Op bezoek bij de eerste bewoner van de Cornelis Outshoornstraat

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag zijn we in de Cornelis Outshoornstraat in Geuzenveld.
De straat is vernoemd naar architect en ingenieur Cornelis Outhoorn (1810 - 1875). Hij bouwde onder andere het Paleis van Volksvlijt, dat helaas in vlammen is opgegaan, en het Amstelhotel. De Cornelis Outshoornstraat ligt aan de westkant van de stad, helemaal aan het randje. Er zijn veel portieken en binnentuinen.
Allereerst krijgen we een kijkje in de portiekwoning van Kemah. Kemah (44) vluchtte op 19-jarige leeftijd uit Liberia (West-Afrika) omdat er oorlog was. Ze kwam helemaal alleen naar Nederland. Haar ouders wisten niet eens dat ze was gevlucht. Ze ging mee met een Nederlands gezin, waarvoor ze in Liberia ze als au pair had gewerkt. Inmiddels heeft ze hier een mooi leven op weten te bouwen: “Ik kan voor mijn kinderen zorgen en ook nog geld naar mijn familie sturen”, vertelt ze trots.
Ze woont sinds 10 jaar in de Cornelis Outhoorsnstraat, waar ze vanuit Oud-West is gaan wonen met haar vier kinderen. Al meer dan 15 jaar werkt ze met ‘hart en ziel’ in de zorg. Omdat het met haar zo goed ging, wilde ze iets doen voor haar geboorteland. Ze richtte een stichting op waar jongeren zeep leren te maken. Zo heeft ze meerdere van hen aan werk geholpen.
We gaan ook langs bij Klaas (90). Hij woont al zestig (!) jaar in de straat en vertelt ons over zijn lange leven, waarin hij werkte als machinist. Klaas was een van de eerste bewoners van de straat: "Alles was nieuw, je wist niet wat je zag. (…) Het was voor ons een paleis." In zijn huis hangen allerlei foto's, onder andere van zijn trouwerij en zijn familie. Ook hangt Klaas als jonge jongen aan de muur, naar eigen zeggen in een ‘matrozenpakkie’, speciaal voor de foto.
De wijk is volgens hem anders dan vroeger. Hij noemt de wijk nu minder gezellig, mensen hebben elkaar minder nodig. Hij heeft de mensen in de wijk zien veranderen: "Er kwamen veel andere culturen, veel Turkse en Marokkaanse mensen. Ik heb een tijd met een Turkse rangeerder gefietst naar zijn werk. Eerst kwamen de mannen, en later kwamen de vrouwen ook over.” Hij is hier altijd met plezier blijven wonen, omdat ‘hij hier zoveel herinneringen heeft’.



De Straten van Amsterdam is hét programma voor, door en over de Amsterdammers in onze stad. Weet jij naar welke straat we de volgende keer toe moeten? Mail ons op straten@at5.nl
Wil je meer zien van Straten van Amsterdam? Check ons dan elke dinsdag en donderdag AT5 op televisie of neem een kijkje op onze website: www.at5.nl/straten. Volg @AT5 op Instagram voor updates en meer nieuws uit de stad, en abonneer op dit kanaal!

Пікірлер