Wat is het verschil tussen een sociale huurwoning en een vrijesector huurwoning?

De Woonbond krijgt veel vragen over het verschil tussen een sociale huurwoning en een vrijesector huurwoning. Lone, waarom is dit verschil belangrijk?
Van een sociale huurwoning is de maximale huurprijs gekoppeld aan de woningkwaliteit. Er zijn strengere regels voor de huurverhoging en je kan soms huurtoeslag krijgen. Ook kun je met geschillen over de huurprijs, servicekosten of onderhoud naar de huurcommissie. In de vrije sector geldt geen maximale huurprijs en zijn er minder strenge regels voor de huurverhoging.
Wanneer huur ik in de vrije sector?
Of je in de vrije sector huurt, hangt af van de huurprijs die je betaalde toen je in de woning bent gaan wonen. Was de aanvangshuur hoger dan de zogenaamde liberalisatiegrens? Dan is je huurprijs geliberaliseerd en huur je in de vrije sector. De liberalisatiegrens wordt elke jaar door de overheid aangepast.
Geldt de liberalisatiegrens voor alle woningen?
Het geldt voor alle zelfstandige huurwoningen. Onzelfstandige huurwoningen, meestal kamers, zijn nooit geliberaliseerd. Als je al voor 1 juli 1994 een woning bent gaan huren, dan is de huur bijna altijd gereguleerd. Tenzij je tussen 1 juli 1989 en 1 juli 1994 de eerste bewoner was van een nieuwbouwwoning.
Maakt het uit of ik van een commerciële verhuurder huur of van een woningcorporatie?
Nee. Als de aanvangshuur ónder de liberalisatiegrens valt, gaat het om een sociale ofwel gereguleerde huurwoning. Het type verhuurder maakt niet uit.
Kan mijn sociale huurwoning vrije sector worden?
Nee. Als door huurverhoging je huur boven de liberalisatiegrens uitkomt, blijft het een sociale huurwoning.
Volgens mij zit ik onterecht in de vrije sector. Wat kan ik doen?
Binnen zes maanden na het tekenen van je huurcontract, kan je de huurcommissie vragen of de aanvangshuur klopt. Als blijkt dat de huur lager moet zijn dan de liberalisatiegrens, kunnen ze de huur verlagen en is de huurprijs niet meer geliberaliseerd. Voor tijdelijk contracten kan dit in sommige gevallen ook nog na het aflopen van dit tijdelijk contract.
Vragen over huren en wonen? Bel de huurderslijn, de ledenservice van de Woonbond: 020-5517755

Пікірлер: 1

  • @gerrit2012
    @gerrit2012 Жыл бұрын

    Wanneer kan ik aanmerking komen voor een huurwoning bij een woningcorporatie als mijn loon niet toe rijkend is maar wel voldoende spaargeld heb. Huur boven sociale huurgrens.