Sixten Korkman | Talous ja humanismi

Taloustietelijä ja kirjalija Sixten Korkman aiemmasta Futucast-vierailusta on yli 5 vuotta aikaa. Miten aika menee niin nopeasti?
Nyt hän on kirjoittanut kirjan nimeltään Talous ja humanismi. Siinä Sixten argumentoi, että meidän tulee ymmärtää kulttuurihistoriaamme ja humanismia, jos haluamme ymmärtää taloutemme. Humanistiset tieteet kuvaavat ihmisen erilaisia suhteita luojaansa, toisiinsa ja itseensä. Nämä eri uskomukset ovat Sixtenin mukaan myös maailman erilaisten talousjärjestelmien perusta. Miten protestanttinen vallankumous ja kapitalismi liittyy toisiinsa? Miksi taloustieteen ja humanististen tieteiden välillä on niin iso kuilu? Voiko kapitalismia uudistaa? Tervetuloa kuuntelemaan Sixtenin ajatuksia.
Sixtenin kirja: otava.fi/kirjat/talous-ja-hum...
▶️ Tilaa kanava: kzread.info...
🍏 Apple Podcasts: podcasts.apple.com/fi/podcast...
🎧 Spotify: spoti.fi/32scrMD
👂 Google Podcasts: bit.ly/3ma1Ayj
🌐 Futucast.com: www.futucast.com
🐦 Twitter: / futucast
🎶 Tiktok: / futucast
📸 Instagram: / futucast
👔 Linkedin: / futucast
🔵 Facebook: / futucast

Пікірлер: 37

  • @Monzderi
    @Monzderi Жыл бұрын

    Joku Pasila-hahmon ääni on saanut inspiraation Sixtenin äänestä. Tämä on tärkeä kommentti.

  • @riittakoukkari
    @riittakoukkari Жыл бұрын

    Ihminen ilman tietoisuutta käyttäytyy niin kuin alkueläin. Hän vain pyrkii poispäin asioista, jotka heikentävät eloonjäämisen mahdollisuuksia tai menevät kohti niitä asioita, jotka lisäävät sitä. Se on myös tulkintaa, mutta tiedostamaton ihminen ei sitä ymmärrä. Hän vain toimii. Kun tiedostamme, että meissä kaikissa on tämä alkueläimen mekanismi voimme tehdä parempia valintoja. Nykyisessä maailmassa tätä tietoisuutta näyttäisi olevan vähemmän kuin itse aiemmin kuvittelin.

  • @friendship779
    @friendship779 Жыл бұрын

    Viisas mies. Presidenttiainesta. Ellei ole liian viisas, jotta kieltäytyy.

  • @geem8011

    @geem8011

    Жыл бұрын

    Olisiko pressavaaleissa sitoutumattomana? RKP:stä ei ole ikinä tainnut tulla ketään Suomen presidenttiä -- tarpeeksi moni ei äänestäisi sieltä tulevaa ehdokasta. Nykyään muutenkin ihmiset tuppaavat äänestämään enemmän amerikkalaistuneita tryhard-tyyppisiä ja jotka valmiit tekemään mitä tahansa globalisteille. Tulee mieleen Sanna Marin.

  • @wille5263

    @wille5263

    Жыл бұрын

    Uskon vahvasti jälkimmäiseen

  • @mauri.m
    @mauri.m Жыл бұрын

    Mielenkiitoista arvokeskustelua ja olen arvojen osalta samaa mieltä useimmista asioista. Historiallisessa kontekstissa, mitä on tapahtunut, on ja tulee tapahtumaan, näkemyseroja ilmeisesti on. Esimerkiksi esitys kolmesta suurvallasta kehityksen vetäjänä, mitä ne sitten nimettyinä olisivatkaan.

  • @friendship779

    @friendship779

    Жыл бұрын

    Haastateltava nimesi USA, EU ja China. Ilmakehään laskettavien päästöjen rajoittamisen vetäjästä erityisesti oli puhe ja sen lisäksi yleisen hyvän. Mutta sitä ennen ehtii virrata paljon vettä Jangtse-joessa, kun siellä nurkilla pukkaa uutta hiilivoimalaa sen paljon, ettei mitkään rajoitustoimet sitä kuittaa.

  • @jussirosti2497
    @jussirosti2497 Жыл бұрын

    Korkman pohtii aikamme suuria kysymyksiä. Hän on oikeastaan yhtä paljon filosofi kuin taloustieteilijä. Rakentavia näkemyksiä vaikkakaan ei lopullisia ratkaisuja hänkään kykene antamaan. Historia ei ole vielä loppu. Kapitalismille soisi löytyvän vaihtoehdon.

  • @Gustav641

    @Gustav641

    Жыл бұрын

    Mutta mikä se vaihtoehto kapitalismille ja markkinataloudelle ylipäätään olisi mahdollinen muu kuin jonkinlainen keskusjohtoinen malli. Paitsi jonkinlainen tai asteinen sekatalousjärjestelmä, joka meillä itseasiassa nyt on.

  • @JYRIVIRMA

    @JYRIVIRMA

    Жыл бұрын

    Mitä vikaa kapitalismissa? Sehän on länsimaisen sivistyksen tärkeimpiä kivijalkoja. Vertaa vaikka sosislistiseen Intiaan. Yhtä köyhyys-amokkia koko valtion olemassaolo!

  • @KonservaTiivi-Taavi
    @KonservaTiivi-Taavi Жыл бұрын

    Great Reset mainittu

  • @jm8k

    @jm8k

    6 ай бұрын

    Great reset realisoituu päivän politiikkaan samoihin aikoihin kuin 5g verkot ja koronarokotteet alkaa aiheuttamaan ihmisille kauheita oireita.. eli ei varmaan kannata jäädä odottelemaan. Great resethän oli alustus keskustelulle WEFn konferenssissa, tekstissä tiivistettynä haaveiltiin vähemmän omistamiseen perustuvasta maailmasta, eräänlainen sosialistinen utopia siis. Kun ottaa huomioon sen kuinka Suomen kaltaisten vauraiden yhteisöjen pitäisi vähentää kulutusta tulevaisuudessa ja samalla välttää kohtuuton epäoikeudenmukaisuus, niin varmasti jotain radikaalia pitää jossain vaiheessa keksiä. Tai sitten satsata valtion väkivaltakoneistoon, puolustaa sitä lisääntyvää eriarvoisuutta ja niitä joilla on vastaan niitä joille ei riitä. Toivoisin kyllä jotain muuta vaikka sen takia nykymuotoinen käsitys yksityisomaisuudesta pitäisi hylätä ainakin jossain määrin.. jos miettii mikä on maksettua propagandaa, niin toki rikkaimpia pelottaa tuollaiset great reset ajatukset ja ne pitää heti demonisoida ettei vain tajuta lähteä kyseenalaistamaan sitä miten hyvä tässä maailmassa jakautuu. Motiivi pelottelulle on selvä.

  • @JYRIVIRMA
    @JYRIVIRMA Жыл бұрын

    Korkmanista minulle on jäänyt kuva, että hän on tavallaan piilososialisti. Kun olen oikeistolainen ja lähinnä Benjamin Netanjahun talouspoliittisten periaatteiden kannattaja en jaksa tätä jaksoa tämän enempää seurata.

  • @Futucast

    @Futucast

    Жыл бұрын

    Tuskin sosialisti. Pikemminkin sosiaalidemokraattinen, ja sosiaalidemokratia edellyttää kapitalismia. Mutta joo, ei mikään free market fundamentalisti todellakaan. / Isak

  • @nm0213

    @nm0213

    Жыл бұрын

    Itseäni jokseenkin sosialistiksi kuvailevana sanoisin että ei Korkman ole sosialisti. Mainitsi videossa ohimennen vaihtoehtona kapitalismille suunnitelmatalouden ja kritisoi sitä viittaamalla esimerkiksi Neuvostoliiton epäonnistumiseen. Sosialistit yleisesti pitävät näitä vertauksia aika kämäisinä yrityksinä kritisoida ideologiaa jonka haaroja on lukuisia ja varsinkin käyttämällä esimerkkeinä sodassa olevia autoritäärisiä valtioita joiden sisällä toimii sosialismin rinnalla useita muita ideologioita, ismejä ja motiiveja.

  • @KonservaTiivi-Taavi
    @KonservaTiivi-Taavi Жыл бұрын

    Ja pääsihän sitä Muskia sivaltamaan.

  • @terojarvinen879
    @terojarvinen879 Жыл бұрын

    Hyvä jakso. Mutta tähän hiukan haaastan yhtä asiaa. Nimittäin ilmastokriisiä ei ole. Simo Ruohon kertoo, miksi näin: kzread.info/dash/bejne/Z6KjmrOcmcS8ZbA.html

  • @pekde

    @pekde

    Жыл бұрын

    Olen samaa mieltä itse asiasta vaikka Ruoho on vain harrastelija ei varsinaisesti tieteentekijä. Tärkeintä tässä on ymmärtää se että me emme voi väittää todeksi asioita jotka eivät perustu nykyhetkeen vaan ovat tapahtuneet kaukana menneisyydessä tai sitten tulevaisuudessa ja jossa emme suoraan saa sellaista dataa mitattua joka osoittaa tutkimushypoteesin oikeaksi. Tämä mielikuvatiede on valitettavasti saanut alkunsa Darwinista, joka keksi maailman typerimmän idean että kaikki tämä kaunis maailma on syntynyt vahingossa ja itsestään ja sen jälkeen sitten kuka tahansa voi väittää ihan mitä vaan kirkkain silmin uskaltaa.