Stamppot oerhollands? Dacht het niet! Maar wat dan wel...?

Stamppot, stroopwafels en lekker alles door elkaar prakken. Het klinkt als een goede omschrijving van de oer-Hollands eten, maar klopt dat beeld wel? Culinair historicus Charlotte Kleyn (Universiteit van Amsterdam / Allard Pierson) ontrafelt de Nederlandse keuken en komt uit op een verrassende lekkernij die echt typisch Nederlands is.
00:00 - Is stamppot wel zo Nederlands als we denken?
03:37 - Waar komen aardappels vandaan?
04:38 - Nederlanders houden van prakken
05:24 - Zijn Nederlanders gierig?
06:56 - Komen stroopwafels uit Nederland?
08:19 - Invloeden van buitenlandse keukens
09:14 - Wat is typisch Nederlands eten?
Meer wetenschap? Check:
Podcast op Spotify ► open.spotify.com/show/0z2ydI7...
Podcast op iTunes ► itunes.apple.com/nl/podcast/d...
Onze website ► www.universiteitvannederland.nl/
Instagram ► / universiteitnl
Twitter ► / universiteitnl
Facebook ► / universiteitvannederland
Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits de context behouden) te gebruiken. Vermeld wel altijd bron: Universiteit van Nederland. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl
Over de Universiteit van Nederland:
De Universiteit van Nederland heeft een onafhankelijke redactie die elke week podcasts, video’s en social posts maakt over wetenschappelijke onderwerpen. Wij geloven dat iedereen moet kunnen leren van de topwetenschappers die we hebben in Nederland. Zonder collegegeld of tentamens. Wij zijn de universiteit voor iederéén.

Пікірлер: 39

  • @hanneken4026
    @hanneken4026 Жыл бұрын

    Ik had graag iets gehoord over wat de mensen in Nederland aten als hoofdgerecht voordat de aardappel in Europa bekend werd. Als het graan dat hier in noord-Europa verbouwd kon worden niet geschikt was om luchtig gerezen brood te bakken, aten ze dan voornamelijk zoiets als pannekoeken en ongerezen platbrood (zoals tortillas)? Dat was dan waarschijnlijk niet uniek voor Nederland, en misschien ook niet iets wat nu nog erg bekend is, maar in het kader van dit onderwerp lijkt het me interessantere informatie dan de fase van de populariteit van eten uit blik in de jaren 1960 (wat geïllustreerd werd met een rare combinatie van ingrediënten waarvan ten minste 2/3 niet uit blik kwam, ook een aparte keuze). Ik kan me niet indenken dat mensen die zwaar werk deden leefden van koekjes, garnalen en vis, vooral niet in de gebieden die wat verder van zee liggen... Waar haalden ze dan hun koolhydraten vandaan?

  • @mooiweertje2084

    @mooiweertje2084

    Жыл бұрын

    Same here. De titel suggereert dat we oer hollands eten krijgen en wat er uiteindelijk geserveerd wordt is een patatje oorlog. Oer is wat ouder.. Koekjes en koek is het enige oer wat ik uit het verhaal heb kunnen halen en wat nou bij de reiger gegeten werd.... Of was de reiger het gerecht en at je daar niets naast? Of reiger met asperges? Misschien heel geen koolhydraten maar vet als brandstof?

  • @martinenieuwenburg
    @martinenieuwenburg Жыл бұрын

    De oude stamppot werd husselpot genoemd. Dat werd wel door elkaar gehusseld maar nog niet gestampt. Eind 16e eeuw brachten de Spanjaarden een vorm van stamppot mee dat gemaakt werd met pastinaak. Daarvan stamt de ons bekende hutspot af die wij nu met wortel en aardappel maken.

  • @anneliesvanhagen4116
    @anneliesvanhagen4116 Жыл бұрын

    Ging t nou om stamppot of om oerhollandse recepten? Had graag gehoord wat dan wel n oerhollands recept is.

  • @loaysrour3365
    @loaysrour3365 Жыл бұрын

    Ik woon zl 32 jaar in Nederland, Nederlands zijn de zuinigste folk op aarde ❤. Vooral met eten

  • @p_mouse8676

    @p_mouse8676

    Жыл бұрын

    Ik krijg persoonlijk ook het gevoel dat de laatste jaren, de kwaliteit ook om die reden flink achteruit aan het gaan is? Tegenwoordig vind ik bv de kwaliteit in restaurants maar vooral ook take-away vaak enorm tegenvallen. Zeker als ik dit vergelijk met andere landen. Is het dan toch zo dat men liever voor de centen kiest, zoals ook in de video wordt aangegeven?

  • @TiliaCitrus
    @TiliaCitrus Жыл бұрын

    Bedankt voor de video.

  • @mymarci
    @mymarci Жыл бұрын

    Als kind woonde ik in Nederland, maar nu ben ik sinds 25 jaar in Oostenrijk. Ze hebben heerlijk eten hier, maar toch mis ik de nederlandse keuken, alhoewel het niet alles persé oerhollands klinkt. Mijn favorieten die ik mis zijn, naast stampotten met rookworst en jus, de snackbars met hun gerechten zoals bitterballen, saté, kipcorny, mexicano of frikandel speciaal en de typisch Chinees-Indoneese Restaurants met Foe Yong Hai of Babi Pangang en een gewoon tijgerbrood met hagelslag. En de snoep met drop, tum tum en stroopwafels, maar gelukkig hebben wij intussen hier ook de Hema en de Action waar ik het meeste snoep krijgen kan.

  • @Memey00
    @Memey00 Жыл бұрын

    Echt een leuke video

  • @wilcohermens3492
    @wilcohermens3492 Жыл бұрын

    Vergeet de kapsalon niet, bedacht door Nataniël Gomes uit Rotterdam in 2003.

  • @greedokenobi3855
    @greedokenobi3855 Жыл бұрын

    4:57 🤣🤣🤣🤣🤣 ik kom niet meer bij! 🤣🤣🤣

  • @alienleang4211
    @alienleang4211 Жыл бұрын

    Leukkkkk

  • @stefanvandenheuvel5674
    @stefanvandenheuvel5674 Жыл бұрын

    Slagroom is gewoon room dat stond vroeger altijd als slagroom in de kook boeken

  • @Makkeraad
    @Makkeraad Жыл бұрын

    Nederland staat vooral bekend om zuurpruimen.

  • @greedokenobi3855

    @greedokenobi3855

    Жыл бұрын

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  • @greedokenobi3855

    @greedokenobi3855

    Жыл бұрын

    En ook om het hoog gehalte aan pannenkoeken.

  • @Lars_erik

    @Lars_erik

    Жыл бұрын

    Wel met een extra scheutje azijn eroverheen hea! 🤣

  • @michael19929
    @michael19929 Жыл бұрын

    Zuinigheid met vlijt, bouwt huizen als kastelen😉

  • @ronaldderooij1774
    @ronaldderooij1774 Жыл бұрын

    Ik zal wel misdeeld zijn geworden, maar ik heb in die 60 jaar dat ik hier rondloop nog nooit uitjes gezien op een patatje oorlog.

  • @helenedendraak1074

    @helenedendraak1074

    Жыл бұрын

    Als je dat wilt moet je een patatje oorlog vragen. Ze geven dat niet zomaar omdat niet iedereen dat lust.

  • @eriks1134

    @eriks1134

    Жыл бұрын

    In de war met een patatje speciaal misschien?

  • @ronaldderooij1774

    @ronaldderooij1774

    Жыл бұрын

    @@eriks1134 Nee, ik weet het verschil tussen pindasaus en ketchup. Ik heb wel uitjes gezien op een patatje speciaal, trouwens.

  • @eriks1134

    @eriks1134

    Жыл бұрын

    @@ronaldderooij1774 misschien is het een regio ding. Ik bestel graag een patatje oorlog en soms krijg je de de vraag of je ook uitjes wilt of krijg je de uitjes los. Maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit zonder uitjes heb gekregen. We een keer dat de snackbar houder boos werdt en geïrriteerd terug zei: "we noemen het hier een patatje vrede!" Leuk idee maar kwam op die manier niet zo vreedzaam over.

  • @RootsEcho
    @RootsEcho Жыл бұрын

    Waarom heten groenten die in een stamppot kunnen eigenlijk niet 'stampgoed'? You know 'zaaigoed', strooigoed' ... stampgoed #ofhebikietsgemist

  • @ronaldderooij1774

    @ronaldderooij1774

    Жыл бұрын

    Ik denk omdat groenten niet het exclusieve doel hebben om gestampt te worden.

  • @mvp94
    @mvp94 Жыл бұрын

    Even een klein leerpuntje. Ik lijk iets te horen dat ze in Afrika de Aardappel niet kennen maar dat klopt eigenlijk niet. Mijn collega komt uit Rwanda en ze vertelde mij dat daar gewoon aardappelen gekweekt en gegeten worden.

  • @loaysrour3365

    @loaysrour3365

    Жыл бұрын

    Ja dat is ook niet lang geleden dat ze aardappelen wisten

  • @ahgieskes

    @ahgieskes

    Жыл бұрын

    De Spanjaarden hebben de aardappel uit Peru gehaald, en de mais uit Mexico. In de16e eeuw... Sindsdien hebben de internationale handelaars allerlei groenten, fruit over de wereld verspreid.

  • @forisma

    @forisma

    Жыл бұрын

    Niet kenden, bedoelt ze denk ik. Tegenwoordig kent de hele wereld de aardappel, en zij is er, lijkt mij, ook van op de hoogte.

  • @lienbijs1205

    @lienbijs1205

    Жыл бұрын

    Azie ook, In India, Iran, eten ze aardappel als vulling in deegsnacks en in Korma's en curry's.

  • @lokitje
    @lokitje Жыл бұрын

    In andere landen hebben ze soortgelijke gerechten, in België hebben ze stoemp...... toevallig spreken ze ook Nederlands hoe zou dat komen? :D

  • @jvs6553
    @jvs6553 Жыл бұрын

    Het land van gebak en zuivel

  • @arnoudspammer
    @arnoudspammer Жыл бұрын

    De boodschap van wij zijn zuinig en we hebben niet echt een eigen keuken want we halen het overal vandaan, behalve Nederland zelf, klopt gewoon niet. Er een beetje grappig over doen met we zijn eigenlijk koekebakkers en we maakten maar gekke recepten met banaan en asperges is zo misleidend. Na het kijken van dit professioneel en cinematografische prachtig vormgegeven filmpje heb je geen idee wat we daadwerkelijk aten want het stuurt naar allerlei importproducten van de laatste decennia zoals sate en sambal. Hoe hebben de Nederlanders het in godsnaam overleefd de afgelopen duizenden jaren? Met dit filmpje met een maatschappelijke agenda ga je er niet achter komen. Overigens voor de historicus is erwtensoep WEL een oud recept uit 16de eeuw, minstens.

  • @p_mouse8676

    @p_mouse8676

    Жыл бұрын

    Volgens mij ging de vraag over typisch unieke Nederlandse gerechten? Erwtensoep kent men ook in andere landen trouwens.

  • @mymarci

    @mymarci

    Жыл бұрын

    Nouja, de vraag ging om de nederlandse identiteit van het culinaire. Ik denk dat eeuwen oude gerechten ook erg gemengd zijn met buurgebieden, zoals Brabant en Limburg in België en het duitse Friesland en het Rijnland. Dat deze gebieden erg gemengd zijn hoor zelfs heden in het dialekt van de grensgebieden, dus zal het ook op het culinaire vlak zo zijn. De conclusie is slecht overgekomen, maar de nederlandse keuken is toch echt een beetje van alles wat men kent. De VOC en de koloniën hebben de rest eraan toegevoegd.

  • @Makker_1
    @Makker_1 Жыл бұрын

    Pindasaus 🤮