Reactie op het boek "Hyperdordt" van dr. Gert van den Brink - Belijden zonder te geloven?!

In deze video bezoek ik opnieuw het onderwerp van Hypercalvinisme in de bevindelijk gereformeerde kerken in NL. Ik wil mijn waardering uitspreken voor het belangrijke werk wat dr. Gert van den Brink momenteel doet. Zijn boeken "Dordt zoals je Dordt niet kende" en "Hyperdordt" heb ik de afgelopen tijd gelezen. Ik kan deze boeken van harte aanbevelen. Je vindt je op de website van Geloofstoerusting.
Gesprek Marcel Vroegop met dr. Gert van den Brink:
• 1 | ‘Wat bezielt je?’ ...
Muziek: Khi Rho Beats

Пікірлер: 172

  • @daniellinzel1994
    @daniellinzel19945 ай бұрын

    Wat een fantastische, heldere video weer Chris! Niet alleen informatief, maar ook zo fijn gefocust op het evangelie, daar waar het allemaal om draait. Ik hoop en bid dat deze video veel van onze broers en zussen zal bereiken die worstelen met de zekerheid van het geloof.

  • @Peter1954-l3x
    @Peter1954-l3x5 ай бұрын

    Chris, door jouw uitleg begrijp ik nu eindelijk wat de beweegredenen van Van den Brink zijn. Komt ook omdat ik niet gereformeerd ben en veel dingen zo moeilijk vind.

  • @dutchstreetpreacher
    @dutchstreetpreacher5 ай бұрын

    Heel herkenbaar, Chris. Veel vroomheid. Kerkgang om gered (gegrepen) te worden, je moet je ellendig voelen en in staat komen van diepe berouw etc. Het ware Evangelie prediken op deze plaatsen geeft aanstoot. Blijf de waarheid verkondigen! Zegen.

  • @prayforjewisheople
    @prayforjewisheople5 ай бұрын

    Toen God in mijn leven kwam, kreeg ik een diep berouw over mijn zondige leven, en daar waren ook heel veel tranen. Ik vroeg om vergeving; en toen daalde de Heilige Geest af in mijn hart, mijn zonden werden vergeven, mijn tranen van mijn ogen afgewist, en ik ervaarde een totale transformatie van dood naar leven. Ook proefde ik Gods vrede in mijn ziel die alle verstand te boven gaat, ik wist dat mijn zonden waren vergeven. Ik heb een tijdje op een nieuwe hemel en nieuwe aarde gewandeld, alles was nieuw. Jezus is de Weg de Waarheid en het Leven. Ik was toen 19 jaar toen dit gebeurde. God heeft me gespaard en bewaard voor een grote uitleving in de zonde. Hij krijgt alle eer! In het hypercalvinisme wordt God weggezet als een wrede tiran die aan Zijn eer zou komen door zoveel mogelijk mensen naar de hel te sturen. Dit is volledig in strijd met het Evangelie. God haat deze wereld en ons niet, maar heeft haar en ons zo lief, daarvoor stuurde Hij Zijn Zoon, om te sterven, en dat eenmaal voor de zonde. Het punt is, wij willen niet terugkeren naar God. Wij willen zelf God zijn, zelf bepalen wat we doen, totdat God er aan te pas komt. En je confronteert met je zondige gedrag. En dat is nu juist het werk van de Heilige Geest om ons te overtuigen van zonde, en dat we zo verloren zijn, dat we een Zaligmaker nodig hebben. Naar Hem moeten we ons uitstrekken! Christus maakt zalig allen die tot Hem komen, en in Hem geloven, of je nu veel of weinig zondig kennis hebt. Het gaat erom dat je zo overtuigt wordt dat je buiten Jezus niet meer om kunt, en dat Hij jouw Zaligmaker moet zijn. Daar ga je naar zoeken, en de Bijbel zegt, wie zoekt die vindt, die klopt wordt opengedaan! En Gods Woord is 100% betrouwbaar.

  • @henm3818

    @henm3818

    5 ай бұрын

    prachtig verwoord

  • @willekevangelder1369

    @willekevangelder1369

    5 ай бұрын

    Amen!

  • @musicisitall

    @musicisitall

    4 ай бұрын

    ieder mens is zondig, Ook zij die gedoopt zijn én preken én op de kansel staan .. niemand uitgezonderd.

  • @d.j.fortuyn4933

    @d.j.fortuyn4933

    4 ай бұрын

    Ik ben het bijna helemaal met je eens! Ik ben het zeker niet eens met het hypercalvinistisch denken, maar wil wel recht zetten dat ze niet belijden dat God aan Zijn eer komt om mensen te verdoemen. Dit is de straf op de zonden als de mens zich niet bekeert. Er wordt echter welbeleden dat God aan Zijn eer komt als mensen zalig worden. We verschillen vooral in het komen tot geloof. Duidelijk voorbeeld las is in een andere reactie:"het is mij niet gegeven". Zo komt God zeker niet aan Zijn eer. Een oproep naar iedereen die dit leest: bidt voor een opwekking onder hey hypercalvinisme. Ook zij hebben een ziel voor de eeuwigheid. Er is zoveel duisternis en wanhoop, lijdelijkheid omdat het vanuit de kerk en opvoeding mee wordt gegeven.

  • @glennishammont7414

    @glennishammont7414

    3 ай бұрын

    @@musicisitall Religieus excuus !? Zonde hoort voor geen enkel Christen een geaccepteerde norm te zijn, Christus kwam juist om de macht van de zonde te verbreken. 1 Joh. 3:8

  • @hb..xx-
    @hb..xx-5 ай бұрын

    Bedankt, heel mooi.. Ik hoop dat vele ogen geopend worden.. Veel mensen blijven steken bij: je moet er veel om bidden, en als ze aan het eind van hun leven het niet gekregen hebben dan denken ze, ik was niet uitverkoren. Gelukkig zie je steeds meer mensen zelf het Woord lezen waardoor ze toch ook anders gaan denken..

  • @Post274
    @Post2745 ай бұрын

    Wat een briljante uitleg ben het met van der brink eens ik luister vaak naar em het is evangelie en wet bij ons word wet gepreekt word er moedeloos van en sluit me er voor af ik hou me vast aan de belofte van God 🙏🕊️

  • @user-xh9vn1ju4j
    @user-xh9vn1ju4j5 ай бұрын

    Dank Chris voor deze zeer heldere uitleg. Wat hebben wij een grote God die in Zijn grote wijsheid ons Zijn woord en belijdenisgeschriften heeft gegeven om ons de zekerheid van geloof te geven en te kennen.

  • @robertvaneersel3741
    @robertvaneersel37415 ай бұрын

    Fijn om die wijze en bemoedigende uitspraak van onze oud-voorganger terug te horen.

  • @Ria-dj3ki
    @Ria-dj3ki5 ай бұрын

    Wat Van den Brink zegt is zo herkenbaar… Wantrouwen jegens God en mede-gelovigen. Altijd maar bezig zijn met je staat. Ik kom uit de Ger Gem in Ned en wat een lijdelijkheid daar gepredikt werd en wordt.. Het merendeel van mijn familie heeft de kerk inmiddels verlaten, heel verdrietig. Ik zit zelf in de Ger Gem tegenwoordig en ben daar tot levend geloof gekomen, maar ook hier wordt door bepaalde dominees echt lijdelijkheid gepredikt verdrietig genoeg.. En doordringen tot mensen die overtuigd zijn van het hyper-calvinisme is voor mij persoonlijk tot nu toe onmogelijk gebleken.. Dan wordt een ds. Van den Brink of ds. A Simons bij voorbaat al als dwaalleraar aangemerkt. Waarschijnlijk omdat het veilig voelt als je gezegd wordt dat je niets zelf kan… Dus gebed is alles wat rest hier 🙏🏻

  • @janvanhouten2699
    @janvanhouten26995 ай бұрын

    heel interesant

  • @henrick2005
    @henrick20055 ай бұрын

    Ik waardeer je video’s en met name je Bijbelse kijk op onderwerpen. Maar ik wil graag even inhaken op hoe jij, Gert van den Brink en anderen denken, hoe het is in de ‘gereformeerde gezindte’. Ik wil zeker niet zeggen dat het allemaal goed gaat, er zijn veel verbeter punten. Wij zijn en blijven zondige mensen hier op aarde. Ik zit zelf in de Ger. Gem. in Ned. En kom doordeweeks ook in de HHK, Ger. Gem. en CGK (dus ik weet wat er gepreekt wordt). Ik weet ook dat er inderdaad predikanten waren, die zo bevindelijk / hypercalvinistisch preekten, maar dat was (vroeger) in de tijd van mijn ouders en daarvoor, veel meer. Er zijn nu inderdaad ook nog predikanten die veel aandacht geven aan de onmacht van de mens, zodat alle eer God toekomt, maar het evangelie word zeker gepredikt. De oproep van bekering is heel sterk en dat het geloof in de Jezus Christus de enige manier is om behouden te worden, is de kern van de prediking. Onder de kerkgangers lijkt hypercalvinisme sterker aanwezig, maar dat lijkt meer een excuus om niet met bepaalde zonden te hoeven breken of echt hun hele leven in de handen van God te leggen. En zo komt het inderdaad helaas voor, dat mensen 20 jaar of nog langer in de kerk zitten maar niet aan het heilig avondmaal gaan. Ik wil niet alles weg praten, hypercalvinisme is helaas nog aanwezig, het is ook echt on-Bijbels, maar te zeggen dat heel de ‘gereformeerde gezindte’ zo denkt, is echt een misverstand. Daarom snap ik Gert van den Brink en anderen soms niet zo goed, dat hij doet, of iedereen in de ‘gereformeerde gezindte’ zo denkt.

  • @peterjongeneel9526

    @peterjongeneel9526

    5 ай бұрын

    Ik herken wat u zegt. Zou het kunnen dat u het niet kunt zien (doordat u de woorden van de predikant serieuzer neemt dan de woorden van Jezus) of wilt zien (door ongeloof)? Ik kan mij werkelijk niet voorstellen dat als u van GGiN tot CGK preken beluisterd u zich niet herkent in wat GvdB zo helder voor het voetlicht brengt. Het was vroeger eerder minder aanwezig dan nu. Het wordt steeds erger en onbijbelser

  • @Bakkerrr

    @Bakkerrr

    5 ай бұрын

    Heeft u zelf wel die geloofszekerheid en gaat u aan het avondmaal? Bekeren is namelijk een opdracht!

  • @eh7276

    @eh7276

    5 ай бұрын

    Lieve vriend: Moeten wij geloven in Dr. Gert van den Brink ???? Ik lees in de reactie van henrick dat hij met blijdschap Gods Woord mag horen en ook in de gemeentes waar Dr. Gert van den Brink een kwaad gerucht over verspreid. Ik mag net als henrick met blijdschap opgaan in deze kerken en met anderen God groot maken om Zijn werk in onze harten. Bidt om de Heilige Geest 2 Korinthe 13: 5 :Onderzoekt uzelven, of gij in het geloof zijt, beproeft uzelven. Of kent gij uzelven niet, dat Jezus Christus in u is? tenzij dat gij enigszins verwerpelijk zijt.

  • @henrick2005

    @henrick2005

    5 ай бұрын

    @@Bakkerrr, wat u vraagt over geloofszekerheid, dat is er zeker. 2 Petrus 1 vers 10; Daarom, broeders, benaarstig u te meer, om uw roeping en verkiezing vast te maken; want dat doende zult gij nimmermeer struikelen. Dit soort teksten worden niet ontweken, het is namelijk Gods Woord.

  • @henrick2005

    @henrick2005

    5 ай бұрын

    ​@@peterjongeneel9526 , u vat mijn reactie denk ik verkeerd op. Hypercalvinisme is echt on-Bijbels en daar mag tegen gewaarschuwd worden. Maar te doen of heel de ‘gereformeerde gezindte’ zo denkt en dat elke predikant zo preekt, is echt onjuist. Ik heb in mijn vorige reactie gezegd; dat (in de preken die ik hoor) het evangelie zeker gepredikt wordt. En hoe zou ik de woorden van de predikant serieuzer nemen dan de woorden van Jezus, als hij zelf Jezus Christus en Die gekruisigd preekt. En wat u zegt over; dat hypercalvinisme meer aanwezig is dat vroeger, dat is in mijn omgeving niet zo.

  • @masterkey14
    @masterkey145 ай бұрын

    Dankjewel Chris, super goed onderwerp. Dit leeft zeker. En G van der Brink wordt wel onder druk gezet, om zijn duidelijke waarschuwingen. Die eigenlijk heel erg bijbels en erg liefdevol zijn. We moeten Jezus woorden horen en ze ook doen. De Geest van God is bij ons. Maar wij kunnen kiezen, ook als we op vakantie gaan, om op de zondag uit te slapen, of de avond ervoor door te zakken… of we kunnend er voor kiezen, om liefdevol de wekker te zetten en op tijd in het huis van God te zijn.

  • @eh7276
    @eh72765 ай бұрын

    Beste Chris. Dank voor je video's. Het mooie van deze video's vind ik dat ze objectief een onderwerp benaderen. De Bijbelse waarheden worden ook duidelijk weergegeven en ook objectief. Ook het gevoelige onderwerp: “video's van dr. Gert v.d. Brink””. Zelfs dat vind ik objectief door je benadert. Ik ben het er mee eens dat er in orthodox gereformeerde kring ideeën zijn over bekering die belemmerend kunnen zijn voor het geloof in de Enige en Almachtige God, de Vader en zijn Zoon Jezus Christus. Dr. Gert v.d. Brink brengt daarom wat mij betreft goede punten onder de aandacht. Gelukkig is voor onze God geen ding onmogelijk en werkt Zijn Heilige Geest door alle belemmeringen heen. Waar ik tegen aan gelopen ben bij een video van dr. van de Brink (ik heb er 2 gezien op vraag van de kinderen) is dat naar mijn idee hij niet vrij is van subjectiviteit. Bijvoorbeeld in de video: "Kritiek, humor en geestelijke strijd" : in het begin van deze video reageert dr. van den Brink op een vraag met : "wat mij opgevallen is dat zeker onder predikanten er nogal wat mensen zijn die een persoonlijke ervaring hebben in hun familiekring ; een familielid. Er is een sterfgeval geweest wat veel indruk op hen gemaakt heeft. Dus is er een persoonlijke bepaalde existentiële aanleiding geweest waardoor men toegewijd is aan de bevindelijke theologie". Later in het filmpje heeft dr. van de Brink opnieuw een oordeel. Hij vertelt dat mensen hem eerlijk vertellen verdriet te hebben over uitspraken van hem ( hij noemt daarbij een aantal kerkverbanden waar die mensen bij horen) Naar mijn idee geeft hij dan opnieuw een oordeel, hij zegt :"oké, dat zijn mensen die niet zo theologisch geschoold zijn" Bij deze uitspraken vind ik dat hij een oordeel geeft over predikanten en mensen (indirect over kerkverbanden) en dat zouden we NIET MOETEN DOEN. Het komt niet opbouwend over en wat hij stelt is ook voor de hoorder niet na te trekken. Het is zelfs niet belangrijk voor de hoorder. Geef satan niet de ruimte hetzij linksom hetzij rechtsom ons druk te laten zijn met elkaar en uitspraken, maar laat Gods Woord spreken. Chris bedankt voor je objectieve video's Ik woon in Staphorst en ben lid van de HHK. We mogen ons verblijden en zien dat de HEERE werkt ook in Staphorst en ook in de HHK en vele andere “zware” kerken die dr. Van de Brink noemt. En inderdaad het mag niet zo zijn dat iemand op het sterfbed gaat zeggen: het is niet voor iedereen weggelegd. Ik herken dergelijke uitspraken. Maar: bestrijd de onjuistheden door de Bijbelse juistheden en bestrijd niet elkaar. En wat ook zo mooi is: wij hoeven geen theologie gestudeerd te hebben om een kind van de Allerhoogste God te zijn. Je kunt zelfs oliedom zijn en groot zijn in de kennis van Christus.

  • @prayforjewisheople
    @prayforjewisheople5 ай бұрын

    Wat ik ook kwalijk vindt in deze discussie, is dat een echte Gods ontmoeting, waarbij je als een berouwvolle zondaar wordt verzoend met God in Christus, als mystiek/gnostiek wordt genoemd. Alsof het iets ‘mistigs’ is. Maar dat is verre van dat. Het is het allermooiste wat er is! God is daadwerkelijk te vinden, in een persoonlijke openbaring. Toen heeft het Gode behaagd Zijn Zoon in mij te openbaren. Als de Heilige Geest intrek neemt, en je verneemt er niets van, dat vind ik mystiek.

  • @JV-tg3bl

    @JV-tg3bl

    5 ай бұрын

    m.kzread.info/dash/bejne/o2lkrNasp6jFp5M.html

  • @PeervanWaelst

    @PeervanWaelst

    5 ай бұрын

    Precies. Gods eigen Woord is het Boek der ontmoetingen; eerst met Hem, daarna met medegelovigen, daarna zou je het iedereen wel willen zeggen. En als Hij de zaakjes eens goed heeft afgehandeld, wat een persoonlijk gebeuren is, komt het geloven, maar hoe dat geloof nou werkt? 'Hij die ons eerst heeft liefgehad, daarom hebben wij Hem lief.'

  • @johankorten2797
    @johankorten27975 ай бұрын

    Is een lezenswaardig boek. Ik zou het eerste boek ook nog wel eens willen lezen. Het is ook wel een ontdekkend boek. Ik begrijp opeens allerlei zaken veel beter.

  • @ov8796
    @ov87965 ай бұрын

    Geweldig Chris. Bedankt voor je toelichting. Het hart van het Evangelie is Jezus Christus van Nazareth voor wat hij voor ons op Golgotha heeft gedaan , voor iedereen! Niemand uitgezonderd maar dan moet je Jezus wel toelaten in je hart, dus tot bekering komen in Hem.

  • @JV-tg3bl

    @JV-tg3bl

    5 ай бұрын

    m.kzread.info/dash/bejne/o2lkrNasp6jFp5M.html

  • @ralphvanderblonk400
    @ralphvanderblonk4005 ай бұрын

    Heel mooie, fijne uitleg. Ik heb het gevoel dat ook veel passiviteit voorkomt uit een laag zelfbeeld. Heel plat klinkt het misschien. Maar de geloofsdaad en hierin uitreiken een stap naar buiten te doen, is dan echt heel moeilijk.

  • @frencymazenier7434

    @frencymazenier7434

    5 ай бұрын

    Als je een laag zelfbeeld hebt, is het moeilijk jezelf goed genoeg te vinden voor God. Maar het mooie is dat je kan bidden en dat Hij Zijn liefde in je legt. Je niet goed genoeg vinden, is dus angst voor het oordeel van de mens. Wij mensen oordelen over van alles en de kunst is om dat bij jezelf te herkennen en leren niet te oordelen. Het voorbeeld van Chris over het kruis en weten, ook voor mij heeft Hij geleden, wil ik onthouden.

  • @FamilieVerbruggenCáceres
    @FamilieVerbruggenCáceres28 күн бұрын

    Een week of twee na mijn bekering achter gekomen dat de Dordtse Leerregels uit je bijbel moet halen, is door de mensen toegevoegd, Alles wat deens toevoegd aan de bijbel is onwettig. Kijk bijbel studie Bert put. In de Dordtse Leerregels zijn bepaalde dingen weg gelaten wat je in de bijbel kan vinden.

  • @jbbeeuwkes2474
    @jbbeeuwkes24745 ай бұрын

    ❤❤❤❤

  • @sherlockhomeless7138
    @sherlockhomeless71385 ай бұрын

    In 1 Johannes 5:13 staat: Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. Zo'n belangrijk vers.

  • @jannekevanderent-vanwinger7138
    @jannekevanderent-vanwinger71385 ай бұрын

    🙏🏻

  • @enricoabrahams5061
    @enricoabrahams50615 ай бұрын

    Okay, I have a perspective that salvation is free but it's not automatic, and that submission means that I stop fighting the Holy Spirit, but it's still something that I choose, and so my coming to Christ is still active in some sense, in that I actively choose to stop fighting the Spirit of God that strives with all of humanity (Genesis 6:3 --- prevenient, or preceding grace) If I understand the first 6 minutes of this video correctly (bearing in mind my Dutch is probably at the level of a little child) it sounds like hyperdordt is something like hypergrace, or hyper-salvation, whereby one is totally passive and God just does everything and you're a total pillow that just lies there waiting for God's grace to lay its head on you I think what Calvinists generally get right with their Lazarus example is that we are dead, and we cannot make ourselves alive, when it comes to matters of the Spirit, but I think they don't consider sufficiently the ways in which we are alive, which is in the flesh, whereas Lazarus was totally dead, wthout consciousness and therefore without will, whereas the old man of sin actively fights the Holy Spirit (Acts 7:51-53) which means it has to lay down and allow the Spirit to lead us to the Word of God, which is the Sword of the Spirit (Ephesians 6:17) by which the deeds of the body are put to death (Romans 8:13) and also by which we confess our sins on the blood of Jesus and find forgiveness (1 john 1:9) Repentance is a gift (Acts 5:31, 2 Timothy 2:24-25) and yet it's a command from both Jesus and John the Baptist when they said "repent for the kingdom of heaven is at hand) To understand how a gift is given in the form of a command, just look at the lame man at the pool of Bethesda in John 5. If the man could raise himself from being lame and walk around, he had 38 years to try, and yet he was healed from his lameness upon following an instruction, a command, from the Word of God, to rise up, pick up his mat and walk to his house...that's a free gift, and yet it's active, not passive. The lame man wasn't a pillow laying on a bed waiting for God's grace to lay itself on his head, nor was he devoid of consciousness. He played an active role in his healing, even though he had no power to heal himself

  • @marioekkebus3178
    @marioekkebus31783 ай бұрын

    Lieve Chris, een goede video! Ik snap dat de boeken goed zijn voor de gereformeerde gemeente, zodat die mensen ook snappen dat de Here God van ze houdt en ze genade aanbied. Wat ik alleen niet zo goed snap is dat als we geloven dat Christus Jezus Gods zoon is en dat Hij de weg is gegaan die wij niet konden, en dus door Zijn kostbare bloed vrijgekocht zijn en zonder schaamte kunnen naderen tot Gods troon. God ons Zijn woord heeft gegeven, de Bijbel, waar dan de menselijke leerregels voor nodig zijn, want Gods Woord bevat alle antwoorden samen met het Lichaam van Christus waar we in functioneren. Want wat ik ervaar is dat menselijke regels de eenheid in Jezus Christus verstoren. Of denk ik dan te kinderlijk eenvoudig? Liefs een dikke knuffel en bovenal Gods liefdevolle zegen liefs Mario

  • @mamamarieke
    @mamamarieke5 ай бұрын

    Je moet eens doorlezen op die pagina over hoe krijg je zekerheid. Door het Woord, door de Geest.. En dan: door de ijver tot goede werken! En dan, als je dat niet hebt? Hoe voelt dat eigenlijk, om dat te hebben? Wat is goed genoeg? Geen wonder dat mensen hieraan twijfelen. De Dortse leerregels zijn niet de bijbel hé. Afschaffen maar!

  • @BoomdesLevens653

    @BoomdesLevens653

    5 ай бұрын

    Zo triest, allemaal werken ze zich rot, niet doorhebbende dat ze straks te horen zullen krijgen: Depart from Me...

  • @louise40348

    @louise40348

    5 ай бұрын

    Wat bedoel je nu precies: dat goede werken geen vruchten zijn of niet nodig zijn?

  • @koenroffel6238
    @koenroffel62383 ай бұрын

    Pas wanneer we belijdenis deden toen we 18 waren deden we eventueel mee aan het avondmaal. If we dat moesten om wilden was niet aan de orde. Ook voelden ons niet slechts of niet gered te zijn of niet dat we niet naar de hemel zouden gaan. En niemand van de 3000 dacht dat we nog wat moesten doen. We waren blij of we lieten het aan de dominee over. We hadden ook geen of weinig studie. We voelen ons prima geen angst cultuur.

  • @Spatie-dk8mm
    @Spatie-dk8mm4 ай бұрын

    Ik ben evangelisch opgevoed en ik ben ook overtuigd geraakt van gereformeerde theologie zoals jij door het lezen van de bijbel. Alleen ik pas eigenlijk niet in een gemeente door of een botsing in theologie of in traditie. Hoe doe jij dat?

  • @PHDH-if5hk
    @PHDH-if5hk5 ай бұрын

    Ik begrijp de worsteling, maar je zou het wellicht zo kunnen zien: Onze voormalige dominee vergeleek de relatie tussen de mens en God eens als die van een overspelige man en zijn vrouw (voor de volledigheid zou het andersom moeten zijn omdat de mens t.o.v. God wordt vergeleken met een overspelige vrouw): de man wil zijn vrouw weer terug en doet alles voor haar (goede werken) om te laten blijken dat het hem ernst is. Maar dit is niet voldoende voor de vrouw: voor een geestelijk herstel van hun huwelijk is het nodig dat de man berouw heeft van zijn daad. Dus deze man wil zijn vrouw terug zonder dat hij berouw heeft. Blijkbaar heeft hij (wellicht zonder het te weten) zichzelf op het oog, verlangt hij naar oude tijden, wil hij zijn vrouw weer in zijn armen kunnen hebben enz. De (Bijbelse) belofte is dat de relatie tussen God en de mens na beleden en getoond berouw hersteld kan worden. Het verschil tussen evangelischen en gereformeerden hier is dat de eersten menen dat ze Gode kunnen behagen door zich blij en vrolijk te gedragen, en de tweeden denken Gode te kunnen behagen door zich zwaarmoedig te gedragen zonder dat er daadwerkelijk sprake is van zondekennis en innerlijk berouw daarover. Ik kan me ook voorstellen dat je tot zondekennis komt maar blijft hangen omdat je de beloften niet gelooft of ten diepste niet gelooft in (het verlossingswerk van) de Heere Jezus. Waar het om gaat is dat het geloof een hoop en een verwachting in je werken waardoor je in beweging komt. Dit kun je niet afdwingen maar wordt op Zijn tijd en wijze veschonken. Dit is de genade...

  • @jackdalton1232
    @jackdalton12325 ай бұрын

    Romeinen 10 zegt. Door het horen naar een prediker het geloof komt. En dan kan de mens de keuze maken om zich te bekeren door het horen naar het WOORD... Dat dus..

  • @PeervanWaelst

    @PeervanWaelst

    5 ай бұрын

    De mens die een keuze maakt. Dan staat God erbij zeker en kijkt ernaar?

  • @jackdalton1232

    @jackdalton1232

    5 ай бұрын

    @@PeervanWaelst Juist want Hij dwingt niet

  • @jo_el_

    @jo_el_

    5 ай бұрын

    @@PeervanWaelstRedding is 100% God, verloren gaan is 100% aan de mens. Maar hetgeen dat de mens een MENS maakt is die vrije wil waarin de mens geschapen is naar Gods beeld. Dieren hebben dit niet op deze manier. Dit is heel beknopt gezegd maar een mens heeft verantwoordelijkheid en keuzevrijheid om zijn of haar handen op het offer van Christus te leggen. MAAR in die redding is alles door God alleen geschonken. Hoe deze soevereine uitverkiezing precies te werk gaat in relatie met de vrije wil van de mens, dit is onmogelijk als mens te begrijpen en we mogen dan gelukkig gaan naar Deuteronomium 29:29.

  • @jbbeeuwkes2474
    @jbbeeuwkes24745 ай бұрын

    De spijker op zijn kop niet uit mezelf alleen uit hem die mijn kracht geeft

  • @koenroffel6238
    @koenroffel62383 ай бұрын

    Ik was gereformeerd We hadden zo'n 3000 leden. Ik / we zijn gedoopt (kinder doop ) Nooit iets vernomen dat ik /we iets meer moesten doen om niet gered te zijn. We gingen toch naar de hemel Jou verhaal van niet gered te zijn was niet aan de orde

  • @koenroffel6238
    @koenroffel62383 ай бұрын

    Chris we voelen ons nooit niet geliefd. Nieuw geboren of dat we niet naar de hemel gingen was niet aan de orde. Er was geen meer doen om gered te worden. Wat voor mij een angstige verhaal wij waren al gered en hoefden ver Niets te doen

  • @musicisitall
    @musicisitall4 ай бұрын

    De bijbel kent vele vertalingen, er is veel uitgehaald, het is een bij elkaar geraapt zooitje. Er er is maar 1 leerregel: heb je naaste lief (dus íedereen) als jezelf en God boven alles. ) dat is de allerbelangrijkste regel. de rest is verzonnen.

  • @RightBrain-lu3cw

    @RightBrain-lu3cw

    17 күн бұрын

    God laat geen ruimte voor reactieve en mensgerichte uitspraken en eigen "comfortabele" interpretaties, zelfs niet als ze stellig geponeerd worden.. Lees Lewis oa. Die optie wordt ons misschien nu gelaten, maar Hij komt spoedig en zal ons tonen dat Hij dé Waarheid is het Enige Antwoord. Een ondeelbare atomische Waarheid en Antwoord. Eén machtig slotakkoord zonder dissonanten. Zuiver op de Goddelijke toonhoogte. Stem af op die Goddelijke majestueuze frequentie door Gods onfeilbaar! Woord biddend te onderzoeken. Daarboven juicht een grote schaar, op de Enige zuiverste frequentie

  • @user-qp3bi4ix3g
    @user-qp3bi4ix3g5 ай бұрын

    Ja i d hoop dat er vele ogen geopend worden.Die nu nog ziende blind zijn en horende doof.Wij geven Jezus alle eer.Dank je voor de heldere uitleg.

  • @RedPillNL
    @RedPillNL5 ай бұрын

    Ik vind de gereformeerde theologie het meest Bijbels MAAR, vaak wordt de vrije wil van de mens niet erkent, terwijl mensen de opdracht krijgen om zich te bekeren en het vervolgens niet doen. Daar kom ik steeds maar niet uit. Is dat nou alleen bij hyper calvinisten? Want bijvoorbeeld James White, die jij ook noemt in de video, ontkent ook dat er een vrije wil is, terwijl je die vrije wil naar mijn mening duidelijk ziet in de Bijbel. Dat vind ik al jaren zo moeilijk. Hoe zie jij dat Chris? Heeft de mens vrije wil? Volgens mij is vrije wil en de soevereiniteit van God heel goed verenigbaar, maar is dat dan nog gereformeerde theologie? Gods zegen, broeder.

  • @Lena.9

    @Lena.9

    5 ай бұрын

    Lijkt mij een mooi onderwerp voor een video idd. Voor zover ik het begrijp is ‘vrije wil’ niet hetzelfde als ‘vrije keuze’. Zoals bij het arminianisme wordt geleerd dat de mens uit zichzelf nog wel voor God kan kiezen. Vrije wil is meer een theologische term die niet betekent wat het lijkt. Zelf denk ik dat de Bijbel duidelijk spreekt over gebondenheid van de wil, bijvoorbeeld: ‘(…) Misschien geeft God hun eens bekering, zodat zij tot erkenning van de waarheid komen en zij weer mogen ontwaken uit de strik van de duivel, door wie zij levend gevangen waren om *zijn wil* te doen.’ ‭‭2 Timotheüs‬ ‭2‬:‭25‬-‭26‬

  • @maartenhorst9590

    @maartenhorst9590

    5 ай бұрын

    Kan het zijn dat je er niet uitkomt omdat je antwoord calvinistisch moet zijn, al dat niet door jezelf of door “culturele” druk? Ik ben het met je eens, er is een sterke verkondiging door ALLE schrijvers in de bijbel voor bekering. En in handelingen als er verkondigd werd, en als Paulus en zijn verkondiging werd afgewezen, zei Paulus niet “ach weetje, God heeft het jullie niet gegeven” of “mischien later” maar “uw bloed is op uw eigen hoofd” (hand 18:6) en Jezus zei ook in Lukas 10 ect om het stof af te schudden als een teken tegen hun afwijzing, dat KAN Jezus niet geboden hebben te doen als mensen geen eigen keuze hebben. Ik zelf zeg ook zeker niet dat ik calvinistisch ben maar Armenianse kant hang, ik wil nog steeds en keer dieper inlezen in wat Armenianisme dieper inhoud, maar ik moet een Bijbelse overtuiging hebben, niet Noodzakelijk calvinistisch, dorts, of armenian. Ik hoor graag wat je denkt. Edit: een poosje aan t lezen geweest, en de “remonstranten” waar jakobus armenian deel van uit maakte hebben wel veel wat ik niet bijbels vind, heel vrijzinnig waren ze, ze gaan veel te extreem met hun vrijzinnigheid. Ik dacht dat John Wesley en Armenian aardig t zelfde was maar dat lijkt niet zo te zijn zover ik nu begrijp. Wesley ligt eigenlijk beetje tussen calvin en Armenian.

  • @Martin-van70

    @Martin-van70

    5 ай бұрын

    @jeweetzelef Je hebt "nog nooit gehoord dat God dat niet gedaan heeft bij zulke mensen." Dus je hebt van al die mensen gehoord dat God het heeft gedaan? En er dus niet van zulke mensen zijn van wie bij het sterven gezegd wordt dat 'we het laten liggen voor God?

  • @Martin-van70

    @Martin-van70

    5 ай бұрын

    @jeweetzelef Nu spreek je zelf ineens over 'Zijn uitverkorenen die dag en nacht tot Hem roepen'... Ben je dan niet zelf zalig aan het spreken?

  • @JV-tg3bl

    @JV-tg3bl

    5 ай бұрын

    m.kzread.info/dash/bejne/o2lkrNasp6jFp5M.html

  • @enricoabrahams5061
    @enricoabrahams50615 ай бұрын

    Google Translate weet niet wat met "dordt" te doet 😛😋What is that in English?

  • @Begin96054

    @Begin96054

    5 ай бұрын

    Het is een afkorting van Dordrecht. Dus in het Engels blijft het Dordt ;)

  • @lysanneebbers2776

    @lysanneebbers2776

    5 ай бұрын

    Canons of Dordt noem je de Dordtse Leerregels in het Engels!

  • @jackdalton1232
    @jackdalton12325 ай бұрын

    Ze zeggen vaak: mocht het nog eens gebeuren.. Je moet uit verkoren zijn anders ben je verdoemd. Maar Johannes 3:16 zegt: de gehele wereld is uitverkorenen. En wie in HEM gelooft ; die heeft al het eeuwige leven en gaat niet verloren.. Dat dus..

  • @truthisinthebible

    @truthisinthebible

    5 ай бұрын

    Waar zie jij in Joh 3:16 dat de hele wereld uitverkoren is?? Vraag me oprecht af.

  • @jackdalton1232

    @jackdalton1232

    5 ай бұрын

    @@truthisinthebible Nee.. dat niet. Maar een ieder die gelooft wel. Dat dus..

  • @liabout5784

    @liabout5784

    5 ай бұрын

    Jezus is gestorven aan het kruis voor alle mensen. Hij is voor de schuld van onze zonden aan het kruis genageld. Zwaar geleden om ons redding te brengen. De weg vrij te maken tussen God de Vader en de mens. Terug gebracht aan het Vaderhart. Mooiste gebeurtenis in mijn leven. Een vrijgekochte des Heren te zijn. Een ieder die in Hem geloofd heeft eeuwig leven. Lees je bijbel bidt elke dag dat je groeien mag. Ik wens u allen Gods Zegen.

  • @koenroffel6238
    @koenroffel62383 ай бұрын

    Bekeren dat waren we al . God was liefde en hadden geen enkel probleem. Iedereen was gelukkig. Ik ben 40 j JHWH geweest. Ik wilde nooit een label. Ook bij de JHWH niet wel hun studie.

  • @WillemCuycken
    @WillemCuycken5 ай бұрын

    Wil je meer weten over die bevindelijke wereld, lees: Welzalig is het volk van Anne van der Mijden.

  • @Leon19916
    @Leon199165 ай бұрын

    Kanttekeningen?Dordtse leerregels ? Catechismus? Hebben jullie nooit gehoord van spreuken 30:6 2 Petrus 1:20

  • @Leon19916

    @Leon19916

    5 ай бұрын

    Nauwelijks een stream of podcast of een boek wordt niet achterin een Bijbel geplakt.

  • @Leon19916

    @Leon19916

    5 ай бұрын

    Absoluut niet alles uit liefde,heb alle mensen lief 1 Korinthe 13🙏

  • @Elia318
    @Elia3182 ай бұрын

    De pijl ligt verder Chris….

  • @Elia318
    @Elia318Ай бұрын

    Je snapt het niet echt Chris…Er komt niemand…Hij komt tot ons..pure genade en geen voorwaarden.

  • @GerardvanR
    @GerardvanR2 ай бұрын

    Beste Christelijke Apologeet, je hebt het in deze video steeds over "De Gereformeerden". Maar besef je wel dat er heden ten dage een grote verscheidenheid is in de gereformeerde wereld wat betreft de uitleg van de Bijbel? Die verscheidenheid uit zich in een breed veld van modaliteit: van vrijzinnig tot ultra orthodox. Ik begrijp wel dat je deze laatste groep op het oog hebt, maar dat moet je er dan ook bij vermelden. Tot die uiterst orthodoxe groep behoren bijvoorbeeld de meeste dominees van de Oud Gereformeerde Kerk, veel dominees uit de Gereformeerde Gemeente, de meeste dominees van de Gereformeerde Gemeente in Nederland, sommige predikanten van de Chr. Gereformeerde kerken en sommige predikanten van de Hersteld Hervormde Kerk. De rest van de gereformeerden, althans mensen die zich gereformeerd noemen, zijn van gematigd orthodox tot vrijzinnig.

  • @peterk.6930

    @peterk.6930

    15 күн бұрын

    iemand die zich vrijzinnig noemt, zal er geen prijs op stellen gereformeerd te heten...

  • @inekevrolijk6263
    @inekevrolijk62632 ай бұрын

    Houd de mens de wet voor en leer hem de genade kennen. Roy Comfort laat dit goed zien op you tube

  • @nickmasterist

    @nickmasterist

    2 ай бұрын

    Welke wet?😉 De wet is aan Israël gegeven, en in / door Christus vervuld. Dat was voor dat het evangelie naar de heidenen ging! En weet jij wat Gods Woord nog meer over de wet zegt? Ik begrijp je punt heel goed, maar het is niet gestoeld op Gods Woord!

  • @harryvandervegt4417
    @harryvandervegt44175 ай бұрын

    Cirkelredenering. Menselijke gedachten. De ondergang van gereformeerde theologisch denken. God wil je als mens, Hij kent je, Hij omgeeft je met zijn liefde en begeleid je met zijn liefde op je bekeringsweg. Met open armen staat God je op te wachten, als bij de verloren zoon. God laat zich zien in Jezus Christus zonder ons. Hij verlost ons niet ZONDER ons.

  • @JV-tg3bl

    @JV-tg3bl

    5 ай бұрын

    m.kzread.info/dash/bejne/o2lkrNasp6jFp5M.html

  • @lauranschultz629
    @lauranschultz6295 ай бұрын

    We zijn "geestelijk" dood. Als God je levend maakt ga je eerst zien dat je dood was. En dat geeft verdriet. Daarna mag je zien dat God je als het ware levend heeft gemaakt en mag je daar rust in ervaren. Daarom wil ik met zekerheid zeggen dat een dode niet naar God zoekt en ook al lijkt het misschien en geloven misschien mensen dat je zelf begonnen bent met het , maar God zal je altijd een stap voor zijn geweest Ik zit met mijn vrouw sinds een paar jaar in de christelijke Gereformeerde gemeente. En daar wordt denk ik een middenweg verkondigt. Er wordt opgeroepen om je te bekeren, maar er wordt heel duidelijk gemaakt dat je dit zelf niet kan. Het is belangrijk dat dit evenwicht houdt en niet naar 1 kant gaat optrekken. Normaal ben ik niet zo van het reageren. Maar voor nu maak ik even een uitzondering.

  • @dirkdeboer5315

    @dirkdeboer5315

    4 ай бұрын

    Deze geestelijke dode zocht zich een ongeluk maar kreeg altijd te horen dat dat niet kon want: een mens wil uit zichzelf niet. Vicieuze cirkel voor mensen die serieus God zoeken en in zulke gemeenten vast zitten

  • @daviddivad777
    @daviddivad7775 ай бұрын

    zijn broer Gijsbert van den Brink heeft geschreven over evolutie (en de gereformeerde leer). Ga je daar nog content over maken? ik denk dat het onvermijdelijk is gezien de relatie met apologetiek.

  • @geloofstoerusting

    @geloofstoerusting

    5 ай бұрын

    Gert heeft broers, ... maar Gijsbert is er daar niet eentje van.

  • @daviddivad777

    @daviddivad777

    5 ай бұрын

    @@geloofstoerusting oh, dat is Tijs inderdaad. dacht dat Gert ook een broer was...anyway, Gijsbert van den Brink heeft " en de aarde bracht voort''' geschreven, het thema congres wat volgde is op weetwatjegelooft te vinden. ook het congres op basis van het reactie boek ( 25 cruciale vragen). ik hoop dat je daar eens content over maakt. dat zal ook wel aan bod komen wanneer je met atheïsten in gesprek gaat op je kanaal. Gods zegen toegewenst.

  • @Martin-van70

    @Martin-van70

    5 ай бұрын

    ​@@geloofstoerusting en Arminius ook niet 🤗

  • @marijesparreboom7472
    @marijesparreboom74725 ай бұрын

    P

  • @prayforjewisheople
    @prayforjewisheople5 ай бұрын

    Kijk deze man snapt het ook niet helemaal. Bepaalde punten stelt hij wel goed aan de orde, maar als het gaat over zondekennis en berouw, slaat hij de plank volledig mis. Droefheid over de zonde, of zoals Gods Woord het stelt, de droefheid naar God, is wel degelijk een ‘bevinding’ bij een kind van God. In Joel 2 staat zo mooi; scheurt uw hart en niet uw kleren. Dat wil zeggen; bekeer u tot Mij in het verborgene, heb berouw over uw daden, laat uw tranen aan Mij zien dat het u of jou echt oprecht leed is. Dan zal Hij zeker vergeven op grond van Zijn volkomen offer aan het kruis.

  • @Lena.9

    @Lena.9

    5 ай бұрын

    Nou ik heb heel wat tranen gelaten in de eerste maanden nadat Jezus mij geroepen heeft. Maar dat waren geen tranen van berouw, maar omdat het loslaten van de zonden zoveel pijn deed… Maar mijn liefde voor God was inmiddels groter dan de liefde voor de zonden. En ja, ik heb mijn opstand en vijandschap beleefd en beleden en vergeving ontvangen. Wat ik wil zeggen is dat je mensen niet kunt opleggen hoe bekering en berouw eruit moeten zien en of dat al dan niet met tranen gepaard moet gaan. Dat is dus precies het probleem waarom zoveel mensen vastlopen en niet tot geloofszekerheid komen. Want ze hebben xyz nog niet beleefd.

  • @prayforjewisheople

    @prayforjewisheople

    5 ай бұрын

    In het ware geloof is altijd berouw! De verloren zoon, die beleed niet meer waardig te zijn een zoon genaamd te worden. Dat is voluit bijbels. Om dat weg te halen en te zeggen het kan wel zonder en geloof het maar, dat is een levensgevaarlijke dwaling. En je zonden zijn pas losgelaten als Hij ze vergeven heeft. Onze tranen wassen die niet weg. Een heel mooi boekje van Thomas Boston - Waar Berouw! Zeer lezenswaardig.

  • @Lena.9

    @Lena.9

    5 ай бұрын

    @@prayforjewisheople Ik zou in plaats van Boston gewoon de Bijbel lezen. Het verhaal van Zacheus bijvoorbeeld. Er staat ‘en hij ontving hem met blijdschap’ en van daaruit ging hij zich ook bekeren en met de zonden breken. Natuurlijk is er berouw over de verloren jaren waarin we niet de Heere maar de zonde hebben gediend. Maar dit wordt toch overstemt door de blijdschap en liefde. Dit noemt Brakel een evangelische bekering. Jij lijkt te denken dat iedereen moet huilen over de zonde, want hoewel het de zonde niet weg kan wassen is het een teken dat het ons echt leed is ofzo?

  • @hb..xx-

    @hb..xx-

    5 ай бұрын

    Bij de stokbewaarder, lydia en de moorman etc vind je dit weer niet.. Als dit zo belangrijk zou zijn dan zou dat er toch zeker wel bij gestaan hebben lijkt mij. Aan de andere kant zou ik die bevinding ook graag kennen, maar als je dat niet zo ervaart blijft het Woord over waar je dan toch op mag of moet vertrouwen, als geloof het middel is.. ​@@prayforjewisheople

  • @Martin-van70

    @Martin-van70

    5 ай бұрын

    @@prayforjewisheople berouw... voorwaarde of vrucht?

  • @sophiebeck886
    @sophiebeck8865 ай бұрын

    Eerste wat bij mij opkomt… struggle nog verder..,,

  • @mgl1838

    @mgl1838

    5 ай бұрын

    ?????????

  • @leerhetwoord
    @leerhetwoord5 ай бұрын

    Hoop dure ingewikkelde termen. Gebruik gewoon alleen de Bijbel. Heel calvinisme is onbijbels. Dus onzinnige discussie.

  • @joostvalk3273

    @joostvalk3273

    Ай бұрын

    Wat een onzin. Gods Woord staat boven alles maar allerlei geweldige vertolkingen van Gods Woord met een voetveeg terzijde schuiven zorgt er echt niet voor dat je Zijn Woord beter gaat verstaan hoor...

  • @maas0024
    @maas00245 ай бұрын

    Kort gezegd kun je bevinding vertalen met ervaring. Het christelijk geloof als zodanig is bevindelijk omdat je de vruchten ervan ervaart. Als je gelooft ervaar je rust en vrede. Elke christen heeft in meerdere of mindere mate bevinding/ervaring van de omgang met Christus. Wat je zegt in je reactie (26.43) is geen vertaling van bevinding maar van lijdelijkheid of passivisme. We noemen ons bevindelijk omdat het geloof in Hem geen 1-2tje is wat je zomaar pakken kan maar doorleeft wordt. Toch iets meer inlezen in de gereformeerde leer denk ik. Ik zit in de hersteld hervormde kerk en het appél tot geloof klinkt bij ons wel degelijk. Goed bezig met je ontluikende video's, Gods zegen daarin.

  • @MsCurata

    @MsCurata

    5 ай бұрын

    Als k goed begrijp is het "bevindelijke" een nieuw soort mystieke messias, dat je naast Christus ook nodig heb om te weten dat je leeft door Christus, de kamerling was helemaal niet bezig met iets in zichzelf, maar met Hem, en ja hij reisde zijn weg met blijdschap...en over dat wel of geen 1-2je maakte hij zich geen zorgen (velen die zich daarover zorgen maken, geloven vaak zelf niet in Hem als hun zaligmaker, omdat ze niet vertrouwen in Hem n.a.v. de verkondiging van het evangelie "uwer zaligheid (Ef 1:13) maar het stempel "geen 1-2tje" zoeken ) de kamerling was niet theo-onlogisch met zijn eigen blijdschap rust en vrede (bevinding) bezig, maar had het gewoon...

  • @grassprietje9500

    @grassprietje9500

    4 ай бұрын

    Onze ervaringen gaan op en neer. Optimistische mensen van karakter ervaren de wereld anders dan meer somber ingestelde mensen en wellicht ook het geloof. Mensen met een onzeker karakter twijfelen wellicht eerder aan hun geloof dan mensen die erg stabiel van karakter zijn. We moeten niet vertrouwen op ons gevoel maar op God! Anders lijkt het gereformeerde denken op een bepaalde manier op charismatisch geloof. Ook daar hoor ik bijvoorbeeld dat je moet geloven zonder enige twijfel in je hart (alleen dan gaat 't om genezing van ziekte ontvangen. ) maak toch geen hindernis tot Jezus doordat je iets zou moeten ervaren. Dat is abstract. Mensen gaan dan juist piekeren of ze het wel genoeg voelen. Je geloof is genoeg als je Hem zoekt en niet genoeg als je niet wilt. En als je niet wilt dat zit je er ook niet mee.

  • @harmbisschop3382
    @harmbisschop33825 ай бұрын

    Deze arme man is net zo dwaas

  • @mgl1838

    @mgl1838

    5 ай бұрын

    ???

  • @ChristianMetalHorde

    @ChristianMetalHorde

    5 ай бұрын

    Verklaar je nader

  • @harmbisschop3382

    @harmbisschop3382

    5 ай бұрын

    @@ChristianMetalHorde ik kom ook uit Staphorst net als die beste meneer die het verhaal hier onder schrijft , ik ben het helemaal niet met hem eens, ook in Staphorst struikeld de waarheid op de straat.

  • @ChristianMetalHorde

    @ChristianMetalHorde

    5 ай бұрын

    @@harmbisschop3382 verhaal van Paul bedoelt u? Waarom bent u het niet met hem eens als ik vragen mag?

  • @ChristianMetalHorde

    @ChristianMetalHorde

    5 ай бұрын

    Het is broodnodig dat de trouwste kerkgangers, en dat zeg ik met respect de genade van Christus begrijpen en beamen en aannemen.

  • @hbebe9481
    @hbebe94815 ай бұрын

    Ik mis de toepassing van o.a. de inhoud van zondag 17 van de H.A. Van den Brink is ook niet mijn broeder, maar een hyper aandachttrekker voor zichzelf en bevestiging van zichzelf. Je overtuigt mij niet. Ik hoor veel waarheid, maar zoals gebruikelijk bevat uw verhaal ook veel dwaling. Ik hoor vooral een geloof bij conclusie

  • @barcag6001
    @barcag60015 ай бұрын

    Ik zal proberen een reactie te geven waarin ik uitleg dat Chris hier niet een goed beeld schetst van gereformeerde kerken. 1. Allereerst is het belangrijk op te merken dat net als binnen de evangelische kerken ook binnen de gereformeerde kerken verschil is. Er zijn veel kerken waarin de zuivere gereformeerde Bijbelse leer wordt verkondigd, maar ook waar dat vertroebeld is. Neem het voorbeeld wat Chris geeft over de oproep tot geloof en bekering. In het gros van de gereformeerde kerken, en zeker in de hersteld hervormde kerk is dit elke zondag onderdeel van de prediking. Toch klopt het dat in de zwaardere kant meer de nadruk ligt op het onmogelijke van de mens, dan op het mogelijke door het werk van Christus. Dit heeft echter niets te maken met bevindelijke prediking, en dit is niet goed uitgelegd in de video. Bij bevindelijke prediking wordt niet beschreven hoe geloof en bekering werkt, maar word juist de toehoorder meegenomen in het grote vraagstuk; ben jij al gereinigd door het bloed van Christus? De toehoorder kan niet onbewogen blijven zitten, óf hij verhard zich, óf de oproep tot bekering en geloof als het ware in zijn hart gelegd. Dit is prediking die bijvoorbeeld terug te vinden is bij predikers zoals Spurgeon. 2. Het blijkt dat Chris niet vaak onder gereformeerde prediking heeft gezeten en dat valt op te merken uit de opmerking dat in deze prediking het evangelie niet of nauwelijks gehoord wordt. Dit is niet waar. Dit is een makkelijke en veel verkondigde leugen. Wet én evangelie worden ruim verkondigd. Soms de één meer dan de ander. Onderzoek doen? KZread staat vol preken: Vlastuin, M van Reenen, Klaassen, Diepenbroek. (de laatste vier die ik geluisterd heb) Waarom dan toch over de Wet prediken? Omdat u vanuit de wet uw zonde leert kennen (Rom :20). Dit is Bijbels! En niet zoals Chris zegt in deze video om voldoende zondekennis te krijgen na bekering. Dit is ook weer een opvatting die misschien in het meest rechter stukje van de zwaarste kerk gehoord word. Maar niet in de gereformeerde kerken! Op Refoweb staat een vraag uit 2001 van iemand die zich afvraagt of je zondekennis nodig hebt om tot Jezus te gaan. Ds. C. G. Vreugdenhil (gereformeerde gemeente) antwoord hier zo prachtig op: ''En op de vraag of je alleen tot Christus mag gaan als je zondebesef hebt en dat anders gebed om bekering geen zin zou hebben, wil ik antwoorden: Christus is niet alleen profeet, maar ook priester en koning. Hij is een volkomen Zaligmaker. Dus om zalig te worden moet je jezelf vervoegen bij de Zaligmaker. Hij vraagt niet eerst iets van ons voordat we tot Hem mogen gaan.'' 3. Waarom dan toch zoveel twijfel over het wel of niet bekeerd zijn in de gereformeerde kerken? Vergeet niet dat deze kerken als weinige nog groeien in Nederland. Niet zoals veel stofzuigerkerken, maar groeien door gezinsgroei. Waar in vrijgemaakte en evangelische kerken de kerken leeglopen doordat jongeren er geen behoefte meer aan hebben gaan kinderen in gereformeerde kerken vaak nog wel, terwijl er geen geloof is. Deze druk om te blijven gaan komt vanuit familie, vrienden of zelfs de gemeenschap (Staphorst, Rijssen, Arnemuiden). Deze mensen zijn gewoontekerkgangers, net zoals dit in de grote hervormde volkskerk gebeurde. De kinderen van deze gewoontegangers krijgen niet het juiste onderwijs mee vanuit huis. Dit is een zeer bekend en veelbesproken zorg in onze kerken. 4. Kortom, een pijnlijke video die een kortzichtig beeld laat zien van wat er in de gereformeerde kerken speelt. Beste Chris, toen ik enkele jaren geleden als tiener met een christelijke jongerenvakantie (BeterUit) mee was stond ik versteld wat mijn evangelische reisgenoten allemaal mochten doen. Drankmisbruik, vrije seks, een leven waaraan je niet zag dat dit kinderen van God waren. Terwijl ik zondags naar de kerkdienst ging waren deze jongeren afwezig vanwege een kater. Ik ken weinig evangelische jongeren die hun geloof hebben vastgehouden bij het ouder worden. Ik zou graag zien dat hier oproer over is. Ik zit om de week op zaterdagavond met een heerlijke grote groep reformatorische jongeren aan een Bijbelstudie. Waar vind je dit nog? Je bent overigens van harte uitgenodigd om langs te komen als christelijke apologeet uit de evangelische kerk. Ik kan namelijk geen video van jou herinneren waar ik het niet eens mij was. In het Woord verbonden, door kerkmuren gescheiden. 5. Hoe kan het dan toch dat Van den Brink bijna geen bijval krijgt uit zijn eigen gezindte? Ik denk dat een strijd binnen een kerk niet op deze manier gestreden moet worden. Zijn betogen zitten inhoudelijk goed in elkaar, toch slaan ze in de meeste gereformeerde kerken niet aan omdat het daar geen issue is. En onder de zwaardere rechterkant van onze kerken lukt het Van den Brink niet om de verbinding te zoeken. Maar dat is een onderwerp voor een andere keer.

  • @mgl1838

    @mgl1838

    5 ай бұрын

    Chris laat wel degelijk een goed beeld zien van de zwaardere ‘gereformeerde kerken’. Het gaat niet om bondsgemeenten of ‘lichtere kerken’ die een goede boodschap verkondigen, maar om alle (ultra) rechtse kerken van het spectrum. En daar speelt dit probleem zich zeker weten in ernstige mate af. Punt 5 is echt onzin. Hoe zou Van den Brink het dan moeten aanpakken? Denk je dat dit type ultra rechtste predikanten openstaat voor een goed gesprek? Ik zou niet weten wat er mis is met een strategie als het schrijven van boeken die helderheid verschaffen en het geven van lezingen en het geven van uitleg en toelichting middels online kanalen. Overigens is dominee Vreugdenhil juist bij de ultra rechtsen een verdachte dominee, en zij vinden zijn prediking dan ook veel te lichtzinnig en gemakkelijk. Van den Brink doelt niet op dit soort dominees. Maar vindt predikanten als Clements, De Heer, Schot, Moerkerken dwaalleraren, en daarin heeft hij alle gelijk van de wereld.

  • @Begin96054

    @Begin96054

    5 ай бұрын

    Ik ben het hartgrondig met je eens. Ik vind het enorm jammer om op dit kanaal zoveel kritiek te zien op de refos. Hierboven was ook een reactie van een staphorster. Ik herken dat wel. Ben ook een staphorster. Toch is er ook veel geloof binnen onze kerk. En structuren uit het verleden veranderen ook. Er is op dit moment veel kritiek op ons. Toch bid ik elke dag om het behoud van ALLE kerken in Nederland. Bid ook maar voor ons. Chris, veel refos volgen je video's, zorg ook dat je onze kant kant

  • @ErwinBeek

    @ErwinBeek

    5 ай бұрын

    Een bescheidenere houding tov de reformatorische prediking is wel zo gepast. In deze video staan inderdaad onwaarheden of ze zijn gewoon schaamteloos oppervlakkig. Ergens hekel ik me aan het woord gereformeerd. Het is namelijk maar een omschrijving van de christenen die zich door de reformatie ontworsteld hebben aan de katholieke kerk. Hier komen uiteindelijk alle kerkverbanden in Nederland weer vandaan. Ds van den Brink zorgt voor veel verwarring. Ik heb zijn boeken gelezen en kom tot de conclusie dat vooral de mensen die al kritiek hadden op de reformatorische kerken dit goed kunnen gebruiken. En niet ten goede. Erg verdrietig, ik heb nergens zoveel vrucht gehad als onder de schriftuurlijk(!) bevindelijke prediking van enkele zeer gewaardeerde strenge ;) reformatorische dominees. Christus werd daar geweven in je hart. Iets wat ik nooit meer ervaren heb in evangelische samenkomsten.

  • @ErwinBeek

    @ErwinBeek

    5 ай бұрын

    Overigens snap ik de grote verschillen die tussen evangelische en reformatorische christenen zijn goed. Waar de één veel meer onderlegd is in het Woord, is de ander ervaren in de warme beleving van het geloof. Toch kan ik zeggen dat ik in beide groepen veel vreugde heb ervaren in het contact met broeders en zusters. Zou geen van beide willen missen. Het is Christus die deze verbinding brengt.

  • @mgl1838

    @mgl1838

    5 ай бұрын

    Jouw redeneringen laten helaas te wensen over en ook is de ernst van de situatie je blijkbaar onvoldoende duidelijk. Je vraagt je bij punt 3 af waarom er dan toch zo veel twijfel is over het bekeerd zijn, maar komt niet met een plausibel antwoord. Al die twijfel en onzekerheid komt in eerste instantie door een verkeerde prediking. Dát maakt dat er überhaupt geen geloof kán zijn. Mensen blijven lijdelijk en passief door een prediking die hen vooral laat weten hoe zondig, ellendig en weet ik het allemaal, ze wel niet zijn. En ja, dat zal ook zo blijven, want zelf geloven en je bekeren, dat gaat natuurlijk niet. En ja, wat mensen zondag in, zondag uit, in de kerk horen, dat onderwijzen ze thuis hun kinderen vanzelfsprekend ook. Er is geen geloof omdat het geloof in de kerk verkeerd voorgesteld en gepredikt wordt. Dit heeft alle gevolgen voor de geloofsopvoeding thuis.