TE AJUTĂ să DORMI: iată 15 alimente ca să dormi bine

Iată ce să mănânci și ce să bei ca să ai un somn mai bun și să adormi mai repede!
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: / pacientul20
Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de domnul dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv le centru medical Superfit. Pe domnul doctor îl găsiți și pe pagina lui de KZread:
/ @doctordamian
Multe substanțe chimice, aminoacizi, enzime, nutrienți și hormoni lucrează împreună pentru a regla ciclul de somn. Celebră este melatonina. Dar să nu îi ridicăm statuie... E bună, nu zicem că nu e! Dar mai sunt și altele, precum triptofanul, acidul gama-aminobutiric (sau, prescurtat, GABA), magneziul, calciul, potasiul, serotonina, acidul folic sau vitamina D. Și nici nu le-am zis pe toate. Sunt multe alimente care conțin astfel de compuși, dar în cantități scăzute, care nu pot influența ciclul de somn. Dar sunt și alimente care au concentrații mari, și de pe urma lor se pot obține beneficii în ceea ce privește somnul. Am frunzărit internetul până l-am amețit, căutându-le. Și le-am găsit. Dar nicăieri nu era menționat un aliment care pe mine mă pune rapid în poziția „Culcaaaat”. Așa că vă rog să-mi spuneți într-un comentariu dacă și pe voi vă ia somnul după ce mâncați ceapă crudă, să mă lămuresc dacă sunt eu (sau nu)... nebună. Și acuma să îți zic/ce alimente sunt recunoscute că te-ajută să mergi la somnic:
Mierea: te ajută să dormi deoarece conține glucoză, care scade nivelul de orexină, un neurotransmițător care îți „scoală” vigilența. De asemenea, s-a dovedit că o linguriță de miere înainte de culcare ajută la reaprovizionarea ficatului cu glicogen, combustibilul de care avem nevoie pentru a trece noaptea fără mâncare.
Laptele și iaurtul: lactatele sunt o sursă naturală de triptofan, aminoacidul care induce somnul prin faptul că face să crească adulata melatonină, cea care promovează un ciclu regulat de somn. Chiar și fără explicații din astea științifice, paharul băut seara, de lapte cald, a demonstrat de mult că are un efect calmant. Și tot pe melatonină o pune la treabă, din scurt, calciul din iaurt.
Bananele: le putem spune sedative naturale deoarece conțin atât triptofan cât și magneziu și potasiu, acesta din urmă fiind esențial pentru obținerea unui somn profund. Așa că, drăgălașă maimuțică, papă o banană și fuguța sub păturică!
Ouăle: și ele sunt o sursă bună de triptofan, deci îți pot fi de ajutor pe partea de somn. Ce nu înțeleg este cum/Se face că le mâncăm în general la micul dejun...
Nucile: o dată că ele conțin triptofan, magneziu, potasiu, folat și calciu, compuși care promovează și reglează somnul, plus superputerea lor de a mări nivelul de serotonină din creier. (La somnifer pe bază de nuci mai că și eu m-aș baga, dar cu administrare sub formă de baclava.)
Fasolea: conține complexul de vitamine B, care ajută creierul în diverse feluri, B-urile fiind folosite de multă vreme în tratamentul insomniei și atenuarea stresului și anxietății. Ce să zic, mănânci fasole, dormi bine, dar nu știu cine-ar vrea să stea în cameră cu tine...
Strugurii: consumați ca atare, datorită melatoninei din ei, te pot ajuta să ai un somn odihnitor, dar nu și când sunt transformați în licoarea aia cu efect amețitor.
Peștele gras: poate ajuta la îmbunătățirea somnului deoarece reprezintă o sursă bună de vitamina D și acizi grași omega-3, doi nutrienți care contribuie la reglarea serotoninei.
Cerealele integrale: dacă înainte de culcare te simți, așa, puțin neliniștit, mănâncă un codru de pâine integrală ca să te-ajute la dormit. Cerealele integrale încurajează producția de insulină, cea care ajută neuronii să proceseze triptofanul. (Dacă ar fi după mine, aș pune și peștele de dinainte pe pâine, măcar să dorm lemn până mâine...)
Cireșele: i-auzi, că cică cireșele sunt bogate în antioxidanți și melatonină. Pe săturate o să mănânci numai dacă ai tu, în grădină...
Alte alimente despre care se spune nu c-ar face vreo minune, dar că ar putea cumva ajuta în gâlceava cu insomnia, sunt năutul, kiwi, migdalele, ovăzul sau pudra de iarbă de orz. Cred totuși că as prefera să dorm, nu să mă... să nechez. În cazul în care nimic din toate astea de insomnie nu te scapă, încearcă și metoda care la mine-a mers: cu ceapă.
---
Facebook: / pacientul20
Instagram: / pacientul2.0
TikTok: / _pacientul2.0
EHealthRomania: ehealthromania.com/
Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
#sanatate #somn #romania

Пікірлер: 33

  • @VaseaBocancea-dt2nl
    @VaseaBocancea-dt2nl2 ай бұрын

    Sinte-ti foarte bravo.

  • @onitaciocarla713
    @onitaciocarla7132 ай бұрын

    Mulțumesc ❤❤❤❤❤

  • @SinMalsa
    @SinMalsa2 ай бұрын

    Vă Respect cu Drag% !!!❤️💛💙🙏🙏🙏Mulțumesc% pt.cît sînteți de sinceri + serioși comici +optimiști și Profesioniști cu Compasiune pt.Fiecare intro egală măsură %❤ poate că nu greșesc nui așa ?....

  • @Pacientul

    @Pacientul

    2 ай бұрын

    Nu gresiti! Multumim mult pentru aceste cuvinte frumoase! Va imbratisam si va dorim multa sanatate! ❤❤

  • @sofiatoader9417
    @sofiatoader94172 ай бұрын

    Sunteți simpatică!Mulțumesc pentru sfaturi bune!

  • @floricapaun7159
    @floricapaun71592 ай бұрын

    Miltumesc frumos pentru sfaturi

  • @rutajeni121
    @rutajeni1212 ай бұрын

    Contează cine explică...sunteți fenomenala...respect și vă așteptăm din nou cu drag....mulțumim !

  • @ioanaittu5546
    @ioanaittu55462 ай бұрын

    MULTUMIM,SUNTEȚI MINUNATA!!!❤❤❤❤

  • @tinabotas5596
    @tinabotas55962 ай бұрын

    Super!😊

  • @mariadobre6544
    @mariadobre65442 ай бұрын

    Lapte cald cu turmeric, banane mă ajută, cu ceapă n-am încercat, poate pe viitor...🤔🤭 Sunteți minunată și convingătoare!💗💐

  • @gabrielapredescu3307

    @gabrielapredescu3307

    2 ай бұрын

    Ceapă cu miere ?🤪

  • @viop2998
    @viop29982 ай бұрын

  • @user-yk9ud5vp9h
    @user-yk9ud5vp9h2 ай бұрын

    Un pahar mediu cu lapte cald pe mine mă ajută să adorm mai repede! ❤🤗🙏

  • @papadiec5744
    @papadiec57442 ай бұрын

    Bravo, echipa!...👏👏👏👏👏👏👏👏.. Mie mi-e somn dupa fiecare masa, chiar daca este asa, mai "sarmanuta" 😉

  • @Pacientul

    @Pacientul

    2 ай бұрын

    Stiti cum e vorba aia: Fie omul cat de mic, dupa masa doarme un pic 😂! Asa si noi!

  • @marcelabutulan7249
    @marcelabutulan72492 ай бұрын

    MULTUMESC ,PENTRU EXCELENTA EXPUNERE ,A ACESTOR INFORMATII ,UTILE PENTRU SANATATE . SOMNUL ESTE SALUTAR IN STAREA GENERALA A SANATATII IN GWNERAL ! SI MIE IMI PLACE MULT CEAPA SI O MANANC CRUDA !

  • @Pacientul

    @Pacientul

    2 ай бұрын

    Multumim mult pentru sustinere si pentru cuvintele frumoase! Va dorim multa sanatate 🌹🌹

  • @shadyhashim
    @shadyhashim2 ай бұрын

    Mult succes! Multă sănătate! Îmi place conținutul!

  • @Pacientul

    @Pacientul

    2 ай бұрын

    Multumim mult ca ne sunteti alaturi! Multa sanatate va dorim! ❤❤

  • @vioricawinkelbach156
    @vioricawinkelbach1562 ай бұрын

    ❤❤❤

  • @savumaria9888
    @savumaria98882 ай бұрын

    Un lapte de la vacă ,da nu ăla de la magazin ṣi da lactatele fac rău la oase după o virstă🙏

  • @shadyhashim
    @shadyhashim2 ай бұрын

    Până în prezent nu am auzit de cineva care să pățească astfel când consumă ceapă. Să aibă arsuri stomacale, da, poate, dar nu insomnie.

  • @dragusanuu
    @dragusanuu2 ай бұрын

    De cand carbohidratii ajuta la somn ? Eu daca bag paine inainte de culcare sau fasole, care amandoua enumerate au carbohidrati, ma agita si “NENA SOMN PROFUND”

  • @gheorgheconstantinescu1284
    @gheorgheconstantinescu12842 ай бұрын

    Ceapă verde, categoric este somnifer bio.

  • @user-kl8vm7ij9q
    @user-kl8vm7ij9q2 ай бұрын

    Sunt de acord ca cea mai buna mancare e cea de pe la unu doua noaptea😂cat despre lapte am vazut un documentar , cu experimente....concluzia.... efectul unui pahar de lapte băut înainte de culcare e aproape nul!! Adica nu prea ajută....

  • @petronelavarca189
    @petronelavarca1892 ай бұрын

    Ce sa mananc eu/ cu diabet/ care nu dorm de 20 ani/ dupa AVC . ACUM/ nici cu pastila de somn pe reteta. Ceapa/ usturoiul/ am ulcer.

  • @florinrotari1970
    @florinrotari19702 ай бұрын

    Ori ce ai mânca toate conțin glucide și zaharuri 2,5%, 3,5%, 4,5%, 1,8%, 5% și iaurturile conțin zaharuri...! Ce sa mâncăm fără zaharuri..?

  • @stanesculeon
    @stanesculeon2 ай бұрын

    "Draga Laura, ai cam dat-o - n bara Si nu e prima oara" Tot ce-ai spus e adevărat afara de ora cand sa mănânci. Daca mănânci inainte de culcare fructele se digera in 2 ore si, ..dându-ti energie rapid , o sa te perpelesti putin pana adormi. Daca mănânci orice altceva si mai ales proteina concentrata cum ar fi : nuci, carne, lactate, leguminoase si chiar legume ,siatemului digestiv ii trebuie 5-6 ore sa proceseze hrana; prin urmare, toata noaptea dai de lucru organismului in loc sa se odihnească si ,prin epuizare apar si probleme de sănătate. Preferabil ar fi sa mancam foarte rar carne si lactate , sau sa ne lipsim de ele daca avem cu ce le înlocui, mai ales pe cele din comerț....si dimineata hrana aa fie ca a unui rege La pranz ca a unui print si seara ca a unui cerșetor, cu câteva ore înainte de culcare... Pentru mai multe detalii, va recomand emisiunile dr endocrinolog Virgiliu Stroescu , nutritionista de excepție Barbara O'Neil, o carte de mult bun simt cu multe sfaturi practice Dieta si Hrana de Ellen White si chiar vizita la Centrul de sănătate Podis unde veți invata un mod de viata sănătos la un preț accesibil . Mai sunt și alte centre dar aici am auzit ca este cel mai accesibil raport calitate/ pret. Numai bine va doresc ! 😊

  • @rutajeni121

    @rutajeni121

    2 ай бұрын

    O altă informație care este reală !

  • @lenutababan3854
    @lenutababan38542 ай бұрын

    Mulțumesc ❤❤❤❤❤

  • @elenaradu761
    @elenaradu7612 ай бұрын