Ursan esitelmä: Kari Rummukainen - Gravitaatioaallot

Ғылым және технология

Albert Einstein ennusti gravitaatioaaltojen olemassaolon jo sata vuotta sitten, mutta vasta kilometrien mittaisilla LIGO-interferometreillä ne onnistuttiin ensimmäistä kertaa havaitsemaan suoraan. Historiallinen löytö julkistettiin tämän vuoden helmikuussa. Moni veikkasi löydön olevan Nobelin fysiikanpalkinnon arvoinen, mutta tänä vuonna palkinto meni muualle.
Mitä gravitaatioaallot oikein ovat, ja miten niitä syntyy? Millaisia uudenlaisia tähtitieteen ja kosmologian havaintoja niiden avulla voidaan tehdä?
Puhujana teoreettisen hiukkasfysiikan professori Kari Rummukainen Helsingin yliopistosta. Tähtitieteellinen yhdistys Ursan yleisöesitelmä Tieteiden talolla 15.11.2016.

Пікірлер: 9

  • @aritahti3770
    @aritahti37706 жыл бұрын

    Jotain joka on irti arkielämän käytännöstä mutta silti ihmeellisen kiinnostavaa. Esim se, mitä tapahtuu kun kaksi mustaa aukkoa törmää, törmäyksessä massaa häviää joka muuttuu energiaksi joka muodostaa painovoima-aaltoja! Onko tämä gravitaatioaaltoihin sitoutunut energia sitten sitä pimeää energiaa vai joku energian uusi muoto? Sitäkään en kyllä ymmärtänyt, miten tuollainen mittalaite voi ylipäätään toimia, miten maapallolla voi olla missään niin rauhallinen kallioperä ettei sen värähtely pilaa mittausta. No, näköjään voi. Ehkä kun tätä tutkitaan joku vielä keksii sen star-trekin poimumoottorin tai jotain muuta kivaa.

  • @potkula1
    @potkula111 ай бұрын

    kyllähän tuo rysäys tuntu, kahvit lensi suusta

  • @TheLylymatti
    @TheLylymattiАй бұрын

    Näitte siis oletetun mustienaukkoken törmäyksen.

  • @hauberi9486
    @hauberi94865 жыл бұрын

    Haha mitä satusetiä. Nää teorian teoriat menee samaan romukoppaan uskontojen kanssa.

  • @roopeholopainen2717

    @roopeholopainen2717

    4 жыл бұрын

    Puhuvapää, sanoo Tesla. ;) kzread.info/dash/bejne/hpiGrcWnkanHltY.html

Келесі