Rinita cronica hipertrofica

Ғылым және технология

Rinita cronică hipertrofică este un diagnostic des întâlnit în clinici, iar la nivelul patologiei RMN se descrie precum un nas înfundat. Dr. Ana-Maria Apostol, medic primar ORL în cadrul Hyperclinicii MedLife Grivița, Spitalului de Pediatrie MedLife București și Life Memorial Hospital București, spune că pacienții vin cu problema nasului înfundat în permanență, în special în timpul nopții.
În interiorul nasului, pe peretele lateral, sunt situate anumite structuri numite cornete nazale. Acestea sunt structuri musculo-osoase pline cu vase se sânge, având forma unor degete, care au rolul de filtra aerul, de a-l umezi, încălzi și de a-l steriliza. Sunt structuri cu care fiecare se naște, dar sunt de mici dimensiuni, înguste, iar aerul poate trece pe lângă ele. În timp ajung să se umfle din cauza aerului toxic respirat. Consecutiv cu dilatarea cornetelor nazale, la suprafața lor încep să apară și secreții care staționează la suprafață. Staționarea acestora implică acoperirea mucoasei cu o secreție uscată ce alunecă în spatele nasului de cele mai multe ori și apare senzația unei jene în gât și o scurgere pe peretele posterior al faringelui, ce poate provoca durere în gât și tuse.
În fosa în care se găsește peretele deviat (septul nazal deviat), cornetul este mai mic, iar în cealaltă fosă, unde peretele este drept, cornetul se umflă foarte mult și se creează obstrucția nazală. Dr. Ana-Maria Apostol spune că diagnosticul de rinită cronică hipertrofică este din ce în ce mai frecvent în ultimul timp din cauza gradului de poluare.
Tratamentul medicamentos este mai greu de asigurat pentru ameliorare. Există medicamente intranazale prin care se încearcă reducerea inflamației. Sub tratament apare o ameliorare, dar la întreruperea acestuia și din cauza poluării, cornetele se vor inflama din nou și se va crea obstrucția nazală. Este necesară intervenirea cu un tratament chirurgical, care se face pe ambii factori de obstrucție: pe deviația de sept, care este un cartilagiul strâmb în care trebuie intervenit cu instrumente reci pentru a putea fi decupat, dar și pe cornetele nazale care trebuie reduse în volum prin diverse metode, cea mai folosită metodă fiind cea de cauterizare prin radiofrecvență.
Dr. Ana-Maria Apostol recomandă curățarea nasului regulat, zilnic, pe toată durata vieții cu sprayuri cu apă de mare. În timpul folosirii acestora capul trebuie ținut drept cu vârful nasului în jos. Dacă se ține capul pe spate, sprayul cu apa de mare și secrețiile vor ajunge în spatele nasului unde vor curge pe gât și îl vor inflama.
Durerea de cap este un semnal al creierului că nu are suficient oxigen, iar de multe ori în timpul nopții apar insomniile din cauza imposibilității de a respira și oboseala matinală. Dacă aerul nu ajunge în nas în cavitatea care trebuie, acesta nu va ajunge nici în sinusuri, care se vor inflama. Se mai pot înfunda și urechile din cauza nasului înfundat, din cauza căruia aerul nu pătrunde în cavitatea timpanică în urechea medie și nu se transmite unda sonoră. Din această cauză poate apărea senzația de ureche înfundată.
Apostol Ana-Maria, medic primar ORL - medlife.ro/medic-apostol-ana-...
Specialitate - medlife.ro/orl

Пікірлер

    Келесі