Zo komt je geld bij de verkeerde terecht! (Consumentenbond)

Ғылым және технология

Update 2020: Naar aanleiding van ons onderzoek heeft Rabobank september 2017 de IBAN-Naam Check ingevoerd. Inmiddels zijn daar zes banken bijgekomen.
Voor informatie: www.consumentenbond.nl/betaalr... Consumenten raken jaarlijks miljoenen kwijt door verkeerde overboekingen: banken controleren niet (meer) of naam en rekeningnummer bij elkaar horen. Dat zorgt voor vergissingen, fraude en criminaliteit. In ons onderzoek naar de controle bij rekeningnummers en tenaamstellingen constateerden we dat er nergens meer controle wordt uitgevoerd, op een kleine uitzondering na. Schokkend is dat de klantenservice van banken en instanties hier zelf niet vanaf weten. Hierdoor kan je per ongeluk naar de verkeerde persoon overmaken en een willekeurige naam invullen. Dit laatste is voor fraudeurs interessant, waardoor oplichting wel heel makkelijk wordt. In deze video laten we zien hoe het in zijn werk gaat en laten we verschillende mensen aan het woord.
Abonneer je op ons KZreadkanaal en blijf op de hoogte van de laatste video's: kzread.info_c...
Bezoek ook ons KZreadkanaal: / consumentenbond
Like ons op Facebook: / consumentenbond
Volg ons op Twitter: / consumentenbond
Voor informatie over onze actuele testen: www.consumentenbond.nl/test/?c...

Пікірлер: 37

  • @consumentenbond
    @consumentenbond3 жыл бұрын

    Update 2020: Naar aanleiding van ons onderzoek hebben inmiddels zeven banken de IBAN-Naam Check ingevoerd. We zijn erg blij met dit resultaat. We hopen dat nog meer banken zullen volgen.

  • @keeszelluf
    @keeszelluf8 жыл бұрын

    Jaren geleden heb ik per ongeluk geld overgemaakt op een verkeerde rekening. Er was duidelijk geen controle op naam en woonplaats. Ging om € 22.000,= euro. De ontvanger had het gelijk opgemaakt. Geen medewerking van ING. Via de rechter een terugbetalingsregeling afgedwongen. Heeft bijna 10 jaar geduurd voordat mijn geld terug was. Oplossing is simpel: maak een database met alle nummers en tover de naam tevoorschijn als je een nummer invult

  • @exbunny2

    @exbunny2

    7 жыл бұрын

    beste kees ik heb een nog betere oplossing: controleer je overboeking voordat je op verzenden klikt.....

  • @JerryVDM
    @JerryVDM10 сағат бұрын

    Ongeluk in Duitsland, ... en wat zegt ie even verderop nou? De SS bank?

  • @p.c.m.dejongh3546
    @p.c.m.dejongh35467 жыл бұрын

    Naam nummer controle moet per direct weer terug

  • @bencpeek
    @bencpeek7 жыл бұрын

    Bij overboekingen naar nieuwe banknummers (dus degenen die niet in mijn adresboek staan) maak ik eerst € 0,01 over. vervolgens nemen zij wel contact met je op en dan maak je de rest over. De Banken zullen dit niet waarderen en wat sneller naar een goede oplossing gaan zoeken.

  • @GaryKildall
    @GaryKildall8 жыл бұрын

    Jaren geleden werd een naam na overmaken vanaf SNS telebankieren nog wel aangepast. Voor de tijd van IBAN werd geld overmaken na Jantje Smit dan op de rekening opeens J.S.Smit bijvoorbeeld. Sinds IBAN niet meer. Hoop soms, nu maar gokken dat het de goede rekening is want namen worden niet verbeterd of aangepast. Op wikipedia kan je leren hoe een willekeurige IBAN te genereren.

  • @Engineer9736

    @Engineer9736

    7 жыл бұрын

    Waarom zou je een willekeurige IBAN willen genereren? IBAN is gewoon je oude rekeningnummer + landcode, controlegetal en bankcode. Voor de consument weinig anders qua betekenis als eerst dus. Alleen maar meer gemak bij buitenlandse boekingen en extra veiligheid.

  • @bboykabir2
    @bboykabir26 жыл бұрын

    ik weet dat deze video gemaakt is in 2016 en daarom misschien gedateerd maar de RABO bank geeft dus wel een foutmelding bij een verkeerde naam in correlatie met rekening (of andersom)

  • @consumentenbond

    @consumentenbond

    6 жыл бұрын

    We hebben onder andere door deze video de banken opgeroepen de naam/nummer controle in te voeren. Rabobank heeft dit daardoor sinds medio 2017 ingevoerd. Daar zijn we heel blij mee. We hopen dat andere banken snel volgen.

  • @Hansdemun

    @Hansdemun

    6 жыл бұрын

    Consumentenbond Video Jammer genoeg is de Rabobank wel erg selectief. Bankrekeningen van bunq & N26 herkennen ze niet.

  • @alexandrosdesbrgus7499
    @alexandrosdesbrgus74998 жыл бұрын

    Veel succes ermee. Ik verwacht niet echt dat banken bereid zijn dit systeem aan te passen. Immers hebben ze al een manier van betalen (de creditcard) waarbij je dus het geld kunt terugvragen als er iets mis is gegaan.

  • @GaryKildall

    @GaryKildall

    8 жыл бұрын

    Oudjes die ik ken en beroofd zijn werden vaak door familie beroofd. Ook creditcard vergoed beroving door familie niet.

  • @alexandrosdesbrgus7499

    @alexandrosdesbrgus7499

    8 жыл бұрын

    GaryKildall Dan heb je in ieder geval een deel van de criminaliteit opgelost, namelijk dat deel dat je iedere keer in Opsporing Verzocht moet aanzien.

  • @EllenSebregts
    @EllenSebregts3 жыл бұрын

    Volgens mij is dit inmiddels veranderd. Ik krijg een expliciete melding en waarschuwing als het nummer niet hoort bij de naam van de rekeninghouder. Misschien tijd om deze video offline te halen?

  • @consumentenbond

    @consumentenbond

    3 жыл бұрын

    Naar aanleiding van ons onderzoek hebben zeven banken de IBAN-Naam Check inmiddels ingevoerd. Het onderzoek en resultaat willen we graag blijven delen. Nog niet alle banken hebben de controle. We zullen de update prominenter plaatsen waarin dit hopelijk duidelijk wordt. Dank voor je feedback. Groet, Virginia

  • @willemjan-jaap200
    @willemjan-jaap2006 жыл бұрын

    Ik heb het getest en er komt gewoon een uitroepteken bij mijn rabobank rekening Edit: ik heb net gelezen op de url dat de rabobank hier in 2017 weer mee is begonnen

  • @susanfeitsma3916
    @susanfeitsma39168 жыл бұрын

    Wat schandalig, schandalig en schandalig! Heb je dan als rekeninghouder dan helemaal geen rechten meer? Waarom voor bankafschriften betalen als je niet kunt zien of het bedrag op de juiste rekening is terecht gekomen? Na renteverlaging naar 0% misschien ook nog gaan betalen voor jouw geld dat de banken gebruiken om winst te maken? Consumentenbond en burgers, waar blijven jullie?

  • @Hansdemun

    @Hansdemun

    6 жыл бұрын

    Susan Feitsma Probeer bunq ;) www.bunq.nl

  • @johnsmeekes4105
    @johnsmeekes41057 жыл бұрын

    Jullie informatie is niet volledig. Bij alle banken (m.u.v. de voormalige Postbank, nu ING) wordt een negencijferig bankrekeningnummer gebruikt, waarop de z.g. elfproef werkt. Deze elfproef zorgt ervoor dat één fout in het nummer nooit een geldig bankrekeningnummer kan opleveren. Dat geldt ook voor het omwisselen van twee cijfers. Daarnaast is het nog zo dat de kans op een geldig nummer bij twee of meerdere fouten nog steeds heel klein is. Dit mechanisme zorgt ervoor dat heel veel foute boekingen worden voorkomen. Deze zullen daarom alleen veel voor komen bij rekeningen van de voormalige Postbankrekeningen. Ik vind het wel belangrijke om deze informatie mee te geven in jullie bericht om onnodige onrust te voorkomen. John Smeekes

  • @BertQuist

    @BertQuist

    7 жыл бұрын

    Ha John, de elfproef bestaat niet meer: iedereen heeft nu een (heel lang) IBAN. De kans op typefouten is bijzonder klein, maar daar gaat het in deze video niet over. Het gaat om overboekingen met het juiste IBAN, maar naar de verkeerde ontvanger. Overigens hadden en hebben de meeste mensen een Postbank-/ING-rekening (ING heeft meer dan acht miljoen klanten), en dus was er voorheen in veel gevallen geen sprake van een elfproef c.q. een rekeningnummer waarbij zo'n elfproef fouten kon voorkomen. Desondanks: dank voor je reactie! Groet, Bert

  • @ansenjoopvandevelde8816

    @ansenjoopvandevelde8816

    6 жыл бұрын

    Bert Quist Rraborabobank tangan,nl

  • @kledder318
    @kledder3186 жыл бұрын

    Waarom gebruiken banken geen mogelijkheid om QR-code te maken van je bankrekeningnummer. Dan hoef je alleen in te scannen. Dan kan je het nooit fout doen en het is nog sneller dan handmatig invoeren ook. De Rabobank toont inmiddels wel een melding als de tenaamstelling van het rekeningnummer niet klopt.

  • @Syntax.error.
    @Syntax.error.8 жыл бұрын

    Mensen willen dat het geld binnen 10 seconden is overgeschreven naar een andere bank. Daar zitten deze nadelen aan vast, maar ik neem die op de koop toe.

  • @GaryKildall

    @GaryKildall

    8 жыл бұрын

    Wel is paar duizend overgemaakt? Ik wel en gelukkig is dat goed gegaan. Meerdere telefoontjes voor het overmaken dat echt alles goed is. En dan op Enter drukken en het gevoel hebben dat telebankieren een gokkast is geworden. Verhaal over een bijstandsmoeder die zo opeens duizenden heeft en direct alle schulden aflost met verkeerd gestort geld vind ik wel weer grappig.

  • @Engineer9736

    @Engineer9736

    7 жыл бұрын

    Dan maak je eerst 1 euro over en verifieer of die aangekomen is. Daarna met dezelfde gegevens de andere 999 euro.

  • @scheltekeizer4451
    @scheltekeizer44515 жыл бұрын

    Ik heb wel naam nummer controle 🧐

  • @consumentenbond

    @consumentenbond

    5 жыл бұрын

    Dit filmpje is inmiddels bijna 3 jaar oud. Naar aanleiding van het onderzoek (zie beschrijving) is Rabobank september 2017 over de brug gekomen en heeft de controle ingevoerd. Veel andere banken hebben inmiddels dit voorbeeld opgevolgd. Daar zijn we erg blij mee ;)

  • @scheltekeizer4451

    @scheltekeizer4451

    5 жыл бұрын

    Consumentenbond Video oohh, bedankt!

  • @afrakruijer6351
    @afrakruijer63514 жыл бұрын

    Ze ze

  • @GerritVdF
    @GerritVdF8 жыл бұрын

    Doe maar bitcoins.........

  • @jackvdk
    @jackvdk5 жыл бұрын

    echt een slechte vlog

  • @jackvdk
    @jackvdk5 жыл бұрын

    wat is dit een saaie video!

Келесі