Vladislav Vlaicu I

Vladislav I a fost domnitorul Ţării Româneşti între anii 1364 - 1377, fiind fiul domnitorului Nicolae Alexandru Basarab şi al doamnei Maria Lackfy.
Daca vrei sa vezi episodul despre Nicolae Alexandru, il poti gasi la urmatorul link: • Nicolae Alexandru cel ...
-------------------------------------------------------------------
Daca vrei sa ne sustii si in social media, o poti face la urmatoarele linkuri:
►Instagram - / historia_rediviva
►Facebook - / rediviva1
Daca va plac video-urile pe care le facem, ne putin ajuta cu o donatie la urmatoarea adresa:
►Patreon - / rediviva
Multumim celor ce ne-au ajutat cu:
Muzica: Andrei Hategan (The Amsterdams) si Mihai Caluseriu
Ilustratii: Radu Oltean
Music provided by No Copyright Music:
/ royaltyfreezone
--------------------------------------------------------------------
Secventele video sunt preluate din jocurile Total Wars, pe care le puteti vedea aici: www.totalwar.com/
#medieval #istorie #wallachia #rediviva

Пікірлер: 36

  • @Godsservant778
    @Godsservant7782 ай бұрын

    Super

  • @bogdanpaul457
    @bogdanpaul4574 жыл бұрын

    Interesant. Succes in continuare. Cu asemenea documentare va aduceți si voi aportul la renașterea românismului care azi, este in pericol datorită globaliștilor...

  • @HistoriaRediviva

    @HistoriaRediviva

    4 жыл бұрын

    Multumim mult!

  • @danicornea
    @danicornea2 жыл бұрын

    Bravo...felicitari....Tanara generatie trebuie sa stie adevarul despre propria sa identitate nationala....singura cale de supravietuire in aceasta lume tot mai divizata...

  • @generaldhautpoul8388
    @generaldhautpoul83883 жыл бұрын

    Urmaresc cu f mare interes aceste documentare despre domnitorii mai putin cunoscuti de public Si Vladislav Vlaicu si Dan al II lea au fost conducatori f f buni !!

  • @victordanilov5877
    @victordanilov587710 ай бұрын

    O majora observatie: maghiar,in romana se pronunta bozgor. Super video! Honor et Patria!

  • @alexwallachian7720
    @alexwallachian77204 жыл бұрын

    Abia asteptam episodul asta, mai ales ca Vladislav si apoi Radu si-au luat o titulatura de 'singur domn si stapanitor al oblastei Vidinului'. Dar vad totusi ca insisti cu numele absolut incorect de vlaho-bulgari. Pur si simplu nici unul din taratele bulgare din secolul XIV nu mai erau vlaho-bulgare oricat ne-ar placea noua asta. Erau pur si simplu tarate bulgare, elementul vlah nemaifiind majoritar sau la conducere de vreo suta de ani. PS. Pregatiti-va de o lovitura cu o mare lansare din spatiul de modding total war cu tarile romane

  • @danbarton3830

    @danbarton3830

    4 жыл бұрын

    Romanii au fost majoritari dupa ce bulgarii au fost macelariti deimparatul bizantin Vasile al 2-lea, denumit si Vasile Macelarul, singurul impediment a fost ca elitele bulgare/vlaho-bulgare au condus acel teritoriu in numele fostului tarat bulgaresc, nume al regiunii ce a fost pastrat pana astazi.

  • @mihailupu5107

    @mihailupu5107

    4 жыл бұрын

    @@danbarton3830 romanii n-au fost niciodata majoritarii in imperiu, romanii populau dobrogea si cateva teritori la sud de dunare, in rest cam peste tot erau bulgari. Vasile II n-a comis un genocid atat de mare incat sa extermine populatia bulgara din regiune!

  • @lupulRo-gc7jw

    @lupulRo-gc7jw

    4 жыл бұрын

    @@mihailupu5107 Populația de astăzi a Bulgariei este compusă din slavi și din români (vlahi ) , asimilați de către populația slavă. Mai există și o minoritate turcă. Protobulgarii care au trecut la sud de Dunăre în anul 681, nu au fost prea numeroși și constituiau clasa conducătoare. Mai întâi au format hanatul bulgar, iar după crestinare (856) au format Țaratul bulgar menționat de istorici ca "primul Țarat bulgar ". Între anii 971-1018 în urma luptelor cu Cnezatul kievean și cu imperiul bizantin, primul Țarat bulgar este desființat. Clasa conducătoare, nobilimea protobulgara, este decimata complet de către împăratul Vasile al doilea, iar restul populației slavo -valahe și -au păstrat numele de bulgari, după foștii lor conducători. Între 1018 și 1185, bulgarii au fost sub stăpânirea imperiului bizantin. În anul 1185, Asanestii, (de origine valaha )formează Țaratul Valaho-Bulgar.

  • @albertvonhabsburg
    @albertvonhabsburg6 ай бұрын

    We need English subtitle Please

  • @istoriapeintelesultuturor901
    @istoriapeintelesultuturor9013 жыл бұрын

    Cel mai tare canal de istorie din România!! Azi te-am descoperit întâmplător și m-a impresionat conținutul tău! Nu-mi pot imagina câtă muncă este să faci un asemenea filmuleț! Bravo!!

  • @user-nu7nd7lf4j
    @user-nu7nd7lf4j3 жыл бұрын

    Cum a pierdut Țara Românească Basarabia și Moldova de Sud?

  • @marcelantoniosandu555
    @marcelantoniosandu5553 жыл бұрын

    O mică observație: c-ul în maghiară se pronunță ț (în combinația CS se pronunță ca în română CE/CI), prin urmare pronunția este Lațcfi -adică fiul lui Lațcu, (Lack/Laczk- fiind un cavaler de origine germană, printre primii menționați ca fiind conte al secuilor). În rest, felicitări și tot înainte!

  • @VSP4591
    @VSP45914 жыл бұрын

    Pentru Historia Rediviva. Faptul ca folositi denumirea de Țară Românească unde probabil că locuiau românii și denumirea de Moldova unde locuiau moldovenii crează mari confuzii. Numele țării care apare pe toate hărțile din alte surse medievale este de Valahia sau Wlahia (locuită de vlahi sau olahi). Termenul de Român nu exista la anii 1300-1400. Acest termen a apărut mult mai târziu. Voevozii Valahiei scriau și citeau în slavona veche și scriau cu litere chrilice. Titulatura oficială, cu care semnau acte și scrisori domnitorii Valahiei era: GOSPODIN na VLASKAIA ZEMLIA. Nu trebuie să tot evităm faptul că voevozii și clasa de boieri erau de origine slavă. Educația, câtă aveau și dacă aveau pentru că nimeni nu vorbește de acest lucru (doar de bătălii) era făcută în limba slavă. Nu se știe ce limbă se vorbea la curtea voevozilor. Spre exemplu, până prin secolul 15, la curtea Regelui Angliei, în tribunale, acte oficiale etc. era folosită franceza. Limba de cancelarie a Regatului Maghiar a fost latina pentru o bună perioadă de timp.

  • @InAeternumRomaMater

    @InAeternumRomaMater

    11 күн бұрын

    Total fals. Denumirea de _valah_ și _valahia_ sunt exonime, aceste nume nu erau folosite de poporul nostru nativ. Asta este ce scriu chiar străinii, Johann Lebel un ungurean scrie în anul 1542 că "valahii" se numesc pe ei înșiși ca "Romuini" (Români). Stanisław Okrzyc Orzechowski un cronicar polonez (1513-1566), scrie "qui eorum lingua Romani a Romanis, nostra Valasci, eodemque modo ab Italis appelantur" (care în limba lor se numesc români, din romani, iar în limba noastră valahi, din italici.) Prelatul și diplomatul croat Antun Vrančić a consemnat în 1570 că „vlahii din Transilvania, Moldova și Țara Românească se desemnează ca „romani”. Pierre Lescalopier scrie în 1574 că cei care locuiesc în Moldova, Țara Românească și în marea parte a Transilvaniei , "se consideră adevărați descendenți ai romanilor și își numesc limba romanechte, care este romană". În 1532, Francesco della Valle însoțindu-l pe guvernatorul Aloisio Gritti în Transilvania, Țara Românească și Moldova notează că românii au păstrat numele romanilor (romani) și „se numesc în limba lor români (Romei)”. Și un lucru care tu nu ai notat în comentariul tău, este faptul că nu numai "valahia" (Ungrovlahia) era folosită în documentele oficiale emise de cancelaria domnească, ci și "Transalpinae". Deci asta înseamnă că voievozii și populația generală a țării se numeau "transalpini"⁉️‼️ NU, adevărul este că cancelaria domnească (notați, CANCELARIA DOMNEASCĂ, și nu voievozii), erau nevoiți să scrie într-o limbă care se folosea în acea perioadă pentru comunicare, asta era Slavona dar ȘI limba latină medievală. Deci de-asta vedem nume de _transalpina_ și _Ungrovlahia_ (оугровʌахїискомȢ), pentru că așa se folosea de străini și era obligația cancelariei să folosească denumiri care se folosea de cancelaria largă a zonei. Dar când scriau românii între români, vedem denumirea de _țara românească_ (multe forme vechi de-a scrie, exemplu: țeara rumâniasca). Această denumire este menționat de Neacșu de la Câmpulung, între ani 1510-1520, pentru Neaoge Basarab, el find un simplu comerciant român unde scrie în română "țara românească" adică "pământul românilor".

  • @Petavius17
    @Petavius174 жыл бұрын

    Am convingerea ca in mormantul de la Biserica Domneasca din Curtea de Arges se afla osemintele domnitorului Vladislav Vlaicu I.

  • @Mark26HD
    @Mark26HD4 жыл бұрын

    In intro e gresit la iancu e 1456

  • @HistoriaRediviva

    @HistoriaRediviva

    4 жыл бұрын

    Multumim asa e. Rectificam la urmatorul

  • @romanu__
    @romanu__4 жыл бұрын

    Vei vorbi și despre Transnistria daca e pământ românesc?

  • @HistoriaRediviva

    @HistoriaRediviva

    4 жыл бұрын

    Sigur. Cand vom vorbi despre voievodatul Moldovei.

  • @romanu__

    @romanu__

    4 жыл бұрын

    @@HistoriaRediviva e posibil că în peninsula Crimeea sa fi fost români prin jurul anului 1500?

  • @HistoriaRediviva

    @HistoriaRediviva

    4 жыл бұрын

    @@romanu__ romani atunci nu cred ca poate fi vorba. Despre romani cu numele asta vorbim in secolul XIX. Dar ca descendenti nu cred sa fi existat ceva important in Crimeea

  • @romanu__

    @romanu__

    4 жыл бұрын

    @@HistoriaRediviva interesant ar fi daca ai vorbi și despre aromâni

  • @danbarton3830

    @danbarton3830

    4 жыл бұрын

    @@romanu__ La 1500 trebuie sa fi fost un numar important de romani in Crimea si restul tinuturilor controlate de mongolii din partea Hoardei Albastre deoarece dincolo de Nistru avem romanii bolohoveni si brodniciin ceea ce denumim Transbugia pana dincolo de Nipru ajungand pana spre Donet in estul Ucrainei de astazi. Un alt reper fiind acela ca in timpul lui Stefan al 3-lea Musatinul (Stefan cel Mare pe intelesul tuturor) in timpul unei incursiuni a mongolilor este atestat ca ar fi luat in robie o treime din populatia Moldovei.

  • @tarabostesmadafaca4859
    @tarabostesmadafaca48594 жыл бұрын

    Îmi puteți zice cum faceți hărțile?

  • @danbarton3830
    @danbarton38304 жыл бұрын

    Astept daca gasesti detalii suficiente pentru a face un clip despre cele 4-500 sate romanesti din Regatul Poloniei din zona de granita carora le-a fost acordat dreptul valah (scutirea de plata a taxelor si dreptul de a se stramuta pe teritoriul polon in schimbul luptei pentru acestia)

  • @ionsoreanu4811
    @ionsoreanu48114 жыл бұрын

    Informatiile sunt partial adevarate..... "Radu I fiul lui Vlaicu "?..... etc! Sunt 50% informatii adevarate...., restul ..... folclor...!

  • @riperroxd7664

    @riperroxd7664

    2 жыл бұрын

    @Historia Rediviva Radu I nu e fratele lui Vlaicu Voda?

  • @InAeternumRomaMater

    @InAeternumRomaMater

    13 күн бұрын

    Radu cel Înțelept era fratele lui Vlaicu-Vodă, și ce a vorbit el acolo nu este de loc "folclor" ci adevărat‼️