آینه در آینه-این جهان چگونه می تواند از مولانا الهام بگیرد: دکتر محسن فاطمی

استاد دانشگاه #هاروارد گفت: ویژگی تصویرسازی #مولانا در آثارش، می تواند به #فیلمسازان در ارائه تصاویر و پردازش خیال کمک کند. دکتر "سید محسن فاطمی" استاد روانشناسی دانشگاه هاروارد عصر دوشنبه 13 مرداد، 1393 در بنیاد مولانا و شمس به بررسی موضوع مولانا و آثار روانشناختی آن در سینما پرداخت.
وی با بیان اینکه یکی از نکات مهم که در دستگاه فکری #مولانا وجود دارد تصویرسازی است گفت: همان طور که می دانیم نیم کره راست مغز عملیات مستقل تصویرسازی و نیم کره چپ مغز پردازش علومی همچون ریاضی را انجام می دهد.
استاد دانشگاه #هاروارد در رشته روانشناسی تاکید کرد: تصاویری که در آثار مولانا در زمینه های مختلف می بینیم نشان می دهد او می تواند تاثیر به سزایی به تصویرسازی در سینمای ایران داشته باشد. فاطمی با بیان اینکه مولانا در سراسر پیام رسانی در اشعارش از تصویر بسیار عمیق استفاده کرده توضیح داد: او مهمترین شاعر ایران در ساخت خیال است از این رو می تواند مورد توجه سینماگران قرار گیرد. وی با اشاره به فیلم "#همشهری_کین" اظهار کرد: اصل پیام این اثر در ابتدا و انتهای آن است. این اثر سینمایی به موضوع غرق شدن انسان در سایه خود اشاره می کند و نشان می دهد انسان ها به جای توجه به اصل وجود خود، اسیر سایه ها هستند. این استاد دانشگاه ماساچوست تصریح کرد: هیچکاک در فیلم "اعتراض"، انسانی را نشان می دهد که به خاطر رازداری، زندگی اش به خطر می افتد اما تا لحظه آخر مقاومت می کند. این فیلمساز در این اثر نشان می دهد انسان نیز تا چه اندازه می تواند از سایه ها فاصله بگیرد و به اصل خود توجه کند. به گفته وی، مولانا در آثارش با تصاویر انتزاعی و معقولات، حقایق را به تصویر می کشد که این نکته برای فیلمسازان می تواند راهگشا است.
وی در ادامه به فیلم "#شب_روی_زمین" اشاره کرد و یادآور شد: داستان این اثر درباره چند راننده تاکسی است که در شهرهای مختلف در کشورشان مسافر کشی و در حین کار با مسافران خود صحبت می کنند. وی افزود: تمام محور فیلم درباره این است که راننده تاکسی ها تجربه زیستی خود را بر اساس مفاهیم عاطفی خود تجربه می کنند که این مفاهیم برای راننده دیگر در شهر دیگر نامفهوم است. فاطمی اظهار کرد: مخاطب اثر یاد شده همزمان این راننده ها را در شهر های مختلف با رفتار گوناگون تماشا می کند و به این نتیجه می رسد که قرابت های فرهنگی چقدر می تواند باز کننده مفاهیم مشترک در میان ملت ها باشد.
وی ادامه داد: به گفته مولانا، انسان ها اگر چه در درون مایه های خود با یکدیگر متفاوت هستند اما در مفاهیم و معنای انسانی بسیار به هم نزدیک می شوند و به عبارتی انسان ها با این همه تفاوت، باز هم به هم شبیه هستند.
وی با بیان اینکه این نکات برای بازیگران و کارگردانان سینما بیشتر مثبت و کارساز است گفت: وقتی ما از سکوت سخن می گوییم در واقع در مقابل آن زبان هم داریم. زبان یکی از کارکردها یش بیان احتیاج های انسان است. وی افزود: زبان زمانی به حرکت در می آید و خودش را نشان می دهد که راستی وجود داشته باشد یعنی ما برای بیان کاستی ها از زبان استفاده می کنیم.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه وقتی کودک از دامن مادر خارج می شود به سخن می آید افزود: همه انسان ها عقده بازگشت به دامن مادر را دارند و در واقع این رفتار به این معنی است که بازگشت به اصل و کمال در سرشت انسان ها وجود دارد.
فاطمی با تاکید براینکه مولانا در سراسر آثارش به زبان و بازگشت به اصل تاکید دارد گفت: آنجا که می گوید هرکسی که او دور ماند از اصل خویش باز جوید روزگار وصل خویش ، در واقع به همین موضوع اشاره می کند.
این استاد روانشناسی دانشگاه هاروارد خاطر نشان کرد: آثار مولانا سرشار از تازگی در روایت است و سبک جدیدی از یک روایت را برای مخاطب بیان می کند. مولانا نگاهی درونی و بیرونی به آفاق و انفس دارد که سینماگران ما باید به آن توجه کنند.

Пікірлер: 27

  • @fatemehafzal5663
    @fatemehafzal566313 күн бұрын

    عالی بود و مایه افتخار که در این قرن بزرگانی چون ایشان پژوهشگر مولانا هستند .شایسته بارها دیدن و شنیدن را دارد🎉❤

  • @Mary-tf1tb
    @Mary-tf1tb16 күн бұрын

    با درود و سپاس از جناب دکتر فاطمی عزیز و گرامی سخنان ارزشمند شما عالی و جامع بود❤ قدردان شما هستم❤

  • @morypanah6387
    @morypanah638719 күн бұрын

    سپاس دکتر مبانی فراوان وزمان کم بود درک آن را مشکل نمود

  • @rezamikaeil8283
    @rezamikaeil828318 күн бұрын

    This video should be seen again and again, salut Dr. Seyed Mohsen Fatemi

  • @lazy1313
    @lazy131323 күн бұрын

    ❤سلام درود بر انسان دوست داشتنی و عزیز

  • @yasinyusufi7586
    @yasinyusufi758614 күн бұрын

    چشمان مان به دیدار استاد فرهیخته آقای دکتر فاطمی روشن شد. خداوند ایشان را با طول عمر و سلامت در حفظ و پناه خود داشته باشد. بعد سالیان زیادی توفیق دیدار ایشان را در فضای مجازی نصیب شدم، ممنون از شما عزیزان.

  • @mohammadrezakazemiesfeh2294
    @mohammadrezakazemiesfeh229419 күн бұрын

    درود برشما ❤❤❤

  • @lazy1313
    @lazy131323 күн бұрын

    ممنون از ضبط و پخش این برنامه خدا خیرت بده

  • @forIranLovers

    @forIranLovers

    23 күн бұрын

    بسیار مایه خوشحالی است

  • @alisalmasi40
    @alisalmasi4023 күн бұрын

    سال 85 (تقریبا 20 سال پیش) سینما 4 رو تنها زمانی تماشا میکردم که منتقد فیلم آقای دکتر فاطمی بود. غرق صحبت های ایشان میشدم و گذر زمان رو متوجه نمیشدم. چقدر انسان فرهیخته و غنی ای هستند ایشان. خداوند طول عمر باعزت و صحت کامل به ایشان عطا کند.

  • @mostafasaberian3851
    @mostafasaberian385124 күн бұрын

    درود به استاد بزرگوار فاطمى

  • @shohrehhejazi8308
    @shohrehhejazi830822 күн бұрын

    به به thank you God for this well rounded human افرين افرين ❤❤❤❤❤❤❤👏👏👏🙌🙌🙌 تبارك الله !

  • @user-bn8de9te3o
    @user-bn8de9te3o6 күн бұрын

    سپاس دکتر بسیار عالی بود من چون با دقت زیاد گوش می کنم یومنون بالغیب درسته یعلمون بالغیب معنی روشنی نداردباتشکر

  • @user-bn8de9te3o
    @user-bn8de9te3o6 күн бұрын

    من با دقت بسیار گوش کردم واقعاً می شه گفت بعد مادی بر بعد معنوی و جان ما کاملاً سیطره داره ما از بازی و خرید و تفریح که لذت بعد پیداست لذت می بریم امااز لذت بعد پنهان که عبادت و بندگی و کار صالح است بی بهره ایم به خاطر همینه که نماز را آخر وقت و با تنبلی و بی حالی می خوانیم و گاهی هم قضا می شود

  • @sadeghshahrokhi5995
    @sadeghshahrokhi599525 күн бұрын

    Thanks ❤

  • @danialazimi6102
    @danialazimi6102Ай бұрын

    ممنونم

  • @forIranLovers

    @forIranLovers

    Ай бұрын

    موفق باشید. به زودی سخنان بی مانند استاد موحد آماده خواهد شد

  • @danialazimi6102

    @danialazimi6102

    29 күн бұрын

    @@forIranLovers استاد موحد و استاد شفیعی عزیزترین های من هستند

  • @user-yg4kh5lp9m
    @user-yg4kh5lp9m2 күн бұрын

    سلام‌بسیار‌عالی‌بود‌.چرا‌تاریخ‌‌سخنرانی‌‌را‌اعلام‌‌نمی‌کنید‌.؟؟؟؟❤❤❤❤❤❤

  • @forIranLovers

    @forIranLovers

    2 күн бұрын

    اعلام می شد در هر زمان. از همین طریق برنامه های آینده اطلاع رسانی خواهد شد

  • @mojdemarvast2366
    @mojdemarvast23669 күн бұрын

    …دستی به جان ما بر بنگر چه ها بریدیم…

  • @yousefnadjarzadeh
    @yousefnadjarzadeh15 күн бұрын

    مولانا خوانی به زبان پارسی یک فرهنگ پارسی را می آفریند اما وقتی شیوه خوانش، ترکیبی از زبان دگر شود چیزی که حاصل کند دیگر انتظار از آن فرهنگ، فرهنگ پارسی نیست. چگونگی و کیفیت زیستی شکل اعرف یک جامعه بواسطه عارفانی صورت می‌پذیرد که آن عارفان حکیم در شکل‌گیری ساختار گونه حکمت حاکمیت آن جامعه منزل کرده باشند.

  • @user-zo9lg4dh2j
    @user-zo9lg4dh2j5 күн бұрын

    زبان قاصر است از این همه دانش و بیان شیوا!

  • @forIranLovers

    @forIranLovers

    4 күн бұрын

    چقدر خوب که لذت بردید. گوارای وجودتان

  • @mitrakhatonabadi6698
    @mitrakhatonabadi669816 күн бұрын

    شارلاتان

Келесі