Taiwan, Kiina ja Xi Jinping (Ari-Joonas Pitkänen) | Puheenaihe 462

👕 Puheenaihe Kauppa: puheenaihe.myspreadshop.fi
❤️ Tilaa kanava: kzread.info?... (Ilmaista!)
▶️ JAKSO
Miksi Taiwan on Pisa-tulosten kärkimaa? Miten Itä-Aasian kulttuuri eroaa länsimaista ja mitä Suomi voisi oppia Taiwanilta?
Mikä Taiwanin valtiollinen status on ja miksi Taiwanin olemassaolo itsenäisenä valtiona on kiistanalainen asia?
Mikä on Kiinan intressi Taiwanin suhteen ja miten Kiinan intressi on kehittynyt Xi Jinpingin hallintokaudella? Minkälaista on Taiwanin sisäpolitiikka ja mitä poliittisia jakolinjoja taiwanilaisten keskuudessa on?
Studiossa väitöskirjatutkija Ari-Joonas Pitkänen. Jakso on kuvattu 15.12.2023.
⌚ AIKALEIMAT
0:00 Taiwanin ilmapiiri
6:14 PISA-tulokset
12:33 Vapaus ja globalisaatio
19:19 Tiktok
23:10 Taiwanin sisäpolitiikka
29:21 Taiwanin status
34:30 Kansallisen turvallisuuden laki
49:00 Uiguurit
51:16 Xi Jingping
59:01 Geopolitiikka
1:06:14 Status quo
1:11:15 Länsimaiden narratiivi
1:23:45 Kiinan hallinto
1:31:55 Kansalaisyhteiskunta
1:36:40 Biden vs Trump
🎙️ VIERAS
Ari-Joonas Pitkänen
🐵 JUONTAJA
Leevi Leivo: x.com/leivoks
🚀 PUHEENAIHE
Discord: / discord
Instagram: / puheenaihefi
X: x.com/puheenaihefi
Spotify: spoti.fi/3xlNSgm
Apple: apple.co/3jfB2ey
RSS Feed: anchor.fm/s/91bd59c/podcast/rss
🎥 TUOTANTO
Puhemedia 2024
#taiwan #yhteiskunta #puheenaihe

Пікірлер: 54

  • @nollatoleranssi9177
    @nollatoleranssi91773 ай бұрын

    Halla-aho nosti presidenttivaaleissa esiin miten Kiinaan liittyvästä riippuvaisesta talousyhteistyöstä pitäisi irtautua globaalisti pidemmällä aikavälillä. Voisiko ohjelmaan saada jonkun asiantuntijan kertomaan miten tiiviit suhteet lännellä on Kiinaan ja onko tuo edes nykyisellään mahdollista ja mitä keinoja siihen on olemassa.

  • @karijuhaniniemelainen
    @karijuhaniniemelainen3 ай бұрын

    Oli mielenkiintoinen jakso.. Vieras ja juontaja hyvä keskustelu..

  • @nollatoleranssi9177
    @nollatoleranssi91773 ай бұрын

    Tuossa alussa mainitaan ongelma, mikä liittyy Kiina-Taiwan-suhteisiin. Valtio rakennettiin tavallaan Kiinan nykyisen hallinnon vastustajien johdosta.Taiwanin pärjääminen ja ns. länsimaistuminen katsotaan ongelmaksi Kiinan valtionjohdon kannalta. Joitakin samoja yhteyksiä voi löytää moniin entisiin Venäjä/Neuvostoliiton maihin ja Ukrainaan.

  • @EsaiasP
    @EsaiasP3 ай бұрын

    Taiwan on maailman onnellisin maa. Palasin sieltä juuri 5 viikon lomalta. Pääsisipä takaisin täältä koppavien ja tympeiden eurooppalaisten joukosta.

  • @Pseudopimelodidae
    @Pseudopimelodidae3 ай бұрын

    Super hyvä jakso. Lisää Kiina ja Taiwan kontsaa pliis. Tää jakso oli hyvä lisä Jaakko Keson Taiwan dokkareihin.

  • @KonservaTiivi-Taavi
    @KonservaTiivi-Taavi3 ай бұрын

    Tätä on odotettu. Varmasti hyvä jakso

  • @tuomasmannable
    @tuomasmannable3 ай бұрын

    Minkä takia hän oli Taiwanilla? Eikö oikea taivutus ole Taiwanissa?

  • @n00bowser
    @n00bowser3 ай бұрын

    Ari-Joonaksen Itä-Aasialaisen kulttuurien pohdinnasta tuli mieleen: Yksi kiinnostavimmista lukemistani kirjoista (Kaakkos-Aasialaisen ystävänisuosittelemana) on Singaporen pitkäaikaisen johtajan, Lee Kuan Yewin omaelämäkerta, nimeltään "From Third World to First" (en löytänyt suomenkielistä otsikkoa). Britanniassa koulutettu kiinalaistaustainen mies, joka elämänsä aikana pohti paljon länsimaiden onnistumisia ja epäonnistumisia omasta kungfutselaisesta näkökulmastaan, ja avasi näitä ajatuksia kirjassaan oikean kiinnostavalla tavalla. Hän muistelee kirjassa myös valtionvierailujaan Kiinaan, Japaniin, Indonesiaan, Vietnamiin, j.n.e, ja antaa näiden kautta uusia näkökulmia näiden maiden yhteiskunnista.

  • @alpo7412
    @alpo74123 ай бұрын

    Tästä olis kiva kuulla lisää. En tiedä, olisiko utopiaa, mutta olisi hauska kuulla taiwanilaisia vieraita aiheesta

  • @puheenaihefi

    @puheenaihefi

    3 ай бұрын

    Moro! Puheenaihe pidetään suomenkielisenä, mutta aihetta varmasti tullaan käsittelemään jatkossakin 👍 - Rami 🧔🏻‍♂️

  • @suspiciousentity9305
    @suspiciousentity93053 ай бұрын

    Kuulisin Pitkästä mielellään uudelleenkin. Ulkoaopettelun kanssa kannattaa muistaa se, että se kerrytetty oppi on avuksi tilanteissa, joissa on tarkoitus soveltaa oppimaansa. Ammentaa aiemmin tehdystä työstä, jotta voi esimerkiksi ilmaista jotain sujuvammin. Tärkeää on se, että opetellaan hyödyllisiä asioita. Esim. matemaattiset kaavat tai tekstinpätkät, jotka kiteyttävät monimutkaisia, mutta tärkeitä ajatuksia. Sääntöjä tai hämärämpiä kokonaisuuksia. Monimutkaisia tunteitakin. Jopa runo voi sisältää jonkin ajatuksen, joka on arvokas, muistettava asia. Runous ei ole ollut sattumalta merkityksellistä esimerkiksi venäjällä Neuvostoliiton tyrannian ajalla. Jotain samanlaista liittyy ensimmäisen maailmansodan tapahtumia käsittelevään veteraanien kirjoittamaan runouteen. Myös tällaiseen liittyvä nostalgia on asia, jota voidaan hyödyntää, jos halutaan vaikuttaa ihmisiin. Negatiivisiinkin tunteisiin voi tavallaan jäädä kiinni. Sen kautta voidaan sitoa ihmisiä yhteen. Ulkoaopettelu voi olla näin hyvinkin voimallista. Ulkoaopettelulla on myös pimeämpi puoli. Voidaan opetella toistamaan mielenosoituksissa pureskeltavia iskulauseita ilman ymmärrystä niiden taustoista ja niihin liittyvistä ajatuksista tai näiden ajatusten merkityksestä osana suurempia ideologisia kokonaisuuksia. Niitä kohdellaan tänä päivänä jokseenkin kuin merkityksettöminä mainoslauseina, vaikka niiden sosiaalinen funktio aktivistisesta näkökulmasta olisikin toisenlainen. Ympäristössä toistuva kieli on joillekin tapa rakentaa esteitä vapaalle ajattelulle tai kyvylle käsitellä toisenlaisia näkökulmia. Ulkoaopettelun pimeästä puolesta ja toisaalta Taiwanissa nähdystä muutoksesta voi käyttää havainnollistava esimerkkinä laulua Fangòng kàng é ge, josta löytyy nauhoitteita täältä tubestakin. Tekstit Chiang Kai-shekin kynästä. Kuului joskus Taiwanissa pakolliseen opetukseen. Joku on kirjoittanut nuo sanat menneisyydessä tosissaan muihin vaikuttamiseksi, vaikka laulajat eivät sanoja enää ymmärtäisikään. Tuli mieleen reaktiona Leevin ilmeisiin alkupuolella.

  • @Gadmin
    @Gadmin3 ай бұрын

    Tätä jaksoa töiden ohella kuunnellessa herää yksi kysymys. Miksi Taiwan, eli Kiinan tasavalta ei hommaa ydinaseita? Jos ne kehittäisi tai hankkisi muutaman kymmentä paukkua niin loppuis se Kiinan kansantasavallan pullistelu, Taiwan sais itsenäistyä ihan kaikessa rauhassa (myös virallisesti) ja siellä ois jatkossa rauha maassa kun alueella olisi kauhuntasapaino.

  • @nollatoleranssi9177
    @nollatoleranssi91773 ай бұрын

    17:40 Tavallaan on ironista miten nykyinen individualismi johtaa paljolti äärimmäiseen massakulttuuriin. Siinä missä joskus aiemmin ryhmät jakautuivat enemmän omiin piireihin.

  • @nollatoleranssi9177
    @nollatoleranssi91773 ай бұрын

    Tämän henkilön voisi kysyä haastatteluun: IL: Kadonneen Mikko Rupposen perään kyseltiin vuonna 2015 - Hurja totuus selvisi vuonna 2023 Taisteli Ukrainassa Azovissa.

  • @hannuhanhi183
    @hannuhanhi1832 ай бұрын

    Istutaan säkkituolissa puhelimet kädessä eikä opita mitään

  • @RainFor3st
    @RainFor3st3 ай бұрын

    Ymmärrän että haluatte tehdä paljon ajankohtaisista ja poliittisista aiheista jaksoja, mutta ne on itseäni vähiten kiinnostavia jaksojanne yleensä. Pidän enemmän tieteellisistä tai viihdyttävistä jaksoista. Halusin vain antaa palautetta. Ehkä joku muukin ajattelee samoin.

  • @nollatoleranssi9177

    @nollatoleranssi9177

    3 ай бұрын

    Politiikka on varsin ajankohtaista ja monesti kiinnostavampaa. Tiedeasioista ja innovaatioista voisi tietysti olla jokin jakso.

  • @RainFor3st

    @RainFor3st

    3 ай бұрын

    @@nollatoleranssi9177 Politiikkaa nyt tuppaa tulemaan vaan vähän liikaa joka tuutista. Pointtini oli se että mielestäni Puheenaihe podcast on menossa enemmän poliittisen keskusteluohjelman suuntaan. Itse en jaksa niin paljoa keskittyä politiikkaan tällä hetkellä, niin luonnollisesti poliittiset keskustelut ei kovin paljoa resonoi itselleni.

  • @itapellepaiva2084
    @itapellepaiva20843 ай бұрын

    Kiinalla jo maailman kaupan hallinta, ei tarvitse sotia sen takia.

  • @suoratesto1789
    @suoratesto17893 ай бұрын

    Länsi ja muu vapaa maailma voisi tunnustaa Taiwanin valtion olemassa olon itsenäisenä valtiona.

  • @rosenlid

    @rosenlid

    3 ай бұрын

    Se on joko Kiina tai Taiwan. Siksi vaikeaa. Pitäisi jättää kokonaan kiinankauppa, mikä voi tapatua vain pitkällä siirtymällä.

  • @DD02886
    @DD028863 ай бұрын

    Se ei ole "taiwanilla" vaan taiwanissa

  • @tuttirulla

    @tuttirulla

    3 ай бұрын

    Joo, tämä on yleinen virhe etenkin saarien kohdalla. Joskus muidenkin paikkojen, kuten "Goalla". Tämäkin sanoo "Hongkongilla".

  • @Monsuuri

    @Monsuuri

    3 ай бұрын

    ​​@@tuttirulla Kielitoimiston sivuilta:"On olemassa ohje, että saarien nimiä voi nykyään taivuttaa ulkopaikallissijoissa, siis Kreetalla, Kyproksella, Maltalla." Kannattaisiko ensin edes pintapuolisesti perehtyä aiheeseen?

  • @tuttirulla

    @tuttirulla

    3 ай бұрын

    @@Monsuuri Hongkong ei kuitenkaan ole saari, ainakaan kokonaisuudessaan, vaikka siihen kuuluu myös Hong Kongin saari ja muita pienempiä saaria.

  • @Monsuuri

    @Monsuuri

    3 ай бұрын

    @@tuttirulla Ei tietenkään ole saari. Kuka sellaista väittää, että olisi saari?

  • @tuttirulla

    @tuttirulla

    3 ай бұрын

    @@Monsuuri Ei sellaisista paikoista pidä käyttää ulkopaikallissijaa (yleensä).

  • @justnii2056
    @justnii20563 ай бұрын

    Myönnetään tosiasiat koko Ukrainan sotaa ei olisi jos Trump pressa

  • @esakoivuniemi
    @esakoivuniemi3 ай бұрын

    Unkarin ja EU.n vertaaminen Kiinaan on kylläkin todella huono vertaus. Unkari on liittynyt EU:in vapaaehtoisesti ja voi halutessaan erota siitä jos yhteiset säännöt eivät heille sovi. EU voi aivan hyvin lakata maksamasta Unkarille ja estää sen osallistumisen päätöksentekoon. Eihän jääkiekkojoukkeessakaan kentälle päästetä pelaajaa joka pelaa omaan maaliin. Toisin kuin EU:sta, Kiinasta ei voi erota. Kuten ei Venäjästäkään. Muuten aivan loistava haastattelu ja todella asiansa osaava haastateltava.

  • @Matiaza

    @Matiaza

    3 ай бұрын

    Voiko Suomesta erota?

  • @ristoreipas21

    @ristoreipas21

    3 ай бұрын

    Kommunistit erosi Kiinan tasavallasta ja perusti Kiinan kansantasavallan. Taiwan ei ole eronnut Kiinan kansantasavallasta, koska Taiwan ei ole koskaan ollut osa Kiinan kansantasavaltaa.

  • @nollatoleranssi9177

    @nollatoleranssi9177

    3 ай бұрын

    Pitää muistaa miten Unkari joutui ensi kerran EUn hampaisiin, kun uskalsivat laittaa kampoihin aivan samantyyliselle hybridivaikuttamiselle kuin mitä Venäjä on tehnyt nyt Suomea vastaan. Tuo vaikutti olevan suurin syy miksi Unkari, Puola ja monet muut maat joutuivat ongelmiin. Sen jälkeen alkoi tulla esiin oikeusvaltio-ongelmia, mutta samaan aikaan esimerkiksi Suomesta löytyy vastaavia ongelmia järjestelmästä, mutta ei niille ole haluttu tehdä mitään. Unkarin kohdalla ongelmat ovat vaikuttaneet liittyvän vallan keskittymiseen, jota kansa on tukenut. Viimeaikainen toiminta Ukrainan kohdalla on ollut kaikista ongelmallisinta. Tähän ainoa syy on ollut Venäjän valtavat bisnekset Unkarissa.

  • @Peasant-eu8us
    @Peasant-eu8us3 ай бұрын

    Vissiin sitten Taiwan haluaa säilyttää oma asemansa ihan sama siitä Tuleeko Kiinaan demokratia ja luopuuko se sosialismista

  • @jarnohokkanen5621
    @jarnohokkanen56213 ай бұрын

    Liikaa sanoja minuutissa

  • @tuttirulla

    @tuttirulla

    3 ай бұрын

    Turhan paljon niinkuttelua, ei jaksa kuunnella, vaikka asiasisältö ihan hyvää onkin.

  • @rymmitoonanen4352
    @rymmitoonanen43523 ай бұрын

    XI Jinping aloitti Kiinan johdossa 14.03.2013

  • @nollatoleranssi9177
    @nollatoleranssi91773 ай бұрын

    1:17:40 Venäjän kohdalla tämä on enemmän itsestäänselvyys, että Ukraina ei ole aina maa, johon on halua hyökätä ja valloittaa alue. Jos Ukrainan sota olisi mennyt paremmin, niin mitä todennäköisimmin hyökkäystä Moldovaan ja muihin valtioihin olisi suunniteltu tai tehty parhaimmillaan. Venäjällä tämä liittyy ilman muuta myös maan hallintoon eli Putiniin ja hänen lähipiiriin. Venäjä on tuhonnut kaiken aiemman Ukrainan sodan takia, joten miksi ei jäädä historiaan entisajan ihailtujen valloittajien tavalla. Venäjän johto otti sekopäisen diktaattori Putinin riskin ja muu venäläinen johto joutuu näyttelemään oman henkensä uhalla olevan juonessa mukana. Kiinan tilanne on monella tavalla edelleen erilainen, koska Kiina pelaa lopulta paljon pidemmän aikavälin peliä. Kiinassa on näyttänyt olevan silti samoja merkkejä, että valtaa rakennetaan yhä voimakkaammin nykyisen presidentin ympärille. Tämä voi luoda samantyylisen vaaran, mitä on nähty Venäjällä vallan keskittämisen seurauksena.

Келесі