#MATalks

Creierul nostru locuiește într-o fortăreață osoasă, fără lumină sau stimuli din exterior.
Și atunci, ce este realitatea și cum ne-o construim? Cum știm că o cană e o cană și un câine e un câine?
Câte dintre senzațiile pe care le trăim sunt nemediate și câte sunt procesate și modificate de propriile noastre filtre?
Ce sunt emoțiile și cum le semnifică mintea noastră, astfel încât să le simțim așa cum o facem în viața de zi cu zi?
Vorbim despre toate acestea, dar și despre cum este cunoașterea secolului 21 regăsită în înțelepciunea diferitelor perioade din istorie, împreună cu Robert Chiș-Ciure și Eduard Ezeanu.
05:00 - 06:30 Premiza despre circuitul Evenimente exterioare, filtre, stare, fiziologie, percepție, comportamente
06:30 - 07:40 Descrierea ciclului Percepție - Acțiune
07:40 - 08:08 Despre Sensorium, Epiteliu și Efectorium
08:08 - 08:40 Principiu teoretic de bază
11:25 - 14:50 Despre Senzație și Percepție
14:50 - 16:30 Despre Memorie
16:30 - 18:30 Despre continuum-ul Percepție - Emoție - Concept
18:30 - 25:00 Despre matrițe predefinite genetic, morfogenetic și epigenetic
25:00 - 37:00 Despre Emoție și Valență
37:00 - 40:30 Cum ne putem influența emoțiile
40:30 - 42:45 Despre stres și cum modifică percepția și fiziologia
42:45 - 53:20 Despre Concepte și Memorie
53:20 - 01:00:00 Cum putem influența percepția asupra experiențelor trăite
01:00:00 - 01:02:00 Despre judecată și opinii în crearea realității
01:02:00 - 01:11:00 Despre meta-emoții
01:11:00 - 01:24:00 Despre atenția conștientă și traseele fricii în creier
01:24:00 Concluzii

Пікірлер: 90

  • @anaane5427
    @anaane5427 Жыл бұрын

    Da, cuvinte foarte frumoase și cu sens, păcat ca vin din partea unei persoane care e de părere că o femeie trebuie sa accepte ca barbatul ei sa o înșele. Dacă o urmariti pe Marilu stiti despre cine e vorba ;)

  • @alexandrughiur

    @alexandrughiur

    Жыл бұрын

    Marilu, știu ca e o pitipoanca :))

  • @Psiholog.Andreea.Stanciu

    @Psiholog.Andreea.Stanciu

    Жыл бұрын

    Calmați-vă pentru ca nu despre el este vorba.

  • @TaniaARTxd

    @TaniaARTxd

    Жыл бұрын

    @@Psiholog.Andreea.Stanciu Ba da :)))

  • @b.af.b.i.975

    @b.af.b.i.975

    Жыл бұрын

    @@Psiholog.Andreea.Stanciu ba da

  • @greencat1976

    @greencat1976

    Жыл бұрын

    Nu il cunosc pe domnul ( este prima data cand il vad), dar aici nu da sfaturi despre relatiile in cuplu , vorbeste despre cu totul altceva. Adevarul este intotdeauna la mijloc si nu trbuie sa luam de buna toate acuzatiile vehiculate pe net. Poate ca daca va spune si el parea lui lucrurile vor aparea diferit.

  • @rebecamatei1426
    @rebecamatei1426 Жыл бұрын

    Ce bine ca ești tu, Paul, ca sa ne traduci ce zice Robert :))

  • @Dixxie1803
    @Dixxie1803 Жыл бұрын

    Ideea în sine a podcast-ului mi s-a părut bună încă de la început, fapt pentru care de atunci vă urmăresc cu interes! Și felicitări pentru ceea ce ați reușit să construiți până acum și pentru informațiile pe care le livrați constant. Singura parte care îmi displace în acest episod este faptul că apare domnul Robert în el, iar Internetul a fost foarte receptiv la ce s-a întâmplat în trecut și nu l-a uitat (un mic search pe canalul lui Marilu), pentru modul în care s-a comportat cu fostele iubite. Cred că e de apreciat caliatatea lui intelectuală și faptul că aduce propria perspectivă bazată pe studii și muncă asiduă, dar cred că dincolo de asta, contează și calitatea umană a unui individ, nu doar aroganța lui, pe care de multe ori o afișează sub ambalajul de bărbat educat cu doctorat și studii superioare.

  • @maradumitrescu828

    @maradumitrescu828

    Жыл бұрын

    ai dreptate

  • @unnamedro
    @unnamedro Жыл бұрын

    podcasturile mindarchitect sunt comori, informatii de milioane, gratis , sunteti wow !!

  • @florin5236
    @florin5236 Жыл бұрын

    Cam greu de urmarit in special Robert nu conteaza cata carte ai daca nu stii cum sa te faci auzit si inteles iar Paul a stiut ca audienta o va simtii pe alocuri, subiectul in sine a fost super 👌

  • @ela_seo
    @ela_seo Жыл бұрын

    Mi se pare cunoscut Robert, sper sa fie doar o coincidenta si sa nu aiba legatura cu personajul despre care vorbeste Marilu Dobrescu in clipul despre fostul ei toxic, misogin, narcisist. Oricat as respecta cunostintele unei persoane intr-un domeniu, felul in care isi trateaza partenerii o sa cantareasca mereu mai greu si o sa stirbeasca orice urma de respect. Iar daca este aceeasi persoana, sper ca a evoluat.

  • @stardust0simo

    @stardust0simo

    Жыл бұрын

    El este.

  • @ligiaalbu7321

    @ligiaalbu7321

    Жыл бұрын

    Toti venim cu "soft-uri" din copilarie. Fiind dornic de cunoastere probabil, destept fiind, va incerca sa isi vindece si vechile obiceiuri. Succes! 😊🙋🏻‍♀️

  • @alexamorgan0214

    @alexamorgan0214

    Жыл бұрын

    O prostie,Marilu a rămas fără idei,Marilu înflorește mult și gras.

  • @alexamorgan0214

    @alexamorgan0214

    Жыл бұрын

    @@stardust0simo 😂 Da,in mintea lui Marilu și a voastră,care o mai urmăriți după scandalul pe care l-a provocat,fără dovezi.

  • @roxanabranduse7947

    @roxanabranduse7947

    11 ай бұрын

    Care sunt cele mai bune metode de scapa de atacuri de panica cu agarofobie.Iau tratament fac respiratii in 4 timpi, am facut hipnoza dar tot nu merg departe de casa .Multumesc!

  • @alinalupu6188
    @alinalupu6188 Жыл бұрын

    Cele mai relevante explicatii care ne pot ajuta in relatia cu noi insine, dar si cu ceilalti. Pacat ca majoritatea psihologilor nu prea fac altceva decat sa dezvolte in oameni sentimentul de victima si transmit ca altii sunt vinovati pentru tot ce li se intampla. În timp ce o explicatie stiintifica ne ajuta sa intelegem ca asa functioneaza creierul la anumiti stimuli. Deci nu crede tot ce gandesti! :)

  • @Cami12345...
    @Cami12345... Жыл бұрын

    Când dă Paul exemple atât de concrete, se face lumină. Asta-i fain cum știe să acesibilizeze informația pt toată lumea. De aceea are o plaja atât de largă de public.

  • @pavelmihaela6860
    @pavelmihaela6860 Жыл бұрын

    Ar trebui să deveniți materie obligatorie la școală. Senzaționali!!! 💪❤️🤗

  • @etamocicleta4899
    @etamocicleta48998 ай бұрын

    Ma bucur ca sunt pomeniti mari filozofi stoici. Filosofia... până nu demult termenul desemna in mare măsură cea ce numim noi astăzi știință, adică filozofia naturala, încercarea de a raționaliza natura, de a-și patrunde logica. In fapt voi faceți filosofie.

  • @roxy777popescu6
    @roxy777popescu6 Жыл бұрын

    Mulțumesc cu recunoștință. Am ascultat inclusiv melodia de încheiere. Mulțumesc.

  • @aurelia29negreanu
    @aurelia29negreanu Жыл бұрын

    ...cat de valoros si util !!! Mulțumesc!

  • @helvetianul2765
    @helvetianul2765 Жыл бұрын

    Așa da! Acum ați analizat coerent cum funcționează "hardware-ul". Expresia definitorie a podcastului este: "rețea de senzații diverse" (Robert). Adică, sinapse suplimentare la fiecare nou contact cu un anumit stimul (frecvență sonoră, lungime de undă etc.) Iar, având în vedere că traseul parcurs de electroni de la organul de simț la creier tinde să fie același (din motive economice 😀), pare evident că un același stimul va crea o aceeași reacție. Cum intervine biochimia organismului (ceea ce numiți "starea" nu există ca element autonom; starea fiind dată de biochimie, atenție!) în reacțiile diferite față de reacția inițială, ține de partea Software. Aici trebuie aduși specialiști în software-ul creierului, nu specialiști în Hardware. Altfel, ar fi ca și cum i-ai cere unui tehnician electronist (care știe cum funcționează componentele unui computer!) să explice cum funcționează Windows-ul 😀. P. S. Acest episod mi-a plăcut "la maximum" (atenție, că e cu schepsis! :). (domnule Paul, "la maximum" este varianta corectă, când vrei să atragi atenția că ceva ti-a plăcut la superlativ. Când ziceți: "mi-a plăcut maxim" - sau "am apreciat maxim", parcă - , la începutul podcastului, cu referire la materialul propus de Robert, ei bine nu folosiți superlativul, - cum păreți a dori - , ci doar o gradație incompletă. Maxim cât, adică? Maxim de 5? 😀. Nu e grav, pentru că filtrele-mi m-au ajutat să interpretez corect ce ați vrut să transmiteți greșit gramatical. Dar pentru acuratețe.... 😀

  • @danburduniuc4447
    @danburduniuc4447 Жыл бұрын

    Am senzația că am așteptat videoul ăsta toată viața😁😍🧠, mai ales în română! Vă mulțumesc mult🤗

  • @aureliagrosu1952

    @aureliagrosu1952

    Жыл бұрын

    daaaa

  • @feliciahrib240
    @feliciahrib240 Жыл бұрын

    Tot respectul pentru tema si pentru invitatii acestei emisiuni, insa nu pot sa nu remarc felul in care frumoasa si bogata noastra limba romana, este schilodita, si asta nu pentru ca nu as intelege limba engleza, cunosc si eu limba engleza si imi este lesne sa inteleg, dar ma surprinde aceasta lipsa de rabdare in a cauta corespondenta in limba romana a cuvintelor englezesti. Nu ca nu s-ar putea gasi, pentru ca nici nu se compara bogatia de expresiii si nuante a limbii noastre cu alte limbi. Nu cred ca este vorba de o cunoastere insuficienta a limbii romane, ci mai degraba este o lipsa de rabdare in exprimare si pana la urma o lipsa de respect pentru limba romana si implicit pentru cei ce urmaresc. Ma uit si eu de cate ori am ocazia la oamenii nostri de stiinta, la Acad.Ioan Aurel Pop, la Acad.Dr.Victor Voiculescu, la Prof.Dr.Vlad Ciurea, La Prof.Dr.Leon Danaila si multi altii, si am observat ca au un discurs calm, asezat, fara sa imprumute cuvinte si expresii din alte limbi, care nu sunt introduse oficial in vocabularul nostru. Este important ce fel de modele ne alegem.

  • @tomitacosminayt
    @tomitacosminayt Жыл бұрын

    Ce distracție faină! Thanks!

  • @V.D.22
    @V.D.22 Жыл бұрын

    1:09:10 eu cu durerea fac exact invers. In loc sa imi distrag atenția altundeva, ma concentrez asupra ei si incerc sa o înțeleg, sa o disec. Astfel pot suporta dureri foarte mari fara probleme. Durerea nu dispare, dar nu mai e deranjantă, chinuitoare. Asta necesita antrenament si e foarte interesant.

  • @anca4188

    @anca4188

    9 ай бұрын

    N am experimentat focalizarea pe dureri extreme ci doar pe dureri hai să zic comune: de exemplu o durere de stomac. Durerea dispare. Nu știu să explic cum dar ea dispare după ceva vreme in care o " privești". Mi s a intâmplat.

  • @anca4188
    @anca41889 ай бұрын

    O oră jumate in care am stat cu sufletul la gură. Un subiect extrem de interesant. Nu pot sa spun ca am înțeles foarte multe din cauza limbajului care este peste nivelul meu dar și multor expresii spuse intr o limba pe care o cunosc prea putin: engleza. Chiar și așa ma bucur pt intalnirea asta din care am inteles mai mult intuitiv decat rațional.😊

  • @adrianbotezan94
    @adrianbotezan94 Жыл бұрын

    Ma bucur tare ca a-ți luat inițiativa de a face discuțiile video, altfel primim informația.Va salut cu respect 🤝🏻🥂

  • @adinaclapsan7089
    @adinaclapsan7089 Жыл бұрын

    Felicitari!! Informatii foarte valoroase si utile! Va apreciez foarte mult!!!🤗

  • @alinairimia8463
    @alinairimia8463 Жыл бұрын

    Wow, totul de aprofundat și din ce in ce mai mult dorința de a merge iar la facultate.

  • @ab-co5wi
    @ab-co5wi Жыл бұрын

    Mai vreau așa ceva extra, felicitări ‼️

  • @Uroborus05
    @Uroborus05 Жыл бұрын

    Minunat! Mulțumim frumos! Cred ca sunt informații neprețuite. Îmi place mult frontiera neuro - filozofie. Mulțumim din nou! Aștept cu nerăbdare următoarele episoade :)

  • @lcmkyttiiit
    @lcmkyttiiit Жыл бұрын

    Excelent! Multumesc! 🙏🏻

  • @cristinaserbanescubtzkydkh9709
    @cristinaserbanescubtzkydkh9709 Жыл бұрын

    Felicitari! Avem nevoie de oameni ca voi. Sunteti o inspiratie si va multumesc!

  • @biancabozosan7937
    @biancabozosan7937 Жыл бұрын

    Guy’s , a fost foarte fain episodul si util, multe informatii utile! Va multumesc mult!

  • @SylviaSylviaSylvia
    @SylviaSylviaSylvia Жыл бұрын

    Poți sa faci un potcast despre ce se întâmplă in creier la adulții cu ADHD?

  • @alinastancu7714

    @alinastancu7714

    Жыл бұрын

    Ar fi minunat!!

  • @petreaalexandru7235

    @petreaalexandru7235

    Жыл бұрын

    Ar fi cel putin interesant

  • @webergabriela10

    @webergabriela10

    Жыл бұрын

    Chiar ar fi folositor dacă ni s-ar spune și cum ar trebui să interacționăm cu ei. Mulțumim pentru dăruire și tot ceeace ne oferiți

  • @l.v.8713
    @l.v.8713 Жыл бұрын

    Dragilor, am stat pana la final, ascultandu -va cu multa placere! Mulțumim pentru "neurofilosofia" oferită! 👏👏👏

  • @luxurygame2898
    @luxurygame2898 Жыл бұрын

    Felicitări! Oameni de calitate!

  • @aureliagrosu1952

    @aureliagrosu1952

    Жыл бұрын

    oameni dezvoltati personal la maxim!

  • @ralu2036
    @ralu2036 Жыл бұрын

    Mulțumesc, minunat!🙏😇

  • @melaniaandrei3123
    @melaniaandrei3123 Жыл бұрын

    Vă mulțumesc!

  • @victoriaalfa5428
    @victoriaalfa5428 Жыл бұрын

    Mii de mulțumiri!

  • @nicolaedragan9309
    @nicolaedragan9309 Жыл бұрын

    Mulțumesc !

  • @veganioan
    @veganioan Жыл бұрын

    Mulțumesc mult!

  • @TheVincy08
    @TheVincy08 Жыл бұрын

    Misto episodul. Robert,sa nu mai bei cafea inainte:))

  • @elenasulea5115
    @elenasulea5115 Жыл бұрын

    Delicioasă întâlnire, cu totul!

  • @al3xxxXpert
    @al3xxxXpert Жыл бұрын

    Foarte fain contentul !

  • @vio971
    @vio971 Жыл бұрын

    Sunteți demult pe KZread....abonat . Poate puneți și video de ascultat pentru vindecarea creierului . Mulțumesc.

  • @simonaandrea4355
    @simonaandrea4355 Жыл бұрын

    Va ador !

  • @carmenzechil872
    @carmenzechil872 Жыл бұрын

    loved it!!

  • @mihaelaneghina1142
    @mihaelaneghina1142 Жыл бұрын

    Felicitari!!!! Fiecare podcast este mai mult decat extraordinar si bine explicit! Sunt atat de recunoscatoare fata de ceea ce faceti , si ca am oportunitatea aceasta , pe care marea majoritate o avem de a avea internet curent electric etc. de a ne putea bucura si informa despre ceea ce ne intereseaza si ne ajuta in viata de zi cu zi. Va doresc multa sanatate si liniste atat mentala cat si spirituala pentru a putea continua la mai multe podcast uri de mare mare calitate! Va multumesc frumos! 🙏🏻☀️❤️

  • @oanatalida5113
    @oanatalida5113 Жыл бұрын

    Cam greu de urmarit pe alocuri, dar stimulant si interesant. Mi a placut :))

  • @alinagrama2034
    @alinagrama203411 ай бұрын

    Multumesc mult pentru acest episod! Foarte interesant, imi place teribil de mult! Voi incerca sa fac un rezumat mai simplificat pentru a le povesti si copiiilor mei despre asta. Imi doresc sa-i ajut sa invete cum sa faca fata emotiilor. Mi-a placut mult ca ati trecut prin multe domenii, de ex. filosofia, psihologie, neurologie, etc...🙂 Oare imi poate recomanda cineva o carte sau un video cu referire la sentimente si emotii pe intelesul copiiilor?

  • @licugurin3940
    @licugurin3940 Жыл бұрын

    O idee obține altă funcțiune împrumutând-o de la alte idei👍

  • @alinaciurdea
    @alinaciurdeaАй бұрын

    Informații valoare,😊

  • @topalaluiza9647
    @topalaluiza96476 ай бұрын

    Multumesc mult 🎩🙏🤗

  • @clue0110
    @clue01108 ай бұрын

    Mintea ii procesul egoului de asi crea realitatea🎉🎉🎉

  • @alinamangafas2008
    @alinamangafas2008 Жыл бұрын

    Wow! Anul acesta am modulul Consciousness- cognitiv psychology.... Am sa folosesc discuția voastră pentru a aprofunda subiectul. Felicitări pentru ceea ce faceți!

  • @oanamorutan7727
    @oanamorutan7727 Жыл бұрын

  • @vio971
    @vio971 Жыл бұрын

    Bună dragilor ! Acum v am descoperit....cautind ceva despre creier ...undele cerebrale ...sper sa fie pe măsură căutării.. Abonat . Mulțumesc.

  • @etamocicleta4899
    @etamocicleta48998 ай бұрын

    Un mesaj pentru ai singurul autodidact fara diploma dintre cei trei din podacst. "Only the autodidacts are free" - Nassim Nicholas Taleb "Formal Education will make you a living. Self-education will make you a fortune." - Jim Rohn

  • @2nasoare845
    @2nasoare845 Жыл бұрын

    In ecosistemul " mind architect " ...baieti ,cat de scumpi sunteti !

  • @vio971
    @vio971 Жыл бұрын

    Bună, ascult acul ,, codurile vindecării " dacă puteți sa discutați despre ....

  • @alexandraradoescu388
    @alexandraradoescu388 Жыл бұрын

    Vai, ce rau imi pare ca a durat decât atât. Nu se poate o varianta de 5 h, măcar?:)). Superb, multumesc ! 😊

  • @helvetianul2765
    @helvetianul2765 Жыл бұрын

    Domnule Eduard, că tot ați întrebat, nu există cuvântul "plăcubil". Aici filtrele dumneavoastră au zăpăcit cogniția care a improvizat luând prima parte de la cuvântul existent "plăcut" și partea finală de la "agreabil" pentru a da... licența poetică (am folosit un eufemism 😀) la care ați rămas. Ei bine (dincolo de analiza lexicală), dacă ați putea explica cum credeți că a ajuns creierul dumneavoastră la improvizația respectivă, ați reuși ceea ce psihologii se străduiesc de mult timp să afle. Poate într-un podcast viitor? 😀

  • @Cris_tina
    @Cris_tina Жыл бұрын

    Da, ADHD

  • @vio971
    @vio971 Жыл бұрын

    Pe Edi cum îl mai cheamă? Vreu sa I caut pagina Mulțumesc.

  • @MindArchitect

    @MindArchitect

    Жыл бұрын

    Salutare! Pe Edi il poti gasi la noi pe pagina in sectiunea Colaboratori si Prieteni, cat si pe pagina proprie, www.iameduard.com

  • @GPA8119
    @GPA8119 Жыл бұрын

    Îmi poți spune, te rog, despre ce carte vorbeai cam în minutul 32(aprox) al video- ului? Ceva despre emoții.. Mulțumesc!

  • @MindArchitect

    @MindArchitect

    Жыл бұрын

    Salutare, Gabriela. Cartea la care face referire Paul este How Emotions Are Made, Lisa Feldman Barrett. Speram sa fie de folos.

  • @GPA8119

    @GPA8119

    Жыл бұрын

    @@MindArchitect este și varianta in limba romana? Multumesc!

  • @Lemonady

    @Lemonady

    Жыл бұрын

    @@GPA8119 Am cautat eu si pare sa fie. Se numeste "Cum iau nastere emotiile".

  • @mirabelalobontiu5927
    @mirabelalobontiu5927 Жыл бұрын

    Să-i mai chemi, că parcă n-a fost destul!

  • @Cris_tina
    @Cris_tina Жыл бұрын

    Mie nu imi place ca se schimba asa repede cadrul la filme, nici nu apuc sa asimilez ceva, sa vad o emotie.. 😂

  • @hella1738
    @hella173823 күн бұрын

    Sunt singura care a încercat sa îl caute pe Robert pe instagram? 😅

  • @Cris_tina
    @Cris_tina Жыл бұрын

    Deci am facut asta intuitiv la dentist, priveam in tavan tinta la neon, efectiv eram atenta doar la acea lumina si nu la durere, asteptam sa termine, aveam la fel senzatii.. si dentista s-a mirat, cum de rezist asa fara sa clipesc, sa ma misc.. 😂

  • @Cris_tina

    @Cris_tina

    Жыл бұрын

    Si odata mi-a atins mai tare nervul, mi-a trecut un current pe spate, wow.. si tot am stat..

  • @vasileteleman2735
    @vasileteleman2735 Жыл бұрын

    În... realitate sunteti ...,,iluzioniști"iluștri !!!

  • @ssopy
    @ssopy4 ай бұрын

    Dupa 15min de uitat mi-am seama da e greu cu limba romana. De ce asa greu sa vorbim in romana fara englezisme? De ce e greu de transpus totul in limba romana ca sa inteleaga toata lumea? As vrea sa recomand acest video unor oameni (gen parintilor mei) dar din pacate nu pot pentru ca ei nu stiu engleza si nu inteleg sensul expresiilor in EN. Desi pare mai simplu si de inteles pt mine care stiu si engleza.

  • @dacu9246
    @dacu9246 Жыл бұрын

    Degeaba cunoști daca în contact cu problema ,persoana esti pierdut tre sa ai si coione pe lângă cunoștințe, nu putem ucide natură firească, asa că suntem pe cai mari toți si oul si găină 😎

Келесі