Zihninizin Nasıl Çalıştığını Biliyor musunuz? Biyolojiden Psikolojiye...

Desteklemek için "KATIL" özelliğini kullanarak topluluğun bir parçası olun:
/ @pelindilaracolak
Ayın kitap önerileri eşliğinde tartışması geldi: Zihin neden var, nasıl çalışır? Dünyayı nasıl deneyimliyoruz? Bu beden, kimliğimizin ta kendisi mi, yoksa beden sadece bir araç mı? Algılarımız, duygularımız ve düşüncelerimiz, bedenimizin sınırları içinde mi başlıyor ve bitiyor, yoksa bedenle etkileşim halinde olsa dahi aslında fiziksel bedeni aşan, maddi olmayan ruh gibi derin bir anlam taşıyorlar mı? Bedenimiz, özgürlüğümüzün sınırlarını belirliyor mu, yoksa bu sınırları aşabilecek özgür irade gibi bir potansiyele ruh gibi bir varlığın güvencesi ile mi sahip miyiz?
Videonun sponsoru tamadres.com'da Alfa Kitap bilim serisini inceleyin:
tamadres.com/avantajli-kitapl...
00:00-04:29 Zihin: Gizem mi Sorun mu?
04:29-12:13 Neden ve Nasıl Zihne Sahibiz?
12:13-22:52 Tersine Mühendislik: Psikoloji, Biyoloji mi?
💡 Yeni Başlayanlar için "Dilozof Felsefe Tarihi Serisi" (45 Bölüm)
• BATI FELSEFESİ TARİHİ ...
❓BEN KİMİM?
www.pelindilaracolak.com
📣 Felsefi Podcast Programım "Dünyaya Fırlatıldık!" ı Dinlediniz mi?
open.spotify.com/show/2j3PhnL...
SOSYAL MEDYA
➡ Twitter | / pelindilaraclk
➡ Instagram | / pelindilaracolak
➡ Facebook | / pelindilaracolak
Patreon aracılığıyla destekleyin: / pelindilaracolak
📬 Bana Ulaşın: contact@pelindilaracolak.com
➡ Kurgu & Animasyon:
Baha Can Erenoğlu

Пікірлер: 169

  • @ismailceylan8054
    @ismailceylan80548 ай бұрын

    Bu konuya yönelik "psycho pass" adlı animeyi izleyebilirsiniz. İnsanların davranışlarının aslında daha önceden nasıl gerçekleşebileceğini anlayabiliriz. Bu insanları tamir etmek için de gerekli terapilere maruz bırakırız. Bu sayede suç dediğimiz şey sadece düzeltilmesi gereken bir hatadan ibaret olur. Bu bahsettiğim anlayışa sahip bir ülke yönetiminin, zihnin biyolojik temelli işleyişinin yanısıra daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu düşünen başkaları ile çatışmasını içermektedir. Seveceğinizi düşünüyorum.

  • @esraengin199

    @esraengin199

    8 ай бұрын

    Cok tesekkur ederim tavsiyen icin ❤

  • @gorkem8567

    @gorkem8567

    8 ай бұрын

    Sanırım saf kötülüğü reddediyor. Ben bu fikre katılmasam da daima inanılmaz ve ilgi çekici bulmuşumdur. Kaydettim.

  • @volkanates

    @volkanates

    8 ай бұрын

    Hani böyle yorumların içinde aranılan yorum vardır ya... İşte bu tam olarak o yorum. Japonların sanat eserine konu ettiği konuyu biz daha ülkemizde doğru dürüst konuşamıyoruz bile. Ne hazin değil mi?

  • @ismailceylan8054

    @ismailceylan8054

    8 ай бұрын

    @@gorkem8567 favori karakteri Leulouch olan biri olarak sana ayrıca tavsiye ediyorum :)

  • @endustrikazanicambabasoz

    @endustrikazanicambabasoz

    8 ай бұрын

    Yorumu 20 sny önce okudum şimdi animeye izlemeye kaçıyorum .d

  • @Nebuch
    @Nebuch8 ай бұрын

    akla dair söylenegelmişlerin tümü gibi hem çok işe yarıyor hem de cevapları veremiyor. teşekkürler ^^

  • @gulcinorakc5178
    @gulcinorakc51788 ай бұрын

    Merhaba, Her yayınladığınız video ile etap etap geliştirdiğiniz yaşam felsefesi o kadar duru ve net ki! Düşünen ve okuyan insanın edindiği bilgileri ve dahasını, çok daha iyi düşünen ve okuyan biri olarak çok yalın anlatabiliyorsunuz. Gerçekten sizi dinleyebildiğim için çok müteşekkirim^_^ Steve Pinker'in, Zihin Nasıl Çalışır kitabını ben de okumuştum ama bu kadar keyifliydi analiz edememiştim. Çok teşekkürler❤

  • @necipkoraycetinay4666

    @necipkoraycetinay4666

    8 ай бұрын

    Selam Ted Kacznski'nin Karanlık Hikayesi birde sizin bakış açınızdan bu hikayeyi dinlemeyi sabırsizlıkla bekliyorum şimdiden çok TEŞEKKÜRLER.

  • @okanatc3242
    @okanatc32428 ай бұрын

    Forrest Carter in Küçük Ağaç' ın Eğitimi isimli kitabında Küçük Ağaç' ın çok kitap okuyan Amerikan yerlisi ve hala bu hayatı yaşayan babaannesi ona iki akıl oldugunu bunun biri bedensel akıl diğeri ruhsal akıl oldugunu söyler. Daha sonra bunu açıklar ve örneklendirir. Say yayınları s.77

  • @ziyasayar9860
    @ziyasayar98608 ай бұрын

    Tesekkurederim. Aydinlatici, bilgi verici ve farkindalik yaratici.

  • @birolketenoglu1665
    @birolketenoglu16658 ай бұрын

    Bence beynimiz tamamı ile biyolojik temele dayalı bir sistemin ürünü.Özgür olduğumuzu da hiç sanmıyorum. Çünkü insan evrim boyunca duygu durumu hiç değişmedi.Kaybedince üzülüyoruz,kazanınca seviniyoruz.Sadece yaşadığımız sosyal yaşantının bize telkinlerine göre değişimlerde bulunuyoruz.Biri bizi üzdüyse ben onu üzmemeliyim.Günah,ayıp,etik değil vb sonradan geliştirdiğimiz öğretilerle değişme de değil baskılamaya maruz kalıyoruz. Yani beynimiz karşılaştığımız zorlukları çözerek ilerleme eğilimindeyken yani programlanmışken,diğer yandan da duygu durumumuz da programlı aslında. Kıskançlık,nefret,özlem,sevgi vb hepimizin ortak özelliği.Bizim yönlendirdiğimiz,özgür olduğumuz bir şey yok. Aslında böyle baktığımız zaman insan hayatındaki her şeyin programlanmış olduğu sonucuna da varıyoruz. Her şey bizim içimizde varsa neden varız sorusunu sorma ihtiyacı oluşuyor.Ve bu sorunun yanıtını bilmiyorum.Bilen varsa aydınlatsın.

  • @noose1698

    @noose1698

    8 ай бұрын

    İnsan bebeklerinin acizliğini ve zihinlerinin büyük ölçüde dış etmenlere bağlı olarak geliştiği gerçeğini gözden kaçırmış olabilirsin. Basit gelen duygusal sistemlerin bile altında gerek duygusal gerek de senin dediğin gibi atalarımızdan kalma dürtüsel sistemler var. Ama bizi homo sapiens yapan şey bu dürtülerle ya da belirli prensiplerle açıklanamayacak kadar karmaşık bir bilincimizin olması. Bu bizi özgür yapar mı buna girmeyeceğim ama benim değinmek istediğim konu zihnin basite indirgenmesinin yanlışlığı.

  • @oguzhanbolat9

    @oguzhanbolat9

    8 ай бұрын

    Neden varız gibi sorular amaç belirtir ve insan zihni gereği böyle bir farkındalığı sahip. Yani zihnimizin yan etkisi olarak bu soruları soruyoruz. Belki de bu soruların yanıtı evrende yoktur

  • @birolketenoglu1665

    @birolketenoglu1665

    8 ай бұрын

    @@oguzhanbolat9 Bizim sorularımızın hiçbirinin evrende bir karşılığı olduğunu düşünmüyorum. Çünkü evrende biz olmasakta olurdu. Neden sorusu, varlığımıza bahaneler üretmek için bilinçaltımız mı dersiniz,ruhumuz mu derseniz,içimizden gelen mi dersiniz her ne ise,aslolan yaşamak için bahanedir. Yani neden sorusu, yaşamak için uydurduğumuz bahaneden ibarettir bana göre. Belki iddalı olacak ama,neden sorusu insanın varlığını sürdürmesi için belkide tek yoldu.

  • @oguzhanbolat9

    @oguzhanbolat9

    8 ай бұрын

    @@birolketenoglu1665 Bir kartal nasıl ki hayatta kalmak için mükemmel uçmak ve görmek zorundaysa bizlerde iyi analiz yapmak, düşünmek zorundayız. Hayatta kalmak için mecburuz. Bunun yan etkisi olarak ta bu sorularla boğuşuyoruz.

  • @alisuatgozlukaya

    @alisuatgozlukaya

    7 ай бұрын

    Ben tüm bunları simulasyon teorisine benzetiyorum evet her şey evrimsel biyoloji ile başladı ve bir noktadan sonra bilinç zihin bedenden ayrı bir şekilde hareket etmenin yolunu buldu aslında yapay zeka bunun örneği yani bir insanın hayatı boyunca yaşadığı tüm deneyimleri bir yazın ve ardından ona yapay bir evren yaratıp içine koyun tıpkı bir o insan gibi tepkiler vericektir yani tamda bizim şuan yaptığımız gibi tamamen bir sanılmayı yaşadığımızı düşünüyorum

  • @canan6143
    @canan61438 ай бұрын

    biyoloji okuyan ve psikojiye felsefeye ilgi duyan biri olarak zevkle izledim

  • @norakiko
    @norakiko8 ай бұрын

    zihin ve bedeni ayrı düşünmek çok zor. ikisi de birbirini etkilemek konusunda yarış halinde gibi sanki.

  • @seraysoysal

    @seraysoysal

    8 ай бұрын

    Hatta Bruno Latour'un "toplum" ve "toplumsal" için söylediğini düşünecek olursak; ortada birbirini etkileyecek 2 farklı şey olduğunu söylemek bile resmi yanlış okumak olur.

  • @gokhan_cakiroglu
    @gokhan_cakiroglu8 ай бұрын

    Bu tip önemli kritik konuların çok sakin (hiiiç acele etmeden) ve ciddi bir şekilde farkındalığın kontrolündeki aklın, zihnin, içgüdü aklının, duygu aklının, akli sezgilerin vs. velhasılı bütün bilgi imkanlarının anlamlı bilinçli bir farkındalıkla kullanılarak hem fark edilmesi hemde nasılının derin bir şekilde basiret edilmesi gerekmektedir. Bilinç denilen şey, zihin durumları denilen şey ve nitelikli benlik-ler farkındalığı denilen şey diyerek birbirleriyle çok yakın ilişkileri olan bu üç konuya çok önem vermek gerekmektedir. Bu üç konuyu fark edemediğimiz sürece ne kendimizi tanıma yolculuğunda ne de insanı tanıma yolculuğunda nitelik farklı bir ilerleme katedebiliriz. "Ne yücelterek ne yererek, gözlemleyebildiğimiz doğadaki/evrendeki/alemdeki sayısız nesnenin içinde bu tip konuları deneyimleyebilen ve konuşabilen tek tür olmamız gerçekliğini görmezden gelemeyiz. Evet Carl Sagan ‘hepimiz yıldız tozuyuz’ derken bir yönüyle doğru görünse de önemsizleştirdiği yanımızı değerlendirmeyelim mi? Kendi benliklerinin farkında olabilen ve zihin durumları deneyimleyebilen bir ‘nesne’ olarak ilginç bir durum yok mu? Mesela şöyle bir soru gelir; “Peki ya şu taşta yada şu hayvancıkta bu özellikler yok mu?” Nicel olarak çok çok küçük bilinçlere sahip oldukları belli yani akıl seviyesinde birinci ve ikinci dereceden soyutlamalar yapabildiklerini gözlemliyoruz, lakin bir sınırları olduğunu da. Eğer öyle olsaydı, şu anda bizim gibi düşünüyor, üçüncü dereceden soyutlamalar yapıyor ve bizimle konuşuyor olurlardı. Çünkü dil-lisan denilen şeyin onlarla ortak olan haberleşme yani ses çıkarmanın ötesinde şu an Sapiensin on üç/on dört farklı kullanımda yapabilmesininde kök sebebinde bu "üç neden" bulunmaktadır. Hayvanlarda tabi ki birinci ve ikinci dereceden soyutlamaları yapan akıl var. İbni Sina'nın gözlemiyle duyumlama, hissi müşterek, birinci soyutlama ve hafızaya çekme, vehim ve ikinci soyutlamayı yapma, tanımlama gibi durumlarda zaten aynıyız. Ama ondan ötesi hayvan için bulunmuyor. 🤷‍♂

  • @ahmetersintasel
    @ahmetersintasel8 ай бұрын

    İradenin özgürlüğü: algı yönetimi, duyarsızlaştırma, kitleselleştirme ya da zıtlıklar arasında bırakma ile manipüle edilebilir.

  • @korkmaz61

    @korkmaz61

    4 ай бұрын

    Veya birincil hedefi varsa ne yapsan yap edemezsin. En fazla yalanla kandırabilirsin. Bunu da dikkatli bir zihin açığa çıkartacaktır.

  • @R4RealMalfunctor
    @R4RealMalfunctor8 ай бұрын

    Video, konu hakkindaki yarmi asiri askin suredir sure gelen tartismalarda, Minsky, Dennett gibi isimlere gore hesapsal zihin kurami konusunda daha az donanimli bir kisi olan S Pinker'in bir kitabini konu ediyor. Hesapsal zihin kuramlari konusunda videoda kullanilan argumanlar ise - beynin paralel olmasi ama bilgisayarin paralel olmamasi iddiase mesela - cokca non-sequiter, hem de uzun sure once neden gecerli olmadiklari aciklanmis argumanlar. Dolayisi ile, kitap tanitimi icin cok iyi, "zihnin nasil calistigini biliyor muyuz" konu basligi icin biraz hayal kirikligi bir video, maaleshef.

  • @Zeynep-jn2rl
    @Zeynep-jn2rl8 ай бұрын

    sizii dinlerken ne anlattığınıza odaklanamıyorum, sesiniz o kadar dinlendiriciki

  • @dusundurensozler8865
    @dusundurensozler88658 ай бұрын

    Zihnimiz saniyede çok şey yapar diyorsunuz kesinlikle haklısınız ama zihnimiz bu şeyleri de belli bir sıra ile yapıyor yani aynı anda iki şey yapmıyor. (Yapamıyor) Çok kısa sürelerde birbirini takip eden seriler şeklinde ilerliyor. Bu noktada sizin dediğiniz gibi bilgisayarlara benzemiyor değil tam tersi benziyor dememiz gerekir. Beğenerek izleniyorsunuz.

  • @yeliz9667
    @yeliz96677 ай бұрын

    Merhabalar pelin hanım. Sizden bi ricam olacak. Müsait olduğunuz bir vakit tengricilikle ilgili video yapabilir misiniz acaba? Bilgilenebileceğimiz kitap önerileri de olabilir…. Tabi eğer dilerseniz ☺️ iyi günler dilerim

  • @mehmetyldrak5677
    @mehmetyldrak56776 ай бұрын

    Sizi güldüren şey beni daha çok düşündurttu. 🌱

  • @tarikyildirim8859
    @tarikyildirim88598 ай бұрын

    Harika bi söyleşi idi teşekkürler

  • @mimSinan
    @mimSinan8 ай бұрын

    Sayın hocam, size takdir ve tebriklerimi sunuyorum. Aklıma takılan bir soruyu sormak istiyorum: Eski Yunan’da, halkın hayatını mitolojiye göre düzenlediği, mitolojinin anlamlı ve önemli olduğu yıllarda (MÖ 8. veya MÖ 6. Yüzyıllarda) büyük bir salgın hastalık (İspanyol gribi gibi) yaşanmış mı? eğer bir pandemi yaşansaydı mitoloji ve felsefe bundan nasıl etkilenirdi?

  • @eylulsoydas3404
    @eylulsoydas34048 ай бұрын

    Sizin öneriniz üzerine "bilincin gizemi" kitabını okumuştum,şimdi de bu video geldi,harikaaa🎉💜

  • @necipkoraycetinay4666
    @necipkoraycetinay46668 ай бұрын

    Selam Ted Kacznski'nin Karanlık Hikayesi; Birde sizin bakış açınızdan bu hikayeyi dinlemeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Şimdiden çok TEŞEKKÜRLER.

  • @mustafacetinozman6397
    @mustafacetinozman63978 ай бұрын

    Seni dinlemek huzur veriyor huzur ❤🌷🧿🌞🙏🦅

  • @esraengin199
    @esraengin1998 ай бұрын

    Dilara nasilsinnnn? Kendine iyi bak ❤❤

  • @tylerchigurh
    @tylerchigurh8 ай бұрын

    Utangaç olunca mı insanları yüzüne bakmaktan çekiniriz yoksa insanların yüzüne bakmayınca mı utangaç oluruz ? Bence eylemler zihni oluşturuyor.. Disiplin bu yüzden Başarı getirir.. Dişini fırçalamak istemesen bile dişini fırçala azimle defalarca ve günlerce yap.. Albert Camus demiştir ; Mutlu olmak istiyorsan Mutlu görün,hisset,mutlu hareket et,önce Mutlu ol başka türlüsü olmuyor..

  • @muhendisChe

    @muhendisChe

    8 ай бұрын

    İnsan zihninde hiç bir bilgi yoktur ki, duyulara dayanmasın. Bunu söyleyen kim? Yanlış hatırlamıyorsam Aristoteles.. Peki bu söz bize ne anlatıyor? Zihnimizdeki tüm kavramlar hatta imgeler duyusaldır, duyularımız olmadan bu kavramları oluşturamayız, dolayısıyla bir insana baktığımız da da, bu duyulara dayalı bilgiler silsilesi ( dizgesi) harekete geçiyor ve duygusal tepkiler veriyoruz.

  • @tylerchigurh

    @tylerchigurh

    8 ай бұрын

    @@muhendisChe Aklıma Körlük kitabındaki hikayede Kör insanların Hala kötü olmakta ısrar etmeleri geldi.. En önemli duyusal araçları elinden alınmış ama zihin oluştuğu için buna dur diyemiyorlar..Gerçi O kitap bana saçma geldi biraz.. Yazar okuyucuyu acılar içinde çaresiz bırakmak istemiş gibi..

  • @adnanabay
    @adnanabay8 ай бұрын

    Teşekkürler Dilara.

  • @ekremarslan1028
    @ekremarslan10286 ай бұрын

    Herkese iyi günler, bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim ve yapay zeka algoritmalarını daha iyi geliştirmek adına insan zihninin çalışma mekanizmalarını açıklayan/tartışan bilimsel veya felsefi nedeme biçiminde yazılı eser arıyorum. Mümkünse ingilizce veya türkçe(mümkünse türkçe) yazılı kaynak önerisinde bulunabilir misiniz?

  • @Mahmut_Can_SABIRLAR
    @Mahmut_Can_SABIRLAR8 ай бұрын

    Bence zihin bedenden ayrı düşünülemez. Bence özgür iradeye de bir sorun oluşturmaz.

  • @hakanegne
    @hakanegne8 ай бұрын

    zihnin biyolojik bir olgu olabilmesi için fizikteki standart modelle açıklanabilmesi lazım. zekayı standart modele açıklayabiliyoruz hatta yapay olarak yapabiliyoruz.

  • @dusundurensozler8865
    @dusundurensozler88658 ай бұрын

    Zihin biyolojik sürecin bir sonucudur -şimdilik- ama yarattığımız idealler sayesinde ekmeği sizinle paylaşabiliriz.

  • 6 ай бұрын

    Pelin hanım yaklaşık 17-19 yaşımdan beri bazen yazmayı, bazen çekmeyi düşündüğüm konu bu. Bu konuda çelişkiyi ortadan kaldıralım. Evet tamamen özgür irademiz yok, aynı tetik örneğinde olduğu gibiyiz. O zaman ahlak, etik bir önemi olur mu? Olmaz o da doğru. Peki o zaman mahkeme ve hapis süreci olmayacak mı? Olacak. Çünkü biz bu bilinç düzeyinde bir dünyada yaşamıyoruz. Bu gerçekle "hiçlik" ile, bir adım atma hatta bir su içme kararını bile veremeyecek aciziyetimizle yüzleştiğimiz bir dünyada değiliz... (En azından büyük çoğunluk bu) eğer insanların çoğunluğu her şeyin anlamsız olduğunu hiç bir özgür irademiz olmadığını idrak etse suçlar olur muydu? Suç kavramı olur muydu? Bununla yüzleşmenin zorluğu ile "o zaman bunu diyor ve içinden çıkamıyoruz" demek mi doğru olan? Bir şeyi kabullenmek zor diye doğruluğunu kaybeder mi? Bir taştan farkımız olmadığını anladığımız bir dünyanın ona göre sorunları olur. Ancak "hiçliğiyle" yüzleşenler azınlık olarak bu dünyada işledikleri suçlardan yargılanan özgür irade yanılsaması olan insanlarla aynı onlar gibi hayatlarına devam edecek veya etmeyecek... Kimse farkı anlamayacak. Anlatmasının ne önemi var ki? İlgi çekmekten başka? İlgi çekmenin ne önemi var ki?.........

  • @user-cn1xt2lk2g
    @user-cn1xt2lk2g8 ай бұрын

    Emeğinize ve yüreğinize sağlık Dilara hanım İnsan biinç bir varlıktır.Dublike ve komplike bir varlık, yani kainatın varlık deryasıdır.Öz bilinçtir. Madde aleminde karanlık bir cevherdir. Bir ilizyondan ibarettir.Hakikatin tatbikatını yapıyoruz. Aslı; Nur ve ışık ötesi sonsuz ve sınırsız olan bir tek ve samet olan nur ala nur olan özümüzdür. Yüzümüzdür. Seyredilendir.Vahdeti vucut vahdeti şuhut olan bilinç varlıktır.Akıl kalp te bir nur dur.Hak ile batılı birbirinden ayırmak içindir.Sevgilerimle...❤Basarilar dilerim.

  • @ilmkorkmaz6084
    @ilmkorkmaz60848 ай бұрын

    Beyin ve zihin komplike bir durum henüz tam olarak çözülemedi sanki hatta ruh varlığı ,tam bir karmaşa.Umarım bilim bu durumu zaman içinde tam olarak netleştirir.teşekkurler Pelin❤

  • @mustafa7705

    @mustafa7705

    8 ай бұрын

    Umarim yaa, cok iyi olur gercekten

  • @eylemsevcan4701
    @eylemsevcan47017 ай бұрын

    Sırf zihnim dinlensin diye iş yerimde iş yaparken sizi dinliyorum iyi geliyorsunuz...

  • @stilesstilinskininjeepi1507
    @stilesstilinskininjeepi15072 ай бұрын

    almond blossom bilgisayar stickerini nereden aldınız??

  • @muratdemir-rn4vz
    @muratdemir-rn4vz8 ай бұрын

    Pinker kitabında çoğu kez mühendislik (tasarlanmış sistemlilik )kavramını kullanmış pekala mühendislik var ise mühendis(tasarlayan) olmaz mı ? Yoksa ben yanlış mı anladım

  • @ahmet-604
    @ahmet-6047 ай бұрын

    Çok güzel içerik Ancak defalarca denedim abone olamadım. KZread da problem mi var?

  • @gokhan_cakiroglu
    @gokhan_cakiroglu8 ай бұрын

    Zihin durumları, bilinç ve benlik(ler) olgularının hiç biri tek başına anlaşılamaz. Zaten insanlık tarihi boyunca sorulmuş en zor soru olan "insan nedir?" sorusunun eğer bir cevabı varsa en önemli köşe taşlarını bu kavramların anlaşılması oluşturmaktadır. Doğru öncüllerden yani bütünden kopmadan sakince bakmalı ve bu üç kavramın beraberce irdelenmesi gerekmektedir. Öncelikle bu kavramların ne olduğuna olabildiğince gerçekçi cevaplar verilmeli, örnek; Zihin durumları (Mental States): İnsan zihninin kendi içinde öznel olarak deneyimlediği; acı/zevk, öfke/sevgi, üzüntü/sevinç gibi duygu durumları, düşünceler, arzular, kaygılar, inançlar, renk, tat, koku, ses, dokunma duyuları, açlık, susuzluk, yorgunluk, enerjiklik, can sıkıntısı hissetmeler, kaşıntı, gıdıklanma, sıcaklamak, üşümek vb. gibi tüm “ben” merkezli deneyimlere “zihin durumları” denir. Bilinç/Farkındalık (Conscious/Awareness): Tüm bu zihin durumlarının ve dıştaki olay ve olguların da beraberce, “1.tekil şahıs (ben) farkındalık merkezli deneyimi” ve bunları gözlemleyebilen ve bunlara tek tek ya da beraberce müdahale edebilen, değiştirmeye karar verebilen yetidir. Ve tüm bu deneyim ve farkındalığın kurduğu bütünsel gözlemlenebilen dünyanın merkezinde yer alan “bilinçli ben yaşantısının” kurucu öznesidir. Nitelik farklı benlik-ler farkındalığı (Qualified Self-ves awareness): Tüm bu bilinç, zihin durumları ve bunların farkındalığını sağlayan, bunu seslendirerek ifade edebilen ve iletebilen, hem “öz farkındalık, simgesel düşünme ve 3. Dereceden soyutlayabilme, iki katmanlı empati (ben-öteki, ben-ben, öteki-öteki) yapabilme, ötekiler ve öz ilişkileri yargılama, özgeçmişçi ve öz gelecekçi otobiyografik bellekleme, organizmal benlik bütünlüğü, karakter benlik-leri ve bunları bilinçli yönetebilme, bilinçli öz-gözlemci-benlik sahipliliği” yetileri ile donatılı olarak; “1.tekil şahıs (organizmal ve karakter benliği) ve aynı anda “3.tekil şahıs” (öz-gözlemci benlik) olabilmek ve bunların da farkında olabilmektir. İnsan bu farkındalığı sayesinde kendimle ilgileneceğim, kendinle ilgilenmelisin veya kendinle hiç ilgilenmiyorsun gibi cümleler kurabiliyor, işte bu durumda hangisi özne, hangisi nesne?

  • @gulerakbas7125

    @gulerakbas7125

    4 ай бұрын

    Bilinç ve özgür irade gerçekten çok kafa karıştırıcı bir konu ben bir annwyim çocuklarım var onlarla ilgilenmek zorundayim bu tarz konuları düşünmek maalesef beni yoruyor ve yıpratıyor gerçek olumlu ve mantıklı bir kaç cümleye ihtiyacım var

  • @muhammetunal4876
    @muhammetunal48768 ай бұрын

    Dilara hocam zihin öncelikle bir organ mıdır yoksa nesnel değil soyut bir şey midir yani akıldan bağımsız mıdır bunu bilmemiz gerekir ki ben bilmiyorum

  • @godryuzaki330
    @godryuzaki3308 ай бұрын

    Yani özgür irade olması için illa neden beden dışı bir şey olması gerekiyor ki zaten nöronlarımız kuantum bilgisayarlar gibi ihtimaller üzerinden çalışıyor, kuantum etkiler hesaba katılmak zorunda oluyor, kuantum dünyasının en önemli ilkelerinden biri olasılıkçı olması,bu da zihin yada bilinç dediğimiz şeyin doğasında zaten rastgelelik olduğunu gösteriyor buda özgür iradeyi mümkün kılıyor

  • @dusundurensozler8865
    @dusundurensozler88658 ай бұрын

    Kültür: İlkel hayvanı, medenileştirmektir.

  • @burcinyags45
    @burcinyags458 ай бұрын

    mükemmel

  • @r.1301
    @r.13018 ай бұрын

    Deneyim ve özgür iradeyi kurtarmaya çalışmakla geçen bir 22.51 dakikalık video. Üst hedef ve alt hedef ayrımı yapmak çok pratik ve aynı zamanda "halk psikolojisi" için çok da faydacı bir yaklaşım fakat benim de aklıma takılan soru ise şu oluyor? Bu iki hedef arasındaki ayrım nasıl bir ayrım ve aralarında bir nedensellik olma ihtimali çok daha olası değil mi? Fiziksel dünyada geçerli olan fiziksel kanunların (Standart model) insan dünyasında geçerli olmaması için verilen yanıtlar bizi yeniden metafiziğe ve gizemciliğe veya solipsizme sürüklemiyor mu? Hayatımızın yüzde 99'unda bulunan nedensellik ilişkisi, bizim henüz bilimsel olarak ulaşamadığımız noktalarda tam olarak nedenselliği nasıl öldürüyor?( kuantum mekaniği hiç değil, çünkü müdahale edemiyoruz.) Bunun yanıtını benim değil, sizin vermeniz gerekiyor. Çünkü iddia makamı sizsiniz:) Eğer ben biyolojik bir varlığım, özgür iradem de yok hakim bey; bu yüzden şu şu suçları işledim derseniz, hakim de şu cevabı verir size: Valla benim de özgür iradem yok kusura bakma seni idama göndermek zorundayım.Toplumsal stabilite ve iç huzur için bu illüzyon gerekiyor fakat bunun bir gerçeklik olduğu fikri yalnızca beyhude bir çaba gibi geliyor. Hakikat insanların ne hissettiği ile veya daha iyi bir toplum olma kaygısı ile ilerlemiyor. Duygularımız ve hakikat çarpıştığı zaman, duygularımızın bir sonucu olarak "inanç" tercihi bizi hem daha iyi hem de daha az "kaygılı" hissettirir fakat hakikatin bunlarla pek işi yok maalesef. Ben bu durumda maalesef özgür irade ile determinizm bağdaşır pozisyonunda değilim. İkisini aynı anda seçebilecek şapşiklikle olmak bana naif geliyor. Seçimlerin ve rastgeleliğinin varlığını inkar etmiyorum fakat bunun bir özgür irade ile yapıldığı fikri apaçık bir şekilde determinizm ile çatışıyor. Bağdaşır diyeceğimiz şeye de maalesef "Özgür İrade" dememek.

  • @sinanorbay1583

    @sinanorbay1583

    8 ай бұрын

    Mesele şu aslında, deterministik veya inderministik de olsa evren, bizim süreçte bir kontrolümüz var gibi görünmüyor fizik bilimine göre, evet. Bu durumda özgür irademiz olduğu yanılgısındayız madem, bu yanılgıyı nasıl açıklayabiliriz? Soru hâlen duruyor. Kalbimin attığının da farkındayım, vücudumdaki hücrelerin öldüğünün yenilendiğinin vb. Ancak farkında olduğum bazı süreçlerin üzerinde kontrolüm olmadığını biliyorum. Oysa yaptığım bazı eylemler için bu kararı kendi irademle aldığımı iddia edebiliyorum. Peki üzerinde kontrolüm olduğunu sandığım kararlarımın mekanizması ne? Yanılgı veya değil, bilmiyoruz, çünkü elimizde tamamlanmış bir açıklama yok. Ayrıca şunu sormak isterim fizik yaparak özgür irade lehine ne bulunması umulabilir ki? Yani nasıl bir çalışma görmek sana "a, evet özgür irade varmış" dedirtebilir?

  • @gulerakbas7125

    @gulerakbas7125

    4 ай бұрын

    ​@@sinanorbay1583 yani bu durumda özgür irade konusuyla ilgili net bir cevap yok öyle değil mi bu konu benim kafamı çok kurcalıyor ve ürkütücü de geliyor bir anneyim çocuklarıma aileme yetmek zorundayim bu düşünceler beni bu sorumluluklarından uzaklaştırıyor ve beni yipratiyor

  • @merdoteles
    @merdoteles8 ай бұрын

    Pinker'a alt hedefler ve üst hedefler konusunda katılmak içimden gelmiyor. Temelde yanlış bir şey söylemiyor olsa da verdiği örnek çok yanlış: "Cinsel arzu insanların genlerini artırma stratejisi değildir." Evet insanın stratejisi olmayabilir ancak bu hormonlarımızın stratejisidir. Neden cinsel arzu duyarız? Çünkü hormonlarımız tarafından yönetiliriz. Peki hormonlarımız neden cinsel arzu duymamızı sağlar? Bu sorunun cevabı ise bu hormonların kurduğu bir gen aktarımı stratejisidir.

  • @turkermetingul2458
    @turkermetingul24588 ай бұрын

    Namlu değil tetik.😊 Seni seviyorum.

  • @Mahmut_Can_SABIRLAR
    @Mahmut_Can_SABIRLAR8 ай бұрын

    Parmağınızın durduğu yer namlu değil tetik. Eğer ki parmağınız namluda olursa kurşun önce parmağınızı vurur, ondan sonra hedefe belki devam eder.

  • @oguzhanbolat9
    @oguzhanbolat98 ай бұрын

    Zihin, bilinç, aldigimiz kararlar tamamen biyolojiktir. Toplumun zararına bir davranış yaptığımızda da bu geçerlidir. İyi-kötü gibi etik davranışlar insanın kendi içerisinde kurduğu kültürel ifadelerdir. Bu gerçeği değiştiremez

  • @borakayalar
    @borakayalar8 ай бұрын

    10 dk icin ; yurumek duzenli engellenmis dusme eylemidir diye bir bilgim var ne kadar dogrudur bilmiyorum ama bana cok mantikli geliyor gidecegimiz yone dogru duserken diger bacagimiz bir engelleyici gibi devreye girer ve digerine yuku aktarir , keza bisikletin jant kollari gibidir ve aslında bir donme hareketi yapar ama avantaji her yere o jant ucu “ayak” girer ve devamli bir donme hareketi yapar aks ise aslinda kalcamizdir keza evrim aslinda tekerlegi icar etmis ona daha cok kosula uygun bir kesikli yuzey olusturmustur

  • @Evrencokgizemli
    @Evrencokgizemli8 ай бұрын

    Bir discord sunucusu olsa ve orada tartışmalar yapılsa çok iyi olurdu :))

  • @ahmetersintasel
    @ahmetersintasel8 ай бұрын

    Düşünceleri ya da duyguları atomlarına parçalamak sanılandan zor olsa gerek.

  • @agagahbhanahqh
    @agagahbhanahqh8 ай бұрын

    Sevgili Dilara, sadece uğraştığın konular ve bilinç düzeyin bile, sana aşık olmak için yeterli. Dilerim, sana uygun biriyle mutlu bir yaşam geçirir ve insanlığa yararlı olmaya devam edersin. Seni seviyoruz. ✌️✌️✌️🌹🌹🌹💛💛💛❤️❤️❤️🔆🔆🔆🐞🐞🐞

  • @melahatates2276
    @melahatates22765 ай бұрын

    Zihin , bilinç, akıl , beyin ve bilinçaltı .. Aslında hepsi aynı ama biz ne hikmetse sanki beynimizde farklı katmanlar varmış gibi zannediyoruz ama hepsi sadece perspektiften kaynaklanan farklı bakış açılarının başka isimlerle adlandırılması bence .. Mesela biri ile sohbet ederken zihnimizi kullanırız ama bu sohbet sırasına oluşan konuştuğumuz kişiye karşı olan bazı yargıların farkına varmamız bilinç ile olur gibi gorunsede aslında beyin mekanizmanın içerisine icerlenmis bir koddur .. Yani ben istediğin ve beynimi kullanarak o farkındalığı yataritirm . Böyle olunca bize bilinçmis gibi gelen şey aslında beynimdeki farkındalık butonunu açmamdan başka bir sey değildir..

  • @ismaildalkesen780
    @ismaildalkesen7808 ай бұрын

    Zihin külturel birikim sonucu ortaya çikmiş bir faaliyet olabilir mi?

  • @gokhan_cakiroglu
    @gokhan_cakiroglu8 ай бұрын

    Neden benlik değilde benlik/ler? Mesela organizmal bir benliğimiz var; aynanın karşısına geçtiğimizde o kişiye ben diyoruz yada birileri bizi gördüğünde sen diyorlar. Hem bedensel bir ben bilincimiz hemde beynimizde organizmal bir benlik haritamız var. Bunun en belirgin kanıtı fandom ağrıları denilen durumdur. Bir şekilde bir uzvunu kaybeden bir kişi ömrünün geri kalanında ara ara kaybettiği uzvunun ağrıdığını deneyimleyebiliyor. Mesela karakter benliklerimiz var; doğumumuzdan 18-20’li yaşlarımıza kadar dört beş ana sebeple oluşturulan, sen kimsin denildiğinde kendimizi tanımladığımız etiket isimlerimiz, huylarımız, mizaçlarımız ve değerlerimiz gibi özelliklerimiz sıraladığımız karakter benliklerimiz. Bir de hepsinden bağımsız “kendimle ilgileneceğim” diyebilen/dedirtebilen ve o anda hangi duygu durumunu yada hali yaşıyorsak olalım durumumuzu dışarıdan bir üçüncü göz gibi gözlemleyen bir benliğimiz daha var. Bu üç durumunda farkında olmamızı sağlayan nitelik farklı gibi duran çok ilginç bir durum var, zor ve çok önemli bir konu...😩 Öz farkındalık ve zihin durumları yetisi. Ben diyebiliyoruz ve zihin durumlarını bu ben merkezli deneyimleyebiliyoruz yani öznel ontolojik bir hadise olarak yaşıyoruz. Bu fenomenel dünyanın merkezinde ben diyerek yaşayabiliyoruz. Dünyada yaşayan herkes bunu ayrı ayrı ben diyerek deneyimliyor. Öz benlik farkındalığı ile zihin durumlarını ben merkezi deneyimleyebiliyoruz. 🤨 Sembolik ve simgesel düşünebilme ile üçüncü dereceden soyutlamalar yapabiliyoruz. Üst hayvanlar ile birlikte birinci ve ikinci dereceden soyutlamalar yapsakta insan, hayvanların ulaşamadığı üçüncü derecede soyutlamalar yapabiliyor. Kağıt ve mürekkepten oluşan bir şeye para diye bir anlam yükleyebiliyoruz, betondan, camdan, kapıdan oluşan bir şeye üniversite diye bir anlam yükleyebiliyoruz, “ay yüzlü sevgilim” gibi romantik bir soyutlama yapabiliyoruz gibi. 👩 İki katmanlı empati yapabilme yetisi. Ben ve öteki, ben ve ben, öteki ve öteki diyerek iki katmanlı empati yapabiliyoruz. Öteki ve öz/kendi ilişkilerini epistemolojik, estetik veya ahlaki gibi yargılarla yargılayabiliyor. Öz geçmişçi ve öz gelecekçi bellek yetisi var. Dört beş yaşlarında tam olarak kazandığın benlik bilincin, doksan yaşına kadar yaşadığın onca değişim dönüşüme rağmen hiç değişmeyen bir ben duygun da var. 🤯Karakter benliklerin ve organizmal benliklerin değişse de o değişmiyor. 🤔Karakter benliklerinin farkına varabiliyor ve yeri geldiğinde bunları bilinçli olarak yönetebiliyor/yönlendirebiliyorsun. My God! Belki de dünyada insanın başına gelen en alışılamayacak, en hayret verecek konu.

  • @otistikkocamaragmen

    @otistikkocamaragmen

    2 ай бұрын

    merhaba yorumunuz çok harika, felsefe bölümünden mi mezunsunuz yoksa ilgi alanınız mı?

  • @gokhan_cakiroglu

    @gokhan_cakiroglu

    2 ай бұрын

    @@otistikkocamaragmen Merhaba. Akademisyen yani profesyonel (geçim amaçlı) olarak felsefeyle uğraşmadım. Kabaca 20 yıldır “insanın anlamıyla ilgili olabilecek” elimden geldiğince tüm konuları anlamaya çalışan birisiyim. Ve “insan nedir” sorusunun bu dünyadaki en zor soru olduğunu anlamlı bilinçli bir farkındalıkla özümsemiş biriyim. 🤷🏻‍♂️

  • @gokhan_cakiroglu

    @gokhan_cakiroglu

    2 ай бұрын

    Çünkü sadece felsefe de (her ne kadar bu konulardaki en derli toplu vermiş-vermeye çalışmış olsa da) bu durumu tek başına çöz(e)müyor!

  • @otistikkocamaragmen

    @otistikkocamaragmen

    2 ай бұрын

    @@gokhan_cakiroglu kesinlikle size katılıyorum. psikoloji alanında okumalar yaptınız mı ? ve şu zamana kadar araştırmalarınız size insan hakkında ne düşündürüyor yoksa hala bi muamma mı ? ve dini kaynaklardan da beslendiniz mi hiç ?

  • @gokhan_cakiroglu

    @gokhan_cakiroglu

    2 ай бұрын

    @@otistikkocamaragmen Psikoloji mecburen. Kabaca din, bilim, mistisizm ve felsefe bu sürecin insandan neşet eden dört temel çıktısı. Bütünselliği olabildiğince görebilmek için ideolojik maskelere bürünmeden derinden bakabilmek gerekiyor. Dini kaynakları da elbette incelemek gerekir, sonuçta “insanın varoluş soru ve sorunlarına cevap ve çözüm arayışında” önemli bir mihenk taşı görevi gördü. Lakin ilk başlarda içinde bulunduğun toplumsal koordinatların hazır paket sunduğu dini incelersin, oradan da tüm dünyada neler olmuşa geçersin. Kutsal mushaflarını, tarihsel şartlarını vs… Bunu doğru düzgün yapabilmek için Homo Sapiens Sapiensin yolculuğunun en başından sürdürmek gerekir. Göbeklitepe dönemi ve sonraki yerleşik hayat dinlerini de tarihsel şartlarına göre sakince incelemek. Vs vs. Uzunca bir süre dinleri inceledim, aldığım notlardan 3-5 kitap çıkardı sanırım. “İnsan bir muamma mı?” sorusuna eğer kavramsal zihninizi tatmin edecek rasyonel düşünceyle mantık yürüterek bir cevap alabileceğinizi düşünyorsanız, sanırım eksik kalacaktır. Çünkü sadece bilmeye ihtiyacı olan veya sadece bilmek üzerine yaşamak indirgemeciliktir. Ve bu cevap 10.000 yıldır aranmaktadır. Lakin insan konusunda son tahlilde kendimce (öznel) sadece bir inanca (buradaki inanç dini manada değil) sahibim. Ve konu kelimeler söz konusu olduğunda hemencecik anlatılabilir bişey değil. 🤷🏻‍♂️

  • @ilkerkizil
    @ilkerkizil8 ай бұрын

    Yaratan Benim. adlı kitapta bu soruların tamamının cevabı var.

  • @hscnalt
    @hscnalt6 ай бұрын

    Biyolojisinin tersine hareket etmeyi tercih edebilmek derin konular...

  • @muhlistong680
    @muhlistong6804 ай бұрын

    Ane ve baba dan gelen genleriz hepimiz. mesela bir hayvan spreminden olma ihtilalimiz varmı, örneğin bir insana la bir sempazeyi 1 yil boyunca aynı yiyecekleri verilirse ve ikisinin spreminden farkli bir bayan rahmine bırakılırsa ne olur, bundan yola çıkarak babam mesela sinirli, bir insan, tüm aile sinirliyiz, ve dedemde öyleyeydi,,,yan komşumuz çok iyi ve sınırlı olmayan bir aile hepsinde öyle dedeleride çok iyiydi, bu konu hakide araştırma yapmak istiyorsanız göç etmeyen bir köye gidin ve yaşlı bir amcaya sorun, şua sula böyledir çocukları da böyle cikar der ve hiç yanılmaz, bir çobana sorun mesela bir koyunu yavularken kuzusuna sahip cikmaz huyu öyle der,ve doğurduğu kuzuda aynı öyle yapar yavularken oda sahip cikmaz,gen ve nerden geldiniz çok önemli.

  • @behrouznormohammadi1416
    @behrouznormohammadi14167 ай бұрын

    bece rutger bregman kitabi cog lnsan iyidir bu konuda cok yardemci our.

  • @gamzekayl5666
    @gamzekayl56668 ай бұрын

    ÖNERME:"VARLIĞIN AMACI KENDİ İÇİNDE DEĞİLDİR".METAFOR:Arabanın tüm parçalarının çalışması ve kendisi üretici ile sürücü nün amacına göredir.DÜŞÜMCE MODELİ:Bedenimizdeki tüm donanım ve yazılımları böyle değerlendirirsek iç sistemimizde bir İDEA bulabilir miyiz?

  • @hakkgulec1269
    @hakkgulec12698 ай бұрын

    Psikoloji biyoloji felsefe vb alanlar, bütünün birbiriyle etkileşim içinde olan alanları...

  • @zettheone
    @zettheone3 ай бұрын

    Tetik*

  • @rodimehe7863
    @rodimehe78638 ай бұрын

    Zihin ve beyini iki farkli olgu olarak degerlendirmek gerek. beyin madi bir nesne ve bedenimizin bir parçasi olarak degerledire biliriz ama zihin'nin yasamimizda oğrendigimiz bilgilerin toplami ve yasamimizi idare etmesi olarak degerlendirsek yanlis olmaz sanirim. Yani biri somut [beyin] digeri [zihin] soyut.

  • @mahmuttopcu9121
    @mahmuttopcu91218 ай бұрын

    İkiside doğru olabilir

  • @nehirkaradas7570
    @nehirkaradas75705 ай бұрын

    Ben zihnin hicbirsey oldugunu düşünmüyorum kişi kendi aklını çalıştırmak isterse çalıştırır çalıştırmak istemese çalışmaz yani herşey kişinin kendisine kalmıştır bana göre

  • @kubrakutlu9711
    @kubrakutlu97116 ай бұрын

    Bilgisayarlar da paralel işlem yapabilir. Ne kast ettiniz o konuda?

  • @cagdaseylen4919
    @cagdaseylen49198 ай бұрын

    Ve kafamın yanması :) acaba kafam biyolojik sebeplerden mi yandı yoksa buna karar mı verdi 😊😃 kafamda deli sorular..

  • @femina3393
    @femina33937 ай бұрын

    lise felsefe sınavından önce pelin ablayı izlemek>>>

  • @muallasarcoban4866
    @muallasarcoban48668 ай бұрын

    👌

  • @gokhan9373
    @gokhan93738 ай бұрын

    ❤❤❤

  • @ceren4412
    @ceren44128 ай бұрын

    Henüz bu hafta tıp fakültesinde nöroloji işlerken üzerine düşündüğüm bir konu. Sanırım üzerine binlerce kitap yazılsa da neticelendiremeyiz. Naçizane kendi görüşüm şu ki, beynin bölgelerinin etkilenmesi davranışlarımızda bariz bir etki yaratabiliyorsa (soyut olan şeylerin bu dünyada bir yeri yok ve onlara yalnızca inanmayı seçiyoruz) öyleyse zihin dediğimiz şey saf beyindir. Fakat bu yaptıklarımızın sorumluluğunu, doğuştan gelen bir özelliğe yüklemek için iyi bir argüman değil. Çünkü insanların davranışlarının (karakteristik özelliklerini) kalıtılmış olması bir yana hepimizin beyni alternatif üretip içlerinden seçmemiz mekanizmasıyla çalışır. İşte üretilen alternatifler genetiğimizle alakalı olsa bile aralarından seçmek tamamıyla aklımızı kullanmamızla bağlantılıdır. Tıpkı elimle kitabı alıp almayacağımı seçmem gibi. Karar mekanizmasını oluşturan da beyin derseniz her şey otopilotta değildir elbette yapay zeka misali, girilen verilerle direkt cevaba götürecek şekilde değil kendisi karar verecek bir şekilde tasarlanmıştır.

  • @gokhan_cakiroglu

    @gokhan_cakiroglu

    8 ай бұрын

    İnsan bu durumda dahi bu sefer önüne gelen seçimlerden birisine zorlanmıyor mu? Dediğiniz veya demediğiniz bir çok faktörün sınırlarında. Bazen seçimlerimiz her ne kadar kendi seçimlerimiz olarak görünsede kendi belirlemediğimiz şartların altında oluşur... Büyük bir kuşatmanın altındayız😇🙋‍♂

  • @alisuatgozlukaya

    @alisuatgozlukaya

    7 ай бұрын

    Galiba 8 milyar insan olması ve bu kadar farklı olasılıkta zihin yapısı olması tüm bu sorunların nedeni hata yapma payı ister istemez artıyor

  • @gulerakbas7125

    @gulerakbas7125

    4 ай бұрын

    Merhaba bu konular benim de kafamı çok kurcalıyor ve ürkütücü de geliyor bir anneyim çocuklarıma aileme yetmek zorundayim bu tarz konuları düşünmek maalesef beni yoruyor ve yıpratıyor sadece biyolojik bir bedenden ibaret olarak hareket ettiğinizi birçok bilimsel kanıtı var biz beynimiziz ve duygularımız tüm davranışlarımız benligimiz beynimiz olarak gözüküyor peki özgür irade olmadan nasıl bir yaşamı inşa etmek ve sürdürmek mümkün olabilir bunlarında cevaplarini bulmalı .

  • @umtumt8848
    @umtumt88483 ай бұрын

    Ducane hoca olsaydı bunu 5 saate anlatırdı :) kinaye

  • @CannnK.

    @CannnK.

    3 ай бұрын

    Harbiden😂

  • @Mathematics-for-fun
    @Mathematics-for-fun7 ай бұрын

    Derin ölçüde insan özgür iradeye sahip değildir. Bununla ilgili Robert Sapolsky, "Dünya gerçekten berbat durumda ve insanları kontrol edemedikleri şeyler için ödüllendirip cezalandırdığımız gerçeğiyle çok daha adaletsiz hale geliyor. Bizim özgür irademiz yok. Olmayan şeyleri bize atfetmeyi bırakın.” diyor. Aslında katılıyorum ama yine de insanlar cezalandırılmalı çünki, insan bir hayvandır ve uysallaştırılmalıdır.

  • @muhsinkurt2446
    @muhsinkurt24468 ай бұрын

  • @dilaverkademcitoglu3434
    @dilaverkademcitoglu34344 ай бұрын

    zihin Tanrı kişiliğinin çokluğudur.

  • @gokhan_cakiroglu
    @gokhan_cakiroglu8 ай бұрын

    Zihin biyolojik bir olgu mu? Bir yönüyle evet, bir yönüyle hayır. Bu soru "Higgs alanı maddesel (elle tutulur, gözle görülür) bir olgu mu?" sorusu gibi...Henüz keşfedemediğimizden adını koyamadığımız bir alan ile biyolojik kısmın etkileşiminden ortaya çıkıyor görünüyor. Bunu ispatlayabilir misin? Çalışmalarımız devam ediyor😎 "...özgür iradeyle nasıl açıklanır?" Buradaki özgürlüğü genel olarak kullanılan yani sonsuz kavramının muğlaklığı gibi kullanıyorsanız 🤐Özgürlük derken yüzeysel mi (yani şunu mu yesem bunu mu yesem?) , yoksa bunun içinde bilinç altı, gölge (umbra), arketip, kollektif bilinç, kozmolojik bilinç (?), kompleksler, yetersizlikler, maskeler, anime-animus, tabular, örf anane velhasılı şartlandırılmış zihin gibi vs. vs. onlarca (belki yüzlerce) etkenden de kurtulup yani kapsayarak aşmış bir halden mi bahsediyorsunuz?

  • @osmandeniz2730
    @osmandeniz27308 ай бұрын

    Can can dilara Aşk aşk aşk dilaraa

  • @mehmetozdemir5995
    @mehmetozdemir59958 ай бұрын

    Tecavüzde de en temelinde gen aktarımı olgusu mümkün olabilir ancak insan zihninde, zamanla gelişmiş olan başka bir evrimsel duygu da iradedir. İrade olgusunun olduğu yerde, tecavüz suçunu genlere atmak hatalıdır.

  • @user-vi4hc4tz1z

    @user-vi4hc4tz1z

    7 ай бұрын

    Mikro bir mahkemede bu kişi serbest kalır ama makro bir mahkemede bizim olduğumuz alanda sonsuza kadar hapishanede çürüyüp yok olmalıdır bu kişi. Biz makro mahkemedeyiz ve haklısınız. Varlığımızı sorgulamak için herşeyi anlamaya çalışalım ama nerede nasıl varız hangi boyuttayız unutmayalım. Ve bunu olağan göstermeyelim

  • @ramsesnebula7267
    @ramsesnebula72676 ай бұрын

    Bedenin evrimi zihni mi ortaya çıkarıyor yani? Beden dışında ne var? Bir şey yoksa neyin anlamı var

  • @birkfalk4527
    @birkfalk45275 ай бұрын

    Evrimi bulundugu´cevre belirler.

  • @ismaildalkesen780
    @ismaildalkesen7808 ай бұрын

    Beyin+bilinç+zihin+yönelim

  • @biyopsikososyalyolculuk
    @biyopsikososyalyolculuk8 ай бұрын

    2.yorummm 👏👏👏

  • @kaansahin2917
    @kaansahin29178 ай бұрын

    Türkiye de alabalığa yakın 😂

  • @KleaDP
    @KleaDP7 ай бұрын

    Parmaginizi namluya basarak ateş ederseniz sorumlu tutulmazsiniz bu mukkemmel yetenegi hemen bunyemize karalim derler . MIT EGM JOH POH Hepsi peşinizde siraya girer bence. İşin şakası tabi o kadar dikkatli dinliyordum ki orneginiz ile dikkatim dağıldı. Boyle yanlisliklarda video edit kisminda burada tetik demek istemiştim diye dip not düşünülebilir...

  • @yukselenfirat
    @yukselenfirat8 ай бұрын

    Neden oyuncu olmuyorsun?

  • @Omurrrr840
    @Omurrrr8406 ай бұрын

    Bebek süt emmeyi nereden biliyordu? Eğer anne zorlaması ile ise Hayvanlar doğduğunda annesinin memesine nasıl gidiyor Örnekler bunun üzerinden olmalıydı aslında

  • @skinnypotato4452

    @skinnypotato4452

    6 ай бұрын

    doğuştan gelen bir şey bu, azıcık evrim nedir onu araştırsan bu sorularına cevap bulabilirsin.

  • @yasintota2270
    @yasintota22708 ай бұрын

    Zi hi n = Ziyanlarlayıkımagiden hilelihelakgetiren naletlileri ; anlamak ve SAKINMAK için zihin vardır... VE BU MANAYI ANLATTIĞI...

  • @dr.mertbardakc7240
    @dr.mertbardakc72408 ай бұрын

    İlk yorum 🎉🎉🎉

  • @emreturkmen8489
    @emreturkmen84898 ай бұрын

    Biyoloji size bir beyin verir. Hayat onu bir zihne dönüştürür. Jeffrey Eugenides😃🤟

  • @haticeesen9612
    @haticeesen96128 ай бұрын

    Emeğine sağlık... Ama beni iki durum yeni başlıklara götürdü. Birincisi bit Yaratıcı veya ulvi bir anlam bulmak için illa ki mucizevi şeyler mi gerekiyor. Eger bir Yaratıcı varsa zaten fiziki dünyayı da o yarattığına göre biz neden bunu ulvi mucizevi olan da arıyoruz. Belki de aradığımız şey basit görünen somut şeylerde.... İkincisi herşeyi genlere biyolojiye bağlayıp etiği yok sayarken doğayı örnek göstermek bence yanlış. Çünkü etik zaten doğada biyolojimizde tüm bu sistemde. Etiği insanlar bulmadı. Etik tüm canlılarda var. Kimi insanlar gibi buna uyuyor kimi uymuyor

  • @sedabasaran2073

    @sedabasaran2073

    8 ай бұрын

    Etik , tüm canlılar da varsa neden büyük balık küçüğünü yer , neden güçlü olan canlı kücsüzü ezer , yok eder ?

  • @haticeesen9612

    @haticeesen9612

    8 ай бұрын

    ​@@sedabasaran2073insanların yaptığı daha acımasızca değil mi sizce En azından diğer canlılar ihtiyacı kadar eziyor. Ama insanlar doymuyor

  • @sedabasaran2073

    @sedabasaran2073

    8 ай бұрын

    @@haticeesen9612 orası ayrı evet , insanlar daha acımasız olabiliyorlar.ama doğadaki canlılar da etik diye birsey yoktur

  • @haticeesen9612

    @haticeesen9612

    8 ай бұрын

    @@sedabasaran2073 Ben artık vardır diye düşünüyorum. Birşeyi kesinlikle vardır veya yoktur diye düşünmek olmuyor. Herşey bir ihtimal bu hayatta kesinlik yok 😎

  • @Mahmut_Can_SABIRLAR
    @Mahmut_Can_SABIRLAR8 ай бұрын

    Bence videonun devamı Sinan Canan’la gelmeli.

  • @sinanaslan_10
    @sinanaslan_108 ай бұрын

    Her davranışın sebebini, evrimsel psikolojiyle açıklamaya çalışmak, muazzam bir indirgemeciliktir. Zira kültürün ve toplumsal normların davranışlarımıza etkisi yadsınamaz düzeyde. Ayrıca ben özgür irade konusunda çok şüpheliyim ama bu şüphem, determinizm kaynaklı değil.

  • @gokhan_cakiroglu
    @gokhan_cakiroglu8 ай бұрын

    Evrimsel psikoloji açısından şu sorulara cevap verilmesi elzemdir; Bilinç, zihin durumları ve benlik(ler)in evrimsel açıdan ne anlamı var? Sonuçta bizim gibi binlerce türde çevresel şartlara ayak uydurarak bugüne dek gelebildi. Bununla birlikte evrimsel ekonomi açısından bugün taşıdığımız bu üç durum çok fazla enerjimizi çekmekte yani bütün bunlara evrimsel enerjinin korunumu açısından ne gerek vardı? Evrimsel açıdan bu avantajdan ziyade dezavantaj gibi, hatta bir açıdan gereksiz gibi görünüyor. Sonuçta diğer kuzen türlerde gayet iyi bir şekilde türlerini devam ettirmiş. Evrim için en büyük mekanizmalardan birisi doğal seçilim malum, böyleyken sapiens buna nasıl müdahale edebiliyor? Yani evrim kendi aleyhine bir şey üretmiş gibi durmuyor mu? Kurgulananlara bakarsak Chalmers'ın zombileri gibi gezmemiz daha mantıklı değil miydi?

  • @besimtibuk6905
    @besimtibuk69058 ай бұрын

    .

  • @user-mh1xy1mf6f
    @user-mh1xy1mf6f8 ай бұрын

    Yok etmeden var olmayi anlayamazsiniz.. oldurmelisiniz

  • @osmancapar8255
    @osmancapar82558 ай бұрын

    Tanrısız bir hayatta, insanın onurlu olmasının önemine dayanak olarak neyi gösteriyorsunuz?

  • @yin-yang512

    @yin-yang512

    8 ай бұрын

    Onurlu olmanın tanrıyla alakası ne?

  • @nuranbaltacioglu1265
    @nuranbaltacioglu12657 ай бұрын

    Ana bellek

  • @dilaverkademcitoglu3434
    @dilaverkademcitoglu34344 ай бұрын

    sacmalık senın zıhnı organ oldugunu soylemen