Sandew Hira - Politiek geweld, Confrontatie, Dialoog en Verzoening in Suriname 1/2

Deel 2 is hier te vinden: • Sandew Hira - Politie...
Utrecht - 22 februari 2017.
Sandew Hira, schrijversnaam van Dew Baboeram, is een onafhankelijke onderzoeker, econoom en historicus. Hira is directeur van het ‘International Institute for Scientific Research’ (IISR) en algemeen redacteur van de boek serie ‘Decolonizing The Mind’ samen met Prof. Stephen Small en Arzu Merali. Hij is ook coördinator van het ‘Decolonial International Network’.
------------------------------------------------------
Op 20 juli 2015 publiceerde columnist Sandew Hira, schrijversnaam van Dew Baboeram, een open brief aan Desi Bouterse waarin hij hem opriep om een getuigenis af te leggen in een persoonlijk gesprek over zijn betrokkenheid bij de 8 Decembermoorden en andere processen van politiek geweld. Hira’s broer, de advocaat John Baboeram, was één van de vijftien slachtoffers van 8 December.
Op 25 juli 2015 stemde Bouterse in met een antwoord op die brief. In het weekend van 28-29 november hield Hira een acht uur durend interview met Bouterse dat te zien is op • DE GETUIGENIS VAN DESI... .
Hira heeft hiernaast intensief onderzoek gedaan naar politiek geweld waarbij hij bronnen heeft gebruikt die niet eerder geraadpleegd zijn. Bronnen als het Surinaamse leger, de inlichtingendiensten, het archief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en slachtoffers van politiek geweld die niet eerder zijn gehoord. Tussen 1980 en 1992 zijn er minstens 450 mensen slachtoffer geworden van politiek geweld. De slachtoffers van 8 december vormen 3% van het totaal. De meeste slachtoffers zijn gevallen tijdens de Binnenlandse Oorlog die gesteund werd door Nederland en de families van de slachtoffers van 8 December.
Dit project heeft een proces op gang gebracht van confrontatie, polarisatie, dialoog en verzoening.
Het project is afgesloten met het boek van de hand van Hira:
"De Getuigenis van President Desi Bouterse: Politiek geweld, Confrontatie, Dialoog en Verzoening in Suriname":
www.bol.com/nl/p/de-getuigeni...

Пікірлер: 3

  • @joerquan
    @joerquan6 жыл бұрын

    9:08 De reactie van de OAS op de Amestie Wet van 1989 "dat geen selectieve amnestie kan worden toegepast" sluit aan bij wat Sandew Hira zegt in 9:09 www.nrc.nl/nieuws/1992/08/03/verzet-in-suriname-wil-ook-amnestie-voor-leger-7151729-a82021

  • @pansatyrone8175
    @pansatyrone81755 жыл бұрын

    Goed gedaan.nederland klets gewoon