#MATalks

Ai avut vreodată dureri de spate după o zi prea lungă pe scaunul de la birou sau vreun blocaj muscular care pare ca a venit de nicăieri?
Te-ai simțit vreodată foarte obosit, chiar dacă ai dormit cele opt ore necesare noaptea trecută sau poate ai observat la tine rigiditate și durere chiar și la cele mai simple și funcționale mișcări prin casă?
Ai trecut prin perioade lungi cu disconfort fizic, în care fie nu ai avut timp să ajungi la medic, fie medicul ți-a prescris medicamente care nu au părut să rezolve problema pe termen lung?
Cei mai mulți dintre noi suntem preocupați de starea psihică. Ne dorim să trăim o viață mai împlinită și mai lipsită de stres toxic. Dar cât de mult ținem cont de impactul componentei fizice atunci când ne stabilim aceste intenții?
Vorbim în episodul de astăzi cu Andrei Anca, kineto și fizioterapeut, despre starea de bine, cum o obținem, dar și cum o păstrăm pe termen lung.
Rămâneți alături de Andrei și Paul, căci am pregătit și câteva exemple de exerciții fizice pe care le puteți efectua chiar de la birou, în fiecare zi.
0:00 Intro
15:00 Despre RMN
15:30 Despre leziuni ale spatelui
24:00 Despre durere acută și cronică
30:00 Cât și ce fel de sport ar trebui să facem?
37:00 Cele mai benefice forme de sport
45:00 De ce sunt exercițiile funcționale pentru picioare fundația pentru stare de bine și sănătate
46:00 Cum arată un program de mișcare?
55:00 Despre semnalele corpului
59:00 Despre sportul la școală
01:03:00 Despre scopul sălii
01:09:00 E mai important somnul sau sportul?
01:17:30 Despre importanța stretching-ului
01:19:00 Despre rolul pacienților în propriile procese de vindecare
01:30:00 Concluzii și Idei de luat acasă
01:37:00 Demonstrație de exerciții
Andrei poate fi contactat pe:
Facebook - / ktancaandrei
Instagram - physio.ancaandrei
Email - official.a.therapy@gmail.com
Resurse:
1. The Difference Between Acute and Chronic Pain, articol - pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1875958/
2. The Myth of Normal, Gabor Mate, medic și psihoterapeut, 2022, carte
3. When the Body Says No, Gabor Mate, medic și psihoterapeut, 2003, carte
4. The Body Keeps the Score, Gabor Mate, medic și psihoterapeut, 2014, carte

Пікірлер: 15

  • @theweaponofhappines3077
    @theweaponofhappines3077 Жыл бұрын

    Super util Paul!

  • @piroxenpx
    @piroxenpx Жыл бұрын

    Mulțumim pentru acest episod! A fost un moment de conștientizare a puterii pe care o avem asupra stării noastre de bine.

  • @Jan-qf3ko
    @Jan-qf3ko Жыл бұрын

    Dragilor,sunteti meficament pt suflet

  • @ComentariiRenumite
    @ComentariiRenumite Жыл бұрын

    Formidabil Paul!

  • @MrBVG92
    @MrBVG92 Жыл бұрын

    Multumim Mind Architect pentru un nou episod. #MATalks incepe sa devina seria mea preferata din ceea ce ofera acest canal. Recomand sa puneti ultimele 12 minute (cele cu exercitiile demonstrate de Vlad) intr-un clip separat. Ar fi foarte util pentru cei care vor sa aplice in viata de zi cu zi ce exemplifica dl Anca - si credeti-ma, suntem multi 😅

  • @danielaamzulescu8547
    @danielaamzulescu854711 ай бұрын

    Super misto! Fa din corpul tau un templu! Mersi mult dragilor

  • @margaretasandu6351
    @margaretasandu6351 Жыл бұрын

    Multumesc !

  • @darnya1
    @darnya1 Жыл бұрын

    Ce se întâmpla cu toate comentariile sau povestirile despre medici și interacțiuni care au lăsat de dorit? Medicina din facultate e cu mult depașită de așteptările ușor pacienti. Aștept seria despre asta..

  • @megadirettore8946
    @megadirettore894610 ай бұрын

    Reperitia bate intensitatea .

  • @MR-go8wn
    @MR-go8wn Жыл бұрын

    Mulțumesc pentru acest episod. Îmi puteți da adresa exacta a Centrului de recuperare unde lucrează dl Anca? Sunt multe în București. Mulțumesc anticipat.

  • @helvetianul2765
    @helvetianul2765 Жыл бұрын

    La sfârșitul podcastului se dovedește că ideea privind rezistența atenției până la o oră jumate de efort este cam optimistă 🙂. Pentru că domnul Paul Olteanu nu doar că își exclude în final invitatul din grupa specialiștilor care merită luați în seamă (amintind de intervalul dintre 40 și 50 de ani; interval în care Andrei, evident, nu se încadrează), ci mai afirmă și că împreună cu un organism deficitar creierul nu poate să prospere. Cred că Stephen Hawking, mai exact creierul acestuia! l-ar fi contrazis. Prin intermediul difuzorului care îi ținea loc de gură! 🙂

  • @zennw_officiall

    @zennw_officiall

    Жыл бұрын

    Ai auzit de: “ teoria formelor fără fond.” Titu Maiorescu a spus asta acum peste 100 de ani. Astazi e mai valabilă ca niciodată🥲

  • @adinat.749
    @adinat.749 Жыл бұрын

    Vai de mine ! Facutul curățeniei și gătitul nu se pun ca miscare fizica? 😳😅

  • @veronicaciorba6134
    @veronicaciorba6134 Жыл бұрын

    La sigur e un specialist bun, dar din pacate nu am primit nici o informatie utila… Sa facem sport de 4 ori pe saptamina stim de la scoala, sa dormim bine stim de la gradinita… Asta e tot ce am aflat

  • @sorinhutanu507
    @sorinhutanu507 Жыл бұрын

    Din calitate de fizioterapeut și personal trainer, informațiile cu privire la recomandările de exerciții și subiectele ce stau mai mult in registrul de fitness, nu au fost cele mai utile. Într-adevăr, sunt aspecte la nivel de detalii, însă Andrei nu are un background in acea sferă, iar asta se vede. Din păcate, un procent majoritar din specialiștii in kinetoterapie sunt sedentari, chiar dacă sună a paradox și este contraintuitiv. Consider ca nu este nicio rușine să afirmăm că nu deținem toate informațiile de biomecanică / fiziologie și că ar fi benefic sa nu confundăm kinetoterapia cu fitness-ul.

Келесі