İslam Sanatındaki Geometri Bize Tanrı ve Evren Hakkında Ne Söyler? Bir Yorum...

Desteklemek için "KATIL" özelliğini kullanarak topluluğun bir parçası olun:
/ @pelindilaracolak
İslam Sanatındaki geometrizasyon bize ne söyler? Buradan yola çıkarak deistik bir tanrı anlayışına ulaşılabilir mi? İslam sanatı ve minimalizmdeki geometrizasyonu birlikte yorumluyorum.
Videonun sponsoru @meet2talk.cafe
Konuşma kulübü ile ilgilenenler meet2talk.online/ ‘ı ziyaret edebilir. 3 aylık paketlerde %30 indirim kodu tanımladılar, kod ise “dilara30”.
💡 Yeni Başlayanlar için "Dilozof Felsefe Tarihi Serisi" (45 Bölüm)
• BATI FELSEFESİ TARİHİ ...
❓BEN KİMİM?
www.pelindilaracolak.com
📣 Felsefi Podcast Programım "Dünyaya Fırlatıldık!" ı Dinlediniz mi?
open.spotify.com/show/2j3PhnL...
SOSYAL MEDYA
➡ Twitter | / pelindilaraclk
➡ Instagram | / pelindilaracolak
➡ Facebook | / pelindilaracolak
Patreon aracılığıyla destekleyin: / pelindilaracolak
📬 Bana Ulaşın: contact@pelindilaracolak.com
➡Kurgu & Animasyon
Baha Can Erenoğlu

Пікірлер: 163

  • @pelindilaracolak
    @pelindilaracolak10 ай бұрын

    Umarım biri "İslam, deistiktir." demişim gibi yorumlar almam. Ben şimdiden "Hayır, hayır içeriğin iddiası bu değil!" yazayım. Ortaçağ ve Yeniçağ'da sanatın din ile iç içe olduğu düşünüldüğünde gerek Batı gerek İslam sanatındaki desenler bana pek öylesine yerleştirilmiş gibi gelmiyor. Ben mi komplocuyum derdim ama yanılıyor olsam sanat felsefesi, sanat psikolojisi, sosyolojisi, sanat tarihi ve ikonografi gibi alanlar olamazdı. Elbette biçim ve anlam, tarihsel bağlam, toplumsal yaşam, "inanç" ve kültürden pay alırlar. Kullanılan renklerden, örneğin altın sarısından, düalizm yorumuna varılıyor. Bu yüzden biçim ve anlam, keyfiyetle hiç yoktan rastgele belirmez (keyfiyetin imkanı zaten irade bağlamında sorunludur, sanatta da keza. Geometri var diye deizme varmadık. Nitekim kare üstüne üçgen çizen Malevich de geometrik sanat yapıyor ama deizm'e varmazdı. Haliyle özellikle bu geometrik desenlere baktığımda gördüğüm şey bu geometrik desenleri icra edenler toplulukların deistik bir anlayışa göz kırptığı ihtimali, bir yorum. İslam felsefesi birbirinden farklı onlarca görüşü barındıran bir alan, bunu benim söylememe gerek yok sanırım. Tanrının yaratıcı olmasının ne anlama geldiği konusunda bile farklı görüşler varken "İslam kültüründe Deizm'e kapı aralayan bir yorum kati suretle yoktur." derseniz bunu araştırırız.

  • @fthcylnrbr

    @fthcylnrbr

    10 ай бұрын

    Bence zorlama bir yorum tarih boyun ca her felsefeci sanatçı blim adamı düşünür ünlü vs herkes birbirinden etkilenmiştir bu bir gerçek etkikenilen noktaların kendi sanatlarına yansımaları da olmuştur Uyarlamalarıda ama genel olarak herkes kendi kültürüne inancına göre yorumlamıştır bir geometrik şekil bile olsa hiçbir zaman tekdüze bir inancın baştan sona yorumlaması olamaz içerisinde barındırablir mesela lale sembolu davut yıldızı gibi desenler müslümanların kabul ettiği inanç ağacına göre ilk insanların yaratılışı dan başlar günümüze kadar Allah sürekli islam öğretisini tebliğ eden beygamber ve kitap gönderir gelen peygamberler hep aynı inancı ve ilkeleri tebliğ eder hiristiyanlık ve yahudilik bu öğretiden ayrılan bozuk bir yorumdur biz bu şekilde anlıyoruz ve bütün olarak ele aldığımızda aslında islam kültürü ilk insanlara kadar dayanan bir kültür sanat ağacının yansımaları ile dolu Ama siz bu olaya sapien homo sapien şeklinde girip sonrasında insalar çok korkmuş Allah var demiş din uydurmuş o ondan görmüş eklemiş bu bundan görmüş dinine yazmış diye bakarsanız bu olayları anlamak için böyle uc yorumlar yaomakmzorunda kalırısnız

  • @nilgunay3948

    @nilgunay3948

    10 ай бұрын

    👏🏻👏🏻👏🏻😊Bir yönüyle deistikdir deseniz belki sorun olmaz : ) ve teziniz...keşke böyle masum bir tez islam manzarasında yer bulabilseydi : )

  • @m.planerson

    @m.planerson

    10 ай бұрын

    Bence bu videodan "İslam deistiktir." gibi bir yorum çıkmaz. Çünkü ortaya bir daire koymak bile bilinçaltından gelir. Daireden sonraki desenler de birbirini zorunlulukla takip etmez. (Bu desenler de bilinçaltından gelir.) Zorunlulukla takip etseydi sadece tek bir desen ortaya çıkardı.

  • @cesurkaratas8111

    @cesurkaratas8111

    10 ай бұрын

    Bunların hepsi insanda var. Bunun dinle alakası yok. Yani Japonya’ya atılan atom bombasından fiziği mi sorumlu tutalım. “Buyrun fiziğe inanırsanız, böyle katliamlar olur” mu diyelim. Mesela demokrasinin beşiği antik Yunan’ın Sokrates’i asması, Platon ve Aristo’nun Yunan’ı terketmesine yol açmasının suçlusu felsefenin olmadığı gibi.

  • @yin-yang512

    @yin-yang512

    10 ай бұрын

    İslam dininin içindeki bir çok unsur vicdanla ve akılla çeliştiği için İslam coğrafyası içinde yetişen insanlar da deizm veya ateizm gibi İslam'a karşı bir görüşü benimsemiş olsalar bile bunu açıktan yapamıyorlar çünkü kelle gidiyor.

  • @Braid_group_magduru
    @Braid_group_magduru10 ай бұрын

    İlahiyatta aldığım hat dersindeki bilgimin burada işe yarayacağını hiç düşünmemiştim: Kendini sürekli tekrar eden, sınırsızca devam edebilecek olan desenler tercih edilmesindeki bir sebep de (özellikle kubbelerde) bir tür gökyüzüne bakıyor hissi bırakma isteği. Tıpkı sınırsız bir gökyüzü gibi sınırsızca devam eden desenler kullanılarak genişlik ve ferahlık hissi verilmeye çalışılıyor.

  • @eminozylmaz3480
    @eminozylmaz348010 ай бұрын

    Bir geometrici olarak bu konuyu işlediğiniz için teşekkür ederim. Evrendeki bu başdöndürücü sanatın, insanin ruhuna verdiği ilham ile, insanda bir özlem olan estetik ve sanat duygulari , düşünce yolculuğumuza tadına doyulmaz bir anlam katıyor. Evrene ve varlığa bu gözle baktığımızda hem o varliktaki sanatı,hemde Sanatları daha iyi tanıma fırsatı yakalıyoruz. Bu tür videolarınızi daha çok görmeyi arzu eder, çalışmalarinda başarılar dilerim...

  • @pelindilaracolak
    @pelindilaracolak10 ай бұрын

    Not: Sanat felsefesi yaparak metafizik konuşmanın tadı çok az şeyde var hayatta, üst düzey entelektüel zevk. :)

  • @karadenizkafkasya

    @karadenizkafkasya

    10 ай бұрын

    Evet. Metafizik fikirlerin, insanların hayal güçlerine yaptığı etkilerin sonuçları olan sanatsal faaliyetleri izlemek ve felsefi anlamda yorumlamak.. Sanki geçmişe giden bir ressamın ya da Mimar'ın mitolojik figürlerle bizzat konuşuyormuş gibi onları, tablosuna ya da eserlerine aktarması hissi. Çok derin bir entelektüel kaynağa dayanıyor. Hissedebiliyorum. Saygılar...

  • @cesurkaratas8111

    @cesurkaratas8111

    10 ай бұрын

    Metafiziği çok sık kullandığınız için, sorma gereği duydum. Metafizik size göre ne ifade ediyor? Çoğu zaman ispatı pek de mümkün olmayan, sanal herşey sizin için metafizik midir? Metafizik olgularla ilgili bir kaç örnek verebilir misiz? Mesela benim için metafizik manevi boyut, astral seyahat ya da Nostradamus’un kehanetleri v.b şeylerdir.

  • @cesurkaratas8111

    @cesurkaratas8111

    10 ай бұрын

    Sanat, harika bir olay. Estetiğin dilidir. Bazen iç dünyamızda anlatamadıklarımızı sanatla dışa vurmadır. Kullandığımız sözcüklerden ayrı, evrenin başka bir dilidir. Bazen bir resim insanları öyle etkiler ki, yıllarca konuşulur ve hala da konuşulmaya devam eder. Örneğin Da Vinci’nin Mona Lisa tablosu ya da Michelange’ın boynuzlu Musa heykeli gibi.

  • @Justanotherbirdd

    @Justanotherbirdd

    10 ай бұрын

    Bundan daha zevklisi dinleme kısmı dmdmmd

  • @yin-yang512

    @yin-yang512

    10 ай бұрын

    Dilara Hanım sizin hobi olarak uğraştığınız bir sanatsal uğraş var mı? Resim çizmek veya şiir yazmak gibi.

  • @misaley418
    @misaley41810 ай бұрын

    kesinlikle sanat felsefesi videoları üretmeye devam emelisin. fazlasıyla keyif aldığım bir video oldu. öncelikle bu içeriği ürettiğin için teşekkür ederim. selçuklu sanat eserlerindeki geometri üzerinde okumlar yaptığım bir haftaydı ve bunun felsefeyle birleşmesi muhteşem oldu. eksik puzzle parçasını bulmuş gibi hissediyorum. var olun. siz ve videolarınız çok seviliyorsunuz.

  • @sabrullahbataray7906
    @sabrullahbataray790610 ай бұрын

    19 dakika boyunca harika bilgiler ögrenicez bu çok güzel

  • @nuraykirpi3002
    @nuraykirpi300210 ай бұрын

    Öyle güzel anlatiyorsunuz ki ben bile ( 58 yasindayim, felsefeyle sanatla hic ilgim yok ) anliyorum ve zevkle, merakla izliyorum sizi, cok sey ogreniyorum ama anlatiminiz cok iyi, karışmıyor, teşekkür ederim, sevgiler

  • @yunuskurtulus
    @yunuskurtulus10 ай бұрын

    0.5 hızla izleyecem artık ya o kadar mutlu oluyorum ki videoları görünce. Hemen bitmese keşke

  • @ThoughtArtist
    @ThoughtArtist10 ай бұрын

    Cok cok keyif aldim, ozellikle ikinci kisimdan sona dogru… verdiginiz bilgiler kisiye kesinlikle degisik bir bakis acisi kazandiriyor. ❤

  • @gls572
    @gls5729 ай бұрын

    Benim de bu video tüylerimi diken diken getirdi sevgili Dilara😊

  • @emremeyval2311
    @emremeyval231110 ай бұрын

    İslam sanatını çok güzel sade ve anlaşılır şekilde anlatıp yeni dönem sanat eserlerinin de İslam sanatı gibi sadeliğin mükemmelliğini anlattığını öğrettiniz elinize sağlık ortadogu ve kuzey Afrika videolariniz bu video ile daha bir anlamlı olacak👏

  • @melismataraci8145
    @melismataraci81457 ай бұрын

    İyi ki KZread’dasın ! Çok faydalı bir kanal herkes için.

  • @gulcanyc
    @gulcanyc10 ай бұрын

    Çok ufuk açıcı bir video olmuş 😻

  • @umitsuslu2449
    @umitsuslu244910 ай бұрын

    Teşekkür ederim 💜 çok güzel fikir verdi bilgileriniz ❤

  • @ormumem
    @ormumem10 ай бұрын

    Harika bir deneyimdi. Ufacık değil, bayağı büyük fark yarattı. Çok teşekkürler. :)

  • @dursunguzen3429
    @dursunguzen34299 ай бұрын

    Güzel anlatımında ufkumuzu açtın, teşekkürler

  • @mariyeerors4612
    @mariyeerors461210 ай бұрын

    yine fazlasıyla müthiş bir video olmuş, harikasın

  • @alitas780
    @alitas78010 ай бұрын

    Çok yararlanıyoruz teşekürler

  • @trtr4421
    @trtr442110 ай бұрын

    güzel konu, güzel betimleme. Thx alot mate!

  • @dobigez
    @dobigez10 ай бұрын

    Harika bir akış. Teşekkür ederim.

  • @mimmer803
    @mimmer8039 ай бұрын

    Teşekkürler Dilara harikaydı.

  • @rafetertugrul5580
    @rafetertugrul55805 ай бұрын

    Çok teşekkürler 🙏Harika bilgiler👌

  • @mustafacetinozman6397
    @mustafacetinozman63979 ай бұрын

    Seni dinlemek huzur veriyor ❤

  • @recepacs6316
    @recepacs631610 ай бұрын

    ilk başta bu ne anlatıyor dedim ama sonralara doğru cidden değişik bir bakış açısı kattınız.

  • @alevg9904
    @alevg99049 ай бұрын

    çok güzel video ağzına sağlık

  • @hamzaeser4267
    @hamzaeser426710 ай бұрын

    Dilara hanim bu deizm din felsefesinde cok onemli bir konu ve bu arada cok moda bir kavram deizmle ilgili detayli bir video cekerseniz cok seviniriz

  • @muammeratik13
    @muammeratik1310 ай бұрын

    Ağzınızdan bir tek "Sudur teorisi" duymadık ama açıklamışsınız onu da zaten :) ❤

  • @elnurmemmedov274
    @elnurmemmedov27410 ай бұрын

    19 dakika huzur❤

  • @sezerkaraaslan9619
    @sezerkaraaslan961910 ай бұрын

    Öyle bir dalmışım ki 15:41'inci saniyede ufak bir cızırtıyla araya girince yerimden fırladım :)

  • @Elif-uv1st
    @Elif-uv1st10 ай бұрын

    video mükemmeldi...

  • @martineden245
    @martineden2457 ай бұрын

    Ben bu kanali neden daha once kesfetmedim yaa cok guzel iceriker var

  • @vikinggg999
    @vikinggg99910 ай бұрын

    Çok etkilendim

  • @SuzanCosk
    @SuzanCosk9 ай бұрын

    Bravo 👏 ❤

  • @enginuluhan1043
    @enginuluhan104310 ай бұрын

    kolaya kaçmak sanatla ilgili yöntem olmamalı sanırım bir çizgiyi sonsuza kadar yerini değiştirip tekrarlamak içine biraz renk katmak standartlar kalıplar oluşturmak sanatın özgünlüğüne aykırı bence. baktığımız zaman haz alınıyor mu estetik mi o işte geçmiş deneyimlerimizle ilgili durumlar.

  • @zeynepyea4343
    @zeynepyea43433 ай бұрын

    Sanat felsefesi hakkinda icerikler yogunlasacak mi? Kaynak olarak tuketmekten zevk aldigim bir icerik uretici ve felsefe anlaticisiniz, başarılarınızın devamini diliyorum

  • @ThoughtArtist
    @ThoughtArtist10 ай бұрын

    Thanks

  • @ahmetege2738
    @ahmetege273810 ай бұрын

    Ben bu kadına ve beynine hayranım....

  • @SP-ic2gh
    @SP-ic2gh10 ай бұрын

    Giordano Bruno hakkında bir video yapmanız mümkün mü ?

  • @neslihanalkan84
    @neslihanalkan848 ай бұрын

    Merhaba Pelin hnm videodaki sanat eser isimlerini sonradan incelememiz için yazabilir misiniz teskruler ❤😊

  • @cdamscoiffure7719
    @cdamscoiffure77198 ай бұрын

    Sizi dinlemek büyük bir zevk

  • @suheda5269
    @suheda52699 ай бұрын

    islam sanatını tasavvuf bakış açısı ile gözlemelediğimde, o sanatın merkezindeki yuvarlağın Tanrıyı, çevresinde benzerlikle çoğalan farklı deseneleri de yaratılmışları simgelediğini düşünüyorum..

  • @sufizmifsa

    @sufizmifsa

    9 ай бұрын

    Tasavvuf açısından bakarsan Hallaca Allah der şeyhe taparsın.

  • @islamForewer.
    @islamForewer.10 ай бұрын

    Çizgiler kurallardır o kurallardan bir desen ve sanat eseri ortaya çıkar o insandir

  • @zeynepyenar4870
    @zeynepyenar48709 ай бұрын

    Vallahi sözlerin beni çok aşıyor anlamıyorum ama gene de dinliyor ve vav neler biliyor diyorum

  • @ruyizeminn
    @ruyizeminn9 ай бұрын

    Geometrik/dairesel şekillerin zorunlu tekrarından bahsederek bir nevi sudur teorisini anlatmışsınız. Ancak İslam filozofları ve dahi kelamcıları içerisinde İbni Sina, Kindî, Farabi, İbni Rüşd gibi Meşşaî yani Aristocu filozof ve kelamcılar haricinde sudur teorisini benimseyen ve kabul eden pek kimseyi göremezsiniz. Hatta ciddi eleştirileri de vardır. Ayrıca görsellerdeki camiilerin çoğu İran'da bulunan camiler; İran mistisizmi malûm, vahdet-i vücud\vahdet-i şühud gibi birtakım düşünceler sebebiyle de bu şekilde zorunlu dairesel şekillerin varlığı İran için gayet anlaşılabilir. "İslam çok geniş bir kapsam ama en azından benim sufizmde gördüğüm şeylerden biri bu." cümlesi çok kısa ve üzerinde durmadan geçilmiş ve genel olarak bunun bir İslam sanatı olduğu ifade edilmiş.

  • @alpaslansahin2789
    @alpaslansahin278910 ай бұрын

    Nedendir bilmem ilk kez bir Dilara videosundan sıkıldım

  • @apriori6825
    @apriori682510 ай бұрын

    Dilara hanım söylediğiniz ego meselesi ortaçağ müellifi için de geçerli.Bildiğim kadarıyla ilim adamları uzunca bir süre ya telif eser üretmemişler ya da üretseler bile ben yazdım diyememislerdir.Sadece yazılı eserlere şerhler düşerek yetinmişlerdir.Bunun sebebi nedir kurana muhalefet etmiş gibi olmamak. Yüreğinize sağlık ❤

  • @ES-fk5qq
    @ES-fk5qq6 ай бұрын

    Kendini sürekli tekrar eden şekiller matematiğin konusu fraktallar, doğada kar tanesi, eğrelti otu, brokoli fraktal şekillere örnektir.

  • @zehrameysa
    @zehrameysa8 ай бұрын

    "Anladım işi, sanat Allah'ı aramakmış, marifet bu, gerisi yalnız çelik çomakmış"

  • @elenaviktori211
    @elenaviktori21110 ай бұрын

    30 Temmuz 2023 Saat 16:00'da (UTC) gerçekleşecek olan Dünya Dua Mesajına katılın, 9 dakika boyunca aşağıdaki ifadeleri söylüyoruz (+ 3 dakika önce ve sonra): Biz Tanrı'yla birlikteyiz ve Tanrı bizimledir! Uyanık olun, halklar! Zamanımız geldi! Kendi sözlerinizle Yüce Tanrı'ya dönün, olumlu mesajınızı oluşturun, Halkların uyanışını ve birliğini hayal edin. Ne kadar çok insan olursa, mesajımızın titreşim dalgası o kadar güçlü olur.

  • @enveryucel617
    @enveryucel6178 ай бұрын

    Pelin hanım anlatımlarınızı hayretle izliyorum yalnız benim merak ettiğim siz ne mezunusunuz ve hangi alandasınız kaç yaşındasınız bu mükemmel sorgulama zekanıza takılı kaldım ve hayatınızı çok merak ediyorum lütfen kendinizi tanıtan bir video yapar mısınız yaşınız ve bilgileriniz beni merakta bıraktı bu yorumu yapmak zorunda kaldım beni bağışlayın.

  • @mohammadyasergarmabi8992
    @mohammadyasergarmabi89922 ай бұрын

    Fantastic

  • @eylulsoydas3404
    @eylulsoydas340410 ай бұрын

    💗💗💗💗

  • @gokhanakarsu
    @gokhanakarsu10 ай бұрын

    Merhaba, yine anlatım ve içerik çok başarılı olmuş. İslam geleneği dışında eski Türk Kültürü Motifleri de bu şekilde değerlendirilebilir mi?

  • @kitaploverr
    @kitaploverr10 ай бұрын

    Vay be

  • @ugurlinel
    @ugurlinel10 ай бұрын

    İlk bakışta sanatçının sıkışıp kaldığı bir atmosfer görülebiliyor.Hayal gücü baskı altında ve patlama noktasına gelinmiş gibi düşünülebilir, kendini tekrarlayan şekiller ilk şekle ne kadar sadık ise sanki bütünlük algısınında kontrolcü bir tanrı inşaa edilmiş ve bu kadar şekil icinde insanın bir sekil olamayacağından değil özellikle insan faktörü evrenin içinde olabildigince gizlenmiş ve başlangıçtan bu yana sanatçı bir yere bir ters lale koymayı düşünmünmüş, insanhep tanrıdan kaçırılmış bir din nesnesi haline getirilmiş. Teşekkürler

  • @haticekaplan1403
    @haticekaplan14039 ай бұрын

    Anammm çok iyi video

  • @muradasgarov5754
    @muradasgarov575410 ай бұрын

  • @suedas.3485
    @suedas.34859 ай бұрын

    👏👏

  • @mohammadyasergarmabi8992
    @mohammadyasergarmabi89922 ай бұрын

    Welldown

  • @yusufun
    @yusufun10 ай бұрын

    Çok faydalı bir içerik olmuş Dilara hocam. Elinize emeğinize sağlık. İslam sanatını incelemişken Anadolu’daki sözlü kültürü, sanatını inceler misiniz acaba? Zira aşıklarımızın incelenmeye değer dünya görüşleri olduğunu düşünmekteyim. Aşık Mahzuni, Aşık Daimi, Davut Sulari, Neşet Ertaş gibi isimler. Bu isimlerin hayat felsefeleri de incelenmeye değer olarak görüyorum.

  • @abdullahhamitkarkn9257
    @abdullahhamitkarkn925710 ай бұрын

    İslam sanatındaki geomatrizasyon İslamiyet’teki tanrının deistik bir nitelikte olduğunu kanıtlamakta değil de bunun düşünülmesine yol açan bir unsur bence.Sadece geometrik şekillerin başlangıcı olan o ilk daireyi ilk neden olarak düşünmek gerçekten kafa açıcı ama “kanıt” niteliği olmadığını düşünüyorum. Bir de bu sanatı ortaya koyanlar arasında deistik tanrı düşüncesine sahip olan var mı ? Benim ilgi alanım değil örneklendirirsiniz sevinirim . Bu videonun yeri gerçekten ayrıydı.

  • @pelindilaracolak

    @pelindilaracolak

    10 ай бұрын

    İslam'ın deistik olduğunu kesinlikle kanıtlamaz öyle saçma bir iddia da değilim, sadece böyle bir yoruma yakın görüşler de olabileceğini söyleyebilir.

  • @abdullahhamitkarkn9257

    @abdullahhamitkarkn9257

    10 ай бұрын

    “İslam sanatındaki geometrizasyon İslamiyet’teki tanrının deistik bir nitelikte olduğunu kanıtlar nitelikte” Cümlesi çok kesin bir yargıya varmış benim gözümde. ilk yorumlarda da müslümanlar tarafından tepki almış. Şu kısım kanıtlar nitelikte derken nasıl “kanıtlamaz “ “ saçma iddia “ dediniz gerçekten yanlış mı anladım ? Tekrar anlatırsanız bu cümleyi sevinirim. Cevap verdiğiniz için de çok teşekkür ederim. Tekrar anlatılmasını istediğim kısım : İslamiyet’teki tanrının deistik bir nitelikte olduğunu kanıtlar nitelikte”

  • @mucahit-ayaz
    @mucahit-ayaz10 ай бұрын

    İslam sanatına estetik veya kültürel bakış dışında pek anlam yükleyen yok. Umarım bu çalışmalarınız artık unutulmuş olan İslam felsefesinin, tasavvufun özünü anlamaya yardımcı olur. Sanatçının kendi benliğinden vazgeçmesi ile sıradan şeylerin olağanüstü sanat eserlerine dönüşmesi, böylece egonun kendiliğinden ve çok daha güçlü bir şekilde inşa edilmesi, tam da İslam tasavvufunun yapmak istediği bir şey.

  • @sufizmifsa

    @sufizmifsa

    9 ай бұрын

    Tasavvufun özünde Hallaca Allah diyosun. şeyhe tapıyorsun

  • @mucahit-ayaz

    @mucahit-ayaz

    9 ай бұрын

    @@sufizmifsa sapkın olanlar dışında tasavvufun özünde dediğiniz gibi bir şey yok. Hallâc-ın sözünde ise vahdet-i vücut anlayışını yansıtan bir cezbe hali söz konusu.

  • @mucahit-ayaz

    @mucahit-ayaz

    9 ай бұрын

    @@sufizmifsa siz öyle mi yapıyorsunuz?

  • @sufizmifsa

    @sufizmifsa

    9 ай бұрын

    @@mucahit-ayaz Ebu Suud der ki kim Vahdeti Vucudu savunursa katli vacip. İblise muvahhid diyen Hallaci savunma dinden çıkarsın önce islamı öğren

  • @sevdasulbasi3490
    @sevdasulbasi349010 ай бұрын

    Sanat felsefesi hep ilgimi çekmiştir ve bu daha da körükledi merakımıı😃

  • @hakangunery
    @hakangunery10 ай бұрын

    Ladün felsefesi diye bir şey varmı biliyormusunuz?

  • @alpergunduz2722
    @alpergunduz272210 ай бұрын

    Yemek hazır, çay koyuldu, video açıldı devamke 😂

  • @johnlennonbeatle
    @johnlennonbeatle10 ай бұрын

    Aaaa. Annemin dantelleri. 🙄 Belkide teyzeler bilmeden birbirine göstere göstere günümüze kadaŕ ulaştırdılar bu kültürü. Desenler çok benziyor. Çocukken bazı teyzeler beni yanlarına çağırıp, kımıldama, arkanı dön filan diyorlardı. Meğer kazağımın örneğini çıkarıyorlarmış. 😊

  • @maximilyen

    @maximilyen

    9 ай бұрын

    Nasılsın John? Ama müzik rakn n roll yasak be John islamda

  • @bayrameda
    @bayrameda10 ай бұрын

    Sanatcinin egosu, Orhan Pamuk'un "Benim adim Kirmizi"'da konu aldigi nakkaslarin frenk ustadlari gibi eserlerine uslubunu, imzasini koymaktan sakinmalarini getirdi aklima :)

  • @musasen-cabiri
    @musasen-cabiri10 ай бұрын

    Bu videonun hedef kitlesi kimlerdir bilmiyorum ama bana çok açık ve anlaşılır gelmedi bazı kısımları. Sistemin kendisini “zorunlulukla” tekrar etmesi ne demek? [Bir daire çizildiğinde onun dışına yine (eşmerkezli) bir daire çizmek zorunlu mu? Bir dairenin dışına daire olmayan şekiller de çizilebilir. Veya merkezleri farklı başka başka daireler çizebiliriz.] Böyle bir zorunluluk gerçekten var mı? Zorunluluğu verili bir ön kabul olarak ortaya koymuşsunuz. Sizin gibi sanatla ve onun felsefesiyle uzun süredir ilgilenenler bu ifadeyi anlayabilir ama hedef kitleniz sizin gibi olanlar değilse bu ifade gerçekten kapalı. İlk daireden sonraki dairenin ne olduğu herkesçe biliniyor mu gerçekten? Açıklama kısmında “İslam Sanatındaki geometrizasyonun bize söylediklerinden yola çıkarak deistik bir tanrı anlayışına ulaşılabilir mi?” sorusunu sorarak bu konuda bir cevap vereceğinize dair bir izlenim oluşturuyorsunuz. Ancak videonun içeriğinde deizm hakkında açık bir ifade veya ona ilişkin bir ima görmedim. En azından benim anlayabileceğim düzeyde yok demek ki. Öte yandan “Din ile ilişkili olan sanat eserleri o dinin öğretilerini insanlara aktarmak üzere çalışırlar” diyorsunuz. Bu durumda İslam sanatında deizmle ilgili bir anlayış olabilir mi? Çünkü İslam tamamen teistik bir yapıya sahiptir. Eserlerinin bunu yansıtması gerekir. Videonun başlığı “İslam Sanatındaki Geometri Bize Tanrı ve Evren Hakkında Ne Söyler?” şeklinde, ama bu konuyla doğrudan ilişkili az şey var içerikte.

  • @-feyza-785
    @-feyza-78510 ай бұрын

    Peki kalemliğinizin de konuya ayak uydurması😀

  • @ardacetin4794

    @ardacetin4794

    9 ай бұрын

    Aynı şey benim de dikkatimi çekti 😅

  • @ahadcansu3838
    @ahadcansu383810 ай бұрын

    12:48 sanatçının iradesi çok azdır bu da hakikate yol açıyor

  • @ahadcansu3838

    @ahadcansu3838

    10 ай бұрын

    Öyle bir nesnellik oluyor ki, dışarıdan misafirler gelse doğanın kendisi zannedebilir bana hep nesnel sanat çekici gelmiştir

  • @ahadcansu3838

    @ahadcansu3838

    10 ай бұрын

    Sondaki ekleme yorumunuza tamamıyla katılıyorum, yaşar nuri öztürk kurandan deizm çıkarıyor. Aslında sadece allahtan bahsedilseydi deizm çıkarılamazdı fakat Kuranda meleklerden bahsetmesi ve belli güçlerin meleklere devredilmesi deizme "bir tür" deizme yol çıkarıyor. Fakat bu sürekliliği düzenleyen varlıklar melekler olarak tanıtılıyor. Bu da sanırım din felsefesi oluyor bilemiyorum, islamda suret ve put olmaması tamamıyla soyutsallığa yönelmesi kuranın korunmuş olması gibi ilk günden beri korunmuş. Sanat da kutsal sanırım

  • @mustafasabri.

    @mustafasabri.

    10 ай бұрын

    ​@@ahadcansu3838Arkadaşım sen Deizm'in ne olduğunu biliyor musun ? Bence bilmiyorsun. Meleklerden bahsedilmesi ile Deizm arasında ne alaka var? ﴾29﴿ Göklerde ve yerde bulunanların hepsi O’ndan ister (O’na muhtaçtır). O her an yaratma halindedir. Deistler dine veya vahye veya Peygambere inanmaz , İslam'da bunların hepsi var ve inanıyoruz.

  • @ahadcansu3838

    @ahadcansu3838

    10 ай бұрын

    @@mustafasabri.ben bir tür deizm diye belirttim. Deistler tanrı yarattı bıraktı der. Kuran da da benzer ifadeler var, Allah dokunuşu yapıyor ol diyor oluyor ve işleyişi meleklere bırakıyor. Bırakma pasif bir bırakma elbette, anlaşmalar gereği. Yoksa Allah kuranda ben dilemedikçe siz dileyemezsiniz ve her iş benim kontrolümdedir diyerek hakimiymiş ve denetlemesi her an var. Bir tür deizm diyerek, meleklerle bağlantısını kurdum. Salt karşı çıkmadan önce argümanlara yanıt verilmeli.. meleklerin ne olduğu işlevleri dinle ilgili. Meleklerden bahsetmese bu yorumu yapamazdım diye de belirttim. Kuranın dili kendine özel, örneğin Muhammed taş atmış ve kuranda yazıyor ki o taşı sen atmadın Allah attı. Ama bana sorarsan Muhammed attı. Ve herkese göre. Demek ki en genel ayetleri onaylamak için, o ayeti daraltıcı ayetlere de göz atmak gerekiyor. Kuran araştırmacılığına giriyor bunlar elbette pek ayrıntı veremiyorum. Deistler peygambere dine inanmaz, ama kendileri doğayı okuyarak bir çok bilgiyi doğrulamışlardır yanlış düşünceleri pek fazla yoktur

  • @ahadcansu3838

    @ahadcansu3838

    10 ай бұрын

    En açık örneği yağmur yağdığı zaman mikail yağdırıyor denir. Deistler ne der tanrı yasalarını işletiyor der. İslamda da meleğe/meleklere atfediliyor herhangi bir yasa ve tüm yasalar aslında. İkisi benim için aynı, fakat meleklerde irade ve düşünce var bu cansız sandığımız şeylerin de bir canı olduğunu söylüyor gibi karmakarışık inançlar oluyor. Melek güç demek elbette etimoloji olarak o da yoruma girer

  • @semy4678
    @semy467810 ай бұрын

    Bu kanalın yorumlar kısmına bakınca Türkiye de neden herkes her alanda herşeyi biliyor diye felsefi bir KZread içeriği ihtiyacının olduğunu düşünüyorum.

  • @BahaAkata1958kayiankarali
    @BahaAkata1958kayiankarali9 ай бұрын

    EEYYYYYYY DİLARAAAAAA !!!!

  • @user-go1ye9nx9m
    @user-go1ye9nx9m10 ай бұрын

    Çok güzel ❤ Kendisini zorunlulukla ortaya koyan bir sanat egonun ortadan kalkması değil de bilakis egonun ben ortadan kalktım ye ye söylemi gibi geliyor bana🙈 bilakis herhangi bir zorunluluk olmadan yapılan kendiliğinden olan sanat ilahi dokunuş gibi geliyor. Aslında her halükarda ilahi. İlahi olmayan hiç bir şey yok ki sembolizmde daire evet sınırlı bir sonsuz olması hali itibari ile tanrıyı çok güzel sembolize ediyor. Sevgiler🌀

  • @mehmetmurtazaklc
    @mehmetmurtazaklc10 ай бұрын

    Pelinciğim azıcık daha yavaş konuşsan anlamlar daha vurgulu olur ve kavramlar da arada kaybolmaz lütfen

  • @erkutkoksal1913

    @erkutkoksal1913

    10 ай бұрын

    X 0.75 :))

  • @osmancapar8255
    @osmancapar825510 ай бұрын

    Özeti; İslam sanatının panteist pencereden yorumu...

  • @emremete2506
    @emremete250610 ай бұрын

    Yorumları okudukça krizler geçirmemek ne mümkün. Anlatanı bu kadar anlamamak için ne kadar çaba sergilenmiş. ( Hissediyorum sen ne anladın anlatsana diyecek bir orangutan yaklaşıyor) Deist bile demişler😂

  • @emrepnar5372
    @emrepnar537210 ай бұрын

    Keşke o değişik şekilleri estetik olarak düşünmelerine neden olan olan deneyimlerini anlatabilsem çok anlamsız geliyor amaçsız bu şekilleri😅😅😅

  • @maximilyen
    @maximilyen9 ай бұрын

    İslamda müzik resim heykel dans yassah ne söyleyecek geriye ne kaldı

  • @Response861

    @Response861

    9 ай бұрын

    Müzik içeriğe göre haram

  • @mehmetcan6169
    @mehmetcan61699 ай бұрын

    Geleneksel türk sanatları mezunu biri olarak öncelikle islam sanatı kavramını biraz daha araştırmanı öneririm. Ki islam sanatı bence başlı başına zaten problemli bir tanım. Nasıl batı sanatına Hristiyan sanatı denilmiyorsa aslında . Hadi diyelim islam sanatı deniliyor. İslam sanatında minyatürde var ve minyatürlerde insanlar hayvanlar ve bitkiler tasvir ediliyor. Hatta hatta peygamberler melekler cinler vs vs vs .. Gösterdiğiniz tavan motiflerinde ayrıca tezhip vardır. Ve stlize cicek ve yaprak motifleri bulunmaktadır. Bazı camilerde stilize hayvan motifleri bile vardır.

  • @giuseppe350
    @giuseppe35010 ай бұрын

    Aynı figürü tekrar edip duran şeyler işte Süslü süslü ifadelerle İslam sanatı güzellemesi yapmışsın Sanat manat değildir İslam olan yerden sanat çıkmaz

  • @ratu8705

    @ratu8705

    10 ай бұрын

    Ha ha ha

  • @user-fc1td6ox1x

    @user-fc1td6ox1x

    8 ай бұрын

    İslam'da da sanat vardır. Mesela hat sanatı dediğimiz yazı sanatı ve içeriği zengindir. Tezhip sanatı dediğimiz süsleme sanatı vardır.

  • @hosgoruyu_rafa_kaldirdik
    @hosgoruyu_rafa_kaldirdik10 ай бұрын

    Arkadaşlar bir soru sormak istiyorum ama lütfen yanlış anlaşılmasın. Tanrıya inanıyormusunuz? Eğer inanıyorsanız veya inanmıyorsanız bunun nedeni nedir? Bir de tanrıya inananlar hangi tanrıya inanıyorsunuz? (Teist, deist, panteist ve s.)

  • @m.planerson

    @m.planerson

    10 ай бұрын

    Ben Tanrı'ya inanıyorum. Çünkü kanıtlar yeterli ve varlığı hiçbir şekilde yanlışlanamıyor. Yanlışlamaya çalışanların çoğunun itirazı hatalarla dolu. Richard Dawkins'in Tanrı Yanılgısı'nı okudum ve orada da bilgi verdiği yerler hariç bir sürü yer hatalarla doluydu. (Örnek vermek gerekirse kitabın başlarında yaptığı en göze çarpan hata Tanrı'nın varlığını metafizik değil bilimsel bir sorun olarak ele almasıydı.) Bir de hangi tanrıya inandığımızı sormuşsun. Ben teistim ve Allah'a inanıyorum, müslümanım.

  • @ratu8705

    @ratu8705

    10 ай бұрын

    İnanıyorum. İhtiyaç duyuyorum.

  • @kadirnalkiran2822
    @kadirnalkiran282210 ай бұрын

    İSLAM SANATI MI VAR? KUR'AN DA SANATTA DAYIR BİR SURE YADA AYET YOKTUR...

  • @ratu8705

    @ratu8705

    10 ай бұрын

    Ne sığ bir bakış .. şaşırtıcı

  • @witchbuss

    @witchbuss

    10 ай бұрын

    Bence İslam'ı tam olarak bilmiyorsun. Ayetlerde evrenin ne kadar ahenkli olduğundan bahseder. (Mülk suresini oku) İslam sanatı da Dilozof'un anlattığı gibi bu ahenkli evreni göstermeye çalışır.

  • @giuseppe350
    @giuseppe35010 ай бұрын

    Kalemi deneyimliyormuş , biseyi duyumsuyormuş, mevcut kavramlar yetmiyor kesmiyor

  • @ugurkerempetek4839
    @ugurkerempetek48399 ай бұрын

    hala platon diyo ya

  • @FurkanGonul-rc1wv
    @FurkanGonul-rc1wv10 ай бұрын

    Dilara abla bir din seçsen ne olurdu

  • @mustafasabri.

    @mustafasabri.

    10 ай бұрын

    ​@@nisasarac3914Yaşın kaç bilmem ama yazdıklarını gülerek okudum , 22/23 yaşlarında bir kardeşimizsin belki de ama bu önemli değil. Öncelikle dini alacağın kişi belli olsun, dini Allah ve Resulünden alacaksın, Kur'an'da da Peygamberde sizin için güzel bir örnek vardır der. Şimdi öncelikle Hazreti Muhammed'in yaşamına baktığımız zaman senin anlattığın gibi dinden köşeyi dönmüş veya zengin olmuş birini görmüyoruz tam aksine hurma lifli yatakta yatan ve saraylarda yaşamayan , münzevi bir hayat yaşayan birini görüyoruz, Hazreti Ömer ile arasındaki konuşma tek yeter buna. Hz Ebubekir'e baktığımızda İslam'dan önce daha çok ticaret yapmasına rağmen Müslüman olduktan sonra günümüz deyimiyle 40 bin liralık sermayesinin 35 bin lirasını Müslümanlara harcıyor ve bir sürü köle azat ediyor bunları kendi cebinden veriyor. 13 yıllık Mekke döneminin hiçbir getirisi de olmadı üstelik onlara. Hz Ömer aynı şekil zaten demeye gerek yok Yamalı Cübbe ile geziyordu, Hz Osman zaten başlı başına bir ümmet, Hz Ali'yi bilmeyen yok. Yani senin dediğin gibi dinden para vurma işini İslam'da göremiyoruz tam aksine ver Allah için ver diye bir öğüt görüyoruz hepsinde

  • @mustafasabri.

    @mustafasabri.

    10 ай бұрын

    ​@@nisasarac3914Ayrıca diyelim ki , senin dediğin gibi olsun , bunun herhangi bir zararı yine yok , çünkü Müslüman zengin olmalı zaten hele ki günümüzde.

  • @sufizmifsa

    @sufizmifsa

    9 ай бұрын

    ​@@mustafasabri.Sofiler fakir olsun bırak Müslüman zengin olmalı

  • @ilyashallacoglu8167
    @ilyashallacoglu816710 ай бұрын

    Yok...😁😁😁daha ileri gidersek,islamla öbür tarafın zerre ilgisi,yakınlığı yok..hattta zıt,tam tersi🤣🤣

  • @bxrobin4489
    @bxrobin44899 ай бұрын

    'promo sm' 🙂

  • @duru6740
    @duru674010 ай бұрын

    Yaşam felsefesini bir de Müslüman filozoflardan dinlemek isterim

  • @MuharremAliDere
    @MuharremAliDere10 ай бұрын

    sanat eseri yapılmaz :) zanaat yapılır, taklit yapılır sanat olduğuna zaman karar verir :)

  • @nosceteipsum5016
    @nosceteipsum501610 ай бұрын

    heç bir fikrin,heç bir düşüncenin bizə aid olmadığın,tamamən eyni şeylərin təkrarlandığını,konuşmakla bir yerə varılmayacağı gərçəyin qəbul etmələyik

  • @derviserol2295
    @derviserol229510 ай бұрын

    Okuyor musun bilemiyorum ama, neden ve sonuçların yerlerini degistir. Başlangıcı açıklayabilmek zorunluluğundan kurtul ,birey odağında, epistemeyi bireyin aklında değil, gelecek ongurunde oluşturmaya uğraş. Aklın çelişkisi gelişim adı altında kendi yanlışlarını örtmeye cabalamis olmasın?? Mesela, kadın zihni ile erkek zihni farklı çalışıyorsa, erkil medeniyeti bir kadın olarak yorumlarken, neden kadın aklıyla değil erkek aklının sana verdigi dünyadan bakıyorsun? Çılgın kebabcidan saygılar. Umarım okursun.

  • @thecatwhisperer602
    @thecatwhisperer60210 ай бұрын

    Yakalandııınn.. demek ki 30 yaşındasın

  • @esreesre2918
    @esreesre291810 ай бұрын

    Felsefe, sanat ve ego..

  • @tugce5237
    @tugce523710 ай бұрын

    Pelin Dilara Çolak artık sanırım ateist değilsiniz, deistsiniz.

  • @pelindilaracolak

    @pelindilaracolak

    10 ай бұрын

    Hayır hala ateistim. Sanat ve felsefeye meraklı bir araştırmacıyım sadece.

  • @nosceteipsum5016
    @nosceteipsum501610 ай бұрын

    Boş söhbətlərdir,istənilən inancın,fəlsəfənin idiologiyanın təməlində şiddət var,özü Tanrıdan həyatdan,enerjidən adına hər deyirsizsə ondan ayırıb bir konuma yerləştirir,heç bir yol insanlığa qurtuluş gətirməyəcək ,min illərdir hər şey dəyişdi hər yola baş vuruldu insanlığın izdirabına son verilmədi,çünki istifadə olunan tək alət zihindir.Təbiəti gərəyi hüzursuz olan bir şey əsla insanlığa hüzur gətirməyəcək,ümüdlə yaşayıb ümüdlə öləcək ,bu insanlığın tragediyasıdır,bir şey olma bur yerə varma ,tələbi insanlığın izdrabıının təməlidir.

  • @omerfarukozdemir2323
    @omerfarukozdemir232310 ай бұрын

    İslamda peygamberi bu kadar öne çıkarmak zaten ümmetin bir tercihiydi. Yanlıştı. Saf Kuran dininde figüre, elçiye, kültüre din diye tapılmaz. O na tapılır, O nun dengi yoktur tapınılacak başka bir ilah ya da şey yoktur. Fakat bu durum deistik değildir Dilara hanım. Deizm kavram olarak kültürel şeyler içerir bütün kavramlar gibi. İslam kendi kavramlarına dayanır.

  • @mustafasabri.

    @mustafasabri.

    10 ай бұрын

    Tam aksine Kur'an'ın kendisi Peygamberi öne çıkarıyor: ﴾21﴿ İçinizden Allah’ın lutfuna ve âhiret gününe umut bağlayanlar, Allah’ı çokça ananlar için hiç şüphe yok ki, Resûlullah’ta güzel bir örneklik vardır.

  • @brl6293

    @brl6293

    10 ай бұрын

    @@mustafasabri. aslında burada öne çıkarmamış sadece o bana nasıl taptıysa siz de öyle tapın ki benim yanımda yeriniz hazır olsun diyor. ömer arkadaşımızın dediği gibi kendinden başka hiçbir olguya tapılmaması medet umulmaması öğütlenir kuranda.

  • @hakandikici4421
    @hakandikici442110 ай бұрын

    Felsefeye olan ilgiyi kaç yaşındayken içinde hissetmeye basladin.hatirlayabiliyormusun?