Zijn optimizers onzin of niet? SolarEdge, Enphase & Tigo.

Zijn SolarEdge en Enphase oplichterij of worden er wat bochten afgesneden in de verhalen van tegenstanders? In deze video leg ik het uit.
Het wordt nog wel eens vergeten dat je een klassieke string aan de DC kant overdag niet spanningsloos kunt maken. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden aangezien je bij hoge spanning kans hebt op vlambogen bij defecten. Ook vind de brandweer zulke systemen niet fijn aangezien de DC kant niet centraal afgeschakeld kan worden. Bij micro's en optimizer kan dit wel, simpelweg door de groep in de meterkast uit te schakelen. Dit is veiliger bij incidenten én bij onderhoud.
Belangrijk toevoeging op 14:00:
Bij zowel optimizers als micro-omvormers zijn alleen veiligheids-diodes die open blijven staan (geleiden) problematisch. Doordat panelen met optimizers en micro's elektrisch gezien ontkoppeld zijn van de string (niet de hele string-stroom moet in serie door de zonne-cellen heen) heb je dus geen kans meer op zulke hotspots in geval van schaduw enz. De optimizer of de micro zal op paneelniveau het vermogen pakken wat er beschikbaar is en op een geschikte manier op de string zetten.
Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
Donaties zijn ook altijd welkom:
Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Пікірлер: 449

  • @jobvandevoort1651
    @jobvandevoort1651 Жыл бұрын

    Helder verhaal maar als PV specialist deel ik niet je volledige mening. SolarEdge is een zeer mooi product met erg veel mogelijkheden qua plaatsing van de panelen en, zoals je zelf ook aangeeft, erg veel inzicht. Daarnaast is de Safe-DC iets wat ook niet geheel onbelangrijk is qua veiligheid. MAAR, na jaren SolarEdge sterk gepromoot te hebben en honderden installaties van klein (8 panelen) tot groot (1000 panelen) te hebben ontworpen, verkocht en geinstalleerd te hebben leert de praktijk dat SolarEdge dan vooral duur is en geen meerwaarde heeft op de werking van het systeem (specials uitgesloten met meer dan 2 dakvlakken oid). Kapotte panelen komen amper voor (eigenlijk nog nooit meegemaakt), kapotte bypass diodes 1x meegemaakt. Kapotte optimizers? wekelijks. Het stukje techniek dat ervoor zorgt dat je inzicht krijgt per paneel, dat de panelen actief aanstuurt etc. is ook het stukje techniek dat het vaakst kapot gaat (nog maar niet te spreken over het aantal omvormers van SolarEdge die we vervangen vanwege defecten). Ja, hier krijg je een vergoeding voor van SolarEdge maar die dekt bij lange na niet de kosten om een optimizer te vervangen. Een omvormer van bijvoorbeeld SMA, kwaliteits omvormer, werkt in een standaard situatie net zo goed al dan niet beter dan SolarEdge. Ook bij SolarEdge werken de bypass diodes in de panelen gewoon. De vraag die je moet stellen, hoeveel schaduw krijgt een paneel en is het dus verstandig om dat paneel daar te leggen. Met of zonder optimizer slijt een paneel dat dagelijks de helft van de dag in de schaduw ligt. Als de Bypass diodes dus in beide gevallen gewoon hun werk blijven doen, dan is het dus voor optimalisatie niet van belang of je optimizers of niet hebt zolang je omvormer er maar mee om kan gaan. Of een paneel kapot is of niet merk je snel genoeg. Als je 10 panelen hebt die jaarlijks 4000kWh zouden moeten doen en structureel blijft de opbrengst achter op de verwachtingen of het doet plotseling structureel 10% minder dan weet je dat er iets niet goed zit. Daarnaast doe je het overkomen alsof de stringspanning iets ingewikkelds is en dat je daar niet veel mee kan. Je kan met de stringspanning (die vaak ook gewoon op afstand is uit te lezen) prima concluderen of een systeem goed functioneert of niet. De Voc en de Vmp van het paneel zijn goed genoeg om het aantal panelen te bepalen in een string op basis van de spanning en ook of er bypass diodes kapot zijn. Wijkt dit af dan is er iets mis. Is dit meer werk voor de installateur, jazeker, maar de ervaring leert dat het wisselen van optimizers meer gedoe is. Mijn ervaring is: bekijk de situatie per dak, is SolarEdge nodig (meerdere dakvlakken) dan adviseren, anders gewoon string-omvormer adviseren en SolarEdge als optie als de klant zelf het inzicht wil hebben.

  • @MaykThewessen

    @MaykThewessen

    Жыл бұрын

    het is idd een drama dat SolarEdge zeer slechte reliability van omvormers en optimizers heeft... dit doet heel hun voordeel teniet Tigo optmizers hebben een veel betere reliability en kunnen niet zo dit probleem gelukkig de vraag is altijd; heb ik meer plek op mn dak voor extra panelen? of niet? optimizers toepassen bij een klein dak en/of bij veel schaduw

  • @marcowinkelman77

    @marcowinkelman77

    Жыл бұрын

    @@MaykThewessen Correct, en anders dat extra paneel gewoon niet plaatsen als het niet uit kan. Ligt er ook aan of je focus hebt op economische rendement of gewoon om zoveel mogelijk opbrengst gaat.

  • @paulfontaine7819

    @paulfontaine7819

    Жыл бұрын

    Super interessant. Dank je.

  • @coen1612

    @coen1612

    Жыл бұрын

    Ik deel je mening volledig. Ook ik werk al jaren als pv-specialist/service monteur in de pv-branche. Het aantal kapotte panelen wat ik tegen ben gekomen in 5 jaar is op 1 hand te tellen, terwijl er honderden optimizers kapot zijn gegaan. Het gebeurd ook regelmatig dat, wanneer er 1 optimizer kapot gaat, de hele omvormer ermee stopt. Om maar niet te spreken over het vastlopen van de firmware van de omvormers.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Dat is bijzonder, ik hoor juist van mijn solar installateur dat SolarEdge ook de arbeid vergoed in geval van een RMA melding, wat zij wel erg prettig vonden. Ik weet dat SolarEdge jaren terug een hele golf met uitval heeft gehad wegens quality issues, maar van recentere datum heb ik geen cijfers. De uitval die jij ziet, is dat recent spul of ook >5 jaar oud? Wat betreft de stringspanning, je bent het toch wel met me eens dat een donker paneel in een visual een duidelijker beeld geeft dan een stringspanning die 30V (of een deel daarvan) is gedaald? En waar begin je dan met zoeken?

  • @jwb6583
    @jwb6583 Жыл бұрын

    Bedankt voor de zeer duidelijke uitleg!

  • @j.w.a.legranse4232
    @j.w.a.legranse4232 Жыл бұрын

    Dank voor je heldere uitleg. Het was zeer leerzaam en voor mij weer de bevestiging dat ik er goed aan heb gedaan om zonnepanelen met het enphase systeem te bestellen.

  • @erwingobee3890

    @erwingobee3890

    Жыл бұрын

    Deze uitleg klopt helaas inhoudelijk NIET. Dus wees voorzichtig met een conclusie

  • @rayderrich
    @rayderrich9 ай бұрын

    Ontzettend blij met ons Enphase micro-omvormer systeem. Bedankt Rick!

  • @michelrobertkuhr
    @michelrobertkuhr Жыл бұрын

    Heel duidelijk uitgelegd, subliem heb er ook van geleerd, topper ben je. ik ga voor de actieve optimizers !

  • @HennyBomans
    @HennyBomans Жыл бұрын

    Schitterend verhaal ! Als ouwe werktuigboer zonder diepgaande electrotechnische kennis nog steeds een hartstikke duidelijk verhaal !! 🙂🙂

  • @erwingobee3890

    @erwingobee3890

    Жыл бұрын

    jammer, omdat het verhaal niet klopt. We krijgen dus fake berichten van #Ketel Klets

  • @RiSc7126
    @RiSc71265 ай бұрын

    Bedankt weer voor jouw nuancerende content 👍🏼

  • @JohanAddink
    @JohanAddink Жыл бұрын

    Als tech nerd zit ik bij deze video echt met samen geknepen billen te kijken. Jammer dat er zoveel foutieve informatie word gegeven in anders leuke en goede video's. Ik nodig je van harte uit bij mijn test systemen te komen kijken, hier kun je dan zelf de juiste info testen en bewijzen. Test systeem 1 - met zeer veel schaduw 4x 13 panelen en 4 verschillende omvormers met afzonderlijke monitoring via gecalibreerde kWh meters. Test systeem 2 - geen schaduw 4x 16 panelen en 4 verschillende omvormers met kWh meters. Je kunt hier zelf wanneer gewenst schaduw creëren en direct zien wat dit met de opbrengst doet. (Iemand met 100.000+ panelen ervaring)

  • @AutoAddictionMedia
    @AutoAddictionMedia Жыл бұрын

    De onkunde van mensen in de reacties hier is werkelijk schokkend. Het is heel simpel: heb je een dak of opstelling waarbij schaduw geen rol speelt en monitoring op paneel niveau niet belangrijk is? Kies voor string omvormer. Wil je het maximale uit je systeem halen wanneer je schaduw, verschillende panelen of verschillende opstellingen hebt (panelen onder een andere hoek en/of richting), kies dan voor Solaredge of Enphase.

  • @cesc1495

    @cesc1495

    Жыл бұрын

    You say that people here have "onkunde"... however you are wrong. It is all sales talk from optimizer and micorinverter companies that shade on one panel in a string inverter system will affect the whole string. Please watch these two videos 1) kzread.info/dash/bejne/h4VttdyhnJTJlbQ.html AND 2) kzread.info/dash/bejne/hqWD2ZZsXcvImsY.html ... these people compared microinverters with a string inverter in a real-life test. It showed that micorinverters on average produced only 2% more power in any conditions(shade, no shade, cloudy, full sun). I am not saying that there is no place for micorinverter or optimizer. The main benefit is the per panel monitoring as Ketel Klets said. I myself have Enphase micorinverters

  • @AutoAddictionMedia

    @AutoAddictionMedia

    Жыл бұрын

    @@cesc1495 Best wel hypocriet om te stellen dat alles van solaredge sales-talk is en dan vervolgens wel zeggen dat je zelf een enphase systeem hebt. Ik ben zelf installateur en heb inmiddels talloze solaredge systemen aangesloten. Ik kan niet anders zeggen dat ik alleen maar tevreden klanten heb en zelf ook zeer tevreden ben met het systeem.

  • @AutoAddictionMedia

    @AutoAddictionMedia

    Жыл бұрын

    @@cesc1495 Daarnaast gaan ze in de videos ervan uit dat alle panelen hetzelfde model zijn. Met optimizers kun je verschillende panelen door elkaar gebruiken. Dit is vooral handig wanneer je een ouder systeem wil uitbreiden zonder de oude panelen te moeten vervangen.

  • @cesc1495

    @cesc1495

    Жыл бұрын

    ​@@AutoAddictionMedia Again, you interpret my comment completely wrong. I said that it is sales talk from Optimizer AND Microinverter companies that shading on one panel will affect the whole string in in a string inverter system. I did not say only solar edge systems are bad. I chose Enphase for the following reasons: 1) Per panel monitoring. 2) I believe microinverter technologies are more reliable than string inverter systems. ie Enphase are able to give a 25 year warranty where as string inverter companies can only give a 12 year warranty and string inverters have a lifespan of approx 16 years. 3) I do not have space in my house to install the string inverter. I did not choose Enphase because I believe it performs better when some panels are in shade.... I trust a real life test like the videos I sent to you more than sales talk from Optimizer and Microinverter companies so saying I'm a hypocrit just shows your ignorance. Lastly, I never thought of the benefit you mentioned of being able to expand a optimizer or microinverter system in the future with different solar panels.

  • @marcowinkelman77

    @marcowinkelman77

    Жыл бұрын

    @@AutoAddictionMedia ook zonder optimizers kun je een paneel vervangen of uitbreiden door een ander type paneel. Als de fysieke maten vergelijkbaar zijn, optisch acceptabel vergelijkbaar uit zien ( als dat van belang is voor de klant) en belangrijkst: hebben de nieuwe een Impp die max 5% kleiner is dan de originele, bij voorkeur natuurlijk groter, dan kun je die zonder meer in serie zetten.

  • @sjefjanssen4752
    @sjefjanssen4752 Жыл бұрын

    Zeer interessante uitleg,bedankt

  • @tedreumer
    @tedreumer Жыл бұрын

    Beste Rick, volgens mij ga je bij 7:32 de mist in. Bij het uitvallen van een deel van een paneel valt een deel van de spanning uit. Niet de stroom. Door de bypass diodes gaat gewoon 10A.

  • @gijsqwerasdf

    @gijsqwerasdf

    Жыл бұрын

    Hij geeft iets later aan dat dat de situatie is zonder bypass-diodes. Wat me alleen niet helemaal duidelijk is; moet je dit interpreteren als een paneel waar een wolk over het hele paneel zit, of als een paneel welke voor de helft volledig bedekt is? Dat maakt nogal verschil

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Correct, de stroom blijft gehandhaafd, je raakt alleen een deel van de spanning en het vermogen kwijt vanwege de bypass. Het nadeel dat ik 'stroom' ook als spreektaal gebruik, maar je hebt gelijk in deze.

  • @marcvandeven9404
    @marcvandeven9404 Жыл бұрын

    Duidelijk verhaal. Als alle verkopers/installateurs een eerlijk verhaal vertellen kan de consument hierop zijn keuze bepalen. Heb zelf voor een Solaredge systeem gekozen, omdat dit voor mijn gevoel de juiste keuze was. Inderdaad een duurder systeem dan een string maar met de optie dat ik het systeem op paneelniveau kan monitoren. Binnen een jaar ook 1 paneel met een defecte bypass ontdekt. Er wordt iedere keer maar gehamerd op duur, duur, duur. Maar kopen wel een dure auto terwijl je met een goedkope auto ook van A naar B kunt rijden.

  • @sdewaard
    @sdewaard Жыл бұрын

    Je noemt heel vaak "defecte panelen". Punt is dat panelen zelf gewoon nooit kapot gaan. Als je 20 panelen hebt met een string inverter, als er iets kapot gaat is het de string inverter na gemiddeld een jaar of 10. Die vervang je dan aan je buiten muur beneden of in je schuur of op zolder (hoeft niet het dak op) en heb je weer 10 jaar rust. Als je 20 panelen hebt met 20 optimizers en 20 microinverters gaan die laatste twee ook gemiddeld na een jaar of 10 kapot. Dat betekent dat er 4 per jaar kapot gaan. Kun je 4 keer per jaar het hoge dak op. En zo'n system kost ook veel meer in de aanschaf en aanleg, dus de terugverdien periode is veel langer. Leuk hoor die monitoring. Maar niet voor mij.

  • @leverloos

    @leverloos

    Жыл бұрын

    Enphase en Solar Edge geven echt niet 25 jaar garantie op micro omvormers/optimizers als de levensduur gemiddeld 10 jaar is. Zo zie je wel dat omvormers vaak maar 10-12 jaar garantie hebben.

  • @MrSegmentfault

    @MrSegmentfault

    Жыл бұрын

    Helemaal mee eens, mijn nieuwe installatie heeft gewoon een string omvormer. Simpel en goedkoop. Gaat ie stuk, prima dan koop ik lachend een nieuwe. Mijn vorige SE installatie ging snel stuk, vervolgens veel heen en weer gebel en gemail met voltasolar en solar Edge voordat ik een nieuwe omvormer mocht en bijna een maand zonder opbrengst gezeten in topmaand mei. Toen bedacht ik mij: over een jaar of 2 moet je ook nog voorrijkosten gaan betalen aan die lui. Mij niet meer gezien.

  • @veeerzes

    @veeerzes

    Жыл бұрын

    "Panelen gaan nooit kapot". 2 weken na installatie is hier een paneel kapot gegaan. Gelukkig dmv solaredge direct opgemerkt en laten vervangen. Optimizer bleek niet defect.

  • @sdewaard

    @sdewaard

    Жыл бұрын

    @@leverloos - zelfs als ze gemiddeld 40 jaar meegaan, dan moet je nog 1 keer per jaar je dak op. Nee, dank je!

  • @hansleijsen6550

    @hansleijsen6550

    Жыл бұрын

    @@sdewaard Helemaal eens. lange garantie? Dat dachten de klanten van het failliete Enecsys ook. Met SolarEdge ben je voor altijd afhankelijk. En panelen zijn inderdaad zeer betrouwbaar. Optimizers niet.

  • @nikeairmaxlicker
    @nikeairmaxlicker Жыл бұрын

    Ik had die Zwitser ook gezien en had al wat twijfels. Dank voor deze mooie uitleg en onderbouwing. Erg verhelderend

  • @kgkertfcjhg
    @kgkertfcjhg Жыл бұрын

    Weer een TOP uitleg Chris. Zodra ik een huis heb zonder VVE ga ik ook naar dit SolarEdge systeem. Klinkt goed!

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Gewoon nieuwsgierigheid: waar leid jij uit af dat ik Chris heet 😀 Ik ben oprecht benieuwd haha,

  • @luk5464

    @luk5464

    Жыл бұрын

    @@KetelKlets chRis Westerlaken :D

  • @homegrown241

    @homegrown241

    Жыл бұрын

    @@luk5464 🤙

  • @brandnetel6099
    @brandnetel6099 Жыл бұрын

    Wat zijn verschillen/overeenkomsten tussen optimizers van SE en Huawei?

  • @jemoeder2255
    @jemoeder2255 Жыл бұрын

    Bedankt voor de duidelijke video! Ik heb wel een vraagje. Afgelopen weekend 6 panelen op de uitbouw gelegt. Alleen 1 paneel komt pas 2 uur later zon op. Is zon tigo optimizer dan een mogelijkheid?

  • @PA3GUQ
    @PA3GUQ Жыл бұрын

    Jammer dat je zo denigrerend over de video van Andreas doet. Hij legt m.i. goed uit wat z'n motivatie en achtergrond van zijn stelling is. Daar mag je het mee oneens zijn, is je goed recht, maar om het nu af te doen als populisme gaat mij erg ver. Andreas is alles behalve populist. Inhoudelijk: ik zou me zorgen maken om de duurzaamheid ve systeem met een aktief component bij elk paneel. Wat zou vaker stuk gaan, een paneel of een optimizer/micro? Ja, je hebt het voordeel dat je het ziet, maar je moet wel regelmatig je dak op. MTBF deelt door het aantal panelen. Als een enkele omvormer al een levensduur van een kleine 10 jaar heeft, dan zal een optimizer het niet veel langer doen (zit op dak, in de hitte/kou/vocht).

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    De hele vibe van zijn video is betweterig, met een pesterige ondertoon terwijl hij SolarEdge en Enphase letterlijk uitmaakt voor oplichters. Ja, daar heb ik een duidelijke mening over. Het antwoord op jouw tweede vraag kun je beantwoorden door naar de garantie te kijken. Enphase en SolarEdge geven beide 25 jaar garantie op hun micro/optimizer. Dat zegt in mijn ogen genoeg over de MTBF, ook wetende dat SolarEdge tevens de arbeid vergoed bij een garantieclaim.

  • @Deiphobuzz

    @Deiphobuzz

    Жыл бұрын

    Enphase micros zijn heel erg betrouwbaar hoor. Ook de oude types. Al meer stringomvormers vervangen dan Enphase micros. Geloof 2 stuks van de 250w modellen. Die liggen er al sinds het begin, toen ze nieuw op de markt waren zegmaar. (Op een aantal duizenden stuks die we geplaatst hebben door de jaren heen) Ik ben er zelf zeker van overtuigd dat het erg goed materiaal is. Flexibiliteit is ook wat waard. Maar echter, voor veld opstellingen, schaduw vrije daken op 1 of 2 richtingen, lekker een string nemen.

  • @Bjornric
    @Bjornric Жыл бұрын

    Wij hebben op de garage pas geleden 10 sunpower Max 6 panelen laten installeren met empfase Micro omvormers. Op het dak hebben we nog uit 2016 20 panelen s Energy 310 Watt liggen mit 2 strings. Is het mogelijk en financieel handig om deze 20 panelen nog met een micro omvormer uit te breiden? Gezien thuisaccu over een paar jaar steeds belangrijker wordt en je dan makkelijk een enphase systeem kunt aansluiten.

  • @koen4332
    @koen4332 Жыл бұрын

    Ik zit ook al 13 jaar in het vak en ik ga er ook niet mee akkoord. Solaredge is een geweldig product en ik vind het enkel nuttig als je last heb van schaduw. Anders is het overkill en zonde van het geld! Wat je niet verteld is dat een optimizer ook kan kapot gaan. Goed, je ziet het wel en er is 25 jaar garantie op. Benieuwd als je installateur deze gratis komt vervangen. De RMA vergoeding is 120 € voor de installateur. Maar als je het niet hebt kan het ook niet kapot gaan. Iedere optimizer levert ook een beperkt rendement in. Stel het paneel is kapot of er is een slechte stekker, bij regen weer slaat je string omvormer af op isolatie fout. Met de gekende spanning-aarde methode weet je direct tussen welke panelen je moet zoeken. Stel je heb 2 strings op je string omvormer, dan kun je 2 strings met mekaar vergeleken i.f.v. het aantal panelen. Het moet toeval zijn dat dezelfde fout over x aantal strings aanwezig is. Een degelijk gedetailleerd monitoring moet er wel aanwezig zijn. Standaard gratis SMA monitoring laat je niet toe om DC spanningen of stromen te zien. Tigo's is rommel. De monitoring functie hebben ze me altijd af geraden omwille van communicatie problemen. Je zegt wel dat diodes kunnen kapot gaan. En de elektronica in optimizers niet? 😀 Volgens mij heeft de marketing van Solaredge of Enphase je gek gemaakt 😀.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Niet de marketing maar het feit dat ik op mijn beperkte dakoppervlak moet weten dat alles werkt. Bij een zonneweide van 20.000 panelen is de uitval van één paneel 0,00005% opbrengstverlies, daar boeit het simpelweg veel minder. En voor mijn eigen gemoedsrust vind ik het fijn dat ik het systeem ook aan de DC kant spanningsloos kan maken gedurende de dag. Ter info: ik heb zelf een SolarEdge systeem en ik beheer voor een bekende een Goodwe string, dus ik heb ervaring met beide. PS: waarom is Tigo rommel? Omdat het communiceert via 802.15.4?

  • @koen4332

    @koen4332

    Жыл бұрын

    @@KetelKlets Tigo, draadloos op het dak en dan de omvormer in de kelder. Ooit maar 1x tigo's gezet omwille van een aanpassing. Veel grote leveranciers zijn er mee gestopt om aan ze te verkopen. Industrieel is rs485 of via ethernet. Dat is bedrijfszeker. In NL worden mega installaties gebouwd met Solaredge gewoon op een plat dak zonder schaduw. Dat begrijp ik totaal niet. In België zie je dit niet tenzij er ergens een reden voor is. P850 optimizer voor 2 panelen kost 50 € maar het extra werk om ze te monteren dat moet ook geteld worden. Langere strings is minder DC kabel blabla. Industrieel zie ik er geen voordeel in, ondanks wat Solaredge ook beweert. Mij krijgen ze niet overtuigd. Particulier, voor je gemoedsrust is het begrijpelijk. Dan weet je ook waarom je er meer voor betaald. Solaredge is top! Uitstekende NL en BE support. Geen slecht woord over hun producten. Wij doen SMA en Solaredge als high end producten. En dan een bekend Chinees merk. De 3 grote wat allang bestaan zijn Sungrow, Goodwe en Growatt. Huawei is een nieuwkomer die zeer populair is geworden bij de installateurs. Ik hou er niet van. Hun opzet met hun grote distributeurs waar leveranciers kunnen aankopen. Beperkte know how als je specifieke vragen hebt. Gebrekkige support! En dan hun spy gedoe, neen dank u.

  • @ERICMB24MF37U24F39
    @ERICMB24MF37U24F39 Жыл бұрын

    Duidelijk verhaal.

  • @ReneArtoisMr
    @ReneArtoisMr Жыл бұрын

    In 2019 zelf mijn dak (oost-west) gerenoveerd, geïsoleerd en voorzien van 24st semi geïntegreerde panelen. Dit wil zeggen dat mijn panelen via een geschikt montagesysteem op een 35mm stalen damwand liggen. Ik heb na lang wikken en wegen gekozen voor Enphase. Ik ben van mening dat indien kosten doorslaggevend zijn en je toch een goed systeem wil, je beter af bent met een goede kwaliteit paneel met een goede string omvormer als SMA. Wil je (net als ik) een beter/overzichtelijker systeem, dan gaat mijn voorkeur uit naar Enphase. Het enige echte voordeel van Solar Edge t.o.v. een stringomvormer is dat schaduw effecten beter worden ondervangen en dat je inzicht hebt op paneel niveau wat bij mankementen zeer nuttig is. In mijn zoektocht heb ik wereldwijd (oa Australië) meldingen voorbij zien komen van behoorlijke uitval percentages van optimizers en centrale omvormers. Op dat moment is het lastig te beoordelen of dit om oudere series gaat of ook recente. Daarnaast is de kringspanning van Solar Edge met ca 400 of 800V DC erg hoog wat de veiligheid (en duurzaamheid) niet ten goede komt. In mijn voorbereidingsfase waren er regelmatig woningbranden in het nieuws met als oorzaak zonnesystemen die in vlammen opgingen. Bij hoge DC spanning is vonk overslag bij mankementen een serieus probleem en daarbij maakt het veel uit of het om 40VDC gaat of 400 of zelfs 800VDC. Ik heb daarom gekozen voor de micro's van Enphase en deze heb ik (wat zeer ongebruikelijk is) in een stalen kast onder het dak gemonteerd, 6st per kast. De enige reden waarom ik het dak op zou moeten is vanwege een defect paneel en dat weet ik ook precies welke. Enphase is qua opzet heel eenvoudig, in feite is het een DC/AC omvormer per paneel met een communicatie unit. Alle techniek op dak is zwakstroom en alle elektronica zit afgesloten in een kast op zolder. Bij komend voordeel is ook dat de bedrijfstemperatuur van de micro's erg laag blijft omdat ze niet worden opgewarmd door de hoge temperaturen die heersen onder de panelen. Het rendement van deze micro's is zo hoog dat de zelfopwarming beperkt is, op de warmste dagen van het jaar is de kern temperatuur van de micro's niet hoger dan ca 55grc, terwijl de temperatuur onder de panelen op dat moment al 15-20grc hoger ligt. Maar goed dit is een zelfbouw oplossing waar installatiekosten nauwelijks een rol hebben gespeeld. Maar in een directe vergelijking met Solar Ede heeft Enphase mijn voorkeur vanwege de kwaliteit, de lage spanning en daarmee veiligheid op lang termijn. Indien bij een calamiteit de groep in de meterkast wordt uitgezet, blijft alleen de 40VDC van het paneel zelf nog over. Systemen welke op hoge spanningen werken hebben van nature ook de neiging om eerder defect te raken. Bij defecten aan dit soort systemen is het vaak de vermogens elektronica welke het begeeft, dat zeg ik op basis van ervaringen met elektronische drives (servo aandrijvingen). Maar ondanks alles volg ik je met belangstelling :)

  • @Dutch79
    @Dutch79 Жыл бұрын

    Bij ons ging na een maand of 4 al een paneel defect. Omdat we (Enphase) micro-omvormers hebben, kon ik dat heel duidelijk zien en ook welke. Inmiddels onder garantie vervangen (in de tussentijd produceerden de andere panelen vrolijk door). Best een groot voordeel dus. Afgezien van andere voordelen zoals de lange levensduur tov een string omvormer, geen hoogspanning op je dak, etc.

  • @deviousme0234
    @deviousme0234 Жыл бұрын

    in mijn geval een dak met 8 pannelen, nooit schaduw (behalve van wolken) zou je daarvoor dan optimizers aanraden? of is dit het niet waard voor 8 panelen of plaatsen met weinig schaduw?

  • @istokman1729
    @istokman1729 Жыл бұрын

    Als altijd weer een interessant onderwerp betreffende zonnepanelen, maar het systeem van SMA , shadefix tekkelt een hoop van deze problemen ook , en een defect paneel ziet hij ook , dus met hun eigen software , alleen zal het niet specifiek het slechte paneel kunnen aanwijzen.

  • @carlremmers
    @carlremmers Жыл бұрын

    Bedankt

  • @kvessen1
    @kvessen1 Жыл бұрын

    Hi Rick, helder video, dank daarvoor. Kleine opmerking: Volgens mij staan de diodes die getekend zijn op 6:20 niet correct ingetekend. Zoals ze getekend zijn, laten ze altijd stroom door (wanneer er spanningsverschil is), maar dat is uiteraard niet het geval. Als ik het goed begrijp is het een type zenerdiode dat gebruikt wordt, deze laat de stroom (in tegengestelde richting) pas door wanneer de spanning te hoog wordt (wat gebeurd wanneer dat deel van het paneel een hoge weerstand heeft). Het symbool voor een dergelijke diode is overigens ook iets afwijkend.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Ik heb bestaande afbeeldingen gebruikt, dus wellicht hebben ze het symbool daar verkeerd om ingetekend.

  • @liamcoddens1279
    @liamcoddens1279 Жыл бұрын

    Hallo allemaal Ik ben zelf installateur van zonnepanelen hier in België weliswaar;) Ik vind het heel fijn om eens een goed onderbouwde, werkelijk inspirerende uiteenzetting te mogen zien van @Ketel Klets. In mijn ogen dient het hele verhaal rond optimizers om een serie geschakelde string te doen werken als een parallele kring. Ik hoor graag anderen hun visie hierop...

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    De panelen worden met optimizers in feite elektrisch ontkoppeld van de string, zodat de (negatieve) invloed van een paneel op de spanning/stroom van die string niet meespeelt.

  • @gert106xsi
    @gert106xsi Жыл бұрын

    Ik heb een string omvormer en 10 Tigo optimizers om 2 verschillende platte daken op 1 string te leggen, en op de andere mppt een volledig schaduwvrij schuin dak 9 panelen zonder optimizers. Werkt voor mij perfect.

  • @reallyme3573
    @reallyme3573 Жыл бұрын

    Goede uitleg! Wij hebben een SMA-omvormer met twee strings met Schaduwmanagement. Werkt ook goed. We hebben het na 1 week aangezet in de omvormer. Het was een groot verschil qua opbrengst. Als 1 paneel uitvalt door een beetje schaduw, zoals op 7:50 of 9:10 dan doet alleen dat ene paneel niet mee, maar wordt de stroom van de andere panelen volledig benut. Bij ons hebben de panelen blijkbaar maar weinig bypass-diodes, het effect bij ons is, dat een heel paneel dan niet meedoet. 13:00 Dan benut je inderdaad een beetje opwek niet. Wij vinden dat acceptabel en zijn daar tevreden mee. Optimizers waren 10 jaar geleden nog niet te koop. Als we ze nu zouden aanschaffen zou ik zeker optimizers mee nemen in de overweging. Zonnepanelen benutten maar 15 a 20% van de totale zonne-energie. Je kan ook overwegen, om niet je geld in optimizers te steken, maar in betere, duurdere panelen. Een mogelijk nadeel van optimizers is, dat optimizers op het dak liggen onder invloed van het weer en mogelijk daardoor eerder kapot kunnen gaan. Het zal uit de praktijk moeten blijken hoe lang ze mee gaan.

  • @erwingobee3890

    @erwingobee3890

    Жыл бұрын

    Je bedoeld een leuke uitleg. Maar onthoud dan wel dat het verhaal NIET klopt.

  • @SolomonTesfayeglobalwealth
    @SolomonTesfayeglobalwealth Жыл бұрын

    welke omvormer raad je me aan voor 10 Zonnepanelen ? Drie fase of één fase aansluiting? Bedankt voor je duidelijke uitleg

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Als je 10 panelen op 3-fase wilt zou ik kiezen voor SolarEdge short string. Maakt dat niet uit, dan zou ik gaan voor Enphase micro's (geen centrale omvormer (single point of failure), geen last van schaduw/windrichting/verschillende panelen en in de toekomst makkelijk uit te breiden).

  • @TravelTon
    @TravelTon4 ай бұрын

    Bedankt voor de duidelijke uitleg. Heb mijn collega's ook al getipt te abonneren. Ik heb nu 4 panelen liggen in string met schaduwval. Is het zinvol hier 2 stringen van te maken en dan parallel aansluiten, blijft er voldoende voltage over voor de omvormer? Opstart omvormer is 60v, per paneel 40v. Optimizers worden alleen aanbevolen vanaf 5 panelen...

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    4 ай бұрын

    De spanning is er meteen zodra het licht wordt, het is de stroom die langzaam opbouwt (of niet zoals bij schaduw). Daar ga je niet omheen komen.

  • @zertyhc
    @zertyhc Жыл бұрын

    En hoe zit het met halve panelen? Dan is het verhaal weer anders volgens mij.

  • @paulfontaine7819
    @paulfontaine7819 Жыл бұрын

    Deze video heeft een ondertoon van: "die Zwitser heeft het niet voor optimizers, dat is dom, optimizers zijn altijd goed." Terwijl de waarheid in het midden ligt en wat nuance en duiding nuttig zou zijn. Optimizers zijn nuttig bij onevenwicht tussen volledige panelen op één string. Daarbuiten heeft Andreas Spiess een punt. Toch?

  • @RamonSmits
    @RamonSmits Жыл бұрын

    Het bypassen gebeurt met strings en omvormers bij hetzelfde paneel. Het passeren is bij beide hetzelfde want de omvormer zal ook maar 1/2 of 2/3 of 1/3 opwekken. Die diodes gaan dus ook stuk bij de omvormers. Ja, je leest het makkelijker af maar je gaat het wel op string niveau zien. Totaal mee eens dat het opsporen zeer lastig is. Een omvormer optimaliseert ook heel weinig, het vormt om en het omvormen geeft verlies. In veel testen toch meer dan op de datasheet. Bij een sper diode zakt de spanning dus licht en valt echt niet al het vermogen van weg van het paneel of de string.immers de overige cellen doen het nog. Dus een reductie in voltage en het vermogen kan daar doorstromen. Wat mij betreft is de keuze eenvoudig gemaakt. Heb je absoluut geen schaduwval neem dan een string. Zeker als je het zelf plaats en onderhoud. Steek die euros in je zak en monitor verder je systeem. Het laatste is eigenlijk voor alle systemen. Ik ken mensen die kijken er niet meer naar om en bij 1 persoon bleek gewoon heel de installatie al maanden in storing te staan. En ja, het foutieve paneel vinden is een vervelend karwei maar met elke multimeter zo te vinden. Dus wellicht is het argument toegankelijkheid ook nog wel belangrijk want als je niet makkelijk je dak op kunt of durft dan zou ik zeker omvormers nemen. Als installateur zou ik ook alleen maar installaties met omvormers plaatsen. Super makkelijk om te installeren en te controleren dus per tijdwinst dus je klus is sneller klaar.

  • @dirckdevriez6661

    @dirckdevriez6661

    Жыл бұрын

    Als je 12 panelen moet meten en loshalen? Veel werk en ramp... Als je er 3 strings van 4 panelen van maakte is alleen 4 extra kabels + 3 in 1 stuk nodig. Maar wat is levensduur Inverters? 10 tot 15 jaren en de levertijden nu? Ik ga voor Micro Inverter met 230 Volt stekker, op smartphone zie je welke en of dan paneel of Micro defect is? Een Micro met slechts 1 paneel word minder heet dus daardoor gaan ze langer mee dan grote kast met koeler! Veel duurder in aanschaf maar 25~40 jaren levensduur of na 10~15 een nieuwe kopen? Ook de 6 Oost, 4 zuid en 5 west regelen het zelf, geen 15 op grote kast met vele meters DC kabels op 3 groepen meer nodig. 15 Geaarde dozen + installatie kabel 2.5 mm is voldoende onder 't dat en per stekker ook te meten! De Micro inverter is duurdere maar ook langere levensduur en ik word ook ouder en als ik over 30 jaren roep, dan maar 14 over die nog werken?

  • @eelkeepema1695

    @eelkeepema1695

    Жыл бұрын

    @@dirckdevriez6661 drie strings van vier panelen 🤣🤣🤣🤣 u begrijpt het echt niet

  • @dirckdevriez6661

    @dirckdevriez6661

    Жыл бұрын

    @@eelkeepema1695 Juist wel. In 2010 toen ik er 12 plaatste van 240 Wp, moest ik kiezen.... 1x12 als iedereen heeft gedaan of 3* 4 panelen over 3 string... Voor deze dus 4 extra kabels moeten trekken + 3x 3in1 stuk onder de inverter gehangen. Optimizers waren er niet, Mini Inverters veel bagger zooi... dit is wel 12 jaren oudere.... Als er 1 paneel sneuvelde bleef deze nog 2/3 werken... Ook kan ik door bij weinig zon loshalen meten... met 1 string kijken wat deze doet, dan volgende en zie of ze ongeveer zelfde doen! Ook heb ik nu tot de Inverter door maar 4 panelen maar 1/3 van de DC Voltage op de kabels buiten dus minder brandgevaar. Nu is 1000 Volt DC geen probleem maar ik heb inverter die tot 500 DC mag en bij lagere al inschakelde. Het was toen 4 kabels erbij + 3in1 stukjes en kosten nihil. Ik begrijp het zeker wel maar toen waren deze Optimizers van vele merken en vele sneuvelde of bestaan niet meer. In afgelopen 12 jaren gingen vele Inverters met 2 jaren garantie stuk en merken spoorloos.... Dat mijn Inverter nu 12,5 jaar hangt en nog perfect als kachel op zolder..... hoe lang nog. De toenmalige kopers voor veel meer geld zorgde voor onderzoek en verbeteringen.... de eerste 30 jaren is veel al gesneuveld, en ik vind dat deze het goed doet. Nu voor nieuwe woning doe ik wel betere.... Glas/Glas panelen + 30 *Enphase Micro op 6 kabels van 230Volt... die komen op 3 fase kabel . Fase 1 kreeg 2 stekkers van 5 panelen dus 5*455Wp*2= 4550 Wp op 1 leiding... Fase 2 & 3 zelfde... Totaal dus maximaal 13650Wp op 1 speciale groep 3 Fase in schuur.... Ook komen er 3*5 panelen Oost en 3*5 panelen West te liggen.... De dak hoek van 28 graden op oude schuur, nieuwe huis komt er voor... beugels liggen er al, ik wacht op Glas/glas + Enphase in mei2023.... Een betere, betrouwbaarder en geen risico van Micro Cracks in panelen meer.... Ook minder brandgevaar en 30 stuks in 1 App uit te lezen... Met dakraam is dit beloopbare 28 graden dak prima te wassen als er 1 paneel vuil zou worden! Er is nog ruimte over voor buren met lastiger woning... Dakkapellen, ramen en fout geplaatste schoorsteen + ventilatie pijpjes! Dit Woon/werk pand van ooit 3*80 is nu 3*25 A terug gezet... maar vol leggen, het kan wel! Een oude 1929 woning slopen en nieuw bouwen... en schuur, die mag blijven.... Asbestvrij gemaakt en nu geïsoleerd en mooi vlak dak.... voor werkplaats. Helaas zit ook ik voor de keuze; Kopen wat er is of wachten op betere materialen! De gewone panelen en ik wil dat merk Inverter niet? Ook Optimizer vind ik leuk maar Micro Inverters geven mijn voorkeur. Ik weet hoe heet de oude 12 *240 Wp gestookt werd en de Micro met 460 Wp heb ik al gevoeld en gemeten! Ook geen hoog voltage DC meer maar 230 Volt snoertje! Optimizer is nuttig voor wie vele panelen wilde op 1 grote Inverter en ik weet levensduur Inverters.... Micro is duurder over 30 panelen maar levensduur en per stuk vervangen? Nu risico van 12 panelen die niets meer leveren en straks maar 1 uitval en rest bleef werken! Als er ooit een Micro Inverter uit viel, hou ik er 29 over en dan is levertijd geen ramp. Ja, elk merk heeft wel eens uitval en de Micro bleken betrouwbaarder maar ook dat is massa productie! Ik wacht van Sept 2022 tot opgave Mei 2023 worden ze geleverd... en dat moet ik nu accepteren! Net als de Warmtepomp niet elk merk leverbaar was.... dan maar aantal Airco's + heatpipe voor warm water + boiler plaatsen... die werkte al! Ja, in de schuur is nu tijdelijke badkamer, huis moet nog gesloopt worden! Wel vreemd maar ik ga voor kwaliteit en dan zo maar even!

  • @danseresdan573
    @danseresdan573 Жыл бұрын

    Hallo, ik krijg een offerte binnen met SMA Shadefix techniek, In een Pdf bestand laten ze zien, dat het met een lopend schaduw/ weinig schaduw over je dak. De opbrengst hoger is dan met optimizers systemen?? Alleen met heel zware schaduw zou de opbrengst van SMA minder zijn dan met optimizers. Maar hoe werken die omvormers van SMA met schaduw werking dan?

  • @jorisentinne2782
    @jorisentinne27826 ай бұрын

    Heel interessant! Ik zit hierover met 2 vragen: 1.Moet je áls je wil optimisers plaatsen op enkele panelen binnen 1 sting, op alle panelen van die string optimisers plaatsen? Of werken optimisers ook perfect als je ze enkel plaatst op die panelen die last hebben van schaduw en op de andere niet, binnen dezelfde string. 2.De opbrengst ligt lager dan verwacht. Kan het zijn dat de kabels van de verschillende strings door elkaar gehaald zijn en (verkeerd) aan de omvormers zijn aangesloten? Maw, rood van string 1 (Zuid-Oost) en zwart van string 3 (Zuid-West) als 1 circuit aangesloten op de omvormer, enz? Waardoor steeds de zwakste stroom de opbrengst bepaald en dus lager ligt. Installatie: 4 strings van 9 panelen (400w / 36,4V, 12.0A) met 2 Huawei omvormers (SUN2000-4,0KTL-L1 en SUN2000-4,6KTL-L1) en 6 Huawei Smart PV Optimizers per string, ipv 9. Ligging: 18 panelen 180°-20° (ZO) en 18 panelen 180°+55° (ZW) op helling van 40 graden

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    6 ай бұрын

    1) Bij klassieke string mogen ze op enkele panelen zitten (Huawei, Tigo), bij SolarEdge dient elk paneel er een te hebben. 2) laat dat de installateur nameten, als het goed is kunnen ze het vergelijken met het legplan.

  • @jankees4037
    @jankees4037 Жыл бұрын

    Kan je de halfcel technologie eens goed uitleggen. Wanneer zo'n paneel half in de schaduw ligt, heeft het minder invloed dan wanneer een "ouderwets" paneel half in de schaduw zou liggen?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Ik hoop daar binnenkort wat mee te kunnen testen.

  • @rickbomans831
    @rickbomans831 Жыл бұрын

    Ik heb gekozen voor een stringomvormer, geen schaduw en opwek is dan niet minder. Goedkoper, dus kortere terugverdientijd

  • @harcovanhees394
    @harcovanhees394 Жыл бұрын

    Ik heb 22 panelen in string dus zonder optimizers of Micro-omvormers. De omvormer is van SMA en die heeft “shadefix” (hier uitleg kzread.info/dash/bejne/mZ6Nj8mJncm9ebw.html) en SMA promoot dat zodat je “geen extra electronica op je dak hoeft te leggen, met risico op storingen … ). Daar valt ook iets voor te zeggen.

  • @dirckdevriez6661

    @dirckdevriez6661

    Жыл бұрын

    Voor deze niet goedkope SMA heb je wel panelen met By Pass nodig... Mijn ietsje duurdere Micro omvormers accepteren elk paneel, kleine, grotere en met of zonder Bypass.... Als ik 15 panelen op 6 Oost, 4 zuid en 5 West op een SMA zet heb ik elke ochtend vroeg Zuid is nihil, West doet niets en Oost start om 5.30 uur al beetje! Dan is Micro + resultaat per paneel zichtbaar.. SMA laat niet zien welk paneel bezoek heeft gehad van de Meeuw die alles ging lossen daar! Ik zie wel op telefoon welk paneel ik vandaag moet wassen! Rest mag ik ongezien overslaan... SMA heeft dat niet! SHITterend toch!

  • @dirckdevriez6661

    @dirckdevriez6661

    Жыл бұрын

    @just_here Panelen zonder By pass niet meer? Ik zie ze beide langs komen... En wassen, als je met Micro omvormer 1 met zoveel vuil kreeg zie je gelijk welke je moet wassen, niet de rest. Bij heel veel Vogelpoep op 1 paneel is die zoveel lager dat je weet dat het raak was of op bui wachten midden in droge zomer?

  • @harcovanhees394

    @harcovanhees394

    Жыл бұрын

    @@dirckdevriez6661 Vergeten te vermelden maar mijn panelen liggen allemaal op één dakvlak richting Zuid-Zuid-Oost.

  • @dirckdevriez6661

    @dirckdevriez6661

    Жыл бұрын

    @@harcovanhees394 De meeste hebben 1 dak hiervoor.... Aantal doet er weinig toe... zelf bewust voor 6 oost. 4 zuid en 5 west gekozen, van in ochtend vroeg tot laat in avond nog stroom zodra salderen weg is. Met alles vrijwel zuid is leuk maar alles of niets... vroeg in ochtend en later op middag nihil stroom als je Inductie wilde koken of zo. Als je achter in je tuin een grote Blokhut kunt vol leggen en deze Oost / West kunt plaatsen? Er geen bomen staan? Maar elk huis heeft weer andere dak en ligging... SMA is leuke en prima merk maar duurder als Chinese Inverters. Zelf zou ik in jou geval geen 22 in 1 maar 2*11 plaatsen. Bij een 3 fase is zelfs 7+8+7 mogelijk maar dat is vele extra kabels. Als er 1 string uit zou vallen hou je nog helft of 1/2 over. Vooral de nog veelal Glas / Kunststof onder willen nog wel eens na 20 jaren sneuvelen door Micro Cracks, net als oude Schilderij vaak doen. Je ziet hier vaak niets van, pas na goed reinigen en met goed kijken ietsje... maar voldoende voor uitval helaas. Zowel Glas/glas als Micro omvormers van Enphase zijn duurdere.... Als je over 40 jaren 2* panelen moest kopen of 3* een inverter? Onderzoek + montage kosten en levertijden? Ook de niet meer leverbare zoals ik uit 2010 heb? Met een micro mag ik straks in plaats van 30 dezelfde ook 30 totaal andere plaatsen! Ook jou SMA, hoe goed ook word flink warm en staat te blazen.... De Micro's van alle merken worden minder warm en zullen alleen al daardoor langer mee gaan. Nu 12* oude zooi en straks op nieuwe woning 30* info van elk paneel.... Als de opbrengst minder is kreeg ik via nieuwste App een melding... gelijk dak op en poetsen? Vogelpoep kan behoorlijk hard worden en lastig verwijderbaar.... Rij een in wijk met bomen en besjes en kijk hoe sommige woningen in de Shit zitten! Op de werkplaats achter mijn woning is ruimte voor 112 panelen, er komen er 30.... dat 28 graden dak is gewoon beloopbaar... Oost, West en Zuid.... Ook daar doe ik bewust dus geen 30 maar 3*10 erop.... Als buren, vele bomen en dakkapellen en pijpjes iets willen.. ga dat schuurdak verhuren! Mijn nieuwe huis zal paneelvrij blijven omdat dit hoger is... en ik niet als AOWer dat dak nog op wilde later! Wel moet ik eerlijk melden; SMA is prima merk, al meer dan 25 jaren en niet iedereen verkoopt Micro en heeft daar ervaring in. Plaatselijke of regionale goede service is ook zeer belangrijk... mijn 2010 is verhuist en lijkt er nu mee te stoppen.. hoezo 20 jaren garantie?

  • @MaykThewessen

    @MaykThewessen

    Жыл бұрын

    elke moderne PV omvormer heeft een variant van 'Shade Fix' dat is gewoon een mppt voltage sweep om globaal max mppt te vinden, om zodoende te kijken of sommige diodes aan laten gaan voordelig is netto gezien op de hele installatie

  • @JacquesDuerinck-tf8oz
    @JacquesDuerinck-tf8oz10 ай бұрын

    hallo we hebben een solar edge systeem liggen van 2019 moeten we nog ergens over nadenken? ivm brand de app zegt dat alles ok is! (43 panelen) en twee omvormers 3 fase leuke video ! bedankt!

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    10 ай бұрын

    Brand?

  • @ren7sp25
    @ren7sp252 ай бұрын

    Als je zo'n defect paneel vervangt, kan je dan een 'nieuwer' paneel erop leggen? vb vervangen 415Wp door 440Wp, zelfde fabrikant. Ik ga ervan uit van wel..

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    2 ай бұрын

    Ja, alleen de kans dat de maatvoering, dikte en kleur precies hetzelfde is, is vrijwel nul.

  • @pippilangkous10
    @pippilangkous10 Жыл бұрын

    Met een warmte camera kan je snel het defecte paneel lokaliseren mits niet volledig defect. Verdient de investering zich terug? Om een defect paneel te lokaliseren hoef je echt niet alle panelen van het dak af te halen. Maak de middelste verbinding los en meet twee kanten op. Doe dat aan de defecte kant nogmaals, zo vind je snel het defecte paneel!

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Dat is wel een mooie manier, mits het kabeltracé gedocumenteerd is uiteraard.

  • @jovanoppen8477
    @jovanoppen8477 Жыл бұрын

    hallo beste rick, ik mis in jouw uitleg een toelichting over de Enphase omvormer !!! of ... heb ik niet goed opgelet ???

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Heb ik maar deels aan bod laten komen, maar de Enphase micro's zijn ook een mooi systeem. Misschien moet ik die twee eens naast elkaar zetten in een video.

  • @griflet1
    @griflet1 Жыл бұрын

    Theoretisch klopt het allemaal als een bus, maar ik zou heel graag een experimentele situatie zien. Eén plat dak zonder schaduw, vier series: string, solaredge, tigo en enphase. Per string zet je er exact hetzelfde schaduwobject naast. En dan zie je snel hoe het zit met de opbrengst. Dat moet toch al eens gedaan zijn? Ik lees dat de winst op 5 tot 10% zou liggen. De meeste nieuwe panelen hebben nu ook zes strings cellen ipv drie, wat de 'schaduwverliesbeperking' van bypass diodes alweer heel wat verbetert, dus het voordeel van de optimizers wordt dan weer wat kleiner. Ik twijfel er niet aan dat de monitoring van solaredge een groot voordeel is, maar 9 op de 10 klanten is niet technisch geïnteresseerd in hun installatie. Ik vraag me af hoeveel er daarvan van de mogelijkheden gebruik maken. Een goede installateur kan dat misschien wel inschatten. Hetzelfde geldt voor de andere voordelen: verschillende types panelen gebruiken door uitbreidingen etc. is maar van toepassing voor een heel kleine groep geïnteresseerden. De man in de straat gaat maximaal eens overwegen om panelen bij te leggen wanneer de stringomvormer moet vervangen worden, dat is dan ook meteen een goede gelegenheid en dan zit je met twee soorten panelen. Leg die in twee strings en klaar.

  • @FrankPloegman
    @FrankPloegman Жыл бұрын

    Deze video's zijn gerelateerd: Are PV Optimizers Worth the Money (e.g. SolarEdge)? kzread.info/dash/bejne/d22CuK57j7K_g7g.html Enphase vs Fronius - is there a New Winning Shade Solution? - 2021 kzread.info/dash/bejne/hqWD2ZZsXcvImsY.html Micro and String Inverters in the Shade - Testing the True Impact of Shade on Solar Panels kzread.info/dash/bejne/h4VttdyhnJTJlbQ.html Solar Inverter Shade Test! Are Microinverters Over-Hyped? kzread.info/dash/bejne/iXqkscVshdbceso.html Enkele van deze video's bevatten wat mij betreft heel erg overtuigende praktijkmetingen.(Ik heb de video's enkele maanden geleden bestudeerd en mijn aantekeningen niet helemaal opnieuw doorgespit.) Moderne string oomvormers in combinatie met moderne zonnepanelen blijken qua prestatie (gedefinieerd in kWh per dag) zeker niet onder te doen voor precies dezelfde systemen onder precies dezelfde omstandigheden, maar dan met micro-omvormers of optimizers. Dit is ook bij schaduw het geval. De video's hebben mijn denken over optimizers en micro-omvormers drastisch veranderd. Het kritiekpunt dat je geen monitoring op paneelniveau hebt, is wat mij betreft terecht. Panelen en bypass diodes kunnen kapot zijn/gaan, maar ik weet niet hoe groot die kans is. Monitoring op paneelniveau kan je als soort verzekering zien. Of de verwachte claim opweegt tegen de betaalde premie is dan een terechte vraag. Let wel dat micro-omvormers en optimizers ook stuk kunnen gaan, zeker gezien de barre omstandigheden. Het vervangen kan arbeidsintensief zijn als meerdere panelen gedemonteerd moeten worden om het defecte onderdeel te vervangen. Na het zien van de genoemde video's beschouw ik de claim dat je in schaduwomstandigheden per se micro-omvormers of optimizers moet gebruiken, als marketingpraat. Dat *was* in het verleden absoluut het geval, maar met moderne panelen *is* dat niet meer het geval. Enphase en Solar Edge kunnen zowel technisch als economisch nog steeds een goede deal zijn.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    String omvormer: 10 jaar garantie Micro en optimizer: 25 jaar garantie + arbeid Dat is in mijn ogen veelzeggend.

  • @johankorten2797

    @johankorten2797

    Жыл бұрын

    M.i. is het grootste voordeel van optimizers per paneel veiligheid.. Die optimizers zullen de panelen immers afschakelen als er iets mis is of als ze geen stuursignaal meer vanuit de control unit (omvormer) krijgen. Ik heb de panelen laten leggen maar de draden verder zelf getrokken. Niet heel fijn om hele hoge gelijkspanning op je aanvoerdraden te hebben als je ze door je buizen legt. Natuurlijk is het zo dat als het eenmaal geïnstalleerd is je er niet snel aan zult komen, maar ook bij ander onderhoud is het wel veel veiliger met slimme optimizers te werken. Gelijkspanning is veel gevaarlijker om mee te werken dan wisselspanning en zeker bij serieus hoge voltages (je spieren verkrampen waardoor je dus niet meer los kunt laten i.t.t. wisselspanning).

  • @FrankPloegman

    @FrankPloegman

    Жыл бұрын

    @@KetelKlets Daar ben ik het mee eens. Fronius biedt wel tegen betaling verlenging van de garantie tot 20 jaar. De opties zijn Fronius Warranty Extension en Fronius Warranty Extension Plus. Het eerste dekt alleen onderdelen, terwijl bij de Plus variant ook arbeid en transport inbegrepen zijn. Ik kon zo niet vinden hoeveel de garantie kost. Ik heb nog eens nagedacht over de economische waarde van monitoring op paneelniveau. Stel dat een paneel gedurende zijn levensduur €1800 aan elektrische energie oogst (=best case) en de kans dat een paneel vanaf dag 1 volledig defect is (=worst case) gelijk is aan 0,5%. In dat geval mag monitoring per paneel economisch gezien maximaal €1800 * 0,5% = €9 kosten. Als het meer kost, zou het m.i. een betere investering zijn om het bespaarde geld te gebruiken voor om meer panelen aan te schaffen (ervan uitgaande dat je nog aantrekkelijke ruimte op het dak hebt) of andere zaken zoals betere isolatie, warmtepomp, etc.

  • @ener5361

    @ener5361

    Жыл бұрын

    @@KetelKlets en hoe zit het met de solar edge omvormer? Ook 25 jaar garantie?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    @@ener5361 Standaard 12 jaar, uitbreidbaar tot 25 jaar.

  • @robjal
    @robjal Жыл бұрын

    Wat nog goed is om te melden dat in een string systeem zonder optimizers niet altijd het MPP punt wordt gehaald van de string omdat het kan zijn dat eerste punt wat lijkt het maximale vermogen van de string te zijn niet het echte maximale vermogen van een string is. Ofwel de inverter pakt mogelijk het eerste maximum maar niet het echte maximum. Solardedge legt dat ook uit in 1 van hun videos.

  • @rickertwelten8283
    @rickertwelten8283 Жыл бұрын

    Hoi Rick (naamgenoot), Graag wil ik vragen of het ook mogelijk is om thuisbatterijen aan te sluiten met de micro omvormers? Alvast bedankt! Groeten, Rick

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Een thuisaccu is niet afhankelijk van zonnepanelen, ze kunnen immers ook los worden geïnstalleerd (waarmee de winst bestaat uit laden tijdens goedkope uren en gebruiken of verkopen tijdens dure uren). Sommige solar leveranciers (SolarEdge, Enphase) maken wel eigen accu's, maar ze zijn dus niet de enige.

  • @kloneo
    @kloneo Жыл бұрын

    heeft u de datasheet van de enphase7+ omvormer bekeken? VA maximiaal 295W dan is het gecapt, en daarnaast komen er mensen die na 6 jaar achter dat ze om de beurt stuk gaan. Ik ben op zoek naar een nieuw systeem. Hele dak zit op het zuiden, geen schaduw. Wat moet ik dan doen? Minder onderdelen die stuk kunnen.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    De Enphase IQ7A heeft een hoger vermogen waardoor die grens van 295W niet speelt. Overleg met je solarinstallateur wat het beste is in jouw situatie.

  • @patrickgijzen5567
    @patrickgijzen5567 Жыл бұрын

    Pff eindelijk iemand die het goed snapt. Maar nog beter het goed kan uitleggen. Dank voor de tips voor het uitleggen

  • @user-hz3nl8nj9q
    @user-hz3nl8nj9q5 ай бұрын

    Ik ben geschrokken welk effect schaduw kan hebben. Mijn zonnepanelen lagen voor 10% in de schaduw en ik zag een verlies in vermogen van 90%. Ik denk dat dit dus echt wel interessant kan zijn

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    5 ай бұрын

    Zie hier een concreet voorbeeld: kzread.info/dash/bejne/ZnVlytmrcbLgfbA.html

  • @krisannvercauteren-lennart2166
    @krisannvercauteren-lennart2166 Жыл бұрын

    kan ik hier vragen wat goede/eerlijke optimizers zijn?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Vraag waar je solar installateur >10 jaar garantie op durft te geven, dat is vaak wel een teken aan de wand. SolarEdge en Enphase (hoewel eigenlijk micro-omvormers, maar ze optimaliseren ook) zijn in mijn ogen de beste producten op de markt. Huawei heeft ook eigen (merkgebonden) optimizers en Tigo's kun je op elke string toepassen. Vraag je solarinstallateur naar wat in jouw situatie en met zijn kennis/ervaring de beste combinatie oplevert.

  • @user-ou4qf4nu5n
    @user-ou4qf4nu5n5 ай бұрын

    Wat ook voor een optimizer spreekt is dat als je bv allemaal dezelfde panelen hebt er toch wel een dag verschil inzit van enige procenten per paneel tov zijn "broertjes". Door de optimizers presteert ieder paneel op zijn max.

  • @eriklaken1025
    @eriklaken1025 Жыл бұрын

    Gebruik bij string een warmte camera en je ziet door de warmte van het kapotte paneel welke verwisseld moet worden. Klopt dit?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Het hangt er vanaf hoe lang zo'n situatie kan bestaan voordat je optisch al degradatie kunt zien, verkleuring of zelfs rook. En het hangt ook van de stroom af (hoeveelheid zon) aangezien dat zorgt voor meer hitte in geval van weerstand.

  • @Mike-sBike
    @Mike-sBike Жыл бұрын

    Ik denk eerder dat de elektronica stuk gaat dan een paneel toch?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    De garantie van mijn optimizers is langer dan die van de zonnepanelen (12 jaar versus 25 jaar), hoewel je tegenwoordig ook zonnepanelen hebt die 30 jaar garantie hebben. Het zal er in de praktijk dus om spannen. Overigens is dat tevens de levensduur van de DC kabels (i.v.m. weersinvloeden en UV-licht), dus die zullen t.z.t. sowieso opnieuw gelegd moeten worden. Normaal kun je aanhouden dat actieve componenten eerder defect gaan dan passieve onderdelen.

  • @gasguzz
    @gasguzz Жыл бұрын

    Duidelijk verhaal! Een opmerking: Je geeft aan dat de Solar Edge een vaste DC spanning heeft (380 V). Bij de waarnemingen van mijn eigen Solar Edge omvormer zie ik dat de DC spanning behoorlijk varieert. De DC spanning varieert mee met de AC spanning. De DC spanning is ongeveer 115 tot 130 Volt ( afhankelijk van het geleverde vemogen ) hoger dan de AC spanning. Verder valt mij op dat de panelen die het meeste vermogen leveren ( heb nogalwat schaduwwerking ) het eerste naar een hogere spanning geregeld worden. Het komt ook voor dat panelen met schaduw zelf naar een lagere optimiser spanning dan de paneelspanning geregeld worden. Dat paneel blijft dan wel vermogen leveren. Ben erg tevreden met mijn SE installatie. Fasinerend hoe de omvormer met de optimisers communiceert en regelt. Een ander voordeel van Solar Edge systemen is dat als er geen vermogen geleverd wordt of als je de omvormer uit zet de optimisers ook afschakelen en er dus geen spanning meer op de DC kabels staat.

  • @diatonicdelirium1743

    @diatonicdelirium1743

    Жыл бұрын

    Dat is wel een beetje vreemd: de optimizers zijn 'dom' in de zin dat ze vanuit de inverter allemaal tegelijk te horen krijgen naar welke stroom (Ampere) ze moeten regelen, en de voltages worden dan daarvoor aangepast. Het eindresultaat moet dan op 400V uitkomen (volgens SE documentatie). De inverter krijgt van alle panelen informatie en weet dus wat het actuale opwerkvermogen is. Dat vermogen deelt hij dan door de gewenste 400V en je hebt een stroomgetal. Om een redelijke balans tussen optimizervoltage en stroom te kunnen garanderen (ook bij lage stroom) moeten er dacht ik minimaal 8 panelen in een string zitten. Ik heb al maanden een vraag uitstaan bij SolarEdge hoe de inverter precies communiceert met de optimizers, er is namelijk geen losse datakabel, maar ik verwacht dat die 400V een kleine PWM component bevat met signalen, dus bv. 380V vast met daar bovenop een 20V PWM communicatie signaal.

  • @veeerzes

    @veeerzes

    Жыл бұрын

    De DC spanning bij Solaredge hoort altijd vast te zijn. 350V bij oudere omvormers, 380V bij HD-Wave omvormers en 750V bij 3-fase omvormers. Pas wanneer de omvormer aan zijn maximum vermogen zit (en dus gaat afvlakken) dan pas zal de DC spanning oplopen waarbij 415V bij enkelfase mogelijk is. Onder normale omstandigheden blijft de DC spanning vast,

  • @veeerzes

    @veeerzes

    Жыл бұрын

    @@diatonicdelirium1743 De optimisers communiceren op een hoge frequentie. Hetzelfde zoals een ethernet verbinding over het stroomnet.

  • @diatonicdelirium1743

    @diatonicdelirium1743

    Жыл бұрын

    @@veeerzes Dat kan niet hetzelfde zijn, je hebt geen draaggolf waarover je kan moduleren (want DC), dus ik verwacht een zelfgemaakte 'AC' component, met het DC voltage als bias. Hoe hoogfrequent dit vervolgens is weet ik natuurlijk ook niet, maar aangezien er geklaagd word over interferentie bij radiosignalen zou je dus ca. 100kHz verwachten.

  • @veeerzes

    @veeerzes

    Жыл бұрын

    @@diatonicdelirium1743 Daar heb je een punt.

  • @87vortex87
    @87vortex87 Жыл бұрын

    Zijn er cijfers beschikbaar over hoeveel panelen er per paneel type (mono-/polykristallijn, etc) en per fabrikant defect raken? Ik heb namelijk nog nooit van iemand gehoord dat ze een defect paneel hadden.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Die cijfers kun je bij solar installateurs wel navragen, die hebben goede kijk op RMA, DOA en uitval van componenten en panelen.

  • @hansleijsen6550

    @hansleijsen6550

    Жыл бұрын

    @@KetelKlets Ja, met meer dan 10 jaar ervaring nog geen paneel kapot. Maar wel veel optimizers (SolarEdge)...

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    @@hansleijsen6550 SolarEdge heeft jaren terug een aardig golf met uitval gehad vanwege kwaliteits-issues bij de productie. Over de courante producten heb ik nog geen cijfers gezien.

  • @Candisa
    @Candisa Жыл бұрын

    Ik ben naar aanleiding van deze video nog wat meer aan het onderzoeken gegaan. Ik plan een klein setje zonnepanelen volgend jaar, daar komen er hoogst waarschijnlijk wel nog bij, maar dat ligt zo ver in de toekomst dat dat hooguit een achterhoofd-gedachte is in deze... Als ik vergelijk tussen SolarEdge en Enphase komt ik op de schaal die ik nodig heb goedkoper uit met Enphase micro-omvormers, MAARRR... die omvormers + verplicht afschakelrelais + voor de garantie verplicht Envoy-S kost voor 5-6 panelen al gauw zo'n 1250 à 1450 Euro. Als ik nu voor diezelfde 5 à 6 zonnepanelen gewoon een stringomvormer koop van Growatt ben ik voor 4-500 Euro klaar, da's toch wel een aanzienlijk prijsverschil. Met micro's kan ik de stroom wel netjes verdelen over mijn driefase-aansluiting, maar met pakweg 2000W injectie op één fase op een zonnige dag ga ik de spanningsbalans heus niet kromtrekken, zeker niet als ik de verbruikers die ik overdag gebruik op diezelfde fase zet en de fase uitkies die op een zonnige dag de laagste netspanning levert, lijkt mij? De zonnepanelen zouden ongeveer in een vierkant liggen (3 rijen van 2 panelen in landscape of een rij met 3 panelen in portrait met een rij van 2 panelen in landscape er onder) op een zuid-zuidoost dakvlak. Nu anno 30 november om 11u45 heb ik wat schaduw van een boom bij de buren op de (nog denkbeeldige) onderste rij, dus optimizers of micro-omvormers zouden daar nu wel iets mee doen denk ik, maar vanaf de late lente tot de vroege herfst schijnt de zon gewoon over die boom en heb ik geen schaduwvorming, dus vraag ik mij af of de toch wel forse meerprijs voor optimizing/micro's opweegt tegen het beetje extra opbrengst dat deze de paar weken voor en na de winter zouden genereren? Ik zou met een stringomvormer dan ook wel de monitoring per paneel missen, maar aan de hand van de stringspanning op een moment dat ik geen enkele schaduwvorming heb (in de zomer dus altijd, rond de winter kort na zonsopgang en in de late namiddag) kan ik wel zien of de panelen naar behoren functioneren en als ik zie dat er iets niet klopt gaat het ook maar over 5 of 6 panelen die nader bekeken moeten worden. Ik zei in mijn vorige reactie dat in strings altijd al een idioot systeem heb gevonden, maar ik vraag me eigenlijk af of dit in mijn geval wel zo is, gezien het aanzienlijke prijsverschil?

  • @pimkwakman
    @pimkwakman Жыл бұрын

    Ik heb tot 13 minuut gekeken. Maar in het voorbeeld is er maar 1 wolk/schaduw op 1 paneel. Maar ik heb 9 panelen, waarvan er soms wel 7,8 of 9 tegelijk in de schaduw liggen. Wat is dan de beste optie?

  • @veeerzes

    @veeerzes

    Жыл бұрын

    Nog steeds solaredge / enphase

  • @arjensmit6684

    @arjensmit6684

    10 ай бұрын

    Het is niet zo interessant om te kijken naar zo een situatie. Wat interessant is, is het jaarresultaat. En dat afgezet tegen de investering. Als je dat bekijkt is het heel duidelijk wat de beste optie is, met schaduw en zonder schaduw. En dat is de voordeligste want opbrengst verschil is heel klein.

  • @1marcelfilms
    @1marcelfilms5 ай бұрын

    Ik heb gewoon maar optimizers erbij laten zetten. Was maar 500 euro extra. En als de boom half het dak schaduw geeft is er toch nog wat energie opbrengst. Ook handig als er in 20 jaar 1 paneel kapot gaat en het de kosten niet waard is om maar 1 kapot paneel te laten vervangen. Dan doen de overige panelen het nog wel.

  • @ilucasgameznl5349
    @ilucasgameznl5349 Жыл бұрын

    Moderne halfcut panelen hebben 6 bypass dioden, met een mpp tracker in de stringomvormer werkt dit prima. SE heeft als voordeel betere vlamboogdetectie en is dus veiliger.

  • @jobseesink8920
    @jobseesink8920 Жыл бұрын

    Heel interessant verhaal. Wat mij betreft ging je er iets te hard in, maar ik leer altijd wat van je video's. Ik vond nog een andere video die extra diepgang geeft op het thema optimizers, micro inverters en gewone strings : kzread.info/dash/bejne/a3uqyqahc7awl9I.html Voor iedereen die meer wil weten over schaduw op je panelen.

  • @maikovandenhaak8532
    @maikovandenhaak8532 Жыл бұрын

    Hi Rick. Bedankt voor weer een nuttige/leerzame video! Is het mogelijk om ook een keer een video te maken over voor- en nadelen van Enphase (micro omvormers) versus Solaredge Optimizers? Ik wil graag Zonnepanelen aanschaffen, maar ben bang dat ik de verkeerde technologie kies (en de keuze maak je nu voor langere termijn). Micro omvormers lijkt een nieuwere technologie en zou daarom nu mijn voorkeur hebben (Maar misschien niet terecht. Ik weet het gewoon niet :-)) Daarnaast hoor ik nu ook meer en meer over PVT panelen. Is een PV systeem later makkelijk uit te breiden naar PVT of moet dan je hele systeem inclusief panelen worden vervangen? Wat is nu wijsheid?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    De T kun je later eigenlijk niet meer toevoegen aan bestaande PV panelen omdat elk paneel een (iets) andere afmeting heeft en de kabelaansluitingen bij elk paneel op een andere plek zitten. Daar komt bij dat je PV garantie vervalt wanneer je een defect hebt terwijl er een T module achter zat, vandaar dat PVT panelen altijd als geheel gecertificeerd worden voor de garantie aan de PV of T onderdelen, die namelijk vaak van verschillende leveranciers komen.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Video over SolarEdge vs Enphase zal ik op het lijstje zetten.

  • @PhilippeCJR
    @PhilippeCJR Жыл бұрын

    Volgens mij klopt t verhaal van jou tigo niet. Die tigo of honeybee is niet alleen een bypass. Dat ding monitort de string spanning en stroom en ook de paneel spanning en stroom. Als het paneel schaduw heeft waardoor de stroom zakt, zal de tigo de stroom terug omhoog krikken en het voltage iets laten zakken. Dit heb ik zelf ook en ik zie dit ook zo gebeuren in mijn situatie. Ik heb een hyd5000ep met 18x415wp oostwest. Plaatjes beschikbaar van de V en A grafieken vsn voor en na plaatsen honeybees op 2 panelen.

  • @wdykstra8485
    @wdykstra8485 Жыл бұрын

    Goede uitleg, maar je bent vergeten te vertellen dat elk paneel een tolerantie van 0 tot 5 % heeft en dat dit ook wordt opgevangen door de optimizers waardoor je meer opbrengst hebt tav een stringomvormer.

  • @marcowinkelman77

    @marcowinkelman77

    Жыл бұрын

    Bij een onderlinge afwijking van maar 5% in een string zie je nauwelijks vermindering van opbrengst, het is echt niet zo dat dan alle panelen 5% minder opbrengst geven, de betere panelen gaan dan op wat hogere spanning zitten, maar zitten nog steeds binnen 1% van het MPP vermogen, de slechtere panelen zitten op wat lagere spanning, idem. Ik heb hier zelf simulaties mee gedaan en ook in de praktijk getoetst.

  • @bjornzwijnenberg1009
    @bjornzwijnenberg1009 Жыл бұрын

    Hoi, zijn panelen van sunpower echt top panelen?

  • @arjensmit6684

    @arjensmit6684

    10 ай бұрын

    Ja, 10% en beter en 150% duurder.

  • @gijsqwerasdf
    @gijsqwerasdf Жыл бұрын

    In je voorbeeld op het begin liggen 65 panelen waarbij er 1 kapot ging. Dit is een verlies van rendement van ca. 1,5%. Is dat nou zo'n groot verschil met de 1,4% die de optimizers (gewogen gemiddelde van 98,6%) opslokken? Inderdaad een erg controversieel onderwerp. Ik heb een string omvormer (SMA), met het idee dat het extra geld beter naar extra panelen kon dan naar optimizers. Nu ligt het dak helemaal vol waardoor extra plaatsen geen optie meer is, en had ik achteraf toch gekozen voor een systeem met optimizers.

  • @veeerzes

    @veeerzes

    Жыл бұрын

    Bij 65 panelen is dit verlies idd een stuk minder, maar de meeste mensen hebben geen 65 panelen op hun dak liggen.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Wat knetterkop zegt, het plaatje was van een groot zakelijk systeem, maar als jij thuis 12 panelen hebt er er gaat er eentje plat, dan mis je al ruim 8% van je hele opwek. Die 1,4% die je noemt, ik weet eigenlijk niet in hoeverre die onderdeel zijn van de 98% efficiëntie van de centrale omvormer of niet.

  • @gijsqwerasdf

    @gijsqwerasdf

    Жыл бұрын

    Bij 12 panelen is de kans op een defect paneel ook een stuk kleiner. Het gemiddelde percentage DOA (Dead on arrival) zal vast te vinden zijn, op basis daarvan kun je een statistische berekening maken voor wat gemiddeld het goedkoopste is. Maar ik denk dat dit in de praktijk vrijwel nooit zal gebeuren. Mensen die per sé zekerheid willen zullen daarvoor (moeten) betalen. Kijkend naar het rendement van een goede kwaliteit string-omvormer denk ik dat dit rendement voor de optimizer zelf is.

  • @wijnandloes4737
    @wijnandloes4737 Жыл бұрын

    Thanks Chris. Ik kijk al regelmatig jouw video's (Homewizard) Reeds vorige maand gekozen voor solaredge icm optimizers. Ook naar Enphase gekeken. (Echter bleef deze microinverters maar tot max 295 watt piek te leveren met de iQ7+ (de iQ7A variant was niet leverbaar) Absoluut een mooi product van Solaredge met 400 watt panelen. Wat is bij jou verder bekend met het Enphase verhaal en de iQ7+ ? Prijs verschil was ook behoorlijk. Thanks voor de uitleg en succes met de volgende video's;-)

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Enphase IQ8 komt er zelfs al aan, ook een mooi product. Heb je concrete vragen over Enphase?

  • @wijnandloes4737

    @wijnandloes4737

    Жыл бұрын

    @@KetelKlets haha topper ! Snel reply leuk! Neuh niet echt een vraag. Alleen of jij wist of de iq7 echt maar tot 295 watt werkt? De iQ8 werkt als een soort backup batterij begreep ik (mocht de spanning uitvallen heb je toch nog spanning)

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    @@wijnandloes4737 Check de website van Enphase even, want de IQ7 heb je in meerdere uitvoeringen, uit mijn hoofd de IQ7, IQ7+, IQ7A, waarbij die laatste tot 460Wp gaat. Die backupfunctionaliteit van de IQ8 mag nog niet in Nederland van de netcode, dus ik weet niet of dat hier beschikbaar komt.

  • @dirckdevriez6661

    @dirckdevriez6661

    Жыл бұрын

    @@KetelKlets Helaas is de oude zooi tot 295 Watt nog prima leverbaar en vaak in aanbieding tegen lagere prijzen. De zwaardere van 460 Watt is levertijd en dat is goede teken dat iedereen die wilde. Ik heb ze voor mijn nieuwe schuur besteld, levertijd Mei 2023 en daar wacht ik graag op. Ze gaan nu de productie lijnen van de 295 Watt stoppen en ombouwen! Ja, ik sta dus nu ook in de Ketel -Klets file van levertijden!

  • @KetelKlets
    @KetelKlets Жыл бұрын

    Belangrijk toevoeging op 14:00 Bij zowel optimizers als micro-omvormers zijn alleen veiligheids-diodes die open blijven staan (geleiden) problematisch. Doordat panelen met optimizers en micro's elektrisch gezien ontkoppeld zijn van de string (niet de hele string-stroom moet in serie door de zonne-cellen heen) heb je dus geen kans meer op zulke hotspots in geval van schaduw enz. De optimizer of de micro zal op paneelniveau het vermogen pakken wat er beschikbaar is en op een geschikte manier op de string zetten.

  • @rctips1763

    @rctips1763

    Жыл бұрын

    Plaat deze bij de omschrijving aub, in de comments raakt die snel verloren nl.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    @@rctips1763 bij deze

  • @cebigbos
    @cebigbos Жыл бұрын

    ik heb in 10 jaar nog nooit een kapot paneel gehad, wel diverse defecte optimizers

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Alleen hier in de comments al 2 of 3 en die zagen het middels de monitoring op paneelniveau. Hoeveel defecte panelen er ongemerkt in strings liggen weet niemand.

  • @dirckdevriez6661
    @dirckdevriez6661 Жыл бұрын

    Feiten na 12 jaren panelen op mijn dak; De 12 in 1 string is goedkoopste in aanschaf. Zolang die bleef werken meeste rendement en maandelijks kijken en je weet wanneer het fout ging.... Maar als ik gehele dag aan 't plaatsen was... dus bij defecte zoeken alles eraf, en weer later terug? Dat zou stijger huren en 2 dagen werk worden! Weg is voordeel! Daarom in 2010 al 3 string gemaakt, kabels met kleurtjes Rood, Wit & Blauw gedaan zodat ik per string jaarlijks kan meten of die nog goed en redelijk gelijk zijn. Bij defect maar 4 en geen 12 controleren en verwijderen! Maar....Wel bij montage foutje gemaakt de Kleuren van deze Vlag zit als een Boer! Ik betaalde hiervoor 4 extra kabels naar inverter + 3in1 stukken voor 3 strings aan te sluiten! 3 Inverters voor 4 panelen was nog duurder en niet gedaan.... In latere woning heb ik wel Enphase gedaan. Tigo of andere waren er niet leverbaar... en moest na plaatsen 4 panelen even kijken of ik juiste op goede plek had gelegd? Tekening moet dan wel kloppen! Na foto met Smartphone even tekening aangepast.... nogmaals leggen is meer werk. Vele vakmensen hebben hoge werkdruk en zullen vaker deze fout maken is mijn ervaring. Deze 15 panelen op 6* Oost, 4*Zuid & 5*West en per paneel uitleesbaar. Ook moet je nu kiezen; Optimizers en gewone Inverter die vaak tussen 10 & 15 jaren sneuvelde of Micro inverters! Of je in dat geval nu 1 paneel of 1 micro inverter stuk hebt is minder erg, de overige 14 panelen bleven werken! Ook kun je in dit geval zelfs voor 15 verschillende panelen kiezen.... wat bij normale installatie vaak een probleem gaf. De door mijn eerste 12 panelen uit 2012 zijn nergens meer te koop! Een 450 Wp tussen de 11 oude 240 Wp zetten lijkt me niet zo slim of met 11 panelen verder gaan dan maar? Een Micro inverter met eigen 230 Volt stekker is paneel per stuk. Als je elke maand er 1 bij wilde zetten kan dat gewoon. Niet goedkoopste maar 1 paneel is minder hitte dus langere levensduur van Micro inverter en meer dan 25 jaren! Bij mijn 2010 zat ik in Juli te bakken op de dakpannen, bloed heet en 2e woning in volle wind. Elke string wilde je zelfde dag werkende en klaar hebben. De Micro per paneel geeft daarom nu ondanks meerprijs mijn voorkeur! Geen hoog voltage DC kabels over je dak en doorvoeren maken maar slechts 230 Volt kabeltje! Maar ook huurders die niets mogen! Een eigen schuurtje voor de fietsen.... zitten nu 3 panelen met Micro op na 3 jaren! 3 verschillende panelen en 3 stekkers! Bij verhuizen gaat blokhut + dak gewoon mee. Zij heeft nu 380 Wp, 400 Wp en 440 Wp naast elkaar. 1220 Wp niet gehaald.. 1199 gemeten! In 2023 en 2024 wil ze nog 2 panelen er dwars onder hangen op op 5 komen! Met je telefoon zien hoeveel stroom je schuurtje leverde... van huisbaas mocht niets! Wel realiseerde ik me dat mijn huis met steiger en erg hoog, windvang ik beter flinke blokhut had kunnen plaatsen achterin! Gewoon met klein keuken trap erbij kunnen en per stuk herstellen als het ooit..... of panelen wassen! Ik ga voor de duurdere Micro inverters met 25~40 jaren beloofde levensduur na vele klagende defecte Inverters die levertijden hebben en nu zonder stroom zitten! Over vele jaren is goedkopere duurkoop.... Micro per paneel is betrouwbaarder en 1 paneel uitval minder erg dan alles weg bij grote voordelige grote kast aan je muur!

  • @rensvlaar3489

    @rensvlaar3489

    Жыл бұрын

    Je slaat de spijker op zijn kop. Voor de plaatser het meeste voordeel met storing zoeken, voor degene die het aanschaft het duurste. En lang niet altijd een voordeel. In 1 van mijn offertes had ik een advies om op een schaduwloos dak, solaredge met optimizers te plaatsen. Het systeem was 25 % duurder als de overige offertes.

  • @dirckdevriez6661

    @dirckdevriez6661

    Жыл бұрын

    @@rensvlaar3489 Ik berekende de Enphase over 40 jaren, met 25 jaren garantie... alle gewone Inverters, met of zonder Optimizers moet je na 10~20 jaar plotseling een nieuwe kopen en niet repareerbare.... en 0 Kwh geleverd tot je er erg in kreeg! Over 40 jaren gerekend en bij 20 jaren Inverter, 40 jaren Enphase die minder heet werd.... is het voordeel voor de in aanschaf duurdere Enphase. Maar als er 1 stuk ging, bleven alle andere doorwerken! Ook de Shit monitor op mijn Smartphone, per stuk uitlezen is handiger dan als Plastic plafond omhoog te moeten kijken.... Maar 25% duurdere? WC eend reclame dus!

  • @StijnBoes
    @StijnBoes Жыл бұрын

    Dag meneer Ketel-klets. Wij hebben een nieuwbouwhuis gekocht met een aard warmtepomp met gesloten bodemlus. Bij de bouw zitten geen zonnepanelen ik heb hiervoor wel een aantal loze leidingen laten aanleggen op zolder in de technische ruimte vanaf de meterkast. Wat is nou wijsheid met het aantal zonnepanelen? Oplevering is midden volgend jaar. Aantal factoren: Gezin: 5 persoons verbruik tussen de 3500 en 4000kwh Huis: 2 onder één kap Tuin: Zuid Auto: Benzine Warmtepomp: verbruik tussen de 3 en 4000kwh Volgens de zonnepaneel cowboys zouden er 24 panelen passen op zuid maar ik denk dat dit veel te veel is omdat salderen niet meer gaat werken en een accu te weinig capaciteit gaat hebben in de donkere maanden. Hoe denk jij hierover?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Hele dak volleggen. De het salderingspercentage gaat over de hoeveelheid *teruggeleverde* stroom. Dus als jij 3000 kWh per jaar gebruikt en je wek met je panelen 6000 kWh op, dan heb je bij max 50% salderen nog steeds een jaarafrekening van 0. Om die reden ga ik mijn bestaande 200% die op mijn dak ligt nog verder uitbreiden, zodat ik mogelijk tot 2028 nog '100%' kan salderen. Plus dat ik hetgeen wat buiten de salderingsregeling valt terugverkoop aan de energieleverancier en dus via die weg ook een stukje vergoeding krijg.

  • @bavink100
    @bavink1005 ай бұрын

    Dat is wel te zien je kan ze fotograveren. Dan kom je er ook achter zelf ge daan hier met het project in lelystad.

  • @aangenaamtebekijkendriesse5201
    @aangenaamtebekijkendriesse5201 Жыл бұрын

    Is er ook een mogelijkheid in de app dat er een melding komt als er een paneel minder/niet leverd. Nu kom ik er alleen achter als er een defect is als ik de app open.

  • @veeerzes

    @veeerzes

    Жыл бұрын

    Ja dat kan, echter volgens mij alleen voor de installateur. Deze krijgt dan een alert.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Je installateur krijgt dan een alert alleen is het maar de vraag of die er actief naar kijkt. En verder blijft het lastig, als een paneel 33% minder opbrengt kan de app niet bepalen of dat komt door schaduw of doordat een bypass diode defect is. Dus je zult altijd zelf een oogje in het zeil moeten houden.

  • @Candisa
    @Candisa Жыл бұрын

    Ik ben mij nog (al jaren) aan het oriënteren qua zonnepanelen. Ik heb het tot nu toe nog niet gedaan omdat ik vroeger eerst dakwerk moest laten uitvoeren, dat is nu sinds vorig jaar gebeurd maar met het wegvallen van de terugdraaiende teller en nog een hoop andere te maken kosten ben ik nog even wat aan het afwachten... Dit gezegd zijnde, de klassieke string heb ik altijd een idioot systeem gevonden. Het is al rotirritant met dat ene setje kerstboomlampjes waar je tenminste nog met een loep kunt kijken naar de gloeidraadjes in de lampjes en op een paar seconden een lampje kunt vervangen om te proberen, als je zo 15 panelen boven op je dak hebt liggen waar je helemaal niets aan ziet zonder demonteren en meetapparatuur... Die optimizers zijn op zich wel een goed systeem om uitval op paneelniveau te counteren, maar eigenlijk verplaats je daarmee wel het probleem naar de optimizers zelf toch? Als zo een optimizer compleet uitvalt en niet meer doorlaat is je string die nog altijd in serie staat ook onderbroken toch? Persoonlijk spreken micro-omvormers mij het meeste aan om die en nog andere redenen: - Er komt gewoon 230V uit je paneel+micro en de boel staat parallel over elkaar heen, dus bij eender welke denkbare storing op een paneel of micro kunnen de andere panelen+micro's nog altijd vrij hun opgewekte vermogen kwijt. - Ik hoef niet per sé te sparen voor het optimale aantal zonnepanelen of op zijn minst de omvormer die bij dat aantal hoort en dan hopen dat er budget genoeg overblijft voor het minimum aantal panelen dat die omvormer nodig heeft om te werken, ik kan bijvoorbeeld beginnen met 4 panelen+micro's en die zichzelf al laten terugverdienen, volgend jaar er 3 bij laten leggen, dan misschien eerst eens sparen voor een thuisbatterij of een elektrische auto die als thuisbatterij kan dubbelen om minder te moeten injecteren en 3 uur later terug te kopen (salderen bestaat hier niet meer, op dit moment is de terugleververgoeding 1/3 van de afnamevergoeding), een paar jaar later nog een paar panelen+micro's bijleggen... - Als ik het goed begrijp heb je met micro's ook geen omvormer binnen meer nodig, in een bestaande oude woning uit de tijd dat een wasmachine en droogkast nog lang niet ingeburgerd was is het al knap lastig om een plaatsje te vinden voor de ventilatie-unit, de CV-ketel, de hybridewarmtepomp, de modem, toch maar een warmtepompboiler zodat die CV-ketel 's zomers volledig uit kan... Een hoop kleine kastjes die gewoon onzichtbaar aan de achterkant van de zonnepanelen op het dak weggewerkt zitten is dan toch een stuk interessanter dan nog maar eens een lompe bak die ergens in de buurt van de meterkast (hangt bij mij gewoon in de woonkamer) moet hangen en waarvan ik al bij anderen gemerkt heb dat er een irritante hoge pieptoon van af kan komen (vergelijkbaar met een oude CRT-TV)...

  • @fritsp9309

    @fritsp9309

    Жыл бұрын

    Over micro-omvormers. Ik heb daar ook wel naar gekeken. Ik zat met de paneelspanning van een nieuw type paneel dat hoger was dan de maximaal toelaatbare spanning van de micro omvormer. Bij Enphase is er vaak wel een extra kastje nodig die met de micro omvormers communiceert (de envoy). Er zijn ook nog kastjes voor overspanningsbeveiliging. De SolarEdge omvormer maakt bij mij geen enkel geluid, behalve een paar klikjes bij inschakelen in de ochtend.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Zover ik weet zorgt een defecte optimizer er niet voor dat de string dicht valt, die ene optimizer + paneel doen dan simpelweg niet meer mee. Het lijkt er op dat de optimizers een _fail close_ doen, dus ze geleiden de stringstroom gewoon door bij uitval. Wat dat betreft werkt het identiek aan micro's. Je opmerking over het bijplaatsen van panelen bij micro's klopt en is een groot voordeel. Dat gezegd hebbende kun je SolarEdge omvormers flink overdimensioneren, mocht dat nodig zijn. Het klopt dat micro's geen centrale omvormer in huis nodig hebben. Dat gezegd hebbende kun je SolarEdge omvormers (en volgens mij die van andere merken ook) in veel gevallen ook buiten aan de gevel hangen, aangezien ze weerbestendig zijn. Zorg alleen wel dat ze niet vol in de zon hangen in dat geval.

  • @Candisa

    @Candisa

    Жыл бұрын

    @@KetelKlets Als die optimisers fail-close zijn komt het inderdaad dicht in de buurt van micro's. De stringomvormer buiten hangen zou bij mij geen optie zijn, ik heb een noord-zuid dak en mijn meterkast hangt ook aan de zuidgevel (binnen natuurlijk), dus die zou echt vol in de zon hangen als ik die buiten hang als ik geen gigantische omwegen met de bekabeling wil maken. Nu is het fysiek laten passen nu ook geen zo'n groot probleem, 't is geen CV-ketel of D-ventilatie-unit, ik maak me meer zorgen om het geluid: ik het het geluk en ongeluk nog best hoog te horen en heb toch al meerdere keren bij mensen met zonnepanelen moeten vaststellen dat die omvormers flink kunnen piepen (ik gok zo rond de 17kHz). Ik zie ook dat de driefase-omvormers een stuk duurder zijn dan de éénfase-omvormers voor hetzelfde vermogen, met micro's maakt dat niets uit in prijs of je ze nu allemaal parallel op 1 fase zet of 3 sets maakt en elk op een eigen fase zet veronderstel ik? Maar nu ik er wat meer over opzoek blijk je met micro's ook nog altijd iets binnen nodig te hebben (Enphase "Envoy" en "Q-relais") om het hele systeem te sturen en bij overspanning af te schakelen, of heb ik dat nu fout?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    @@Candisa Die 17 kHz zijn volgens mij de triacs die je hoort. Ik hoor die bij mijn SolarEdge omvormer overigens niet. De ventilator in de omvormer draait bij mij echt bijna nooit en doet (als die wel draait) niet meer dan ~25dB. 1- of 3-fase bij micro's is simpelweg afhankelijk van hoe je ze bekabeld. Je kunt één lange 1-fase kabel maken, een 3-fase kabel gebruiken (elk 4e paneel zit dan op dezelfde fase als de 1e) of je kiest voor 3x een 1-fase kabel, mocht je bijvoorbeeld een bepaalde fase van meer panelen willen voorzien dan een andere. De Envoy zorgt voor de communicatie met de app en de Q-relais zorgt ervoor dat de micro's afschakelen als de netspanning >253V wordt (230V+10%). Beide componenten komen in de groepenkast erbij.

  • @Candisa

    @Candisa

    Жыл бұрын

    @@KetelKlets Dank voor de opheldering.

  • @bobrock704
    @bobrock70410 ай бұрын

    Ik snap wat je zegt over monitoring per paneel, en dat je duidelijk kan zien welk paneel/optimizer defect is. Nu heb je in dit voorbeeld een systeem gekozen met een stuk of 70 panelen, maar een normaal systeem bestaat toch uit gemiddeld 16 panelen dus zo'n zoektocht hoeft dat niet te zijn. Bovendien had die meneer met zijn 70 panelen ook 70 optimizers kunnen besparen a 65 euro per stuk. 4550 euro dus, daar zit ook wat in toch, of niet soms.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    10 ай бұрын

    Je begint überhaupt al niet aan die zoektocht omdat je geen signaal hebt dat er iets niet werkt. De meeste defecten in dat soort systemen worden simpelweg nooit ontdekt, tenzij dat alles uitvalt. Optimizers en micro's hebben nog een voordeel wat ik volgens mij in de video niet heb benoemd: vlamboogdetectie en de mogelijkheid om het systeem *DC-zijdig* spanningsloos te maken. Een klassieke string wordt pas spanningsloos als de zon onder gaat. Voor mij persoonlijk is dat wel een belangrijk veiligheidsaspect.

  • @mmcampnl4535
    @mmcampnl4535 Жыл бұрын

    Ik mis in jouw verhaal het gegeven dat optimizers zorgen voor veel storingen op HF en VHF systemen... Ook al heeft Solar Edge nu een verbeterprogramma, de storingen verminderen slechts, dus waarom daar geen aandacht aan besteden?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Ik merk alleen wat storing op HF maar dat is heel lokaal, op VHF heb ik nog geen storing waargenomen. Ik heb een F-licentie dus ik weet een klein beetje waar ik over praat 🙂 String omvormers zijn hier overigens niet immuun voor, ik heb pas nog een serie string omvormers gezien die op RF storing waren afgekeurd. Heb er overigens wel eerder aandacht aan besteed: kzread.info/dash/bejne/aGpswdmgf7uqcrQ.html

  • @nielsvandenkieboom5034
    @nielsvandenkieboom5034 Жыл бұрын

    Goedkoop is duurkoop. Gewoon micro-omvormers nemen. Beter voor jezelf en de installateur.

  • @marcowinkelman77
    @marcowinkelman77 Жыл бұрын

    Op 10:45 zien we een mooie diode karakteristiek van bypass diode, was het opzettelijk dat je de forward spanning van die stokoude germanium diode laat zien? Die zijn nog nooit in zonnepanelen toegepast. Tegenwoordig gebruiken we Schottky diodes met zo'n lage forward spanning. Hebben ook nadelen, grote reverse leakage als ze warm worden, dan kunnen ze zichzelf opblazen als de zon weer terugkomt na een harde schaduw als de bypass diodes hun werk hebben gedaan..

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Nee, dat benoem ik ook in de video, dat je niet naar die waardes moet kijken, het ging me meer om de stijlheid van de karakteristiek bij een diode in het algemeen.

  • @marcowinkelman77

    @marcowinkelman77

    Жыл бұрын

    @@KetelKlets ja, dat noemde je inderdaad, je bedoelde het meer in algemeen. Met "open" bedoelde je denk ik doorlaten, meeste elektrotechnici denken bij open aan een open verbinding dus loopt geen stroom. Maar is duidelijk wat je bedoelt

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    @@marcowinkelman77 Ja dat is lastig, open kun je zien als 'open contact' maar ook als 'de doorgang is open' dus dat de diode gaat geleiden. Spreektaal zit hier in de weg, had ik achteraf anders moeten verwoorden.

  • @RichardErkens
    @RichardErkens Жыл бұрын

    Het blijkt al dat er al jaren defecte cq niet goed functionerende panelen zijn door fabrieksfouten of andere redenen. Laats nog bij een nieuw bouw woning van een groot huis met waar veel zonnepanelen op zou komen inspectie gehad van de brandweer. Zonder optimizers wordt als er brand is op het dak niet geblust en laten ze het gecontroleerd afbranden. Een collega had een opeens geen opbrengst meer en was inderdaad de discussie waar ligt het aan, met de drukte had men pas iemand beschikbaar na 2 maanden. Heeft in de maand mei-juni geen opbrengst gehad en met de huidige drukte en leveringsproblemen kan de tijd misschien nog wel verder oplopen. Weet het niet zeker, maar volgens mij heb je ook nog dat zonder optimizer het slechts presterende panel de opbrengst bepaald voor de rest. zelf heb ik panelen laten leggen met optimizers voor de veiligheid en de monitoring en die betaalde zich al meteen terug bij oplevering. De installateur zag dat er 1 paneel was dat 33% minder presteerde dan de rest en heeft het meteen vervangen en toen lagen alle panelen kort bij elkaar wat betreft de opbrengst.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Dat snap ik wel en benoem ik ook onder de video. Een klassieke string *kun* je aan de DC-kant niet uitschakelen, daar blijft de stringspanning op staan. Dat blussen is levensgevaarlijk voor de brandweer. Die 33% verlies klinkt als een defecte bypass diode.

  • @fbenniks
    @fbenniks Жыл бұрын

    Een bijkomend voordeel van micro-omvormers is de lagere totale spanning op het dak wat mogelijk veiliger is, en de levensduur,. Enphase geeft bijv 25 jaar garantie. Ik weet niet of moderne string omvormers ook die levensduur hebben?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    String omvormers hebben meestal 10 jaar garantie. SolarEdge geeft 12 jaar of 25 jaar (die laatste kun je bijkopen). SolarEdge optimizers en Enphase micro's hebben 25 jaar garantie. Garantie zegt wel iets over de te verwachten levensduur.

  • @SuperHve

    @SuperHve

    Жыл бұрын

    @@KetelKlets Verwachte levensduur en werkelijke levensduur, we gaan het in de toekomst zien. En komt er veel uitval in de toekomst, gaan ook deze bedrijven Enecsys achterna. Elektronica componenten en dan vooral elco's die het 25 jaar uithouden bij veel temperatuurs wisselingen blijft een zwak punt. Je zit bij micro-omvormers en optimizers wel vast aan een leverancier, en als die valt en/of de componenten (25 jaar is lang in elektronica land) niet meer leverbaar zijn heb je niets aan garantie helaas. Als micro-omvormers of optimizers niet echt noodzakelijk zijn, zijn string omvormers nog altijd een goede en zekere keus.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    @@SuperHve Elco's zijn en blijven de achilleshiel van alle elektronica helaas. Maar blijkbaar hebben ze er toch vertrouwen in. SolarEdge heeft jaren terug een flinke golf met uitval gehad, dat heeft ze flink wat geld gekost. Ze geven nog steeds 25 jaar garantie op hun optimizers, dan zullen ze niet doen als ze weten dat ze het schip in gaan i.v.m. de kwaliteit.

  • @SuperHve

    @SuperHve

    Жыл бұрын

    Hoop dat hun vertrouwen terecht is, maar de praktijk leert dat elektronica veel uitval heeft over een tijd van 25 jaar. Een string omvormer kun je merk onafhankelijk vrij makkelijk vervangen als de nood aan de man is. Zie nu LG Solar, een grote speler in de markt voor jaren die gaat stoppen in deze markt. Citaat : Onze Solar-producten blijven gedurende een bepaalde periode beschikbaar, die van land tot land zal verschillen op basis van de leveringsomstandigheden. Optimizers en Micro-Omvormers zijn zeker mooie producten in bepaalde situaties en hebben zeker hun voordelen maar er zijn ook nadelen en risico's die je na mijn mening ook beter moet belichten.

  • @ehvtaxidriver1275
    @ehvtaxidriver1275 Жыл бұрын

    Maaarrre, hoeveel stopcontacten heeft een werkplaats eigenlijk nodig? Kijk wel alles van je, erg interessant!

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Zijn er momenteel 38 🙂, hier een stukje uitleg hoe dat komt: kzread.info/dash/bejne/ZqaJzJJ_oLCodM4.html

  • @MartinMaat

    @MartinMaat

    19 күн бұрын

    In het algemeen geldt dat er niet zoiets bestaat als te veel stopcontacten.

  • @SpikeHome
    @SpikeHome Жыл бұрын

    Niet veel gehoord over enphase, daar zijn genoeg video’s over te vinden dat deze beter zijn dan solaredge maar ook andersom, zelf heb ik voor enphase gekozen

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Zijn beide hele goede systemen.

  • @DiederikCA
    @DiederikCA Жыл бұрын

    Belangrijkste reden: het bespaart zoveel gedoe. Zeker als zakelijke klant wil je gewoon dat dingen werken en je er weinig omkijken naar hebt. Die 60 euro extra per paneel is peanuts tov de kosten die je verliest door niet goedwerkende panelen, gezeur met installateurs, en de tijd en moeite die het je kost. Bespaart je zoveel onzin. Prive heb ik overigens wel gewoon een installatie met string, zonder optimizers. Omdat ik het zelf snel door heb als de PV installatie ondermaats presteert

  • @hansleijsen6550

    @hansleijsen6550

    Жыл бұрын

    Die 60 Euro zorgen juist voor gezeur met installateurs na verloop van tijd...

  • @DiederikCA

    @DiederikCA

    Жыл бұрын

    @@hansleijsen6550 hoe dan? Ik heb nog nooit te maken gehad met falende optimizers. Gebeurd dat weleens?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    @@DiederikCA SolarEdge heeft een periode gekend met veel uitval van optimizers, bleken quality issues te zijn. Maar dat is alweer ruim een half decennium geleden, op dit moment heb ik geen actuele cijfers van uitval.

  • @fryfrysk
    @fryfrysk Жыл бұрын

    Solaredge 7.0 omvormer ( 3 fase ) met Solaredge optimizer 440 gekoppeld aan 20 Longhi 355WP black panelen onder 35 graden op schuur in buitengebied ; tesamen dus 7100 Wp leveren tot op vandaag 6830 Kwh : het jaarrond is pas op 24 januari 2023 voltooid , dus mijn klant beleving is dat het een prima besluit en investering is geweest om parallel te laten schakelen. De in deze video genoemde voordelen kende ik maar deels , maar zeker enkele nieuwe argumenten opgestoken.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    SolarEdge is nog steeds een string systeem (met optimizer) en alleen de micro-omvormers (zonder centrale omvormer in huis) zoals Enphase zijn een parallel systeem. Even voor de goede orde 🙂

  • @fryfrysk

    @fryfrysk

    Жыл бұрын

    @@KetelKlets dank je !

  • @marcowinkelman77

    @marcowinkelman77

    Жыл бұрын

    6830 kWh uit een 7100 Wp op 35' zegt dit jaar niet zo veel, in 2022 hadden we zoveel zonuren dat je erg je best moet doen om met zo'n systeem onder de 1 kWh / Wp te komen. Ik monitor een string systeem op 13' die dit jaar al 1.1 kWh / Wp heeft gedraaid.

  • @paulfontaine7819
    @paulfontaine7819 Жыл бұрын

    11:05 die diodes zitten er misschien niet voor schaduw management, maar het terechte punt van de Zwitser Andreas Spiess is dat ze wel nuttig zijn in het geval van schaduw zoals je zelf mooi uitlegt. En net in jouw voorbeeld met 6 cellen vrij in serie met 12 beschaduwd, heeft een optimizer ook dezelfde problemen. Een optimizer is goed wanneer een volledig paneel minder licht krijgt dan een ander.

  • @hansleijsen6550

    @hansleijsen6550

    Жыл бұрын

    6 cellen vrij en 12 beschaduwd: SolarEdge doet hetzelfde als een string-omvormer en activeert 2 diodes. Enphase en Tigo is voorzichtiger met de diodes en leveren daardoor vrijwel niks meer. Zie kzread.info/dash/bejne/lWx_1NOmgcnagrA.html

  • @DreamsOfTheMind-video

    @DreamsOfTheMind-video

    Жыл бұрын

    Dat snap ik niet. Een diode is een passief onderdeel. Dus in geval met schaduw doen ze ook niets. Tenzij de weerstand van de cellen word verhoogd en dat gebeurd niet. Alleen wanneer de cellen beschadigen, dan verandert de weerstand en zullen de diodes gaan geleiden.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    @@DreamsOfTheMind-video De weerstand van silicium cellen is afhankelijk van de hoeveelheid licht dat er op valt.

  • @richardoverkamp8726
    @richardoverkamp8726 Жыл бұрын

    Micro omvormers van Enphase kunnen maximaal 315watt(IQ7X) ... 325watt(IQ8M) afgeven. Voor grote panelen van 400 wattpiek of meer die op zuiden gericht zijn, kunnen beter Hoymiles micro omvormers (400, 450 of 500 watt modellen beschikbaar) of Solar Edge Optimizers worden toegepast.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Mwa, hoe vaak hebben we in Nederland 1000W/m2 zoninstraling? Want alleen dan is Wp=W. Zie deze video bij 5:50 kzread.info/dash/bejne/n6KDytGvdZbFoag.html

  • @CrownRider
    @CrownRider Жыл бұрын

    Wat je nog niet ter sprake brengt is dat bij zonnepanelen van hetzelfde wattage er toch verschillen onderling zijn. Het zwakste paneel bepaald de stroom in een string. Een Optimizer of een Micro neemt dit negatieve effect weg.

  • @jaapgoddijn

    @jaapgoddijn

    Жыл бұрын

    Even de tweede helft van de video kijken :-)

  • @CrownRider

    @CrownRider

    Жыл бұрын

    @@jaapgoddijn gedaan, welke stukje bedoel je?

  • @jaapgoddijn

    @jaapgoddijn

    Жыл бұрын

    Was nog wat verder naar het einde. Ongeveer vanaf 17:20. Gaat weliswaar over ongelijke wattages. Maar de essentie is dat de optimizers onderling het voltage afspreken zodat er altijd een gelijk amperage kan zijn tussen de optimizers. En (lijkt mij), als er verschillen tussen panelen met gelijk wattage is, dan word dat op dezelfde manier door de optimizer gecompenseerd.

  • @CrownRider

    @CrownRider

    Жыл бұрын

    @@jaapgoddijn Ketel klets heeft het hier over gedeeltelijk afgedekte zonnepanelen en dat is zeker een reden om een Optimizer te gebruiken. Maar zelfs als er geen afdekking is dan nog worden verschillen onderling gecompenseerd en wordt de opbrengst niet bepaald door het zwakste paneel. In de video van de Zwitser werd hier sowieso volledig aan voorbij gegaan. In de afgelopen 8+ jaren heeft het zwakste paneel op mijn dak 2,37 MWh opgebracht en de sterkste 2,49 MWh. Geen groot verschil maar gemiddeld toch beter dan in een String.

  • @dirckdevriez6661

    @dirckdevriez6661

    Жыл бұрын

    @@CrownRider Zowel Paneel is massa product en zit nieuw al verschil tussen! Ook de Duiven en Meeuwen zie ik op de Smartphone wel paneel vuil is geworden! Maar de Kunststof/glas panelen kunnen met transport Micro Crack oplopen en minder worden! De Duitse Glas/Glas hebben langere levensduur en Glas is geen brandgevaar! Wel duurdere maar zowel Glas/Glas als de Micro Inverter die minder heet word van 1 paneel zonder koeling dan welke Inverter met Fan? De Glas/Glas met langere levensduur en hogere aanschaf als de Micro, ook zelfde maar hoe lang wil je op monteur wachten voor jou String? Als er straks 1 van de 30 sneuvelde is geen ramp... of paneel of Micro gesneuveld is... maar 1 demonteren en meten maar! Ik ga straks 6x 230 volt kabels op 3 fase zetten.... 2+2+2 en dat is mooie verdeling... 5 op 1 kabel zal 460*5 maximaal 2300 Watt worden! 6 dozen om in te steken met 5in1 kabels... maar Micro is dat afsluitbaar met klepje... Mei 2023 komen Glas/Glas als Micro geleverd wegens levertijden... ik hoef geen voordelige oude reclame zooi! Een goed product dat beter en toekomst bestendig is kreeg levertijden, een goed teken dat vele graag 7 maanden wilde wachten op perfectie! Heb al enkele uitgebrande daken gezien en wil dan graag rustig slapen en zekerheid hebben.

  • @TheDoeterniettoe
    @TheDoeterniettoe Жыл бұрын

    Ten eerste vind ik je verhaal nog al uitgaan van sombere scenario's. Het is vooral toegespitst op het defect gaan van zonnepanelen. Wanneer je een defecte zonnepaneel hebt in een string dan zie je dat meteen wanneer je dagelijks je opbrengst in de gaten houdt. En als er echt een stuk gaat dan heeft in 9 van de 10 keer je gehele installatie geen maximale opbrengst meer en dan laat je niet 10 jaar lang een defect paneel op je dak liggen. Binnen de garantietermijn van de zonnepanelen is het het risico van de installateur om het defecte paneel op te sporen, en niet aan de eigenaar van de installatie. Voor de installateur is het natuurlijk makkelijk met optimizers om een eventueel defect paneel eruit te vissen maar waarom zou je daar als klant voor moeten betalen? Ten tweede een beetje schaduw op een paneel betekent gewoon geen opbrengst van gehele paneel. Ik heb al 8 jaar zonnepanelen, een gedeelte met string en een gedeelte met micro omvormers (APSystems). Met een micro omvormer kan je ook de opbrengst per paneel uitlezen, daarvoor heb je geen optimizer nodig. Van optimizers blijf ik ver weg. Die maken de terugverdientijd van een installatie alleen maar langer. Je bent dan toch knettergek als je dat gaat doen omdat je ergens op een of twee van je panelen schaduw kan krijgen. Je kan beter 11 panelen zonder optimizers nemen dan 12 panelen met optimizers omdat op 1 paneel schaduw kan vallen. En tot slot hebben we nog een test uit de praktijk of optimizers wel of geen nut hebben, want meten is weten! www.draaistroom.net/optimizers-getest-in-de-echte-wereld

  • @fritsp9309

    @fritsp9309

    Жыл бұрын

    Heb je ook getest met een plaat die bijvoorbeeld 50% van het licht doorlaat? De test met karton is een situatie met sneeuwval op precies een half zonnepaneel.

  • @griflet1

    @griflet1

    Жыл бұрын

    Deze test is vrij waardeloos, want het verlies komt door het aanspringen van de bypass-diodes. Een kartonnen doos op een paneel leggen gaat inderdaad de opbrengst van die cellen compleet naar nul herleiden. Optimizers zijn nuttig wanneer er beschaduwing is door bv bomen of wolken, dan valt er wel nog licht op de cellen, maar misschien niet zoveel als op andere panelen. Ik weet niet hoeveel ze extra opbrengen in zo'n situatie, maar die test helpt ons alleszins niet.

  • @paulfontaine7819
    @paulfontaine7819 Жыл бұрын

    Die diodes kan je uitleggen als een klep. Veroorzaakt de rode kring weerstand, dan loopt de stroom via de groene weg, Werkt de rode kring naar behoren, dan voert die de spanning op en loopt er niets door de diode die stroom in de andere richting tegenhoudt. Zo'n grafiek met "een conditie die gehaald wordt, t'is maar net hoe ze nem gekozen hebben" is dan niet nodig.

  • @peterlosangelos4108
    @peterlosangelos4108 Жыл бұрын

    Aanvulling, met optimizers meer failure modes, extra connectors, de optimizer zelf. Of dat de monitoring het om een of andere reden niet doet :) Zal in de toekomst wel gewoon in panelen ingebouwd worden. Siri, hou je mijn panelen in de gaten? En dan zelf iets leuks gaan doen. Bestaat dat, verslaafd zijn aan uitlezen monitoring? Ik krijg binnenkort 31x360W panelen met solar edge optim.

  • @fredkuijper6986

    @fredkuijper6986

    Жыл бұрын

    Helemaal mee eens. Ik stond op het punt dit aan te geven, maar je was me net voor :). Dit ontbreekt geheel in het verhaal van KK. Voor de rest mee eens met het globale verhaal. Vraag die wat mij betreft openstaat: wat is de faalkans van een paneel versus de faalkans van een optimizer en bv. een falende connector o.i.d. Wat zijn de ervaringscijfers? Wie het weet mag het zeggen.

  • @diatonicdelirium1743

    @diatonicdelirium1743

    Жыл бұрын

    Die uitleesverslaving is een feit, al verwacht ik dat tijd alle wonden zal helen ;)

  • @Candisa

    @Candisa

    Жыл бұрын

    Dat lijkt mij een goed argument voor micro-omvormers: de monitoring van een stringsysteem met slimme optimisers, maar je neemt er wel weer een point-of-failure mee weg en de boel staat parallel over elkaar op 230VAC niveau...

  • @fredkuijper6986

    @fredkuijper6986

    Жыл бұрын

    @@Candisa jawel, maar micro omvormers zijn wel 3 keer duurder dan optimizers.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    @@Candisa En zoals gezegd blokkeert een defecte optimizer de string niet, dus daarin verschilt een micro niet van een optimizer.

  • @PaulvanDruten
    @PaulvanDruten Жыл бұрын

    Goed verhaal! Ik zit met een SAJ omvormer 6kW met 2 strings (10 en 11 panelen) uit 2018. We hebben geen problemen met schaduw werking alleen helemaal in het begin van de dag is de ene string iets eerder in de zon dan de andere, geen problemen met schaduw gedurende de dag (zie video: kzread.info/dash/bejne/ioyA06ugccXWp6Q.html ) Hoe zinvol en kostbaar is het om achteraf die optimizers er tussen te laten zetten? Moet ik dan ook een andere omvormer kopen of kunnen die optimizers er gewoon tussen?

  • @diatonicdelirium1743

    @diatonicdelirium1743

    Жыл бұрын

    Als het nu werkt en dicht genoeg bij de theoretische opbrengst zit zou ik er vooral vanaf blijven! SolarEdge optimizers werken alleen met een SE inverter dus dat is nogal een investering achteraf, nog afgezien van de moeite om het te installeren.

  • @PaulvanDruten

    @PaulvanDruten

    Жыл бұрын

    @@diatonicdelirium1743 Ja die indruk had ik al...

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Je zou er Tigo's op kunnen plaatsen, maar de vraag is of dat de investering waard is. Mocht je omvormer ooit de geest geven, dan zou je kunnen kijken welk systeem je als vervanger terug wilt plaatsen.

  • @PaulvanDruten

    @PaulvanDruten

    Жыл бұрын

    @@KetelKlets da's ne goeie!

  • @GeerhardPetter
    @GeerhardPetter Жыл бұрын

    Ik zie bij mijn solaredge systeem een, voor mij, opvallend verschil in de opbrengst van de panelen. De panelen liggen allemaal onder een hoek van ca.50 graden in 2 rijen op een schuin dak. Georiënteerd op 20 graden zuid/zuid-oost. Geen schaduw. 17 panelen 4420Wp en 7 jaar oud. Gemiddelde opbrengst in deze 7 jaar 4305Wp! per jaar. Na een melding door de leverancier ! VoltaSolar dat er een paneel niet werkte (dankzij Solaredge monitoring…..) is er onder garantie 1x een optimizer vervangen. Ik had het zelf niet opgemerkt, ik kijk immers niet elke dag of alles goed werkt. Nu mijn vraag: niet alle panelen leveren evenveel stroom. Er zijn kleine verschillen in opbrengst. En wel zo dat vanaf de linker kant naar rechts de panelen steeds iets meer opbrengst hebben. Hoe kan dat? b.v. een week in November: onderste rij 10,41--10,84--11,11--11,26--11,60--11,63--11,65--12,07--11,81--12,12 Wp en bovenste rij: 10,81--11,15--11,23--11,84--11,99--11,80--12,29 Wp

  • @TheDoeterniettoe

    @TheDoeterniettoe

    Жыл бұрын

    Oftewel geen kapot paneel maar een kapotte optimizer. Wat is dan het voordeel van die optimizers? Dat ze stuk kunnen gaan?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Kan met draaing van de zon te maken hebben i.c.m. schaduwwerking bij lage zonstand (huizen in de buurt enz) plus dat niet alle panelen hetzelfde opbrengen, ook al zijn ze van hetzelfde type. Dat is overigens ook iets wat micro's en optimizers oplossen aangezien je geen last hebt van het zwakste paneel in de string.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    @@TheDoeterniettoe De winst zit hem doorlopend in het maximeren van de opbrengst zoals uitgelegd in de video.

  • @hobbykip
    @hobbykip Жыл бұрын

    Hetgeen wat zijn verhaal wel sterkte mee geeft is dat hij data laat zien. Jou verhaal is puur theoretisch, dat kan zolang je benadrukt dat toepassen erg situatie afhankelijk is (zie verderop). Ik denk dat je door data monitoring zeker wel kunt zien of een panneel niet goed functioneert (al hangt dat af van het formaat van de installatie). Het kan alleen een tijdje duren voor je het ziet ivm weersfluctuaties. Verder denk ik dat meer complexiteit en de problematiek van elektronica op hoge temperaturen alleen maar meer kans op fouten kan geven (zoals de panelen hebben de optimizers ook geen 100% betrouwbaarheid). De schaduw voorbeelden doen er natuurlijk alleen toe als je permanent een harde schaduwval zoals van een boom, schoorsteenpijp of bijgebouw hebt. Voor een situatie met vrij zicht durf ik het aan om geen optimizers te adviseren. Voor een situatie met gecombineerde windrichtingen op 1 omvormer of schaduwval is het wel aan te bevelen. Ik moet misschien wel zeggen dat t makkelijk praten is als je zelf installatie en onderhoud doet aan de installatie en dus inhuren voor het vervangen of controleren van panelen minder kostbaar zijn (natuurlijk wel vervelend).

  • @veeerzes

    @veeerzes

    Жыл бұрын

    In deze tijd (winter) staat de zon zo laag dat schaduw door het huis van de buren elke dag mee speelt. Ik zie in mijn solaredge monitoring dit effect elke ochtend en avond duidelijk zichtbaar. Zonder optimisers was mijn systeem de helft van het jaar een stuk minder efficient.

  • @hobbykip

    @hobbykip

    Жыл бұрын

    @@veeerzes Kun je analyseren hoeveel dat zou zijn wat je anders mis loopt? Ik heb zelf op basis van mijn data gekeken maar 80% van mijn opbrengst zit tussen Maart en September. Ik heb geen schaduw van de buren dus ik kan niet beoordelen vanaf welke periode je er last van hebt.

  • @veeerzes

    @veeerzes

    Жыл бұрын

    @@hobbykip Met de laag staande zon heb ik er zelfs last van als de zon tussen 12 en 13u op zijn hoogst staat. De schoorsteen van de buren werpt een schaduw op een hele rij panelen. Het verschil is vast te berekenen maar dat gaat mij wat te ingewikkeld worden.

  • @hobbykip

    @hobbykip

    Жыл бұрын

    @@veeerzes dat is inderdaad minder ideaal. Daarom vindt ik dat het nuttig zijn of niet van een optimizer erg afhankelijk is van de ligging

  • @veeerzes

    @veeerzes

    Жыл бұрын

    @@hobbykip Dat is ook zo. Heb je normaal gesproken geen last van schaduw, dan is het wellicht zonde om extra te investeren. Ik heb mijn installatie in de afgelopen jaren steeds uitgebreid. Er liggen nu panelen van 260wp, 300wp, 325wp, 385wp en 405wp. Als ik dit had aangesloten zonder optimizers, dan had dit nooit optimaal samen kunnen werken. (in dezelfde string).

  • @johngroenen
    @johngroenen Жыл бұрын

    Heb ik weer, in april een SolarEdge systeem laten installeren, nu in december is de omvormer al kaduuk..... Valt wel onder garantie maar toch, 8 maanden en nu al kapot.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Badkuip principe: in het begin is er veel uitval en helemaal aan het einde van de levensduur. Is gewoon pech hebben, maar wel zonde. Hopen dat je snel een nieuwe hebt.

  • @marcowinkelman77
    @marcowinkelman77 Жыл бұрын

    Ik vind je commentaar over Tigo optimizers niet zo sterk, je geeft zelf al aan dat je niet zo bekend bent met deze optimizers, maar als je zo'n vergelijkend verhaal maakt mag je je toch wel wat meer verdiepen. Je zegt dat een Tigo optimizer passief is. Dat is onzin, het is een buck converter die actief het paneel belast op het optimale vermogen van het aangesloten paneel (MPP), hij verlaagt de spanning aan de string kant zodanig dat bij de huidige stroom in de string het maximale vermogen wordt afgegeven. Het grote voordeel van zo'n Tigo optimizer is ook dat je alleen panelen die last van schaduw hebben hoeft te voorzien van een optimizer en geen dure SolarEdge omvormer nodig hebt.

  • @arjensmit6684

    @arjensmit6684

    10 ай бұрын

    De rest van het verhaal is ook niet zo sterk hoor ;)

  • @paulfontaine7819
    @paulfontaine7819 Жыл бұрын

    10:00 al die stroom, van al die panelen. Misschien moet je even stilstaan en denken, zie ik zelf niet iets over het hoofd Ketel Klets. Of er twee panelen zijn of 20, de stroom blijft de zelfde. Het is de spanning van alle panelen in serie die oploopt. Al die stroom van al die panelen, dat telt hier dus niet en zal niet voor extra opwarming zorgen. De diodes zorgen dat het koel blijft. En dat geldt ook bij optimizers. Er gaat met een optimizer en schaduw weliswaar minder stroom door je paneel, maar die zone met schaduw heeft ook een hoge weerstand en profiteert ook van de bipass diodes. Uit je uitleg kan ik niet opmaken wat de Zwitser Andreas Spies vergeet.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    Nee, dat geldt niet bij optimizers, omdat de stringstroom niet door het paneel loopt, maar door de optimizer. Diodes zorgen er niet voor dat het koel blijft; a) ze worden in geleidende stand zelf warm en b) de koelte van het paneel gaat dan ten koste van het vermogen wat je verliest. Bypass diodes zijn geen shadow management.

  • @paulfontaine7819

    @paulfontaine7819

    Жыл бұрын

    @@KetelKlets Dat schrijf ik toch, er gaat minder stroom door je paneel. Graag ook reactie op de andere argumenten.

  • @paulfontaine7819

    @paulfontaine7819

    Жыл бұрын

    @@KetelKlets Hoezo, je legt net uit dat die bypass diodes er zijn om het opwarmen te vermijden. En dat begrijp ik, wanneer de cellen geen spanning opwekken, dan loopt de stroom door de diodes en doet de weerstand van de cellen er niet meer toe.

  • @paulfontaine7819

    @paulfontaine7819

    Жыл бұрын

    @@KetelKlets OK, ja, ik schreef 'koel blijven' maar bedoelede 'minder opwarmen'. Zoals je zelf uitlegt, dank je daarvoor. Kan je ook reageren op "10:00 'al die stroom, van al die panelen'. Of er twee panelen zijn of 20, de stroom blijft de zelfde. Het is de spanning van alle panelen in serie die oploopt. Al die stroom van al die panelen, dat telt hier dus niet en zal niet voor extra opwarming zorgen. "

  • @joenhe1
    @joenhe1 Жыл бұрын

    Zou je het filmpje in de link eens willen bekijken en kijken of je dan nog dezelfde mening hebt? om alles gemonitord te hebben zijn optimizers super, maar verder.... kzread.info/dash/bejne/h4VttdyhnJTJlbQ.html

  • @MrSegmentfault
    @MrSegmentfault Жыл бұрын

    Onze SE omvormer ging na 1 jaar stuk, heb weken moeten wachten op vervanging. Toen heb ik besloten: mijn volgende systeem wordt gewoon een simpele string omvormer die ik zelf kan vervangen.

  • @leverloos

    @leverloos

    Жыл бұрын

    Waarom zou je een Solar Edge omvormer niet zelf kunnen vervangen? Zo moeilijk is het ook niet.

  • @veeerzes

    @veeerzes

    Жыл бұрын

    Inmiddels 4 installaties van Solaredge zelf geplaatst, als je dit niet zelf kunt, kun je ook geen simpele string omvormer plaatsen.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    @@veeerzes Heel spannend is het niet, een installateurs account krijgen voor de setapp is misschien nog wel het lastigste.

  • @hansleijsen6550

    @hansleijsen6550

    Жыл бұрын

    @@KetelKlets Het punt is m.i. dat je een SolarEdge omvormer alleen door SolarEdge kunt vervangen. Stringomvormers zijn onderling uitwisselbaar.

  • @veeerzes

    @veeerzes

    Жыл бұрын

    @@hansleijsen6550 Je kan een Solaredge omvormer ook vervangen voor een gewone string omvormer. Je zult de optimizers dan wel moeten bypassen. Maar als je al optimizers hebt liggen, is het natuurlijk gekkenwerk om een "domme" string omvormer te plaatsen.

  • @Timmel789
    @Timmel789 Жыл бұрын

    Hier een vergelijkbare video als van de "zwitser" alleen naar mijn mening een stuk beter uitgelegd en beter onderbouwd en inclusief testen: kzread.info/dash/bejne/a3uqyqahc7awl9I.html

  • @Timmel789

    @Timmel789

    Жыл бұрын

    Daarnaast geef je aan dat in geval van het blaadje waarbij een deel schaduw krijgt en 6 cellen in een rij zon krijgen dat je deze stroom "weggooit". Ook dit gebeurd bij een optimizer, het is namelijk niet zo dat die bypass diode niet zou inschakelen.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    Жыл бұрын

    @@Timmel789 Dat is dus niet het geval, omdat bij een optimizer niet de hele stringstroom door dat paneel gaat, dat gaat door de optimizer heen. Er treed dus geen dusdanige weerstand/hitte op dat de bypass diode hoeft te openen door de druk vanuit de rest van de string. In feite is het paneel gescheiden van de string, vandaar ook dat je verschillende type panelen, verschillende vermogens enz zonder probleem kunt combineren in de string.