Moet een kind voor zichzelf opkomen?

teaadema.nl/
Mag een kind ook een beetje meegaand zijn en anderen laten bepalen wat er gebeurt?
Wanneer we merken dat een kind niet zo goed voor zichzelf opkomt, zijn we snel geneigd het kind tips te geven en vertellen we het kind vooral wat het NIET moet doen.
Helaas werkt dit niet omdat het kind nu eenmaal een goede reden heeft om niet of onvoldoende voor zichzelf op te komen. Het kind naar een training weerbaarheid sturen, levert meestal ook te weinig op omdat een kind niet gelooft wat wij graag willen.
We moeten dus een ingang vinden om het kind wel effectief te kunnen helpen en erachter komen wat er in het hoofd van het kind omgaat. We moeten vooral het kind vragen het uit te leggen wat maakt dat het kind over zichzelf denkt in negatieve termen.
Naast het gedrag van het kind is de houding van de ouders cruciaal. Want welk voorbeeldgedrag laten ouders zien op het gebied van assertiviteit. En hoe kan het dat een ouder zo stoort dat een kind over zich heen laat lopen? Wat wordt er bij de ouder geraakt?
In deze video leg ik alle aspecten uit van voor jezelf opkomen. Aspecten die bij het kind horen, bij anderen en vooral ook bij ouders.

Пікірлер: 3

  • @thelightfury3560
    @thelightfury3560 Жыл бұрын

    Maar ik kom wel voor mezelf op. Maar mijn kind niet. Dus of dit klopt weet ik niet.

  • @moniqueheijckers6437
    @moniqueheijckers64374 жыл бұрын

    Hoe kijk je aan tegen uitdaag gedrag en slaan/schoppen reactie?

  • @CentrumTeaAdema

    @CentrumTeaAdema

    4 жыл бұрын

    Uitdaag gedrag kan een reactie zijn om contact te kunnen krijgen met de ander vanuit de behoefte om gezien, gehoord en serieus genomen te worden. Slaan, schoppen en schreeuwen is meestal een reactie op gevoelde onmacht om met de situatie om te gaan. Het rustig en beheerst bieden van grenzen en veiligheid en het benoemen van wat de behoefte is (bv erbij willen horen) en benoemen hoe wan wat wel kan, is dan meestal een richting naar de oplossing.

Келесі