Useamman aurinkopaneelin asennus

Автокөліктер мен көлік құралдары

Mitä pitää ottaa huomioon, kun asennetaan useampi aurinkopaneeli esim. matkailuauton katolle?

Пікірлер: 13

  • @KaitsuMaitsu
    @KaitsuMaitsu2 жыл бұрын

    👍👍

  • @karppajkl2885
    @karppajkl2885 Жыл бұрын

    Hyvä video.👍🏻 Jos veneilyssä on tarve n. 100W paneelille, niin onko parempi laittaa 2kpl 50W rinnan kuin yksi 100W paneeli? Tämä kysymys siksi, että välillä joku (rannan puu tms) tekee varjoa johonkin osaan paneelia.

  • @valtekno

    @valtekno

    Жыл бұрын

    Terve ja kiitos kommentista ja hyvästä kysymyksestä! Kysymys on tosiaan hyvä, mutta hyvän vastauksen antaminen siihen on vaikeaa, koska veneissä ym. liikkuvissa laitteissa se tilanne vaihtelee jatkuvasti mm. varjojen osalta. Jos varjostumat ovat satunnaisia, kuten esim. mainitsemasi rannan puu, niin suosittelemme tällöin ihan yhtä paneelia. Jos taas varjo on säännöllinen, esim. purjeveneen maston tms. aiheuttama, niin silloin voi olla hyödyllistä laittaa esim. kaksi paneelia. Ja kytkennöissä tuolloin huomioitava tämä ja tarvittaessa laittaa joka paneelille oma säädin, jolloin hyötysuhde on maksimoitu.

  • @aleksanderstrommer7677
    @aleksanderstrommer76772 жыл бұрын

    Miten sulakkeet, jenkkivideoista katsoin että niitä tarvittaisiin säätimen ja kennoston väliin? Oisko siitä videoksi kun eri ratkaisuja niin paljon tubessa? Entä miten kannattaa kytkeä sarjaan ja rinnan esim neljä 380W paneelia, 42voc 11A per paneeli ? onko mc4 liittimiä jotka kestävät enemmän kuin 30A ?

  • @valtekno

    @valtekno

    2 жыл бұрын

    Näissä muutaman paneelin järjestelmissä ei yleensä sulakkeita tarvita säätimen ja paneelien välille, koska johdot on mitoitettu kestämään paneelien tuottaman maksimivirran. Noiden mainitsemiesi paneelien järkevin kytkentä riippuu suuresti lataussäätimen ominaisuuksista. Jos kestää sarjaankytkettyjen paneelien jännitteen, niin sitten sarjaan. Tuossa voisi tulla kyseeseen myös ns. sekakytkentä, eli kytketään kaksi paneelia rinnakkain ja samoin toiset kaksi rinnakkain ja nämä paketit kytketään sarjaan. MC4-liittimissä vakio on tuo 30 A, mutta joskus tullut vastaan myös suuremmalla virrankestolla, esim.: uk.rs-online.com/web/p/solar-connectors/1750094

  • @awarti
    @awarti11 ай бұрын

    Terve. Mulla on 1 SolarXon 100w paneeli. Säätimenä on SRNE 20A mppt säädin. Akkuna 12v 100A ns. vapaa-ajan akku. Invertteri on 600w modifioitua 12 sisään 230 ulos. Nyt on tarve toiselle samanlaiselle paneelille. Rinnan vai sarjaan?

  • @valtekno

    @valtekno

    10 ай бұрын

    Laittaisin itse sarjaan, paitsi jos esim. toiseen paneeliin osuu säännöllisesti varjo, silloin rinnan. Sarjaankytkennässä kannattaa katsoa, ettei paneelien yhteenlaskettu avoimen piirin jännite (VOC) ylitä säätimen max. jännitteenkestoa.

  • @awarti

    @awarti

    10 ай бұрын

    @@valtekno Terve. Kiitos vastauksesta. Puiden varjostus on se ongelma. Itse kallistunut rinnakkaiskytkentää kun nyt tutkinut tietoa. 260w on säätimen max 12v virralle ja taasen 520w 24v virralle.

  • @rtl-palvelutoy3181
    @rtl-palvelutoy31812 жыл бұрын

    Vielä tuosta matematiikasta ja erityisesti rinnankytkennästä. Olen toki täysin samaa mieltä erikokoisten soveltumattomuudesta samaan järjestelmään. Mutta onko rinnankytkennässä laskentakaava edes teoriassa oikea? Jos oikein tulkitsin, tuohan olettaa jännitteen "tasaantuvan" pienemmän paneelin jännitteen tasolle eli liki puolittuisi. Silti se tuottaisi nimellisen virtansa. Meneekö se noin? Henkilökohtaisesti olen myös MPPT-säätimillä sarjaankytkennän kannalla, koska silloin saadaan jännite nousemaan aiemmin tuottotasolle ja kestämään se illalla pidempään tuottotasolla. Ainakin Victronin MPPT-säätimen tuoton kynnysjännite on korkeahko.

  • @valtekno

    @valtekno

    2 жыл бұрын

    Kyllä tuo laskentatapa on yleisesti käytössä. Tässä Victronin esitys samasta asiasta: www.victronenergy.com/blog/2015/11/10/connecting-different-sized-victron-energy-pv-modules-series-or-parallel/

  • @rtl-palvelutoy3181

    @rtl-palvelutoy3181

    2 жыл бұрын

    @@valtekno OK, pitääpä varmistaa asia vielä Victronilta. Heidän videonsa ja artikkelinsa ovat kyllä olleet laadukkaita, tuotteiden lisäksi.

  • @rtl-palvelutoy3181

    @rtl-palvelutoy3181

    2 жыл бұрын

    Laitoin myös Victronille kyselyn asiasta, koska tuossa artikkelissa nimellisjännitteiden ero oli vain 4 V. Isommalla erolla voi olla merkitystä lopputuleman kannalta.

  • @rtl-palvelutoy3181

    @rtl-palvelutoy3181

    2 жыл бұрын

    Victronin maahantuoja suositteli tarkistamaan kantasi asiassa...

Келесі