketemiceğini bilmiyorsunuz galiba greyfurt koyunca arılar onu kovana zararlı görerek dışarı atıyor atamayınca propolis ile kapatıyor. Arıcılık hakkında fazla bilgisi olmayan 3 5 arısı olup bu mesleği yapmak isteyen kişilere yanlış bir yol gösteriyorsunuz!! Sizin bununla ilgili bilimsel bir çalışmanız yok. Ve bir başkasının çalışmasını örenek göstererek tüm arıcılığa yanlış bilgiler veriyorsunuz. Usta ve bilinçli arıcılar zaten itibar etmez ama arıya meyve sebze vererek arıları hastalığa zorlarsınız.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Sayın Erhan Hocam bu video vasıtasıyla da olsa Tez çalışmasını okumuş olmanıza canıgönülden çok sevindim.Tez çalışmasındaki amacın varroaya karşı kullanılan ilaçlarla doğal yöntem uygulamalarının sonuçları üzerine olduğunu anlamışsınızdır.Tez çalışmasının Sonuçları üzerine değerli görüşlerinizden faydalanmak isterim.Tablolardaki Uygulama Sonuçları sizce bariz ilaç kullanımını mı destekler nitelikte mi yoksa diğer doğal yöntemlerlede aynı sonuçları verdiği sonucu mu anlıyorsunuz?Kişisel görüşünüzü gerçekten merak ediyorum.Oksalik asit ve formik asit kullanma konusunu vicdani bir mesele olduğu için tartışmıyorum.Ayrıca videonun hiç bir yerinde Bu tez çalışmasında kovanın üzerine greyfurt koyun denmediğini tam tersine uygulama yöntemlerini hem tabloda hemde sözel olarak portakal kabuğu , okalüptüs, oksalit vs.olarak okuyup sunuyorum.Son olarakta Greyfurt konusunda bir bilgilendirme yapma ihtiyacı hissediyorum,Greyfurt içerisinde, arılar için önemli olan B vitamini ile potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfat gibi mineraller içerir.Arıcılar bu vitaminleri hazır ambalajlarda( içeriğini okumanızı tavsiye ederim) ilaç sektöründen parayla temin etmektedir. Greyfurt kabuğunda doğal formdaki pektin mevcuttur.PEKTİNLER ; Bitki hücrelerinde doğal olarak bulunan şeker asitlerinden oluşan karbonhidratlardır.Sizinde bildiğiniz gibi arıların temel enerji kaynağı da karbonhidratlardır.Greyfurt kabuğu pektin açısından çok zengin olup bir karbonhidrat (arı için besin kaynağı) deposudur.Videodaki amaç da varroa için uygulanan ambalajlanmış ilaçlar ile doğal yöntemlerin sonuçları hakkında Çukurova üniversitesinin yaptığı bilimsel yöntemlerle yapılmış akademik bir çalışmanın sonucunu paylaşarak farkındalık yaratmaktır.Katkı ve önerileriniz için teşekkür ederim.

  • 7 ай бұрын

    @@acemiarc9080 kardeşim portakal kabuğunu ben zaten körük ile kullanıyorum videoda kovan üzerinde greyfurt ve greyfurt un içindeki arılara faydalı olan vitaminleri arılara greyfurt yedirerek verilmez arılara bu tür gıdalar vermek çok riskli arılara uygulaman doğal yöntemler varroa için drek varoaya etki edecek şekilde duman veya buharlaşma veya esansiyel yağlar ile olur arı greyfurt yemiyor zaten emin olun onu kovan dışına taşımıştır. Zaten greyfurtu yesede varroaya faydası olmaz. Varroa yılın 12 ayı olan bir parazit ve yılın her ayına farklı uygulamalar yapılır birde sizin araştırma dediğiniz tezde 1995 2000 yıllarındaki şartlara göre çalışılmış yıl 2023 olmuş varroa birçok ilaca bağışıklık kazandığı gibi portakal okolüptüs yaprağına da bağışıklık kazanacaktır. Siz videoda çıta üzerine greyfurt koyup ilaç kullanmadan varroa çözüm oluyor bakın greyfurt u bitirmişler derseniz videoyu izleyenler greyfurt kesip kovana koymalımı anlarlar. Greyfurt un içinde arılara faydalı ne varsa bunlar arılara drek olarak değil arıların tükeneceği şekilde hazırlanıp verilmelidir yani şurubuna yada püskürtme ile üzerine verilecek şekilde olmalıdır. Benim kişisel düşüncem dünya şu teknolojide istese varroayı kökünden kazır ama yapmıyorlar. Onun için biz arıcılar arılarımızın varroa yükünü en aza indirecek hem balda kalıntı yapmayacak hemde kısa vadede etkili olacak etkenler kullanmalıyız.

  • @hacimehmetburku2928
    @hacimehmetburku29286 ай бұрын

    Hocam ağzına sağlık teşekkürler sağolun okaliptüs yaprak kabuk yanarak mi yoksam yeşil olarak kovan ustunemi konuyor

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    5 ай бұрын

    Teşekkür ederim HacıMehmet Hocam geç gördüm kusura bakmayın, Tez çalışmasındaki uygulama duman şeklinde yapılmış.Videonun altında Açıklama kaynak kısmında çalışmanın linki var .uygulama şekli ve dozajı sayfa 31 de detaylı şekilde anlatılmış hocam, saygı ve sevgiyle hoşçakalın.

  • @lemiceyhun7561
    @lemiceyhun75616 ай бұрын

    Erol Bey, iyi günler dilerim. Sorum şu; Kovan’a konulan Grayfrut dilimlerini arılar yemiş mi.? Yoksa kovan dışına mı atmışlar.? Bu durumda varoa tamamen yok mu olmuş.? Teşekkür eder, cevabınızı beklerim.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    3 ай бұрын

    Mesajınızı geç farkettim(adım Erol olmadığı için) kusura bakmayın. Sayın @lemiceyhun, arılar greyfurtun içeriğinde (videonun açıklama kısmında mevcut ) ihtiyacı olan vitamin mineral ve karbonhidratı alıp ihtiyacı olmayan fazlalık kısmını özellikle kabuk kısmını dışarı atmışdır ., Varroanın sevmediği sitrik asit yoğun kabuk kısmını dışarı taşıma esnasında da kovana ve arıya doğal tımarlama olmuştur diye düşünüyorum .Varroanın tamamen yok olması da söz konusu olamaz çünkü doğadan illaki taşınır .Önemli olan arının kendi kendini koruyabileceği seviyede tutabilmekdir diye düşünüyorum sayın Lemi hocam.Değerli soru ve katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.

  • 7 ай бұрын

    Bu kadar kolay yani mandalina portakal halletcez bu işi keşke uygulama sonrası kaç varrova düşmüş çekmece de tespit yapsaydınız bunların kabukları yakılıp duman olarak uygulansa sonuç alınır fakat bu şekilde etki edeceğini pek sanmıyorum

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Sayın Eyüp Hocam,şahsi fikrim Doğal yöntem uygulamaları ,Formik asit ve oksalit asit gibi sadece bellii zamanlarda değil 12 ay boyunca her zaman dönüşümlü kullanılabilir.Tek bir yöntem yerine naçizane fikrim , timol yönünden nane kekik uygulaması akabinde dönüşümlü olarak portakal kabuğu, okalüptüs yaprağı-kabuğu, pudra şekeri ,erkek arı gözleri uygulamalarını 12 aya yayarak istediğimiz zaman kısıtı ve yavru sorunu olmadan ve kovana zehir sokmadan süreklii yapabiliriz en azından herkes arılığında bütün bu doğal yöntemleri 2 yada 3 kovan da düzenli uygulamayı deneyebilir nitekim yapılan tez çalışmalarıda sonuçlar bakımından pek farketmediğini işaret Videodaki amaç da varroa için uygulanan ambalajlanmış ilaçlar ile doğal yöntemlerin sonuçları hakkında Çukurova üniversitesinin yaptığı bilimsel yöntemlerle yapılmış akademik bir çalışmanın sonucunu paylaşarak farkındalık yaratmaktır. Faydalı katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.Sağlıcakla kalın.

  • 7 ай бұрын

    @@acemiarc9080 arkadaşım yıl 12 ay varrova mücadelesi yapılmaz boşa işçilik ve zaman kaybından başka bir şey değil bu dediğin. Varrova mücadelesi arıların en az kapalı yavru yada mümkünse hiç olduğu dönemde yapılırsa etkilidir yazın yavru zirvedeyken yapılan mücadele boşadır zamanında yani sonbahar kış ortası ve baharda tam zamanında yaparsan yaptığının bir anlamı olur ve sonuç alırsın ve burda uyguladığın herneyse etkin madde dozunu iyi ayarlaman lazım unutma ki ne verirsen ver kapalı yavrunun içindeki varrovayı öldüremezsin onun için ben hamallık yapmak yerine arılarımı baldan hemen sonra zaten yavruyu bırakıyor bende kalan ufak tefek varavo dolu çıksada çoğu sakat ölü olan yavruyu imha edip yani kovanı yavrusuzlaştırıp bir vuruşta sonbaharda varrovadan kurtuluyorum selamlar saygılar

  • @ugurcan6027
    @ugurcan60275 ай бұрын

    Hocam 5.20 orada okaliptüs uygulaması dediniz ama sehven mi yoksa okaliptüs zararlımı saygılar sunarım

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    5 ай бұрын

    Sayın Uğurcan hocam çok haklısınız sehven oksalik asit yerine okaliptüs uygulaması demişim.Hassasiyetiniz ve düzeltmeniz için çok teşekkür ederim.Sevgi ve saygı bilmukabele, hoşçakalın.

  • @umittaskn6780
    @umittaskn67806 ай бұрын

    Arım yok ama bu varova videolarını takip ediyorum.Bu varova için sirkeyi deneyebilirsiniz,nasıl bir etkisi olur bilmiyorum ama denenirse faydası olabilir diye düşünüyorum.Amitraz ve flumetrin gibi okzalik asit ve formik asit gibi birçok malzemeyi denediklerini youtube dan seyrediyorum.Birde şu sirkeyi arıcı arkadaşlar bir denesinler..Arım olmadığından deneyemedim,deneme imkanınız olursa ,sonuçlarını yazarsanız sevinirim.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    6 ай бұрын

    Sayın Ümit hocam sirke denemesini suyla karışım şeklinde püskürterek deneyen arkadaşım oldu söylediğinde bana çok mantıklı geldi çünkü sirkede bir asetik asit.fakat sonrasında arıların hırçınlaştığından bahsettiği için şahsen göze alamadığım bir uygulama.Fakat düşüncenize katılıyorum neticede doğal bir yöntem değişik ölçülerde denemeye değer.Önce biraz içerik çalışması yapıp arılar için uygun ölçü ve dönemi araştırmak lazım.Faydalı katkı ve önerileriniz için teşekkür ederim.Saygı ve sevgiyle hoşçakalın.

  • @umittaskn6780

    @umittaskn6780

    6 ай бұрын

    @@acemiarc9080 Umarım faydası olur.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    5 ай бұрын

    @@umittaskn6780 çok teşekkür ederim.

  • @mehmeterden4295

    @mehmeterden4295

    2 ай бұрын

    Bende kendi yaptığım incir sirkesi var olur mu? nasıl uygulanmalı cevap verirseniz sevinirim

  • @ejderimhalil
    @ejderimhalil7 ай бұрын

    Merhaba ben Doğal şerit kullandım bu sene hiç varol'a hastalığı görmedim, bunun dışında da hiçbir ilaç ve katkı maddesi de vermiyorum, sonuç pozitif. Portakal kabuğu ile ilgili nasıl bir uygulama yapıyorsunuz görselde anlatırsanız ben de deneyeyim.

  • @ejderimhalil

    @ejderimhalil

    7 ай бұрын

    Yer Adana, Karahan mahallesi.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Sayın hocam tablodaki veriler Açıklama bölümünde (kaynak kısmında) ve videoda da belirttiğim gibi Çukurova üniversitesinin yapmış olduğu bilimsel bir tez çalışmasıdır.Denemesi yapılmış tüm yöntemlerin uygulama şekli ve sıklığı tez çalışmasının 31.sayfasında Çizelge3.2.1 de belirtilmiştir.Teşekkür ederim.

  • @ruhsalzeka6673
    @ruhsalzeka66737 ай бұрын

    belgede portakal kabuğu diyorsunuz ama siz greyfurt kullanıyorsunuz ve neden portakal kabuğu değil de sususya birlikte greygurt kullandığınızı açıklamıyorsunuz. İkisi arasında dağlar fark yok mu? Portakal kabuğundaki kimyasallar ile greyfurt suyundakiler aynı şey mi? Sitrik asit diyorsunuz, portakal kabuğunda sitrik asit mi var?

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Sayın hocam tablodaki veriler Açıklama bölümünde (kaynak kısmında) ve videoda da belirttiğim gibi Çukurova üniversitesinin yapmış olduğu bilimsel bir tez çalışmasıdır.Denemesi yapılmış tüm yöntemlerin uygulama şekli ve sıklığı tez çalışmasının 31.sayfasında Çizelge3.2.1 de belirtilmiştir.Ayrıca narenciyelerden portakal kabuğu , greyfurt ve limonda bol miktarda sitrik asit mevcuttur hocam.Greyfurt içeriğinde arılar için önemli olan B vitamini ile potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfat içerdiği gibi kabuğundaki sitrik asit ve özelliklede doğal formdaki pektin arılar için bir karbonhidrat (arı için besin kaynağı) deposudur.Teşekkür ederim.

  • @ahmetcakr2829
    @ahmetcakr28292 ай бұрын

    Merhaba, tezde gördüğüm kadarıyla portakal kabuğunu kurutup uygulama yapılmış. Siz greyfurtu dilimleyip arıların üzerine bırakmışsınız. Araştırmada böyle bir uygulama vardı da ben mi görmedim acaba?

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    2 ай бұрын

    Sayın @ahmetcakr2829 greyfurt uygulaması videonun açıklama kısmında da belirttiğim gibi (içeriğindeki etken vitamin mineral ve asitlerden dolayı) benim uygulamam.Zaten videoda sunduğum tez çalışmasının veri tabloları içerisinde de gördüğünüz gibi greyfurt yok dediğiniz gibi portakal kabuğu vediğer doğal yöntemler var.Faydalı tespit ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.

  • @abdulcelilozturk4711
    @abdulcelilozturk47116 ай бұрын

    Portakal kabuğu ile bir tane varroa dökülmedi , üniversite bu çalışmayı nasıl yaptı anlamadım

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    5 ай бұрын

    Sayın Abdulcelilozturk hocam videonun altındaki açıklama ve kaynak kısmında tez çalışmasının linki var.Sayfa 28 de portakal kabuğu sayfa 31 de okaliptus uygulamasının yöntem ve dozajları var.Sevgi ve saygıyla hoşçakalın.

  • @bekirkucuk7111
    @bekirkucuk71117 ай бұрын

    iyi akşamlar yorumlarınızı ve tatbik calismalariniz icin cok tsk.ler bende uygulay.sizi ilk defa seyir ettim basarilar.yer neresi?

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Teşekkür ederim Bekir Bey.Yer Antalya rakım 150-200 m.

  • @muratsmsek
    @muratsmsek7 ай бұрын

    Usta kuruttuktan sonramı kovanı koyuyoruz yoksa normal kesipmi

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Sayın Murat bey yanlış anlaşılmasın tez çalışmasındaki tablodaki veriler portakal kabuğu ve okalüptus kabuğu dumanı uygulaması sonuçlarıdır.Greyfurtu normal dilimleyip çıtaların üzerine koyarak 2 kıştır denediğim uygulamadır.

  • @alexyilmaz1002
    @alexyilmaz10027 ай бұрын

    Yapılan tüm uygulamalarda istatistiki farklılık yok bu da grayfurtun kullanımının mantıklı olduğunu gösteriyor sonuç aynıysa kimyasala gerek yok diyor çalışma ama diğer verilere de bakmak lazım koloni gücü uygulama zamanı vs. gibi

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Yanlış anlaşılma olmasın Sayın alexyılmaz hocam, Yapılan tez çalışmasında portakal kabuğu ve diğer doğal yöntemlerle varroa ilaçları denenmiş . Aynı uçucu yağ ve asit özelliklerini daha fazla barındırdığı için ve özelliikle pektin oranı yüksekliğinden dolayı Greyfurt benim tercih ettiğim bir uygulama yoksa Tez Çalışması Greyfurt denemesi ve hatta formik asit uygulaması yapmamıştır.Bilimsel çalışmalara gösterdiğim hassasiyetten dolayı bunu belirtmek iistedim.Fakat tespitiniz çok doğru istatiki bir fark olmadığı yapılan çalışmada çok net.Faydalı fikir, öneri ve katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.

  • @alexyilmaz1002

    @alexyilmaz1002

    7 ай бұрын

    @@acemiarc9080 yayının linki var mı? Paylaşır mısınız?

  • @alexyilmaz1002

    @alexyilmaz1002

    7 ай бұрын

    @@acemiarc9080onlar portakal kabuğu kullanmış yayını okumadım ama ne şekilde verdikleri önemli tabi.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Sayın@@alexyilmaz1002 açıklama kısmında mevcut.

  • @mustafaksa470
    @mustafaksa47023 күн бұрын

    ❤️❤️❤️👍

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    6 күн бұрын

    🙏

  • @sabankablan442
    @sabankablan4427 ай бұрын

    Eeeeeey emmi.Ilk defa videonuza.denk.geldim.Çoçukluğumdan beri yaklaşık 50 yıldan fazladır köyde.kapimizda.arı var.Şahsım olarak 6 yıldır.arıcilikla.iğraşıyorum.Sizin varrovayla doğal mücadelede, kekik yağı yok mu? Eğer yoksa çooooook yazık Arının kapağını her açtığımda mutlaka kekik yağlı şurubu, hava sıcaklığına göre, çerçeve üzerine veya arasından sıkarım. .Olduğum köyde hekesin arısı vasıtadan söndü.Ben bir taneyle atlattım.Oda ana zayettim, ondan.Erzincandan selamlar.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Aleykümselam Şaban bey faydalı katkı ve önerileriniz için teşekkür ederim.

  • @osmanadam5250

    @osmanadam5250

    7 ай бұрын

    Eyyyy emmi mi ?

  • @sabankablan442

    @sabankablan442

    7 ай бұрын

    @@osmanadam5250 Effendim, emmim

  • @ferhattasci4650
    @ferhattasci46503 ай бұрын

    Görseli paylaştığınız akademik çalışmaya ulaşabilir miyiz. Linki varsa atabilir misiniz

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    3 ай бұрын

    Sayın @ferhattascı4650 videonun açıklama kısmında mevcut hocam.

  • @ersincalasn6308
    @ersincalasn6308Ай бұрын

    Hocam doğal mücadelenin sadece bal sezonunda faydasını görürsünüz, göçer arıcı değilseniz, erken ilk baharda ya da son baharda bu uygulamaya devam ederseniz tüm arılarınız söner.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    Ай бұрын

    Sayın Ersin Hocam, maalesef ben sizin gibi düşünmüyorum. çok çeşitli doğal mücadele yöntemleri var (Erkek arı gözü alma, portakal kabuğu, okalüptüs kabuk ve yaprağı, nane kekik ve diğer esansiyel yağlar, pudra şekeri, ceviz -defne yaprağı , ısırgan otu vs her birini sadece bal dönemi değil her dönem belirli aralıklarla düzenli olarak gönül rahatlığıyla kullanabiliriz diye düşünüyorum.Göçer arıcılarımızın işi tabiki daha zor fakat rutin olarak hadi şimdi sağım yaptık varroa için ver formik yada ver oksalit asit...şimdi erken ilkbahar ver formik vs. hatta bırakın organik asitleri amitraz gibi zehirleri bile kovanda varroa olsun olmasın yada olması gereken oranın altında mı değilmi bakmadan direk rutin uygulama mantığına düşünce olarak karşıyım.Şahsi düşüncem video da (6.25 dk) söyledğim gibi mecbur kalmadıkça RUTİN OLARAK KULLANMAMAKTIR.Amacımız uzun dönemde ilaçlara bağışklık kazanmış varroalar değil varroaya karşı bağışıklık kazanmış arı popülasyonu ve nesli olmalıdır diye düşünüyorum.Saygı ve sevgiyle hoşçakalın.

  • @ersincalasn6308

    @ersincalasn6308

    Ай бұрын

    @@acemiarc9080 Hocam, ben de sizin gibi düşünüyordum, geçen yıl hiç kimyasal ilaç kullanmadım, bal sezonunda kekik, nane, biberiye, ısırgan otu, sirke, limon ; kekik yağı, nane yağı, bu yağlardan ve eritilmiş mumlardan oluşmuş kartonlar vb. hepsini kullandım. Sonbaharda kimyasal ilaç vermedim. Kışın tüm arılarım, yeterli besin olmasına rağmen söndü. Bingöl'den yazıyorum, bizim burası için doğal yöntem bal sezonu dışında hikaye, çünkü kışlatma uzun sürüyor ve bu süre boyunca arıya müdahale edemiyorsunuz. Ama göçer arıcılıkta, sıcak bölgelere göçtükleri için bu yöntemleri sürekli kullanabilirler, ama tam anlamıyla faydası olur mu bilmiyorum. Ama soğuk bölgelerde, bal sezonu dışında kullanılmadığı için bir faydası yok.

  • @Muhammadli-1412
    @Muhammadli-14125 ай бұрын

    Bendə mi arılarımı çəkib paylaşsammmıııı 👍☺

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    3 ай бұрын

    🙂👍👏👏

  • @metinyoruk3917
    @metinyoruk39174 ай бұрын

    Üstadım bişey sormak istiyorum. Hafta sonu yine kovan kontrolü yaptım 2 kovanım var biri 5 biri 6 çita kafama takılan şu iki kovandada başlangıç çitasından sonra yavru yok 4. Ve 5. Çitalarda yavru var yani baştan ve sondan 2şer çita yavrusuz ortalar yavrulu bu durum normal mi. Normalde başlangıç çitasından sonra yavru başlamaz mı ?

  • @AzizKarahan1818

    @AzizKarahan1818

    2 ай бұрын

    ana herzaman taze petege çalışır

  • @admvideolar7890

    @admvideolar7890

    2 ай бұрын

    Orta kısım her zaman kuluçkalik olur normal bu durum

  • @osmankucukay9958
    @osmankucukay99587 ай бұрын

    Benim düşüncem rahmetli Muhsin doğaroğlu hocamı pudra şekeri oksalit önerirdi bana göre ilaç dumansız bu iş zor

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    6 ай бұрын

    Sayın @osmankucukay9958, rahmetli Muhsin hocamızda her zaman genetiği ve bağışıklığı güçlü arı popülasyonunu savunurdu.Amacımız ilaçlara karşı direnç kazanmış varroa değil varroya karşı bağışıklık kazanmış güçlü arı popülasyonu olmalı diye düşünüyorum.Evet tespitinizde haklısınız bu kadar güçlenmiş varroya karşı işimiz zor ama bilimsel yöntemlerle yapılmış çalışmalarda sonuç benzerse, arıyı sıklaştırıp-güçlendirip doğal yöntemlerle mücadele edip arının bağışıklığını artırma yoluyla kendi kendini tımarlayabilen güçlü arı nesli üretebilmekde bizim elimizde diye düşünüyorum.Çaresiz kalma durumunda elbetteki ilaç kullanalım.Ama bu ilaç kullanımını otomatiğe bağlamamak gerekir diye düşünüyorum.Faydalı görüş ve katkılarınız için çok teşekkür ederim.Sevgi ve saygıyla hoşçakalın.

  • @vedatkavak7893
    @vedatkavak78936 ай бұрын

    Kardesim kovana ne bıraksan ari temizlik yapar kovanin dışına atmaya calisir

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    6 ай бұрын

    Haklısınız Vedat hocam arı ihtiyacı olanı alır olmayanı atar.

  • @mlterg44
    @mlterg447 ай бұрын

    Değerli arıcı dostlarım , bu varroa denen mered 1980 den önce hiç görülmeyen ,tespit edilmemiş bir canlı . İlk olarak Bulgaristan'da görüşmüş(yanlışsa düzeltin) Aynı vakitlerde doğada DDT de oldukça sık kullanılıyordu. Belki gen teknolojisi okadar ileri değildi ama pekala doğal olmayan yollarla bu varroa bize musallat edilmiş olabilir diye düşünüyorum.bu kanıya nerden vrdın diyenlere ,çok değil 60-70 yıl öncesini düşünmelerini tavsiye ederim. Ne vardı o zamanlarda şeker-tütün-petrol ve ilaç lobileri vardı . Aslında her devlet biliyor bu durumu ama çözüm noktasında çaresizlik çok büyük. Buna birde cahillik eklenince sonuç bu. Toplu üretim yapanlar için büyük kolaylık sağlayan ilaç, şurup hatta penisilin ve doğum kontrol hapı gibi bir çok madde vicdansızca kullanılıyor.. insanların sağlığı hiçe sayılarak. Tüketici için çözüm ise bildiğiniz ,güvendiğiniz arıcıdan balı almaktan geçiyor. Dünyanın nüfus yoğunluğuna göre en fazla kovanı ve arıcısı ülkemizde,bu kadar yanlışın bizde olması sizcede garip değil mi. Doğal mücadele kısa vadede zarar gibi görünse de uzun vadede girdilerin düşmesi ve arıya doğal direnç sağlayarak daha sağlıklı ürün almamızın doğru yolu. Tabiki bunu bin kovanı olan kardeşimize gelde anlat !

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    6 ай бұрын

    Sayın @mlterg44 fikirlerinize katılmamak mümkün değil.Değerli ve faydalı katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.Saygı ve sevgiyle hoşçaklın.

  • @rizayilmaz7976
    @rizayilmaz79767 ай бұрын

    Hocam ari kovan içinde yabancimaddeyi zaten dışarı atarvarovaya faydası varmı tsk

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Sayın @rızayılmaz7976 Greyfurt konusunda bir bilgi paylaşma ihtiyacı hissediyorum. Greyfurt içerisinde, arılar için önemli olan B vitamini ile potasyum(balın içeriğinde bulunan en yüksek orandaki mineral), kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfat gibi mineraller içerir.Arıcılar bu vitaminleri hazır ambalajlarda( içeriğini okumanızı tavsiye ederim) ilaç sektöründen parayla temin etmektedir. Greyfurt kabuğunda doğal formdaki pektin mevcuttur.PEKTİNLER ; Bitki hücrelerinde doğal olarak bulunan şeker asitlerinden oluşan karbonhidratlardır.Sizinde bildiğiniz gibi arıların temel enerji kaynağı da karbonhidratlardır.Greyfurt kabuğu pektin açısından çok zengin olup bir karbonhidrat (arı için besin kaynağı) deposudur.Ayrıca doğal formdaki esansiyeli ve kabuğundaki sitrik asit de varroanın hiç hoşlanmadığı doğal formdaki ambalajlanmamış bir asittir.

  • @aliors4538

    @aliors4538

    7 ай бұрын

    ​@@acemiarc9080uygulamada takip ettiğiniz bir yöntem (uygulama şekli-dozu-mevsim durumu gibi) var mı ve mücadelede sadece bu yöntemimi kullanıyorsunuz. Teşekkürler

  • @AnkaraBeekeeping
    @AnkaraBeekeeping2 ай бұрын

    daha önce portakal kabuğu denedim hiç bir tane dökülmedi sonra ruhsatlı ilaçları kullanınca çok döküyor. bence bu çalışmalar sahada çalışmıyor ya da en azından bende çalışmadı. şimdi formik asit kullanıyorum çok memnunum. balda kalıntı bırakmıyor

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    2 ай бұрын

    Sayın @AnkaraBeekeeping videonun açıklama kısmında Tez çalışmasının linki mevcut.Tez çalışmasındaki portakal kabuğu uygulama şekli ve sıklığı çalışmanın 31.sayfasında Çizelge 3.2.1 de belirtilmiş.Değerli katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.

  • @admvideolar7890

    @admvideolar7890

    2 ай бұрын

    Duman la ver birde bende etkili oldu nane de dokuyo

  • @4211dogandongel
    @4211dogandongel7 ай бұрын

    Ugulama nasıl yapilıyor

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Tez çalışmasındaki uygulamaların detayı videonun altındaki kaynak linkinde pdf olarak mevcut.Eğer Greyfurtu soruyorsanız ise diğer doğal yöntemlerle dönüşümlü olarak duman dışında dilimleyerek mevsiminde ara ara dilimleyerek kullanıyorum.Greyfurt olması şart değil limon portakal gibi narenciyelerin kabuk ve içeriğinde bol b vitamini ve potasyum, fofor demir vs gibi mineraller özelliklede pektin mevcut.Mevsiminde varken kullanıyorum.

  • @eminmentesoglu6732
    @eminmentesoglu67326 ай бұрын

    Biberiye kekik denediniz mi

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    6 ай бұрын

    Sayın Emin bey biberiye hiç denemedim, fakat kekik ile nane yi sıklıkla mevsiminde şerbetle , diğer zamanlar püskürtme yöntemiyle kullanıyorum.

  • @mihai.r-beekeeper5694
    @mihai.r-beekeeper56946 ай бұрын

    Buna ziua. Este la fel cum ai folosi chimicale. Cojile fructelor contin foarte multe chimicale cu care sint tratate si este normal sa aiba un oarecare rezultat pozitiv. Sanatate multa.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    6 ай бұрын

    Ai dreptate în evaluarea ta, mulțumesc pentru contribuțiile tale utile.

  • @ilkaycamlar8347
    @ilkaycamlar83472 ай бұрын

    bence Bu tür paylaşımlar Çok insanın kovanını sönmesine neden oluyor.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    2 ай бұрын

    Sayın İlkay Bey, videonun altında tez çalışmasının linki var.Bilimsel yöntemlerle yapılan çalışmanın (Doğal yöntemler ve organik asitlerin ) uygulama ve sonuçları ortada.Şahsi fikrim videonun sonunda da belirtiğim gibi ilaçla mücadele mecbur kalmadıkça kullanılmamasıdır.Maalesef arıcılarımız bırakın organik asitleri her türlü kimyasal ilaçları RUTİN BİR UYGULAMA olarak varroa olsun olmasın düzenli olarak kullanmaktadır.Kısa vade belirli kayıplarımız olsada uzun vadede amacımız ve mottomuz Türk Arıcılığında İLAÇLARA BAĞIŞIKLI KAZANMIŞ VARROALAR DEĞİL, VARROAYA KARŞI BAĞIŞIKLIK KAZANMIŞ ARI POPÜLASYONU olmalı diye düşünüyorum.Sevgi ve saygıyla hoşçakalın.

  • @sterilizasyonunitesi4609
    @sterilizasyonunitesi46096 ай бұрын

    Peki şimdi ne oldu bu greyfurt yiyen arılar ne yaptı neden devamı yok bu kadar insan sizi izledi herkes bekliyor 😊

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    6 ай бұрын

    Greyfurt yiyen arılarım karbonhidrat alıp ve içeriğindeki mineralleri depoladığı için keyifleri yerinde çok şükür👍 hocam video zaten greyfurtu yedikten bir hafta sonraki durumunu gösteriyor.🙂Sevgi ve saygı.ile hoşçakalın.

  • @sterilizasyonunitesi4609

    @sterilizasyonunitesi4609

    6 ай бұрын

    @@acemiarc9080 Bence arıların değil sizin keyfiniz yerinde Böyle bir kapak fotolu video ile yotube video yükleyip Varroa için çözüm araıyan tüm arıcılara hemde kendinize ait olmayan 2000 yılında üniversitede yapılmış bir tez çalışmasının arkasına sığınarak tüm arıcılara çok ayıp ediyorsunuz!!!! Üstelik Google birde bu videoyu reklam ücreti ödeyerek fenomen olmaya çalışmanız cabası🙂 madem öyle greyfurtu üstüne koy sonra çekmecede varroa ölüsünü göster insanlara??? Senin evinin içine senin sevmediğin bir gıda yada hoşuna gitmeyen sana zarar vereceğini düşündüğün bir madde koysalar sende dışarı atmaya çalışırsın. Usta arıcılar zaten seni ciddiye almıyacaktıır acemi arıcılara Yazık haklarına giriyorsun umarım aldığıın 50 bin izleme seni tatmin etmiştir. Doktor sana antibiyotik yazdığımda mutfağında makarnaya mı koyıyorsun😎

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    6 ай бұрын

    Sayın @@sterilizasyonunitesi4609 keşke şahsıma yada greyfurta takılmak yerine videoda bahsedilen tez çalışmasını okuyarak tablolardaki bilimsel çalışmanın sonuçları üzerine fikir ve tecrübelerinizi paylaşsaydınız sanırım daha verimli olurdu .Saygı ve sevgiyle hoşçakalın.

  • @sterilizasyonunitesi4609

    @sterilizasyonunitesi4609

    6 ай бұрын

    @@acemiarc9080 üstad seni tanımam şahsınla ne işim olur. Senin tez dediğin de adam akıllı çalışma yok bile dünyanın her ülkesinden araştırma yapan bilimsel çalışma yapan insanların çalışmaları var ve orada varroa için her etkene yer verilmiş ve formik asit ve oksalik asitin kullanılabileceği balda kalıntı bırakmıyacağı da belirtilmiş. Ama orada greyfurta hiç yer verilmemiştir senin okuyup ta video çekmeye esinlendiğin çalışmaları ben bizzat arılarda yıllardır uyguluyorum. 3 5 sandık kovanla sana kolay her türlü meyve sebze kullanabilirsin. Şöyle yorumlara bakınca bile yaptığının doğru olmadığını anlamışsındır da. Benim merak ettiğim devamını neden getiremedin tıpkı Çukurova daki tez gibi🙂

  • @wazywek
    @wazywek6 ай бұрын

    U nas w PL jest też taki doktor sosna

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    6 ай бұрын

    @wazywek Dziękuję za informację, sprawdzę to.

  • @alipolenkim5475
    @alipolenkim54757 ай бұрын

    S A Doğal ürünler kullanmak şart ve ayrıca insan olmanın gereği Ancak bu greyfurt ile olmaz Arılar greyfurt temizlemek ve kovan dışına atmak için çok uğraşmışlardır

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    .AS Sayın Ali Bey ,Greyfurt konusunda bir bilgi paylaşma ihtiyacı hissediyorum. Greyfurt içerisinde, arılar için önemli olan B vitamini ile potasyum(balın içeriğinde bulunan en yüksek orandaki mineral), kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfat gibi mineraller içerir.Arıcılar bu vitaminleri hazır ambalajlarda( içeriğini okumanızı tavsiye ederim) ilaç sektöründen parayla temin etmektedir. Greyfurt kabuğunda doğal formdaki pektin mevcuttur.PEKTİNLER ; Bitki hücrelerinde doğal olarak bulunan şeker asitlerinden oluşan karbonhidratlardır.Sizinde bildiğiniz gibi arıların temel enerji kaynağı da karbonhidratlardır.Greyfurt kabuğu pektin açısından çok zengin olup bir karbonhidrat (arı için besin kaynağı) deposudur.Ayrıca doğal formdaki esansiyeli ve kabuğundaki sitrik asit de varroanın hiç hoşlanmadığı doğal formdaki ambalajlanmamış bir asittir. Ayrıca doğallık ve insani-vicdani duruşunuzdan dolayı tebrik ve teşekkür ederim.

  • @opsydul0175
    @opsydul01757 ай бұрын

    Are these Apis serena bees or mellifera bees? 

  • @semihcaykent6350

    @semihcaykent6350

    7 ай бұрын

    Apis mellifera

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Mr. opsydul, my bees Apis mellifera.

  • @opsydul0175

    @opsydul0175

    7 ай бұрын

    thank you sir my country's Bangladesh my honey bees epis Serena Indica❤

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    @@opsydul0175 Respect and love, greetings to Bangladesh🐝🖐

  • @gokhanozgun5512
    @gokhanozgun55127 ай бұрын

    7 yaşından 40 yaşına kadar arıcılık ile uğraşıyorum ilk defa bu kadar saçma bir muhabbet duyuyorum organik asit karşıtlığı. Muhsin hocam mezarında ters döndü

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    6 ай бұрын

    Sayın @gokhanozgun5512, rahmetli Muhsin hocamızda her zaman genetiği ve bağışıklığı güçlü arı popülasyonunu savunurdu.Amacımız ilaçlara karşı direnç kazanmış varroa değil varroya karşı bağışıklık kazanmış güçlü arı popülasyonu olmalı diye düşünüyorum. bilimsel yöntemlerle yapılmış çalışmalarda sonuç benzerse, arıyı sıklaştırıp-güçlendirip doğal yöntemlerle mücadele edip arının bağışıklığını artırma yoluyla kendi kendini tımarlayabilen güçlü arı nesli üretebilmekde sanırım bizim elimizde. Çaresiz kalma durumunda elbetteki ilaç kullanalım.Ama bu ilaç kullanımını otomatiğe bağlamamak gerekir diye düşünüyorum(Teşbihde hata olmaz kanser olmadan mevsimi geldi hadi kemoterapi ilacı almaya benzetiyorum).Sevgi ve saygıyla hoşçakalın. Yanıtla

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    6 ай бұрын

    Rahmetli Hocamızın videosu lütfen 47.20.sn dikkatle dinleyelim.kzread.info/dash/bejne/nndsydaiaN2XZ8Y.html Sevgi ve saygıyla hoşçakalın.

  • @oktayketenci401
    @oktayketenci4016 ай бұрын

    Bide varovayi dokup dokmedini gorsek

  • @hulyabalta9357
    @hulyabalta93576 ай бұрын

    Sagolun iyi anlatiyorsunuz bizde en cok sarica arilardan rahatsiz olduk kovanlarin bitirdi nasil koruyalim nasil kurtuluruz sarica atilardan yardimci olursaniz memnun olurum

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    6 ай бұрын

    Sayın @hulyabalta9357 sarıca arıları ve eşek arıları için yapışkan zemine konan et parçaları yada asitli içecek şişeleriyle uygulanan bazı yöntemler var fakat kesin çözüm olduğu kanaatinde değilim.Şahsi düşüncem onlarda doğal dengenin bir parçası onları yok etmek yerine koloniyi güçlü tutmak ve mümkünse zor da olsa yuvalarını tespit ederek tedbirli bir şekilde yuvayı, geri gelemeyeceği kadar uzak bir bölgeye transfer etmek daha vicdani ve mantıklı bir çözüm diye düşünüyorum.Saygı ve sevgiyle hoşçakalın.

  • @rahmiozkan6806

    @rahmiozkan6806

    6 ай бұрын

    Ariliginiz köye yakınmi Köye yakınsa sarıca arıdan kurtulamazsınız Çünkü köylerde boş evler çok sarica arılar bu evlere yuva yapiyor

  • @hulyabalta9357

    @hulyabalta9357

    6 ай бұрын

    Sagolun teskkurler haklisiniz koge yakin ama yokmu bunun caresi kimisi meyva suyu diyor kimi baska seyler soyluyor sizin bir oneriniz varmi simdi arilari nasil kaldiralim koy yanindan yardimci olursaniz cok memnun olurum sagolun

  • @rahmiozkan6806

    @rahmiozkan6806

    6 ай бұрын

    Köy yakınsa kurtulamazsiniz çok zor Benim tesbitim bu çok şey deniyorlar Ama sarıca ari devam ediyor Benim ariligim köyden uzak sorunum yok çok şükür

  • @hulyabalta9357

    @hulyabalta9357

    6 ай бұрын

    Tesekkurler sagolun bana zaman ayirdiniz icin deneyecegiz

  • @muhittinturut176
    @muhittinturut1767 ай бұрын

    Hocam son derece yanlış düşünüyorsunuz formik ve oksaliksiz arı yapmak artık zor varroa popilasyonu inanılmaz bir şekilde artmış durumda bu dediklerin ilaçlar anca destek ilacı olur.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Evet Sayın Muhuttin Hocam maalesef ki tespitinizde haklısınız Fakat ilaçları kullandıkça varroanın direncinii artırıp Varroa popilasyonunun yayılmasına da yardımcı olduğumuzu unutmayalım.Faydlı tespit ve katkılarınız için teşekkür ederim.

  • @vedatkavak7893
    @vedatkavak78936 ай бұрын

    İçinde kisin birik tirdigi neme ne yapacaksınız veya arinin onu temizlemek için verdiği emeğe arinin ömrünü tüketir siz buna ne yapacaksiniz

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    6 ай бұрын

    Vedat bey geç farkettim mesajınızı kusura bakmayın.Hocam mevsiminde 1 kaç kez uyguluyorum zaten 1 hafta içinde kalmıyor bile.Nem konusundaki tespitinize katılıyorum fakat Kovana kışın sürekli verdiğimiz şerbetlerin ve keklerin yarattığı nemden daha azdır diye düşünüyorum.Önemli tespit ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.Sevgi ve saygı ile, hoşçakalın.

  • @yasareyupoglu1134
    @yasareyupoglu11347 ай бұрын

    O bilgiler doğru olmayabilir hocam. Eş zamanlı yaptığınız denemeler olursa daha iyi olur . Bende ilaca karşıyım ama sonuç alamayınca mecbur kalıyoruz . Bu tür videoları genelde acemi arıcılar izliyor işin aslı onlar ilacı da doğru kullanamıyor hem arıya çok fazla zehir veriyor hem zamanlamayı bilmediklerinden varroaya çare bulamıyorlar .

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Sayın Yaşar Hocam, neticede tablolardaki veri ve bilgiler biliimsel yöntemlerle elde edilmiş veriler.Buna benzer sonuçlar veren başka çalışmalarda var.İlaca mecbur kalma (yada bırakılma) konusundaki tespitinizde haklısınız.Lakin sizde hak verrirsiniz ki amacımız, ilaçlara bağışıklık kazanan varroa değil varrroaya bağışıklık kazanan arı nesli olmalı.İlaçların uygulanması konusundaki tespitinzde de son derece haklı olduğunuzu düşünüyorum.Faydalı görüş ve önerileriniz için teşekkür ederim.

  • @saglamarclkisbasnda2889
    @saglamarclkisbasnda28896 ай бұрын

    Bu gün sadece o dediğinizi yapanlar inanın boş kovan sayıyorlar

  • @oktayketenci401

    @oktayketenci401

    6 ай бұрын

    Bide varovayi dokup dokmedini gorsek

  • @ramazanklnc2901
    @ramazanklnc29017 ай бұрын

    Kendi görüşünüzü değil de link atar mısınız

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Sayın Ramazan Bey videonun açıklama kısmında Tez çalışmasının linki mevcut.

  • @uguraktas5526
    @uguraktas55267 ай бұрын

    250 ari ile calisan birisi olarak, yorum yazmaya gerek duymuyorum. Sadece şunu belirteyim, bu uygulama ile kaç kisinin arıları sağ çıkacak merak ediyorum. Çivi civiyi söker, kimyasal şart.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Sayın Uğur Hocam, şahsi görüşüm 250 kimyasallı kendi kendine varroa dökemeyen arı yerine doğal yöntemlerle bağışıklığı güçlü kalmış 50 arıyı geliştirmek tercih edilmeli diye düşünüyorum.Sevgi ve saygıyla hoşçakalın.

  • @uguraktas5526

    @uguraktas5526

    7 ай бұрын

    @@acemiarc9080 denedik beyefendi hepsini denedik. Portakal kabuğundan kekik yağına varana kadar hepsini denedim. Denediğim kovanlarda % 80 i söndü. Varroaya farklı bir konu. Son dönemlerde ista aricilar dahi varroadan söndürmeye başladı arilarinı. Varroaninvtavan yaptığı yıllar vardır, balın kıt ve balın bol olduğu mevsimde arı varroadan kırılır. Böyle mevsime denk gelirseniz doğal yöntemlerler hiç bir işe yaramaz, fakat varroanin az olduğu dönemlerde hiç bir ilaç yapmasanız dahi arı sağ çıkar, sadece yarı yarıya kadro kaybeder. Bu tarz video yayınladığınız da acemi arıcilardan çoğu sizi dinler vebal alırsınız. Üniversiteleri boşverin, turkiyedeki üniversiteler bilim alanında geri kalmış durumda, akademisyenler maaş alıp yatma derdinde, arı konusunda pek fazla kafaları basmıyor ülkede öyle aricilar var ki proflara ders verecek düzeyde. Öğrenilmesi gereken her şey pratikte öğrenilir. Balı aldığınız gün sert bi kimyasal yaptığınızda varroanin % 80 i ni dönersiniz. 3 gün ara ile tekrar yaptığınızda varroanin eseri kalmaz. Son olarak kış salkımı sonrası arı yavru basmadan bir kes daha yaptığınızda bal akımı sonrasına kadar varroaya gerek yok. Tabi kıt mevsime denk gelip varroa yükselmeye başladığında derhal baldan vazgeçip mücadele yapmalısınız. Öyle bir mevsimde zaten bal alamazsınız bari ariyı kurtarın

  • @gokhanincir2764

    @gokhanincir2764

    7 ай бұрын

    250 arın mı var ? Arı başına bir tane greyfurt yada portakal doğrayıp koysan, 3 tanesi 1 kilo gelse 250 bölü 3 = 83 kilo eder. Çarp 40 tl ile, 3320 lira bir uygulama için harcayacağın para. Bi gülme geldi bana 😂 10-15 arısı olan için sıkıntı yok ama 200-400 arısı olan için maddi açıdan saçma sapan bir öneri !

  • @uguraktas5526

    @uguraktas5526

    7 ай бұрын

    @@gokhanincir2764 parasinda pulunda değiliz, eğer dökmüş olsa bizde uygularız, fakat varroayı dökmediği gibi, arının bağırsak florasinıda bozar. O şekilde kovan başı 7 8 arası varroa dökülür, arkasından bir kimyasal ilaç yap 80 100 varroa dökülür. Ve kovanlar gün gün zayıflar, arkasından eşek arıları kovanı istila eder, millet sanır ki eşek arıları kovanı söndürdü. Kovan varroa istilasindan zayıfladığı için eşek arıları ile mücadele edemez.

  • @abiddogru8588

    @abiddogru8588

    Ай бұрын

    Karaman da greyfurtun kilosu 10 tl idi

  • @muratxxman
    @muratxxman6 ай бұрын

    Kesinlikle denemeyin varroaya bir yararı olmadığı gibi arıyı yoruyoruz birde üzerine yuvanın küf yapmasına sebep oluyoruz. Nerdenmi biliyorum çünkü yaptım

  • @filintomaia590

    @filintomaia590

    6 ай бұрын

    2:24

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    6 ай бұрын

    Sayın @muratxxman Greyfurt konusunda bir bilgi paylaşma ihtiyacı hissediyorum. Greyfurt içerisinde, arılar için önemli olan B vitamini ile potasyum(balın içeriğinde bulunan en yüksek orandaki mineral), kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfat gibi mineraller içerir.Arıcılar bu vitaminleri hazır ambalajlarda( içeriğini okumanızı tavsiye ederim) ilaç sektöründen parayla temin etmektedir. Greyfurt kabuğunda doğal formdaki pektin mevcuttur.PEKTİNLER ; Bitki hücrelerinde doğal olarak bulunan şeker asitlerinden oluşan karbonhidratlardır.Sizinde bildiğiniz gibi arıların temel enerji kaynağı da karbonhidratlardır.Greyfurt kabuğu pektin açısından çok zengin olup bir karbonhidrat (arı için besin kaynağı) deposudur.Ayrıca doğal formdaki esansiyeli ve kabuğundaki sitrik asit de varroanın hiç hoşlanmadığı doğal formdaki ambalajlanmamış bir asittir.Bu bilgiler ışığında değerlendirirseniz sevinirim.Küflenme konusunda tabiki dikkatli olmak gerekir şerbet bile kovanda kalınca bozuluyor ben videoda gördüğünüz gibi bir hafta sonra kalan fazlalığı atıyorum kışın bir hafta içinde küf hiç görmedim. genelde arı faydalı kısmını alır istemediği kısmını atar.Ben bu uygulamayı 2 kıştır ara ara veriyorum.Hiç bir zararını görmedim.Küflenme konusundaki uyarınız önemli bir hatırlatma olmuş teşekkür ederim.

  • @muratxxman

    @muratxxman

    6 ай бұрын

    @@acemiarc9080 sevgili abim bir yerde birşey eksik veya fazla tezinizde haklı olabilirsiniz ama benim uyguladığım 5 kovanda yaklaşık 10 gün kadar tuttum greyfurt u bir kısmını arı parçalayıp atmış bir kısmını hiç ellememis ellenmeyen parçalar hâliyle küfe sebebiyet vermiş. Polenlik alt kabına bakinca cüzi miktarda varroa gözle görülüyor ama o riski almaya değer mi bilmiyorum. Belki greyfurt kurusu denenebilir eğer kurutursam deneyeceğim bilmiyorum artısı olurmu ama bu kadar çalışma olmuş sa bir yerde demek bir şey gözden kaçıyor

  • @tik-tok623
    @tik-tok623Ай бұрын

    Limon olurumu

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    Ай бұрын

    Tabiki narenciye türü olan portakal, limon, greyfurt kabuklarındaki asitlerın varroaya karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır.Tez çalışması portakal kabuğu üzerine duman şeklinde yapılmış.Benim dilimleyerek verdiğim, şekilde denemelerim her sene mevsiminde bir kaç kez yapıyorum.Arının iç kısmını ve kabuğundaki(karbonhidrat ve pektinleri tükettiğini gözlemledim.).Hoşuna gitmeyen kısmını illaki kovan dan dışarı atacaktır.bu taşıma sırasında kabuktaki sitrik asit varroa için doğal ilaç niteliğinde ve koloni içinde doğal tımarlamaya yardımcı oluyor. .

  • @tik-tok623

    @tik-tok623

    Ай бұрын

    @@acemiarc9080 ne kadar etkilidir 100 kaç etkisi var çalışmalarda

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    Ай бұрын

    Sayın @tik-tok623 videonun 2,20 sn sindeki tablo doğal yöntemler ve asitlerin uygulama sonuçlarını yüzde olarak gösteriyor.

  • @tik-tok623

    @tik-tok623

    Ай бұрын

    ​@@acemiarc9080 teşekürler

  • @hayraboluaycicegibali2713
    @hayraboluaycicegibali27135 ай бұрын

    Kaç tane varoa dökmüş onu söyle..'ün dök tuz dök hepsini arı temizler

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    3 ай бұрын

    Sayın @hayraboluayçiçeğibalı2713 geç gördüm meajınızı kusura bakmayın .çok sık ve değişik doğal yöntemlerle mücadele ettiğim için kovanımda çok şükür itisnai tek tük varroa var.Bu da kullandığım doğal yöntemlerden biri..Evet haklısınız arı kovanda istemediği herşeyi dışarı atar. emin olun arı nasıl kek verdiğimizde onu dışarı atmıyorsa greyfurtunda (Videonun açıklama kısmında greyfurt ile ilgili açıklayıcı bilgi mevcut ) içindeki ihtiyacı olan şeyleri alacak gereksiz gördüğünü atacaktır.Atılan kabuk kısmı varroanın sevmediği sitrik asit ağırlıklı ve kovan içinde taşıma sırasında tam bir tımarlamaya sebep olduğunu düşünüyorum.Tespitinizde son derece haklısınız arı işine gelmediğini temizler.Faydalı görüş ve tespitleriniz için çok teşekkür ederim.

  • @otajichannel
    @otajichannel6 ай бұрын

    こんにちは 私は日本蜜蜂養蜂しています ダニは嫌いです ギ酸、シュウ酸、化学物質は嫌いです 自然素材のレモン、グレープフルーツをすり潰した果汁をスプレーしています ダニに効果あるのか 研究中です

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    6 ай бұрын

    @otajichannel 様、薬ではなく自然な方法を選んでいただきおめでとうございます。グレープ フルーツ、オレンジ、レモンには、ミツバチにとって重要なビタミン B と重要なミネラルが含まれています。皮にはペクチンが含まれています。ペクチンは植物に含まれる糖酸からなる炭水化物です。オレンジ レモン グレープフルーツの皮 ペクチンが非常に豊富で、ミツバチの栄養源になります。また、含まれるクエン酸はバロアが嫌がる天然の酸です。カビには注意が必要です。あなたの成長を祈ります、あなたの仕事の成功を祈ります、私の国トルコから友人の日本へご挨拶します。🇹🇷❤🇯🇵

  • @alvaro-Zion369

    @alvaro-Zion369

    5 ай бұрын

    Gracias , bro saludos desde chile

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    5 ай бұрын

    @@alvaro-Zion369 Obrigado meu amigo, saudações da Turquia👋👋

  • @naturmounman
    @naturmounman7 ай бұрын

    arıcı camiasının geneli eğitim olarak toplumun en alt kademesinde . bu durum sonsuz bir istismar konusu maalesef.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Kapitalist İlaç endüstrisinin istismarını engelleyebilmek için doğal yöntem ve uygulamalara hep beraber sahip çıkmak zorda kalmadıkça ilaç kullanmamak gerekiyor diye düşünüyorum.Değerli katkı ve önerileriniz için teşekkür ederim.

  • @yavuzhankirec1329
    @yavuzhankirec13297 ай бұрын

    Doktora gittiğinizde verdiği ilaçlarımutfağınızda kullanıyormusunuz. Alakasız örnekler veriyorsunuz. Memlekette yanlış önerileriniz yüzünden arıbırakmadınız

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Sayın @yavuzhankirec1329 , ilginç bir bakış açısı, biz içinde gıda üretilen bir kovana ilaç yada kimyasal koymaktan bahsediyoruz, mesala MAKARNA YAPTIĞIMIZ TENCERENİN İÇİNE FORMİK ASİT YADA PERİZİN KOYMAK GİBİ... verdiğim izlenimin böyle anlaşılacağı hiç aklıma gelmedi.Yanlış anlaşılmamdan dolayı sizi eleştiremem.Fakat tablodaki veriler Bilimsel verilerin (Çukurova Üniversitesinin bir tez çalışması) sonuçları ve (SONUÇ VE ÖNERİLER KISMI SAYFA 63) portakal kabuğu ve okalüptus tavsiyeleri olduğu için yanlış öneri tespitinize maalesef katılmıyorum.Sanırım memlekette arı kalmama konusuda, bilimsel araştırmalardan değilde bilinçsizce kullanılan ilaçlara ve kimyasallara bağışıklık kazanan varroalardan ve ilaç endüstrisinin dayattığını uygulayan sistemdendir diye düşünüyorum.Saygı ve sevgiyle hoşçakalın.

  • @haliltokkal4955

    @haliltokkal4955

    6 ай бұрын

    Allah akıl fikir versin yavuz kardeş

  • @haliltokkal4955

    @haliltokkal4955

    6 ай бұрын

    Yaşa be abi @@acemiarc9080

  • @yavuzhankirec1329

    @yavuzhankirec1329

    6 ай бұрын

    @@haliltokkal4955Halil bey yıllarca denedik olmuyor. Dökülen birkaç varroayı görüp mücadele yapıldığı zannediliyor ama sonuç hüsran oluyor.

  • @yavuzhankirec1329

    @yavuzhankirec1329

    6 ай бұрын

    @@acemiarc9080 Sayın acemi arıcı keşke ilaçsız bişekilde varroa mücadelesi yapıla bilse bunu bütün kalbimle en çok isteyenlerden biri ben olurum. Defalarca denedik, onlarca koloni kaybettik sonu başarısızlıkla sonuçlandı. İlerde ilaçsız etkili bi yöntem bulunur tamam. Ama şu anda bizim fikrimiz ilaçsız baş edilemeyeceği

  • @serifdogan5705
    @serifdogan57057 ай бұрын

    portakal kabuğu varroa döküyorsa üzerindeki pestisid kalıntılarından döküyordur. ben ilk yıl nane kekik safsatasına inanıp ilaçlamayı geçiktirdim 3 kovana maloldu. sonraki yıllarda formik asit ve oksalik asit kullanıyorum çok şükür bir kaybım olmadı.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Sayın Şerif Bey, şahsi fikrim Doğal yöntem uygulamaları Formik asit ve oksalit asit gibi sadece bellii zamanlarda değil 12 ay boyunca her zaman dönüşümlü kullanılabilir.Tek bir yöntem yerine naçizane fikrim , timol yönünden nane kekik uygulaması akabinde dönüşümlü olarak portakal kabuğu, okalüptüs yaprağı-kabuğu, pudra şekeri ,erkek arı gözleri uygulamalarını 12 aya yayarak istediğimiz zaman kısıtı ve yavru sorunu olmadan ve kovana zehir sokmadan süreklii yapabiliriz en azından bütün bu doğal yöntemleri 2 yada 3 kovan da düzenli uygulamayı deneyebilirsiniz.Faydalı katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.Sağlıcakla kalın.

  • @serifdogan5705

    @serifdogan5705

    7 ай бұрын

    ​@@acemiarc9080hocam güzel fikirleriniz ve temiz anlatımınız için teşekkürler. Yanlış anlamayın ben doğal mücadeleye karşı değilim aksine sonuna kadar destekliyorum. Her kış portakal kabuğu, ceviz yaprağı kurutup yazın okaliptüs yaprağı ve Defne yaprağı da satın alırım. Ayrıca arılık etrafında yazın kuruyan çaşır otu arılık etrafında toplanıyor, körükte onları da yakıyorum. Ama bütün bunlara güvenip asla ve asla asit ile mücadeleyi ihmal etmiyorum.

  • @serifdogan5705

    @serifdogan5705

    7 ай бұрын

    ​​@@acemiarc9080varroa mücadelesinde çaşır otu belki de ilk defa ben deniyorum. Bu ot antibakteriyel ve antifungal bağırsak kurtları düşürücü ve hayvan yaralarında oluşan kurtları düşüren gummi-resina iceriyormuş. Körükte yaptığımda körük kapağında kapağında katranı birikiyor. Bu bitkiyi araştırmak lazım.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Estagfrullah sayın@@serifdogan5705 hocam, Zaten amacımız mümkün olduğu kadar mecbur kalmadıkça ilaç formundaki asitler yerine doğal mücadele farkındalığı.Tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için ben teşekkür ederim.

  • @hakkkacar1038
    @hakkkacar10387 ай бұрын

    Greyfurt çoook saçma😂

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    7 ай бұрын

    Sayın @hakkkacar1038 Greyfurt konusunda bir bilgi paylaşma ihtiyacı hissediyorum. Greyfurt içerisinde, arılar için önemli olan B vitamini ile potasyum(balın içeriğinde bulunan en yüksek orandaki mineral), kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfat gibi mineraller içerir.Arıcılar bu vitaminleri hazır ambalajlarda( içeriğini okumanızı tavsiye ederim) ilaç sektöründen parayla temin etmektedir. Greyfurt kabuğunda doğal formdaki pektin mevcuttur.PEKTİNLER ; Bitki hücrelerinde doğal olarak bulunan şeker asitlerinden oluşan karbonhidratlardır.Sizinde bildiğiniz gibi arıların temel enerji kaynağı da karbonhidratlardır.Greyfurt kabuğu pektin açısından çok zengin olup bir karbonhidrat (arı için besin kaynağı) deposudur.Ayrıca doğal formdaki esansiyeli ve kabuğundaki sitrik asit de varroanın hiç hoşlanmadığı doğal formdaki ambalajlanmamış bir asittir.Bu bilgiler ışığında bakınca bana çok mantıklı geliyor 🙂.

  • @haliltokkal4955

    @haliltokkal4955

    6 ай бұрын

    Allah akıl fikir versin

  • @lemiceyhun7561
    @lemiceyhun75616 ай бұрын

    Erol Bey, iyi günler dilerim. Sorum şu; Kovan’a konulan Grayfrut dilimlerini arılar yemiş mi.? Yoksa kovan dışına mı atmışlar.? Bu durumda varoa tamamen yok mu olmuş.? Teşekkür eder, cevabınızı beklerim.

  • @acemiarc9080

    @acemiarc9080

    3 ай бұрын

    Mesajınızı geç farkettim(adım Erol olmadığı için) kusura bakmayın. Sayın @lemiceyhun, arılar greyfurtun içeriğinde (videonun açıklama kısmında mevcut ) ihtiyacı olan vitamin mineral ve karbonhidratı alıp ihtiyacı olmayan fazlalık kısmını özellikle kabuk kısmını dışarı atmışdır ., Varroanın sevmediği sitrik asit yoğun kabuk kısmını dışarı taşıma esnasında da kovana ve arıya doğal tımarlama olmuştur diye düşünüyorum .Varroanın tamamen yok olması da söz konusu olamaz çünkü doğadan illaki taşınır .Önemli olan arının kendi kendini koruyabileceği seviyede tutabilmekdir diye düşünüyorum sayın Lemi hocam.Değerli soru ve katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.