Titi Aur - Franare cu ambreiaj

Автокөліктер мен көлік құралдары

Ne bucurăm de progresele tehnologiei unul dintre motive fiind acela că discuția de azi devine tot mai rară... Și totuși există în continuare foarte mulți oameni care conduc o mașină cu transmisie manuală și folosesc greșit ambreiajul. Voi cum procedați?

Пікірлер: 180

  • @user-cg6im9do8p
    @user-cg6im9do8p8 ай бұрын

    Eu asa fac acum. nu apas ambreiajul decat la schimbarea treptelor sau oprirea masinii. Dar nu mereu am facut asa si invatarea lectiei a fost ca mergeam pe un drum national in localitate cu cca 55 km/h. Soseaua era libera, era sâmbată dimineata urma o trecere de pietoni, am redus aprox pe la 40 km/h. La capatul trecerii era parcata neregulamentar o masina. Dintr-o data un baietel de cca 8 ani a țâsnit din lateralul mașinii . Speriat am apasat ambreiaj frana si masina parca a plutit. Dumnezeu ne-a scapat de o nenorocire si asta din cauza ca am trecut pe banda de sens opus fiind libera soseaua. Deci frana de motor ioc la calcarea ambreiajului. De atunci folosesc doar frana si acceleratia. Foarte util acest videoclip si sper ca multi sa bage bine la cap , ceea ce am patit eu se poate intampla oricui

  • @PaulBucatariu
    @PaulBucatariuАй бұрын

    Pfff, habar n-aveam de asta. Multumesc!

  • @mrhoratiu
    @mrhoratiuАй бұрын

    Stiam asta de cand am terminat scoala de soferi si am inceput sa citesc cartea “Conducere preventivă de Titi Aur” (parca asa ii zicea). Ma bucur ca acum ati ajuns si pe youtube si beneficiază mai mulți oameni de sfaturile dumneavoastră.

  • @denoro.
    @denoro.Ай бұрын

    Limbajul este foarte important. Pentru foarte multa lume, franare inseamna oprire. Iar daca opresti fara sa calci ambreiajul , se opreste si motorul. Cred ca in cazul prezentat in acest video mai potrivit ar fi termenul de incetinire.

  • @nikitentionniki1868
    @nikitentionniki18688 ай бұрын

    Ai dreptate. Majoritatea fac astfel. Dupa ce am facut un accident, gandind la rece la ceea ce s-a intamplat si cum am procedat, am realizat caci aici a fost greseala. Atunci m-am deprins sa nu folsesc ambreajul decat cand schimb viteza. Bravo pt acest video! Multi nu vor pricepe.

  • @uroboros4428
    @uroboros44288 ай бұрын

    Bine de stiut. Pe mine tot asa m-a invatat instructorul. Sa apas frana cu ambreiaj chiar si la 30km cand doar ciupesc frana practic.

  • @MakeStely18
    @MakeStely1810 ай бұрын

    Pe mine m-a invatat corect instructorul, nu s-a uitat la uzura masini. Mi-a explicat clar, apas ambreiajul cu frana doar cand viteza e foarte mica, gen 5km/h, asta ca sa nu opresc motorul, in rest doar frana.

  • @viorelpopescu4990

    @viorelpopescu4990

    8 ай бұрын

    F corect

  • @damiresq

    @damiresq

    8 ай бұрын

    si pe mine la fel, probabil pentru ca am facut scoala acum 20 de ani pe o dacie din 82 :)))

  • @anonimous__ho

    @anonimous__ho

    8 ай бұрын

    e normal să faci asta la 5km/h ca dacă faci la 100 pe oră îi zici pa rulmentului ăluia de la ambreaj

  • @PopaAlexandru.

    @PopaAlexandru.

    8 ай бұрын

    @@anonimous__ho Ciudat... pe o masina cu cutie robotizata,cand calc frana incepe sa retrogradeze treptele . Daca e la 130km/h atunci merge de la 6 in 5 si tot asa . De ex rulmentul de presiune suporta o turatie de 2000RPM dar in treapta 2 viteza e de 20km iar in treapta a 6-a viteza e de 100km/h . Si nu are treaba cu cuplu

  • @octavianr526

    @octavianr526

    8 ай бұрын

    @@anonimous__ho Care rulment? Pai la 100 km/h se poate apasa ambreiajul, ori pentru schimbare treapta, ori pentru franare (cea pentru care clipul spune sa nu mai apasam ambreiajul)

  • @user-lo8wd7uq7w
    @user-lo8wd7uq7wАй бұрын

    F. utila informatie, explicata clar, si fara aroganta. Mersi!

  • @mariusabc5628
    @mariusabc56288 ай бұрын

    Am pățit-o personal,maşină pe contrasens angajată într-o depăşire târzie eu am intrat într-o curbă uşoară apăsând în acelaşi timp ambreiajul şi frâna la vreo 120km la oră,mi-a fugit spatele, am reuşit să o redresez dar dacă apăsam doar frâna cred că nu îmi fugea spatele,deci teoretic am greşit apăsând şi ambreiajul şi frâna în acelaşi timp.

  • @ioana485
    @ioana4858 ай бұрын

    Mulțumim frumos pentru explicație. Bunul Dumnezeu să vă Binecuvânteze! 🙏

  • @popescuion3482

    @popescuion3482

    8 ай бұрын

    Dumnezeu? Ce legătură are cu subiectul?

  • @PopaAlexandru.

    @PopaAlexandru.

    8 ай бұрын

    Cum am spus,explicatie e numai pe jumatate corecta.

  • @PopaAlexandru.

    @PopaAlexandru.

    8 ай бұрын

    @@popescuion3482 Pai nici nu e in legatura cu subiectul . Atat tot ca doreste sa-l binecuvanteze ,e o urare personala.

  • @valis6761

    @valis6761

    3 ай бұрын

    @@popescuion3482trebuia sa-l injure?

  • @rotorblade9508
    @rotorblade95085 ай бұрын

    daca esti intr-o treapta superioara franezi si turatia intra sub relanti chiar la viteza mai mare 30kph, motorul va incepe sa vibreze puternic. trebuie fie sa retrogradezi fie sa apesi ambreiajul. de exemplu treapta 5 - 100kph-3000rpm; 50kph-1500rpm; 25kph-750rpm; 20kph-600; deci sub 20kph va incepe sa vibreze daca continuam sa franam si nu apasam ambreiaj/schimb treapta.

  • @vr247
    @vr247Ай бұрын

    Bravo! Se simte din plin frâna de motor atunci când ne întoarcem de la munte, să zic pe valea Prahovei. Dacă păstrăm motorul în 2000+ RPM, mașina va frâna de la sine, evitând efectul de "sanie". Astfel, evităm să supraîncălzim discurile și plăcuțele de frână care nu se pot răci suficient de repede, dat fiind ritmul relativ încet de mers pe porțiunea respectivă.

  • @mp4338
    @mp43388 ай бұрын

    Nu calca ambreiajul decit in ultima faza de frinare si o data cu schimbarea vitezei in zero. Masina mai poate frina cu frina de motor deci un atu in plus fata de frina de picior. Mai putine actiuni la ambreiaj sistem mai lunga-i viata acestuia.

  • @alexbucur5617
    @alexbucur56178 ай бұрын

    E foarte greu sa te dezveti de acest obicei de a calca ambreajul cand calci frana cand asa ai fost invatat initial. Eu conduc de 13 ani si desi stii ca gresesc de cativa ani tot nu reusesc sa ma dezvat. Atunci cand ma grabesc sau am multe pe cap(mai tot timpul) fac instinctiv aceeasi greseala. Poate ar fi mai bine daca instructorii i-ar invata pe elevi cum trebuie de la inceput si s-ar uita mai putin la uzura masinii. Oricum scoala de soferi costa foarte mult. Cred ca ar trebui sa acopere uzura. 😢

  • @cosmotech9357
    @cosmotech9357Ай бұрын

    foarte multa lume foloseste ambreiajul cu frana impreuna la franare ceea ce e gresit,timp de peste 10 ani am mers si eu la fel pana am gasit tot pe youtube explicatia...Asa m a invatat in scoala si nu mi a mai spus nimeni sa schimb metoda..Desi am facut doar drumuri scurte la viteze mici cand aproape de fiecare data schimbam si viteza as fi vrut sa stiu acest fapt de la inceput da na...

  • @andrei1814
    @andrei18142 ай бұрын

    👏Ai dreptate

  • @nicolaecristian8763
    @nicolaecristian87638 ай бұрын

    Asa este

  • @RaduP3
    @RaduP37 ай бұрын

    multumesc. eu asa faceam si chiar ma intrebam de ce mi-a murit un ambreiaj in doar 2 ani. banuiesc ca asta e raspunsul.

  • @adimihis3306
    @adimihis33068 ай бұрын

    Pe mine m-a invatat ca pana la 30 la ora doar frana apoi bag in viteza mai mica. Sub 30 ambreiaj frana altfel moare motorul.

  • @PaulSebastianM
    @PaulSebastianMАй бұрын

    Eu apas pe ambreiaj cand am franat asa de mult incat am ajuns sub turatia optima unde daca as accelera dinou, nu pot demara corect decat daca as schimba cu o viteza sau doua mai jos. Mi se pare corect. La un Logan spre exemplu, aceasta turatie este in general in jur de 1000-1200 rotatii pe minut pentru vitezele 1-2, 1500 rotatii pe minut pentru vitezele 3-4, si peste 2000 rotatii pe minut pentru treapta 5. Repet sunt turatii minime unde pe teren drept poti demara fara sa inneci motorul, in conditii normale de demaraj, adica nu cu pedala la fund, pentru ca atunci inneci voluntar motorul cu benzina la turatii prea mici unde nu poate aspira aer destul cu asa turatii mici. In situatii de demaraj puternic, depasiri, etc., nu faci decat sa urci aceste trepte de turatie proportional mai sus. De exemplu cu 500 cu pana la 2000 RPM mai sus, in situatii extreme. In general ar trebui sa simti daca masina are destul cuplu, si sa schimbi treapta. De exemplu la peste 5000 RPM in penultima treapta, unele masini, in general cele cu motor obisnuit de mare, nu ceva sport, sau tunat, deja pierzi timp daca il lasi sa creasca pana la 7000 inainte sa schimbi.

  • @CBogdanNFS
    @CBogdanNFS8 ай бұрын

    De adaugat ar mai fi ca scade si consumul de combustibil. In timpul franarii de motor consumul este 0 fata de atunci cand masina este scoasa din viteza, chiar daca merge din inertie.

  • @victorinborsciov6817
    @victorinborsciov6817Ай бұрын

    Ca orice lucru in lumea asta si aceasta procedura este discutabila. Da, folosirea concomitenta a franei si ambreiajului protejeaza vehicolul de uzuri premature a discului. In egala masura franarea vehicolului fara a calca ambreiajul este mai eficienta deoarece motorul actioneaza si ca o sarcina dar, totul depinde si de viteza de rotatie a rotilor si in plus de energia vehicolului in miscare. In realitate experienta conducatorului auto poate face diferenta tinand cont de viteza de rulare, cuplu necesar al motorului, traiectoria deplasarii cu franare fara a calca ambreiajul la viteze de rulare mari in trepte superioare(6-unde de regula la o rotatie a motorului roata face mai mult de o rotatie, 5- la o rotatie motor avem o rotatie la roata, 4) prin franare graduala si franare cu ambreiaj calcat la viteze inferioare si viteze de rulare relativ mici. Pentru a intelege mai usor luati o bormasina setati viteza mare si diferite trepte de cuplu in timp ce imobilizati cu mana mandrina. Asta ar fi un parametru, intr-un vehicol care ruleaza sunt foarte multi parametri de asta s-au inventat sisteme ABS si ESP care monitorizeaza viteza de rotatie a rotilor, forta de inertie, stabilitatea pe traiectorie, asta printre altele.

  • @basilbasileus7211
    @basilbasileus72113 ай бұрын

    Eu folosesc frâna si dacă e nevoie si ambreiaj pentru schimbarea treptelor...dar prima dată frână după aceea ambreiaj, nu ambreiaj si apoi frâna.

  • @andreitoma5214
    @andreitoma5214Ай бұрын

    Corect 100%

  • @mirceadraga7421
    @mirceadraga74217 ай бұрын

    Mda. Deci pe lângă că prin frecarea plăcuțelor de frână de discurile de frână trebuie să înving inerția mașinii, mai trebuie să înving și energia cinetică pe care în continuare mi-o transmite la roți motorul, chiar dacă turația lui are tendința să scadă. Scăderea de turație a motorului la luarea piciorului de pe accelerație este mai lentă decât scăderea de turație la roată, nu se produce în fracțiuni de secunda ca în cazul frânării de urgență. Pericol de derapaj? De-aia s-a inventat ABS-ul, ca să nu se blocheze roata, să păstrez controlul și să scurtez distanța de frânare, nu să alunec pe cauciuc topit. Părerea mea e că tot ce spuneți e valabil la frânarea ”din lung”, când vrei să micșorezi viteza, nu și când vrei să o oprești din cauza iminenței unui impact. Poate greșesc, dar asta doar dacă există motive legate de timpii de reacție, adică dacă s-a demonstrat experimental că ești mai rapid folosind doar piciorul drept față de situația în care folosești ambele picioare. Până la proba contrarie, folosesc frâna pentru a ajuta frâna de motor dacă vreau să încetinesc mai rapid decât o poate face motorul, dar calc și ambreiajul când vreau să opresc conștient. Și da, vreau să-mi protejez și motorul, transmisia, sistemul de frânare, că dau bani și timp pe ele.

  • @sergiudragos375
    @sergiudragos3758 ай бұрын

    👏👏👏👍👍👍

  • @ju1c3washere
    @ju1c3washere8 ай бұрын

    Curand va disparea aceasta grija. Masinile cu cutie manuala vor fi in viitor ca telefoanele cu butoane.

  • @DamageBug

    @DamageBug

    8 ай бұрын

    Si nu e un lucru rau

  • @mariusd8649

    @mariusd8649

    8 ай бұрын

    Curând in vreo 15-20 ani

  • @eddiesomesan
    @eddiesomesanАй бұрын

    Corect....dar depinde de turatia motorului. Daca esti subturat, atunci trebuie o inferioara, lasat ambreiajul si tinuta dupa nevoi si turatie frana

  • @paiusipetrica736
    @paiusipetrica7368 ай бұрын

    Corect

  • @Polter6eist
    @Polter6eist7 ай бұрын

    Asta as putea înțelege ca se preda uneori eronat la școală. Eu știu câteva cazuri în familie în care știind ca urmează sa se oprească la un obiectiv sau intersecție, pun maneta pe neutru la viteze foarte mari, 70-100 km/ h! Deosebit de periculos, iar asta nu cred ca le-a fost predata undeva. Mai am o problema cu cei care încearcă sa plece doar din ambreiaj, asta a fost doar la prima lecție, sa simți unde cuplează transmisia. Ca sa nu spun ca una e pe diesel și alta e pe benzină. Degajarea rapida a unei intersecții este mai sigură pentru toata lumea

  • @antonblaga7640
    @antonblaga76408 ай бұрын

    Eu procedez asa : daca am 80 km / h , in viteza 4 , franez fara a calca ambreiajul pana la 40 km /h ( la mine, viteza corespunde trecerii in viteza 4 ) , dupa care accelerez sau trec in viteza 3 .

  • @youngchess1

    @youngchess1

    Ай бұрын

    Eu nu fac asa. Chiar invers. Trec in viteza 3, apoi 2 si abia apoi franez, daca este cazul. Ma bazez pe frana de motor. Nu am o parere buna fata de cei care franeaza inainte de curba, prea multi. Reducerea vitezei, recomandata inainte de curba, nu inseamna neaparat franare!

  • @georgecalistruofficial
    @georgecalistruofficial8 ай бұрын

    De asta este util schuimbatatorul de viteza cu clapete din spatele volanului. La viteze mari, se folosește intai frâna si apoi ambreiajul. La viteze mici se folosește ambreiajul si apoi frâna. Se foloeste si frâna de motor.

  • @viorelpopescu4990

    @viorelpopescu4990

    8 ай бұрын

    Daca calci ambreaju dispare FRINA DE MOTOR

  • @georgecalistruofficial

    @georgecalistruofficial

    8 ай бұрын

    @@viorelpopescu4990 Am referire ca se folosește ambreiajul si apoi frâna la viteze mici. La viteze mai mari se folosește întâi frâna pentru o frânare lai linia, așa se evita smucitura. Da, frâna de motor este esențială.

  • @viorelpopescu4990

    @viorelpopescu4990

    8 ай бұрын

    @@georgecalistruofficial ....... eu ce spun? Daca vrei sa beneficiezi din plin de frina de motor nu calci ambreajul decit atunci cind simti ca motorul e aproape de calare sub 1500ture /pe minut La fel ptru o frinare mai rapida si eficienta apesi doar frina mai insistent iar ambreaju doar cind masina a incetinit suficient de mult sub 10 Km/h Ambreaju il folosesti doar ptru evitarea calarii motorului (opririi) Astfel el este de maxima jutor in orce situatie Iarna in deosebi pe zapada batatorita s-au ghiata nu calca frina sub nici un motiv ea este total ineficienta controleaza masina doar din acceleratie si mai pe urma din ambreaj Adica dai gaz cind este necesar sau il reduci in functie de necesitate iar aici trebuie sa fii foarte atent si sa anticipezi orce situatie din timp nimic nu se face pripit

  • @udrescumarian2073
    @udrescumarian20734 ай бұрын

    Domnule Titi am si eu o intrebare? sunteti inginer mecanic si instructor pilot?

  • @clausion

    @clausion

    19 күн бұрын

    A facut Facultatea de Constructii de la Iasi, pe care n-a terminat-o pentru ca a fugit in Franta, unde a facut o scoala de pilotaj (Jean-Michel Fabre) si dupa revolutie s-a intors in tara. Mecanica a invatat-o reparand clasica Dacie in timpul facultatii cand a inceput sa alerge la raliuri. A castigat 8 titluri de campion national la raliuri. L-am cunoscut personal si pot sa spun ca este un om deosebit. Modest, sare sa ajute pe cei care au nevoie.

  • @Michael-zl8vz
    @Michael-zl8vz8 ай бұрын

    La mașinile mai noi (mă refer la cele cu cutie manuală), ai în bord acel Gear Shift Indicator și doar atunci când se afișează una dintre săgeți ai motive să calci pedala de ambreiaj. Dar ca o constatare proprie, frâna de motor la asemenea mașini e aproape insesizabilă, simpla ridicare a piciorului de pe pedala de accelerație nu mai are ca efect o reducere sesizabilă a vitezei, doar vitezometrul îți arată că totuși viteza scade ușor.

  • @BOB-eb8xz

    @BOB-eb8xz

    8 ай бұрын

    Asta pentru ca masinile noi au motoare de aspirator, care nu fac fata greutatii masinii sa o poata opri in frana de motor. Nu sunt fan motoare mari, gen americane dar nici aspiratoarele astea moderne, ma bufneste rasul.

  • @octavianr526

    @octavianr526

    8 ай бұрын

    @@BOB-eb8xz Frana de motor nu e destinata opririi, ci limitarii superioare a vitezei. Orice motor cu compresie genereaza frana de motor, si daca nu ar putea frana masa masinii, cum spuneti, s-ar indoi pistoanele sau ar crapa chiulasa - energia aia cinetica trebuie sa se duca undeva!

  • @ser_bul

    @ser_bul

    8 ай бұрын

    Adica un logan de 1200kg cu motor de 0.9 face frana de motor ? Oricum pistoanele si alte alea nu se indoaie de la frana de motor.

  • @octavianr526

    @octavianr526

    8 ай бұрын

    @@ser_bul Da, nu conteaza masa masinii si/sau capacitatea motorului, frana de motor este un fenomen fizic care nu lasa motorul, deci si lantul de transmisie cuplat sa se invarta cu mai mult decat viteza maxima a acelei viteze. Poate fi si o betoniera, cu motor de trabant - frana de motor apare - iar daca motorul nu suporta inversarea situatiei (ca de regula el trage), ceva trebuie sa crape acolo - adica energia aia cinetica venita invers, de la roti, sa se disipe undeva. E fizica simpla, no offence.

  • @ser_bul

    @ser_bul

    8 ай бұрын

    @@octavianr526 am mers cu ceva masini de la 0.9 la 3.0 si pot spune ca am sesizat o mare diferenta. La fel se mai simte si cand motorul nu prea mai are compresie , o lipsa de frana de motor. Dar daca revenim pe subiect , e vorba fix de frana de motor nu de schimbat a 2 a la 190km/h

  • @AlLuiPigus
    @AlLuiPigus8 ай бұрын

    Pe mine m-a invatat instructorul corect. Anume, atunci cand franezi fara sa fie necesar sa retrogradezi viteza, lasi ambreiajul in pace.

  • @viorelpopescu4990

    @viorelpopescu4990

    8 ай бұрын

    F corect

  • @Cristi10077
    @Cristi10077Ай бұрын

    Este simpla mecanica la mijloc. Calci ambreiajul cand te opresti sau va trebui sa schimbi in treapta inferioara, pentru a nu iti muri motorul. Frana se calca fara ambreiaj, fiind mult mai eficienta utilizarea ei concomitent cu frana de motor!

  • @radudebu
    @radudebuАй бұрын

    eu il calc doar cand am 2-3-5 km h maxim...ca se ingatuie masina altfel...in rest frana

  • @marianpelmus
    @marianpelmus8 ай бұрын

    E asta valabil și la motocicletă? Țin minte că un instructor a zis ceva similar, sa nu mai tragem ambreiajul de când începem să frânăm

  • @AlexanderOrion

    @AlexanderOrion

    8 ай бұрын

    Da

  • @Leo.501
    @Leo.5018 ай бұрын

    Foarte adevarat! Mereu fac asa, calc doar frana, ambreiajul doar in ultimul moment cand vrem sa oprim, ba mai mult m-am auto-invatat sa scot din viteza fara ambreiaj in timpul franarii cand este posibil si vreau sa opresc de tot fara pericol in fata (depinde in ce treapta de viteza suntem, nu trebuie fortat, exclus treptele 1&2, etc). Pentru a evita pericolele direct frana.

  • @Kannot2023

    @Kannot2023

    8 ай бұрын

    Vezi sa nu îți strici cutia de viteza când schimbi viteza fara sa apeși ambreiajul. Cutiile de viteze sunt proiectate sa schimbe viteza când sunt decuplate de la motor. Daca ai cutie manuala și schimbi vitezele fara sa decuplezi motorul, prin apăsarea ambreiajului, poți uza mai rapid cutia de viteze.

  • @Leo.501

    @Leo.501

    8 ай бұрын

    @@Kannot2023 Salut, stiu, nu schimb viteza fara ambreiaj , am zis doar ca o scot din viteza fara ambreiaj in anumite situatii, fara sa fortez,daca opune rezistenta inseamna ca nu a scazut viteza destul, de exemplu sunt in a4a si am stop in fata, apas frana si cand viteza scade in jur de ~30km/h atunci scot din viteza fara sa apas ambreiajul. Dar acest lucru il fac destul de rar cand situatia imi permite.

  • @octavianr526

    @octavianr526

    8 ай бұрын

    @@Kannot2023 Cum sa schimbe viteza fara ambreiaj, pai se aud ciocnete de fiare... De fapt, ambreiajul e inventat pentru a fi posibila schimbarea vitezelor. Decuplarea de la motor reduce tensiunea intre rotile dintate.

  • @mariusd8649

    @mariusd8649

    8 ай бұрын

    ​@@Leo.501si ce avantaj ai făcând asa ceva?

  • @Leo.501

    @Leo.501

    Ай бұрын

    @@mariusd8649 protejezi mai mult ambreiajul, daca nu era evident raspunsul 😊.

  • @JoATajNa
    @JoATajNaАй бұрын

    PRACTIC trebuie sa te dezveti de cateva reflexe majore deprinse in scoala de soferi si apoi sa reinveti metoda corecta. Lucru deosebit de greu si care poate dura multicel mai ales pentru cei ce nu sunt nevoiti sa conduca zilnic masina.

  • @dragos_slick
    @dragos_slick8 ай бұрын

    Întrebare de începător: Pai dacă apeși frână până la capăt la peste 50 km/h nu se oprește mașina?

  • @BOB-eb8xz

    @BOB-eb8xz

    8 ай бұрын

    Daca apesi frana pana la capat la peste 50/ora si O TI APASATA pana opresti masina, se opreste si motorul, clar. Daca doar dai in frana sa eviti o groapa de ex, si scazi viteza pana la 30-25/h dupa care dai drumu la frana si continui mersul, nu ai nevoie de ambreiaj, la asta se refera exemplul, sa nu debraiem atunci cand nu intentionam sa oprim masina de tot, doar sa ii reducem viteza.

  • @funnytrap3309
    @funnytrap33092 ай бұрын

    Sa mi raspunda cineva,eu la franare de urgenta apas direct frana,cand anticipez franarea o scot din viteza si franez atata timp cat timpul si spatiul imi ofera posibilitatea,este gresit in al doilea caz?

  • @BlackOWLfly

    @BlackOWLfly

    2 ай бұрын

    Nu as spune din start 'greșit' , pentru că procedura asta era utila in cazul mașinilor fara sisteme de injecție controlata de calculator. Astfel, scos din viteza și frânat la Dacia 1300 însemna că motorul e decuplat de cutia de viteze și merge la turația de ralanti, așadar consumul de combustibil era scăzut. La mașinile moderne, cu injecție controlata de calculator, odată intrat în frana de motor (nu apeși accelerația), calculatorul întrerupe injecția de carburant și consumul instantaneu devine zero - deci pentru o economie de combustibil mai mare la o mașină moderna, nu o scoateți din viteza la frânare, decât înainte de oprire. De asemenea, in cazul al doilea pe care îl mentionati va creste distanta de frânare pentru că mașina nu beneficiază și de frana de motor. Asta poate deveni relevant daca, pe porțiunea in care știați că puteți opri, intervine ceva neprevăzut (apare un alt obstacol mai aproapiat - ex: frânezi pentru că urmează o trecere de pietoni dar ești lângă un parc și dintre mașini sare și un câine - sau se schimba neprevăzut aderenta - ulei, nisip, polei etc- ). In acest caz poate apărea și nevoia de a evita obstacolul sau de a redresa traiectoria, lucru foarte dificil fără ca motorul sa fie cuplat. Drumuri bune!

  • @someone7507

    @someone7507

    Ай бұрын

    Mai este un aspect. In functie de cat de "puternica" este frana de motor, cum o folosesti si cat de preventiv conduci, mai poti prelungi si viata placutelor de frana (pe langa economia de combustibil).

  • @ionutmkd160
    @ionutmkd1608 ай бұрын

    Din experienta proprie am observat ca atunci cand retrogradezi daca nu iei piciorul imediat de pe ambreiaj si sa il tii in zona unde are cuplu maxim, frana de motor este mai agresiva/eficienta. Nu stiu daca e corect cum procedez.

  • @stefan0ro

    @stefan0ro

    8 ай бұрын

    pai, patinezi ambreiajul in momentul ala, nu e nici cuplat, nici decuplat. teoretic, ar trebui sa stai cat mai putin posibil in stagiul ala, de ce? pai daca nu stii cum arata, si cum se pupa piesele, uite aici un filmulet. kzread.info/dash/bejne/lpmq0ZWklLa2gbw.html . ideea este ca, dupa patinari repetate si eventual agresive, acel material abraziv care este pe marginea discului de ambreiaj, se va uza.. de tot. similar cu un smirghel pe care il folosesti non stop si la un moment dat, ramane doar foaia. apoi, intr-o zi, dai drumul la pedala si constati ca motorul se tureaza in gol fara sa accelerezi: s-a uzat de tot discul.

  • @ionutmkd160

    @ionutmkd160

    8 ай бұрын

    @@stefan0ro mersi pentru explicatie, am vizionat si clipul. Pe mine chestia asta m-a ajutat mult intr-o iarna in cateva situatii cand frana era inutila.

  • @stefan0ro

    @stefan0ro

    8 ай бұрын

    @@ionutmkd160 stai liniștit că nu se întâmplă dintr-o dată, e valabil in special pe asfalt. Teoretic iarna, când rotile au mult mai putina aderență, patinarea aia nu se mai întâmplă cu atâta forță, pot că rotile sunt cele care patinează mai mult. Mă gândesc că în situația ta, ar putea chiar să se și blocheze pentru o fracțiune de secundă din cauza cuplului motorului, blocare care nu prea tine cont de abs, ăla doar anulează apăsarea plăcuțelor pe discul de frână. Și iarăși teoretic, frânarea pe zăpadă este mai eficienta când se blochează puțin rotile și se strânge un mini maldăr de zăpadă în fața rotii care opune ceva rezistență. Deci continuă liniștit iarna, eu doar îți recomand să nu faci asta pe asfalt uscat, daca nu vrei sa schimbi discul(de fapt tot ansamblul disc ambreiaj/placa presiune) la 100k km.

  • @Reprezentativ180
    @Reprezentativ180Ай бұрын

    Pai mereu suntem la limita opririi in orasele aglomerate

  • @yunex7

    @yunex7

    Ай бұрын

    Corect

  • @ionene5021
    @ionene50218 ай бұрын

    Deci la școală trebuie ca învățătorul să-ți spună ca 1+1=3,dar după ce termini școală sa știi ca 1+1=2. Am înțeles. De aceea când moare carciumarul ii spune fiului ca vinul se mai face și din struguri.

  • @MrGeoNexus

    @MrGeoNexus

    8 ай бұрын

    Bine punct. "Eu îți spun asta doar că să-mi protejez mașina, tu după ce iei permisul sa nu mai faci asta. T descurci tu cu mașina ta!"

  • @george-danfulger
    @george-danfulger8 ай бұрын

    sau cand urmeaza sa schimbam si treapta de viteza pentru ca daca am franat am si incetinit si neaprata trebuie schimbat dintr-a concea , de exemplu, intr-a doua, nu? deci e cam bine sa apasam si ambreiajul pentru ca inevitabil, daca am franat, am si incetinit si deci schimbam si treapta de citeza nu? deci ambreiaj calcat.....

  • @AndyFerdean
    @AndyFerdean8 ай бұрын

    La mașina mea (Golf 6 Break 1.6TDI) trebuie să apăs ambreiajul in virajele de 90 de grade din oraș pe care le iau cu viteza a doua (10-25km/h), altfel mă trezesc cu mașina în gard. Deci n-aș spune doar la vitezele mici.

  • @BOB-eb8xz

    @BOB-eb8xz

    8 ай бұрын

    Suspect. Daca ai 10-20 km/h si tu turezi la 4000-5000 in a 2-a, da te duci in gard. Altfel bati campii

  • @AndyFerdean

    @AndyFerdean

    8 ай бұрын

    @@BOB-eb8xz nu, fără a apăsa pe accelerație. Cu 20km/h mașina trage să meargă în fața, cum ar veni... dacă pui frână la viteza aia omori motorul.

  • @eddiesomesan

    @eddiesomesan

    Ай бұрын

    @@AndyFerdean furi curent. vezi sa nu te prinda aia de la electrica. Daca se intampla asa cum zici tu, poate ar trebui sa ii dai o inferioara, chiar treapta I daca e nevoie.

  • @AndyFerdean

    @AndyFerdean

    Ай бұрын

    @@eddiesomesan asta ar insemna sa merg prea incet. De-alungul anilor am invatat ca exista mai multe tipuri de ambreiaj si cutii de viteze in functie de masina sau motor, si la unele ambreiajul e mult mai rigid, la altele mai moale, plus ca treptele sunt reglate diferit, la unele pot schimb in treapta a 3-a chiar la 80 la ora, etc. Nu m-as mai da mare cocos, dar fie cum zici tu.

  • @SilverMiraii
    @SilverMiraii10 ай бұрын

    Ce se intampla cu masina daca rulezi fara sa apesi pe acceleratie sau ambreiaj (frana de motor) ? Am observat ca dupa ceva timp cu frana de motor intr-o treapta superioara, se aude de parca ar incepe sa moara motorul, dar nu am lasat sa vad ce se intampla, deobicei schimb intr-o treapta inferioara cand simt ca motorul incepe sa moara.

  • @denrozan

    @denrozan

    10 ай бұрын

    Sa zicem ca daca ai 60km/h in treapta a 3a si vrei sa folosesti frana de motor, clar motorul va trepida pentru ca turatiile scad considerabil. Eu mut in treapta a doua cand stiu ca urmeaza sa folosesc frana de motor in eventualitatea de a frana de tot, moment in care bag ambreiaj si scot din viteza. Daca nu e nevoie sa opresc de tot, la aproximativ 15km/h doar accelerez ramanand in treapta a doua, desi in functie de puterea masinii pot aparea trepidatii. In anumite cazuri e nevoie de a schimba din treapta 2 in 1. Ideal pentru o masina cu cutie manuala este sa conduci atat de fluent incat sa para ca e automata, fara franari bruste din cuplu sau trepidari de joasa turatie.

  • @sebs9511

    @sebs9511

    10 ай бұрын

    Nu imi e foarte clar la ce te referi, dar daca lasi masina sa incetineasca pe plat intr-a 3-a/a 4-a, e normal sa ai mai putin cuplu care ajuta masina sa-si pastreze o viteza minima. Daca o bagi spre ex intr-a 2-a si o lasi pana la 10-12 km/h, masina ar trebui sa pastreze viteza aia mult mai usor si chiar sa mearga putin la deal daca e diesel. Nu mai vorbim de viteza I, in care merge singura cu 7-8 km/h fara probleme.

  • @bebilebegioara7957

    @bebilebegioara7957

    8 ай бұрын

    Salut!Motorul este subturat și tinde sa se oprească.

  • @user-ng3ox8nv3o
    @user-ng3ox8nv3oАй бұрын

    Da doar la viteza mica🚔

  • @Alex-abcd
    @Alex-abcd8 ай бұрын

    Aoleu , a descoperit apa calda

  • @youngchess1
    @youngchess1Ай бұрын

    Mai interesant de atat. O persoana cunoscuta nu folosea frina, cand astepta in intersectie, ca sa nu mearga in spate. Folosea ambreiajul. Raspunsul a fost acelasi cu cei 30 de ani. De obicei schimba discul de ambreiaj mai des, dar, crede-cred, ca astfel isi protejeaza placutele si discul de frana !

  • @Neo_Razvan

    @Neo_Razvan

    Ай бұрын

    😂😂😂

  • @eugeniarizea9246
    @eugeniarizea9246Ай бұрын

    Pai dupa ce il inveti intrun fel apoi il inveti invers.

  • @albundy9918
    @albundy99188 ай бұрын

    Eu calc ambreajul doar atunci cand franez la viteza mica deci e bine.

  • @viorelpopescu4990

    @viorelpopescu4990

    Ай бұрын

    F bine la sub 30 Km/h nu uzezi frinele inutil si nici ambreajul

  • @MrSastrass
    @MrSastrass8 ай бұрын

    Dar frana + ambreaj + acceleratie la condusul sport?

  • @AlexanderOrion

    @AlexanderOrion

    8 ай бұрын

    Heel and toe

  • @UncleHo5
    @UncleHo55 ай бұрын

    Nu il calc(am). Dar de vreo 15 ani conduc automata.

  • @Megastaru
    @MegastaruАй бұрын

    EU apăs și ambreiaj doar când conduc masina automată.

  • @AlexanderOrion
    @AlexanderOrion8 ай бұрын

    Daca trebuie facut un astfel de clip, situatia este grava. O alta eroare, sau oroare mai bine zis, care se preda, este sa pasezi volanul de la dreapta la stanga, sau invers, cand ai un viraj de 90 grade etc, ramas de pe vremea scolii englezesti.

  • @emyg
    @emyg8 ай бұрын

    nu never ever cat am avut masini cu cutie manuala plus ca eu am B C E si am invatat teorie mecanica consucere poligon conducere noapte zi cum se facea odata

  • @popescuion3482

    @popescuion3482

    8 ай бұрын

    Never ever? Ce limbă vorbești? Ai făcut consugere pe timp de noapte? Consugere? Așa ai scris. Nu înțeleg nimic.

  • @mariusd8649

    @mariusd8649

    8 ай бұрын

    Conducere, adică 😅

  • @davidmurariu9068
    @davidmurariu9068Ай бұрын

    Multora le intră în reflex și nu mai gândesc...

  • @PopaAlexandru.
    @PopaAlexandru.8 ай бұрын

    Uneori trebuie sa calci si ambreiajul...Asta era idee principala care trebuie transmisa si nu ca nu trebuie sa calci ambreiajul inaintea franei. E un clip dar nu in totalitate corect si din cate stiu adevarul pe jumatate tot minciuna e , asa ca pe jumatate bine in clipuri educationale inseamna gresit total . Desigur,instructorul zice sa calci ambreiaj inintea franei si nu sa calci frana si la urma ambreiajul numai pt ca e masina lui .Ca sunt sectoare de drum si cu limita de viteza mai mare de 50km/h in localitati ... in timpul scolii nu se poate depasiii maximul de viteza - 10km/h dar asta numai teoretic deoarece am vazut masina de scoala cu elev care circula pe B1 in paralel cu mine iar eu aveam 51km/h (pe GPS) pe sector de drum limitat la 50km/h ...

  • @florinvadan7876
    @florinvadan78768 ай бұрын

    Există mașini cu cutie manuală care au rezolvat problema - și la pornire, și la frânare, și la statul și pornirea în pantă. De când cu electrificare industriei auto nu s-au mai implementat tehnologi ca să treci pe... Oricum în lipsa sărăciei lipsește și pedala de ambreiaj - și e chiar plăcut - NU e americanu prost, ne credem noi deștepți - mestecători și ambreiaci.. Dar asta avem.... și odată cu experiența devine natural controlul ambreiajului - adică să simți limita până la care poți zugruma energia motorului în favoarea ta fără să îl oprești și fără posibilele daune..! Mulțumim - Dacă îi spunem noi copilului nu ne prea crede - că școală, că de modă veche - dar în cazul de față nu prea sunt contraargumente.

  • @georgecalistruofficial

    @georgecalistruofficial

    8 ай бұрын

    Pentru ca transmisia la o mașina electrica este diferită fata de transmisia unei mașini cu motor termic.

  • @cojoceamatei06
    @cojoceamatei06Ай бұрын

    Poți să frânezi cu frâna de picior până la relanti. Mulți își știu relantiul la mașină. După dacă vrei să încetinești mai mult decât poate relantiul, retrogradezi sau te oprești.

  • @bladebiker100
    @bladebiker100Ай бұрын

    notiunea dumneavoastra este gresita, la franari bruste tinand motorul cuplat ingreuneaza franarea, deoarece sistemul de franare opreste masina mai repede decat o face frana de motor, totodata motorul are o inertie si o turatie pe care sistemul de franare al masinii se chinuie sa il reduca, dupa franare evident ca esti intr-o treapta superioara si o viteza mica, ceea ce face imposibilitatea accelerarii in timp util...

  • @someone7507

    @someone7507

    Ай бұрын

    Din cate inteleg eu, nu este o discutie despre franari de urgenta, si nici despre condus sportiv.

  • @clausion

    @clausion

    19 күн бұрын

    In primul rand "notiunea" dv. este gresita. In momentul in care ati luat piciorul de pe acceleratie, motorul isi reduce destul de repede turatia si intervine frana de motor. Frana de motor se adauga la sistemul de franare al masinii. Nu este vorba despre nici o inertie a motorului, dimpotriva inertia este a rotilor care se invart mai repede decat motorul la relanti, motorul la relanti are sa zicem 900 ture/min, rotile au 1350 ture/min. In al doilea rand, poate ar trebui sa stiti ca Titi Aur a fost de 8 ori campion national de raliu. Adica este un profesionist si nu degeaba a deschis si conduce prima scoala de pilotaj din Romania.

  • @ionescunicolae473
    @ionescunicolae4738 ай бұрын

    La o mașină cu cutie de viteze manuală ,dacă nu apăs ambreiajul înainte să frânez și e cuplată transmisia în treapta de viteză,când frânez,forţez motorul să se oprească odată cu reducerea vitezei mașinii,iar asta dăunează motorului cu excepția situației când ,,pișc" puțin și scurt frâna !

  • @2palexxl

    @2palexxl

    8 ай бұрын

    Corect si la condusul in oras daca vrei sa te folosesti de forta motorului la schimbari de treapta trebuie obligatoriu sa apesi amreiaj, daca de exemplu franezi si continui cu aceiasi treapta puterea va fi mai mica, in schimb daca te ajuti de ambreiaj si schimbi in treapta inferioara ai potenta mai mare. Regula asta poate fi valabila la viteze mai mari si la tiruri unde dieselul sustine mai mult puterea motorului si am invatat asta la scoala de soferi cand am condus un tir si am franta in giratoriu cu ambreiaju :). Are sens ce spune Titi dar pe benzina e discutabila cumva. Depinde mult si de puturosenia masinii...

  • @3ogdy
    @3ogdy8 ай бұрын

    Titi are dreptate, dar cine dracu sta sa se uite la vitezometru la fiecare franare?

  • @iulianblanaru

    @iulianblanaru

    8 ай бұрын

    Corect. Dar ti-a dat Dumnezeu urechi ca sa auzi in permanenta turatia motorului.

  • @bebilebegioara7957
    @bebilebegioara79578 ай бұрын

    Salut!Văd că în continuare doar d-voastră știți să instruiți elevii, ceilalți instructori nu știu,ar trebui să venim să luăm ,,lumină"de la d-voastră.Pentru stiința tuturor sînt instructor auto si profesor de Legislație Rutieră,cu o experiență de 19 ani de instruire în București. Eu învăț elevii să frineze ușor, inainte de a călca ambreiajul,dacă viteza este peste 10-15 km/h,dacă este mai mică să calce întîi ambreiajul.Le explic și rațiunea pentru care calcă întîi ambreiajul: scad spatiul si timpul necesar frînării,evităm derapajul,prin debreiere bruscă,protejăm masina. Mai sîntem destui care ne facem meseria cu dăruire și competență, nu doar pentru bani,și dacă nu vă facem observații pe canalul d-voastră,asta nu înseamnă că nu am observat greselile din teorie și practică,aflate in unele din filmele d-voastră Dacă ne respectați si nu ne ponegriți permanent munca pe la TV sau pe canal veți avea doar de cîstigat.Aveți citeva comentarii care arată că totuși,cel puțin unii,ne facem meseria.Sanătate!

  • @popescuion3482

    @popescuion3482

    8 ай бұрын

    Bâști d-aci. Nu vorbi mult, prost și degeaba. Dacă vrei să fii instructor bun treci pe la Titi.

  • @marianton06

    @marianton06

    8 ай бұрын

    pai si ce faceti diferit de ce spune dl titi aur? daca invatati elevii sa franeze inainte de a calca ambreiajul ( usor, doar nu se recomanda brusc nici in acest video) Doar connfirmati ce spune si dansul. Dv sunteti printre exceptii cred, majoritatea instructorilor de la noi asa invata cursantii, baga ambreaju primu, apoi frana, indiferent de viteza!!

  • @lovemagic469
    @lovemagic4698 ай бұрын

    Nu merge in Romania asa ceva daca vrei sa respecti regulile de circulatie,orice franare inseamna automat treapta inferioara,doar pe autostrada merge ce zice el.

  • @BOB-eb8xz

    @BOB-eb8xz

    8 ай бұрын

    Asta pentru ca stai ca musca in curu calului, unul din lucrurile pe care le urasc cel mai tare la soferi. Daca tii distanta, devenim si noi soferi si nu sinucigasi

  • @lovemagic469

    @lovemagic469

    8 ай бұрын

    @@BOB-eb8xz N-are nici o legatura distanta,mergi cu loganu in localitate cu 50 60 dai de o caruta franezi si automat ajungi la 40 clar dai a 4,faci stanga dreapta clar calci ambreiajul,iei o curba in urcare schimbi inferioara ca sa ai putere,daca apar evenimente neprevazute,stau sa ma uit pe kilometraj?? ambreiajul se calca la orice franare ca sa scapi de griji,in felul asta nu-ti moare motorul si nici nu e subturat,pe autostrada e altceva,acolo pot sa scad de la 120 la 60 fara probleme fara sa calc ambreiajul

  • @florinm2052
    @florinm20528 ай бұрын

    Uite de asta cutia automata e sfanta. Cu toate costurile extra pe care le are...

  • @v.cotoiu3568
    @v.cotoiu35684 ай бұрын

    Pai odata ce ai apasat frana, va trebui sa apesi si ambreiajul,ca sa schmbi intr-o treapta mai mica.

  • @viorelpopescu4990

    @viorelpopescu4990

    Ай бұрын

    Serios? Schimbarea vitezei dintr-o treapta superioara in una inferioara NU SE FACE PRIPIT = IAR IN CAZ DE F MAJORA NU SE SCHIMBA VITEZA DACA ASTA NU SA FACUT DIN TIMP = LEGEA PRACTICA O SPUNE ASTA , IN PLUS RISCUL DE A NU INTRA IN VITEZA INFRIOARA ESTE F MARE In concluzie nu se trece dintro treapta superioara in una inferioara decit in conditii in care se cere o f mai mare de tractiune la roti dar nu mai devreme decit cind rotatiile motorului si viteza de inaintatre o permit si asta t-io spune CURU cu care te caci si stai pe scaun si conduci el i-ti spune cind sint cele mai bune conditii dintre motor si Cv ptru schimbarile de viteze daca e suficient de educat si tu stii sa te folasesti de el nu numai la WC-u. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

  • @v.cotoiu3568

    @v.cotoiu3568

    Ай бұрын

    pe ce pastile/prafuri esti

  • @deeaslime3065
    @deeaslime306510 ай бұрын

    Frana de motor bagand in treapta inferioara atunci cand vrei sa franezi mi se pare mult mai practic decat sa franezi si sa o lasi in aceeasi treapta riscand sa inneci motorul.

  • @cosmins3268

    @cosmins3268

    10 ай бұрын

    mai mentionez ca e buna frana de motor atunci cand ai de coborat pe dstante mai mari , daca te-ai baza in continu doar pe frana le uzezi prematur , nu mai zic de o posibila supraincalzire .

  • @cvlad4025

    @cvlad4025

    10 ай бұрын

    Depinde cât de mult vrei sa reduci viteza, dacă i vorba de redus înainte de o curbă periculoasă, e perfect, cel puțin eu asa fac

  • @deeaslime3065

    @deeaslime3065

    10 ай бұрын

    @@cvlad4025 No uite cam asta e explicatia pe care as fi vrut sa o primesc de la un om atat de experimentat ca si Titi Aur. Depinde de situatie, el generalizeaza.

  • @viorelpopescu4990

    @viorelpopescu4990

    8 ай бұрын

    Sf meu este sa nu schimbi vitezele in timp ce frinezi poti avea cele mai neplacute surprize Sa nu i-ti mai primeasca sa intri mai ales la camioane nici nu incerca aceasta idiotenie, e extrem depericulos Am incercat o data si m- am lecuit de atunci am spus ca in veata mea nu voi mai face astfe de prostie In curbele deosebit de periculoase reduci viteza inainte de a ajunge in curba mult iar curba o parcurgi accelerind usor si treptat te va ajuta in virajele puternic inchise

  • @Soromeister
    @Soromeister8 ай бұрын

    10 retarzi au dat dislike la acest video. Probabil lumea nu intelege cat de riscant este sa franezi cu tot cu ambreiaj pe iarna.

  • @danspataru8273
    @danspataru82738 ай бұрын

    am vazut si eu balaria asta la 90 % din soferii din romania ! Am incercat sa le zic ca nu este corect ce fac insa n au vrut sa inteleaga ca este gresit ce fac ! Asa ca acum ma doare n plua si tac ! Nu este viata mea in pericol cand aia sunt pe gheata sau zapada si habar n au sa foloseasca frana de motor sau apasa ambreiajulo de fiecare data cand ciupesc frana !:))))))))))))))))))

  • @viorelpopescu4990

    @viorelpopescu4990

    8 ай бұрын

    Pe ghiata ori zapada batatorita e bine sa folosesti doar frina de motor pin la limita calarii motorului si sa nu atingi de loc frina ca altfel te duci ca sania

  • @danalin5912

    @danalin5912

    8 ай бұрын

    Mie mi se pare tare ca ai mers cu 90% din șoferii din România ..😅

  • @taviariton5140

    @taviariton5140

    8 ай бұрын

    La ce-ti mai trebuie masina dacă 90% din șoferi te iau cu ei?

  • @stefanconstantinescu1576
    @stefanconstantinescu157610 ай бұрын

    Oricum o să trecem toți pe mașini electrice și problema asta nu o să mai existe

  • @georgecalistruofficial

    @georgecalistruofficial

    8 ай бұрын

    La mașinile electrice nou exista ambreiaj. Doar accelerație si frână.

  • @viorelpopescu4990

    @viorelpopescu4990

    Ай бұрын

    ​@@georgecalistruofficial ........ Carucioare ptru prosti cu doua pedale Cv automata are rolu ei si e foarte buna si utila in afara oraselor mai ales aglomerate Cv manuala depinde de talentul si experenta soferului poate fi un chin dar si o satisfactie

  • @ionionel7414
    @ionionel74148 ай бұрын

    E valabil doar pe teren alunecos cu frana de motor

  • @ticone83

    @ticone83

    8 ай бұрын

    E valabil oriunde.

  • @user-ll3oo3yb9w
    @user-ll3oo3yb9w8 ай бұрын

    Face-ti cum v-a invatat instructoru nu Titi Aur. Frana si ambreaj dupa care lasi pe liber apoi bagi in viteza cu ambreaj in functie de viteza de deplasare. Ca nu suntem pe circuit sa te folosesti de frana de motor.

  • @Kannot2023
    @Kannot20238 ай бұрын

    Cumparati-va masina cu cutie automată si ati scapat de multe

  • @mariusd8649

    @mariusd8649

    8 ай бұрын

    Cum faci frână de motor cu cutia automata?

  • @4youjhony
    @4youjhonyАй бұрын

    Ehe , sunt unii care nu știu să folosească nici semnalizarea sau luminile !😂

  • @traiamjacob1476
    @traiamjacob1476Ай бұрын

    Mentionez faptul ca pina am scris acest mesaj am dat silentios la video ul acestui om. Ce ne am fi facut noi ,daca acest individ nu se nastea? Am fi fost un popor fara masini,fara soferi si daca se nasteau cumva soferi,at toti circulau si conduceau anapoda. Dar ce noroc ,ca sa inventat titi aur si KZread. Deja nu mai poti deschide netul sa nu apara individul. Dc nu se face circulatie online si sa ne debarasam de instructori daca avem un asemenea geniu,acest messi al soferiei?

  • @mariobalan5979

    @mariobalan5979

    Ай бұрын

    Bine zici. 👍

  • @clausion

    @clausion

    19 күн бұрын

    Titi Aur a castigat 8 campionate nationale de raliu. Cand este vorba despre sofat ai ce sa inveti de la el. Nu vrei sa asculti ce-ti spune, treaba ta. Bascalie pot sa faca multi, sa castige raliuri, mai putini.

  • @traiamjacob1476

    @traiamjacob1476

    19 күн бұрын

    @@clausion daca a fost un asa mare pilot ,de ce nu a cistigat cv si in afara tarii? Daca a fost pilot bun nu inseamna ca e detinatorul adevarului in sofat. Daca ti se pare un mentor pt cea ce zice,nu ai decit...ceea ce posteaza o face pt bani....sa te dai destept ca inveti un sofer cum sa pozitioneze miinile pe volan,mi se pare ridicol...oare tu ai ascultat cum explica el pozitionarea miinilor? Daca da,înseamnă ca tu ai facut scoala de soferi la pitesti,sau cu mama instructorului...

  • @clausion

    @clausion

    19 күн бұрын

    @@traiamjacob1476 Daca vorbesti despre video-ul asta kzread.info/dash/bejne/nadsz6yQes3Kk6g.html atunci sa stii ca are dreptate chiar daca tu nu intelegi de ce. Uite un alt exemplu care te invata la fel kzread.info/dash/bejne/lqeGuMNmYcevm9I.html si un altul care zice tot asa kzread.info/dash/bejne/kXx-xtOQYLmtZtI.html . Probabil ca desi esti un amator, stii tu mai bine ca un profesionist. Probabil ca daca iti arata Ilie Nastase cum se tine racheta in mana, o sa zici ca stii tu mai bine.

  • @traiamjacob1476

    @traiamjacob1476

    19 күн бұрын

    @@clausion daca citeai comentariul meu scris cu cv timp in urma,am specificat ca am dat pe silentios articolul lui,deci nu am auzit ceea ce a spus si chiar nu ma interesează ce a spus pt ca este un impostor care profita de pe urma prostilor. Am ascultat o singura postarea de a lui cu pozitionarea miinilor pe volan,ceea ce a fost chiar hilar si de rîs...Mentionez ca nu sint amator,ci profesionist si asta in sensul bun al cuvintului. Diferenta dintre un sofer si un pilot este ca soferul circula cu n participanti in trafic, pe cind un pilot conduce cind circulatia este intrerupta si i se acorda sprijin pt asta. Dar eu nu i desconsider titlurile omului dar sa posteze atitea ,,cacaturi,,pe KZread mi se pare de noaptea mintii. Dar ce nu face saracul pt bani?

  • @theogusat7968
    @theogusat79688 ай бұрын

    De aia șoferii ca tine iau curbura cu 5 km/h. Ca șofer, ești la un km de ei iar când ajungi în spatele lor tot nu au luat virajul, că se duc cu frâna de motor. Dacă ție nu-ți place să vezi așa ceva în trafic, nu o face nici tu. În plus, iar gândește-te puțin: imediat ce piști un pic frâna, scazi 20 km, care doar dacă nu ești peste 80 km/h, la 90% din mașini înseamnă treaptă inferioară, deci trebuie să schimbi că-ți moare motorul. Îmi amintesc când un alt deștept zicea pe net că se coboară în pantă doar cu frâna de motor. Imaginează-ți să bagi într-a doua și să cobori 5 km fără să piști frâna de picior. Arde motorul. Nici nu poți schimba viteza, că te tot duci dacă apeși ambreiajul. Tot felul de teorii. Iar întrebările pentru școala de șoferi nu sunt făcute să îți verifice cunoștințele, ci dacă ești atent la încurcăturile de cuvinte. Așa ceva nu există în LUME decât în România.

  • @florinapostoiu

    @florinapostoiu

    8 ай бұрын

    Cel mai cerebral comentariu.!

  • @BOB-eb8xz

    @BOB-eb8xz

    8 ай бұрын

    Esti bucurestean, asa-i? La tine totul e o cursa, cum sa ajungi mai repede oriunde fara sa iti pese macar de peisajul pe unde treci. Genul care vede semaforul rosu, dar accelereaza spre el, sa mai dea doua scrolluri la telefon cat sta

  • @degenspyzen
    @degenspyzen8 ай бұрын

    Doamne dar am condus de 2 ori fara permis intr-o parcare si mi-am dat seama de chestia asta, oamenii asa in general sunt chiar atat de prosti!?

  • @bestopinion9257
    @bestopinion92578 ай бұрын

    Lasa-ne dom'le, ca la soferie, politica, fotbal si femei se pricepe toata lumea. 😅

  • @dudurosca1776
    @dudurosca1776Ай бұрын

    PREA ITI DAI CU PAREREA DESPRE LEGEA 125B CU MOTOCICLETELE DE 125 CC. MAI TACI NAIBA NENEA tITI.

  • @vasilestanciu2032
    @vasilestanciu20328 ай бұрын

    Eu cum naiba calc ambreiajul ca masina mea e automata

  • @nomercy7161

    @nomercy7161

    8 ай бұрын

    Vezi can il ai in torpedou...deschide torpedoul si uita-te😎

  • @alexandrugherman1248
    @alexandrugherman124810 ай бұрын

    Cu legea 125b cum rămâne domnule fost mare pilot ? În tot vestul europei... lumea circulă de peste 20 ani pe scutere civilizate și SIGURE cu permis categorie B...iar la noi în țară Dvs sugerați că avem nevoie de categorie A. Scuterul de 125cm are 12 cai , cutie automată cvt si este mai sigur decat o bicicletă... Unde este marea problemă ? Dar pentru cei care au umplut orașul de trotinete electrice și nu au pic de școală / experiență ce propuneți ? Mare expert...Va place sa stați bara la bară nu ? Propun să ne facem toți piloți la cursurile Dvs, sa ne luam toate categoriile de permis si să mergem DEFENSIV pe role :) Vă luați de mână cu iohANUS ...mari oameni, mari caractere.

  • @alexandrugherman1248

    @alexandrugherman1248

    8 ай бұрын

    @@ion-danielpopa2025În vest se conduce fără probleme 125 cu categoria B ? Da sau nu ? Și aia merg să facă cerculețe în 2.30 min ? Noi suntem în UE sau în M*IE ? Tu îi vezi pe bombardierii din X6 ( bănuiesc că la aia faci referire legat de permisele pe blat ) sa treacă la scuter de 125 🤣 ? Nu toata țară și-a luat permisul la Pitesti prietene. Cine își permite un scuter de 5000 euro cred ca este puțin mai emancipat. Restul analogiei tale nu face nici 2 bani. Nu orice posesor categorie B poate conduce acel scuter...din ce știu trebuie să ai minim 24 ani ( nu 18 ani ) și minim de 3 ani posesie categorie B + ore de condus la o școala moto . Sunt trotinete electrice care prind 100, aia nu ai nici o regulă și circulă zilnic fară nici o problemă și nu sunt puțini. Stai liniștit că nu șoferii cu cat B pe scutere vor fi marea problema..Tot aia pe 2 roți cu mulți cai vor face probleme. Eu am 280 cai pe mașină si nu mă dau la ei..De ce m-aș da la 12 cai ? 🤣 Restul denotă doar frustrare ...că așa e românul..Daca eu am dat acum 100 ani de cat A de ce să nu dea și ăla cu scuterul.

  • @taviariton5140

    @taviariton5140

    8 ай бұрын

    Ce legătură are cu frânarea?

  • @nbw0313

    @nbw0313

    8 ай бұрын

    Daca tot discutam despre franare cu ambreiaj - eu mi-am tesalat caii chiar weekend-ul asta... 🤣

Келесі