#MATalks

Care e culoarea ta preferată? Ne întrebăm frecvent asta unii pe ceilalți pentru că preferințele noastre cromatice spun multe despre noi. Este roșu în mod universal despre pasiune sau intensitate, iar albastru despre liniște și calm? Trăim toți aceleași stări când suntem într-o pădure înverzită sau pe un câmp cu grâu la un apus portocaliu?
Culorile pe care le preferăm, sau ADN-ul nostru cromatic, influențează o grămadă din deciziile noastre. De la ce obiecte ne atrag, la cum ne decorăm casa, la vestimentația care ne dă sau care ne ia din încrederea în sine și până la cât de repede acceptam sugestiile cuiva care ne ajută cu decorarea propriului apartament.
Astăzi descoperim alături de Raluca Andreea Hartea, fondatoarea RAH Colors, despre ADN-ul nostru cromatic și despre cum ne putem ajuta de culori pentru a aduce mai multă stare de bine în viața noastră.
0:00 Intro
12:00 Despre percepție
16:00 Definiția culorilor
28:30 Testul RAH Colours
31:30 Descoperirea identității cromatice
43:00 Identitate cromatică Paul Olteanu
48:00 Identitate cromatică Alexandra Irod Olteanu
55:00 Identitate cromatică a cuplului
58:30 Identitate cromatică Andreea Hartea
01:06:00 Cum arată schimbarea unui spațiu conform identității cromatice a celui care îl folosește
01:17:00 Concluzii
Resurse:
1. The Age of Insight, Eric Kandel, medic și psihiatru, carte, 2012
2. Reductionism in Art and Brain Science, Eric Kandel, medic și psihiatru, carte 2016
3. Colour in Healthcare Architecture - • Colour in Healthcare A...
4. Colour Is Your Neutral ID, Raluca Andreea Hartea, TedX Talk - vimeo.com/754658502

Пікірлер: 47

  • @2327adina
    @2327adina Жыл бұрын

    Parerea unui arhitect aici: este foarte subiectiv tot ce tine de interpretarea culorilor. Pentru mine albul este energie, joaca infinita pe derdelusurile acoperite cu zapada din orasul natal, adrenalina, distractie maxima, datul cu sania, cu schiurile/sporturile de iarna. Pentru mine albul este panza alba a unui tablou care te imbie sa devii creativ si sa iti aduci aportul. Albul in biroul meu de lucru este esential, pentru ca imi permite sa fiu creativa, si sa pot face din nimic, arta si arhitectura pt clientii mei, fara sa fiu influentata de nimic altceva, sa ma camuflez in functie de nevoile fiecaruia. Culorile influenteaza foarte mult, dar ceea ce influenteaza si mai mult este spatialitatea. Ceea ce ti-ai facut tu in propria locuinta, este psihedelic din punctul meu de vedere, si sunt convinsa ca si din punctul multora de vedere. Colturile rotunjite cu tavanul, inaltimea mare, distribuirea culorii uniform pe pereti si tavan, conduc la o fluiditate care nu se opreste niciodata, la privirea care curge continuu si se invarte ca intr-o hipnoza, la dezorientare si lipsa a limitelor si a capetelor de perspectiva. Nu contest ca tie iti face bine, dar asta nu inseamna ca toti trebuie sa ne coloram puternic peretii si tavanele. Amenajarile interioare sunt foarte complexe, iar modul in care folosim culorile reprezinta o participa foarte mica dintr-un puzzle cu foarte multe elemente ce trebuie potrivite pentru placerea si nevoile clientului. Un alt aspect pe care nu l-ati mentionat este cum oamenii au nevoie de culori diferite in momente diferite de viata, cum o anume schimbare in viata oamenilor conduce la necesitatea de a se inconjura in procent mai mare de o culoare care are rolul de a le vindeva problema. Este gresita ideea ca ne amenajam o locuinta intr-o combinatie de culori, iar aceea va ramane foarte mult timp, eu procedez altfel, adaug culoare in obiecte de mobilier ce se pot modifica usor: o masuta de cafea, o lampa, o perna, un covor, obiecte ce usor isi pot gasi locul in casa altcuiva si se pot schimba daca necesitatea de culoare se schimba. In momentul in care folosim culori puternice pe finisaje permanente, vom ajunge sa fim satui de acea culoare, sa locuim fortat cu ea, si tot la anxietate si stari urate se va ajunge. Ceea ce e cel mai important din punctul meu de vedere este ca fiecare sa munceasca permanent sa se cunoasca pe sine, sa isi accepte si sa isi respecte dorintele si nevoile si sa se inconjoare cu ele.

  • @rahcolourtest6741

    @rahcolourtest6741

    Жыл бұрын

    Buna Adina! Iti multumesc din inima pt timpul dedicat in a comenta podcastul. Si o reactie contracdictorie este mai de preferat decat niciuna. :) de aici nasc discutii interesante! Inteleg cand vorbesti despre alb ca a fii o culoare "adrenalinica" sau "creativa" pt tine... asa cum este "relaxanta" sau "plictisitoare" pt altii. Am zambit cand am citit de casa mea "psihedelica"... pt ca un pic asa este! Am o viata interioara bogata si imi place sa o regasesc si in exterior, sa ma identific. Si vreau sa iti raspund la cateva lucruri la care te referi: albul nu este o culoare, cat toate undele electromagnetice reflectate toate-o-data. In spectrul vizibil ne exista! ...si oboseste foarte mult ochiul. Gandestete cand esti la munte si iti vine instinctiv sa iti pui ochelarii de soare. O superficie verticala (peretii) ar trebui sa reflecte lumina intre 40%-60% pt comfortul ochiului... si albul reflecta de la 90% la 97%! (Fiecare firma de culori pune acest dat la fiecare culoare) Si orice pui pe alb creaza un contrast care si asta oboseste ochiul. Din pacate suntem obijnuiti in modul asta si consideram ca starea noastra de "mereu obositi" este normala, pt ca "viata e grea", dar nu stim cum este altfel. "Nu suntem batuti in cuie" si ai dreptate cand zici ca avem nevoie de dinamicitate. Ideal ar fi sa renovam ambientul in care stam din 2 in 2 ani...... Dar asa nu este! Identitatea noasta se schimba si ar fi bine sa se adapteze si mediul nostru cu ea. O masuta, un tablou, o canapea, oricum nu sunt chestii care chiar le schimbam in realitate si constant, si nu cu scoplu acesta. Cea ce doresc este sa inform lumea de lucruri care sunt cercetate si demonstrate in lumea stiintei si daca am aplica rezultatele am avea o viata mult mai usoara si placuta. Iti recomand acest video pt ati arata nevoia noastra de culori... la 360 de grade. (Doar cerul nu este alb, dar albastru.) kzread.info/dash/bejne/nH58ttWel9PdabQ.html Colour in Healthcare Architecture | colour.education E mai "natural" pt corpul nostru sa stea intr un mediu colorat decat intr-unul aseptic. Mi ar place sa ti ofer un test gratuit si sa vezi cum este sa "manevrezi" culorile care pt tine sunt "acceptabile". Niciodata nu ti as face casa ca a mea. Din rezultatul testului se vad culorile care ti e iti plac si in ce cantitate ai nevoie de ele, pt a te simtii bine, si iti indica si luminozitatea. Din cate zici, sigur o sa fie mare. :) Scrie mi pe instagram si cu mare placere te voi conduce in lumea culorilor! @rahcolours ps. sorry pt gramatica

  • @inamalanca
    @inamalanca Жыл бұрын

    Cand am terminat facultatea (de stiinte economice, in 2008) am vrut sa-mi fac licenta pe influenta culorilor in marketing si vanzare. Nu am gasit atunci sustinere (din partea coordonatorilor) si nici surse bibliografice suficiente. Ma bucur ca exista totusi si formal studii in domeniul acesta. E fascinanta discutia voastra. Multumesc cu recunostinta!

  • @rahcolourtest6741

    @rahcolourtest6741

    Жыл бұрын

    Buna Ina, asa este. Din pacate inca nu sunt cursuri universitare acolo unde trebuie. In schimb, se pot aborda in mod indirect, vezi printr un curs baza de Neuroeconomie unde se studiaza cum mintea face alegeri si care sunt principalii motivatori. De acea m-am gandit sa fac eu un parcurs unde sa pun in sir toate informatiile despre culori si emotii. Ma bucur ca ti-a placut conversatia!

  • @claudiacozmuta2852

    @claudiacozmuta2852

    Жыл бұрын

    @@rahcolourtest6741 l

  • Жыл бұрын

    @@rahcolourtest6741 Bună! Pentru că m-am regăsit într-o proporție foarte foarte mare în ceea ce ai prezentat, mi-aș dori mult să vorbesc cu tine. Îmi poți spune cum pot lua legătura?

  • @Mr.Gratitude
    @Mr.Gratitude Жыл бұрын

    Mulțumim, dragilor. Minunata informație, folosim și noi, la alegerea tinutelor potrivite pentru clienti, cele menționate de voi. Cu spor si mulțumiri.

  • @angelagrs
    @angelagrs Жыл бұрын

    Mulțumim pentru invitată și felicitări că ne aduceți la cunoștiință ce oameni grozavi ne înconjoară. Pe de altă parte, îmi pare rău să menționez următorul aspect dar mi-a fost extrem de greu să ascult interviul deoarece invitata a fost întreruptă foarte des. Întrebări la care nu a putut să răspundă deoarece moderatorul a răspuns în locul ei. Invitata se învârtea pe scaun.. În loc de personal talk cred că invitata ar fi avut să ne transmită și mai multe info, doar că nu a avut timp în 85 min, din care cumulat a vorbit probabil 15min.

  • @Cris_tina
    @Cris_tina Жыл бұрын

    Superb 😍😍 mi-ar placea si mie sa fac asta. De mica nu suportam sa merg la spital pentru ca era alb si nu imi placea, nu suport peretii crem, gri, deloc.. rezonez mult cu ideile tale. Astept testul online. 😍 Sunteti draguti! 🤗

  • @topalaluiza9647
    @topalaluiza96476 ай бұрын

    Multumesc mult 🎩🙏🤗

  • @magdamarinescu4053
    @magdamarinescu4053 Жыл бұрын

    Admirabil materialul, impecabil prezentat, clar marca "Paul OLTEANU", multumesc.

  • @aschiutza69
    @aschiutza69 Жыл бұрын

    Dragilor, cum spune Paul, ma gândesc ca acest episod ar putea fi un de tip "pilot" și în viitor sa dezvoltați și mai mult subiectul, care este extrem de ofertant și cu utilitate vasta în viețile noastre, pentru cei care sunt fascinați, asa ca mine, de autodescoperire.

  • @rahcolourtest6741

    @rahcolourtest6741

    Жыл бұрын

    Buna Raluca, mă bucur că t-am stârnit curiozitatea în legătură cu acest subiect. Este mult mai important decât ne putem imagina. Sper ca dorința ta să fie îndeplinită :)

  • @alexandraradoescu388
    @alexandraradoescu388 Жыл бұрын

    Minunat! Un episod super interesant, ca de fiecare data ! Spor la treaba în continuare! 🍀

  • @rahcolourtest6741

    @rahcolourtest6741

    Жыл бұрын

    Multumesc mult! Tot inainte :)

  • @Christian-81.
    @Christian-81. Жыл бұрын

    Interesant, de fiecare data cand sunt in natura simt liniste, ca ma incarc, dupa ce am vizionat acest episod, tind sa cred ca de fapt culoarea ierbii si a copacilor imi poate da acea stare.

  • @rahcolourtest6741

    @rahcolourtest6741

    Жыл бұрын

    Da, cu siguranta culorile in natura te influenteaza... in bine! Pur si simplu pentru prezenta lor. :) Cu cat mai mult constientizezi care sunt acele culori valide pentru tine, cu atat mai mult poti sa reproduci starea acea de bine oricand si oriunde!

  • @rahcolourtest6741

    @rahcolourtest6741

    Жыл бұрын

    Natura este natura noastră. :) Culori, mirosuri, forme... totul în Natură contribuie la bunăstarea noastră. Nu știu dacă t-ai gândit vreodată la asta, dar, din păcate, omul este singura ființă care construiește "cuiburi" cu forme nenaturale. Formele pătrate, dure, lipsa de culoare, mirosurile artificiale... toate atât de nenaturale. Iar corpul nostru simte și suferă din cauza asta!

  • @dingdongofficiallyadhdmum4478
    @dingdongofficiallyadhdmum4478 Жыл бұрын

    Monet- waterlilies, cele de la Moma New York sau de la Londra (se găsesc pe net, dar probabil nu asa de imersiune ca fata în fata). Pot sta în fata imaginii mai mult de o ora (in ambele galerii m-au pipait gărzile pe umeri sa întrebe dacă sunt ok și am nevoie de apa ). Nu am nevoie de nimic, compoziția și bogăția și complexitatea și balanta tpnurilo( gama albastru spre galben spre rosu cu toate combinatiile , mai ales verde albastru deschis etc) ma umplu de liniște și concepte nearticulate în cuvinte, stări de calm, surpriza, duiozie, bucurie, gravitate și plec de acolo încărcată emoțional și echilibrata (sau grounded pe englezește ca toți împrumutăm termeni)

  • @rahcolourtest6741

    @rahcolourtest6741

    Жыл бұрын

    Buna! Mersi mult pentru ca ai impartasit acest moment intim cu noi si imi face placere sa vad cum ai gasit imediat in viata ta o experienta in care ai simtit cea ce am povestit cu Paul. As putea zice ca ti se declanseaza un episod de Sindroma lui Stendhal, adică viziunea acestei opere de artă te solicita in mod special la nievel emotional. "Iti vorbeste tie!" Din cea ce povestesti vad asocierea ta personala intre culorile alea si emotiile care le descrii. Fuoarte frumos! Ai gasit o ancora la care te poti intoarce de fiecare data cand ai nevoie de "calmitate, bucurie si echilibru'. Iti recomand cartea "I've fallen in love with a statue". Beyond the Stendhal syndrome - scrisa de Graziella Magherini unde povesteste tot felul de reactii in fata artei... de la mai placute la ne placute de loc!

  • @adrianacazacu6198
    @adrianacazacu6198 Жыл бұрын

    Wow,felicitari! Am.fost foarte increzatoare in aceasta discutie! ,Asa este,culorile ne influenteaza viata,simtim nevoia sa stam intr-un ambient prielnic starii de spirit forever,sau,contrar sa plecam cat mai repede dintr-un loc neprietenos,fara viata,not cosy ,sau prea incarcat,...toata aceasta cautare a persoanelor ce fac home decor,care deseori intreaba cum ti-ar placea sa arate casa ta? Si nu,cum te simti intr-o casa asa..sau in preajma acestor culori...lumea vrea posh...clean...dar au still de viata total diferit...As spune sa calatorim,sa iesim in natura,sa traim vii si reali in aceasta lume si vom tresari automat la anumite culori si nuante! Sarbatori binecuvantate!

  • @codruta0279
    @codruta0279 Жыл бұрын

    Foarte frumos Foarte interesant ❤ Mie personal mi-ar trebui un ajutor de genul 😊 Voi ține cont de potcasul asta ❤

  • @elisabetamoldovan8781
    @elisabetamoldovan8781 Жыл бұрын

    👏👏Foarte interesant și instructiv, felicitări amandorora

  • @rahcolourtest6741

    @rahcolourtest6741

    Жыл бұрын

    Multumesc Elizabeta!

  • @mihaelaiancu9966
    @mihaelaiancu9966 Жыл бұрын

    Buna! Ma asteptam ca invitata sa ia fiecare culoare in parte si sa o analizeze, sa ne spuna despre fiecare ce anume reprezinta. Prea putina informatie in sensul asta, clipul pare destinat sa faca publicitate business-ului pe care il are invitata.

  • @andreearuxandra4633
    @andreearuxandra4633 Жыл бұрын

    La inceputul acestui podcast eram sceptica asupra importantei acestui subiect. Durata dialogului mi s-a parut mult prea mare, subiectul oarecum neinteresant. Cu toate astea, am decis sa ii dau o sansa si sa il ascult in timp ce faceam diverse treburi prin casa. Acum ca ma indrept spre final sunt uimita cat de fascinanta si mai ales utila este cunoasterea identitatii noastre cromatice si cat de relevanta este ea in deciziile pe care le luam referitor la culorile cu care ne inconjuram. Surprinzator de util si interesant podcast si cu siguranta voi cauta modalitati de a-l aplica pe mine. Multumesc!

  • @rahcolourtest6741

    @rahcolourtest6741

    Жыл бұрын

    Buna Andreea, cu placere citesc cuvintele tale! Daca ne gandim ca acest factor, culoarea, ne inconjura mereu.. putem intelege si influenta care are asupra noastra. Din pacate lipseste o educatie despre topicul acesta si il limitam la copilarie si la decoratiuni. Este o lume intreaga si mai multa constientizare ne ar ajuta sa ne intelegem mai bine alegerile de zi cu zi.

  • @paidforclicks
    @paidforclicks9 ай бұрын

    Bună. Unde as putea găsi testul gratuit? Mulțumesc

  • @SS-ee3xg
    @SS-ee3xg7 ай бұрын

    😮

  • @elaeli4527
    @elaeli4527 Жыл бұрын

    Wow🙂 ce fain, legat de culori. Super. Cum se numește cartea legata de arta? Va rog

  • @mariaelenaszabo6837
    @mariaelenaszabo6837 Жыл бұрын

    si cartea Psihologia culorilor - autor Karen Haller - este foarte interesanta.

  • @rahcolourtest6741

    @rahcolourtest6741

    Жыл бұрын

    Da, am citit o. Din pacate, consider, ca se limiteaza la viziunea clasica a culorilor si cand ajunge la momentul subiectiv... se opreste din a trasmite puterea culorilor, generalizandule. Dar cateva lucruri sunt interesante, mai ales de stiut!

  • @adrianrazvanbc87
    @adrianrazvanbc87 Жыл бұрын

    Unde găsim testul care la făcut paul? Testul de culoare

  • @andramihaelascutca2017
    @andramihaelascutca2017 Жыл бұрын

    Foarte interesant conținutul acestei conversații, va mulțumesc mult. Aș dori să aflu,dacă resursele menționate ( linkurile către diferitele studii ) vor fi adăugate în descriere, sau cum aș putea da de aceste informații. Va mulțumesc!

  • @MindArchitect

    @MindArchitect

    Жыл бұрын

    Salutare, Andra. Îți mulțumim pentru comentariu și îți cerem scuze pentru omisiune, resursele sunt acum salvate în descrierea episodului.

  • @alinceaus4951
    @alinceaus4951 Жыл бұрын

    Cum ne putem face testul identității cromatic? Thx

  • @aschiutza69
    @aschiutza69 Жыл бұрын

    Cumva, instinctiv am simțit atracție dintotdeauna înspre acest domeniu. Am simțit importanta culorii în viața mea. Nu pot suporta pereții albi, nu concep sa locuiesc într.o casa cu astfel de pereți, însă, în îmbrăcămintea mea predomina albul și griul perlat luminos pe care îmi place sa le combin în contrast. Sunt convinsa ca aceste preferințe au legătură cu trăirile noastre care ne.au modelat personalitatea. Ar fi interesant de aflat dacă există diferențieri între bărbați și femei. Pentru ca societatea asociază femeia cu nuanțele deschise iar bieții bărbați sunt învățați de mici ca lor le sunt destinate doar nuanțele de albastru, gri, negru și maro. 😞

  • @rahcolourtest6741

    @rahcolourtest6741

    Жыл бұрын

    Din nou, buna Raluca! Iti voi răspunde aici în ceea ce privește diferența dintre bărbați și femei. Nu există. Diferențierea care se face în prezent face parte în mare măsură din lumea marketingului. Femeile nu înregistrează culorile în mod diferit față de bărbați, sau doar anumite frecvențe. Totul depinde de cantitatea și diversitatea nuanțelor de care o persoană a fost înconjurată. Nu știm pe ce criterii se bazează alegerea instinctivă de a înregistra o culoare în mediul înconjurător în detrimentul alteia, dar aceasta nu depinde de sexul persoanei. Iti mulțumesc încă o dată pentru comentariu și mă bucur să știu că faci parte din echipa mediilor colorate!

  • @adrianapetran3178
    @adrianapetran31789 ай бұрын

    Depinde si de orientarea incaperii, daca este insorita sau nu, de lumina naturala!

  • @dianacirlugea1729
    @dianacirlugea1729 Жыл бұрын

    Cat de mult m-am regasit in faptul ca nu imi place mobila alba, si casele amenajate cu totul alb

  • @mariaelenaszabo6837
    @mariaelenaszabo6837 Жыл бұрын

    nu ati pus link-urile :(

  • @MindArchitect

    @MindArchitect

    Жыл бұрын

    Salutare! Mulțumim pentru atenționare, linkurile au fost puse 😊

  • Жыл бұрын

    Știam că sunt mai mult de 30 ani de când americanii au hotărât ca în spitalele de psihiatrie să nu mai existe culoarea albă în camere, îmbrăcămintea cadrelor medicale.

  • @MrBVG92
    @MrBVG92 Жыл бұрын

    Observ ca "efectiv" a devenit noul "gen". Devine obositor sa o asculti pe duduia asta mult timp.

  • @rahcolourtest6741

    @rahcolourtest6741

    Жыл бұрын

    Buna Mr.B. Nu stiu daca ai observat "efectiv" dificultatea mea de a ma exprima in romana. Imi pare rau ca nu ai reusit sa prinzi alte informatii din cauza asta. Si multumesc frumos pt observatia ta. O sa o iau in considerare. Continuare placuta.

  • @Cris_tina
    @Cris_tina Жыл бұрын

    Dorian Popa are casa alba 🤣

  • @rahcolourtest6741

    @rahcolourtest6741

    Жыл бұрын

    Si nu este unicul! :)

Келесі