Tik Bozuklukları Nedir?

Öncelikle #tik nedir? Bunu saptamak çok önemli. Çünkü bazen yanlış kullanımlar söz konusu olabiliyor. Mesela, dokunma tikim var benim deniyor. Bana dokunulduğunda huylanıyorum demek isteniyor. Ancak, tik bu değil. Tik istemsizce #refleks olarak yapılan bir durum. #Nörolojik hastalıklardan biri. Önemli bazı noktalar var. Bunlardan bir tanesi, tik olup olmadığına karar vermek gerekiyor. Tik #tanısı koymak uzmanlar için bile bazen zor olabiliyor. İkincisi, tikin kendisi gelip geçici bir durum olabilir. Gelip geçici sorun üzerinde durmayı gerektirmeyebilir. Esas nokta, tikin bir #sendrom haline dönüşmesidir.
Tiklerin, diğer istemsiz hareketlerden şöyle bir farkı var, nörolojik hastalıklarda görülen istemsiz hareketler bizim istememize rağmen durdurulamaz. Ancak tikte durdurma mümkün olabilir. Tikler, özellikle çocuklar için de önemlidir. Önüne geçilmezse, dikkat dağınıklığına neden olabilir.
İnsanlar tik bozukluğu nedir sorusundan önce tik nedir sorusuna cevap bulmalıdır. Bu soruyu insanlar saptarsa tikin yol açtığı bozukluklara da daha rahat cevap verebilir ve verilen cevabı daha rahat anlayabilirler. Dokunma tikim var ya da bana birisi dokunduğu zaman huylanırım gibi davranışlar tik değildir. Tik, istemsiz bir harekettir. Bu yüzden tik Nörolojik hastalıklar arasında gösterilir. Bu konuda birkaç tane önemli nokta bulunmaktadır.
Tik Bozukluğu İçin Karar Vermek
Bunlardan bir tanesi bu durumun önce tik olup olmadığına karar vermektir. Çünkü bazı istemsiz hareketlerden ayrılması oldukça zordur. Bazı nörolojik hastalıkların habercisi olabilen hareketler bulunmaktadır.
Bu hastalıklar tiki taklit edebilirler. Burada farklı bir yaklaşım gerekebilir. Tik tanısı koymak bazen bu konudaki uzman kişiler için bile oldukça sıkıntılı bir süreç olabilmektedir. Ama genellikle kullanılan ölçülerden bir tanesi daha çok yüzde, omuz başında, boyunda olan istemsiz hareketler ile karakterize bir bozukluk olarak dikkat edilir.
Tik bozukluğu için genellikle bu bölgelerdeki hareketlere dikkat edilir. Ayakta ya da gövde de tikten söz etmek oldukça zor bir durum. Buradaki hareketler başka tip durumlara doğru geçmektedir. Dolayısıyla bir hareketin tik olup olmadığı konusunda ilk dikkat edilmesi gereken durumlardan birisi budur.
Tik Gelip Geçici Bir Sorun Mu Yoksa Kalıcı Bir Durum Mu?
Tik konusunda insanların dikkat etmesi gereken bir diğer nokta ise tikin gelip geçici bir sorun olup olmadığı konusunda bir karara varmalarıdır. Bazı gelip geçici tikler üzerinde durmayı pek gerektirmeyebilir. Bazı garip tikler gelip geçici olduğu için üzerinde çok durulmasına gerek konular değildir.
Basit bir ihmal ile ya da basit bir psikolojik danışmanlık ile halledilebilir konular olabilir. Esas önemli olan durumlardan bir tanesi ise tikin bir sendrom haline dönüşmesidir. Bu tarz durumlar insanlarda tikleri kalıcı bir hal almasına sebep olabilir.
Bu durumda ise tiklerin birisi biter iken bir diğeri başlamaktadır. Bazen epizotlar olmaktadır. Belirli epizo dönemlerde tikler yoğunlaşır ve belirli dönemlerde ise az alabilir ya da kaybolabilir. Bazı durumlarda ise tik hareketi ile birlikte küfür etme durumu oluşur.
Karşısındaki kişilerin hareketlerini tekrarlama olabilir. Özellikle tiklere vokalizasyon tikleri eşlik ettiği zaman bu tanıyı koymamız gerekir.
Tik Bozukluğu: Vokalizasyon Tikleri Nedir?
Tik ve tik bozuklukları ile ilgili bir diğer merak edilen nokta ise vokalizasyonun ne olduğudur. Vokalizasyon tiklere örnek vermek gerekirse, boğaz temizleme ya da burun ile geniz temizleme gibi veya farklı tarzda sesler çıkartma vokalizasyon tiklere örnek olarak verilebilir.
Bunların olması biraz daha problemin komplike olduğunu gösterir. Bu durumda oldukça dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta olarak dikkat çekiyor.
Tiklerin Diğer İstemsiz Hareketlerden Farkı
Tikleri diğer istemsiz hareketlerden ayırt etmemizi sağlayan bazı farklar vardır. Bunlardan bir tanesi nörolojik hastalardan görülen istemsiz hareketler bizim istemimize rağmen durdurulamaz. Yani titreme var ise devam eder veya yüzünde, burnunda ya da ağzında çekilmeler var ise de bunları insanlar durduramayabilir.
Ama tik bozukluğu olan kişiler bu hareketleri durdurabilirler. Fakat tikte bu durumları durdurduğu zaman aradan belirli bir süre geçtiğinde hareket fazlası ile ortaya çıkabilir.
---
aba Psikoloji olarak, danışanlarımıza daha iyi bir akademik yol izleyebilmeleri için yardımcı oluyoruz. Uyguladığımız IQ, EQ, dikkat, algı, yetenek ve kişilik testleriyle çocuk, genç ve yetişkin danışanlarımızın potansiyellerini keşfediyoruz. Kullandığımız psikolojik yöntemlerle danışanlarımızı daha iyi akademik sonuçlar alabilecekleri şekilde yönlendiriyoruz. Danışanlarımızın akademik eksiklerini tespit ederek gideriyor, dünyanın en seçkin kurumlarında eğitim almalarını sağlıyoruz.

Пікірлер: 4

  • @abapsikoloji8359
    @abapsikoloji83593 жыл бұрын

    Merhaba, Her Cumartesi Günü Saat 18.00'da Ücretsiz Open Day (Açık Bilgilendirme Toplantısını) şimdilik Zoom üzerinden yapıyoruz. Katılmak istiyorsanız aşağıdaki linkten kayıt olabilirsiniz. Kayıt Linki: calendly.com/gamzesart/open-day Kayıt olduğunuzda otomatik olarak zoom linki mailinize geliyor olacak. Mutlaka bekliyoruz. 🦋

  • @edafrat6781
    @edafrat67813 жыл бұрын

    Hocam ilkokuldan beri tik bozukluklarım var çok şey demedim ama geçiremedim. Bir çok tik değişti fakat hiç olmadığı olmadı. Üzün süredir de nefes tutma tikim var . Bir takım sesler çıkartıp nefesimi tutuyorum . Dört sene önce panik atak rahatsızlığım vardı sonlandırdım kendi kafam ile ilaç ile olmayacağını anladım. Fakat nefes tutma tikim panik atağımıda tetikliyor ne yapmalıyım . Düzgün nefes alamadığım içinde karıncalanmalarım başlıyor. Yıllarca tiklerimle uğraştım nasıl aşacağım?

  • @nilufer7565

    @nilufer7565

    2 жыл бұрын

    Bende 7 yaşinda başladı 12 yaşında geçti ama obsesif kompulsif bozukluğuna yakalandım tikten daha zormuş

  • @rabiaozdemirun6064

    @rabiaozdemirun6064

    3 ай бұрын

    Delirdin mi oleceksin kendine gel. Bu bi bagimlilik. Sacmalama.