Suomen terveydenhuollon tulevaisuus | Kristiina Patja

Kaupallinen yhteistyö: Mitä ihmettä? Podcast: open.spotify.com/show/3eqLR18...
Tässä jaksossa haastattelemme Helsingin yliopiston terveydenhuollon professoria Kristiina Patjaa siitä, mikä on terveydenhuoltomme tulevaisuus. Järjestelmämme on suuressa muutoksessa, kestääkö se sen? Mitä pitäisi Kristiinan mukaan tehdä? Mistä muualta voisimme ottaa oppia? Tervetuloa kuuntelemaan.
---
▶️ Tilaa kanava: kzread.info...
🍏 Apple Podcasts: podcasts.apple.com/fi/podcast...
🎧 Spotify: spoti.fi/32scrMD
👂 Google Podcasts: bit.ly/3ma1Ayj
🌐 Futucast.com: www.futucast.com
🐦 Twitter: / futucast
🎶 Tiktok: / futucast
📸 Instagram: / futucast
👔 Linkedin: / futucast
🔵 Facebook: / futucast

Пікірлер: 16

  • @Mielenvapaus
    @Mielenvapaus3 ай бұрын

    Kun paneuduttaisiin enemmän parantamaan ja ennaltaehkäisemään syitä eikä niin usein vain seurauksia.

  • @hara8709
    @hara87092 ай бұрын

    Jaaha! Taas yks ammattipuhuja ohjaa vastaukset sinne mitä asioita on tottunut jauhamaan. "Älkää kattoko ongelmaa vaan näitä meidän ihania hoitajia ja asikkaan tarpeita. Mennään sinne kuunneelleen ihmisiä ja korjataan suuntaa niin meillä on 15v kuluttua toimiva järjestelmä, ongelma on ettei osata kuunnella ihmisiä, ne on ammattilaisia. me keskiluokka ei haluta luopua oikeudesta päästä nopeasti lääkärin vastaanotolle". Mistä näitä tulee, ellei hallinnon pullistuvasta järjestelmästä jossa jokainen tukee toisiaan ettei kenenkään tarvii erota.

  • @user-ok7bk9nv9j
    @user-ok7bk9nv9j3 ай бұрын

    Olipa hyvä haastattelu ja miellyttävää ja helposti ymmärrettävää puhetta.Kommentitkin lähes kaikki asiallisia ja täydentäviä.Miksiköhän esim.tätä asiantuntijaa ei käytetä tv:ssä🤔

  • @akirinkinen3426
    @akirinkinen34263 ай бұрын

    Hyvä video 👍. Jäi ihmetyttämään että miksi oikeat ja asioista tietävät asiantuntijat eivät pääse esille vaikuttamaan? Miksi he eivät tule esille ja mitä he oikeasti tekevät kun heidän ammattitaitoaan ei hyödynnetä? Yksi syy on varmaankin median vihervasemmistolainen asenne estää asioiden kehittäminen 😊.

  • @user-nm2de6ru1y

    @user-nm2de6ru1y

    3 ай бұрын

    Vaikka saksalaisen Transparency International -järjestön korruptioindeksin mukaan Suomi oli muutama vuosi sitten Tanskan jälkeen maailman vähiten korruptoitunein maa, ei se valitettavasti näy varsinkaan julkisella sektorilla. Silti esimerkiksi vastuullisessa asemassa olevia henkilöitä, kuten viranhaltijoita, poliitikkoja ja niin kutsuttuja "asiantuntijoita" lahjotaan, jotta vastineeksi saadaan haluttuja mielipiteitä, päätöksiä ja lopputuloksia. Sen näkee hyvin kun seuraa mitä ympärillämme tapahtuu ja on tapahtunut jo vuosikymmeniä esim. politiikassa ja terveydenhoitoalalla. Mediaa hallitsee myös korruptio, sen huomaa hyvin nyky median tasosta mitä uutisoidaan, miten uutisoidaan ja mitä ei uutisoida. Mediasta on vaikea huomata objektiivista näkökulmaa kovinkaan usein. Soten erittäin huolestuttavasta tilanteesta ei ole uutisoitu lainkaan riittävästi mediassa. Näin saadaan toivottu lopputulos, mikä hyödyttää joitain muita kuin tavallista kansalaista. Siksi oikeasti asioista tietävät ja ymmärtävät eivät pääse julkisesti ääneen, koska he tietävät liikaa, ajavat väärää agendaa ja lopputulosta kuten esim. julkisen palvelujen parantamista. Muuten he olisivat olleet jo äänessä ja päässeet vaikuttamaan ja julkinen sektori ja terveydenhuolto olisi paremmassa kunnossa. Tämä on vuosikymmenien Suomen alasajon tulos, mikä valitettavasti jatkuu vielä vuosia kunnes lopputulos on saavutettu eli julkisten palvelujen, kuten julkisten terveyspalvelujen alasajo.

  • @markwickens2756
    @markwickens27563 ай бұрын

    Puhuitte rohkeista ratkaisuista. Chris Palmer Harvardissa osoittaa miten oikea ruokavalio usein pystyy pitämään vaikean psykiatrisen sairaudenkin remissiossa. Samoin on paljon näyttöä miten 2-tyypin diabetes on täysin parannettavissa ruokavaliolla. Millainen malli luodaan että kansalle tarjotaan ensimmäisenä vaihtoehtona ryhmäopetusta ja koutsausta terveyden palauttamiseksi. On totta että (suuri?) osa valitsee sairauden, mutta osa on halukas näkemään vaivaa ja tervehtymään. Jos 30% kuntouttaa itsensä, saadaan suuret säästöt ja lisävaroja kansanterveyteen.

  • @cubertmiso4140

    @cubertmiso4140

    3 ай бұрын

    suomessakin rakennetaan raskaita ja hitaita järjestelmiä modulaarisuuden ja hurjien (pienien) kokeilujen sijaan. diabeteshoidossa ja psykiatriassa tämä on hyvin nähtävissä. insentiivit ohjaavat kohti medikalisointia ja valittajien pään taputtelua. elämme yltäkylläisyyden anomaliassa ruuan ja lämmön puolesta jota ei ihmisapinan pää kestä.

  • @mauri.m
    @mauri.m3 ай бұрын

    Puhutaan malleista ja rahoituksesta ilman näkyvää kytkentää palveluun. Palvelu on ihmisen kohtaaminen asiantuntijan kanssa, onnistunut diagnoosi ja hoito. Kaikki kuitenkin lähtee palvelusta, riippumatta tarjoaako sitä julkinen tai yksityinen sektori. Eli miten terveydenhuollossa resursseja käytetään. Kun tämä on ratkaistu, niin vasta sitten tulisi miettiä miten rahoitetaan, kuka maksaa ja vasta tämän selvittyä tulee sopeuttaa. Nyt järjestelmää rakennetaan siilouttamalla, sopeuttamalla resursseja siiloihin miettimättä resurssien, palvelujen ja tarpeiden kohtaamista. Tässäkin mietittiin rooleja, kun ensin pitäisi määritellä käytettävissä olevat resurssit ja tarpeet.

  • @jorejahtis8833

    @jorejahtis8833

    3 ай бұрын

    Suomen terveydenhuolto on heikentynyt koko EUn ajan,eli kuvaa hyvin minne virtaa ne tarpeellisetkin rahat.70 luvulta saattoi pikkukylässä olla sairaala terveyskeskus ja lääkäritalo.Silti paljon varsinkin sydänsairaita kuoli lanssiin matkalla keskusairaalaan,eli hiukan jäi korjamisenvaraa90 lukuun.Jonka jälkeen alkoikin suunta huonompaan ja nyt pakko säästetään itsemme hegiltä

  • @ristosorri301
    @ristosorri3013 ай бұрын

    pelkkää tämän lääkärin luennointia vaikka pitäisi olla haastattelu...

  • @juusojuuso9214

    @juusojuuso9214

    3 ай бұрын

    Eikö se juuri ole idea? Toimittajalla on kompetenssia kysyä kysymyksiä, ei vastata niihin.

  • @ristosorri301

    @ristosorri301

    3 ай бұрын

    kysymys, jonka jälkeen sopiva minuutin parin vastaus...sitten uusi kysymys. ei luennointia ja omasta käsityksestä esitelmöintiä.

  • @jussitervakangas4692
    @jussitervakangas46922 ай бұрын

    Mikä ihme tässä sote hommassa on ongelma ettei sitä voida antaa ammattilaisten hoidettavaksi. Ettei politikot eduskunnassa sotkisi näitä riitelyillään. Edellisen hallitus teki vihdoinkin uudistuksen ja nyt voidaan todeta että se ei toimi kun rahaa ei riitä nykyisellä järjestelmällä. Siellä eduskunnassa ei vain ammattiosaamista löydy vaikka kuinka he niin vakuuttavat kyselytunneilla.

Келесі