Yunanistan ve Türkiye Ege'de hangi konularda anlaşamıyor?

Ege denizi, binlerce ada, adacık ve kayalıktan oluşan, Asya’nın en batısıyla Avrupa’nın en doğusunun kesiştiği coğrafya.
Ve iki yakasındaki ülkeler Türkiye ile Yunanistan’ın arasındaki sorunların yoğunlaştığı yer.
Türkiye’ye göre sorunların ana başlıkları, deniz yetki alanları yani, Karasularının genişliği ve kıta sahanlığı, hava sahaları, aidiyeti belli olmayan adacık ve kayalıklar ve Yunanistan’ın Doğu Ege adalarını silahlandırması diye sıralanırken, Yunanistan’a göre sadece tek bir anlaşmazlık var, o da kıta sahanlığı.
Eski Atina Büyükelçisi Hasan Göğüş ve Yunan Büyükelçi (ad hon.) Dimitris Paraskevopoulos'un yorumlarıyla birlikte Türkiye ve Yunanistan’ın Ege sorunlarına dair tezlerini inceledik.
Haber-Video: Esra Yalçınalp
Grafik: Selim Büyükgüner - Osman Kaytazoğlu
BBC Türkçe internet sayfası: www.bbc.co.uk/turkce
Facebook: / bbcturkceservisi
Twitter: / bbcturkce
Instagram: / bbcturkce

Пікірлер: 1 200

  • @samustube
    @samustube Жыл бұрын

    BBC'nin Birleşmiş Milletler Deniz Hukuğundan bahsedip ama iki ülke arasında Deniz sınırlarını ve kıta sahanlığını belirleyen BM Deniz Hukuğunun 15 maddesinden hiç bahsetmemesi de çok tuhaf!!! 15 Maddeye göre hiçbir ülke deniz sınırlarını tek başına belirleyemez, bunun için komşu ülkeyle konuşup anlaşması gerekir. Eğer bu sınırlar daha önceden herhangi bir Anlaşmayla belirlenmişse sadece o anlaşma geçerlidir ki Yunanistab'la aramızdaki sınırlar 1923 yılında Lozan Anlaşmasıyla belirlenmiştir. Ayrıca Yunanistan İyon denizindeki sınırlarını belirlemek için BM D. H.'nun 15. maddesinde olduğu gibi İtalya ve Arnavutluk'la konuşup anlaşmış ve Kıtasahanlığını Ege denizinde olduğu gibi adalardan değil Anakaradan başlatmıştır. Bu durum Yunanistan'ın tüm bu davranışlarında tezat bir duruma düştüğünü gösteriyor. BBC Türkçe tüm bu ayrıntıları bilmiyor olamaz. Ama neden bu konulara değinmediğini de çok merak ediyorum doğrusu.

  • @SoyMatteo

    @SoyMatteo

    Жыл бұрын

    BBC: tmm.

  • @ataplaton6589

    @ataplaton6589

    Жыл бұрын

    Bunların dile getirilmesi gerekir. Neden Arnavutluk ve İtalya için öyle de , Ege'de böyle demek gerekir.

  • @Glory2535

    @Glory2535

    Жыл бұрын

    BBC' nin işne gelmiyor izlediğim bütün haberlerinde Türkiye aleyhine dair her zaman söylemleri mevcut.

  • @trickshot1615

    @trickshot1615

    10 ай бұрын

    bbc ek bir yorum yapmıyor fark ettiysen. İki tarafın argümanlarını savunan birer kişiyi servis etmiş. BBC ile ne alakası var?

  • @stelios5314

    @stelios5314

    24 күн бұрын

    Have read this article? "Where the coasts of two States are opposite or adjacent to each other, neither of two states is entitled, failing agreement between them to be contrary, to extent its territorial sea BEYOND THE MEDIAN LINE EVERY POINT OF WHICH IS EQUIDISTANT FROM THE NEAREST POINTS ON THE BASELINES from which the breadth of the territorial seas of each of the two states is measured." And according to UN, the coasts are the baselines. And Greece DOES NOT extent their territorial sea FURTHER than the middle line. Because according to UNCLOS, any coast, including islands, have terrritorial sea. So again, Greece does not go further the middle line between the Greek and Turkish coasts, so no agreement is needed according to the Article 15 you mentioned.

  • @lordgibiyim6918
    @lordgibiyim6918 Жыл бұрын

    Anlaşmada "disarmament" denmiyor, "demilitarised" deniyor. Yani "silahsızlandırma" değil, "askerden arındırılmış" demek. Arada çok büyük bir fark var. Koskoca BBC bunun farkını bilmiyor olamaz, gel de şimdi kötü niyet arama! Ayrıca Türkiye'nin karasuyu diye bir sorunu da yoktur, Yunan talepleri vardır. Lozan'da iki ülkenin de karasuyunun üç deniz mili olduğu yazar, bunun uygulanması gerekir. Bunun müzakere edilmesini savunan ve inadına "silahsızlandırma" diyen emekli "büyükelçi"lerin aidiyetinin nereye olduğu da soru işaretidir.

  • @enginbozkaya2

    @enginbozkaya2

    Жыл бұрын

    Tarafsız olduklarını göstererek halkımızdan destek alıyorlar. Herkes yorumda övmüş ama alttan alta yanlış bilgiler veriyorlar.

  • @Can-iu3sg

    @Can-iu3sg

    Жыл бұрын

    Aynı anlama geliyor aga. Askerin olmadığı yer silahsızlaştırılmış olur. Yani ne silahlı asker, ne de roket, tank, top vs. olmaması gerek.

  • @eroldp4106

    @eroldp4106

    Жыл бұрын

    Türkiye bilincli oarak gerilim cikariyor, düsman imgeler, korkular ve komplexler üzerinden icerde milliyetci-soven histeri ve nefreti körükleyerek fasist, saldirgan, irkci, soykirimci devletin varligini garantiye almak istiyor. Türk insnai demokratiklestikce, sag duyulu oldukca, normallestikce, insnaligin bir parcasi oldugu gercegini kavradikca bu katliamci, baskici fasist mefya devlet de zayfilayacak, onu kontrol eden faist cete de saltanatindan olacak. Gerilim ve düsmanlik TC'yi yönetenlerin can simididir.

  • @lordgibiyim6918

    @lordgibiyim6918

    Жыл бұрын

    @@Can-iu3sg Gayri askeri statü silahsızlandırmayı da içine alır, daha geniş bir şemsiyedir. Mesela bir tugay asker getirirsiniz, bir savaş gemisi gelir adayı ziyaret eder, bir savaş uçağı adanın üzerinde tur atar, bu silahsızlandırılmayı bozmaz bu gayri askeri statüyü bozar. Silahsızlandırma dediğin zaman bunları yapabilir. Gayri askeri statü çok daha sıkı bir statüdür. Sadece bir müfreze jandarma askeri bulundurmak ile sınırlıdır.

  • @Can-iu3sg

    @Can-iu3sg

    Жыл бұрын

    @@lordgibiyim6918 Her neyse. Ben şahsen zaten Türkiye'nin ileride Kıbrıs adasına yaptığı gibi bu yunan adalarına da bir operasyon çekeceğini düşünüyordum bir ara. Son zamanlarda bu hava biraz duruldu ama vazgeçtiklerini pek sanmıyorum. Vardır beklenilen bir zaman.

  • @Kurt-us7rz
    @Kurt-us7rz Жыл бұрын

    Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın en büyük destekçisi Fransa, adaların kıta sahanlığı konusundaki tutumuyla şaşırtıyor. Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlığın bir benzerini 1970'lerde İngiltere ile yaşayan Fransa, Manş Adaları olarak bilinen, Fransa'ya yakın ancak İngiltere'ye ait adaların kıta sahanlığının 3 milden daha fazla olamayacağını savundu. Fransa kıyılarındaki İngiliz adaları Jersey, Guernsey, Alderney, Sark, Herm ve Jethou Adaları ile bazı kayalıklardan oluşan yaklaşık 170 bin nüfuslu Manş Adaları, 1066'dan beri İngiltere'nin kontrolünde. İngiltere'ye en yakını 87 mil uzaklıkta olan adaların Fransa ile arasındaki mesafe ise Alderney'de 8 mile kadar düşüyor. Bölgede bulunan petrol yatakları nedeniyle Fransa ve İngiltere'yi karşı karşıya getiren adaların kıta sahanlığıyla ilgili sorun ancak mahkemede çözülebildi. Tarafların iddiaları Mahkemede İngiltere, aynen bugün Yunanistan'ın yaptığı gibi adaların büyüklüklerinin önemi olmadığını, Fransa ile deniz sınırının bu husus dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini savundu. Fransa ise, İngiltere'nin adaları da esas alan eşit mesafeli sınır talebinin, Fransa kıta sahanlığını İngiltere lehine azaltacağını, üstelik bu iddianın adaların büyüklüğü ve kıyılarının uzunluğu ile tamamen orantısız olduğunu belirtti. Eşit mesafeli sınırın, kendi kıta sahanlığını 2 ayrı bölgeye ayıracağını da savunan Fransa, Manş Adalarının sınırlarının, kara suları ile kıta sahanlığının 3'er mil olmak olmak üzere 6 mil olarak belirlenmesi gerektiğini öne sürdü. Adaların kıta sahanlığı 12 mille sınırlandırıldı Kararını 30 Haziran 1977'de açıklayan mahkeme ise, büyük ölçüde Fransa lehine hükmetti. İki taraf arasındaki çizginin ana karalardan itibaren Manş Denizi'nin ortasından çekilmesi gerektiğine karar veren mahkeme, Manş Adalarının kıta sahanlığını 12 mille sınırlandırdı. Mahkeme, böylece adaların 12 milden daha büyük bir kıta sahanlığı olmayacağı sonucuna varmış olurken, Fransa da kıta sahanlığını koruyabildi. Fransa'nın, lehine olan bu karara rağmen bugün Türkiye'ye 2, Yunanistan'a ise 582 kilometre uzaklıktaki Meis adasının büyüklüğüyle orantısız bir kıta sahanlığına sahip olduğunu öne süren Atina'yı desteklemesi, yıllarca İngiltere'ye karşı savunduğu ve uluslararası mahkemede büyük ölçüde kabul edilen tezlerle çelişiyor.

  • @tassiek2450

    @tassiek2450

    Жыл бұрын

    The island of Meis is Greece.not 600 miles from Greece.

  • @scorpioraptor

    @scorpioraptor

    Жыл бұрын

    İşte Fransa ağzını açınca bizim de bu İngiliz adalarının kıta sahanlığı ile ilgili ağzımızı açmamız gerekiyor.

  • @berke5013

    @berke5013

    Жыл бұрын

    @@tassiek2450 sizi denize dökmek bizim için zor olmıcak

  • @ysti6552

    @ysti6552

    Жыл бұрын

    Doğu Akdeniz’de çözüm ne? |Prof. MEHMET EFE ÇAMAN PhD. Daha önceki yazılarımda Türkiye’nin doğu Akdeniz ve Ege Denizi’ndeki yaklaşımlarını kaleme almış, analiz etmiştim. Çok tepki alsam da bunları yazmak, tarihe not düşmek önemlidir kanımca. Esas olarak Türkiye’de yönetime gelmiş bulunan Avrasyacı derin devlet unsurlarının nasıl bir dış politika anlayışında olduklarını bugünkü haşin ve agresif Türkiye pozisyonlarından anlamak mümkün. Belirttiğim üzere, Türkiye Lausanne düzenine aykırı işler peşinde görünüyor. Bugün sosyal medyaya düşen bir videoda Doğu Perinçek, Ahmet Hakan’la olan bir programda doğu Akdeniz’de sorunların hukukla ve müzakerelerle değil, askeri güçle, hatta savaşla çözülebileceğini söylüyor. Perinçek İslamcı tayfanın ahmak meczuplarından biri değil. Öyle olsa yanıt da vermezdim zaten. Fakat bilindiği üzere rejimin derinleri, özellikle de donanmadaki askeri kanat, Mavi Vatan denen yayılmacı ve Lausanne Antlaşması’nın altını oyan bir pozisyonu Erdoğan ve çevresine dayatmış durumdalar. Her ne kadar Erdoğan Karadeniz’de doğalgaz bulundu şovu yaparak gaz da almaya çalışsa, “tanrılar kurban istiyor”. Derinlerden gelen sese kulak verdiğimizde, gelen ritmin savaş tamtamları olduğunu fark ediyoruz. Erdoğan da tabanının bu tür bir ortamda ekonomik sorunları, geçim sıkıntısını, işsizliği, çürümeyi falan düşünmeyeceğinin, neo-Osmanlı hayallere dalacağının farkında. Hatta muhalefet denen rejim partileri de, hararetle bu yayılmacı Mavi Vatan diskuruna sahip çıkıyor, onu kullanıyor. Dediğim gibi, ben yazılarımda gerçekleri yazdım ve uluslararası hukuk metinlerine göre - temel olarak Lausanne olmak üzere - Türkiye’nin söylem ve tezlerinin statükodan sapma olduğunu ve makul çizginin çok ama çok dışında olduğunu izah ettim. Bana sosyal medyadan yanıt yetiştirenlerin çoğu da Türkiye’yi korumaya çalışan, bugünkü yayılmacı yönelimi destekleyen kişiler. Ortak argümanlardan biri, Yunanistan’ın doğu Ege adalarını - Lausanne Antlaşması’na aykırı olarak - silahlandırmış olması. Bu konular çok teknik olmakla beraber, insanların bilgilendirilmesi için özetlenmeleri şart. Fakat ne kadar derine girersek o kadar daha fazla bilgi gerekiyor. Hak ve haksızlık ekseninden yaklaşıp, “Yahu Ege kocaman bir deniz! İki eşit parçaya bölsek ya!” türü bir yaklaşım, gerçeklerden kopuk! Dahası hakkaniyetli de değil. Devletlerin egemenlik hakları ve sınırları uluslararası ilişkiler ve uluslararası hukukun en önemli konularından biridir. Yunanistan’ın Ege adaları üzerindeki egemenlik hakları tartışılamaz. Türkiye’nin sorun olarak algıladığı şey, bazı Yunan adalarının Anadolu kıyı şeridine olan yakınlığıdır. Fakat bu, olan gerçekleri değiştirmiyor. Gökçeada, Bozcaada ve Tavşan Adaları ile Anadolu’ya 3 deniz milinden daha yakın ada, adacık ve kayalıklar hariç olmak üzere, Ege denizindeki bütün ada, adacık ve kayalıklar Yunanistan’a aittir. “Yahu bu da çok fazla ama!” türü kahvehane muhabbetini ciddiye almak mümkün değil. Sahip olunmayan toprak, ister anakara isterse ada olsun, fark etmez; size ait değildir. Nokta! Bu adaların Yunanistan’a intikali, uluslararası antlaşmalara göre gerçekleşti. Ayrıca dünün hadisesi de değil. 1923’te Lausanne Antlaşması imzalandı ve adalar Yunanistan’a kaldı. On İki Ada İtalya’nındı, İtalya savaşı kaybedince İkinci Dünya Savaşı ertesinde Paris Konferansı’nda bu adalar da Yunanistan’a geçti. Türkiye buna itiraz etmedi, zaten edecek uluslararası hukuk zemini de yoktu. Türkiye bu nedenle Paris’e delegasyon göndermeye bile gerek duymadı. Şimdi şunu tespit edelim. Adaların da anakaralar gibi kıta sahanlığı, karasuları ve münhasır ekonomik bölge hakları vardır. Bunu Türkiye kabul etmiyor. İyi de, bunun bir önemi yok. Ortada bir uluslararası hukuk kuralı var. Bu 1983 Deniz Hukuku Sözleşmesi’nde yazıyor. Evet, Ankara bu sözleşmeyi imzalamadı, dolayısıyla kendisi için bağlayıcı değil. Fakat bu aynı zamanda bir sözlü uluslararası hukuk kaidesidir. Dahası, adaların bu statülerini tanımamak, pratikte bir şeyi değiştirmez. Statüko budur. Statüko değişimini Yunanistan hiçbir zaman kabul etmeyecek. Durum 1945 sonrası Sovyetler’in Boğazlarda üs talep etmesi ve Kars ve Ardahan’ı istemelerine benziyor. Neden Türkiye bu talepleri kabul etmedi? Çünkü haklıydı! Bugün de Yunanistan bu Ege adalarının statüleri ve hakları konusunda haklı. Gelelim Ege adalarının silahlandırılması sorununa. Şimdi Yunanistan bunu ne zaman yaptı? Türkiye Ege Ordusu’nu kurduktan sonra! Türkiye’nin NATO kapsamı dışında tuttuğu Ege Ordusunu kurma nedeni nedir? Tümüyle Yunanistan’a yöneliktir bu ordu. Bu bir. İkincisi, Yunanistan’ın Ege adalarını silahlandırmasının diğer bir nedeni, 1974 Kıbrıs çıkartması sonrasında, tıpkı Kıbrıs gibi, Ege konularının da bir anda damdan düşer gibi gündeme getirilmeye başlanmasıdır. Oysa Ege sorunları denen şey, 1950 öncesinde yoktu. 1950’lerden sonra, özellikle Demokrat Parti, giderek daha pro-aktif bir dış politika izlemeye başladı. Kıbrıs bu nedenle Türk dış politikasının en temel mücadele alanlarından biri oldu. Yunanistan 1974 sonrasında Türkiye Kıbrıs’tan askeri varlığını çekmeyince ve adada eski Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasının gereği olan nizamı yeniden kurdurtmayınca tedirgin oldu. Dahası Türkiye KKTC’yi 1980’lerin başında, darbeci generallerin arzusu istikametinde kurdurunca, Türkiye uluslararası hukuk bakımından tümüyle işgalci konumuna düştü. Bugün Kırım’a olan Rus işgal ve ilhakını kınıyoruz, değil mi? İşte Türkiye’nin Kıbrıs’taki konumu budur. 1974 müdahalesini garantör devlet sıfatıyla gerçekleştiren Türkiye, kendisine o statüyü veren Londra ve Zürih Antlaşmalarının gereğini yapmadı. Oysa müdahalenin resmi amacı, Nikos Sampson’un EOKA’cılarla beraber yaptığı darbeyi etkisiz kılmaktı. Gerekçe buydu. Yani Kıbrıs anayasasını yeniden geçerli kılmak! Adada anayasal düzeni sağlamak! Yoksa o antlaşmalar kendisine adayı işgal etme ve Kıbrıs’ı bölme (taksim) olanağını Ankara’ya vermiyordu. Bu koşullarda Yunanistan Türkiye’nin Ege’de de benzeri bir tutum içine gireceğinden korktu. Ve adaları asgari savunmalarını sağlamak için silahlandırdı. Silahlandırma ne demektir? Yunan askerinin kendi adasını korumak için orada bulunmasıdır. Bugünkü yayılmacı Ankara rejimi tutumuna bakınca, Yunanistan’ın bu hamlesi gereksizdi diyebilir misiniz? Türkiye bugün alenen komşusunun egemenlik alanını tanımadığını ilan ediyor. Yunanistan bu koşullarda adalarını savunamayacak durumda olsa sizce bu Yunanistan’ın toprak bütünlüğü bakımından bir tehdit olmaz mıydı? Bakın, uluslararası politika aksiyon ve reaksiyon üzerinde ilerliyor. Türkiye aksiyon yaptı, şimdi bunun bir reaksiyona sebep olması kaçınılmaz. 1974 sonrası Kıbrıs’tan askerini çekmeyerek Türkiye statüko değişikliği yapmıştır. Bu aksiyondur. Yunanistan ise reaksiyon olarak Ege adalarını silahlandırmıştır. Türkiye 1974’ten beri bir başka ülkenin topraklarının yüzde kırkını askeri işgal altında tutuyor. Bunu söylememden rahatsız mı olunuyor? Üzgünüm ama gerçek budur. Ve bunu Annan Planı ile (adadan askeri çekmek ve Kıbrıs’ı yeniden birleştirmek) Ankara’daki bugünkü iktidar mümessilleri de zımnen kabul etmişlerdir. Şimdi Perinçek, sözcüsü olduğu grubun arzularını açıklıkla dile getirmiş. Ne diyor? Bu işi savaş çözer diyor! Buna katılıyor musunuz? Yanıt evetse, size kötü bir haberim var. Bu vatanseverlik falan değil. Bunun adına yayılmacılık derler. Meselenin temeli, iyi ve kötü arasındaki ince çizgidir. Türkiye bugün Lausanne düzeninin temellerini dinamitliyor. Bunu velev ki Yunanistan yapsa bile, Ankara’nın Lausanne Antlaşması’na tüm gücüyle sahip çıkması gerekirdi. Neden mi? Lausanne Sèvres Antlaşması’nı geçersiz kılan metindi de ondan! Lausanne olmazsa, Sèvres geçerlidir. Türkiye kendi varlık garantisi olan Lausanne metninden sıkılmışa benziyor. Fakat bu metnin alternatifi ne, hiç düşünmüyor. Kimse kusura bakmasın ama bu çok zekice bir pozisyon değildir. Dahası, bu hukuken ve ahlaken de zayıf bir pozisyondur. Daha da önemlisi bu pozisyon tehlikelidir. Ne için? Türkiye’nin o çok değer verdiğini söylediği toprak bütünlüğü için. Umarım Ankara’daki meczuplar ve bir avuç ikinci sınıf maceracı Enver Paşa profili subay ülkeyi ateşe atmaz

  • @tassiek2450

    @tassiek2450

    Жыл бұрын

    @@ysti6552 friend ,could you please write your replay in English or have Google translate attached.thenyou are going to have a replay.thanks.

  • @anceryx
    @anceryx Жыл бұрын

    Türkiye’nin en büyük sıkıntısı hakkını uluslararası mahkemelerde aramak yerine sürekli seçim malzemesi yapıp haklıyken haksız konuma düşmesidir.

  • @dronur6194

    @dronur6194

    Жыл бұрын

    Kardeşim çok safsın kusura bakma. Uluslar arası mahkemeler ne zaman Türkiyeye hakkını teslim etmiş ? Uluslar arası mahkeme dediğin kendi mahkemeleri kendi yargıçları zaten.. ayrıca seçim malzemesi yaptığı yok kimsenin. Yunanistan saldırmak için seçim mi bekliyor sanki

  • @Kurt-us7rz

    @Kurt-us7rz

    Жыл бұрын

    Mitsotakis her yerde dile getiriyor, uluslararası mahkemeleri kabul etmiyoruz diye... Onu görmezler, duymazlar bunlar...

  • @foreverturkh

    @foreverturkh

    Жыл бұрын

    @mustafa yücel Sonraki nesil Türk olmak yerine bizden " küfrü " öğrenecek MAZALLAH Küfür denen aşağılık bir batı pisliği ağızlara yerleşmiş, pkk bile bu kadar zarar vermedi. Ahlak, Türk ün en büyük karakteristik özelliğidir halbuki

  • @bjornironside6337

    @bjornironside6337

    Жыл бұрын

    Kardeşim siz Salakmısınız şu sosyal medya gerçekten CAHİL çöp insanlarla dolu anlaşmayı imzalayan taraflar belli Ege ve Akdeniz'deki adaların silahsızlandırılması konusunda ilgili anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmiyor BM ye kaçtane şikayet dilekçesi gitti. Tarih İnstagramda twitterda 15 saniyelik videolarla ögrenilmiyo Siz asla ATATÜRK'ün TÜRK Gençliği diye bahsettiği gençlik olamazsınız

  • @esercom

    @esercom

    Жыл бұрын

    Ne kadar da safsınız Azerbaycan Dağlık Karabağ için diplomasi yoluyla meseleyi halletmek için 30 yıl bekledi bi halt olmadı sahada gücünü göstermezsen uluslararası mahkemeler hava cıva

  • @Kurt-us7rz
    @Kurt-us7rz Жыл бұрын

    Fransa ve İngiltere arasındaki adalar için uluslararası mahkemelerin kararları var örnek olarak vermeliydiniz... Eksik ele almışsınız...

  • @festivalssenlik9328

    @festivalssenlik9328

    Жыл бұрын

    Kardesim bilmediğimden soruyorum yanlis anlamazsan mahkeme kararları neler?

  • @festivalssenlik9328

    @festivalssenlik9328

    Жыл бұрын

    @mustafa yücel suriye ürak harekatımızdan sonra oraya odaklanacaz ama bu hareket esnasında sırtımıza hançeri yiyecez gibime geliyor

  • @ismailcelik9066

    @ismailcelik9066

    Жыл бұрын

    @@festivalssenlik9328 ABD izin vermezse zor

  • @huseyinonganaydogdu1189

    @huseyinonganaydogdu1189

    Жыл бұрын

    12 deniz mili, jersey adasından bahsediyorsun sanırım

  • @mustafaduymus66

    @mustafaduymus66

    Жыл бұрын

    it iti ısırmaz.

  • @BronzeMoon311
    @BronzeMoon311 Жыл бұрын

    Falkland Adalarınin Arjantin'e uzaklığı 400 km. Meis 2 km. Meis Türk karasularinda kalıyor, böyle bir ucubenin başka bir örneği yok.

  • @izachu904

    @izachu904

    Жыл бұрын

    dönemin şartlariyla o kadar alabilmis 50 sene sonra savaş sebebi yapmak saçma

  • @medyakasifi4948

    @medyakasifi4948

    Жыл бұрын

    @@izachu904 Devlet düzeyinde bakarsak 50 sene kısacık bir dönem. İnsani olarak uzun bir zaman olabilir. Fakat devlet düzeyinde çok kısa bir dönem.

  • @izachu904

    @izachu904

    Жыл бұрын

    @@medyakasifi4948 devletin süresi kağıt üstünde hiç bir anlam ifade etmiyor aslında. azerbaycan 20 yillik ülke . TC de 100 yillik ama çok uzun bir geçmişi var. Karadağ slovakya slovenya 10 yillik ülkeler .

  • @foreverturkh

    @foreverturkh

    Жыл бұрын

    @@izachu904 Türkiye Cunhuriyeti kağıt üzerinde anlam ifade etmiyor 100 yıllık ülke demişin. Türkiye Cunhuriyeti Osmanlı döneminden kalan tüm borçları hepsini istedi tüm ülkeler, hepsini de verdik. Osmanlı döneminde yapılan anlaşmalar a da uyulmasını istedilrr ( sevr vs hariç) Şimdi biz 100 yıllık devlet oluyor ve belge ler bir şey ifade etmiyor muş öyle mi?! O vakit rusya da 91 de kuruldu. Bizim Osmanlı döneminden kalan kars vd anlaşma da işe yaramıyor öyle mi?! Rus bile sovyet öncesi Osmanlı ile yapılan anlaşmaları Türkiye ile yapmış olarak kabul ediyor Sen ne hikaye anlatıyorsyn?!

  • @resulzadearzu

    @resulzadearzu

    Жыл бұрын

    @@izachu904 kardeş bu arada Azərbaycan 1918 yılında kurulmuştur yani buda Türkiyeden daha önceye gidiyor 1923 yılı lakin sonradan Azərbaycan müstakilkiyini yitirmiştir.

  • @cengizcolakoglu
    @cengizcolakoglu Жыл бұрын

    7:50 “bu adalar silahsızlandırılmalı” çeviriniz yanlış. “Askersizleştirilmeli” olacak doğrusu! “Unarmed” demiyor sözleşmede, “demilitarized” diyor!

  • @aegontargaryenn3337

    @aegontargaryenn3337

    Жыл бұрын

    bbc ye işini mi öğretiyosun abisi

  • @cengizcolakoglu

    @cengizcolakoglu

    Жыл бұрын

    @@aegontargaryenn3337 evet öğretiyorum, abisi.

  • @askosefamerve

    @askosefamerve

    Жыл бұрын

    Aynı anlam.

  • @cengizcolakoglu

    @cengizcolakoglu

    Жыл бұрын

    @@askosefamerve İngilizce bilemek de zor be…. 21. Yüzyılda…

  • @askosefamerve

    @askosefamerve

    Жыл бұрын

    @@cengizcolakoglu Evet bilmiyorum ne demezsin.

  • @omerdudakli4904
    @omerdudakli4904 Жыл бұрын

    keşke haberde daha çok bilirkişiye danışsaydınız.2 kişi ile sınırlı kalmış.İnşallah devamı olur

  • @muhammeterdem6648

    @muhammeterdem6648

    Жыл бұрын

    Emekli büyükelçi ve bizim bakanlar hep saldırgan olarak gösterilmiş Yunan ise daha uzlaşmacı, haklı ve masum olarak gösterilmiş. Örneğin bizimki soru sorarak veya bir iddiada bulunuyor karşı tarafta cevap veriyor. Esraki Yalçınalpki iyi iş çıkarmış tebrik etmek lazım.

  • @izachu904

    @izachu904

    Жыл бұрын

    @@muhammeterdem6648 alakasi yok . Yaygın görüşleri konuşuyor. Adam ortalama Türk görüşünü temsil ediyor. karşi tarafda birleşmiş milletleri temsil ediyor. karşida Yunan milliyetçisini koysalar yorumlarda Türkler yıkardı burayı aga

  • @medyakasifi4948

    @medyakasifi4948

    Жыл бұрын

    @@muhammeterdem6648 Çok saldırgan ve tehditkar gösterilmişiz. Özellikle savunma bakanımız. Haklıyken haksız duruma düşmüşüz.

  • @muhammeterdem6648

    @muhammeterdem6648

    Жыл бұрын

    @@medyakasifi4948 bbc nin tarihini araştırırsanız ingiliz istihbaratına çalıştığını görürsünüz. Algı yönetimi ters psikoloji dezenformasyon en iyi yaptıkları şeylerdir.

  • @sultanmurad3350
    @sultanmurad3350 Жыл бұрын

    Türkiye'nin öncelikli amacı ilk 10 ekonomiye girmek askeri olarak ilk 6-7 ye girmek olmalı ardından bu meseleleri çözmek çok daha kolay olur.

  • @polielie

    @polielie

    Жыл бұрын

    Keşke. Ama ekonomi sırasında giderek kötüye gidiyoruz. Hırsızlığın suyunu çıkardılar.

  • @bulentkoyuncu4736

    @bulentkoyuncu4736

    Жыл бұрын

    @@RealworldTr artık ilk 20 de bile değil. A haber dışında da bir şeyler izleyin

  • @bulentkoyuncu4736

    @bulentkoyuncu4736

    Жыл бұрын

    En mantıklı yorum 👍

  • @-_-4992

    @-_-4992

    Жыл бұрын

    @@bulentkoyuncu4736 13. askeri gucu turkiyenin ekonomide ilk 20de degiliz

  • @dusuncediyalog1505

    @dusuncediyalog1505

    Жыл бұрын

    zde tarih..... Orta Asyadan yakarak - yikarak - katlederek geldigimiz andan baslar ....!! Talkan ve Curcanda hosgoru... dinine !! kilic hakki cercevesinde gecmek icin binlerce soydasimizi katlettiler !!! Teferruattir....Onemsizdir.... Allahin emridir.... Kanimiz yerde kalmadi ... On misli fazla, gavur, dinsiz, agnostik, mecusi, sapkin, kadim halklari katlettik .... Etkisiz hale getirdik !! Onceki kulturler, kadim halklar, tarihler, uygarliklar yok hukmundedir ...Kadim halklari, sinemalarda, filimlerde asagilamak - karalamak, vatansever sanatcilarimizin gorevidir !! Kurtlar vadisi - pusu destanlari....ulkumuzu... yolumuzu gosteriyor.Her konuda, sadece biz daima hakliyiz..... ve magduruz....Butun komsularimiz zaten dogustan kotudur....haindir..... Dunyada sadece biz yedi duvele karsi, ozde...kahramanlik destanlari yazariz ....3000 yillik Ege denizi, simdi Adalar denizi oldu ...?? Uluslararasi hukuk, imzaladigimiz antlasmalar A IHM mahkemesi, adalet, demokrasi, insan haklari, bize viz gelir....Suriyeyi yikmak - bolmek icin karistirdik ... Esasinda saldirganligimizin amaci Suriyenin toprak butunlugunu saglamaktir... !! Uzmanlarimiz... yazarlarimiz hergun anlatiyor....Boyle ahlaksiz - vicdansiz - tiyatrocu - cifte standartci - ilkesiz - saldirgan - agresif - dis ve ic politikaya ender rastlanilir ... !! Suriyeden sonra simdilik yeni hedef Yunanistan. Pahalilik, issizlik, somuru, yagma ,talan, yolsuzluk, ganimet, adaletsizlik, baski ve zulum politikalarini unuturmak icin, daima bizden daha zayif bir komsu hedef olmali !! Din ve altin tuccarlari, militarisler, irkcilar, neoosmanlici emperyalistler, sahte laikciler, konu yagma - talan - saldirma olunca, vatan icin omuz omuzadir.... !!! Dusunmeden, sorgulamadan, arastirmadan, carpitmalara, yalanlara, devlet politikasina, kolayca inanan, buyuk bir cahil, fanatik, gorgusuz, saygisiz kitlenin olmasi, algi ive dezenformasyon isimizi, epeyce kolaylastiriyor ...!!

  • @tikeroferres7028
    @tikeroferres7028 Жыл бұрын

    Sorunlar gayet net aciklanmis. Tebrikler...

  • @user-tv4yz5cz4j
    @user-tv4yz5cz4j8 ай бұрын

    Sevgili BBC, Türkiye ve yunanistan arasında anlaşmazlık diye bir şey yoktur. Yunanistan'ın Türkiye'den bitmek tükenmek bilmeyen talepleri vardır. Anlatabildik mi? Anlayabilmeniz için İngilizce olarak da yazıyorum: Dear BBC, There is no such thing as disagreement between Türkiye and Greece. Greece has endless demands from Turkey. Could we explain?

  • @catsbuds9767
    @catsbuds9767 Жыл бұрын

    3:17 o şartlar hiç oluşmayacak 😊

  • @ozguradam8221
    @ozguradam8221 Жыл бұрын

    "Eğer sınırlarınızda bir sorun varsa, bunu gidermenin tek yolu sınırlarınızı genişletmektir." ATTİLA

  • @ABC-td6dk

    @ABC-td6dk

    Жыл бұрын

    Attila barbar bir vahsi

  • @omeryavuz3743
    @omeryavuz3743 Жыл бұрын

    Dua edin bu mesele yalnız adalar ile kalsın.

  • @hlianakatsivelou9543

    @hlianakatsivelou9543

    12 күн бұрын

    Hep tehtit hep tehtit.

  • @XY-uc1tw
    @XY-uc1tw Жыл бұрын

    Bu kanalında ülkesi olan İngiltere ve Fransa arasındaki Channel adaları problemi nasıl çözülmüş? Bu örneği neden atladınız?

  • @Kurt-us7rz
    @Kurt-us7rz Жыл бұрын

    1982 BM sözleşmesi ülkeler anlaşmaları halinde 12 mile KADAR diyor... Yanlış anlatıyorsunuz...

  • @askosefamerve

    @askosefamerve

    Жыл бұрын

    Yunanistan dinlemiyor zaten onu söylemeseler fark etmez.

  • @ahmetyalcn7992

    @ahmetyalcn7992

    Жыл бұрын

    İyide senin ülkenin dibinde adaları var adamlarin 12 mili kabul edersek biz T.C olarak Ege de denize bile giremeyiz değil tekne ile gezmek o hakkı bir kere verdinmi bir daha unut insanlarimiz niye uğraşıyor 100 yıl önce İtalyanlar daymış İtalya savaştan sonra bize vermesi gerekirken Yunanistana vermişler oda 100 yıllığına

  • @TheBatuhan2000
    @TheBatuhan2000 Жыл бұрын

    yunan diplomat dümenci , bizim yetkililer ise çok kabadayı bu üslupla devam edersek zor bu işler ...

  • @androidmacrodevices662

    @androidmacrodevices662

    Жыл бұрын

    Aynen neye güvenerek diyorlar muamma karşımızda yunanistan yok abd var ama anlayana tabi..

  • @hlianakatsivelou9543

    @hlianakatsivelou9543

    12 күн бұрын

    ​@@androidmacrodevices662 Amerika'daki Yunanlilar var .

  • @jhnsnw
    @jhnsnw Жыл бұрын

    Türkiye kendine yakın adaları Yunanistandan almalıdır, net. Bu durumun başka çözümü yok.

  • @evangelosdrougos1534

    @evangelosdrougos1534

    Жыл бұрын

    😂😂😂😂😂

  • @gkhannn

    @gkhannn

    4 ай бұрын

    ​@@evangelosdrougos1534Birgün bu gülmenin yerini ağlama alacak o zamanda bu kahkahanı görmek isterim

  • @buraksahin2932

    @buraksahin2932

    23 күн бұрын

    @@evangelosdrougos1534 bence çok gülme. barışçıl davranmazsanız bu gerçekleşebilir.

  • @hlianakatsivelou9543

    @hlianakatsivelou9543

    12 күн бұрын

    😅😅😅😅

  • @birolben
    @birolben Жыл бұрын

    yunanistan, bu konuların müzakeresi başlayacağı zaman, iddialarını en uç noktalardan başlatıp, lehine en yüksek sonuçlar almak için bu günden bir kamuoyu oluşturmayı amaçlıyor. biz de kendi iddialarımıza odaklanmak, çevre ülkelerle, iddialarımızı destekleyecek anlaşmalar yapmaya çalışmak durumundayız. mısır'ı ve israil'i kendimizden uzaklaştırıcı söylemlerde bulunmanın bize hiçbir faydası olmadığı gibi, birçok zararı olduğunu da yaşayarak gördük

  • @ysti6552

    @ysti6552

    Жыл бұрын

    Doğu Akdeniz’de çözüm ne? |Prof. MEHMET EFE ÇAMAN PhD. Daha önceki yazılarımda Türkiye’nin doğu Akdeniz ve Ege Denizi’ndeki yaklaşımlarını kaleme almış, analiz etmiştim. Çok tepki alsam da bunları yazmak, tarihe not düşmek önemlidir kanımca. Esas olarak Türkiye’de yönetime gelmiş bulunan Avrasyacı derin devlet unsurlarının nasıl bir dış politika anlayışında olduklarını bugünkü haşin ve agresif Türkiye pozisyonlarından anlamak mümkün. Belirttiğim üzere, Türkiye Lausanne düzenine aykırı işler peşinde görünüyor. Bugün sosyal medyaya düşen bir videoda Doğu Perinçek, Ahmet Hakan’la olan bir programda doğu Akdeniz’de sorunların hukukla ve müzakerelerle değil, askeri güçle, hatta savaşla çözülebileceğini söylüyor. Perinçek İslamcı tayfanın ahmak meczuplarından biri değil. Öyle olsa yanıt da vermezdim zaten. Fakat bilindiği üzere rejimin derinleri, özellikle de donanmadaki askeri kanat, Mavi Vatan denen yayılmacı ve Lausanne Antlaşması’nın altını oyan bir pozisyonu Erdoğan ve çevresine dayatmış durumdalar. Her ne kadar Erdoğan Karadeniz’de doğalgaz bulundu şovu yaparak gaz da almaya çalışsa, “tanrılar kurban istiyor”. Derinlerden gelen sese kulak verdiğimizde, gelen ritmin savaş tamtamları olduğunu fark ediyoruz. Erdoğan da tabanının bu tür bir ortamda ekonomik sorunları, geçim sıkıntısını, işsizliği, çürümeyi falan düşünmeyeceğinin, neo-Osmanlı hayallere dalacağının farkında. Hatta muhalefet denen rejim partileri de, hararetle bu yayılmacı Mavi Vatan diskuruna sahip çıkıyor, onu kullanıyor. Dediğim gibi, ben yazılarımda gerçekleri yazdım ve uluslararası hukuk metinlerine göre - temel olarak Lausanne olmak üzere - Türkiye’nin söylem ve tezlerinin statükodan sapma olduğunu ve makul çizginin çok ama çok dışında olduğunu izah ettim. Bana sosyal medyadan yanıt yetiştirenlerin çoğu da Türkiye’yi korumaya çalışan, bugünkü yayılmacı yönelimi destekleyen kişiler. Ortak argümanlardan biri, Yunanistan’ın doğu Ege adalarını - Lausanne Antlaşması’na aykırı olarak - silahlandırmış olması. Bu konular çok teknik olmakla beraber, insanların bilgilendirilmesi için özetlenmeleri şart. Fakat ne kadar derine girersek o kadar daha fazla bilgi gerekiyor. Hak ve haksızlık ekseninden yaklaşıp, “Yahu Ege kocaman bir deniz! İki eşit parçaya bölsek ya!” türü bir yaklaşım, gerçeklerden kopuk! Dahası hakkaniyetli de değil. Devletlerin egemenlik hakları ve sınırları uluslararası ilişkiler ve uluslararası hukukun en önemli konularından biridir. Yunanistan’ın Ege adaları üzerindeki egemenlik hakları tartışılamaz. Türkiye’nin sorun olarak algıladığı şey, bazı Yunan adalarının Anadolu kıyı şeridine olan yakınlığıdır. Fakat bu, olan gerçekleri değiştirmiyor. Gökçeada, Bozcaada ve Tavşan Adaları ile Anadolu’ya 3 deniz milinden daha yakın ada, adacık ve kayalıklar hariç olmak üzere, Ege denizindeki bütün ada, adacık ve kayalıklar Yunanistan’a aittir. “Yahu bu da çok fazla ama!” türü kahvehane muhabbetini ciddiye almak mümkün değil. Sahip olunmayan toprak, ister anakara isterse ada olsun, fark etmez; size ait değildir. Nokta! Bu adaların Yunanistan’a intikali, uluslararası antlaşmalara göre gerçekleşti. Ayrıca dünün hadisesi de değil. 1923’te Lausanne Antlaşması imzalandı ve adalar Yunanistan’a kaldı. On İki Ada İtalya’nındı, İtalya savaşı kaybedince İkinci Dünya Savaşı ertesinde Paris Konferansı’nda bu adalar da Yunanistan’a geçti. Türkiye buna itiraz etmedi, zaten edecek uluslararası hukuk zemini de yoktu. Türkiye bu nedenle Paris’e delegasyon göndermeye bile gerek duymadı. Şimdi şunu tespit edelim. Adaların da anakaralar gibi kıta sahanlığı, karasuları ve münhasır ekonomik bölge hakları vardır. Bunu Türkiye kabul etmiyor. İyi de, bunun bir önemi yok. Ortada bir uluslararası hukuk kuralı var. Bu 1983 Deniz Hukuku Sözleşmesi’nde yazıyor. Evet, Ankara bu sözleşmeyi imzalamadı, dolayısıyla kendisi için bağlayıcı değil. Fakat bu aynı zamanda bir sözlü uluslararası hukuk kaidesidir. Dahası, adaların bu statülerini tanımamak, pratikte bir şeyi değiştirmez. Statüko budur. Statüko değişimini Yunanistan hiçbir zaman kabul etmeyecek. Durum 1945 sonrası Sovyetler’in Boğazlarda üs talep etmesi ve Kars ve Ardahan’ı istemelerine benziyor. Neden Türkiye bu talepleri kabul etmedi? Çünkü haklıydı! Bugün de Yunanistan bu Ege adalarının statüleri ve hakları konusunda haklı. Gelelim Ege adalarının silahlandırılması sorununa. Şimdi Yunanistan bunu ne zaman yaptı? Türkiye Ege Ordusu’nu kurduktan sonra! Türkiye’nin NATO kapsamı dışında tuttuğu Ege Ordusunu kurma nedeni nedir? Tümüyle Yunanistan’a yöneliktir bu ordu. Bu bir. İkincisi, Yunanistan’ın Ege adalarını silahlandırmasının diğer bir nedeni, 1974 Kıbrıs çıkartması sonrasında, tıpkı Kıbrıs gibi, Ege konularının da bir anda damdan düşer gibi gündeme getirilmeye başlanmasıdır. Oysa Ege sorunları denen şey, 1950 öncesinde yoktu. 1950’lerden sonra, özellikle Demokrat Parti, giderek daha pro-aktif bir dış politika izlemeye başladı. Kıbrıs bu nedenle Türk dış politikasının en temel mücadele alanlarından biri oldu. Yunanistan 1974 sonrasında Türkiye Kıbrıs’tan askeri varlığını çekmeyince ve adada eski Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasının gereği olan nizamı yeniden kurdurtmayınca tedirgin oldu. Dahası Türkiye KKTC’yi 1980’lerin başında, darbeci generallerin arzusu istikametinde kurdurunca, Türkiye uluslararası hukuk bakımından tümüyle işgalci konumuna düştü. Bugün Kırım’a olan Rus işgal ve ilhakını kınıyoruz, değil mi? İşte Türkiye’nin Kıbrıs’taki konumu budur. 1974 müdahalesini garantör devlet sıfatıyla gerçekleştiren Türkiye, kendisine o statüyü veren Londra ve Zürih Antlaşmalarının gereğini yapmadı. Oysa müdahalenin resmi amacı, Nikos Sampson’un EOKA’cılarla beraber yaptığı darbeyi etkisiz kılmaktı. Gerekçe buydu. Yani Kıbrıs anayasasını yeniden geçerli kılmak! Adada anayasal düzeni sağlamak! Yoksa o antlaşmalar kendisine adayı işgal etme ve Kıbrıs’ı bölme (taksim) olanağını Ankara’ya vermiyordu. Bu koşullarda Yunanistan Türkiye’nin Ege’de de benzeri bir tutum içine gireceğinden korktu. Ve adaları asgari savunmalarını sağlamak için silahlandırdı. Silahlandırma ne demektir? Yunan askerinin kendi adasını korumak için orada bulunmasıdır. Bugünkü yayılmacı Ankara rejimi tutumuna bakınca, Yunanistan’ın bu hamlesi gereksizdi diyebilir misiniz? Türkiye bugün alenen komşusunun egemenlik alanını tanımadığını ilan ediyor. Yunanistan bu koşullarda adalarını savunamayacak durumda olsa sizce bu Yunanistan’ın toprak bütünlüğü bakımından bir tehdit olmaz mıydı? Bakın, uluslararası politika aksiyon ve reaksiyon üzerinde ilerliyor. Türkiye aksiyon yaptı, şimdi bunun bir reaksiyona sebep olması kaçınılmaz. 1974 sonrası Kıbrıs’tan askerini çekmeyerek Türkiye statüko değişikliği yapmıştır. Bu aksiyondur. Yunanistan ise reaksiyon olarak Ege adalarını silahlandırmıştır. Türkiye 1974’ten beri bir başka ülkenin topraklarının yüzde kırkını askeri işgal altında tutuyor. Bunu söylememden rahatsız mı olunuyor? Üzgünüm ama gerçek budur. Ve bunu Annan Planı ile (adadan askeri çekmek ve Kıbrıs’ı yeniden birleştirmek) Ankara’daki bugünkü iktidar mümessilleri de zımnen kabul etmişlerdir. Şimdi Perinçek, sözcüsü olduğu grubun arzularını açıklıkla dile getirmiş. Ne diyor? Bu işi savaş çözer diyor! Buna katılıyor musunuz? Yanıt evetse, size kötü bir haberim var. Bu vatanseverlik falan değil. Bunun adına yayılmacılık derler. Meselenin temeli, iyi ve kötü arasındaki ince çizgidir. Türkiye bugün Lausanne düzeninin temellerini dinamitliyor. Bunu velev ki Yunanistan yapsa bile, Ankara’nın Lausanne Antlaşması’na tüm gücüyle sahip çıkması gerekirdi. Neden mi? Lausanne Sèvres Antlaşması’nı geçersiz kılan metindi de ondan! Lausanne olmazsa, Sèvres geçerlidir. Türkiye kendi varlık garantisi olan Lausanne metninden sıkılmışa benziyor. Fakat bu metnin alternatifi ne, hiç düşünmüyor. Kimse kusura bakmasın ama bu çok zekice bir pozisyon değildir. Dahası, bu hukuken ve ahlaken de zayıf bir pozisyondur. Daha da önemlisi bu pozisyon tehlikelidir. Ne için? Türkiye’nin o çok değer verdiğini söylediği toprak bütünlüğü için. Umarım Ankara’daki meczuplar ve bir avuç ikinci sınıf maceracı Enver Paşa profili subay ülkeyi ateşe atmaz.

  • @srfrg9707

    @srfrg9707

    Жыл бұрын

    Yunanistan'ın, UNCLOS anlaşmasında öngörülen hesaplamaları basitçe uygulayan pozisyonunda aşırı bir şey yok. Öte yandan Türkiye, Libya geçici hükümeti ile Yunanistan yokmuş gibi davranan bir MEB paylaşımına imza attı. Bu aşırı. Ayrıca Libya parlamentosu ve AB, geçiş hükümetinin yetkilerini aşan bu imzayı kınadı.

  • @Emrah.1
    @Emrah.1 Жыл бұрын

    Çözüm: iyi niyet ve diyalog. Tamamen zırva.

  • @nazimeyldrm3225

    @nazimeyldrm3225

    Жыл бұрын

    Yunanistan bundan anlamaz

  • @Exem.

    @Exem.

    Жыл бұрын

    Aynen kanka, Yunanistan'a diyeceğiz "anlaşmalara aykırı olarak silahlandırdığınız adalardan geri çekilin", onlar da diyecek "tamam".

  • @jackdanels3521

    @jackdanels3521

    Жыл бұрын

    sivil silahlanma ile bi adayı ele geçirip savaşı başlatmamız lazım gizli bir opersyon ile

  • @akatoruko
    @akatoruko Жыл бұрын

    Bu mesele artık çözülmeli yeter. Kozların paylaşılması gerekli. Bu iş sürekli birilerinin çıkarı olmaktan çıkmalı. Yunanistan sürekli Fransa'dan destek almayı kesmeli. Dişe diş göze göz.

  • @fortisetliberal1

    @fortisetliberal1

    Жыл бұрын

    Önden buyur yiğidim, buradan klavye bordo bereliği yapma! Savaşın ne olduğunu bilmeden atıp tutma!

  • @Karapence0

    @Karapence0

    Жыл бұрын

    Gerçek dünyadaki savas hoi4 değil kardeşim. Arkada binlerce yetim bırakmak demek. Türkiye haklarını hukukla korumalıdır.

  • @GOKTURKYAPIM

    @GOKTURKYAPIM

    Жыл бұрын

    @@Karapence0 Savaş Hoi4 değil evet. Sana bunu çok iyi öğretebilirim. Psikolojik harekat yaptığını sanan Yunan cakkalları siz, en önden ben gelecem siz yeterki adres verin. Size Hoi4 nasıl ögretecem merak etmeyin. Yunan dönmelerine fazla yaşam hakkı tanınıyor bu ülkede.

  • @GOKTURKYAPIM

    @GOKTURKYAPIM

    Жыл бұрын

    @@umutyusufkaya Sulh birileri senin olanı çalmaya çalışırken olmaz. İngiltere ve Fransa arasındaki anlaşmaya bak. Jersey Adası nerede aç bir bak. Fransa'nın MEB alanına aç bir bak. Bu Yunanlılar yapmaya çalıştıkları bu hırsızlıkların bedelini ödeyecekler. Çok çirkin hareketler yapıyorlar bu hareketleri kin ve nefret tohumları ekiyor. Uluslararası hukuktan dem vuruyorlar yaptıkları hiçbir şey uluslararası hukuka uymuyor. Bizden de kimse uymamızı beklemesin. İhlal eden onlar.

  • @dusuncediyalog1505

    @dusuncediyalog1505

    Жыл бұрын

    Ozde tarih..... Orta Asyadan yakarak - yikarak - katlederek geldigimiz andan baslar ....!! Talkan ve Curcanda hosgoru... dinine !! kilic hakki cercevesinde gecmek icin binlerce soydasimizi katlettiler !!! Teferruattir....Onemsizdir.... Allahin emridir.... Kanimiz yerde kalmadi ... On misli fazla, gavur, dinsiz, agnostik, mecusi, sapkin, kadim halklari katlettik .... Etkisiz hale getirdik !! Onceki kulturler, kadim halklar, tarihler, uygarliklar yok hukmundedir ...Kadim halklari, sinemalarda, filimlerde asagilamak - karalamak, vatansever sanatcilarimizin gorevidir !! Kurtlar vadisi - pusu destanlari....ulkumuzu... yolumuzu gosteriyor.Her konuda, sadece biz daima hakliyiz..... ve magduruz....Butun komsularimiz zaten dogustan kotudur....haindir..... Dunyada sadece biz yedi duvele karsi, ozde...kahramanlik destanlari yazariz ....3000 yillik Ege denizi, simdi Adalar denizi oldu ...?? Uluslararasi hukuk, imzaladigimiz antlasmalar A IHM mahkemesi, adalet, demokrasi, insan haklari, bize viz gelir....Suriyeyi yikmak - bolmek icin karistirdik ... Esasinda saldirganligimizin amaci Suriyenin toprak butunlugunu saglamaktir... !! Uzmanlarimiz... yazarlarimiz hergun anlatiyor....Boyle ahlaksiz - vicdansiz - tiyatrocu - cifte standartci - ilkesiz - saldirgan - agresif - dis ve ic politikaya ender rastlanilir ... !! Suriyeden sonra simdilik yeni hedef Yunanistan. Pahalilik, issizlik, somuru, yagma ,talan, yolsuzluk, ganimet, adaletsizlik, baski ve zulum politikalarini unuturmak icin, daima bizden daha zayif bir komsu hedef olmali !! Din ve altin tuccarlari, militarisler, irkcilar, neoosmanlici emperyalistler, sahte laikciler, konu yagma - talan - saldirma olunca, vatan icin omuz omuzadir.... !!! Dusunmeden, sorgulamadan, arastirmadan, carpitmalara, yalanlara, devlet politikasina, kolayca inanan, buyuk bir cahil, fanatik, gorgusuz, saygisiz kitlenin olmasi, algi ive dezenformasyon isimizi, epeyce kolaylastiriyor ...!!

  • @umitdemir82
    @umitdemir82 Жыл бұрын

    Farkland adaları ve kalıningrad örneği çok saçma olmuş

  • @USSenterprise74
    @USSenterprise74 Жыл бұрын

    Taraflı olduğu o kadar açıkki,Türkiye savaş yanlısıymış gibi Yunanlılar da savaş istemeyen barış yanlısı masumlar gibi göstermişsiniz.

  • @davidaxelos4678

    @davidaxelos4678

    3 ай бұрын

    If You could read, You would see who is pro wsr in the comments!😂

  • @kenanpars3395
    @kenanpars3395 Жыл бұрын

    Adalar denizindeki adalar anadolunun bir parçası yunanistanın değil.

  • @bulentkoyuncu4736

    @bulentkoyuncu4736

    Жыл бұрын

    Jeolog musunuz? Neye gore?

  • @serhat7924

    @serhat7924

    Жыл бұрын

    🇬🇷Yunan adaları Helenizmin ayrılmaz parçasıdır.

  • @kenanpars3395

    @kenanpars3395

    Жыл бұрын

    @@serhat7924içimizdeki yunanlarida gömecegiz.aşagilik yaratık

  • @GOKTURKYAPIM

    @GOKTURKYAPIM

    Жыл бұрын

    @@bulentkoyuncu4736 Sen jeologmusun? Neye göre Yunanlıların? Lozanda silah ve asker bulunmayacak şartı ile Yunanlılara bırakıldı ama anlaşmayı ihlal ettiniz. Adalar artık tartışmalıdır. Türkiye adalar üzerinde söz sahibidir. Her türlü saldırı ve müdafaa hakkı vardır. Yerin altından tüneller kazarak gene çıkarız biz adalara şimdi siz Yunan dönmeleri düşünsün. Dibimizde zaten hepsi. 😂

  • @GOKTURKYAPIM

    @GOKTURKYAPIM

    Жыл бұрын

    @@serhat7924 Helenizim 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'da defnedildi. Mezar tasınada R.İ.P yazdık. Helenizim huzur içinde uyuyor. Pantürkizm ve Neo Osmanlı var artık. Helenizim 🇬🇷👈🖕

  • @alexandra23370
    @alexandra23370 Жыл бұрын

    28/7/2022 CNN'e verdiği bir röportajda Mitsotakis, "Erdoğan için Osmanlı İmparatorluğu'ndansa Türk ekonomisini canlandırmaya çalışması daha iyidir" dedi. Bir şüphem var: Miçotakis'in bu röportajda söylediklerini Türk televizyonu yayınlamayacak.....😁😛

  • @marylu8573

    @marylu8573

    Жыл бұрын

    Ούτε εγώ το νομίζω

  • @katilcivciv2264

    @katilcivciv2264

    Жыл бұрын

    Evet.

  • @jackdanels3521

    @jackdanels3521

    3 ай бұрын

    whats the title of video on youtube?

  • @jumperayar3593
    @jumperayar3593 Жыл бұрын

    Çözüm ; iyi niyet ve diyalog :) Buna gülünür biz ne yapmamız gerektiğini biliyoruz ama başımızda lider yok.

  • @dronur6194

    @dronur6194

    Жыл бұрын

    Aynen 6 lı masadan güzel lider çıkar. Hatta kemal kilicdaroglu falan ne yapması gerektiğini bilir. Gider boyun eğer. Suriyede ırakta gereğini hangi lider yapıyor ?? utanmadan lider yok diyorsun ?

  • @esercom

    @esercom

    Жыл бұрын

    Sen yunansın galiba başınızda doğrudur lider yok maşa var Türkiye Devletini biliyon başında dünya lideri Recep Tayyip Erdoğan var yunanların korkulu rüyası

  • @seatyq1158
    @seatyq1158 Жыл бұрын

    Türk haber medyasının BBC de staj yapması gerekiyor kaliteli haber için

  • @sakirduruer8960

    @sakirduruer8960

    Жыл бұрын

    BBC News Türkçe nin bir önceki haberine bir göz atmalısın ondan sonra aptalca kıyaslamara kalkış. Önce insanlık stajı alsınlar sonra kaliteli haber stajı verirler.

  • @mehmettanr7591

    @mehmettanr7591

    Жыл бұрын

    Türk medyasını ben çaycı bile yapmam sen stajdan bahsediyorsun

  • @sakirduruer8960

    @sakirduruer8960

    Жыл бұрын

    @@Aiden.Caldwell gayet güzel haberleri olması (taraflı olduklarını değiştirmez), ekrana kendilerinin uygun gördükleri iki kişinin çıkarılması ile farklı bakış açıları sunulmaz ve sana her kesimin fikirlerini sunduğunu hissettiriyorlarsa bu durum sadece senin konu hakkında ne kadar boş olduğunu gösterir çünkü konuyu yorumlayacak tartacak bilgiden yoksunsun. Önüne atılan her kemiğe (inanma) havlama yani benim üsteki yanıtımın muhattabıda sen değilsin. Nitekim yorum yanıtı alabilmek için önce kendin (gerçek ismini yazacak kadar cesaretli) olmalısın sonra da insan! ucuz toplum siyaseti yapanları insan yerine pek koymuyorum kişisel algılama..

  • @giganotosaurus5826

    @giganotosaurus5826

    Жыл бұрын

    Bencede böyle taraflı haberleri örnek almalıyız

  • @mehmettanr7591

    @mehmettanr7591

    Жыл бұрын

    @@giganotosaurus5826 Tam olarak neresi taraflı hem Türkiye'den hemde Yunanistan'dan konuk almış söylediklerini yayınlamış gerçekten anlamadığım icin soruyorum hangi nokta taraflı idi

  • @mertdemir1160
    @mertdemir1160 Жыл бұрын

    Savunma için çok fazla, Türkiye için çok az. Bu cümle aklı başında olana yetiyor olması lazım ama anlayana

  • @handeyurt84
    @handeyurt84 Жыл бұрын

    anlaşmada geçmeyen şeyleri geçerli saymaya kalkan anlayış

  • @sakirduruer8960
    @sakirduruer8960 Жыл бұрын

    BBC News Türkçe nin gerçekten tarafsız gözle yapacağı bir ege sorunu videosunu (gelmeyeceğini bile bile) dört gözle bekliyorum. Konuk olarak konuyla ilgilenen Cihat Yaycı paşayı çağıramamak bile konuya yaklaşımınızı açıklıyor. İnsan soruyor insan düşünüyor BBC News Türkçe de bir tane ülkesini seven türk insanı yok mu? Yoksa bu tür kanallara girebilmenin ön şartı vicdanınızı satmak mı?

  • @yudaosh-ida

    @yudaosh-ida

    Жыл бұрын

    Ön şart bilimum yabancı lise ve kolej mezunu olmak

  • @Kaanunver48

    @Kaanunver48

    Жыл бұрын

    Aynen kardesim a haber yayinciligi yapmaliydi

  • @emregundogan6992

    @emregundogan6992

    Жыл бұрын

    Girenler gelenikle turk olmayan ama turkce bilip turkiyede yasiyanlardir misal turkiyede yasiyan rumlar veya gurculer onlar turkiyenin menfaati umrunda deyil

  • @esercom

    @esercom

    Жыл бұрын

    Bu kanallarda çalışmanın şartı ecnebiden daha fazla Türkiye düşmanı olmalısın benim gördüğüm kadarıyla

  • @claros7687

    @claros7687

    Жыл бұрын

    Cem Gürdeniz paşa gelseydi eğer..

  • @rovsenmazanov6495
    @rovsenmazanov6495 Жыл бұрын

    Turkiyenin dusmeni Azerbaycanin dusmenidi bu savas Azerbaycaninda savasi saylir. Cun ki biz tek Devletik 🇦🇿❤️🇹🇷

  • @ramazankaratas_tr

    @ramazankaratas_tr

    Жыл бұрын

    Azerbaycan'a saldırmaya yeltenen herkes Türkiye'yi karşısında bulunur özellikle Rus itleri...

  • @ufukatesci9617

    @ufukatesci9617

    Жыл бұрын

    artık iki devletin birleşip tek çatı altında yaşama vakti gelmiştir.

  • @rovsenmazanov6495

    @rovsenmazanov6495

    Жыл бұрын

    @@ufukatesci9617 eynen dogru. Gucumuze guc qatmiw olacayiq. 💪👍

  • @izachu904

    @izachu904

    Жыл бұрын

    @@ufukatesci9617 boş konuşmak kolay . sor bakalim kardeş aliyev ailesi petrolu verecek mı

  • @Kurt-us7rz
    @Kurt-us7rz Жыл бұрын

    Uluslararası Deniz hukukuna göre adaların kıta sahanlığı olmaz onu da duyamadım... Yani Türkiye tezlerinde sonuna kadar haklı...

  • @user-od5qs7sx2b

    @user-od5qs7sx2b

    Жыл бұрын

    Adalarinda kita sahanliĝi var..biraz geri galdin ,,,oku

  • @Usak64patriotikocaklari
    @Usak64patriotikocaklari Жыл бұрын

    Bravooo: Hulusi Akar: "Bu silahlamalar kime karsi? Yani normal savunma icin cok fazla Türkiye icin cok az"

  • @user-od5qs7sx2b

    @user-od5qs7sx2b

    Жыл бұрын

    Peki izmir de ege ordusu kime karsi?

  • @dusuncediyalog1505

    @dusuncediyalog1505

    Жыл бұрын

    zde tarih..... Orta Asyadan yakarak - yikarak - katlederek geldigimiz andan baslar ....!! Talkan ve Curcanda hosgoru... dinine !! kilic hakki cercevesinde gecmek icin binlerce soydasimizi katlettiler !!! Teferruattir....Onemsizdir.... Allahin emridir.... Kanimiz yerde kalmadi ... On misli fazla, gavur, dinsiz, agnostik, mecusi, sapkin, kadim halklari katlettik .... Etkisiz hale getirdik !! Onceki kulturler, kadim halklar, tarihler, uygarliklar yok hukmundedir ...Kadim halklari, sinemalarda, filimlerde asagilamak - karalamak, vatansever sanatcilarimizin gorevidir !! Kurtlar vadisi - pusu destanlari....ulkumuzu... yolumuzu gosteriyor.Her konuda, sadece biz daima hakliyiz..... ve magduruz....Butun komsularimiz zaten dogustan kotudur....haindir..... Dunyada sadece biz yedi duvele karsi, ozde...kahramanlik destanlari yazariz ....3000 yillik Ege denizi, simdi Adalar denizi oldu ...?? Uluslararasi hukuk, imzaladigimiz antlasmalar A IHM mahkemesi, adalet, demokrasi, insan haklari, bize viz gelir....Suriyeyi yikmak - bolmek icin karistirdik ... Esasinda saldirganligimizin amaci Suriyenin toprak butunlugunu saglamaktir... !! Uzmanlarimiz... yazarlarimiz hergun anlatiyor....Boyle ahlaksiz - vicdansiz - tiyatrocu - cifte standartci - ilkesiz - saldirgan - agresif - dis ve ic politikaya ender rastlanilir ... !! Suriyeden sonra simdilik yeni hedef Yunanistan. Pahalilik, issizlik, somuru, yagma ,talan, yolsuzluk, ganimet, adaletsizlik, baski ve zulum politikalarini unuturmak icin, daima bizden daha zayif bir komsu hedef olmali !! Din ve altin tuccarlari, militarisler, irkcilar, neoosmanlici emperyalistler, sahte laikciler, konu yagma - talan - saldirma olunca, vatan icin omuz omuzadir.... !!! Dusunmeden, sorgulamadan, arastirmadan, carpitmalara, yalanlara, devlet politikasina, kolayca inanan, buyuk bir cahil, fanatik, gorgusuz, saygisiz kitlenin olmasi, algi ive dezenformasyon isimizi, epeyce kolaylastiriyor ...!!

  • @huseyinonganaydogdu1189

    @huseyinonganaydogdu1189

    Жыл бұрын

    @@user-od5qs7sx2b ya milleti kandıracaklarını sanıyorlar.

  • @Usak64patriotikocaklari

    @Usak64patriotikocaklari

    Жыл бұрын

    @@user-od5qs7sx2b Ilaki savas mi istiyorsunuz siz yaa?? Hayde ree malaka....

  • @Usak64patriotikocaklari

    @Usak64patriotikocaklari

    Жыл бұрын

    @@user-od5qs7sx2b AHAHHAHAHA Gamisou poutana güzel bir JOKE ;) siz devam edin öyle ;) yavas yavas - yani sika sika sizi halledecez.

  • @Homeros6
    @Homeros6 Жыл бұрын

    Osmanlı da dahil olmak üzere Türkiye tarihinde maalesef denizler konusunda hep başarısız olduğumuzu gözlüyorum. Umarım sert yöntemler yerine barışçıl ve müzakereci yöntemler kullanılır.

  • @places-travelvideos4k335
    @places-travelvideos4k335 Жыл бұрын

    cok iyi özetlenmis tesekkürler

  • @Rwayne-
    @Rwayne- Жыл бұрын

    O değil de, videoda aşırı emek var ve çok özenli hazırlanmış; bir ton animasyon, geçiş efekti, görseller, videolar derken güzel bir derleme çıkmış ortaya. Emeğinize sağlık.

  • @tarkyordem2647

    @tarkyordem2647

    Жыл бұрын

    Para.

  • @halukdenizmedet5905

    @halukdenizmedet5905

    Жыл бұрын

    Vox Atlas'tan örnek almışlar, ingilizceniz varsa orayı da takip etmenizi öneririm.

  • @mehmetalioz6041
    @mehmetalioz6041 Жыл бұрын

    Bu video BBC International'da da yayınlanacak mı?

  • @ebubekircagrsen7824

    @ebubekircagrsen7824

    Жыл бұрын

    sanmam

  • @Kaanunver48

    @Kaanunver48

    Жыл бұрын

    Sence international bir haber mi bu?

  • @gokdenizinan
    @gokdenizinan Жыл бұрын

    Art niyetli hazırlanmış bir program olduğu İngiltere adası ve Rusya topraklarını söylerken açıkça belli ediyor

  • @hakanisitmez4597
    @hakanisitmez4597 Жыл бұрын

    Konuyu Falkland ile benzeterek aslında kimin tarafında olduğunuzu göstermiş oldunuz.

  • @loremipsum3147

    @loremipsum3147

    Жыл бұрын

    Biz saldırıp aldık siz de saldırın diyorlar galiba :D

  • @Ali-tz5xc

    @Ali-tz5xc

    Жыл бұрын

    güzel bir örnek

  • @muhittinsahin1699
    @muhittinsahin1699 Жыл бұрын

    Yunanistan kurulduğundan bu güne Garnizon Devlet seviyesini aşamadı.. Ege'nin Kızıldenizden Odeseya uzanan bir deniz yolunun parçası olduğunu , Ege'de kara suları konusunun tüm Karadeniz üikelerini ilgilendirdiğini görmemeleri, akıl tutulması gibi. İngilizler bunu onlara anlatmalı. Uluslararası ticaret yollarında sınırsız egemenlik mantıklımıdır.

  • @srfrg9707

    @srfrg9707

    Жыл бұрын

    Bu deniz yolunun Türk sularından geçmesine aldırmayın. Yunan sularından geçmesini neden sorun ediyorsunuz? Yunanistan navigasyonu yasaklamak niyetinde değil. Aksi takdirde, Yunanistan ve Kıbrıs, kuruluşundan bu yana Avrupa Birliği'ne üye olmayı başarmışlardır. Türkiye başarısız oldu. Ne söylediğini düşün.

  • Жыл бұрын

    Falkland adaları için ingiltere ve arjantin arasında bir savaş çıktıgını unutmayın. O savaş gelecek

  • @Kalpak1354ej

    @Kalpak1354ej

    Ай бұрын

    Aman savaş istemez. Adalar Yunan'ın olsun. Kimsenin toprağında gözüm yok şahsen.Bu mevzular da çözülmeyecek mevzular değil , iki tarafta seçim malzemesi olarak kullanıyor , umarım bir şey çıkmaz.

  • @josefmartin34
    @josefmartin34 Жыл бұрын

    Çözüm: herkes anakarasına yakın olan adaları alsın olsun bitsin 😉

  • @katerinatsoliakou235

    @katerinatsoliakou235

    Жыл бұрын

    Γιατί ήρθε η Ελλάδα να πάρει το σπίτι σου;;; Γιατί θες να κλέψεις το δικό μας.τα νησιά είναι ΕΛΛΗΝΙΚΆ.

  • @askosefamerve

    @askosefamerve

    Жыл бұрын

    Arası?

  • @hierapolice20

    @hierapolice20

    Жыл бұрын

    @@askosefamerveuluslar arASI serbest bölge diye bişey var

  • @ArmanSahin72
    @ArmanSahin729 күн бұрын

    Türkiye bu konuda haklı, kimse nefes borusunun kesilmesini istemez, ben Türkiye nin yerinde olsam karasularını Lozan sözleşmesi gereği 3 mil yapar idim, ayrıca muvazalı 200 yakın ada, adacık vede kayalık var, Osmanlı nın devamı olan Türkiye, anlaşmalar dışında kalan adalar ve kayalıklara doğal olarak sahiptir. Umarım yunanlı dostlar aklını başına alır, yoksa azalan nüfusu ve AB ye güvenerek bir çılgınlık yapmaz, yapar ise KKTC örnek olur.

  • @onurdandir
    @onurdandir Жыл бұрын

    Sorunun temeli 12 ada ve tr yakın adaların tr egemenliğinde olmaması. Yunanistan bu ada ve adacıkların hepsini tr ye devrettiği takdirde adil ve eşit bir paylaşım olacak ve sorun ortadan kalkacaktır.

  • @davidaxelos4678

    @davidaxelos4678

    3 ай бұрын

    😂😂😂

  • @muratkeskin2278
    @muratkeskin2278 Жыл бұрын

    Mükemmelsiniz

  • @muammercanaltnok9816
    @muammercanaltnok9816 Жыл бұрын

    Bence tek yol var evet biraz ütopik ama inonu'nun lozandaki teklifini tekrarlamak. Yani Anadolu'ya yakın adaların kendi icislerinde bağımsız olması şartıyla Türkiye'ye bırakılması. Bunlar Rodos, istankoy, susam, sakız, midilli, Kızılhisar, sömbeki ve birkac küçük ada daha.

  • @yusufaydn1075

    @yusufaydn1075

    Жыл бұрын

    Aslında bu iki taraf için de kötü bir durum. Türkiye tarafından bakarsan her gelen siyasi parti oradan gelen turizm gelirlerini önemsemiş. Şuan turizm bakanı bizzat kendisi adalara turist taşımakta. Keza Süleyman demirel hükümeti zamanında da bu tarz bir durum vardı. Hatta 1974 de dahi bu durumlar ve harekat tartışılırken bölgede turistik faaliyetlerin devam etmesi önemsenmiş. Bu adaları türkiyeye vermek Türkiye'ye ekonomik olarak hem yük getirir hem de gelir kaybetmesini sağlar. Ayrıca tekrar altyapıların kurulması, Türkiye topraklarından su ve elektrik boruları döşenmesi, insanların gidip gelmesi için turistik olan tekne seferleri yerine daha ulaşım odaklı vapur seferleri düzenlenmesi vs. Şuan Türkiye hükümeti buna sıcak bakmaz. Yunanistan tarafından olaya bakarsan da aynı. Adamlar bu kadar alt yapı yapmışlar oralara. Sen adaları adamlardan alırsan demezler mi hocam biz buraları kalkındırdık, halkına iyi baktık, alt yapı yaptık. Üstüne oradaki halk da Avrupa vatandaşlığı varken bu durumda Türkiye'ye bağlanmayı tercih etmez. Tabiki söylediğin şey doğru ve mantıklı. Ama işler maalesef öyle yürümüyor.

  • @eraywayne2165

    @eraywayne2165

    Жыл бұрын

    he he bırakılır

  • @atakanpayman

    @atakanpayman

    Жыл бұрын

    @@yusufaydn1075 ekonomik açıdan Türkiye'ye aşırı büyük bir yük getireceğini sanmıyorum. Buradaki temel kazanç adaları almak değil, Ege meselesinin sona ermesi. İki ülke eğer bir konuda anlaşırsa gerilim biter, Ege'de iş birliği, ortak projeler vesaire artar. Ha, Yunanistan böyle bir anlaşmaya sıcak bakmaz diye düşünüyorum. Fakat zaman zaman adalar parayla alınamaz mı diye düşünmedim değil. Daha birkaç sene önce Trump, Danimarka'dan Grönland'ı alma teklifinde bulunmuştu mesela, reddettiler o ayrı.

  • Жыл бұрын

    @@atakanpayman Alaska yi da satmislardi. Fakat zamâninda. Şu an kimse satmaz ki bize asla satmaz.

  • @huseyinonganaydogdu1189

    @huseyinonganaydogdu1189

    Жыл бұрын

    Gokceada ve Bozcaada'ya noldu, adamlar mal mi?

  • @handeyurt84
    @handeyurt84 Жыл бұрын

    adamların hukuksal argümanları efsane ama neymiş silahsızlanma sözleşmesi değiller böyle inceleme yaparsak anlaşma denen şeyler bambaşka şeyler olur. barış anlaşması denen sevr bir imparatorluğu parçalama anlaşmasıdır örneğin vs vs

  • @yakutistan1
    @yakutistan1 Жыл бұрын

    Güzel hazırlanmış ama çok dağınık anlatılmış daha iyi yalın olabilirdi

  • @kerem2008
    @kerem2008 Жыл бұрын

    Yunanistan bir ada devleti değildir tüm iddaları boş dünya önünde bunu anlatmak ve bu sorunu halletmek zorundayız

  • @srfrg9707

    @srfrg9707

    Жыл бұрын

    Kesinlikle hiçbir şeyi değiştirmez. Adalar her durumda kıtalarla aynı haklara sahiptir : UNCLOS Bölüm 8 Madde 121.2 (...) bir adanın karasuları, bitişik bölgesi, münhasır ekonomik bölgesi ve kıta sahanlığı, Sözleşmenin diğer kara topraklarına uygulanan hükümlerine göre sınırlandırılmıştır.

  • @recepbayraktar1535

    @recepbayraktar1535

    11 ай бұрын

    ​@@srfrg9707Türkiye taraf mı bu sözleşmeye?

  • @brucewillis2603
    @brucewillis2603 Жыл бұрын

    İlk kez derli toplu bir bilgi gördüm. Elinize sağlık

  • @aslindayok.22
    @aslindayok.22 Жыл бұрын

    Gözlüklü adam ne çok konuştu be

  • @nuriyes7792
    @nuriyes7792 Жыл бұрын

    Tbmmde dediysek silahlandırın bunu baz alıyırsanız şimdi de bırakın diyoruz.

  • @abdulhamid65
    @abdulhamid65 Жыл бұрын

    ismet adaları verdi verdi

  • @onderates5805
    @onderates5805 Жыл бұрын

    Zamanı geldiğinde anakaranızıda adalarımızıda sizden geri alacağız umarım halen o gün geldiğinde o konumda olursunuz 👍

  • @DaimonaC

    @DaimonaC

    Жыл бұрын

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΧΑΑ 💦🔫🤣

  • @mehmetkaya5651

    @mehmetkaya5651

    Жыл бұрын

    Bana öyle geliyor ki Kürdistan ile beraber ege ve İstanbulu da kaybedeceksiniz.

  • @hlianakatsivelou9543

    @hlianakatsivelou9543

    12 күн бұрын

    😂😂😂😂😂 bek

  • @alican61426
    @alican61426 Жыл бұрын

    Şu adaları Yunan’a bırakanlara yazıklar olsun. Yüzerek gideceğim yerler Yunanistan’ın. İnşallah tekrar adaların ana vatana katıldığını görürüz

  • @barancanimbaran

    @barancanimbaran

    11 ай бұрын

    birader adalrı bırakan italyanlar

  • @bariserenn

    @bariserenn

    6 ай бұрын

    İtalya'ya mı yazıklar olsun 🤔

  • @hlianakatsivelou9543

    @hlianakatsivelou9543

    12 күн бұрын

    Cok beklersin😅😅

  • @mehmetsengoz4586
    @mehmetsengoz4586 Жыл бұрын

    Demilitarisations kelimesinin Türkçe çevirisi askerden arındırılmıştır , silahsızlandırmak değil , BBC Türkçe servisinin bunu bilmemesi mümkün değildir. Lütfen haberlerinizi yaparken daha dikkatli olmanız gerektiğini hatırlatmak isterim

  • @adavapuru9901
    @adavapuru9901 Жыл бұрын

    Bir Besim Tibuk vecizesi der ki; "Bu Rumlar anca sopadan anlar".

  • @davidaxelos4678

    @davidaxelos4678

    3 ай бұрын

    Besim the idiot really said thait?😂

  • @esercom
    @esercom Жыл бұрын

    Sağır ismet tarihi fırsatı kaçırıp adaları elimizden kaçırdıysa da tekrar alacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

  • @faikguroglu4605
    @faikguroglu4605 Жыл бұрын

    Bu durumda ortalık her an karışabilir bu kadar yakın adalar karşı tarafa bırakılamaz vesselam.

  • @kaanaslan3003
    @kaanaslan3003 Жыл бұрын

    Baklavayı konuşmadınız

  • @hayrettinkiraz6372
    @hayrettinkiraz6372 Жыл бұрын

    Türkiye'yi Asya'nın en batısı ilan ederken Ukrayna ve Rusya'nın bir kısmını Avrupa'nın içine almak bende doğu ile batı neye göre belirleniyor sorusunun ortaya çıkmasına neden oluyor

  • @MrBetabit

    @MrBetabit

    Жыл бұрын

    Batı, eski Yunanlılar tarafından geliştirilen batı düşüncesinin kısa adıdır. Doğu, eski Çin'e atfedilir.

  • @enesdamanl3165

    @enesdamanl3165

    Жыл бұрын

    Jeoloji bilimine göre belirleniyor. Jeoloji de çok net bir şekilde Türkiye, Asya kıtasının uzantısıdır diyor. Ki böyle olmasında fayda da vardır.

  • @hayrettinkiraz6372

    @hayrettinkiraz6372

    Жыл бұрын

    @@enesdamanl3165 Edirne Tekirdağ Kırklareli İstanbul dörtlüsü de Asya'nın uzantısı mi oluyo o zaman

  • @hayrettinkiraz6372

    @hayrettinkiraz6372

    Жыл бұрын

    @@enesdamanl3165 İzmir'i zikretmiyorum bile anladın sen tarihi ve siyasi espriyi

  • @hayrettinkiraz6372

    @hayrettinkiraz6372

    Жыл бұрын

    @@enesdamanl3165 madem jeoloji diyorsun Ukrayna ve taaaaaaaaa Moskova'ya kadar mı uzanıyor Avrupa kıtası jeolojik olarak

  • @fatihvinsmoke4847
    @fatihvinsmoke4847 Жыл бұрын

    Tek cözüm misaki millidir.

  • @mehmetcetindag9301

    @mehmetcetindag9301

    Жыл бұрын

    İşte o dediğin yani Türk milletinin menfaatine olan şey M. Kemal’in Lozanına ihanet demek

  • @oynatalim.ugurcum9594
    @oynatalim.ugurcum9594 Жыл бұрын

    Seferogullari telli oğulları filmi vardi yesil vadi icin kavga ediyorlardı ama ikisinede yar olmamisti

  • @SerkanSevnc
    @SerkanSevnc Жыл бұрын

    Videoyu izlemedim. Ana sayfam da ismine takılıp yorum yazma gereği duydum. Yunanistan anlaşamıyor. Türkiye'yi de içine katıp biraz algı oyunu gibi geldi. Aslında başlık şu şekilde olmalıydı.... " Ege sorunu : Yunanistan Neden Anlaşmayı Bozuyor ve Adaları Silahlandırıyor ? " Doğru başlık bu olmalıydı. Ama maalesef ki tarafsız medyacılığı BBC de yapamıyor. Bu başlık altındaki videonuzu izlememe gerek dahi duymadım.

  • @srfrg9707

    @srfrg9707

    Жыл бұрын

    Birincisi, Lozan Antlaşması askersizleştirmeden bahsetmiyor. İkincisi, Birleşmiş Milletler Şartı, meşru müdafaa hakkının devredilemez bir hak olduğunu söylüyor. Kıbrıs silahsızlandırıldı. Türkiye 1974'te işgal etti ve BM kararlarına rağmen işgal etmeye devam ediyor. Bu, Yunanistan'a adalarını savunması için tüm hakları verir. Üçüncüsü, Türk parlamentosu bir Cassus Belli'yi kabul etti ve son zamanlarda Türk cumhurbaşkanı resmen "geceleri aniden gelmek" tehdidinde bulundu. Komşusu tarafından resmen tehdit edilen bir devlet, savaşa hazırlanmak zorundadır. Askeri gerilimin tek sorumlusu Türkiye'dir. Dünyanın bütün başkentleri Yunanlılarla aynı fikirde.

  • @yavuzkaraoglanogullar5693
    @yavuzkaraoglanogullar5693 Жыл бұрын

    Tarafsız diyen dangozlar haritada bile yunanistan tüm avrupa ile maviye boyanmışken , türkiye sarıya , orta doğuda kırmızı ve bence yunanistanin tüm avrupa ile maviye boyanması bile bir taraflılık

  • @hasanalibildik8729

    @hasanalibildik8729

    Жыл бұрын

    Avrupa birliğinde olduklari için olabilir mi knk

  • @USSenterprise74

    @USSenterprise74

    Жыл бұрын

    @@hasanalibildik8729 Rusya ne zaman Avrupa birliğine katıldı?

  • @hasanalibildik8729

    @hasanalibildik8729

    Жыл бұрын

    @@USSenterprise74 kapak için demiştim videoda rusyada varmış avrupa kıtasındaki ülkeler mavi asya ülkeleri için kırmızı renk kullanılmış videoya özel ise türkiye ve yunanistanın renklerini daha açık hale getirmişler daha önce kullanılan hazır bir grafiği video için kullanmış editör arkadaş algı yapacak olsalar rusyayı mavi göstermezler emin olun

  • @srfrg9707

    @srfrg9707

    Жыл бұрын

    Yunanistan, Avrupa Birliği'nin bir parçasıdır. Bu bir gerçek.

  • @sisyphos3802
    @sisyphos3802 Жыл бұрын

    Türkiye yunanistanla savaşa girmeden bu sular durulmaz! bu savaş kaçınılmaz ama ne zaman

  • @youkurban

    @youkurban

    Жыл бұрын

    lozan anlaşması 2023 geri vermese bende en az 1-2 yıl türk-yunan ege deniz adalar, akdeniz ve kıbrıs sınır savaş çıkabilir.

  • @history_repeats8201

    @history_repeats8201

    Жыл бұрын

    Yunanistan tüm Rafale ve F-35'i aldıktan sonra

  • @USSenterprise74

    @USSenterprise74

    Жыл бұрын

    @@history_repeats8201 iyi Türkçe biliyorsun tebrik ederim baya militan gibi yorum yazıyorsun

  • @npchugyewugye4641

    @npchugyewugye4641

    Жыл бұрын

    @@USSenterprise74 Arkadas kurt galiba yunan gibi davraniyor

  • @hlianakatsivelou9543

    @hlianakatsivelou9543

    12 күн бұрын

    ​@@history_repeats8201Yunanistan ucaklari aldığından beri Türkiye yaklaşımıyor😅😅

  • @mm2649
    @mm2649 Жыл бұрын

    Bu videonun İngilizcesi ya da Almancası var mı acaba? Yani... bu sorun Avrupa'daki insanlar da anlasa iyi olur. Orda media hep Türkiye durup dururken huzursuzluk cıkartıyor gibi gösteriyor da....en az İngilizce altyazılar yapsanız iyi olur.

  • @mdgn01
    @mdgn01 Жыл бұрын

    3:09 denizin 15 mil genişliğinde olması dışında sıkıntı yok

  • @mustafayigitsafak9076
    @mustafayigitsafak9076 Жыл бұрын

    İnanılmaz taraflı habercilik

  • @Onurbey89
    @Onurbey89 Жыл бұрын

    Çok kaliteli bir içerik için teşekkürler BBC Türkçe

  • @chingizalasgarov2617
    @chingizalasgarov2617 Жыл бұрын

    İktisadi və harp gücüne bakar, olay bu. Sonra havlama değil, qıkı bile çıkamaz, kimsenin.🇹🇷🇦🇿

  • @srfrg9707
    @srfrg9707 Жыл бұрын

    Kastellorizo ​​adası Yunanistan'a 600 km uzaklıkta değil. ama Yunanistan'dan sıfır km.

  • @emincancelikten1535
    @emincancelikten1535 Жыл бұрын

    EGE DENİZİ DEĞİL. !!! ADALAR DENİZİ

  • @h.abigailyucel4370

    @h.abigailyucel4370

    Жыл бұрын

    Maymunca konuşmayı bilmiyorlar sizler gibi.

  • @history_repeats8201

    @history_repeats8201

    Жыл бұрын

    Yunanlılar 3000 yıldır bu adalarda yaşıyor. Birkaç faşist Türk'ün isim değiştirmesinin bir fark yaratacağını düşünüyor musunuz? Hitler ve Mussolini de Avrupa'da birkaç yerin adını değiştirdi. Sonuç neydi?

  • Жыл бұрын

    @@history_repeats8201 amerika'da binlerce yıldır kızılderililere aitti. ancak birkaç yüzyıl içinde bak bakalım hiçbir eser kaldı mı her şeyini değiştirdiler. toprağı kim kazandıysa o hükmeder ve değiştirir yol al

  • @hamzayaprak4497

    @hamzayaprak4497

    Жыл бұрын

    @@history_repeats8201 validen faşist. Türkiye istese 50'lerden beri dibindeki adaları yunanın kafasına vura vura alır, Kıbrıs'ta hakkı olarak yaptığı gibi. eğer dediğin gibi foşik olsaydı yapardı bunu

  • @talhadurmaz3042

    @talhadurmaz3042

    Жыл бұрын

    @@history_repeats8201 3000 yıldır adalar'da yaşadıkları filan yok. Hint-Avrupa toplulukları o dönem anca ayrışmaya başlıyordu. O dönemler Mikenler yeni yeni ana kara'ya iniyordu.

  • @mehmettanr7591
    @mehmettanr7591 Жыл бұрын

    Ege denizi yerine adalar denizi cümlesini kullanın ege denizini kullanırsanız yunanistanın hakimiyetini kabul etmiş olursunuz. Mustafa Kemal Atatürk

  • @nevameclup5251

    @nevameclup5251

    Жыл бұрын

    Ne demek oluyor bu ege demek neden aakımcalı

  • @history_repeats8201

    @history_repeats8201

    Жыл бұрын

    Yunanlılar 3000 yıldır bu adalarda yaşıyor. Birkaç faşist Türk'ün isim değiştirmesinin bir fark yaratacağını düşünüyor musunuz? Hitler ve Mussolini de Avrupa'da birkaç yerin adını değiştirdi. Sonuç neydi?

  • @mehmettanr7591

    @mehmettanr7591

    Жыл бұрын

    @@history_repeats8201 Dedelerini denize döken adam böyle söylüyorsa vardır bir bildiği şimdi kaybol

  • @mehmettanr7591

    @mehmettanr7591

    Жыл бұрын

    @@nevameclup5251 Biraz uzunca bir konu detaylı araştırman gerek ama en kaba tabirle katil Yunanlıların kullandığı bir isim ataturkte katiller ile aynı safta olmamamız için bunu önermiştir

  • @suatproductions

    @suatproductions

    Жыл бұрын

    @@history_repeats8201 Öyle bir fark eder ki aklın bile almaz. Bugün Hindistan'da küçük yaşlarda olan kesim bile iyi seviyede İngilizce konuşuyor. Türk devletine Hitler ve türevleri gibi faşist benzetmelerini yapmaman için son kez uyarıyorum.

  • @gonulozturkler3036
    @gonulozturkler3036 Жыл бұрын

    Hava ve kara sahaları paraleldir

  • @PresidentofX
    @PresidentofX2 ай бұрын

    Türkiye hakkını arayamıyır. Çok geç davranıyoruz. Çıkarın deniz. Milini 12 ye havayıda 10 a

  • @mdgn01
    @mdgn01 Жыл бұрын

    14:17 bu adam videonun başında yunanistanın 12 mile çıkarma hakkı var diyordu(deniz mil bu arada) yunanistan 12 mil yaparsa Türkiye nasıl 12 mil yapsın?

  • @davidaxelos4678

    @davidaxelos4678

    Жыл бұрын

    Midline! If the distance is less than 24, divide it.

  • @mdgn01

    @mdgn01

    Жыл бұрын

    @@davidaxelos4678 yes the best way is this but the agean sea is nearly 17 mile and If greece makes its maritime jurisdiction area 12 nautical miles, 70% of the sea belongs to greece and less area is left for turkey, but the man in this video says greece can do it

  • @mdgn01

    @mdgn01

    Жыл бұрын

    @@davidaxelos4678 the true distance is nearly 8,571 428 57 but greece makes his area 12 mile

  • @murcanlat
    @murcanlat Жыл бұрын

    Ege denizi değil , Adalar denizi,

  • @e.v3832

    @e.v3832

    Жыл бұрын

    yav he he, ege bolgesinin adina adalar bolgesi yapalim o zaman🤣

  • @murcanlat

    @murcanlat

    Жыл бұрын

    @@e.v3832 Batı Anadolu bölgesi :)

  • @loremipsum3147

    @loremipsum3147

    Жыл бұрын

    @@e.v3832 orta okulda coğrafya derslerini ektin mi naptın

  • @muratkara9465
    @muratkara9465 Жыл бұрын

    Nedense en çok seçime yakın gönderme geldi😁😁

  • @emincanvarlkl3683
    @emincanvarlkl3683 Жыл бұрын

    Bbc türkçe Türkiye'de MAVİ VATAN isimlendirmesiyle kıta sahanlığımızı kamuoyuna duyuran Cem Gürdeniz ile neden röportaj yapmadı acaba.

  • @ysti6552
    @ysti6552 Жыл бұрын

    Doğu Akdeniz’de çözüm ne? |Prof. MEHMET EFE ÇAMAN PhD. Daha önceki yazılarımda Türkiye’nin doğu Akdeniz ve Ege Denizi’ndeki yaklaşımlarını kaleme almış, analiz etmiştim. Çok tepki alsam da bunları yazmak, tarihe not düşmek önemlidir kanımca. Esas olarak Türkiye’de yönetime gelmiş bulunan Avrasyacı derin devlet unsurlarının nasıl bir dış politika anlayışında olduklarını bugünkü haşin ve agresif Türkiye pozisyonlarından anlamak mümkün. Belirttiğim üzere, Türkiye Lausanne düzenine aykırı işler peşinde görünüyor. Bugün sosyal medyaya düşen bir videoda Doğu Perinçek, Ahmet Hakan’la olan bir programda doğu Akdeniz’de sorunların hukukla ve müzakerelerle değil, askeri güçle, hatta savaşla çözülebileceğini söylüyor. Perinçek İslamcı tayfanın ahmak meczuplarından biri değil. Öyle olsa yanıt da vermezdim zaten. Fakat bilindiği üzere rejimin derinleri, özellikle de donanmadaki askeri kanat, Mavi Vatan denen yayılmacı ve Lausanne Antlaşması’nın altını oyan bir pozisyonu Erdoğan ve çevresine dayatmış durumdalar. Her ne kadar Erdoğan Karadeniz’de doğalgaz bulundu şovu yaparak gaz da almaya çalışsa, “tanrılar kurban istiyor”. Derinlerden gelen sese kulak verdiğimizde, gelen ritmin savaş tamtamları olduğunu fark ediyoruz. Erdoğan da tabanının bu tür bir ortamda ekonomik sorunları, geçim sıkıntısını, işsizliği, çürümeyi falan düşünmeyeceğinin, neo-Osmanlı hayallere dalacağının farkında. Hatta muhalefet denen rejim partileri de, hararetle bu yayılmacı Mavi Vatan diskuruna sahip çıkıyor, onu kullanıyor. Dediğim gibi, ben yazılarımda gerçekleri yazdım ve uluslararası hukuk metinlerine göre - temel olarak Lausanne olmak üzere - Türkiye’nin söylem ve tezlerinin statükodan sapma olduğunu ve makul çizginin çok ama çok dışında olduğunu izah ettim. Bana sosyal medyadan yanıt yetiştirenlerin çoğu da Türkiye’yi korumaya çalışan, bugünkü yayılmacı yönelimi destekleyen kişiler. Ortak argümanlardan biri, Yunanistan’ın doğu Ege adalarını - Lausanne Antlaşması’na aykırı olarak - silahlandırmış olması. Bu konular çok teknik olmakla beraber, insanların bilgilendirilmesi için özetlenmeleri şart. Fakat ne kadar derine girersek o kadar daha fazla bilgi gerekiyor. Hak ve haksızlık ekseninden yaklaşıp, “Yahu Ege kocaman bir deniz! İki eşit parçaya bölsek ya!” türü bir yaklaşım, gerçeklerden kopuk! Dahası hakkaniyetli de değil. Devletlerin egemenlik hakları ve sınırları uluslararası ilişkiler ve uluslararası hukukun en önemli konularından biridir. Yunanistan’ın Ege adaları üzerindeki egemenlik hakları tartışılamaz. Türkiye’nin sorun olarak algıladığı şey, bazı Yunan adalarının Anadolu kıyı şeridine olan yakınlığıdır. Fakat bu, olan gerçekleri değiştirmiyor. Gökçeada, Bozcaada ve Tavşan Adaları ile Anadolu’ya 3 deniz milinden daha yakın ada, adacık ve kayalıklar hariç olmak üzere, Ege denizindeki bütün ada, adacık ve kayalıklar Yunanistan’a aittir. “Yahu bu da çok fazla ama!” türü kahvehane muhabbetini ciddiye almak mümkün değil. Sahip olunmayan toprak, ister anakara isterse ada olsun, fark etmez; size ait değildir. Nokta! Bu adaların Yunanistan’a intikali, uluslararası antlaşmalara göre gerçekleşti. Ayrıca dünün hadisesi de değil. 1923’te Lausanne Antlaşması imzalandı ve adalar Yunanistan’a kaldı. On İki Ada İtalya’nındı, İtalya savaşı kaybedince İkinci Dünya Savaşı ertesinde Paris Konferansı’nda bu adalar da Yunanistan’a geçti. Türkiye buna itiraz etmedi, zaten edecek uluslararası hukuk zemini de yoktu. Türkiye bu nedenle Paris’e delegasyon göndermeye bile gerek duymadı. Şimdi şunu tespit edelim. Adaların da anakaralar gibi kıta sahanlığı, karasuları ve münhasır ekonomik bölge hakları vardır. Bunu Türkiye kabul etmiyor. İyi de, bunun bir önemi yok. Ortada bir uluslararası hukuk kuralı var. Bu 1983 Deniz Hukuku Sözleşmesi’nde yazıyor. Evet, Ankara bu sözleşmeyi imzalamadı, dolayısıyla kendisi için bağlayıcı değil. Fakat bu aynı zamanda bir sözlü uluslararası hukuk kaidesidir. Dahası, adaların bu statülerini tanımamak, pratikte bir şeyi değiştirmez. Statüko budur. Statüko değişimini Yunanistan hiçbir zaman kabul etmeyecek. Durum 1945 sonrası Sovyetler’in Boğazlarda üs talep etmesi ve Kars ve Ardahan’ı istemelerine benziyor. Neden Türkiye bu talepleri kabul etmedi? Çünkü haklıydı! Bugün de Yunanistan bu Ege adalarının statüleri ve hakları konusunda haklı. Gelelim Ege adalarının silahlandırılması sorununa. Şimdi Yunanistan bunu ne zaman yaptı? Türkiye Ege Ordusu’nu kurduktan sonra! Türkiye’nin NATO kapsamı dışında tuttuğu Ege Ordusunu kurma nedeni nedir? Tümüyle Yunanistan’a yöneliktir bu ordu. Bu bir. İkincisi, Yunanistan’ın Ege adalarını silahlandırmasının diğer bir nedeni, 1974 Kıbrıs çıkartması sonrasında, tıpkı Kıbrıs gibi, Ege konularının da bir anda damdan düşer gibi gündeme getirilmeye başlanmasıdır. Oysa Ege sorunları denen şey, 1950 öncesinde yoktu. 1950’lerden sonra, özellikle Demokrat Parti, giderek daha pro-aktif bir dış politika izlemeye başladı. Kıbrıs bu nedenle Türk dış politikasının en temel mücadele alanlarından biri oldu. Yunanistan 1974 sonrasında Türkiye Kıbrıs’tan askeri varlığını çekmeyince ve adada eski Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasının gereği olan nizamı yeniden kurdurtmayınca tedirgin oldu. Dahası Türkiye KKTC’yi 1980’lerin başında, darbeci generallerin arzusu istikametinde kurdurunca, Türkiye uluslararası hukuk bakımından tümüyle işgalci konumuna düştü. Bugün Kırım’a olan Rus işgal ve ilhakını kınıyoruz, değil mi? İşte Türkiye’nin Kıbrıs’taki konumu budur. 1974 müdahalesini garantör devlet sıfatıyla gerçekleştiren Türkiye, kendisine o statüyü veren Londra ve Zürih Antlaşmalarının gereğini yapmadı. Oysa müdahalenin resmi amacı, Nikos Sampson’un EOKA’cılarla beraber yaptığı darbeyi etkisiz kılmaktı. Gerekçe buydu. Yani Kıbrıs anayasasını yeniden geçerli kılmak! Adada anayasal düzeni sağlamak! Yoksa o antlaşmalar kendisine adayı işgal etme ve Kıbrıs’ı bölme (taksim) olanağını Ankara’ya vermiyordu. Bu koşullarda Yunanistan Türkiye’nin Ege’de de benzeri bir tutum içine gireceğinden korktu. Ve adaları asgari savunmalarını sağlamak için silahlandırdı. Silahlandırma ne demektir? Yunan askerinin kendi adasını korumak için orada bulunmasıdır. Bugünkü yayılmacı Ankara rejimi tutumuna bakınca, Yunanistan’ın bu hamlesi gereksizdi diyebilir misiniz? Türkiye bugün alenen komşusunun egemenlik alanını tanımadığını ilan ediyor. Yunanistan bu koşullarda adalarını savunamayacak durumda olsa sizce bu Yunanistan’ın toprak bütünlüğü bakımından bir tehdit olmaz mıydı? Bakın, uluslararası politika aksiyon ve reaksiyon üzerinde ilerliyor. Türkiye aksiyon yaptı, şimdi bunun bir reaksiyona sebep olması kaçınılmaz. 1974 sonrası Kıbrıs’tan askerini çekmeyerek Türkiye statüko değişikliği yapmıştır. Bu aksiyondur. Yunanistan ise reaksiyon olarak Ege adalarını silahlandırmıştır. Türkiye 1974’ten beri bir başka ülkenin topraklarının yüzde kırkını askeri işgal altında tutuyor. Bunu söylememden rahatsız mı olunuyor? Üzgünüm ama gerçek budur. Ve bunu Annan Planı ile (adadan askeri çekmek ve Kıbrıs’ı yeniden birleştirmek) Ankara’daki bugünkü iktidar mümessilleri de zımnen kabul etmişlerdir. Şimdi Perinçek, sözcüsü olduğu grubun arzularını açıklıkla dile getirmiş. Ne diyor? Bu işi savaş çözer diyor! Buna katılıyor musunuz? Yanıt evetse, size kötü bir haberim var. Bu vatanseverlik falan değil. Bunun adına yayılmacılık derler. Meselenin temeli, iyi ve kötü arasındaki ince çizgidir. Türkiye bugün Lausanne düzeninin temellerini dinamitliyor. Bunu velev ki Yunanistan yapsa bile, Ankara’nın Lausanne Antlaşması’na tüm gücüyle sahip çıkması gerekirdi. Neden mi? Lausanne Sèvres Antlaşması’nı geçersiz kılan metindi de ondan! Lausanne olmazsa, Sèvres geçerlidir. Türkiye kendi varlık garantisi olan Lausanne metninden sıkılmışa benziyor. Fakat bu metnin alternatifi ne, hiç düşünmüyor. Kimse kusura bakmasın ama bu çok zekice bir pozisyon değildir. Dahası, bu hukuken ve ahlaken de zayıf bir pozisyondur. Daha da önemlisi bu pozisyon tehlikelidir. Ne için? Türkiye’nin o çok değer verdiğini söylediği toprak bütünlüğü için. Umarım Ankara’daki meczuplar ve bir avuç ikinci sınıf maceracı Enver Paşa profili subay ülkeyi ateşe atmaz.

  • @pinarkaraoglu3938

    @pinarkaraoglu3938

    Жыл бұрын

    Paylasim icin cok tesekkürler. Bu haberdeki kiskirtici sacmaliktan sonra konuyla ilgili düzgün bir bilgi edinebildigime sevindim acikcasi.

  • @ysti6552

    @ysti6552

    Жыл бұрын

    @@pinarkaraoglu3938 It is difficult find the truth of Turkey Leaders. I suggest you Reading alone International Law. I am Yunnan, And You don't trust me.

  • @kalepark2434

    @kalepark2434

    Жыл бұрын

    Tebrikler "okumak cehaleti alır, eşeklik baki kalır" ı ispat ettiniz .

  • @ysti6552

    @ysti6552

    Жыл бұрын

    @@kalepark2434 Sen de okumalısın. Okumak sizi medeni yapar.

  • @kalepark2434

    @kalepark2434

    Жыл бұрын

    @@ysti6552 Demek istediğimi anladınız siz, gerisi laf-u güzaf.

  • @suleymanokay1573
    @suleymanokay1573 Жыл бұрын

    Turkey-Greece maritime border has been deliberately drawn with problems. Turkish territorial waters have been tried to be restricted with islands, which cannot be considered contrary to reason and science.

  • @ysti6552

    @ysti6552

    Жыл бұрын

    Doğu Akdeniz’de çözüm ne? |Prof. MEHMET EFE ÇAMAN PhD. Daha önceki yazılarımda Türkiye’nin doğu Akdeniz ve Ege Denizi’ndeki yaklaşımlarını kaleme almış, analiz etmiştim. Çok tepki alsam da bunları yazmak, tarihe not düşmek önemlidir kanımca. Esas olarak Türkiye’de yönetime gelmiş bulunan Avrasyacı derin devlet unsurlarının nasıl bir dış politika anlayışında olduklarını bugünkü haşin ve agresif Türkiye pozisyonlarından anlamak mümkün. Belirttiğim üzere, Türkiye Lausanne düzenine aykırı işler peşinde görünüyor. Bugün sosyal medyaya düşen bir videoda Doğu Perinçek, Ahmet Hakan’la olan bir programda doğu Akdeniz’de sorunların hukukla ve müzakerelerle değil, askeri güçle, hatta savaşla çözülebileceğini söylüyor. Perinçek İslamcı tayfanın ahmak meczuplarından biri değil. Öyle olsa yanıt da vermezdim zaten. Fakat bilindiği üzere rejimin derinleri, özellikle de donanmadaki askeri kanat, Mavi Vatan denen yayılmacı ve Lausanne Antlaşması’nın altını oyan bir pozisyonu Erdoğan ve çevresine dayatmış durumdalar. Her ne kadar Erdoğan Karadeniz’de doğalgaz bulundu şovu yaparak gaz da almaya çalışsa, “tanrılar kurban istiyor”. Derinlerden gelen sese kulak verdiğimizde, gelen ritmin savaş tamtamları olduğunu fark ediyoruz. Erdoğan da tabanının bu tür bir ortamda ekonomik sorunları, geçim sıkıntısını, işsizliği, çürümeyi falan düşünmeyeceğinin, neo-Osmanlı hayallere dalacağının farkında. Hatta muhalefet denen rejim partileri de, hararetle bu yayılmacı Mavi Vatan diskuruna sahip çıkıyor, onu kullanıyor. Dediğim gibi, ben yazılarımda gerçekleri yazdım ve uluslararası hukuk metinlerine göre - temel olarak Lausanne olmak üzere - Türkiye’nin söylem ve tezlerinin statükodan sapma olduğunu ve makul çizginin çok ama çok dışında olduğunu izah ettim. Bana sosyal medyadan yanıt yetiştirenlerin çoğu da Türkiye’yi korumaya çalışan, bugünkü yayılmacı yönelimi destekleyen kişiler. Ortak argümanlardan biri, Yunanistan’ın doğu Ege adalarını - Lausanne Antlaşması’na aykırı olarak - silahlandırmış olması. Bu konular çok teknik olmakla beraber, insanların bilgilendirilmesi için özetlenmeleri şart. Fakat ne kadar derine girersek o kadar daha fazla bilgi gerekiyor. Hak ve haksızlık ekseninden yaklaşıp, “Yahu Ege kocaman bir deniz! İki eşit parçaya bölsek ya!” türü bir yaklaşım, gerçeklerden kopuk! Dahası hakkaniyetli de değil. Devletlerin egemenlik hakları ve sınırları uluslararası ilişkiler ve uluslararası hukukun en önemli konularından biridir. Yunanistan’ın Ege adaları üzerindeki egemenlik hakları tartışılamaz. Türkiye’nin sorun olarak algıladığı şey, bazı Yunan adalarının Anadolu kıyı şeridine olan yakınlığıdır. Fakat bu, olan gerçekleri değiştirmiyor. Gökçeada, Bozcaada ve Tavşan Adaları ile Anadolu’ya 3 deniz milinden daha yakın ada, adacık ve kayalıklar hariç olmak üzere, Ege denizindeki bütün ada, adacık ve kayalıklar Yunanistan’a aittir. “Yahu bu da çok fazla ama!” türü kahvehane muhabbetini ciddiye almak mümkün değil. Sahip olunmayan toprak, ister anakara isterse ada olsun, fark etmez; size ait değildir. Nokta! Bu adaların Yunanistan’a intikali, uluslararası antlaşmalara göre gerçekleşti. Ayrıca dünün hadisesi de değil. 1923’te Lausanne Antlaşması imzalandı ve adalar Yunanistan’a kaldı. On İki Ada İtalya’nındı, İtalya savaşı kaybedince İkinci Dünya Savaşı ertesinde Paris Konferansı’nda bu adalar da Yunanistan’a geçti. Türkiye buna itiraz etmedi, zaten edecek uluslararası hukuk zemini de yoktu. Türkiye bu nedenle Paris’e delegasyon göndermeye bile gerek duymadı. Şimdi şunu tespit edelim. Adaların da anakaralar gibi kıta sahanlığı, karasuları ve münhasır ekonomik bölge hakları vardır. Bunu Türkiye kabul etmiyor. İyi de, bunun bir önemi yok. Ortada bir uluslararası hukuk kuralı var. Bu 1983 Deniz Hukuku Sözleşmesi’nde yazıyor. Evet, Ankara bu sözleşmeyi imzalamadı, dolayısıyla kendisi için bağlayıcı değil. Fakat bu aynı zamanda bir sözlü uluslararası hukuk kaidesidir. Dahası, adaların bu statülerini tanımamak, pratikte bir şeyi değiştirmez. Statüko budur. Statüko değişimini Yunanistan hiçbir zaman kabul etmeyecek. Durum 1945 sonrası Sovyetler’in Boğazlarda üs talep etmesi ve Kars ve Ardahan’ı istemelerine benziyor. Neden Türkiye bu talepleri kabul etmedi? Çünkü haklıydı! Bugün de Yunanistan bu Ege adalarının statüleri ve hakları konusunda haklı. Gelelim Ege adalarının silahlandırılması sorununa. Şimdi Yunanistan bunu ne zaman yaptı? Türkiye Ege Ordusu’nu kurduktan sonra! Türkiye’nin NATO kapsamı dışında tuttuğu Ege Ordusunu kurma nedeni nedir? Tümüyle Yunanistan’a yöneliktir bu ordu. Bu bir. İkincisi, Yunanistan’ın Ege adalarını silahlandırmasının diğer bir nedeni, 1974 Kıbrıs çıkartması sonrasında, tıpkı Kıbrıs gibi, Ege konularının da bir anda damdan düşer gibi gündeme getirilmeye başlanmasıdır. Oysa Ege sorunları denen şey, 1950 öncesinde yoktu. 1950’lerden sonra, özellikle Demokrat Parti, giderek daha pro-aktif bir dış politika izlemeye başladı. Kıbrıs bu nedenle Türk dış politikasının en temel mücadele alanlarından biri oldu. Yunanistan 1974 sonrasında Türkiye Kıbrıs’tan askeri varlığını çekmeyince ve adada eski Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasının gereği olan nizamı yeniden kurdurtmayınca tedirgin oldu. Dahası Türkiye KKTC’yi 1980’lerin başında, darbeci generallerin arzusu istikametinde kurdurunca, Türkiye uluslararası hukuk bakımından tümüyle işgalci konumuna düştü. Bugün Kırım’a olan Rus işgal ve ilhakını kınıyoruz, değil mi? İşte Türkiye’nin Kıbrıs’taki konumu budur. 1974 müdahalesini garantör devlet sıfatıyla gerçekleştiren Türkiye, kendisine o statüyü veren Londra ve Zürih Antlaşmalarının gereğini yapmadı. Oysa müdahalenin resmi amacı, Nikos Sampson’un EOKA’cılarla beraber yaptığı darbeyi etkisiz kılmaktı. Gerekçe buydu. Yani Kıbrıs anayasasını yeniden geçerli kılmak! Adada anayasal düzeni sağlamak! Yoksa o antlaşmalar kendisine adayı işgal etme ve Kıbrıs’ı bölme (taksim) olanağını Ankara’ya vermiyordu. Bu koşullarda Yunanistan Türkiye’nin Ege’de de benzeri bir tutum içine gireceğinden korktu. Ve adaları asgari savunmalarını sağlamak için silahlandırdı. Silahlandırma ne demektir? Yunan askerinin kendi adasını korumak için orada bulunmasıdır. Bugünkü yayılmacı Ankara rejimi tutumuna bakınca, Yunanistan’ın bu hamlesi gereksizdi diyebilir misiniz? Türkiye bugün alenen komşusunun egemenlik alanını tanımadığını ilan ediyor. Yunanistan bu koşullarda adalarını savunamayacak durumda olsa sizce bu Yunanistan’ın toprak bütünlüğü bakımından bir tehdit olmaz mıydı? Bakın, uluslararası politika aksiyon ve reaksiyon üzerinde ilerliyor. Türkiye aksiyon yaptı, şimdi bunun bir reaksiyona sebep olması kaçınılmaz. 1974 sonrası Kıbrıs’tan askerini çekmeyerek Türkiye statüko değişikliği yapmıştır. Bu aksiyondur. Yunanistan ise reaksiyon olarak Ege adalarını silahlandırmıştır. Türkiye 1974’ten beri bir başka ülkenin topraklarının yüzde kırkını askeri işgal altında tutuyor. Bunu söylememden rahatsız mı olunuyor? Üzgünüm ama gerçek budur. Ve bunu Annan Planı ile (adadan askeri çekmek ve Kıbrıs’ı yeniden birleştirmek) Ankara’daki bugünkü iktidar mümessilleri de zımnen kabul etmişlerdir. Şimdi Perinçek, sözcüsü olduğu grubun arzularını açıklıkla dile getirmiş. Ne diyor? Bu işi savaş çözer diyor! Buna katılıyor musunuz? Yanıt evetse, size kötü bir haberim var. Bu vatanseverlik falan değil. Bunun adına yayılmacılık derler. Meselenin temeli, iyi ve kötü arasındaki ince çizgidir. Türkiye bugün Lausanne düzeninin temellerini dinamitliyor. Bunu velev ki Yunanistan yapsa bile, Ankara’nın Lausanne Antlaşması’na tüm gücüyle sahip çıkması gerekirdi. Neden mi? Lausanne Sèvres Antlaşması’nı geçersiz kılan metindi de ondan! Lausanne olmazsa, Sèvres geçerlidir. Türkiye kendi varlık garantisi olan Lausanne metninden sıkılmışa benziyor. Fakat bu metnin alternatifi ne, hiç düşünmüyor. Kimse kusura bakmasın ama bu çok zekice bir pozisyon değildir. Dahası, bu hukuken ve ahlaken de zayıf bir pozisyondur. Daha da önemlisi bu pozisyon tehlikelidir. Ne için? Türkiye’nin o çok değer verdiğini söylediği toprak bütünlüğü için. Umarım Ankara’daki meczuplar ve bir avuç ikinci sınıf maceracı Enver Paşa profili subay ülkeyi ateşe atmaz.

  • @yagizz5421

    @yagizz5421

    Жыл бұрын

    @@ysti6552 Yunanistan'ın o adalar konusunda hakimiyete sahip olduğu doğrudur fakat Türkiye bu sahipliği tanımama gibi bir şey yapmıyor. adaların silahsızlandirilmasi, savunduğunuz Lozan antlaşması'nda geçer ve bunun gerekçe olarak gösterdiğiniz Kıbrıs Barış harekatı ile hiçbir ilgisi alakası yoktur. Kıbrıs harekatının yapılması adaların silahlandirilmasina hiçbir gerekçe göstermez çünkü lozanda böyle bir madde yoktur. Şimdi de Kıbrıs'ın birleşme konusuna geliyoruz. Kıbrıs ile Kırım arasında hiçbir ortak nokta yoktur Kıbrıs orada Türklere karşı olan soykırımlar ve Yunanistan ile birleşmek isteyenlerin sonucunda olmuş bir harekattır. Kısacası Kıbrıs'ın tek bir ülke olarak birleşme fikrinin saçmalığı, Kıbrıs'ta ki olaylardan yola çıkarak kanıtlanmıştır. Kırım ise buradaki "Kıbrıs adasını Yunanistan geçirirse" alternatifi gibi düşünülebilir çünkü Rusya Kırım'da ki Ruslara karşı hiçbir saldırı girişimi olmamasına rağmen sadece hükümete güvensizliğinden dolayı kırımı ayrılıkçı *milisler* yardımı ile ele geçirmiştir. Yayılmacı politika kısmına gelirsek Türkiye asla Yunanistan'ı adaları işgal etmekle tehdit etmedi. Türkiye Yunanistan'ı adaların silahlandirilmasi konusunda defalarca uyarmasina ve elinde antlaşma olmasına rağmen Yunanistan adaları silahlandırmaya devam etti (İngiltere ve Fransa'nın adaların silahlandirilmasi konusunda kesin kararları var.).

  • @ysti6552

    @ysti6552

    Жыл бұрын

    @@yagizz5421 Doğu Akdeniz’de çözüm ne? |Prof. MEHMET EFE ÇAMAN PhD. Daha önceki yazılarımda Türkiye’nin doğu Akdeniz ve Ege Denizi’ndeki yaklaşımlarını kaleme almış, analiz etmiştim. Çok tepki alsam da bunları yazmak, tarihe not düşmek önemlidir kanımca. Esas olarak Türkiye’de yönetime gelmiş bulunan Avrasyacı derin devlet unsurlarının nasıl bir dış politika anlayışında olduklarını bugünkü haşin ve agresif Türkiye pozisyonlarından anlamak mümkün. Belirttiğim üzere, Türkiye Lausanne düzenine aykırı işler peşinde görünüyor. Bugün sosyal medyaya düşen bir videoda Doğu Perinçek, Ahmet Hakan’la olan bir programda doğu Akdeniz’de sorunların hukukla ve müzakerelerle değil, askeri güçle, hatta savaşla çözülebileceğini söylüyor. Perinçek İslamcı tayfanın ahmak meczuplarından biri değil. Öyle olsa yanıt da vermezdim zaten. Fakat bilindiği üzere rejimin derinleri, özellikle de donanmadaki askeri kanat, Mavi Vatan denen yayılmacı ve Lausanne Antlaşması’nın altını oyan bir pozisyonu Erdoğan ve çevresine dayatmış durumdalar. Her ne kadar Erdoğan Karadeniz’de doğalgaz bulundu şovu yaparak gaz da almaya çalışsa, “tanrılar kurban istiyor”. Derinlerden gelen sese kulak verdiğimizde, gelen ritmin savaş tamtamları olduğunu fark ediyoruz. Erdoğan da tabanının bu tür bir ortamda ekonomik sorunları, geçim sıkıntısını, işsizliği, çürümeyi falan düşünmeyeceğinin, neo-Osmanlı hayallere dalacağının farkında. Hatta muhalefet denen rejim partileri de, hararetle bu yayılmacı Mavi Vatan diskuruna sahip çıkıyor, onu kullanıyor. Dediğim gibi, ben yazılarımda gerçekleri yazdım ve uluslararası hukuk metinlerine göre - temel olarak Lausanne olmak üzere - Türkiye’nin söylem ve tezlerinin statükodan sapma olduğunu ve makul çizginin çok ama çok dışında olduğunu izah ettim. Bana sosyal medyadan yanıt yetiştirenlerin çoğu da Türkiye’yi korumaya çalışan, bugünkü yayılmacı yönelimi destekleyen kişiler. Ortak argümanlardan biri, Yunanistan’ın doğu Ege adalarını - Lausanne Antlaşması’na aykırı olarak - silahlandırmış olması. Bu konular çok teknik olmakla beraber, insanların bilgilendirilmesi için özetlenmeleri şart. Fakat ne kadar derine girersek o kadar daha fazla bilgi gerekiyor. Hak ve haksızlık ekseninden yaklaşıp, “Yahu Ege kocaman bir deniz! İki eşit parçaya bölsek ya!” türü bir yaklaşım, gerçeklerden kopuk! Dahası hakkaniyetli de değil. Devletlerin egemenlik hakları ve sınırları uluslararası ilişkiler ve uluslararası hukukun en önemli konularından biridir. Yunanistan’ın Ege adaları üzerindeki egemenlik hakları tartışılamaz. Türkiye’nin sorun olarak algıladığı şey, bazı Yunan adalarının Anadolu kıyı şeridine olan yakınlığıdır. Fakat bu, olan gerçekleri değiştirmiyor. Gökçeada, Bozcaada ve Tavşan Adaları ile Anadolu’ya 3 deniz milinden daha yakın ada, adacık ve kayalıklar hariç olmak üzere, Ege denizindeki bütün ada, adacık ve kayalıklar Yunanistan’a aittir. “Yahu bu da çok fazla ama!” türü kahvehane muhabbetini ciddiye almak mümkün değil. Sahip olunmayan toprak, ister anakara isterse ada olsun, fark etmez; size ait değildir. Nokta! Bu adaların Yunanistan’a intikali, uluslararası antlaşmalara göre gerçekleşti. Ayrıca dünün hadisesi de değil. 1923’te Lausanne Antlaşması imzalandı ve adalar Yunanistan’a kaldı. On İki Ada İtalya’nındı, İtalya savaşı kaybedince İkinci Dünya Savaşı ertesinde Paris Konferansı’nda bu adalar da Yunanistan’a geçti. Türkiye buna itiraz etmedi, zaten edecek uluslararası hukuk zemini de yoktu. Türkiye bu nedenle Paris’e delegasyon göndermeye bile gerek duymadı. Şimdi şunu tespit edelim. Adaların da anakaralar gibi kıta sahanlığı, karasuları ve münhasır ekonomik bölge hakları vardır. Bunu Türkiye kabul etmiyor. İyi de, bunun bir önemi yok. Ortada bir uluslararası hukuk kuralı var. Bu 1983 Deniz Hukuku Sözleşmesi’nde yazıyor. Evet, Ankara bu sözleşmeyi imzalamadı, dolayısıyla kendisi için bağlayıcı değil. Fakat bu aynı zamanda bir sözlü uluslararası hukuk kaidesidir. Dahası, adaların bu statülerini tanımamak, pratikte bir şeyi değiştirmez. Statüko budur. Statüko değişimini Yunanistan hiçbir zaman kabul etmeyecek. Durum 1945 sonrası Sovyetler’in Boğazlarda üs talep etmesi ve Kars ve Ardahan’ı istemelerine benziyor. Neden Türkiye bu talepleri kabul etmedi? Çünkü haklıydı! Bugün de Yunanistan bu Ege adalarının statüleri ve hakları konusunda haklı. Gelelim Ege adalarının silahlandırılması sorununa. Şimdi Yunanistan bunu ne zaman yaptı? Türkiye Ege Ordusu’nu kurduktan sonra! Türkiye’nin NATO kapsamı dışında tuttuğu Ege Ordusunu kurma nedeni nedir? Tümüyle Yunanistan’a yöneliktir bu ordu. Bu bir. İkincisi, Yunanistan’ın Ege adalarını silahlandırmasının diğer bir nedeni, 1974 Kıbrıs çıkartması sonrasında, tıpkı Kıbrıs gibi, Ege konularının da bir anda damdan düşer gibi gündeme getirilmeye başlanmasıdır. Oysa Ege sorunları denen şey, 1950 öncesinde yoktu. 1950’lerden sonra, özellikle Demokrat Parti, giderek daha pro-aktif bir dış politika izlemeye başladı. Kıbrıs bu nedenle Türk dış politikasının en temel mücadele alanlarından biri oldu. Yunanistan 1974 sonrasında Türkiye Kıbrıs’tan askeri varlığını çekmeyince ve adada eski Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasının gereği olan nizamı yeniden kurdurtmayınca tedirgin oldu. Dahası Türkiye KKTC’yi 1980’lerin başında, darbeci generallerin arzusu istikametinde kurdurunca, Türkiye uluslararası hukuk bakımından tümüyle işgalci konumuna düştü. Bugün Kırım’a olan Rus işgal ve ilhakını kınıyoruz, değil mi? İşte Türkiye’nin Kıbrıs’taki konumu budur. 1974 müdahalesini garantör devlet sıfatıyla gerçekleştiren Türkiye, kendisine o statüyü veren Londra ve Zürih Antlaşmalarının gereğini yapmadı. Oysa müdahalenin resmi amacı, Nikos Sampson’un EOKA’cılarla beraber yaptığı darbeyi etkisiz kılmaktı. Gerekçe buydu. Yani Kıbrıs anayasasını yeniden geçerli kılmak! Adada anayasal düzeni sağlamak! Yoksa o antlaşmalar kendisine adayı işgal etme ve Kıbrıs’ı bölme (taksim) olanağını Ankara’ya vermiyordu. Bu koşullarda Yunanistan Türkiye’nin Ege’de de benzeri bir tutum içine gireceğinden korktu. Ve adaları asgari savunmalarını sağlamak için silahlandırdı. Silahlandırma ne demektir? Yunan askerinin kendi adasını korumak için orada bulunmasıdır. Bugünkü yayılmacı Ankara rejimi tutumuna bakınca, Yunanistan’ın bu hamlesi gereksizdi diyebilir misiniz? Türkiye bugün alenen komşusunun egemenlik alanını tanımadığını ilan ediyor. Yunanistan bu koşullarda adalarını savunamayacak durumda olsa sizce bu Yunanistan’ın toprak bütünlüğü bakımından bir tehdit olmaz mıydı? Bakın, uluslararası politika aksiyon ve reaksiyon üzerinde ilerliyor. Türkiye aksiyon yaptı, şimdi bunun bir reaksiyona sebep olması kaçınılmaz. 1974 sonrası Kıbrıs’tan askerini çekmeyerek Türkiye statüko değişikliği yapmıştır. Bu aksiyondur. Yunanistan ise reaksiyon olarak Ege adalarını silahlandırmıştır. Türkiye 1974’ten beri bir başka ülkenin topraklarının yüzde kırkını askeri işgal altında tutuyor. Bunu söylememden rahatsız mı olunuyor? Üzgünüm ama gerçek budur. Ve bunu Annan Planı ile (adadan askeri çekmek ve Kıbrıs’ı yeniden birleştirmek) Ankara’daki bugünkü iktidar mümessilleri de zımnen kabul etmişlerdir. Şimdi Perinçek, sözcüsü olduğu grubun arzularını açıklıkla dile getirmiş. Ne diyor? Bu işi savaş çözer diyor! Buna katılıyor musunuz? Yanıt evetse, size kötü bir haberim var. Bu vatanseverlik falan değil. Bunun adına yayılmacılık derler. Meselenin temeli, iyi ve kötü arasındaki ince çizgidir. Türkiye bugün Lausanne düzeninin temellerini dinamitliyor. Bunu velev ki Yunanistan yapsa bile, Ankara’nın Lausanne Antlaşması’na tüm gücüyle sahip çıkması gerekirdi. Neden mi? Lausanne Sèvres Antlaşması’nı geçersiz kılan metindi de ondan! Lausanne olmazsa, Sèvres geçerlidir. Türkiye kendi varlık garantisi olan Lausanne metninden sıkılmışa benziyor. Fakat bu metnin alternatifi ne, hiç düşünmüyor. Kimse kusura bakmasın ama bu çok zekice bir pozisyon değildir. Dahası, bu hukuken ve ahlaken de zayıf bir pozisyondur. Daha da önemlisi bu pozisyon tehlikelidir. Ne için? Türkiye’nin o çok değer verdiğini söylediği toprak bütünlüğü için. Umarım Ankara’daki meczuplar ve bir avuç ikinci sınıf maceracı Enver Paşa profili subay ülkeyi ateşe atmaz.

  • @ysti6552

    @ysti6552

    Жыл бұрын

    @@yagizz5421 Sen deli misin. İsrail Mısır'a ordusunu nereye koyacağını soracak. Suudi Arabistan, Katar'a ordusunu nereye koyacağını soracak. Devlet ve uluslararası hukukun ne olduğunu bilmeyen psikopatlarsınız. Kaç yaşındasın;

  • @yagizz5421

    @yagizz5421

    Жыл бұрын

    @@ysti6552 aynı yazıyı kopyala yapıştır yapmışsın. şaka mısın?

  • @liberrest8816
    @liberrest8816 Жыл бұрын

    Akıl var mantık var. 600 km uzakta ki ada nasıl sizin olabilir ? Kime yakınsa onun olmali

  • @yuruyenucak2804

    @yuruyenucak2804

    Жыл бұрын

    Türkiye hristiyan ortodoks bir devlet olsaydı senin dediğin olurdu.

  • @davidaxelos4678

    @davidaxelos4678

    Жыл бұрын

    So You mean Kars should be Greek? True, it's close to Meis!🤣🤣🤣

  • @liberrest8816

    @liberrest8816

    Жыл бұрын

    @@davidaxelos4678 I doubt your brain

  • @loremipsum3147

    @loremipsum3147

    Жыл бұрын

    @@davidaxelos4678 wow this much intelligence.. you should be the chosen one

  • @srfrg9707

    @srfrg9707

    Жыл бұрын

    Karın benden bir metre uzaktaysa onu alabilir miyim? Önemli olan mesafe değil.

  • @ruberu1000
    @ruberu1000 Жыл бұрын

    Biz Türkiye olarak 1923 teki gibi savaştan yeni çıkmış yaralanmış bir devlet değiliz bugün. Bugün farklı bir gücümüz var ve çıkarlarımız için bu güç kullanılmalıdır.

  • @tugberkacar
    @tugberkacar Жыл бұрын

    UNCLOS 82 Sözleşmesinde belirtilen ters tarafta kalan adaların karasuları ve kıta sahanlığı tanımlamaları ile zaten bu bölgelerdeki adalar sorununun ortadan kalkması gerekiyor. Bu sözleşmeye taraf olan Yunanistan bunu gözardı ederken biz daha bu sözleşmeye taraf olmadığımızdan dolayı da buna karşı bir savunma yapamıyoruz. BBC objektif olmak istiyorsa öncelikle UNCLOS’daki ters tarafta kalan adaların tanımlamalarını da bu videoya eklemeli ve ayrıca Yunanistanın bu maddeleri gözardı ettiğini ve kendi taraf oldukları sözleşmeye karşı hukuksuz şekilde davrandıklarını belirtmeliydi. Yine Yunanistan tarafının belirttiği silahlandırma ile ilgili savunmaları da hukuk normlarına terstir. Çünkü hukuki açıdan uluslararası sözleşmelerin geçerliliği tüm açıklamaların ve kanunların üzerindedir. Ancak bu konuda da kendi işlerine geldikleri gibi davranıp anca bölgedeki gerginliği arttırmaya çalışıyorlar.

  • @srfrg9707

    @srfrg9707

    Жыл бұрын

    UNCLOS Bölüm 8 Madde 121.2 (...) bir adanın karasuları, bitişik bölgesi, münhasır ekonomik bölgesi ve kıta sahanlığı, Sözleşmenin diğer kara topraklarına uygulanan hükümlerine göre sınırlandırılmıştır. Yunanistan'ın pozisyonu tamamen meşru. Bu nedenle Türkiye mahkemeye gitmiyor ve askeri tehditler savuruyor.

  • @caesar336

    @caesar336

    4 ай бұрын

    @@srfrg9707yunanın meşru olan birşeyi yok. Paris anlaşmasını Türkiye tanımıyor. 12 adalar Osmanlı Uşi ile italyanlara (geçici) verildi. Lozanda da bu geçici verilme işlemi devam etti. Paris anlaşmasına 12 adaların asıl sahibi olan Türkiye'yi çağıracaklarına çağırmıyorlar 12 ada gasp ediliyor.

  • @serdarblackyre
    @serdarblackyre Жыл бұрын

    Türkiye'de İngilizlerin, Almanlardan daha iyi habercilik yapması hangi tarafın daha "doğru" olduğunu gösteriyor.

  • @bozcaturkishdiamond808
    @bozcaturkishdiamond808 Жыл бұрын

    1-türkiye de uluslararası hukuka göre karasularını 12 deniz miline çıkarabilir. Ama en iyisi iki ülkenin de lozan anlaşmasındaki gibi 3 deniz miline dönmesi. Lozan Anlaşması iki ülkeyi de bağlayıcı. Bu nedenle türkiye öncelikle lozan anlaşmasına uyarak karasularında tek taraflı olarak 3 mile çekilmeli ve lozan anlaşmasına uyması için yunanistanı da zorlamalıdır. 2-Lozan anlaşması hala yürürlükte olduğu için türk hava sahası da karasuları hakkı ile eşit mesafede olması gerektiği için 3mile çekilelim ve yunanistanı da lozana uyması için zorlayalım. 3- lozan anlaşmasına ve paris anlaşmasına uyulması ve adaların silahsızlandırılması konusunda yunanistanı zorlayalım. 4-elbette ege denizinde ve akdenizde kıta sahanlığı hem türkiye hem yunanistan için 200km. Üçüncü bir ülkenin kıta sahanlığıyla çakışıyor ise akdenizde ayreten o iki ülke arasında uzlaşma yapılabilir. NOT: Benim 15 Ağustostan itibaren Lozan Anlaşmasın'a aykırı ne 3 mili geçen pilotum olur ne amiralim.

  • @casualsss
    @casualsss Жыл бұрын

    Ege değil adalar denizi

  • @abdulshokor.hakmoghlo.8706
    @abdulshokor.hakmoghlo.8706 Жыл бұрын

    Bu davanı kesinlikle Türkiye kazanacaktır ve Yunanistan haksızdır kaybedecektir.⭐⭐⭐.

  • @magicstick9880
    @magicstick9880 Жыл бұрын

    Resmen çocuk kavgası. "Kırmızı oyuncağı ben istiyordum, ama sen aldın." "Sen de benim mavi oyuncağımı aldın."

  • @melih0757

    @melih0757

    Жыл бұрын

    vay cahil vay

  • @loremipsum3147

    @loremipsum3147

    Жыл бұрын

    lol bu zekaya internet fazla

  • @jollyjapi1146
    @jollyjapi1146 Жыл бұрын

    Bbc bu haberi aynı şekilde ingilizce yayınlıyor mu yoksa sadece bizi mi okşuyor

  • @ylmazcan725
    @ylmazcan72511 ай бұрын

    Meis adası Yunanistan'a ait değil şartlı verildi Türkiye bu antlaşmada yer almadı Türkiye heran kendi adalarına gire bilme yetkisi elinde saklı tutuyor antlaşmayla verildiği halde Yunanistan o antlaşmaya uymuyor ileride Türk Ordusu girme hakkı bulunuyor sadece zamanı bekleniyor

  • @caesar336

    @caesar336

    4 ай бұрын

    Uşi anlaşmasını Paris anlaşmasıyla Türkiye aleyhine ingiltere bozdu. Bu yüzden Türkiyenin 12 ada ve bu ismi sayılan meis ve diğer ada hakkında hak sahibidir. Vermiyorlarsa alacaksın arkadaş. Sen kimin toprağını kimden alıp kime veriyorsun? İngiltere bu dünyanın yüzkarasıdır.

  • @MertPortakal
    @MertPortakal Жыл бұрын

    Bence sadece Ege denizi için geçerli olmak üzere kıta sahanlığı düzenlenmeli ve 12 mil yerine 6 mile izin verilmeli. Sadece Ege denizi için.

  • Жыл бұрын

    Lozanda'ki gibi 3 mil olmalı.

  • @MertPortakal

    @MertPortakal

    Жыл бұрын

    @ O da olabilir

  • @cenkmuzuri3622

    @cenkmuzuri3622

    Жыл бұрын

    Bizim tanımdaığımız anlaşma bizi bağlamaz. O yüzden başka bir düzenlemeye gerek yok. Bir müddet sonra ihtiyaç da olmayacak zaten.

  • @MertPortakal

    @MertPortakal

    Жыл бұрын

    @@cenkmuzuri3622 Ok bommer

  • @erk1309

    @erk1309

    Жыл бұрын

    6 mil falan değil 3 mil olmalı aksi hukuğa aykırıdır orta da anlaşma var.

  • @bulentkoyuncu4736
    @bulentkoyuncu4736 Жыл бұрын

    Adalar en azindan müteahhitlere peşkeş çekilmiyor, tarihi dokular tahrip edilmiyor. Bizde olsaydi seni seviyorum yazilirdi tarihi yerlere, bütün adalarda toki evleri olurdu 😂

  • @mehmetsengoz4586
    @mehmetsengoz4586 Жыл бұрын

    Adalar denizinde sorun yoktur , Yunanistan’ın talepleri vardır. Türkiye’de bu konu üzerine kitap yazmış ve defaatle açıklamalar yapmış Cem Gürdeniz varken mevcut “sorunlar” hakkında daha önce nedense hiç bir açıklamasını görmediğimiz emekli büyükelçimizin konuşturulmasını da anlamış değilim BBC Türkçe servisinin yaptığı haberleri titizlik ile incelemesi gerekli eğer Türk halkının hassasiyetlerini yeter ölçüde değerlendirmiyorlarsa böyle haberler yapmamaları daha hayırlı olur

  • @emrecuce5358
    @emrecuce5358 Жыл бұрын

    Art niyetle hazırlanmış bir video bunu ingilternin adasını ve rusyanın topraklarını söylerken belli etti

  • @kimimben9934
    @kimimben9934 Жыл бұрын

    Bu meseleyi silah cozer!Laf kalabaligi yapmanin bir anlami yok.Karsi taraf iyi niyetten anlamiyor ki,diyalog vs ile olmaz bu isler,ancak otelersin sorunu,ileri bir tarihe atarsin.Silahlarin bu konulari kendiliginden cozme gibi ozellikleri vardir!

  • @fratkocaman8658

    @fratkocaman8658

    Жыл бұрын

    Tamam reise söyleyelim savaş açsın Sen de klavyeye yüklenip savaş çığırtkanlığı yaptığın laptopundan konforlu odandan hemen çıkıp en ön cephede savaşacaksın haydi bakamm göreyim seni!! 🙂

  • @Kaanunver48

    @Kaanunver48

    Жыл бұрын

    Aynen kanka git saldir zamaninda denize batirdik dedigin adamlar bugunku sartlarda seni o denize batirir cunku sen saldirirsan ona karsi savasmicaksin karsina tum dunyayi almis olursun

  • @Kayser-i-Rum1453

    @Kayser-i-Rum1453

    Жыл бұрын

    Hadi koş ön cephe seni bekliyor

  • @beyinmisbedava7504

    @beyinmisbedava7504

    Жыл бұрын

    @@Kayser-i-Rum1453 merak etme koşarız sen rahat ol

  • @askosefamerve

    @askosefamerve

    Жыл бұрын

    @@beyinmisbedava7504 Görüşürüz sağolun. 👋

  • @42FatihKaya
    @42FatihKaya Жыл бұрын

    Artık Ayşe'nin değil Mehmet'in Yunan adalarında tatile çıkması lazım.. Arjantinin bilmem ne adasının kara mili vs ile açıkça algı yapılmış.. onların deniz yetki alanı nedir? Kıta sahanlığı nedir? İngiltereden Arjantinin burnuna kadar tüm münhasır Bölge İngilizlere mi bırakılmış 😉

  • @history_repeats8201

    @history_repeats8201

    Жыл бұрын

    Bence Ayşe Yunan adalarına gidecek çünkü Türk kadınları Avrupalı ​​erkekleri tercih ediyor. Hiçbir kadın orta doğulu erkeklerle çıkmak istemez.

  • @42FatihKaya

    @42FatihKaya

    Жыл бұрын

    @@history_repeats8201 Konu ilişki ise Türk kadını insan olanı seçer, ama Konu egemenlik meselesi ise O zaman da Türk kadını ezer geçer .. Bu ülkede Bir çok Fatma değerler yani Namı diğer Kara Fatma gibi değerler var.!

  • @srfrg9707

    @srfrg9707

    Жыл бұрын

    UNCLOS Bölüm 8 Madde 121.2 (...) bir adanın karasuları, bitişik bölgesi, münhasır ekonomik bölgesi ve kıta sahanlığı, Sözleşmenin diğer kara topraklarına uygulanan hükümlerine göre sınırlandırılmıştır.

  • @caesar336

    @caesar336

    4 ай бұрын

    @@srfrg9707 bla bla bla

  • @veyselturkay2619
    @veyselturkay2619 Жыл бұрын

    KEŞKE HUKUKÇULARA SORSAYDINIZ :)

  • @billhassa
    @billhassa8 ай бұрын

    Yunanistan bir takımada ülkesi olmadığı için Midilli’nin Meis’in falan karasuları olmaz.karasuları anakaradan itibaren ikiyüz mildir. Dolayısıyla Midilli’nin etrafının tamamı Türk karasularına, dolayısıyla hava sahasına dahildir. 13:25 Bu sorunların çözümü savaştır kardeşim. Adamlar başka dilden anlamıyor.