Türkiye'nin En Pahalı Ağacı!!!

Тәжірибелік нұсқаулар және стиль

Ülkemizde en çok getiri sağlayan ağaçların başında Ejder armutu, timsah armutu veya Amerikan armutu olarak da adlandırılan avokado gelmektedir.
Olgun bir avokado yediğiniz zaman çekirdeğini atmayarak dikmeniz gerekir. Avokado ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir?
Çekirdeğin fidana, fidanın da ağaca dönmesi biraz uzun bir zaman alsa da sonucunda 50-60 kg meyve veren heybetli bir ağacınız olacaktır.
Avokado Ağacı Nedir?
Avokado ağacı, lezzetli meyveleri olan ve çok fazla bakıma ihtiyacı olmayan bir ağaçtır. Avokado, Amerikan armudu ve Ejderha armudu isimleri ile de bilinir. Tespit edilen arkeolojik kalıntılara göre Avokado ağacının ilk olarak Meksika'da ortaya çıkmış olabileceği düşünülüyor. Amerika kıtasının keşfinden sonra Avokado'nun yüksek besin değeri öğrenilmiş ve bunun ardından Amerikalı koloniler tarafından avokado ağacının iklimsel olarak yetiştirilmesine imkan sunan sömürge bölgelerine dağıtılmasına ve 1911 yılında ticari olarak yetiştiriciliğine başlamıştır.
Avokado Ağacı Latince İsmi
Defnegiller familyasından olan Avokado ağacı, Persea cinsine ait olan herdem yeşil ve subtropik olan bir meyve türü olarak bilinir. Avokado ağacının Latince ismi ise, Perseaamericana Mill'dir.
Avokado Ağacı Özellikleri
Avokado, enerji ve yağ içeriği bakımından oldukça zengindir. Bu özelliği sayesinde katojenik diyet yapanlar bolca avokado tüketir. Avokado ağacı, meyvesi her zaman yeşil kalan subtropik bir meyve ağacıdır. Avokado ağacının iklim isteği ise turunçgillere benzer. Limon yetiştirilebilen alanlar genellikle avokado yetiştiriciliği için idealdir. Avokado ağacı yayvan bir özelliğe sahip olup dikine gelişme gösteren ve sürekli yeşil kalan 6-20 metre aralığında uzayan bir ağaç türüdür.
Gövdesi çarpık bir biçimde dallanan bu ağacın gövde kısmı kaba ve dikine derin yarıkları olan etli bir kabukla örtülü ve güzel yapraklı bir ağaçtır. Avokado ağacının meyvesi 0,2 - 2,3 kg arasında değişiklik gösteren oval, yuvarlak, yeşil ve armuda benzer şekle sahiptir. Yerli insanlar tarafından avokado, Amerikan Armudu olarak da adlandırılır.
Avokado Ağacı Ne Zaman Dikilir?
Avokado ağacı için ani sıcaklık değişiklikleri meyvelerin dökülmesine neden olabilir. Sert esen rüzgarlar gevrek olan bu ağaca ve meyvelerine zarar veriyor. Bu nedenle avokado ağacı dikilmeden önce çevresine rüzgar kıranlar yapılmalıdır. Avokado yetiştiriciliği için yağış bakımından yetiştiricilik amacı ile en az yağış oranı 750-1000 mm olmalıdır. Avokado ağacı genellikle ilkbaharda dikilir. Soğuk tehlikesinin aşıldığı Mart ayı ya da Nisan ortalarında dikilmesi gerekir.
Avokado Ağacı Nerede Yetişir?
Türkiye'de avokadonun %75-80'i Antalya'da yetiştiriliyor. Aynı zamanda en çok avokado yetiştiriciliği yapılan ilçeler ise, Alanya ve Gazipaşa'dır. Bunun yanında % 15-20’lik bir bölümü Mersin ve % 2-5’lik bölümü ise Muğla ve Hatay illerinde yetişir. Yapılan araştırmalar sonucunda Antalya başta olmak üzere Akdeniz sahil kesimlerinde avokado yetiştiriciliği yapılabiliyor. Günümüzde avokado üreticilerinin başında Meksika gelir. Avokadonun faydaları öğrenildikten sonra avokado, yüksek tüketime sahip meyveler kategorisine girmiş ve çok sayıda ülkede yetiştirilmeye başlanmıştır. İlk önce ekonomik düzeyi yüksek Batı Avrupa ülkelerine ardından da çok sayıda Batı ülkesine ihraç edilmiştir.
Avokado Ağacı Nasıl Yetiştirilir ve Budanır?
Avokado ağacı tropik hava koşullarında, nemli ve iyi drenajlı topraklarda yetiştirilir. Neredeyse dünyanın her yerinde avokado yetiştiriciliği yapılabilir. Meksika, Kolombiya ve Dominik Cumhuriyeti dünyanın en büyük üç avokado üreticisi konumundadır. Avokadonun budama zamanı ise hasattan hemen sonra başlayarak gelişmeye kadar yapılabilir.
Avokado Ağacı Yaprak Döker Mi?
Avokado ağacı, gevrek yapısı nedeni ile sert rüzgarlara karşı çok hassastır. Bu nedenle sert rüzgarlarda ve ani sıcaklık değişimlerinde yaprak dökebilir.
Avokado Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?
Avokado ağacı, çok fazla bakım gerektirmez. İlk ekildiği zaman sık sık sulamak gerekir. Zaman geçtikçe çok fazla sulamaya ihtiyaç duymazlar. Yaprakları sarıya dönerse su vermeyi kesmeniz gerekir.
Avokado Ağacı Hastalıkları Neler?
Avokado ağacının yaprakları sararıyorsa hastalandığını gösterir. Bu yaprakların kesilmesi gerekir.
Avokado Ağacı Ne İşe Yarar ve Nerelerde Kullanılır? Avokado Ağacı Kullanım Alanları
Avokado, kozmetik sektörünün vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Cildi güzelleştirme özelliği bulunan avokado, kozmetik sektöründe özellikle de maske yapımında çok kullanılıyor.
Bu videomuzun ortaya çıkmasında emeği geçen ve bahçesini bizlere açan Veli Eyce / Fatma Eyce çiftine teşekkür ederiz.
Konu ile ilgili aklınıza takılanları bize sorabilir, yorum bölümü aracılığı ile bizimle iletişime geçebilirsiniz. İyi seyirler.

Пікірлер: 65

  • @dundaryldz3156
    @dundaryldz31562 жыл бұрын

    Hocam antalya gazipaşadayız avokado yatırımcısı 1 yapsın 100 düşünsün buralardaki tüm ağaçlar kesilip yerine avokado ekildi toparlarsak konuyu en fazla 3 ila 5 sene içinde meyvesi limon gibi para etmeyecek herkes avokado ekiyor cılkını çıkardık herşeyde olduğu gibi iyi çalışmalar 👍👍👍

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    Biz Türklere vur deyince öldürmeden bırakmayız zaten 😕🤔

  • @vanilyanur6153

    @vanilyanur6153

    Жыл бұрын

    NEYDE CIKARMADINIZ Kİ ÜLKENİN EKONOMİSNİNDE ANANSI AGLADI SERBEST PİYASA DENİLEN TİCARET ANLAYIŞINDAN STOKCULAR FRSATCILAR FİYAT DÜŞMESİN DİYE ÇÖPLERE DÖKÜLEN BESİNLERDEN NEDE CIKARTMADINIZ

  • @cemkucukdogan4133
    @cemkucukdogan41332 жыл бұрын

    Süpersiniz hocam tesekkurler

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    🙏🥑

  • @limbik175
    @limbik1752 жыл бұрын

    Abim eline sağlık yine harika bir video olmuş. Tebrikler.

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    Sağolun

  • @tropikaltopraktv

    @tropikaltopraktv

    2 жыл бұрын

    🤗🙏🖐

  • @ahmetsaglam3188
    @ahmetsaglam31882 жыл бұрын

    Hocam emeğinize sağlık. Adana da Avakadoyu güneş ve rüzgardan perde ile koruduk. Olma ihtimaline karşın dondan nasıl koruruz. Ayrica avakadonun ilaç ve gübreleme isteği ile ilgili bir videonuz olacakmı yakın zamanda. Şimdiden çok teşekkür ederim

  • @All-in-a-minute
    @All-in-a-minute2 жыл бұрын

    Orhan Hocam selamlar. Ağacın güzelliği, muhtemel getirisi çok iyi. Lakin siz de vurguladınız, çok fazla su isteyen bir ağaç, hem de sıcak bir iklimde. Giderek su fakiri olan ülkemizde yatırım amaçlı bu ürünün tercih edilmesi iki kere düşünülmesini gerektiriyor. Dikenli incir nemize yetmiyor :) . Emekleriniz için teşekkürler, saygılar.

  • @wrx5167

    @wrx5167

    2 жыл бұрын

    kesinlikle, avrupada bile üretimine karşı çıkıyorlar kzread.info/dash/bejne/aYFpm8F7hpXYf6Q.html

  • @bilalsk460

    @bilalsk460

    2 жыл бұрын

    Orhan hocam diğer videolarınız gibi güzel ve faydalı bir video olmuş. Emeğinize sağlık. Bir Akdenizliyim ve tarımla, bitkilerle çifçilikle, haliyle bitkilerin sulanmasıyla geçmişten beri ilgiliyim. Şahsi gözlemimi paylaşmak istedim. Akdeniz bölgesinde seracılık 30-40 yıldır yapılıyor. En çok Salatalık, Domates, Biber, Patlıcan ve Muz üretiliyor. Bu saydığım ürünlerin özellikle ilkbahardan sonra iki güne bir, hatta sıcaklıkların iyice arttığı aylarda her gün sulanması gerekiyor. Serada olmalarından ve yağmurdan da istifade edemediklerinden yağmurdan sonra bile sulanması gerektiği düşünüldüğünde açık arazide üretilen, yazın bile 3-5 günde bir sulanan, kış aylarında sulanmayan Avokado ağacının aşırı su tükettiği iddiası gerçekçi gelmiyor. Kaldı ki fidan çevresine çukur yapılması bile tavsiye edilmeyip sırta dikildiğinde kök çürümesinden korunmuş, daha verimli olduğu bilenen bir ağaç olduğundan ekimi yapılan yeri adeta kurutuyormuş gibi bir algı gerçeği yansıtmamaktadır. Linkini paylaştığınız Avrupadaki Avokado ekim...vs videosunu izledim. 50 hektarlık bir alana yapılan bir bahçenin oluşturması muhtemel su sorunlarına değinilmiş. Bu büyüklükteki bir bahçeyi sulamak elbette büyük bir su kaynağı gerektirir. Ancak böyle bile olsa bitkiye verilen su, buharlaştırılarak verilmediğine göre, Su topraktan alınıp yine toprağa geri dönüyor... Bu döngüde bitki ne kadarını tutabilirse. Teşekkürler

  • @kumeshayvanlarihollanda2739
    @kumeshayvanlarihollanda27392 жыл бұрын

    Yine güzel bir video.Benimde avakado dikesim geldi fakat iklim uymuyor Hollanda'da

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    👍🤗🥑

  • @thisisbangtan9720
    @thisisbangtan97202 жыл бұрын

    çok güzel olmuş elinize sağlık çok şey öğrendim. YUSUF DURU

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    Teşekkürler ☺️🥑

  • @hasanakyldz7177
    @hasanakyldz71772 жыл бұрын

    Orhan hocam birim alandan en yüksek maliyet ve en yüksek getiri mavi yemişte(likapa), 1000 metrekareye 400 tane dikelebiliyor, 20 cm' lik fidanları ortalama 50 TL.(2022 yılı rakamları) Sadece 1 dekarın fidan maliyeti 20.000 TL. Zincir marketlerde,125 gramlık paketlerde satılan mavi yemiş meyvesi 30 TL. 1000 metrekare alana dikilen avokado sayısıyla kıyaslandığında mavi yemiş daha maliyetli oluyor.

  • @yaseminturan1427
    @yaseminturan14279 ай бұрын

    Zeytin ağaçlarının yok edilmesi çok acı, kuraklığa dayanıklı bir ağaçtır zeytin ağacı

  • @sifirdaningilizcebyalihodja
    @sifirdaningilizcebyalihodja2 жыл бұрын

    Çok güzel bir ağaçmış.

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    🌳🤗👏

  • @Adiyamanliyiyor
    @Adiyamanliyiyor2 жыл бұрын

    👍🏻👍🏻👍🏻

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    🙏🌳

  • @emrekartal7079
    @emrekartal70792 жыл бұрын

    Emeklerinize sağlık hocam. Güzel paylaşım, bizde yetiştirmeyi denemek istiyoruz.

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    👍👍🤗

  • @borilla21sba
    @borilla21sba2 жыл бұрын

    Hocam size nereden ulaşabilirim şeftali agacimla ilgili bir hastalık var hiç 1yerde hastaligi bulamadim yardımcı olursanız sevinirim iyi akşamlar

  • @kuslarafsldayan
    @kuslarafsldayan2 жыл бұрын

    Maşallah

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    🙏🥑

  • @mesutozver8648
    @mesutozver86482 жыл бұрын

    Merhaba Orhancığım🤗👋

  • @butik.hobiler
    @butik.hobiler2 жыл бұрын

    👍

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    🙏

  • @varolabdullah9524
    @varolabdullah9524 Жыл бұрын

    papağan türü kuşların tüketmesi, o kuşların zehirlenmesi sonucunu doğurduğu şeklinde bir şeyler okumuştum. sadece papağan türlerine özel bir durum mudur, yoksa tüm kanatlılar için de tehlikeli midir bilmiyorum. tedbiren, tavuklara posasını vermeden önce araştıımakta fayda var.

  • @kardespay1276
    @kardespay127628 күн бұрын

    kg fiatı şimdi 350 tl olmuş bir ağac 50 kg verse ki verir yetişkin bi agac x 350 : 17 500 10 agac diksen 20x17 500 :350 000 tl

  • @Adiyamanliyiyor
    @Adiyamanliyiyor2 жыл бұрын

    Vayyyy

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    🤗🌳

  • @yahyakarasahin
    @yahyakarasahin2 жыл бұрын

    👍🏻👏🏻👏🏻👏🏻

  • @eminekentok4927
    @eminekentok49272 жыл бұрын

    Orhan hoca selamun aleykum

  • @tropikaltopraktv
    @tropikaltopraktv2 жыл бұрын

    Hocam ağaç sayısı okadar çoookkkk ki akdeniz bu bitki ile kaplandı önümüzdeki 5 yıl içinde portakal gibi buda para etmeyecek biz alanya dayız avokado agacı ve fidanı görmekten bıktık yatırımcılar bahçe kurmadan düşünsün lütfen 🙏🙏🙏

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    Evet haklısınız. Malesef bizim ülkemizde tarım konjonktürel gelişmelere göre popülist yapılıyor. Bir zamanlar kuşburnu altınçilek meşhurdu. Şimdi esamesi okunmuyor o bitkilerin. Ama avokado tüm dünyada alıcısı bol olan bir meyve ve ağaçtır. Umarım sonu diğerleri gibi olmaz

  • @manavci

    @manavci

    2 жыл бұрын

    Mesele ağaç dikmek değil yetiştirmek dikenlerin yarısını yok say usta.

  • @tropikaltopraktv

    @tropikaltopraktv

    2 жыл бұрын

    @@manavci 🙏🤗👍🖐

  • @vanilyanur6153
    @vanilyanur6153 Жыл бұрын

    BENDE BAHALI OLDUGU İÇİN KENDİM YETİŞTİRDİM 2 TANE KENDİ BİNAMIZIN BAHCESİNE VE CEVREMDE NE KADAR MUSAİT TOPRAK VARSA HER YERE DİKTİM COCUKLAR YESİNDİYE . PARKLARADA DİKTİM COCUKLAR YESİN DİYE AMAM CIKARTMIŞLAR NEDENSE 🙃

  • @barisdemircioglu9275
    @barisdemircioglu92752 жыл бұрын

    Abi kastamonu da olurmu. Aslinda hic umidim yok ama denicem

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    Kışın 0 ın altına iniyorsa sıcaklık yetişmez malesef

  • @sifirdaningilizcebyalihodja

    @sifirdaningilizcebyalihodja

    2 жыл бұрын

    Çok güzel bir tanıtım olmuş hocam.

  • @barisdemircioglu9275

    @barisdemircioglu9275

    2 жыл бұрын

    @@RENKLERVEZEVKLER hocam GASTAMONU nun ayazi baska yerde yoktur hocam. Cevap verdiginiz icin sagolun

  • @binkoibraimov5077
    @binkoibraimov50772 жыл бұрын

    😇😇😇😇😇👍👍👍👍👍

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    🙏

  • @barisdemircioglu9275
    @barisdemircioglu92752 жыл бұрын

    Selam abi avakoda cekirdegi cok çabuk cillenen bi agac evde buyuttum disari gitmistim dondu malesef. tekrar diktim bu kisda evde tutucam agac olana kadar bakalim ne olacak

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    Kışın don olayı varda iklimde hep içeride bakmak zorundasınız

  • @suleymandalgic8032

    @suleymandalgic8032

    2 жыл бұрын

    Çekirdeğini ekince aşılama gerekiyor

  • @nisan143
    @nisan1432 жыл бұрын

    Güney Doğuda yetişirmi

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    Kışın don olayı görülmeyen yerlerde yetişir

  • @hasantahsinural8036
    @hasantahsinural80362 жыл бұрын

    Bahçe nerede rakım kaç ?

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    Mersin Silifke’de. Rakım 6-8 civarıdır

  • @nesibekarasahin4042
    @nesibekarasahin40422 жыл бұрын

    🤭🌹

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    🙏🥑

  • @abdulbakiozer8374
    @abdulbakiozer83742 жыл бұрын

    Ben çekirdekten limon fidanı yetiştirdim. Fidanım 60 cm ve tek dal şeklinde. Bu fidan aşı olmadan meyve verir mi?

  • @inalkhakparaghi2095
    @inalkhakparaghi20952 жыл бұрын

    3 yasinda avocado agacina nasil gubreleem yapilmali ?

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    Avokado ağaçlarının en gerekli istekleri azot ve çinko dur. Yılda 2 sefer azotlu 1 sefer de çinkolu gübre ile gübreleyiniz.

  • @kadirhoca260
    @kadirhoca2602 жыл бұрын

    Kuruyan Yaprağı kaynatılıp içilince böbrek taşını düşürüyormuş

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    Mümkündür 👌

  • @nefisezengin2705

    @nefisezengin2705

    2 жыл бұрын

    Evet 20 sene önce kardeşim taştan bu şekilde kurtuldu

  • @alidurhan8586
    @alidurhan85862 жыл бұрын

    👍

  • @RENKLERVEZEVKLER

    @RENKLERVEZEVKLER

    2 жыл бұрын

    🙏🥑

Келесі