Prof. Univ. Dr. Ing. Manole Serbulea: Panica de cutremur e normala. | Aproximativ Discutii cu Gojira

Ойын-сауық

Prof. univ. dr. ing. Manole Stelian Şerbulea este invitat la o ediție specială EXTRA a podcastului „Aproximativ discuții” cu Gojira, în care se discută despre: Ce să facem în caz de cutremur, Starea clădirilor din București și cum stăm comparativ cu Turcia la acest capitol.
Efectele unui cutremur major în București ar putea fi cu mult mai mari decât cele estimate de autorități. Un raport de audit al experților Curții de Conturi de anul trecut relevă posibilitatea unei crize de mari proporții în Capitală în cazul unui seism de calibrul celui din 1977 sau mai puternic.
Documentul oficial remarcă dezinteresul autorităților și toate disfuncționalitățile sistemului de management al riscului de cutremur.
În primul rând, numărul clădirilor în pericol de prăbușire ar putea fi mult mai mare, multe spitale ar putea colapsa, nu există rezerve de sânge și medicamente, forțele de intervenție nu sunt suficiente și, deși există un sistem de alarmare timpurie pentru a se putea securiza infrastructură critică și opri gazele și curentul, de exemplu, nimeni nu a fost interesat de el. Chiar dacă INFP a pus la punct și testat un sistem de alarmare seismică timpurie pentru cutremurele vrâncene puternice, denumit REWS (Rapid Early Warning System), care poate acționa automat oprirea sau securizarea surselor de pericol, cu 25-40 secunde înainte că undele seismice distructive să ajungă la infrastructură care se dorește a fi protejată, sistemul nu a fost implementat, iar furnizorii de utilități nu au fost interesați de primirea alertelor.
Sursă: hotnews.ro
Mulțumim că ne susții cu like, share, subscribe și gânduri bune!
Follow us on the web:
Patreon: / aproximativgojira
TikTok: / aproximativdiscutii
Instagram: / happyfishteleviziune
Facebook: / happyfish.ro
Gojira: / dj_gojira
#gojira #manoleserbulea #aproximativdiscutii #podcast #happyfish
(C) & (P) HappyFishTV
All rights reserved. Unauthorized reproduction is a violation of applicable laws.
In order to avoid copyright infringement, please, do not upload this song on your channel.

Пікірлер: 94

  • @treville9986
    @treville9986 Жыл бұрын

    Chiar dacă în majoritatea cazurilor rămân un urmăritor fidel, însă tăcut al acestor podcast-uri, de această dată doresc să las acest mesaj, atât pentru algoritm, cât mai ales, pentru a-i trasmite domnului profesor: mulțumesc că ați acceptat invitația în cadrul acestor "aproximativ discuții", cât și pentru informațiile oferite printr-o încercare, din punctul meu de vedere, reușită, de simplificare a termenilor tehnici, astfel încât să fie pe înțelesul unui număr cât mai mare de oameni!

  • @Aquatiliafert
    @Aquatiliafert Жыл бұрын

    Felicitari pentru initiativa de a-l invita pe domnul profesor Serbulea! Unul dintre cei mai buni specialisti si profesori pe care ii are UTCB!

  • @alexandrucolan5847
    @alexandrucolan5847 Жыл бұрын

    CEL MAI TARE PROFESOR DE GEOTEHNICA!!!!!!! RESPECT Domn Profesor Serbulea

  • @n-o-i-d
    @n-o-i-d Жыл бұрын

    M-a captat total acest episod. Nu sunt specialist in domeniul acesta, insa faptul ca dl profesor a intrat in detalii tehnice a fost benefic pentru mine, deoarece in cazul unui seism, intelegand aspectele prezentate, am sanse mai mari sa nu intru in panica. Va doresc tot binele din lume! Acest episod merita sa se viralizeze pentru ca informatiile acestea pot ajuta multi oameni. Felicitari Gojira pentru initiativa!

  • @Bogdan-sk9qy
    @Bogdan-sk9qy Жыл бұрын

    Un expert in adevaratul sens al cuvantului. Felicitari domnului Serbulea, multumim Gojira.

  • @RegularGal86
    @RegularGal86 Жыл бұрын

    Un podcast foarte educativ! Felicitari, Goji! L-am urmarit cu mare interes, alaturi de sotul meu care e inginer constructor, absolvent UTCB, il cunoaste pe domnul profesor, si ii multumim pentru toate explicatiile!

  • @ZIZUU
    @ZIZUU Жыл бұрын

    bun podcastul cu fostul meu profesor de la facultate! sa traiti, domn profesor si va multumesc si in numele colegilor de generatie pt tot ce ne-ati invatat la cursul de fundatii, dar multumim si pt sprijinul in drumul pe care l-am avut la inceput de cariera in frumoasa meserie de inginer constructor! numai bine va doresc!

  • @andreeazbranca2144
    @andreeazbranca2144 Жыл бұрын

    Am urmărit aproape toată seria 'Aproximativ Discuții', însă nu obișnuiesc să scriu comentarii. Totuși, vreau să îl felicit pe domnul profesor pentru profesionalism și pentru felul său de a explica, este foarte plăcut de ascultat și accesibil și celor care nu sunt în domeniu. Mulțumim amândurora pentru acest podcast!

  • @sarivanul
    @sarivanul Жыл бұрын

    Foarte tare acest domn, bravo Goji

  • @Stefanrck
    @Stefanrck Жыл бұрын

    Ce ma bucur ca am mai avut inca un curs cu prof Serbulea la 10 ani de cand ne-am vazut ultima data intr-o sala de curs. Multumesc!

  • @nanuviorel1233
    @nanuviorel1233 Жыл бұрын

    Ceva real. Benefic pentru toti. Acesti oameni trebuiesc ascultati mai des. Ei sunt profesori, nu abereaza, ei au studiat ani la rand fenomenul. Am avut sansa sa fac materia "Fundatii" cu domnul profesor. Aviz tinerilor care nu stiu ce facultate sa aleaga si ii intereseaza Real-ul cat de cat, sa se inscrie la UTCB. Vor fi impresionati, indiferent de facultate (CFDP, Civile, Instalatii, etc...). Felicitati pentru alegerea invitatului.

  • @magdalenavisan7702
    @magdalenavisan7702 Жыл бұрын

    Un podcast în care,am înțeles aspectele de construcție a clădirilor și ce este cel mai important,pentru mine,am înțeles unde să stau,ce să fac în eventualitatea unui seism. Felicitări Domnule profesor și mulțumesc acestei inițiative.

  • @ungureanumonica3131
    @ungureanumonica3131 Жыл бұрын

    Interesantă discuție și utila în urmă cu termenului devastator din Turcia. 🇹🇷

  • @mihnearazvan1012
    @mihnearazvan1012 Жыл бұрын

    Am avut placerea sa îl am profesor la masterul de Inginerie Geotehnica de acum 2 ani. Încă de atunci mi-a lăsat o impresie foarte buna, era o plăcere să îl asculți, știa foarte bine sa vorbească pe limba studenților. Bagajul dansului de cunoștințe este enorm. Tot respectul!

  • @mihnearazvan1012
    @mihnearazvan1012 Жыл бұрын

    Cel mai tare profesor!

  • @teoiorg
    @teoiorg Жыл бұрын

    Mi a făcut placere sa l ascult pe dl profesor după app. 14 ani...ce trece timpul asta..

  • @silverice7219
    @silverice7219 Жыл бұрын

    Yaaaayyyyy. Ce bine. Îl mai așteptăm și pe domnul Gorun 😍😍

  • @BogdanParlea
    @BogdanParlea Жыл бұрын

    Excelent episod, felicitari.

  • @Mr.Ciobanu
    @Mr.Ciobanu Жыл бұрын

    Destul de destept, mesterul Manole! :)

  • @greycover3972
    @greycover3972 Жыл бұрын

    Foarte interesanta discutia. Multumim pentru lamuriri.

  • @bmwzapada8012
    @bmwzapada8012 Жыл бұрын

    Mi am adus aminte de facultate! Fain...

  • @elvisadrian6770
    @elvisadrian6770 Жыл бұрын

    Nea'Sonic, multă stimă pentru echipă și invitați. GG

  • @greencamper8917
    @greencamper8917 Жыл бұрын

    Foarte bun materialul! Dl Serbulea este probabil cel mai bun profesor pe care l-am avut la facultate!

  • @anagrecu2654
    @anagrecu2654 Жыл бұрын

    printre singurii profesori din UTCB pe care i-am admirat xD

  • @theo47871
    @theo47871 Жыл бұрын

    Respect king

  • @ioanaserbulea4683
    @ioanaserbulea4683 Жыл бұрын

    👏🏻👏🏻

  • @serpico2012

    @serpico2012

    Жыл бұрын

    Hallo, sunteti fiica sau sotia?

  • @mserbulea

    @mserbulea

    Жыл бұрын

    @@serpico2012 Daca ar fi fost sotia, ar fi trebuit sa fie ea invitata la podcast, pentru ca ea are MAI MULTA DREPTATE decat mine. 😅

  • @xcatyg
    @xcatyg Жыл бұрын

    👏👏👏

  • @promoterflo
    @promoterflo Жыл бұрын

    1. Gojira - hai și tu în 2018 măcar și respectă omul care îți vine în emisiune, nu-i mai sufla fum de tigară în față. Serios, luați o pauză, fumează și apoi reluați filmarea. E o foarte mare lipsă de respect să fumezi în fața unui nefumător. 2. Spitalul - Eu nu am văzut până acum cladire să aiba beton între etaje precum Sptalul Municipal Făgăraș. Dela 1m în sus între etaje. Dacă mă pui sa aleg o clădire în care să mă prindă cutremurul eu aleg spitatlul + că din câte știu pe vremea lui Ceașcă era un nomativ care le impunea spitalelor un grad mai ridicat de rezistență la seisme. Nu mă înțelegeți greșit, sunt pentru profesionalizare. Pe TikTok am peste 1000 de conturi blocate, dacă consideram că nu sunteti capabili mă dezabonam de mult, nu-mi pieream timpul "să dau hate".

  • @mserbulea

    @mserbulea

    Жыл бұрын

    Exista 4 clase de importanta in functie de care se stabileste nivelul de asigurare. In general spitalele se gasesc in clasa I (cea mai ridicata), sau daca nu, in clasa II. Structurile de importanta exceptionala sau deosebita sunt supradimensionate prin intermediul factorului de importanta fata de structurile comune. Bineinteles, acest lucru se aplica structurilor noi, cele vechi ar trebui evaluate si, daca este cazul, reabilitate.

  • @d4mterro320

    @d4mterro320

    Жыл бұрын

    @@mserbulea ai 4 clase toata viata taci😂😂

  • @Faustino727
    @Faustino727 Жыл бұрын

    Când pui podcastu cu Bolojan ????

  • @DragosPantilica
    @DragosPantilica Жыл бұрын

    Dupa podcastul asta e obligatoriu cel cu Romeo Fantastik ca sa-ti revii :D

  • @dukasis4041
    @dukasis4041 Жыл бұрын

    Vis a vis de aministie. La noi se practica “intrarea in legalitate”. Construcții ilegale, fără documentație, ridicate iar apoi se cheamă un arhitect, un inginer, un expert, toți plătiți cu niște sume derizorii și pe baza unor semnături de complezenta (si a unor expertize MINIMALE) se bagă in legalitate construcția respectiva.

  • @mserbulea

    @mserbulea

    Жыл бұрын

    Intrarea in legalitate se face numai pe baza expertizarii Cartii Constructiei. Bineinteles ca nu poate nimeni sa sustina ca acest proces este "fara pacat". Totusi au existat suficiente cazuri in care Primaria a dispus "aducerea la starea initiala". De asemenea, "intrarea in legalitate" o cere beneficiarul. Daca acesta nu intelege implicatiile pe care le are folosirea unei constructii cu probleme, sau cineva care cumpara un astfel de imobil nu verifica ce cumpara, "surprizele" pot sa apara si inainte de un cutremur major.

  • @TheVaruTalk
    @TheVaruTalk Жыл бұрын

    De când e Dani Mocanu host la HappyFish ?

  • @bogdanneagu5413
    @bogdanneagu5413 Жыл бұрын

    Perfect de acord când vorbim de legislație, dar când vorbim de calitatea scolii cam lasă de dorit. Facultatea de construcții te pregătește să fi inginer pentru anii '80. Cel puțin așa se preda in perioada 2006-2010 când am fost eu.

  • @mserbulea

    @mserbulea

    Жыл бұрын

    Din pacate, "modelul Bologna", respectiv 4 ani ciclul 1 si 2 ani ciclul 2 (Master), lasa inginerii "Bachelor" la nivel de "vataf de santier" sau "proiectant de casute". In US, inginerii au obiceiul sa isi inrameze diplomele pe perete ca sa dovedeasca dreptul de practica. La noi, vor fi, probabil, necesare cateva scandaluri in care unii ingineri de 4 ani sa isi depaseasca atributiile, pana sa devina "normal" sa solicitam diplomele de Master. Dupa parerea mea, Masterul pregateste destul de bine specialisti pe domeniile respective.

  • @bogdanneagu5413

    @bogdanneagu5413

    Жыл бұрын

    @@mserbulea eu am făcut facultatea in perioada 2006-2010. A doua generație de Bologna. Am fost in Cluj. Nu cred că este normal doar sa fie amintit la cursul de civile faptul că se fac hidroizolații și când a venit vorba de hidroizolare pentru o terasa a primit un detaliu fără explicații în care ne arată că se face hidroizolația cu carton asfaltat și bietul și strat de pietriș. Despre materiale de construcții precum ancora chimica, amorse, adezivi, gips carton sau fonoizolatii pare că nici nu există. Am avut un curs de arhitectura la care a trebuit să știm pe de rost Axa Parisului, dar absolut nimic despre ce înseamnă o restaurare. In Romania restaurarea înseamnă să dărâmi și să torni beton in loc. Ați spus in podcast că facultatea pregătește proiectanți, că această este menirea ei. Poate că aveți dreptate, dar un proiectant decent nu poate să existe fara câțiva ani de șantier și fără să mențină legătură cu șantierul. Mai avem și funcția de șef de șantier și manager de proiect care sunt destinate tot inginerilor. Poate că un proiectant nu trebuie să știe așa bine diferența dintre un glet pe baza de ciment alb și unul pe baza de rășini, dar trebuie să aibă aceste noțiuni pentru că altfel este bătaia de joc a meseriașilor. Proiectantul trebuie să știe lucrările de construcții și pentru a putea face listele de cantități. Referitor la problema cu limitările date de licență trebuie sa va spun că eu consider că sunt foarte ok. Inginerul constructor poate sa semneze un proiect din ziua în care primește licență fara nici un alt examen sau studii suplimentare. Eu consider că este cat se poate de îndeajuns sa avem (nu am continuat cu studiile la master) limitarea la p+4. Eu am fost confuz referitor la necesitatea masterului ținând cont că eram studenți și nu știam încă ce putem face cu licenta. Un profesor foarte bun, profesorul Kiss ne-a explicat că ideea este aceea că după absolvirea licenței ești încă cu capul in nori, te angajezi undeva și începi să înțelegi cu ce se mănâncă meseria asta și vezi ce îți place și ce vrei sa aprofundezi pe mai departe. Când înțelegi ce înseamnă construcțiile și ce vrei sa faci te înscrii la masterul la care trebuie. Dumneavoastră vorbiți despre o depășire a limitării data de licență. Este destul de grav daca se întâmplă și chiar ușor de evitat. Nu este un capăt de lume sa găseasti pe cineva cu master sau cu facultate de 5 ani. Eu nu cred că o filozofie de învățământ este vinovată pentru dezinteresul și slabă pregătire profesională.

  • @mserbulea

    @mserbulea

    Жыл бұрын

    @@bogdanneagu5413 Lucram si cu "marfa clientului". Eu am bunul obicei ca atunci cand vad ca oamenii par intereseati de meserie, sa ii ajut sa aprofundeze. Chiar saptamana aceasta le-am prous studentilor de anul II si III (pentru IV este prea tarziu pentru ca au licenta in cateva luni) sa participe la niste cursuri (gratuite) de "engineering tools": python, Mathcad, Revit, etc. in afara materiilor programate, organizate sambata la pranz. Raspunsul de la 200ish de studenti a fost (deocamdata) de 5 doritori. Le spun studentilor mei, iar cei care mi-au fost studenti cred ca pot confirma, ca atat timp cat sunt studenti ma pot intreba orice doresc, RASPUNSUL ESTE GRATIS. Din pacate, foarte putini vor sa beneficieze de oferta. Nu sunt genul care sa zica "Asta e, suntem in Romania!", pentru ca am observat aceeasi delasare si in tarile in care Universitatea nu se plateste din greu. Nu am timp la cursuri sa le explic studentilor tot ce este necesar sa stie, dar dintre cei care au dorit sa continue colaborarea cu mine, nu cred ca a plecat cineva nepregatit. Trebuie sa intelegem ca nu putem educa pe toata lumea, iar unul dintre principiile mele este acela ca imi place sa lucrez cu acei oameni care vin nechemati. Cei care vin la mine la diploma si este necesar sa ii sun la telefon o data pe saptamana ca sa isi termine lucrarea (pentru ca eu nu am teme "standard"), de obicei se pierd, dar cei care vin continuu, sunt cei care stiu sa calculeze structuri "fioroase" si ajung adevarati profesionisti. Imi cer scuze pentru raspunsul foarte lung.

  • @mosene0220
    @mosene0220 Жыл бұрын

    Foarte bun podcastul , gojira nu te mai baga peste oamenii astia cand spun lucruri importante , practic te pisi pe ei si nu e frumos ;)

  • @claudiu-ionutfanea8104
    @claudiu-ionutfanea8104 Жыл бұрын

    Care erau sansele ca Manole sa vorbeasca de pereti?

  • @maneaelenna1382
    @maneaelenna1382 Жыл бұрын

    Întrebare: Pe Alternativ Quartet te-ai gândit să îi inviți? 🥺

  • @Andrew_93
    @Andrew_93 Жыл бұрын

    Cand ziceti cladiri moderne, va referiti si la blocurile noi construite pe repede inainte si in care se aude absolut tot ce face vecinul?

  • @mserbulea

    @mserbulea

    Жыл бұрын

    Cand zic "cladiri", ma refer intotdeauna la "structura cladirii", care ar trebui sa fie calculata cu mijloace moderne de calcul. Nu ma refer la arhitectura, finisaje, functionalitate, pret etc. Ma refer strict la modul de calcul si la executia lucrarii. Bineinteles, nimic nu este prefect, nici in prezent si nici in trecut.

  • Жыл бұрын

    Da Nu Deci. Pa!

  • @euteo
    @euteo Жыл бұрын

    Minutul 34 cand scriu asta. Absolut corect si am toata increderea in ce zice domnul profesor DAR - nelinistea in Romania nu vine din prisma proiectarii, ci din prisma materialelor folosite. Nu ma incalzeste cu absolut nimic ca armaturile nu se mai fac in santier, daca constructorul face o "baiatu' da mingea sa'tz arat o skema" si in loc sa puna fier beton facut dupa standardele din hartii, pune fier beton din chinesium cumparat de 4 ori mai ieftin, care nu rezista nici la 10% din fortele prevazute in standardele noastre. Ori, exact cum zice si domnul profesor, aparatul de stat e oricum subdimensionat si subplatit - adica acolo vei gasi de obicei ingineri mai slab pregatiti care nu si-au gasit in alt loc, si pentru ca volumul de munca este mult prea mare, oamenii aia sunt destul de sigur ca mai mult decat hartii nu verifica - ori hartiile vor fi mereu curate....

  • @mserbulea

    @mserbulea

    Жыл бұрын

    In timpul construirii este OBLIGATORIE prelevarea de probe din betoanele turnate. Aceasta practica ajuta pe toata lumea, deoarece, daca probele sunt pastrate in aceleasi conditii ca elementul turnat, prin incercarea in laborator a probelor prelevate si obtinerea clasei, se poate decofra inainte de 28 de zile, perioada dupa care in mod conventional se atinge clasa. In ceea ce priveste armatura, exista documente de conformitate si se pot efectua verificari, dar, evident, nimeni nu poate garanta nimic, niciodata. Problema nu este cu otelul din China, deoarece pretul transportului este foarte mare, dar exista surse mai apropiate de materiale de slaba calitate, cum ar fi... Turcia. In mod normal, un Diriginte de Santier competent, ar trebui sa verifice oricand are suspiciuni de neconformitate.

  • @FanDecafMusic
    @FanDecafMusic Жыл бұрын

    Cred ca acele sisteme de siguranta de la lift exista la cele mai moderne...stau intr-un bloc din 82 si liftul pare ca e tot de pe vremea aia...nu cred ca are vreun sistem de siguranta in caz ca se rup cablurile :))

  • @EricMultiCartman
    @EricMultiCartman Жыл бұрын

    In teorie suntem ok in practica este loz in plic.

  • @petruSarac
    @petruSarac Жыл бұрын

    Nu cred ca oamenii sunt ingrijorati de calitatea normativelor din Romania, ci mai degraba de modul in care legea se impune si se respecta. Poate ca e vorba si de o neincredere generalizata in stat si autoritatile lui.

  • @mserbulea

    @mserbulea

    Жыл бұрын

    Inginerii raspund, INCLUSIV PENAL, chiar si doar pentru neglijenta in urma careia AR PUTEA crea pagube materiale si/sau pierderi de vieti omenesti. Deci: EXISTA AUTOCONTROL! A se vedea legea 10/1995, la care se face referinta.

  • @ioanamaria-jg5up
    @ioanamaria-jg5up Жыл бұрын

    Unde este mai sigur in caz de cutremur la etajul superior sau inferior al blocului?

  • @mserbulea

    @mserbulea

    Жыл бұрын

    Oriunde este mai mult sau mai putin acelasi lucru. Cel mai important lucru este SA NU INTRATI IN PANICA (chiar daca o sa cadeti), SA VA PROTEJATI DE LUCRURILE CARE SE POT RASTURNA (biblioteci, dulapuri, nu uitati, chiar daca obiectul este greu pentru ca forta orizontala care il face sa alunece sau sa se rastoarne, este proportionala cu masa) SAU CADEA (etajere). Structura, chiar in cazul putin probabil in care ar colapsa partial sau total, pastreaza goluri intre elementel distruse. Accesul la o persoana intre daramaturi depinde pur si simplu de noroc. Cu cat rezista mai mult la frig, sete si foame, cu atat este mai bine. Nu sunt specializat in interventii in situatii de urgenta, dar va pot spune ca din punctul de vedere al structurii ea este proiectata sa va protejeze indiferent de etajul la care va gasiti. Comportarea ei in caz de seiem este modelata cu programe de calcul specializate.

  • @ioanamaria-jg5up

    @ioanamaria-jg5up

    Жыл бұрын

    @@mserbulea Multumesc mult pt. raspuns!

  • @luayabdelhady7762
    @luayabdelhady7762 Жыл бұрын

    Foarte mandru de domnul Serbulea, profesorul meu de mecanica pamantului si fundatii, si in timpul facultatii ne-a fost o sursa de inspiratie de a deveni ingineri inteligenti, si sa nu urmarim sa fim mediocrii. Vei fi mereu eroul nostru, al inginerilor Romani din aceasta epoca

  • @forest3452
    @forest3452 Жыл бұрын

    56:00 LIFTUL ESTE CEL MAI SIGUR LOC

  • @mserbulea

    @mserbulea

    Жыл бұрын

    Dar nu uitati: DACA VA AFLATI DEJA ACOLO!! Nu incercati sa va refugiati in lift in timpul seismului!

  • @forest3452

    @forest3452

    Жыл бұрын

    @@mserbulea total de acord !!!

  • @ioanab4568
    @ioanab4568 Жыл бұрын

    acum cateva saptamani a fost acel cutremur de pe la ora 7:00 intamplator eram cu telefonul in mana si am vazut mesaj .." urmeaza sa fie cutremur in x secunde..." l am citit si intradevar dupa x secunde am simtit zgaltaitura...sincer, cred ca m a speriat mai tare senzatia dinainte ...cand am citit ca "VA FI cutremur" decat cel propriuzis ...sistemul de alerta e bun pt cei care au de inchis gaze,curent, centrala nucleara..pt populatie...hmm..pentru mine a fost mai mare sperietura!

  • @IamMarsYoutube
    @IamMarsYoutube Жыл бұрын

    A observat cineva ca distinsul Kazi Ploae are publicul lui pe viata? Daca te-a atins, ramane acolo

  • @ungureanumonica3131
    @ungureanumonica3131 Жыл бұрын

    Rezista Casa Poporului la un cutremur de peste 6 Rihter ?

  • @mserbulea

    @mserbulea

    Жыл бұрын

    Un cutremur de magnitudinea celui din 1977 este de vreo 25 de ori mai mare decat 6, iar la un cutremur de magnitudinea celui din 1977 ar trebui sa reziste fara probleme structurale, TOATE structurile construite de atunci si pana in prezent. Casa Poporului fiind in clasa de importanta exceptionala va fi printre ultimele care sa cedeze la cutremure CATASTROFALE, la care cedeaza toate celelalte.

  • @CvDanielZZZ
    @CvDanielZZZ Жыл бұрын

    Ce a mai imbatranit Baboias !

  • @crisofland
    @crisofland Жыл бұрын

    Cred ca se apropie momentul sa fie invitat Faiăr.

  • @RailfanR
    @RailfanR Жыл бұрын

    Am depus puțin efort ca sa ascult cu atenție totul. O spun tot în calitate de inginer. Desigur, nu pot contesta nivelul de cunoștințe pe care îl are in domeniu. Se observa profesionalismul, dar la modul de exprimare ar mai fi puțin de lucru.

  • @mserbulea

    @mserbulea

    Жыл бұрын

    Imi cer scuze. In general sunt obisnuit sa vorbesc cu ingineri sau viitori ingineri... constructori. Am incercat sa imi aleg cat mai atent cuvintele ca sa fiu cat mai bine inteles de publicul larg. Se pare ca nu am atins acest obiectiv 100%. Daca aveti, totusi, neclaritati, va stau la dispozitie aici, in comentarii.

  • @RailfanR

    @RailfanR

    Жыл бұрын

    @@mserbulea Eu v-am înțeles perfect. Doar ca a trebuit sa derulez de multe ori înapoi. Cu aceeași problemă ma mă confrunt si eu cand trebuie sa vorbesc mult. Mai ales in termeni tehnici. Imi cer si eu scuze la rândul meu daca v-a incomodat comentariul.

  • @44mgm43

    @44mgm43

    Жыл бұрын

    as putea sa ti completez comm ul, dar deocamdata e bn ce zici.. aproape bine punctat

  • @mserbulea

    @mserbulea

    Жыл бұрын

    @@RailfanR Nu, chiar ma bucur pentru feed-back! Daca o persoana de formare tehnica a avut unele dificultati sa intleleaga integral mesajul (chiar si ca forma), problema este la MINE. Incerc sa ma adaptez intotdeauna la audienta. Nu inseamna ca si reusesc. De aceea am scris ca daca considerati ca sunt necesare clarificari, le pot face in comment.

  • @RailfanR

    @RailfanR

    Жыл бұрын

    ​​@@mserbulea Mulțumesc pentru bunăvoință. Singura întrebare care mi-a venit în minte in urma discuției, este dacă cumva există o distanță standardizată pentru fiecare tip de beton in parte, distanță de la care betonul poate fi turnat în gofraj cu acel "elefant". Undeva am auzit chestiunea asta. Dacă distanta e prea mare, elementele de rezistenta se pot duce prea la fund, iar daca distanta e prea mica, elementele de rezistenta ale betonului rămân mai mult la suprafață. Am înțeles că acele elemente trebuie să rămână undeva pe la mijloc pentru a oferi rezistenta optima a structurii. Întreb pentru că mă gândesc cat de des se respecta procedura asta, dacă este adevărată..

  • @miriamb2367
    @miriamb2367 Жыл бұрын

    Oare nu pica piata imobiliara cu teama asta de cutremure? Just sayin' : ))

  • @mserbulea

    @mserbulea

    Жыл бұрын

    Parerea mea este ca nu putem renunta la cladiri, cum nu putem renunta la hrana. Ceea ce franeaza piata imobiliara sunt crizele financiare. Faptul ca o familie isi cumpara o locuinta sau o inchiriaza, din punctul de vedere al constructorului, noi ne facem treaba si ne construim cladirile. Frica de cutremur ar trebui sa ne faca sa analizam cu atentie si cu ajutorul unui specialist (prieten sau angajat), ce cumparam.

  • @alxkrs3016
    @alxkrs3016 Жыл бұрын

    Aveai 3 ani LA cutremurul din '77, gata te stii si cu asta

  • @luciandanzavoianu

    @luciandanzavoianu

    Жыл бұрын

    E un mister asta. El are 38 de ani. Cum avea el 3 ani atunci...doar el stie :))

  • @ValentinDobrin

    @ValentinDobrin

    Жыл бұрын

    Profesorul avea, nu el

  • @mlfz13
    @mlfz13 Жыл бұрын

    Cu tot respectul, domnul profesor vorbeste doar din postura 'soarecelui de biblioteca'... in realitate, in practica deci, lucrurile se petrec cu totul altfel in marea lor majoritate

  • @mserbulea

    @mserbulea

    Жыл бұрын

    Pentru ca este practic imposibil sa va spun la cate lucrari am participat, va redau foarte scurt, din registrul meu de verificari tehnice: 310 lucrari, iar din cel de expertize: 54. Cred ca termenul corect ar fi de "dinozaur de santier" 😅 Sincer, desi de fiecare data imi spun ca le-am cam vazut pe toate, descopar "creativitate" si "haiducie" la foarte multe lucrari (de unde si numarul de expertize). Morala: STIU ce se intampla in practica si in MAREA MAJORITATE se lucreaza bine.

  • @mlfz13

    @mlfz13

    Жыл бұрын

    @@mserbulea Apreciez enorm faptul ca ati binevoit sa raspundeti unui anonim (care nici nu a fost extrem de elegant, motiv pentru care va cer iertare) dar as indrazni doar sa va intreb ce destinatie aveau lucrarile verificate si expertizate? Cladiri de birouri, cladiri de locuinte, case sau imobile, scoli, spatii comerciale? Macar ca pondere, daca se poate. Inca o data, va rog sa ma iertati pentru impolitetea initiala si pentru ca am folosit o eticheta in mod incorect.

  • @mserbulea

    @mserbulea

    Жыл бұрын

    @@mlfz13 Din pacate nu pot da nici macar la lista partiala, cu lucrari mai interesante, dar o sa incerc sa spicuiesc pe categorii: fundatii speciale (fundatii de masini, fundatii de macarale, fundatii de generatoare eoliene, fundatii de cladiri inalte), lucrari speciale la autostrazi (A2 - km 16, Transilvania - 2B3 si 3C, Sebes-Turda km17-41+250 - alunecarea la care s-a lucrat anul trecut si acum sta :), acum lucres pentru A7, etc.etc. am lucrat destul de mult pe la Malluri (Mega Mall, Liberty Mall, Tomis Mall Constanta - extindere, Citty Mall Targu Mures....), lucrari hidrotehnice am avut le la Raul Mare, Galati, Constanta... cai ferate.... de obicei, cand lucrurile sunt COMPLICATE, sunt pe lista scurta de oameni chemati.... Structuri de cladiri.... multe (Bucuresti, Brasov, Constanta)....

Келесі