Waarom is het gevaarlijk om te denken dat je geen vooroordelen hebt? (4/5)

In het dagelijks leven vertonen we allemaal impulsief gedrag. Dit hebben we aangeleerd in onze jeugdjaren en we denken er nauwelijks over na. Het maakt dat simpele handelingen daadwerkelijk eenvoudig blijven. Het gevaar van impulsief gedrag is dat het vaak wordt aangestuurd door allerlei associaties. Juist mensen die van zichzelf denken dat ze niet bevooroordeeld zijn moeten hier goed op letten, want ook zij zitten vol met associaties!

Пікірлер: 29

  • @gmc___
    @gmc___ Жыл бұрын

    Het juiste antwoord op get the picture was overigens asociaal (ik heb het gegoogled).

  • @eedekroon
    @eedekroon10 жыл бұрын

    Ben heel benieuwd naar het volgende college.

  • @43painter
    @43painter3 жыл бұрын

    Interessant. Het enige wat mij enorm stoort is dat het logo v. Universiteit van Nederland als twee druppels water lijkt op het logo van Unilever !! Zodat ik de gedachte onmogelijk meer los kan laten dat Unilever de hoofdsponsor is en Degene(n), die betaalt bepaalt ! Mócht dit het geval zijn, dan is dat een slechte zaak. Wetenschap mag niet beinvloed - laat staan betaald - worden door een grootbedrijf, omdat de basisdoelstellingen van beiden verschíllend zijn. De eerstgenoemde streeft naar kennisvergroting en de tweede naar WINSTvergroting. Omdat we hier in Ned. onbewust en bewust de VS nog steeds als HET voorbeeld zien , waar dit soort verstrengelingen in de extreme vorm plaatsvinden ( met alle vuige gevolgen van dien ), volgen wij blind. Mocht mijn vermóeden juist zijn, dan zouden álle kijkers van deze serie op hun hoede moeten zijn wat betreft de keuze vd sprekers EN de inhoud van hun verhaal.

  • @UniversiteitvanNL

    @UniversiteitvanNL

    3 жыл бұрын

    Hoi Stephan. Bedankt voor je reactie. Onze colleges worden 100% onafhankelijk gemaakt door onze redactie. We zijn een stichting, met als hoofdsponsoren alle 14 Nederlandse universiteiten en hebben geen affiniteit met Unilever. Voor meer informatie over onze sponsoren kun je een kijkje nemen op onze website.

  • @43painter

    @43painter

    3 жыл бұрын

    Universiteit van Nederland Dankjewel voor uw reactie. Het verheugt mij dat jullie onafhankelijk zijn ( voor zover dat überhaupt mogelijk is tegenwoordig ). Verder kan ik helaas niet uw hele antwoord hier lezen. Zodra ik op 'meer weergeven' klik, dan denkt YT dat ik een 'comment' wil gaan schrijven en helaas niet dat ik de hele tekst v/e reactie wil lezen. Dit komt waarschijnlijk omdat ik de YT app op mijn iPhone gebruik? Ik weet het niet. Ik heb al veel vaker aan YT gevraagd ( ook aan YT gebruikers ) maar er is nooit een antwoord gekomen. Zo zijn er steeds meer vragen die tegenwoordig gewoonweg genegeerd worden en dus onbeantwoord blijven.

  • @suprairc
    @suprairc10 жыл бұрын

    Er is een wezenlijk verschil tussen volkeren. We zijn niet allemaal gelijk. We zijn wel allemaal gelijkwaardig. Het probleem ligt bij het feit of mensen zich daar op een ziekelijke wijze aan gaan storen(en dus racistisch worden). Ikzelf erken de verschillen tussen de culturen en ik erken ook de problemen die zich daarbij voordoen, ook in Nederland. Ik stoor me echter niet aan en zal iemand nooit anders behandelen door zijn afkomst of verleden. Dat betekent niet dat ik geen grapjes mag maken over stereotypen. Grapjes zijn namelijk geen mening, slechts een grapje ;)

  • @captainzork6109

    @captainzork6109

    10 жыл бұрын

    Duimpje omhoog voor de Jordybaas :3

  • @stekker1041

    @stekker1041

    10 жыл бұрын

    Daar kan ik mij absoluut in vinden, sterker nog, ik vind humor juist een manier om dergelijk onderwerpen bespreekbaar te maken. Een grap over een dergelijk onderwerp is in mijn optiek juist grappig omdát het overduidelijk een stereotype betreft en dus slechts in beperkte mate raakvlak heeft met de realiteit. Een dergelijke grap zou derhalve dus aan moeten zetten tot nadenken en discussie. Dit in tegenstelling tot zwijgen en vermijden uit politieke correcte overgevoeligheid. Ik vraag mij daarnaast ook af waarom het sociaal gezien veelal wél acceptabel is om, bij voorbeeld, een grap over Belgen te maken maar niet over Marokkanen. Dit terwijl we het strikt gezien in beide gevallen toch over een volk hebben.

  • @Sierra-Whisky

    @Sierra-Whisky

    2 жыл бұрын

    Het is evident dat er verschillen tussen culturen en volkeren zijn. Maar de vraag is natuurlijk hoe je uiteindelijk het individu beoordeelt, met name wat je primaire reactie is. Ik ben wel benieuwd of het klopt dat je individuen met een andere achtergrond inderdaad niet anders behandelt c.q. er anders op reageert. Ik ben ook erg benieuwd wat de uitslag zou zijn als ik aan dat VR-experiment zou meedoen, al denk ik dat ik daar al wel een inschatting van kan maken. Waarschijnlijk ben ik ook iemand die meer afstand houdt tot de avatars met een ander uiterlijk, ondanks dat ik dat graag anders zou willen zien...

  • @edwin1379

    @edwin1379

    5 ай бұрын

    Die problemen die zich voordoen worden vaak gegooid op de gedachte dat onze cultuur superieur is. En dat is niet zo.

  • @captainzork6109

    @captainzork6109

    5 ай бұрын

    @@Sierra-Whisky Vgm ligt het een beetje aan of iemands groepsidentiteit wordt geactiveerd. Daarmee bedoel ik te zeggen: als jij aan een specifiek zwart individu denkt, denk je dan aan zijn of haar zwartheid en aan de attributen van dat persoon die bij die zwartheid horen? Of denk je dan voornamelijk aan dat individu? Hetzelfde geldt voor dat individu zelf. Als zij zich op het ene moment individu voelen, dun zullen ze meer persoonlijke karakteristieken uitten die zij simpelweg als die van zichzelf zien; als zij zich op het moment identificeren met hun eigen zwartheid, dan zullen zij waarschijnlijk meer de neiging hebben karakteristieken te uitten die in lijn staan met hun groepsidentiteit Als je Nederlander bent kan je dat ook voelen, hoe dat is. Als we het met voetbal weer eens goed doen, bv, en de straat ziet er weer oranje uit, dan voelt men zich opeens heel erg Nederlands en verbroederen mensen. En zo zijn er nog wel andere gelegenheden waarbij je groepsidentiteit opeens belangrijk wordt, en weer andere gelegenheden waarbij je individualiteit veel meer op de voorgrond speelt

  • @captainzork6109
    @captainzork610910 жыл бұрын

    Interessant verhaal weer. Ik kijk erg uit naar de volgende aflevering :P Het enige (misschien zwakke) kritiek dat ik hier heb, is dat het zou kunnen dat de zwarte baby niet de anatomie van een zwarte heeft. Helaas was het niet goed te zien. Als dit inderdaad zo is, dan zou het kunnen zijn dat de zwarte pop een 'slecht-factor' heeft, omdat het simpelweg een misvormd kind is - het volledige plaatje klopt niet. Mocht men uitspraak willen doen of inzicht willen krijgen over de mate van impliciet racisme in de studie met de poppen, is kan dit wel een belangrijk iets zijn om mee te nemen.

  • @edwin1379

    @edwin1379

    5 ай бұрын

    Wat is het meest prominente verschil? En denk je dat onze hersenen in split seconds afgaan op marginale details? Gewoon weer ontkennen dat zwart geassocieerd wordt met slecht, donker, onbetrouwbaarheid en foute activiteiten. Die associatie begint al bij de kindertijd, waar kinderen zien dat hun ouders voornamelijk omgaan met mensen van dezelfde huidskleur.

  • @captainzork6109

    @captainzork6109

    5 ай бұрын

    @@edwin1379 Natuurlijk gaan hersenen af op dingen die niet aan de verwachtingen voldoen. Dat is een fundamenteel principe waarop het brein werkt. Er is zelfs een wikipedia pagina over de bijbehorende breingolf ("P300 (Neuroscience)"): "The P3a, or novelty P3, has a positive-going amplitude that displays maximum amplitude over frontal/central electrode sites and has a peak latency in the range of 250-280 ms." Hoe het ook zij, het lijkt erop dat wij allebei gelijk hebben. Want ik zocht "black vs white facial features" op, en er kwamen meteen studies naarboven. Die leverden bewijs aan voor het femoneen dat als het plaatje meer "klopt" (je hebt niet alleen zwarte huidskleur, maar ook meer 'afrocentric features' - dus bredere neus en vollere lippen), dan komen stereotypes juist *meer* naarboven! Dus die "details" maken wel degelijk uit, zoals ik 9 jaar geleden had gesteld. Maar mijn (impliciete) gedachte dat die details het effect van zwarte mensen hun "geinternaliseerde stereotype" zou verzwakken is bij deze dus ontkracht

  • @tinekeverhoef5166
    @tinekeverhoef51662 жыл бұрын

    Haptonomie is het weer leren voelen-denken-handelen. Het gevoel/emoties worden vaak onderdrukt. Graag een college hierover.p

  • @Zoutsteen
    @Zoutsteen10 жыл бұрын

    twee problemen met dit verhaal: 1) Met zo'n verhaal maak je de groep extremisten groter. Naar beide groepen toe. Mensen die neutraal negatief zijn worden minder neutraal, meer negatief. Mensen die neutraal positief zijn worden minder neutraal, meer positief. Neutraal is juist een prima middel, die gebruikt kan worden om mensen tot elkaar kan brengen. Mensen in de twee uitersten duwen werkt juist averechts. - Aan de ene kant bevestig je dat een probleem heel vaak zal voortkomen uit vooroordelen, waardoor je -normaal- sociale problemen juist niet oplost, terwijl je dat juist wél wilt. - Aan de andere kant komen mensen die positiever worden niet verder ... omdat zij actief op zoek zouden moeten naar kennissen buiten hun groep en eindigen er meestal in de negatiever geworden mensen een extra zet te geven, helaas meestal in nog negatieve resultaat. ... Het is vele malen effectiever om die mensen die neutraal zijn samen te brengen. Een actieve dynamische gemengde groep dus. De Basis en Middelbare School is hier heel geschikt voor als hulpmiddel. ... 2) Het is wrang dat je een proefcursus volgt en met kleine stapjes voor onbewuste racist uitgemaakt wordt. Met deze zelfde methode kun je mensen ook duidelijk maken onbewuste kinderlokkers te zijn. Dat je er intelligentie voor nodig hebt om dát voor elkaar te krijgen is een ding, maar komt niet in de buurt van wat je werkelijk wil bereiken ... Dat mensen objectief naar mensen kijken.

  • @tristenstrijkert3984
    @tristenstrijkert39844 жыл бұрын

    Dit is net zoals vroeger van die dokters die homoseksualiteit wilden genezen. Vooroordelen zijn niet per definitie slecht, het gaat erom hoe je ermee omgaat. Allerlei aspecten van vooroordelen hebben een reden en zijn zelfs nuttig.

  • @43painter

    @43painter

    3 жыл бұрын

    Als je naar het woord zelf kijkt ' vooroordeel', en je beschouwt 't in het reflectief systeem, dan zou er óok een 'na-oordeel' moeten zijn / bestaan. Vooroordeel is echter gezien als eind-oordeel, terwijl het eigenlijk een onderdeel zou moeten zijn van het proces, dus tijdens het nadenken óver een bep. onderwerp. Als een van meerdere meningen, die je meeneemt tijdens het proces van het reflectief systeem. Vooroordelen zijn vaak statisch terwijl je kijk op dingen juist fluide moet blijven > open voor andere ontwikkelingen en meningen. Zoals een wetenschapper met theorieën omgaat.

  • @Janhartman74
    @Janhartman7410 жыл бұрын

    je zei het al he Monique Burggraaf...

  • @barrygol7146
    @barrygol71462 жыл бұрын

    ik een vrouwenhater en ik ben een racist, en ik zie veel vooroordelen continu bevestigd, ja, en?

  • @barrygol7146
    @barrygol71462 жыл бұрын

    haatbaard, moskee, coffeeshop=hasjhandel

  • @LovingWhispers1995
    @LovingWhispers19952 жыл бұрын

    Jeetje wat triest zeg dat het kleine meisjes zo negatief over haar eigen ras denkt, ik kan bijna niet geloven dat dit echt zo is

  • @31212james
    @31212james3 жыл бұрын

    Waarom al die haat tegen rechts

  • @gmc___

    @gmc___

    Жыл бұрын

    haha ook weer zo een associatie... rechts - racist

  • @barrygol7146
    @barrygol71462 жыл бұрын

    volkskrant vpro, daar heb je het al