Η Μυστική Λειτουργία του « Πνεύματος » - Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο: Αριστοτέλους «ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ».
Τι εννοεί ο Αριστοτέλης με την λέξη «πνεύμα»;
Τίτλος εκπομπής : Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ «ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ».
με τον συγγραφέα, ερευνητή και αρθρογράφο κ. ΓΙΩΡΓΟ Α. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ.
Η ομιλία κινηματογραφήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2017, στα Αναφιώτικα της Πλάκας.
--------------------------------------------------------------------------------------
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ «ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ»
Τα «Μετεωρολογικά» του Αριστοτέλη είναι ένα πολύ σημαντικό βιβλίο που έχουμε κληρονομήσει από τον μεγάλο μας Φιλόσοφο, χωρίς ωστόσο να του δώσουμε την απαραίτητη προσοχή που θα έπρεπε.
Πρόκειται για ένα καθαρά επιστημονικό σύγγραμμα που αναφέρεται στην αποκάλυψη άκρως προχωρημένων θεμάτων, όπως είναι τα πρώτα αίτια βάσει των οποίων εμφανίστηκε η ζωή, η γέννηση και ο θάνατος των άστρων, οι κινήσεις των πλανητών, ο ρόλος που παίζουν οι κομήτες στην δημιουργία της ζωής, όπως και η ανάλυση των αποτελεσμάτων για κάθε μετεωρολογικό φαινόμενο που επηρεάζει την ζωή των ανθρώπων.
Προκειμένου να δώσει μία όσο τον δυνατόν περισσότερη ολοκληρωμένη εικόνα, ως προς τον τρόπο που εκδηλώνεται η ζωή στον πλανήτη μας, ο Αριστοτέλης αισθάνεται την υποχρέωση να αναφερθεί και στο θέμα της προϊστορίας, αφιερώνοντας σε αυτό τα δύο τελευταία κεφάλαια του πρώτου από τα τέσσερα συνολικά βιβλία που συγκροτούν αυτό το τόσο σπουδαίο σύγγραμμα.
Επειδή το τελευταίο που θα περίμενε να βρει ένας αναγνώστης μέσα σε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Μετεωρολογικά» είναι αναφορές σε θέματα προϊστορίας, οι πληροφορίες που αναφέρονται έχουν περιέλθει σε δεύτερη μοίρα και σπανίως έχουν σχολιαστεί περαιτέρω, παρά το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν.
--------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
Το «Πνεύμα» διαφέρει από τον «Νου» στο ότι δεν αποτελεί μία ανθρώπινη λειτουργία, αλλά μία κατ΄ ανάγκη έκφραση του "Συμπαντικού Νου" που ανήκει στον Θεό, την οποία παρόλα αυτά πρέπει και ο άνθρωπος φτάσει στο σημείο να την εκδηλώσει, μέσω της διαδικασίας της περίφημης «Τέχνωσης του Νου» του.
Σε αυτό το απόσπασμα των Μετεωρολογικών, ο Αριστοτέλης μας αποκαλύπτει ότι γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, τον τρόπο με τον οποίο «σκέφτεται» ο Θεός και εκδηλώνει τις πράξεις του μέσω των λειτουργιών της Φύσης, οι οποίες εκφράζονται ως «βιογεωχημικοί κύκλοι», όπως τους ονομάζουμε σήμερα ή ως «εγκύκλια» όπως είναι η επιστημονική ορολογία τους την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας.
Η Θεία Νόηση αντικατοπτρίζεται επάνω στα «Μετεωρολογικά Φαινόμενα», τα οποία, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, ορίζουν και καθορίζουν τόσο την ύπαρξή μας, όσο και το φαινόμενο της ζωής. Όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με τον «Κύκλο του Νερού», ο οποίος περιγράφεται στο απόσπασμα που παρακολουθούμε σε αυτήν την εκπομπή και αποτελεί μόνο ένα πολύ μικρό δείγμα, από τα πολλά που υπάρχουν σε αυτό το βιβλίο και αναφέρονται και στους υπόλοιπους γνωστούς κύκλους, όπως οι κύκλοι του άνθρακα, του αζώτου και του οξυγόνου, τους οποίους επίσης γνωρίζει θαυμάσια.
Επίσης, είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική η «εξομολόγηση» του Αριστοτέλη ότι όλες οι πληροφορίες που μας περιγράφει αποτελούν τμήμα μυστικής γνώσης που αποκαλυπτόταν μόνο κατά την διάρκεια της τέλεσης των αρχαίων Μυστηρίων και ότι σε αυτό το βιβλίο βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας!
website: georgecharalampidis.gr
--------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ
Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1969. Από μικρός έδειξε ενεργά το ενδιαφέρον του για την Αρχαία Ελλάδα μελετώντας φιλοσοφία και παρακολουθώντας πλήθος εξειδικευμένων μαθημάτων, με στόχο την εναρμόνιση της ζωής του με τα Ελληνικά Ιδεώδη και την επίτευξη του «Εὐ Ζῆν».
Σπούδασε στο τμήμα «Ελληνικού Πολιτισμού» της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ. Παραδίδει σεμινάρια και διαλέξεις, αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.
Ασχολείται ιδιαιτέρως με την παλαιογραφία και την σύγχρονη απόδοση των αρχαίων κειμένων των μεγάλων μας Φιλοσόφων. Είναι μέλος του Αριστοτελικού Ομίλου Αθηνών και του ερευνητικού κέντρου «Βιομιμητισμός Ελλάδος», ως υπεύθυνος μοντέλων των αρχαίων πολιτισμών και ιδιαιτέρως του Ελληνικού.
--------------------------------------------------------------------------------------
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλώ, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

Пікірлер: 38

  • @chrisVvV1821
    @chrisVvV18214 жыл бұрын

    Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο,γεμάτο έμπνευση απ'το να ακούω μία ομίλια του κ.Χαραλαμπίδη στην εργασία μου κάθε μέρα! Ευχαριστούμε από καρδιάς! Ερρωσθε και ευδαιμονείτε!

  • @user-vq6mg2zk8h
    @user-vq6mg2zk8h4 жыл бұрын

    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΛΛΗΝΑ ΔΑΣΚΑΛΕ ΠΟΥ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΥΝΔΕΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ... ΑΞΙΑ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΥΓΝΩΜΩΝ!!!

  • @user-km7cs5ks7g
    @user-km7cs5ks7g4 жыл бұрын

    Εύγε κύριε Γιώργο. Εύγε φρυκτωρίες.

  • @LysandrosAristokratu
    @LysandrosAristokratu2 жыл бұрын

    Αξιο το εργο σας. ΕΥΓΕ

  • @elvel8124
    @elvel81244 жыл бұрын

    Όμορφη η διαδρομή σου Γιώργο μου, πόσο σε θαυμάζω!

  • @maritamaltezaki8588
    @maritamaltezaki85886 жыл бұрын

    Κύριε Χαραλαμπίδη συγχαρητήρια για άλλη μια φορά για την αναλυτική και επιστημονική σας παρουσίαση! Μας φέρνετε κοντά με το αρχαίο κείμενο και εξηγείτε απλά τα νοήματα. Ευχαριστούμε και περιμένουμε το δεύτερο μέρος!

  • @stephanoschrysanthou6311
    @stephanoschrysanthou63114 жыл бұрын

    Αγαπητέ Γιώργο, είναι πολύ ευχάριστο να βλέπω τις σκέψεις των αρχαίων φιλοσοφων μέσω της ωραίας ερμηνείας ! Ευχαριστω πολύ !

  • @Efpiros.Mantios.1234
    @Efpiros.Mantios.12347 ай бұрын

    Να είστε και εσείς καλά !!

  • @stellapolyzwi4807
    @stellapolyzwi48076 жыл бұрын

    ευγε!!

  • @afidnea
    @afidnea6 жыл бұрын

    Συγχαρητηρια .Σας ευχαριστουμε για τις γνωσεις που μοιραζεστε μαζι μας. Με εσας θυμομαστε τι διδαχτηκαμε και τι δεν διδαχτηκαμε στα σχολεια και τελικα μαθαινουμε απο εσας. Να ειστε καλα.

  • @kalliatriantafyllou5316
    @kalliatriantafyllou53164 жыл бұрын

    Τζιτζίκια και εξωτερικοί ήχοι!!! Είναι υπέροχο να σας ακούμε με τα τζιτζίκια παρέα. Προσωπικά χαλαρώνω και αισθάνομαι πολύ ωραία. Σας ευχαριστώ!

  • @user-zq8fk7pk7b

    @user-zq8fk7pk7b

    4 жыл бұрын

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΘΑΝΑΤΕΣ.....τι σχεση εχει η χαλαρωση,με την προσπαθεια κατανοησης ομολογουμενως δυσκολων κειμενων;;;

  • @elenikatsouli5134
    @elenikatsouli51343 жыл бұрын

    Αξιέπαινο!!!!!!!!

  • @diwnhs
    @diwnhs Жыл бұрын

    Ευχαριστούμε!!!

  • @user-sn7dn1eq9k
    @user-sn7dn1eq9k Жыл бұрын

    Είσαι τεράστιος

  • @user-be9qj9dp8j
    @user-be9qj9dp8j6 жыл бұрын

    Συνχαρητηρια Κυριε Χαραλαμπιδη για την αναλυτικη αυτη παρουσιαση σας. Αν και οι γνωσεις μου ειναι μαλλον εγκυκλοπαιδικες και περισσοτερο τεχνολογικες συμφωνω απολυτα οτι οι γνωσεις αυτες των Ελληνων φιλοσοφων ειναι πολυ περισσοτερο προχωρημενες απο τη σημερινη εποχη.Θα ηθελα λοιπον να προσθεσω σε αυτο το σημειο ενα σχετικο διαγραμμα της της συχρονης θερμοδυναμικης που ονομαζεται διαγραμμα κριτικων σημειων και αποτελειται απο ενα καθετο αξονα διαβαθμισμενο σε πιεσεις απο το 0 μεχρι περιπου 400 ατμ. και απο το 0 ξεκινα ενας οριζοντιος αξονας θερμοκρασιας απο -1μεχρι περιπου -250 c.Εαν λοιπον συμπιεσουμε τον αερα σε περιπου 200 ατμ και τον ψυξουμε περιπου στους -200 c ο αερας υγροποιειται πρωτα και αν συνεχισουμε στεραιοποιειται σε ενα υλικο χρωματος γαλαζιου που ονομαζεται ξηρος παγος.Με αυτο τον τροπο σημερα και με θερμοκρασιες και πιεσεις ακριβεις εξαερωνουμε το αζωτο και γεμιζουμε με το παραμενον υγρο οξυγονο τις φιαλες της βοιμηχανιας και αντιστροφως με αζωτο η αργον.Με αυτο το παραδειγμα θελω να εκφρασω την γνωμη μου οτι ο Αριστοτελης εφοσον μιλουσε με τοσες λεπτομερειεςγια τον αερα ειναι αδυνατον να μην γνωριζε και αυτα καθως και πολλα αλλα σχετικα με το θεμα αυτο. Αλλωστε ειναι γνωστο παγκοσμιως οτι γραφονται θεωριες για το συμπαν και την υλη που εχουν καταπλυξει τους παντες σημερα και συνεχως αποδεικνυονται αλανθαστες .Ομως κατα την γνωμη μου δυο ειναι οι αιτιες που οι περισσοτεροι Ελληνες αδιαφορυν η αγνοουν αυτα τα βιβλια. α)η κακη και ελλιπης παιδεια των Ελληνικων σχολειων και β) η διαιρεση των γνωσεων και των ερευνων του Δυτικου πολιτισμου απο το Καρτεσιο και το Νευτωνα(εαν δεν κανω λαθος) σε ειδικοτητες επαγελγεματικης εκπαιδευσης.Ετσι η μια ειδικοτης δεν αντιλαμβανεται τι κανει η αλλη. Να παραθεσω εδω: τα παντα ειν το εν και το εν ειν τα παντα- Μηδεις αγεωμετρητος εισητω- το συμπαν αποτελειται απο αριθμους και γεωμετρικα σχηματα με βαση το τριγωνο και μεχρι το εικοσαεδρο εκτος απο το δωδεκαεδρο - το συμπαν ειναι ενιαιο και δεν διαιρειται.Ολα αυτα και αλλα πολλα σημαινουν κατα την γνωμη μου οτι οι γνωσεις τω Ελληνων φιλοσοφων ειναι πολυ ποιο μπροστα απο το σημερα. Ζητω συγνωμη για τη φλυαρια μου. και αν κανω λαθος διορθωστε με.

  • @nanadelamer6277

    @nanadelamer6277

    6 жыл бұрын

    το Μηδεις αγεωμετρητος εισητω εννοει οχι αυτους που δε γνωριζουν γεωμετρια αλλα αυτουε που δε γεωμετρησαν τον εαυτο τους δηλαδη την ενεργεια στα τσακρασ

  • @veronicalogotheti5416
    @veronicalogotheti54163 жыл бұрын

    Muchas gracias

  • @georgeparasxakis4774
    @georgeparasxakis47742 жыл бұрын

    περιμενω σαν την διψασμενη για βροχη γη να δουμε για τα υπογεια υδατα. .την στυγα...που κινουνται υπογειως.....γυρω γυρω.....

  • @user-tn7dj5pf1l
    @user-tn7dj5pf1l3 жыл бұрын

    Σε ευχαριστω.

  • @enadyo5752
    @enadyo57522 жыл бұрын

    Ο αειμνηστος κος Γκιολβας το ελεγε επισης πως μπορεσε και αποκωδικοποιησε τον Αριστοτελη και δημιουργησε τις πρωτοποριακες εφευρεσεις του!Σας ευχαριστουμε απο καρδιας

  • @SirPappous
    @SirPappous6 жыл бұрын

    Πως μπορούμε να ενημερωνόμαστε για παρόμοιες ομιλίες στο μέλλον, είναι δυνατό να παρευρεθούμε?

  • @sevastiaslanidousevosanisa6165
    @sevastiaslanidousevosanisa61654 жыл бұрын

    😇🇬🇷💙

  • @kaiti7879
    @kaiti78793 жыл бұрын

    🦉🌳🌹🌿

  • @dimofilosdimofilos7940
    @dimofilosdimofilos7940 Жыл бұрын

    Καλησπέρα σας Κύριε Χαραλαμπίδη συγχαρητήρια για τά θέματα που αναλύετε. Τό ότι το νερό εξατμίζεται καί γίνεται αέρας τό καταλαβαίνω αλλά μου φαίνεται περίεργο πώς γνώριζε ο πανεπιστήμων ότι κάτω από πίεση ο ατμοσφαιρικός αέρας μετατρέπεται σε υγρό

  • @lakis02021983
    @lakis020219834 жыл бұрын

    Δάσκαλε σας συγχαίρω..ευχαριστώ από καρδιάς και εύχομαι ο Δημιουργός να σας δώσει τη βιωματική εμπειρία αν δεν την έχετε κιόλας... Μήπως το κείμενο αναφέρεται σε εσωτερκές διεργασίες ; αντικείμενο μελέτης μήπως είναι πάντα το ανθρώπινο σώμα; μηπως μιλάει για τεχνικές αναπνοής για τους εσωτερικούς χυμούς...του πως η ύλη μετατρεπετε σε Πνεύμα; Τα δυο ποτάμια και η ένωση τους;

  • @MariaSyms-ye4tp
    @MariaSyms-ye4tp Жыл бұрын

    Οι διαλέξεις σας με συντροφεύουν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Συνεχίστε αυτό που κάνετε τόσο επισταμένα!!

  • @MariaSyms-ye4tp

    @MariaSyms-ye4tp

    Жыл бұрын

    Ευχαριστώ πολύ!!

  • @chrysvlntsptrds8559
    @chrysvlntsptrds85596 жыл бұрын

    Χαλάρωσε και ψυχραιμία, όταν είσαι έτοιμος, γενικά θα σε κατακτήση απο μόνο του το κοινό όλο κινούν ακίνητο στα πάντα.

  • @Ellilabeti
    @Ellilabeti4 жыл бұрын

    Δηλαδή ότι τα αποθηκευμένα νερά στο εσωτερικό της γης που στελεχώνουν τους αέναους ποταμούς δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των βρόχινων υδάτων αλλά και των υπόγειων ρευμάτων και ανέμων που από τη βαρομετρική πίεση που ασκείται στο εσωτερικό της μετατρέπονται σε νερά;

  • @user-xs8gr8mx5n
    @user-xs8gr8mx5n4 жыл бұрын

    κ, ΧαράλαμπΊδη, κάνετε κάποια λογικά άλματα, τα οποία κάνουν την ερμηνεία σας κάπως αυθαίρετη. Πόθεν, π.χ., η λέξη πνεύμα σχετίζεται με την ατμοσφαιρική πιεση;

  • @harakoutalou6868

    @harakoutalou6868

    2 жыл бұрын

    Η λέξη πνευματικό είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πίεση. Αρκεί μια απλή αναζήτηση για πνευματικό δράπανο, πιστολέτο κλπ.

  • @veronicalogotheti5416
    @veronicalogotheti54163 жыл бұрын

    Los prosocrates

  • @veronicalogotheti5416
    @veronicalogotheti54163 жыл бұрын

    De ahi sacaron los vikingos el nombre lego de los ladrillos

Келесі