Ostin aurinkopaneelit (osa 5) - Joko paneelit lakkasivat kokonaan tuottamasta sähköä marraskuussa?

Tämä video on viides osa aurinkopaneeleistani kertovassa sarjassa.
Tällä kertaa jännitetään, milloin paneelit lakkaavat kokonaan tuottamasta sähköä. Lisäksi käydään läpi tuotto syys-, loka- ja marraskuulta.
Jos haluat katsoa aikaisemmat aurinkopaneelivideoni, ne ovat tässä:
• Aurinkopaneelit

Пікірлер: 45

  • @anttilankinen1222
    @anttilankinen12225 ай бұрын

    Sun videot on hyviä! Jatka samaan malliin!!

  • @tarmoniemi4183
    @tarmoniemi41832 ай бұрын

    Yritin vilkuilla videoita, mutta en löytänyt eurosummaa, ts. mitä ne aurinkopaneelit maksoivat sinun tapauksessa? Itsellä maksaa tarvikkeet 18 paneelin settiin n.4,2k€ (03/2024). Asennus näille vie kuulemma 2-3 vrk, kahdelta henkilöltä. Siis n. 2,5*8*2hlö= 40h. Tuo 40h on se varmaan se minkä hinta vaihtelee alueittain. Täällä periferiassa on varmasti eri hinnat, kuin jossain cityssä.

  • @SoWeird66

    @SoWeird66

    2 ай бұрын

    Hinnat on tulleet rajusti alas viime ja toissa vuodesta. Itsekin tilasin viimein 8,5kw järjestelmän kun halvalla sain :) Jos maksaa veroja (eli voi hyödyntää kotitalousvähennyksen) myös ammattilaisten tekemä asennus takuineen jää hyvin edulliseksi.

  • @Opettajanmies

    @Opettajanmies

    2 ай бұрын

    Hinnat ovat tosiaan tulleet alas vuodessa. Oma 10 kWp:n 24 paneelin järjestelmä maksoi asennuksineen noin 12000 euroa, ja asennukseen meni kolmelta asentajalta noin 6 tuntia = 18 tuntia kaikkiaan + sähkömies ehkä 4 tuntia päälle. Nyt saisi luultavasti halvemmalla.

  • @pekkavalkonen1973
    @pekkavalkonen19736 ай бұрын

    Nyt on aika "black" meininkiä mustalla huumorilla. Tuo on kyllä harmittava ilmiö näillä leveystasolla, sähköä ei ole kun sitä eniten tarvitsee, sillon puskee liikaa kun ei tartte...

  • @teemum.9023
    @teemum.90236 ай бұрын

    Mix setä ei ota sitä lunta pois? Paneelit tuottavat myös pilvisellä säällä päiväsaikaan talvella, mutta ei lumen alla. Sinulla pitää olla kiipeilyteline harjan päällä

  • @jussiruntti4713
    @jussiruntti47136 ай бұрын

    Olen seurannut Opettajan paneli seikkailua ja mikään tässä ei ole minulle mitään uutta. Kesän tuotto on toki suurta ja kulutus aika olematonta, kun kesällä ei juuri tarvi valkeaa ja lämpöä. Jos siis olisit saanut sen tuoton kesällä talteen ja nyt käyttöön, panelit olisi suomessa todella loistava keksintö. Tuo akku säilöminen minua todellakin kiinnostaisi katsoa ja eritoten, kun ei minun rahoilla sitä tehdä. Tähän ongelmaan ei ole sellaista akkua keksitty, että kesän auringon antimista voisi nyt nauttia. Jos ajattelee, että auton akku purkautuu itsestään 1% verran/vrk. Vaan kiellä en, jopa kehotan. Onpahan minulla ensi vuonnakin mukavaa seurattavaa. Sen voin toki heti todeta, että akun tuoton kwh hintoja ei kannata miettiä lainkaan, tulee turhaan pahalle tuulelle.

  • @topituppurainen4010

    @topituppurainen4010

    6 ай бұрын

    Näin se ryökäle pitää paikkansa...aurinkosähköä ei kannata ainakaan nykyteknologian akuille valjastaa.

  • @jussiruntti4713

    @jussiruntti4713

    6 ай бұрын

    @@topituppurainen4010 Halvimmissa lyijyakuissa, mitä kannattaa ostaa paneleiden tuottaman sähkön säilöntään, sen purkautumisvauhti on 1%/päivä. Ihan itsekseen, ilman kuormaa. Minulla on tuttuja, jotka ovat taloonsa ne asentaneet. En koskaan viitsi niitä ottaa puheeksi, jotta en loukkaisi niiden tunteita. Ne olisivat kesämökki käytössä varmaan todella loistavat, mutta korostan tuota sanaa, kesämökki, ei talvella. Keittää kahvit ja jääkaapin pitää kylmänä, telkkaa voi tiirata, syksyllä jopa kuuluisan valkean saa palamaan.

  • @Opettajanmies

    @Opettajanmies

    6 ай бұрын

    😁 Oikeastaan jo vähän paljastit Jussi mitä aion seuraavalla paneelivideolla sanoa, samoilla jäljillä olen. Mutta mukava kun seuraat meikäläisen aurinkopaneeliseikkailua😜

  • @jormasatola4366
    @jormasatola43664 ай бұрын

    Tässä eräänä päivänä löysin itseni katsomassa miten ei tarvitse katsoa mainoksia. Hyvä juttu se oli, mutta hukkasin enkä enää löytänyt. Onko näillä joku kirjasto mistä voi etsiä?

  • @eerohuusko1553
    @eerohuusko15536 ай бұрын

    Mun mielestä paras aurinkopaneeli on se naapurin katolla oleva. Laskee kesällä aurinkoisina päivinä pörssisähkön hintaa, mut ei ole omaa kymppiä paneeleissa kiinni. Tämä tulee vielä korostumaan lähivuosina kun teollisia aurinkovoimaloita rakennetaan. En siis usko että viime vuosina tai tulevaisuudessa laitettavat ysityiskäytössä olevat paneelit ikinä maksavat itseään takaisin, vaikka huomioisi säästyneet siirtomaksut ja verot, silloinkin sähkö siis pitäisi pystyä käyttämään itse. Aurinkopaneelit eivät ole win-win vaan ne on lose-lose. Tietty voi itselleen valehdella ja laskea takaisinmaksuaikaa jonkun 20-30 senttiä kilowattitunnilta hinnan mukaan, mutta kun se sähkö ei kesällä sellaisia maksa, ei nyt eikä varsinkaan tulevaisuudessa.

  • @SoWeird66

    @SoWeird66

    2 ай бұрын

    Nyt on jo naapurikateus huipussaan 🤣🤣

  • @ReijoYlosmaki-rb5cf
    @ReijoYlosmaki-rb5cf6 ай бұрын

    Koko panelisetti pitäisi kasata erilliseen putkirunkoon. Runkoa kääntään ruuvitunkilla pystympää kun aurinko paistaa matalammalta.

  • @kainoarponen7258

    @kainoarponen7258

    6 ай бұрын

    Kiinnostaa todellakin se, paljonko tuottoa voidaan saada talven aikana, kun paneelit ovat optimaalisessa kulmassa (joko pelkkä pystysuunta tai sitten seurannalla oleva järjestelmä. Siitä en ole löytänyt Suomesta tietoa. Ja nyt en painota hintoja, vaan esimerkiksi paikkaa ilman mahdollisuutta sähköverkkoon.

  • @Opettajanmies

    @Opettajanmies

    6 ай бұрын

    Tämä on minustakin mielenkiintoinen aihe, eikä minulla ole mitään tarkkaa vastausta tähän. Mutta itselläni kun aurinko on "sivusuunnassa" juuri kohtisuoraan paneeleita vasten kesällä (ja aurinko on myös pystysuuntaan hyvällä korkeudella), piikkiteho on 10 kW. Tämä huipputeho alkaa laskea elokuussa ja lokakuussa se on noin 50-60% kesäkuusta, koska aurinko on matalalla ja kulma paneeleihin on huono. Jos ajatellaan koko vuoden tuottoa, niin näppituntumana sanoisin, että parhaan tuoton saisi, jos voisi sivusuunnassa kääntää paneeleita varsinkin kesäaikaan. Talvella ei niin suurta merkitystä, kun valoisan aika on joka tapauksessa lyhyt eikä tuottoa saa vaikka paneeleita mitenkä kääntelisi.@@kainoarponen7258

  • @kainoarponen7258

    @kainoarponen7258

    5 ай бұрын

    @@Opettajanmies Tuo off-grid versio olisi tärkeä tietää, jotta voisi edes jotain valaistusta tai vastaavaa ( etäohjaukset, saattolämmitykset ) saada ylläpidettyä talvella. Jonkun videon näin, jossa talvellakin saa jotain, mutta sekään ei ollut täysin optimoitu järjestelmä ja aika pieni eli minun kysymyksessä vielä mitoituksenkin osalta riittämätön. Toki hintahan kasvaa, jos mitoittaa talvea ajatellen, koska paneeleiden määrää on kasvatettava ja myös invertteri pitää olla sellainen, että saa kaiken tehon akkuihin niinä tunteina, kun jotain tulee.

  • @kainoarponen7258

    @kainoarponen7258

    5 ай бұрын

    KZread ilmoitti muuten vasta 8 päivän päästä, että olen saanut kommentin ja tämä on minulla enemmän sääntö kuin poikkeus, että kaikki tulee viiveellä ja virheellisestikin esim. jo katsottujen videoiden osalta esittää ne uusina..

  • @ossimartikainen6633
    @ossimartikainen66336 ай бұрын

    Olen jäännyt siihen käsitykseen että akut järjestelmässä on välttämättömät vaikka verkkoon syötetään virtaa olenko väärässä ei itselläni ole verkko yhteyttä vain mökki käyttöä 12v akkuille

  • @Opettajanmies

    @Opettajanmies

    6 ай бұрын

    Näitä systeemeitä on tosiaan monenlaisia. Sähköttömän mökin järjestelmä voi olla ns. off-grid, jossa tarvitaan akut. Itselläni on "tavallinen" invertteri, jolloin koko systeemi vaatii toimiakseen verkkovirtaa koko ajan. Eli jos tulee sähkökatko, ei paneeleista saa mitään. On myös mahdollista hankkina ns. hybridi-invertteri, jolloin voi työstää sahköä paitsi valtakunnan verkkoon, myös akkuihin. Minulla ei sellaista mahdollisuutta ole.

  • @ossimartikainen6633

    @ossimartikainen6633

    6 ай бұрын

    @@Opettajanmies kiitos tiedosta ja hyvästä videoista.joo on niitä härveleitä tuulivoima vimpaimen hankin käytettynä jo vuosiasitten mutta into loppui asennus jäi kaikkien lupa koukeroiden takia. tuolla mökin nurkassa se odottaa seuraavan polven intoa...

  • @jordis9446
    @jordis94466 ай бұрын

    Tämä on hyvä video siitä mihin aurinkopaneelit kannattaa sijoittaa.. Ne kannattaa sijoitta pihalle jossa voit käydä ne putsaamassa.. Elämä on..

  • @Opettajanmies

    @Opettajanmies

    6 ай бұрын

    Jos asuisin maalla, jossa tontilla olisi tilaa, niin tämä varmaan onnistuisi. Näin kaava-alueella tuhannen neliön tontilla ei oikein onnistu eikä ole joka paikassa edes kaavamääräysten sallimaa.

  • @teuvosuominen1230
    @teuvosuominen12306 ай бұрын

    Tuon tuotto nollauksen saa estettyä asentamalla paneelit pystyyn. 6kWp järjestelmä antoi joulukuun alussa 11kW

  • @topituppurainen4010
    @topituppurainen40106 ай бұрын

    On kiva katsella miten muilla paneelit tuottavat tähän aikaan vuodesta. Minun järjestelmä on tuottanut vielä toistaiseksi eliseen saakka vähintään 100 Wh vuorokaudessa....paneelit ovat suunnattu etelään ja lännen suuntaan 3 kW + 3 kW piikkiteho. Paneelit 45 asteen kulmassa ja pysyy kutakuinkin puhtaana lumesta, vaikkakin alijäähtynyttä sadetta kun tulee paneelin pinnalle, niin lumikaan ei valu paneelien pinnalta pois. Tuo akkujärjestelmän valjastaminen luullakseni ei kannata, vaan olisi pyrittävä saamaan kaikki paneelien tuotto suoraan käyttöön...sekin on kutakuinkin mahdollista, mutta vaatii vaan automaation värkkäilyä.

  • @Opettajanmies

    @Opettajanmies

    6 ай бұрын

    Olen samaa mieltä, mitä enemmän pystyy suoraan käyttämään, sitä parempi. Ja akustoja en saa mitenkään kannattamaan, mutta koska siitä usein kysellään, teen jossain vaiheessa tästä videonkin

  • @SoWeird66

    @SoWeird66

    2 ай бұрын

    @@Opettajanmies Noiden valmiiden akustoratkaisujen ongelma on se että hinnat ovat täysin järjettömiä per kwh ainakin vielä. (vertaa esimerkiksi sähköauton akkujen hintaan) Itse tekemällä varmaan saisikin kannattavaksi, energiavarastona voi käyttää sellaisiakin akkuja jotka eivät ikipäivänä soveltuisi autokäyttöön.

  • @metsa12
    @metsa126 ай бұрын

    Mikä estää itse käydä harjaamassa lumet pois?

  • @toomas1662

    @toomas1662

    6 ай бұрын

    Paneelin hajottaminen aiheuttaa kustannuksia. Lehtipuhaltimia vois kokeilla. Usein paneelit on asennettu niin että erkkerit ja eteisten kattorakenteet estää lumen putoamisen/sulamisen katolta. Tietysti mikroinvertterit paneeli/ryhmäkohtaiset helpottaa tilannetta. Tulevaisuudessa sähköautoista jää vajaakuntoisia akkuja mitä voisi hyödyntää sähkön varastoinnissa.

  • @markku9253

    @markku9253

    6 ай бұрын

    Kuka hullu sinne liukkaalle lumiselle katolle harjan kanssa tohtii mennä heilumaan. Särkyy vielä kalliit paneelit ja ukko tippuu katolta. Heittäisi koko talon kattoharjan yli yltävät jotkut helvetin pitkät harjan virkaa ajavat narut/siimat joita liikuttelemalla sitä paneeleiden päällä olevaa lunta saisi laahattua/sahattua pois. Ei mitään hajua toimiko mutta voisi kuvitella että semmoinen olisi suht vaivaton homma jos vertaa tuohon harjan kanssa heilumiseen.

  • @mattivirta

    @mattivirta

    6 ай бұрын

    typerintä on laittaa paneelit katolle ja sitten ei saa puhdistettua niitä koskaan kun on nini hankalassa paikassa, kunnollinen asennus on maahan lumikinosten yläpuolelle ja kätevästi ohi kävellessä voi pyyhkstä harjalla paneelit puhtaaksi. ilman tikkaita ja kurottelua kauas.

  • @aimosavolainen3639

    @aimosavolainen3639

    6 ай бұрын

    Minulla on paneelit autotallin katolla ja Motonetin muovisella teleskooppivartisella pudottelen lumet. 10-15 min. siinä menee.

  • @markku9253

    @markku9253

    6 ай бұрын

    @@toomas1662 "Tulevaisuudessa sähköautoista jää vajaakuntoisia akkuja mitä voisi hyödyntää sähkön varastoinnissa." Joo. Itse olen ajatellut tuota samaa.. mutta.. Enpä tiedä maksaako vaivaa ruveta puljaamaan mokomien loppuun käytettyjen ongelmajätteen kanssa.🤔 Itse olen päätellyt että mikäli tuolle tielle tulee tarve joskus lähteä niin taitaa olla selkeämpää ostaa rautakaupasta esim. 600L jäteastioita ja viritellä niiden sisälle metritavarasta tykkänään uudet sähköpari sisukset. Eikös niitä sähköä tuottavia pareja voi itsekkin askarrella? Senkun latoo sopivan määrän sinkittyä teräspeltiä ja kuparipeltiä harsoa ja suolavettä sopivassa järjestyksessä. 🤔

  • @arvohirvonen6801
    @arvohirvonen68016 ай бұрын

    Parasta aurinko paneleista on että ollaan säästävinään ja kun ei ole omat eurot kyseessä..

  • @pjsyrj
    @pjsyrj3 ай бұрын

    Kun aurinko on matalalla niin avaruuskulma jää pieneksi ja teho vastaavasti.

  • @Opettajanmies

    @Opettajanmies

    3 ай бұрын

    Näin on, piikkiteho ehkä 30-40% maksimista näin keskitalvella. Paneelit ovat jo heränneet😄