Pieter Derks - Nederland is te hoogopgeleid

Музыка

Volg Pieter Derks:
Facebook: / derkspieter
Instagram: / pieter_derks
Twitter: / pieterderks
TikTok: / pieterderks
Website: www.pieterderks.nl

Пікірлер: 601

  • @pogozelda795
    @pogozelda7953 ай бұрын

    Ik vind hoogopgeleid altijd zo'n rare term. Ik noem het liever onpraktisch opgeleid.

  • @IMatchoNation

    @IMatchoNation

    3 ай бұрын

    Of theoretisch opgeleid?

  • @longbow857

    @longbow857

    3 ай бұрын

    @@IMatchoNation Een serieus antwoord op een grap? Waarom nou :P

  • @tonfleuren3536

    @tonfleuren3536

    3 ай бұрын

    Typte je op een computer of mobiele telefoon, en door wie denk je dat die ontworpen is? Iemand die de middelbare school niet heeft afgemaakt? Ondergetekende is ook "hoogopgeleid", zijnde ingenieur, en wij ontwerpen dingen die jouw luxe leventje mogelijk maken. Zonder hoogopgeleiden heb je geen elektriciteit, geen verwarming, geen auto of trein, geen MRI scanner, geen medicijnen, en nog talloze andere dingen niet. Ik stel voor dat we de groep hoogopgeleiden even onderverdelen in nuttig en niet nuttig.

  • @louisfriend9323

    @louisfriend9323

    3 ай бұрын

    Het ging hier niet over nuttige ingenieurs, maar over niet nuttige managers, consultants, adviseurs, ambtenaren, hersenloos uitvoeren van beleid, van bedrijf of overheid, etc. @@tonfleuren3536 . Jij hoort bij de nuttige hoogopgeleiden, maar er is nu al een zwaar tekort aan nuttige laagopgeleiden, oftewel vakmensen uit de praktijk.

  • @Widdekuu91

    @Widdekuu91

    3 ай бұрын

    @@tonfleuren3536 En als die verwarming kapot is, dan komt een MBO-er die fixen.

  • @noLuckyStrike09
    @noLuckyStrike093 ай бұрын

    Het leukste is nog dat we allemaal zeggen: "Wat herkenbaar!" En morgen doen we er allemaal weer aan mee.

  • @47rintin1

    @47rintin1

    3 ай бұрын

    Wanneer jij zo reageert, ben je er dus 1 van. En jij en anderen (wij) kunnen daar ook mee stoppen. Daar al eens bij stil gestaan dat je met een bullshit job kunt stoppen en daar in plaats van gewoon zinvol werk kan doen. Moeilijker wordt dat wanneer je je hebt laten pakken door het geld.

  • @tnmrvc

    @tnmrvc

    3 ай бұрын

    Nee hoor, ben 31 en heb besloten om daar niet aan mee te doen. Ik volg nu een MBO4 opleiding in de bouw.

  • @G4ngsta4l1f3

    @G4ngsta4l1f3

    3 ай бұрын

    Tuurlijk, zo’n fantasie is leuk, maar ik geniet van 1. lekker de bureaucratie en alle belangenvelden navigeren en 2. de moohnay

  • @desiree_ve

    @desiree_ve

    3 ай бұрын

    Andere vraag. Hoe doe je er niet aan mee. Met al die idiote instanties

  • @rocksparadox

    @rocksparadox

    3 ай бұрын

    '': "Wat herkenbaar!" En morgen doen we er allemaal weer aan mee.'' Nee hoor kut, ik heb geen ''communicatie'' /MER gestudeerd, er zijn ook nog mensen die WEL een zinnig vak hebben geleerd of een inhoudelijke studie hebben gedaan, gelukkig.

  • @Rendier555
    @Rendier5553 ай бұрын

    Vorig jaar juni was ik aan het werk bij een communicatie medewerker die bij een overheidsinstelling werkt. Ik vroeg wat doe je zoal? Ja, we... zijn nu bezig met de begeleidende brief van het kerstpakket. Daar moet ik nu steeds aan denken als er weer een belastingaanslag in de bus ligt.

  • @the_notorious_bas

    @the_notorious_bas

    2 ай бұрын

    En dat terwijl je nu Chatgpt hebt...

  • @Filippenzen413

    @Filippenzen413

    2 ай бұрын

    ​@@the_notorious_bas Als je dacht dat je niet luier kunt worden.😂

  • @the_notorious_bas

    @the_notorious_bas

    2 ай бұрын

    @@Filippenzen413 Klopt, mentale luiheid is sterk in opkomst.

  • @DerekSmit

    @DerekSmit

    Ай бұрын

    Ik had ooit een zomervakantie baantje waar ik dozen met dossiers klaar moest maken voor lange opslag. Dat klinkt spannend, maar het was in de praktijk gewoon de nietjes en paperclips verwijderen omdat die kunnen gaan roesten. Ik was denk ik 16 en deed een flinke stapel dozen per dag. Tot de vaste medewerkers begonnen te klagen. Of ik aub even een computerspelletje wilde doen, want ik deed 3 keer zo veel als de rest en dat zag er niet goed uit voor ze....

  • @xoscha1983
    @xoscha19833 ай бұрын

    Toen 15 jaar geleden mijn man en vader van onze 2 kids een hersenbloeding kreeg en met momenten plots en onverwachts agressief werd, zijn we via allerlei kanalen bij maatschappelijk werk terechtgekomen met een gezinsplan en de bijbehorende betrokken instanties, buiten een multidisciplinair overleg elke maand en een plan op papier, bleef alles voor de rest thuis hetzelfde, toen ik tijdens zo'n gesprek na een jaar aangaf dat het tijd werd dat er eindelijk eens wat gedaan werd, en dat de kinderen en ik echt hulp nodig hadden als hij uitflipte, zei de "regisseur" van het plan verontwaardigd "ik ken geen enkel gezin waar zoveel instanties en personen bij betrokken zijn als bij jullie"... Alle hulp was enkel op papier

  • @henriquealejandro7247

    @henriquealejandro7247

    3 ай бұрын

    wauw dit raakt me wel. ik voel je en heb bijna precies hetzelfde meegemaakt. ze hebben gewoon geen interesse om jou te helpen.

  • @47rintin1

    @47rintin1

    3 ай бұрын

    De regisseur heeft toch al zijn werk gedaan met het invullen van allerlei formulieren? En nu geef jij aan dat dit niet genoeg is. Tja. Op het einde van de dag schudt de regisseur het broodtrommeltje leeg en gaat naar huis met de kennis dat het salaris op de 23e weer is bijgeschreven.

  • @SilviaBla-vk2nm

    @SilviaBla-vk2nm

    2 ай бұрын

    Dit is zo herkennbar ook voor mij. Zat in een situatie met jeugdzorg en er waren zoveel gesprekken en 10'000 Euro's aan geld voor professionals maar mij als moeder werd echt niet geholpen. En ja iedereen had natuurlijk gestudeerd en wist hoe het moest.

  • @Filippenzen413

    @Filippenzen413

    2 ай бұрын

    ​@@47rintin1Als je niet om mensen geeft dan kies je toch een ander beroep.😮

  • @47rintin1

    @47rintin1

    2 ай бұрын

    @@Filippenzen413 Precies. Er zijn altijd teveel mensen die uitsluitend voor de poen en vertoon hun baan hebben.

  • @77jenne
    @77jenne3 ай бұрын

    Dit is nu precies wat ik bedoel... Wie wil begrijpen hoe het in de zorg gaat kan het volgende stuk lezen, ik kwam niet meer bij 🙂 De zorg door de jaren heen doet mij denken aan mijn groentesoep. Al jarenlang kook ik soep. Lekkere groentesoep. Niks mis mee. Een paar jaren geleden kwam er een kennis die zei: “Schrijf het eens op, hoe je die soep maakt” . Ik vond het een goed idee, en ik noemde het “protocol voor soep”. Als ik soep ging koken, deed ik dat precies volgens mijn protocol. Toen kwam er iemand die zei: “als je nou eens precies opschrijft wat je erin doet, dan kun je de ingrediënten afvinken op een lijst”. Zo gezegd, zo gedaan. Ik noemde de lijst “ Huffels”, en vergat niets toe te voegen. Het kostte wel meer tijd, maar dat nam ik maar voor lief. Als ik eens van huis moest, vroeg ik één van de kinderen in de soep te roeren. Dat ging prima. Toen zei mijn dochter: “ Mam, je moet opschrijven wanneer je precies roert, hoelang, en hoe vaak”. “Dat is goed”, zei ik, en ik noemde het de “soep-rapportage”. Voortaan schreef ik eerst een overdracht voordat ik de deur uitging. Mijn buurman, die bij de vrijwillige brandweer is, kwam langs. Hij vroeg of ik wel dacht aan de veiligheid. “Houd je wel aan de voorschriften, voor je het weet heb je de vlam in de pan”. Daar had ik wel van gehoord, dus ging ik op cursus brandveiligheid, en, om het meteen maar goed te doen, leerde ik ook EHBO en reanimatie. We hadden die week geen tijd voor de soep. Na de scholing, waarvoor wij een certificaat kregen, hoorde ik dat niet iedereen zomaar mee mocht helpen met mijn soep. Men moest bevoegd en bekwaam zijn. Ik noemde de nieuwe regels de BIG registratie: Bijzondere Instructies Groentesoep. Voortaan werd eerst bekeken of men een certificaat had voor er geroerd mocht worden. Helaas mochten mijn kinderen niet meer helpen. Maar we vormden een gespreksgroep, we evalueerden, controleerden, en hielden team-overleg. En als er tijd over was, maakte ik gauw nog wat soep. Toen kwam mijn tante eens langs. Ze was op vakantie geweest, en had iets nieuws geleerd: JCI. “Dat betekent: Je Controleert Intensief”, zei ze. “Er zijn lijsten over hoe groot de pan moet zijn, hoe lang de pollepel, de potjes voor de ingrediënten, en richtlijnen voor de inrichting van de keuken”. “Ook mag je niet je keukenschort meer aan, maar moet je in je eigen kleding soep maken, dat is huiselijker”. “En hier heb ik lijsten voor de rapportage, het links- of rechtsom roeren, het vet-percentage, de calorieën, en natuurlijk de protocollen, de BIG-registratie, de observatielijsten, en de veiligheid- certificaten.” “En al deze lijsten worden periodiek gecontroleerd en ge-update”. “En we hebben een accreditatieplan, dat wil zeggen dat we bij elkaar in de pan gaan kijken”. “we houden evaluaties, en intervisies, kortom, aan álles wordt gedacht!” U begrijpt, dit is allemaal erg handig, en er is veel voor te zeggen. Maar ik denk wel tijdens het invullen van al die lijsten: “ Wie bekommert zich nog om de soep ?”

  • @nostalgiagaming2326

    @nostalgiagaming2326

    3 ай бұрын

    Enorm goed verhaal!

  • @narvul

    @narvul

    3 ай бұрын

    Pijnlijk nauwkeurig en het wordt steeds extremer, lijkt het.

  • @xiyition

    @xiyition

    3 ай бұрын

    over soep gaat dit misschien op maar voor een lab of zo zijn protocollen gewoon nodig

  • @legumeterra4056

    @legumeterra4056

    3 ай бұрын

    Precies verteld hoe een niet-hoogopgeleid persoon zou denken. Zoals @xiyition zegt, voor soep prima maar in een lab waar ze bijv. medicijnen maken is zoiets wel handig te hebben. Want men moet ook niet vergeten, alles, maar dan ook alles om ons heen, is bedacht door hoogopgeleiden. En om ervan te kunnen leren, moet je dingen documenteren. Er zijn teveel dingen gebeurd die in bloed en uit noodzaak zijn opgeschreven. Iedereen zou zo hoog mogelijk, naar hun kunnen, opgeleid moeten worden en dan gewoon mouwen opstropen.

  • @sleepymarauder4178

    @sleepymarauder4178

    3 ай бұрын

    ​@@xiyitionEr moet een balans zijn tussen verantwoording, controle en praktisch nut.

  • @puciohenzap891
    @puciohenzap8912 ай бұрын

    Stiekem totaal niet grappig, maar gewoon pure waarheid.

  • @SPDLand

    @SPDLand

    Ай бұрын

    ...voor mij is dit pure horror...

  • @GuusvanBisselt
    @GuusvanBisselt3 ай бұрын

    Geen betere analist van het huidige tijdsgewricht dan Pieter Derks. 😅

  • @vettemuziekjes

    @vettemuziekjes

    3 ай бұрын

    Drekzoon de kaarsverkrachter

  • @happyhapsly

    @happyhapsly

    3 ай бұрын

    ik ben de beste anaalist van het huidige tijdsgewricht

  • @demi3115

    @demi3115

    Ай бұрын

    Wat is er zo goed aan dan?

  • @Willemopper51
    @Willemopper513 ай бұрын

    Krankzinnigheid uitgelegd.

  • @esterverheul7712
    @esterverheul77123 ай бұрын

    Knap! Je hebt dit knap en helder gezien en ook nog goed in elkaar gezet. Petje af voor je heldere scherpzinnigheid!

  • @AK-yx4wc

    @AK-yx4wc

    3 ай бұрын

    🤣🤣🤣

  • @itskittyme

    @itskittyme

    3 ай бұрын

    dank je

  • @timmeijerink9504
    @timmeijerink95043 ай бұрын

    Hahahahah, we lachen er om, maar de waarheid is dat het om te huilen is. Die man legt de denkwijze van ,hooggeleerd, Nederland prachtig bloot.

  • @hansdegreef926
    @hansdegreef9263 ай бұрын

    Zo herkenbaar, ook in de zorgsector.

  • @vettemuziekjes

    @vettemuziekjes

    3 ай бұрын

    Als je ziet hoe ze daar met het uitvoerende personeel omgaan zou je denken dat je met naties te maken hebt.

  • @bladibla51

    @bladibla51

    3 ай бұрын

    @@vettemuziekjes welke naties? De Verenigde Naties?

  • @maxd1744

    @maxd1744

    3 ай бұрын

    Ik denk dat deze zeer beknopte persoon de nazi's bedoelt. :) @@bladibla51

  • @brenda3034
    @brenda30343 ай бұрын

    MBO opleidingen en vakopleidingen zijn niet hetzelfde. Er zijn ook genoeg communicatie & manager opleidingen op MBO niveau. Er zijn ook WO opleidingen voor een vak, zoals architect, engineer en arts. Men moet gewoon meer mbo'ers enthousiast maken om een vakopleiding te doen, en men moet gewoon kappen met neerkijken hierop. En WO'ers moeten meer opties krijgen om technische richtingen te kiezen (de maatschappij profiel scholieren kunnen amper technische opleidingen doen, zo schrijf je al de helft af die niet de IT of techniek in kunnen, de helft kan alleen maar die "loze studies" doen. )

  • @henlofrens

    @henlofrens

    3 ай бұрын

    over dat laatste: je gaat je kapotschrikken hoeveel IT'ers of iig mensen met een licht-technische baan omgeschoold zijn van een gamma- of alfarichting lol

  • @GroteGeer

    @GroteGeer

    3 ай бұрын

    ​@@henlofrensidem dito voor zorg, verpleegkundige, fysiotherapeut ect. In de jaren 90 was er een grote uittocht.

  • @sanniez

    @sanniez

    3 ай бұрын

    Wrm de fuck zou ik zoveel moeite doen om dit kanker land verder te helpen? Je verdient niks in Nederland als je niet in de Panama papers staat

  • @vettemuziekjes

    @vettemuziekjes

    3 ай бұрын

    Als mbo met een hele carriere ervaring kom je nog niet eens aan het startloon van een pas afgestuderde hbo die je dan alles nog moet gaan voordoen en voorkauwen maar ze weten het allemaal beter want ze verdienen meer en schijten achter je rug neerbuigend op diegenen die het voor ze moet doen.

  • @brenda3034

    @brenda3034

    3 ай бұрын

    @@vettemuziekjes Het ligt heel erg aan de cultuur op de werkvloer, en het karakter van de persoon. Ik deed eerst een baan met een hoge uitval, daar geeft niemand ene f* om het personeel, degene die dat wel doen gaan weg. Zowel lage als hoge opgeleidde mensen kunnen arrogant en neerbuigend doen. Je komt helaas af en toe van die haantjes tegen, die komen op elk opleidingsniveau voor.

  • @wotancoyota3628
    @wotancoyota36283 ай бұрын

    Loonverschaling als verdienmodel...zet je zoveel mogelijk hoogopgeleiden neer op een werkvloer waar ze niet nodig zijn en maak je aan hun de subsidiepot op zodat het probleem blijft bestaan en er nog meer hoogopgeleiden kunnen worden ingezet om volgende jaar hetzelfde te komen doen...

  • @vettemuziekjes

    @vettemuziekjes

    3 ай бұрын

    zo werk i.i.g. de overheid, om hun familie en vrienden aan een lui lekker baantje te helpen.

  • @simonrozendal7542

    @simonrozendal7542

    3 ай бұрын

    @@vettemuziekjes Lang leve artificial intelligence. Kunnen we straks allemaal vervangen door energievretende machienes.

  • @Kerngebruiker

    @Kerngebruiker

    3 ай бұрын

    Het is ook altijd mooi om te zien dat voor er nieuw beleid wordt uitgevoerd er eerst onderzoek wordt gedaan naar de uitvoerbaarheid van beleid. En het idee van de noodzaak hiervan wordt voort gepropageerd door de belanghebbende. Dus inplaats van zelf eigenaarschap en innovatief vermogen tonen als bestuurder moet je wachten tot een leger architecten of de voorzitter van een bilateraal coördinerende stuurgroep jou vertelt dat je eigenlijk beter niet je resources kan uitbreiden want de koek is al op.

  • @jokevandijk4867
    @jokevandijk48673 ай бұрын

    Superscherp en geestig, en tegelijkertijd om te huilen.😢

  • @aylavandenhoed

    @aylavandenhoed

    3 ай бұрын

    De video mocht alleen wel wat scherper 😅

  • @Karincl7

    @Karincl7

    3 ай бұрын

    ​@@Waterdiver3900komaan mannen moeten toch hun lxl ergens instoppen

  • @leenverkade
    @leenverkade3 ай бұрын

    Op 6:30 minuten: iemand heeft een middagje aan dit figuur gezeten. Dat is behoorlijk optimistisch. Probeer 12 sessies van een uur met 6 mensen tussen 1,5 en 3x modaal.

  • @makobe584
    @makobe5843 ай бұрын

    Hoogafgeleid heet dat, wanneer je elke verbinding met de realiteit hebt verloren.

  • @dorissonbass
    @dorissonbass3 ай бұрын

    Alles geconstrueerd zodat er nooit iemand aansprakelijk is als het fout gaat, maar ze hebben salarissen alsof ze dat wel zouden zijn.

  • @esmeraldaweatherwaxe970

    @esmeraldaweatherwaxe970

    Ай бұрын

    dat is wat men ook wel de amerikaanse ziekte noemt..

  • @berendt87
    @berendt873 ай бұрын

    Ik zag dit in jouw voorstelling op tv. Dit vind ik wel een van de hoogtepunten van de hele voorstelling

  • @wuwei1846
    @wuwei18463 ай бұрын

    Geweldig! Dat is inderdaad wat er overal gebeurt.

  • @tonbosma8347

    @tonbosma8347

    3 ай бұрын

    Juist en daarom ben ik nu als ervaren vakman toch maar MBA gaan studeren alle bullshit te verdragen van al de hbo eigenheimers. If jou can´t beat them join them. Het is trouwens een knap waardeloze en achterhaalde opleiding. Maar ik denk wel de sleutel om die dagelijkse ergenis te verdragen/begrijpen.

  • @vlndfee6481
    @vlndfee64813 ай бұрын

    Top... precies wat met kraamzorg ook is gebeurd. Heel boekwerk door kantoor bedacht gemaakt. Vele uren. En kraamwerksters sneller werken en in minder tijd... weg bezuinigd. Wereld op de kop.

  • @brenda3034

    @brenda3034

    3 ай бұрын

    Het probleem is dat als je bij het "lager" personeel hoort, men denkt dat je super gecontroleert moet worden, terwijl je relatief weinig verdient t.o.v. de managers. Als "lage" callcentermedewerker werdt er op de seconde gekeken hoe lang ik pauze nam of over een gesprek deed. Nu ik iets hoger zit, wordt ik aanzienlijk minder gecontroleerd, maar ik verdien meer.

  • @Xs2...

    @Xs2...

    3 ай бұрын

    @@brenda3034 maar wordt je ook gewaardeerd ?

  • @jacquelineb3475

    @jacquelineb3475

    3 ай бұрын

    Dat is in de hele zorg. Het draait op leerlingen (noemen we tegenwoordig studenten) en 1,5 gediplomeerde is eindverantwoordelijke voor de halve afdeling.

  • @Test12702

    @Test12702

    3 ай бұрын

    In de gehandicaptenzorg gaat het netzo. De onzin eromheen is belangrijker dan mensen begeleiden.

  • @RacingPepe

    @RacingPepe

    3 ай бұрын

    @@Xs2... Waardering koop je geen brood mee.. niet belangrijk.

  • @precursor4263
    @precursor42633 ай бұрын

    Dit is echt heel sterk.

  • @CarbonVoorvork
    @CarbonVoorvork3 ай бұрын

    Komt er gewoon op neer dat veelste veel mensen zichzelf heel interessant vinden tegenwoordig

  • @mve9899
    @mve98993 ай бұрын

    Ik als planologiestudent kan hier smakelijk om lachen

  • @RebelCoderX
    @RebelCoderX3 ай бұрын

    Het is absoluut waar. Ik heb vroeger gewerkt als electromonteur, maar niet met al teveel verantwoordelijkheden hoor, want ik heb door prive omstandigheden m'n MBO niet afgemaakt. Dat ik naast het slepen van kabels in m'n eigen tijd ook electronica ontwerp doe maakt kennelijk niet uit. Maar het is nog erger op kantoor.. Ik heb bij veel bedrijven rond gekeken als software ontwikkelaar, maar keer op keer zie ik dat die middelste laag managers de boel naar de kloten helpt. De programmeurs weten wel wat er nodig is, de directie ook.. En als de directie het niet weet, komt dat bijna altijd omdat ze in het donker gehouden worden door de management laag die er tussen zit. Inmiddels zit ik 2 jaat thuis omdat ik er overspannen van ben geworden.. Ik heb er gewoon geen zin meer in om 80% van m'n tijd bezig te zijn met m'n manager te discussieren.

  • @tonbosma8347

    @tonbosma8347

    3 ай бұрын

    Vertel mijn wat na vele jaren als leidinggevende in de procesindustrie. Nu blijkbaar nergens meer voor te gebruiken. Ben ook nog eens gediplomeerd bankwerker. en ja Uiteindelijk dga van een ict releateerd bedrijf maar nu MBA gaan studeren want ja ik kan kennelijk niks . en ook inmiddels burn out. ASML wil bijvoorbeeldzoekt enkel de asielzoekers. En niet iemand van 59. Ik begrijp het wel.. mijn leeftijd is mijn grootste uitdaging nu.

  • @weeardguy

    @weeardguy

    3 ай бұрын

    Gelukkig heb ik daar eigenlijk geen last van: mijn hogeren komen allen van de werkvloer en weten dus dondersgoed wat wij (de monteurs) doen, waardoor er ook geen gedonder is met hun meerderen. Eigenlijk het enige échte nadeel vind ik dat ik, na 10 jaar in een klein bedrijf, nu bij een bedrijf met bijna 800 werknemers in 3 landen terecht ben gekomen, waardoor er veel meer vergaderd wordt en (ook) het 6S en 'lean' denken om de hoek is komen kijken: daar heb ik dus echt niets mee, want dát is dus wél bedacht door mensen die geen idee hebben hoe het op de werkvloer werkt. Prettig is dan weer wel dat de mensen die het in willen voeren, wél meerdere keren over de afdelingen zijn gaan lopen en daarbij meteen bepaalde dingen die ze in eerste instantie hadden bedacht, onmiddelijk afschoten als 'te onpraktisch voor onze omgeving'. Er zitten gelukkig nog realistische mensen tussen. Ik ben godzijdank een sector ingerold (zonder sterk aansluitend diploma, electromonteur van opleiding) waar ik van m'n hobby (elektronica) m'n werk heb kunnen maken en heb er geen spijt van gekregen.

  • @esmeraldaweatherwaxe970

    @esmeraldaweatherwaxe970

    Ай бұрын

    zo waar, die tussenlaag van niksnutten, die alle kritiek snel naar beneden doorschuift en alle waardering van boven geheel voor zichzelf opeist. 'zijwaarts instromen' en de 'verplichte promotie' tot ze op de functie zitten waar ze echt niks meer van snappen.. de domste uitvindingen ooit.

  • @GroteGeer
    @GroteGeer3 ай бұрын

    Heerlijk, stapelen van problemen. Wie is er niet groot mee geworden 📊

  • @cynthiamolenaar770
    @cynthiamolenaar7703 ай бұрын

    Dit is echt gewéldig!! Ik heb gewacht op dit deel van de show om te kunnen delen....

  • @andrehak
    @andrehak3 ай бұрын

    Spot on! En wat een zelfspot, want inderdaad, er zaten weinig stucadoors, loodgieters en nul boomverzorgers in de zaal.

  • @JeeGee114

    @JeeGee114

    3 ай бұрын

    Allemaal leuk en aardig. Maar ik ga ook niet elk weekend bier zuipen of aan de drugs. Of godbetere naar zo'n gabberfeest. Daar kun je die gasten vinden.

  • @andrehak

    @andrehak

    3 ай бұрын

    @@JeeGee114 wat doe je dan? Macrameeën op de soos?

  • @Filippenzen413

    @Filippenzen413

    2 ай бұрын

    ​@@JeeGee114 Nog nooit gewerkt dus😂😂

  • @simonrozendal7542
    @simonrozendal75423 ай бұрын

    Geniaal samengevat al die bureaucratie!

  • @janmenzinga
    @janmenzinga3 ай бұрын

    Passie ontdekken kan een grote ontdekkingsreis zijn. Onderwijs leert je wat je moet denken, niet hoe je moet denken. Dat is mijn ervaring.

  • @tamarab1643
    @tamarab16433 ай бұрын

    Geweldig accurate probleemanalyse

  • @sven7736
    @sven77363 ай бұрын

    Erg sterk en o zó herkenbaar.

  • @platgeslagengehaktbal
    @platgeslagengehaktbal3 ай бұрын

    100% gelijk, er wordt veel te veel geluld en veel te weinig gedaan

  • @TauvicRitter

    @TauvicRitter

    3 ай бұрын

    Rotterdammer?

  • @dancewithpianosteve
    @dancewithpianosteve3 ай бұрын

    Meer van dit alsjeblieft. Ijzersterk😅 heel goed man. Strikt met de hedendaagse ontwrichte samenleving

  • @Silverwing28
    @Silverwing283 ай бұрын

    Goed stuk! Net een paar minuten in. Er zijn wel bepaalde vakmensen die naar kantoor gaan: zorgmedewerkers en pedagogische medewerkers en (sommige) leraren. Dat heeft vooral te maken met de slechte verhouding werkdruk/salaris.

  • @Treinbouwer

    @Treinbouwer

    3 ай бұрын

    En mensen die fysiek afgekeurd worden willen ook wel naar kantoor gaan.

  • @MartijnFrazer
    @MartijnFrazer3 ай бұрын

    Dit is zo raak! Beste stuk van de conference imho

  • @andrecornelissen2469
    @andrecornelissen24693 ай бұрын

    Pieter is een held ; inderdaad eindelijk iemand die het openlijk durft te zeggen. Nu nog even aanpakken, dus . . . meteen werk van maken: Historische opdracht politiek. Na de politieke verschuiving ligt er de buitengewone kans dat we het belangrijkste probleem van ons land kunnen aanpakken. Wat is er dan aan de hand? Al tientallen jaren hebben we het dik voor elkaar: geen oorlog, meer dan genoeg te eten en een dak boven ons hoofd. We krijgen het steeds beter en beter. We gaan vaak op vakantie en we vieren uitbundige feesten. En dan gaat het mis. Sommigen van ons krijgen last van hoogmoed en dat leidt langzamerhand tot een tweedeling. Aan de ene kant zij die met een trendy opleiding in willekeurige richting een aangenaam baantje krijgen. We noemen ze voor het gemak de trendies. Zij willen niet meer echt werken. Ze praten liever over beleid maken, strategie, veranderen, verbeteren, coachen, x-,y-, of z-management, intercederen, adviseren of consulting, 20-urige werkweek, enzovoort, enzovoort. Zij staan steeds verder verwijderd van de echte wereld en absurde ideeën worden de norm. Hun aantal is inmiddels geweldig en hun invloed is meedogenloos. Aan de andere kant zij die nog wel met beide benen op de grond staan en een vak uitoefenen zoals boekhouder, timmerman, verpleegkundige, ingenieur, monteur, vertaler, leraar, politie, tuinder, enzovoort, enzovoort. We noemen ze de werkers. Maar het zijn er steeds minder. Zij krijgen in de gaten dat zij minder betaald krijgen, terwijl ze het echte werk moeten doen en dat de trendies ook nog eens onophoudelijk klaar staan met allerlei verplichte regelgeving, lijstjes en procedures die ten eerste niets toevoegen en ten tweede het werk belemmeren. De werkers zijn het spuugzat en zodra ze de mogelijkheid hebben, kappen ze ermee. Of ze sluiten zich aan bij de trendies en worden eveneens contraproductief. Er komen weinig nieuwe werkers bij, want jonge mensen kiezen veelal voor de aangename, trendy wereld. Onvermijdelijk komt het moment dat er te weinig werkers zijn. Dan worden er extra trendies aangesteld die uitgekiende plannen fantaseren voor de overgebleven werkers. We weten allemaal dat dit gruwelijk fout is gegaan. Werkers krijgen het werk nooit meer gedaan. En de trendies? Die gaan vrolijk door in hun knusse wereldje. Iedereen weet het en niemand doet er iets aan. En wat heeft de politiek al die jaren gedaan? Ook daar zijn de afgelopen decennia de trendies binnengedrongen. Zij verlenen enerzijds riante medewerking aan de bouw van hun luchtkastelen, zoals een gevaarlijk ver doorgeschoten Europa, zinloze oorlogen en de hele wereld gratis in onze huizen. Anderzijds verhinderen zij niet in de geringste mate dat in een rap tempo de fundamenten van onze samenleving volgens trend worden afgebroken, zoals het onderwijs, de politie, de gezondheidszorg en zelfs het bedrijfsleven. Wie er iets van zegt, wordt verketterd. Het is overduidelijk dat de trendies lak hebben aan democratie en lak aan de waardigheid van alle mensen op aarde. Meer en meer mensen komen tot het besef dat het zo niet langer kan. Zij hebben nu hun hoop gevestigd op de partijen die het aandurven het tij te keren. En hier ligt de grote, historische opdracht voor de politiek: breng aan het licht dat het imperium van de trendies bestaat uit schaamteloze leugens; doorbreek hun allesverwoestende, neerwaartse spiraal; laat het gezonde verstand weer voorgaan. En wat doen we met al die trendies? Als we die nou eens aan het werk zetten. Echt werk. Dan is ten eerste het algehele probleem van personeelstekorten over een paar jaar ruimschoots opgelost. Ten tweede worden de werkers dan niet meer gehinderd door mensen die er geen verstand van hebben. Ten derde zal de kennis, kunde en ervaring in het echte werk weer iets groeien. En dat is hard nodig. Ten slotte scheelt dat jaarlijks vele miljarden aan weggegooid geld. Dit alles zal zijn positieve uitwerking hebben op veel en veel meer gebieden dan wij nu kunnen bedenken. Nu kan het. Onze samenleving wordt weer echter, hechter en menselijker.

  • @remkokleuver7329

    @remkokleuver7329

    3 ай бұрын

    @andrecornelissen2469 Precies dit dus!! Helemaal volledig mee eens! Dan zal alles weer een stuk goedkoper kunnen en moeten worden en ook gelijk dat idiote aandeelhouders stoppen, die vaak de meerderheid hebben en dus het in bedrijven voor het zeggen hebben..hoe wat en waneer er moet gebeuren. Plus ze trekken een groot deel van de winst weg uit bedrijven, dat geïnvesteerd had kunnen worden naar nieuw materiaal/materieel. En meer geld voor de op de werkvloer in de productiehal staande mensen/ hard werkende nederlanders😉😜 en winstbonus winst deling voor de iedereen dan is er veel meer de inzet om goed werk te leveren en elkaar aanspreken op wangedrag en elkaar inspireren en aansporen zo krijg je betere werksfeer en meer productie en blijere medewerkers

  • @malloott
    @malloott3 ай бұрын

    Mijn overgrootvader waarschuwde hier een eeuw geleden al voor, vele kranten artikelen over te vinden uit eind 1800 begin 1900 😮

  • @esmeraldaweatherwaxe970

    @esmeraldaweatherwaxe970

    Ай бұрын

    dat zeg ik, industrialisatie op grote schaal, dat was het keerpunt.

  • @NothingYouHaventReadBefore
    @NothingYouHaventReadBefore3 ай бұрын

    Ik heb het stukje over de vijf opgaven ongelogen zes keer opnieuw moeten opzetten. Het jargon leek elke keer door mijn brein heen te sijpelen.

  • @SolarWebsite

    @SolarWebsite

    3 ай бұрын

    Dat is vaak ook de bedoeling van jargon, voor niet-ingewijden verhullen dat je niets uitvoert 😂

  • @CarolineLurks

    @CarolineLurks

    3 ай бұрын

    Ik heb na zo'n bullshit verhaal op t werk het management er een keer op aangesproken "Wat was het probleem wat jullie hiermee denken op te lossen?" Waren ze niet blij mee en ik heb nooit antwoord gekregen. Mijn contract werd later ook niet verlengd. 😂

  • @sachadee.6104

    @sachadee.6104

    3 ай бұрын

    zonde van de tijd. Het is een woordenbraaksel zonder betekenis.

  • @dancewithpianosteve
    @dancewithpianosteve3 ай бұрын

    Prachtig Pieter. Herl goed

  • @Treinbouwer
    @Treinbouwer3 ай бұрын

    Ik vind het ook altijd zo'n raadsel waarom ze bij andere studies altijd zo ontzettend enthousiast zijn over management, filosofie en reflectieverslagen.😅

  • @berendt87

    @berendt87

    3 ай бұрын

    Ik vind dat ook

  • @toinvhees524

    @toinvhees524

    3 ай бұрын

    Vervolg studie doet het ook goed om de schrijf industrie te behouden

  • @demi3115

    @demi3115

    3 ай бұрын

    dat doen ze niet

  • @Meandyoujustus

    @Meandyoujustus

    3 ай бұрын

    Wellicht zouden al deze wanpraktijken juist voorkomen worden door iets meer reflectief vermogen en wat sterker ethisch besef...

  • @Treinbouwer

    @Treinbouwer

    3 ай бұрын

    ​@@Meandyoujustus Ik doe een technische opleiding en het eerste half jaar ging vooral over reflectie en ethiek. Daar leer je weinig van. Het zijn vink lijstjes en lul maar raak voor een knaak opdrachten over wat je gevoel was bij de presentatie. Volgens mij is gewoon opschrijven wat er mis ging en hoe je dat wilt verbeteren nuttiger. "Volgende keer de presentatie oefenen" lijkt me beter dan 1000 woorden over je gevoel wauwelen. Bij ethiek was "kunnen mensen dat wel betalen?" overigens een drogreden, want het milieu gaat voor voedselzekerheid van de onder en middeklasse. Dan komen we meteen bij de kern van het probleem: het stikt er, met name bij de alfa studies, van de mensen die zich verheven voelen boven de rest. 't Is vrij kinderachtig en behoorlijk gemeen. Je komt er ook niet vanaf, zelfs als je zelf de universiteit doet voelen ze zich nog boven je verheven omdat hun mening nu eenmaal meer waard is dan de jouwe.

  • @timobreumelhof88
    @timobreumelhof882 ай бұрын

    Hij heeft helemaal gelijk. Mijn ervaring is dat veel managers te makkelijk te verleiden zijn met mooie marketing praatjes omdat ze geen idee hebben waar het eigenlijk over gaat. Ik heb gezien dat bijvoorbeeld bij ICT beslissingen. De directie neemt vaak de markering praatjes van een sales manager serieuzer dan de praktische bezwaren van de (ook niet bepaald laag opgeleide) mensen op de werkvloer. Ik denk dat zo'n schooldirecteur daar een goed voorbeeld van is..

  • @nancyvanschaik2298
    @nancyvanschaik22983 ай бұрын

    Geweldig

  • @ctrl-del630
    @ctrl-del6303 ай бұрын

    Je raakt hier inderdaad waar het mis is gegaan met Nederland. Dit is alleen niet van gisteren. Dit is 30 jaar geleden begonnen en over de afgelopen 13 jaar door Rutte geperfectioneerd. Wat je vergeten bent te noemen is de hulpverlening. Ik ken een alleenstaande moeder met drie kinderen Het is echt een schat van een vrouw en heel goed voor haar kinderen, maar wat er gebeurt is dat er op een zeker moment LETTERLIJK 7 organisaties onafhankelijk van elkaar bij haar over de vloer komen, bepalen wat er met haar, haar kindern en in haar huis gebeurt en er geen communicatie is tussen deze organisaties is. Met als gevolg: Zij raakt haar werk kwijt, met nul uitzicht op een andere job, 2 van haar drie kinderen worden uit huis geplaatst, ze valt momenteel onder 100% curatele en als die organisaties iets fout doen is zij nog steeds 100% verantwoordelijk. Nederland is op het bot ziek. Wat ik nog het ergste vind is dat we onszelf naar het buitenland toe zo vreselijk op onze borst kloppen en zeggen dat het hier zo geweldig is. Vervolgens komen er tienduizenden vluchtelingen naar Nederland op zoek naar een beter leven en afhankelijk uit welk land je komt (niet je persoonlijke situatie) wordt je toegelaten. Je krijgt dan een huis toegewezen wat voor Nederlandse burgers onbereikbaar is. En dan ben ik nog niet eens begonnen met mijn klacht !!!!! Maar zoals het is.... Ik weet van niets, ik moet mijn mond houden etc. Mijn vader heeft mij zelfs NAZI genoemd. Wat ik graag wil is weg gaan uit dit land voordat het instort. De scheuren staan al in de muren, en dan heb ik het niet over de Groningse huizen.

  • @artefex4731
    @artefex47313 ай бұрын

    Leuk! Wel benieuwd hoeveel die dit ook leuk vonden zo trots zijn met de studies, en de daaruit voortvloeiende sociale status, van hun (klein)kinderen. BTW, vervang enkele woorden en je kan het in Vlaanderen vertellen. Same same but different.

  • @G4ngsta4l1f3

    @G4ngsta4l1f3

    3 ай бұрын

    🙋🏼‍♀️

  • @tnecniv2002

    @tnecniv2002

    Ай бұрын

    De zgn. Vakmannen en vrouwen hebben geen tijd om naar Derks te luisteren. Dusssss.

  • @dorrychandler1580

    @dorrychandler1580

    Ай бұрын

    Al die hoogopgeleiden zorgen weer voor het draaiende houden van de universiteiten waar meer geld in omgaat dan bij unilever.

  • @reneharkamp4309
    @reneharkamp43093 ай бұрын

    😂 Chapeau, geweldig ❤

  • @linwolter4766
    @linwolter47663 ай бұрын

    We hebben zeker universitaire studies nodig, maar dan wel de nuttige die nodig zijn in bedrijven zoals ASML. Er zijn enkel gewoon ook heel veel "nutteloze" universitaire studies.

  • @woutertron

    @woutertron

    3 ай бұрын

    Dacht je dat er bij ASML niemand een bullshitjob had? En dat jij in een land wilde leven waar geen kunstenaars en geesteswetenschappers waren?

  • @TauvicRitter

    @TauvicRitter

    3 ай бұрын

    Als we te weinig stroom hebben werkt er bij asml ook niets meer.

  • @twigsagan3857

    @twigsagan3857

    3 ай бұрын

    ​@@TauvicRitterdan nog is engineering wel een vak dat belangrijk is. Communicatie daarentegen.

  • @47rintin1

    @47rintin1

    3 ай бұрын

    OUWEHOERKUNDE brengt niets

  • @WritingGeekNL

    @WritingGeekNL

    3 ай бұрын

    ​@@TauvicRitter Welke mensen ontwerpen volgens jou een netwerk om dat in stand te houden? Is niet slechts een kwestie van kabels leggen.

  • @VFR800MOVIE
    @VFR800MOVIE3 ай бұрын

    🎉🤣🤣🤣😂De beste cabaretier sinds jaren. Waanzinnig goed 👍. Ik kijk al jaren geen tv maar als dit de programmering op oudejaarsavond wordt neem ik weer een tv abonnement 😊

  • @pegheadproductions
    @pegheadproductions3 ай бұрын

    Het probleem is niet dat Nederlanders te hoog opgeleid zijn. Het probleem is dat het universitaire niveau de afgelopen 30 jaar gedecimeerd is, en er voor iedereen die het nog steeds te lastig vond een speciale studierichting werd verzonnen om alsnog een ‘Master’ ergens in te kunnen krijgen. Met als gevolg dat geen enkel universitair geschoolde tegenwoordig nog zelfstandig iets nuttigs kan doen.

  • @AlIskanderZhao

    @AlIskanderZhao

    3 ай бұрын

    İk heb dus zo'n master. Master Aziëstudies. Wat voor baan kan ik uitvoeren? İk zou het niet weten. İk kan wel Ruben Terlouw bekritiseren en daar houdt het een beetje op. Super goed voor de economie.

  • @Blokfluitgroep

    @Blokfluitgroep

    3 ай бұрын

    "Geen enkel universitair geschoolde" Geen enkel? Dat lijkt me ietwat overdreven... Chirurgen en ingenieurs doen vrij nuttige dingen, soms zelfs zelfstandig.

  • @pegheadproductions

    @pegheadproductions

    3 ай бұрын

    Haha, OK, maar je begrijpt wat ik bedoel en daar ging het om. @@Blokfluitgroep

  • @jebooiii6462

    @jebooiii6462

    3 ай бұрын

    @@AlIskanderZhao Kek. Vergelijkbaar: met een Master Egyptestudies kun je eigenlijk alleen maar docent Egyptestudies worden, dus het is letterlijk en figuurlijk een pyramideschema.

  • @esmeraldaweatherwaxe970

    @esmeraldaweatherwaxe970

    Ай бұрын

    dit is waar, navelstaren werd een belangrijk onderdeel van wat ooit toch wel opleidingen waren met toegevoegde waarde, nu niet meer...

  • @christian_lion230
    @christian_lion2303 ай бұрын

    Ik zeg altijd, de meeste mensen werken aan gebakken lucht.

  • @Guggel1966
    @Guggel19663 ай бұрын

    Wat is dit helaas toch een "feest van herkenning"...

  • @vettemuziekjes
    @vettemuziekjes3 ай бұрын

    Dit is ruttes kennis(en) economie, bedankt vvd stemmers !

  • @Test12702

    @Test12702

    3 ай бұрын

    Vvd-ers zijn compleet nutteloos. Zelfs een kleuter betekend meer voor de maatschappij dan een vvd-er.

  • @Ygnez

    @Ygnez

    3 ай бұрын

    Ja want als een andere partij aan de macht was dan was het vast anders gegaan 😂😂

  • @47rintin1

    @47rintin1

    3 ай бұрын

    @@Ygnez In ieder geval waren er dan meer huizen gebouwd, geen uit de hand gelopen toeslagen affaire, geen nieuw pensioenstelsel waar rechtse politici zelf niet in mee willen, geen ZZPers die later alleen een AOW hebben en waar de rest van NL dan mag bijspringen, geen zorgcowboys die hun zakken vullen ..... en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Een premier die heeft gezegd geen visie te hebben, terwijl dat nou het eerste is wat een premier moet hebben.

  • @vettemuziekjes

    @vettemuziekjes

    3 ай бұрын

    lekker domme opmerking@@Ygnez

  • @TheAdjaman
    @TheAdjaman3 ай бұрын

    Lekkere kwaliteit video, Pieter

  • @MesmerBaas
    @MesmerBaas3 ай бұрын

    We hebben niet een overschot aan hoogopgeleiden, maar een overschot aan mensen met hoge opleidingen waar geen behoefte aan is. Iters, elektrotechniek etc. op WO niveau moeten we allemaal uit Azie halen.

  • @polyliker8065

    @polyliker8065

    3 ай бұрын

    Als it-er. Helemaal waar. Ik zit nu in een team waar ik de enige Nederlandse developer ben. De rest zijn allemaal Indiase. Super aardig en een tof team (met ook veel lekkere hapjes meegenomen vanuit huis) maar toch. Wie zijn er wel allemaal Nederlands? De manager en 'eventplanner' typetjes.

  • @weeardguy

    @weeardguy

    3 ай бұрын

    Das ook niet helemaal waar. Waar ik werk, een bedrijf in de luchtvaart, is een schreeuwend tekort aan monteurs. Ja, er zijn er genoeg die zich aanmelden. Maar dat zijn HBO'ers en WO'ers. Die weten vast hele schakelingen uit hun hoofd op te dreunen en kunnen alles zo narekenen, maar ze worden bloednerveus als ze met een soldeerbout daadwerkelijk iets moeten gaan doen, áls ze al weten aan welke kant je zo'n ding vast moet houden. Je begrijpt het al, die worden het dus niet bij ons ;)

  • @beri8044
    @beri80443 ай бұрын

    Geweldig! Ik ga meteen tickets voor een van de shows bestellen😂❤

  • @TheStefanosss
    @TheStefanosss3 ай бұрын

    Dit is toch geweldig 😂😂

  • @nielsdaemen
    @nielsdaemen18 күн бұрын

    Precies zoals het is👌

  • @Mike-sBike
    @Mike-sBike3 ай бұрын

    Zo waar!

  • @Sporthero1
    @Sporthero13 ай бұрын

    Beste Pieter, het probleem is eerder dat mensen denken dat ze hoogopgeleid zijn, een diploma met een onzinnige naam is eigenlijk een mbo opleiding. Diploma inflatie.

  • @infpmemes
    @infpmemes3 ай бұрын

    We leven in een bureaucratie. Herinner me deze quote. Bureaucratie: je hebt twee koeien de overheid heeft 'recht' op een halve daarom moet je alle melk inleveren en giet de overheid het vervolgens de goot in en geeft je een glas vol terug. Je wacht op een vergunning voor de andere koe waardoor melk verkopen illegaal is. Ondertussen werken er twintig mensen om de zaak in goede baantjes te leiden.

  • @jasjabooy4757
    @jasjabooy47573 ай бұрын

    Ga hiermee door!!! Je brengt dit zo mooi onder woorden wat er gaande is!! Doe waar je goed in bent!!💪💪

  • @grovervansesamstraat
    @grovervansesamstraat3 ай бұрын

    Ha ha, ijzersterk. Ik hoop dat het fragment over het toepassen van de 'Lean'-methode in het basisonderwijs niet waar is.

  • @jaspermooren5883

    @jaspermooren5883

    3 ай бұрын

    Ik kan je met zekerheid zeggen dat het wel waar is.

  • @CarolineLurks

    @CarolineLurks

    3 ай бұрын

    School is van oudsher bedoeld om mensen te leren in fabrieken te werken. En aangezien lean in alle fabrieken wordt toegepast.. het verbaast mij niet hoor. Ik ben sowieso tegen leerplicht. Het is vrijheidsberoving. Kinderen willen leren uit zichzelf. Ze vragen niet voor niets van alles en nog wat. Ik wilde op mijn 3e graag leren lezen en rekenen, maar mijn ouders en grootouders zeiden dan: Dat leer je pas als je naar school gaat. En daar moest ik het mee doen.

  • @weeardguy

    @weeardguy

    3 ай бұрын

    @@CarolineLurks Grappig toch dat veel kinderen die nu in de 70-80 zijn vroeger na de basisschool vaak niet eens een verdere opleiding genoten, omdat ze meteen de fabriek in gingen, waar je vervolgens nog veel, veel meer leerde dan wat je op de basisschool had geleerd. Dat is overigens nog steeds zo. 'Lean' is alleen maar iets bedacht door te goed betaalde types: je hoeft praktisch geen enkele fabriek uit te leggen hoe het werkt, ze weten het dondersgoed. Maar omdat iemand 'lean' en '6S' bedacht heeft (en daar ongetwijfeld bakken met geld mee verdient/verdiend heeft) is het nu ineens 'noodzakelijk' (en ik kan het weten, ik ben er sinds m'n nieuwe baan mee geconfronteerd)

  • @jebooiii6462

    @jebooiii6462

    3 ай бұрын

    Echt heh. Het klinkt echt afgrijselijk. Laat een kind gewoon spelen.

  • @annebos4634
    @annebos46343 ай бұрын

    In de meeste dingen heeft Pieter gewoon gelijk, maar echt geluisterd wordt er natuurlijk weer niet door degenen die het zo geregeld hebben...

  • @ansjeliek
    @ansjeliek2 ай бұрын

    Geestelijke gezondheidszorg ook. Ik: hoi hulpverlener, ik ben angstig. Hulpverlener een jaar later: ik heb een rapport gemaakt en de conclusie daarvan is dat jij angstig bent. Kan dat kloppen?

  • @baardagaam

    @baardagaam

    20 күн бұрын

    Nochtans hebben we ook teveel psychologen

  • @marcelrenes2435
    @marcelrenes24353 ай бұрын

    Ik stel voor om een commissie in te stellen om vast te stellen hoe waarheidsgetrouw en tegelijkertijd het leuk is om dit stukje van de voorstelling te beoordelen. 😂😂😂😂

  • @enwe4335
    @enwe43353 ай бұрын

    Dit denk ik zo vaak 😊 , helemaal eens!

  • @marjamerryflower
    @marjamerryflower3 ай бұрын

  • @jeroeng3498
    @jeroeng34983 ай бұрын

    So true dit!

  • @thomasmaas8763
    @thomasmaas87633 ай бұрын

    Top perspectief. Pientere man ook

  • @4baconandbeans
    @4baconandbeans3 ай бұрын

    "waar zie je jezelf over 5 jaar".... Tering wat haat ik de mensen waar hij het over heeft

  • @rodidoesburg4061
    @rodidoesburg40613 ай бұрын

    "De afdeling betalen, heeft dus nog helemaal geen team."😂 Maar het is toch van de zotte dat er voor elke branche een tussenpersoon moet zijn, waarom niet direct iets afhandelen of regelen. Nee, er moet altijd een manager bijkomen die weer onder een manager werkt die weer... je snapt het wel. En ik elke tussenfase moet weer geld verdiend worden en het probleem waar het daadwerkelijk om draait is nog steeds niet opgelost.

  • @esmeraldaweatherwaxe970

    @esmeraldaweatherwaxe970

    Ай бұрын

    en de wekelijkse vergaderingen over de vorderingen en de commissies die dan beoordelen of de richting nog klopt met de kernwaarden..

  • @Petroula1959
    @Petroula19593 ай бұрын

    Sterk dit.

  • @suobreen1861
    @suobreen18613 ай бұрын

    NEDERLAND WAS WAS WAS te hoog opgeleid. Dommer kan het niet nu.

  • @legumeterra4056

    @legumeterra4056

    3 ай бұрын

    De hoogopgeleiden hebben het mogelijk gemaakt dat de laagopgeleiden een stem kregen en zich nu kunnen vinden en groeperen.

  • @sjaaktrekhaak253
    @sjaaktrekhaak2532 ай бұрын

    Dit is hoe de planeet Vogon werkt

  • @pindakoekie1353
    @pindakoekie13533 ай бұрын

    Leraren zijn ook hoogopgeleiden...

  • @Frontdesk99

    @Frontdesk99

    3 ай бұрын

    Could have fooled me...

  • @user-ij1nv8be3i

    @user-ij1nv8be3i

    3 ай бұрын

    Nou nee.

  • @vettemuziekjes

    @vettemuziekjes

    3 ай бұрын

    me hoela

  • @demi3115

    @demi3115

    3 ай бұрын

    @@user-ij1nv8be3i Universitaire studie hebben gedaan betekent niet hoogopgeleid? Wat lult die Derks dan?

  • @pepijnstoop9889

    @pepijnstoop9889

    3 ай бұрын

    Wiskunde geven in de bovenbouw gaat helaas niet met een mbo

  • @emileballard4417
    @emileballard44173 ай бұрын

    ja hier ben ik het helemaal mee eens, alleen vind ik het jammer dat er zo iets bestaat als "laagopgeleid" en "hoogopgeleid" en dat de tweede schijnbaar meer waard is.

  • @user-ij1nv8be3i

    @user-ij1nv8be3i

    3 ай бұрын

    We zijn niet allemaal gelijk. Wen er maar aan. Sommigen onder ons worden nou eenmaal geboren met een IQ van 150 of met een schitterende zangstem. Als jij een auto ongeluk krijgt ben je heel blij dat er een hoog opgeleide neurochirurg is die in staat is om jouw leven te redden. Hetzelfde geldt voor de dijken die Nederland droog houden. En wat denk je van de bruggen die ontworpen worden, sterk genoeg om 4 rijen zwaar verkeer over te laten rijden. En het elektiriciteitsnet. Vul zelf maar verder in. Afgezien daarvan vindt de een het heerlijk om te studeren en de ander heeft er een hekel aan.

  • @merijn4440

    @merijn4440

    3 ай бұрын

    Zijn steeds meer mensen die het "praktisch opgeleid" en "theoretisch opgeleid" noemen

  • @CarolineLurks

    @CarolineLurks

    3 ай бұрын

    @@merijn4440 Waarbij theoretisch opgeleid in principe 'langdurig laagopgeleid' is 🤣

  • @merijn4440

    @merijn4440

    3 ай бұрын

    @@CarolineLurks ligt eraan, een Universitaire bachelor kan je in 3 jaar afronden, das niet heel erg lang, ben je wel hoogopgeleid. (Zeg ik als iemand die universiteit gedaan heeft.. 🥴)

  • @CarolineLurks

    @CarolineLurks

    3 ай бұрын

    @@merijn4440 volgens mij wil je erg graag vertellen dat je de universiteit gedaan hebt.

  • @eleanam4835
    @eleanam48353 ай бұрын

    Ik hou van hem🤣👏🏻👏🏻

  • @dorybleijswijk3961
    @dorybleijswijk39613 ай бұрын

    Vooral dat stukje over de communicatie adviseur. Ik mis nog de coach.

  • @narvul
    @narvul3 ай бұрын

    In de zorg zijn er complete beroepslagen toegevoegd, die dingen doen en vooral produceren, die niemand ziet behalve zij en hun leidinggevenden. Je ziet een explosie in prima betaalde HR managers, die alles weten, maar overal fouten maken. Meestal hebben ze geen flauw benul wat men op de werkvloer uitspookt.

  • @weeardguy

    @weeardguy

    3 ай бұрын

    Jep. En onze overheid maar beweren dat de marktwerking niet de oorzaak is. Overigens kan het ook anders. Toen m'n grootmoeder in een zorghuis terecht kwam, was daar (uiteraard bijna) een afdelingsmanager. Toen de koelkast op haar kamer het begaf, kon je gewoon bij haar kantoor aankloppen: 'als de deur open staat, gewoon binnenwandelen'. Dus m'n pa bij haar langsgegaan gezegd wat er aan de hand was. Ze sprong onmiddellijk op en liep met hem mee, zag het probleem en ja, er moest ogenblikkelijk een nieuwe komen. Op de verdieping erboven werd verbouwd dus de kamers daar werden toch niet gebruikt op dat moment. Ze heeft zelf gereedschap gepakt en heeft eigenhandig de koelkast uitgewisseld met een werkend exemplaar. Dit gaat er dus niet om dat het een vrouw is/was, maar dat er gelukkig ook managers zijn die niet alleen maar lullen.

  • @StraightUniversalism
    @StraightUniversalism3 ай бұрын

    Ja hebt wel een punt, en al dat gemoei en gemanage is rete nutteloos, maar er wordt ook meer gedaan door machines.

  • @keesvanes2311
    @keesvanes23112 ай бұрын

    Je hebt theoretisch opgeleiden en je hebt praktisch opgeleiden. Allebei prima.

  • @maxaafbackname5562

    @maxaafbackname5562

    Ай бұрын

    Nee, nee... Naast die twee heb je ook nog managers...

  • @xxxx-qo9dh
    @xxxx-qo9dh3 ай бұрын

    Bizar, Nederland is te hoog opgeleid maar de meeste ‘Nederlanders’ kunnen geen zin zonder fouten schrijven. 🤔

  • @linkvos8151

    @linkvos8151

    3 ай бұрын

    Het één sluit het ander niet uit hè. Maar ik zou mij hier niet zo druk om maken, want een taal is er toch eigenlijk zodat je begrijpt wat de ander bedoelt? Als iemand ‘Ik wordt’ spelt, dan ga ik daar geen heisa van maken, omdat ik alsnog begrijp wat de ander bedoelt. Alleen heb ik er wel een mening over, ik vind het wel knullig als je ‘hoogopgeleid’ bent en tegelijkertijd een belachelijke taalbeheersing hebt.

  • @xxxx-qo9dh

    @xxxx-qo9dh

    3 ай бұрын

    @@Angelmndy ik hoor je, maar je maakt mij niet wijs dat 80% vd bevolking in Nederland dyslectisch is, het is slechts’ 3 tot 5 procent, mijn zus is er 1 van. De rest is gewoon lui.

  • @hubblebublumbubwub5215

    @hubblebublumbubwub5215

    3 ай бұрын

    *hoogopgeleid

  • @Blokfluitgroep

    @Blokfluitgroep

    3 ай бұрын

    ​@@xxxx-qo9dhLui kun je het noemen, of ze stellen gewoon andere prioriteiten. Een andere mogelijkheid is: je bent hoogopgeleid op andere gebieden, maar er is gewoon te weinig aandacht aan spelling besteed op de basis- of middelbare school en op de uni heb je amper Nederlands meer hoeven te schrijven.

  • @FlyingTeacup

    @FlyingTeacup

    3 ай бұрын

    @@hubblebublumbubwub5215 nee, want: "de opleiding van hun is te hoog".

  • @dorybleijswijk3961
    @dorybleijswijk39613 ай бұрын

    Het is wel weer steengoed!

  • @leowise206
    @leowise2062 ай бұрын

    Heel sterk!

  • @tannerhagen3881
    @tannerhagen38813 ай бұрын

    Het klopt wel er teveel mensen zijn met coach of communicatieadviseur als beroep, terwijl er veel vraag is naar praktische beroepen als monteur en loodgieter.

  • @esmeraldaweatherwaxe970

    @esmeraldaweatherwaxe970

    Ай бұрын

    als ik 'coach' hoor moet ik al lachen, wat een oplichters..

  • @MeriaDuck
    @MeriaDuck3 ай бұрын

    14:00 Te laat om bang te zijn daarvoor, want we zijn al zo ver vrees ik.

  • @chris5145
    @chris51453 ай бұрын

    Er is een te grote focus op de mind door een aantal hoogopgeleiden. De mind moet je niet overtrainen, dat maakt ongelukkig

  • @veravero80

    @veravero80

    3 ай бұрын

    Alcohol is ook iets dat de denkende mind shut off .... Tenminste, dat zegt Boyd Hoek

  • @Rob-rg7ix
    @Rob-rg7ix3 ай бұрын

    Helemaal mee eens. Op de meeste verjaardagen hoor ik ook alleen maar van die analyserende gespreken maar oplossingen komen er nooit.

  • @skyscraper836
    @skyscraper8363 ай бұрын

    Leuk filmpje, hard om gelachen. Alleen beetje jammer 360p 😐.

  • @ramonvdt7666
    @ramonvdt7666Ай бұрын

    Ik werk in de techniek en kom regelmatig bij verschillende bedrijven in de petrochemie. Wat mij dan vaak opvalt is dat er voor elke monteur drie of meer mensen op kantoor zitten. De werkplaats leeg en het kantoor stampvol. En maar klagen dat we technici tekort komen...

  • @Jorg05111980
    @Jorg051119803 ай бұрын

    Bij ons, grote multinational, is er volgens mij stiekem een jaarlijkse award met dito prijs voor wie de mooiste Powerpoint heeft gemaakt.

  • @lmt-nw7zs
    @lmt-nw7zs2 ай бұрын

    Er was eens een comedian die zij; 66,000 communicatie medewerkers en niemand die een lamp kan vervangen, Denk dat dat hier goed bij past.

  • @VollenhoveVanBoven
    @VollenhoveVanBoven3 ай бұрын

    jammer van de 360p

  • @MrKoenify

    @MrKoenify

    2 ай бұрын

    Waarom wil je zijn kop per se in HD zien

  • @miekewelling1398
    @miekewelling13983 ай бұрын

    geweldig Pieter, je slaat de spijker op z'n kop.

  • @martindevries3522
    @martindevries35223 ай бұрын

    Kan ik die folder ergens downloaden?

  • @johanverm90
    @johanverm902 ай бұрын

    In één woord , prachtig .

  • @melvin6228
    @melvin62283 ай бұрын

    Eens met de gamma studies zoals bedrijfskunde en psychologie. Oneens met de beta studies zoals informatica en scheikunde. Over de alfastudies heb ik geen mening want te weinig ervaring. Dit stuk heeft nuancering nodig. Overigens, psychologie heeft wel geholpen op persoonlijk vlak, maar dat zag ik pas 5 jaar later in. De waarde van psychologie laat zich langzaam aan mij tonen, terwijl informatica direct duidelijk is. Psychologie helpt in het persoonlijke leven en informatica zowel persoonlijk als beroepsmatig. Bron: zelf psychologie en informatica gedaan en ben gaan werken als software engineer en leraar software engineer (web development)

  • @maxd1744

    @maxd1744

    3 ай бұрын

    Waar heb je informatica gestudeerd? Ik vind het lastig een informatica-studie te vinden van niveau.

  • @jebooiii6462

    @jebooiii6462

    3 ай бұрын

    @@maxd1744 Computer Science aan de Universiteit Twente is wel echt goed. Het is niet helemaal informatica maar het is ongeveer in dezelfde richting.

  • @melvin6228

    @melvin6228

    2 ай бұрын

    @@jebooiii6462 aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Maar eerlijk gezegd vond ik de bachelor niet super sterk. De master in security van VUSEC is wel supersterk (ook Vrije Universiteit Amsterdam). Gebaseerd op mijn ervaring vermoed ik dat de CS opleiding op de Universiteit van Amsterdam beter is dan die van de Vrije Universiteit Amsterdam, maar ik weet te weinig. Eerlijk gezegd, wat je beter kan doen is zelf leren programmeren en informatiekunde doen in 2 jaar (businessvakken zijn makkelijk) en zoveel mogelijk zelf leren. En dan de master van VUSEC pakken (dat is de security specialisatie op de VU). Dat is mijn ervaring, maar goed het is eerder een gok dan wijsheid. Het lastige is dat je een opleiding moet ervaren om te weten hoe goed het is. Dus we zitten allemaal in onze kleine bubbel in dat opzicht.

  • @JuliaBl
    @JuliaBl2 ай бұрын

    Pieter Derks, toch wel de beste die we hebben. We noemen hem cabaretier, maar hij is veel meer dan dat. Hij kan die hele complexe chaos ontrafelen en ons met de naakte werkelijkheid confronteren. En God, wat een lelijke werkelijkheid. Maar toch, behapbaar gemaakt door zijn humor.

  • @vg-producties1440
    @vg-producties14403 ай бұрын

    Hoe upload je iets in 2024 in 360p

  • @SPDLand
    @SPDLandАй бұрын

    Ik lach maar het is natuurlijk om te huilen.

  • @wvonk9636
    @wvonk96363 ай бұрын

    We zoeken nog een premier. Belangstelling?