Mali Müşavir mi olayım, Devlet Memuru mu?

Herkese Selamlar,
Genel olarak videoların altına yazılan yorumlar ve mail olarak gelen sorularda, Devlet Memuru mu olayım yoksa SMMM mi olayım, Türkiye'de mi kalalım yoksa Mezun olur olmaz gidelim mi Yurtdışına diye soran arkadaşlarımıza genelde verdiğim cevapları toparlayıp video ile dönüş yapmak istedim. Bunların dışında sorular olursa, yorumlarda buluşalım.
Selamlar,
Saygılar,

Пікірлер: 46

  • @erdemalemdar9128
    @erdemalemdar91284 ай бұрын

    Dertleşme; 24 yaşındayım 1 yıl bir muhasebe bürosunda şu anda da bir fabrikada muhasebe elemanı olarak çalışıyorum. İyi bir işim var yer yer mutluyum da ama maaş ve gelecek adına ümitli değilim. Bu izlediğim ikinci videonuz. Kariyer planlamamı mezun olup bir işe girdikden sonra yani şimdi yapıyorum. Temmuz ayında SMMM staja giriş sınavı ve kpss var. Kpss den bu sene ümitli değilim gerçi ama yine de günde 1 saat matematik çalışmaya çalışıyorum. Çalışmaya çalışıyorum diyorum çünkü mesai 7,30-17,30, yani 10 saat. Eve bazı günler sadece yatmaya geliyorum gibi bir şey oluyor. Çalışmak da zorundayım paraya ihtiyacım var. İşten çıkıp kpss ye falan çalışamam. Henüz mezun olmayıp kariyer planlayan arkadaşlara tavsiyemdir en değerli şey zamanmış, zamanı iyi kullanın. Saygılar

  • @alpdede2457
    @alpdede24574 ай бұрын

    Mali Müşavirlik ve Devlet Memurluğu arasında karar vermek gerçekten zor bir süreç. Videoda verdiğiniz bilgilerle kafam biraz daha netleşti. Önemli olan noktaları vurgulayıp kişisel hedeflerime uygun bir karar vermemde açıklamalarınız bana çok destek oldu. İki kariyer arasında bir seçim yaparken göz önünde bulundurulması gereken detayları özetlediğiniz için teşekkür ederim Sercan Bey 😇

  • @duygucoskun2930
    @duygucoskun29303 ай бұрын

    Lise ve universite isletme okudum.is bulamadım.30 oldum.Daha yeni ise girdim.Geleceğim kaymis gibi.Bilgim daha çok ama işim yok.

  • @dicleems9476
    @dicleems94764 ай бұрын

    Merhabalar sizce 2 yıllık muhasebe bölümü okumalı mıyım bu sene sınava gireceğim çok kararsızım hangi bölümü seçmem gerektiği konusunda masa başı güzel bir iş istiyorum siz deneyimli biri olarak bana tavsiye verir misiniz rica etsem 🙏sadece tyt sınavına katılmayı düşünüyorum

  • @SercanOnAir

    @SercanOnAir

    4 ай бұрын

    Merhaba, bende 2yil muhasebe okudum, sonra dikey gecis sinavina girdim ve fakulteye tamamladim, acikogretimden sizde tamamlayabilirsiniz. Sonra sinavlarina girip mali musavirlige adim atabilirsiniz. Masa Basi isten kastiniz, ofis ici önbüro hizmetleriyse bu sizi cok kisitlar. Dar dusunuyorsunuz suanda. Daha efektif ve daha genis dusunmelisiniz. Yani 2yillik onlisans programi sizin icin bir baslangic adimi olmali. Devamini getirmelisiniz. Suanda bir cok önbüro islerini yani basit muhasebe islerini zaten yapay zeka destekli bulut programlar ve fatura modulleri yapiyor. Bundan sonraki asama Raporlama ve Yorumlama. Buralarda olmalisiniz ve hatta daha ilerisi. Zaten sinava gireceksiniz orasi net. Sadece YTY degil AYT dediklerine de girmelisiniz.

  • @shaco8988
    @shaco8988Ай бұрын

    hocam ogrenciyim yazlari ve haftasonlari alanimla ilgisiz bir iste calisiyorum staj yapabilme durumum yok gibi bu staj eksikligini meb belgesi veren kurslarla kapatsam etkili olabilir mi (bilgisayarli muhasebe kursu, gibi) ne dusunuyorsunuz. tesekkurler

  • @SercanOnAir

    @SercanOnAir

    Ай бұрын

    Merhaba, netice de kurslarda işin tekniğini ve kısmen uygulamasını göreceksiniz ama unutmamak adına, hızlıca kurs bitince, meslekle alakalı bir ofiste işe girmenizi tavsiye ederim, yoksa sürekli güncellenen bir sektörde, bildikleriniz çok geride kalır ve bu kez "ben niye gittim ki, boşa zaman kaybı olmuş" dersiniz. Ancak hızlıca muhasebe mesleğinde işe başlayacaksınız, kurslar faydalı olur.

  • @emine2009
    @emine20093 ай бұрын

    Merhaba. Smmm stajyerligini bitirdim. Ağustosta 2024/2 dönemi yeterlilik sınavına gireceğim. Aynı zamanda bu seneki kpss sınavına girmeyi de düşünüyorum. Kpss den güzel bir puan alıp atanma gibi bir durumum olursa daha sonra yeterliliğe tekrar girebilir miyim? Bu süreç hakkında bilginiz var mı?

  • @SercanOnAir

    @SercanOnAir

    3 ай бұрын

    bildiğim kadarıyla, yasa değişmedi ama yönetmeliklere tekrar bakmak lazım, Staj süresi dolduktan sonraki aydan itibaren 1yıl içerisinde yeterlilik sınav kayıtlarınızı yapmalısınız. Bağlı olduğunuz odaya bu konuyu "staj sürem dolduktan sonra ne kadar sürede yeterliliklere katılmalıyım" şekliyle sorabilirsiniz. Bu arada devlet memuru olduğunuzda da SMMM belgesini alabilirsiniz, mesleği yapmazsınız. Oda kütüğünde kayıtlı olursunuz sadece.

  • @xexoe576
    @xexoe5764 ай бұрын

    Maliye bölümü 2. sınıf öğrencisi olarak kariyer planlamamı yapmak istiyorum, ancak KPSS ile atanma ve mali müşavirlik sınavları arasında kararsızım. KPSS'de torpilin etkili olduğunu duyuyorum ve mali müşavirlik sınavlarının zorluğu beni endişelendiriyor. Sizin önerileriniz doğrultusunda, uygun bir yol belirlememde tavsiyeleriniz nelerdir?

  • @SercanOnAir

    @SercanOnAir

    4 ай бұрын

    Merhaba Bana kalsa, SMMM sınavları öyle zor değil, sınavın belirli bir tekniği var, Murat AÖF yada Deha Eğitim kurumlarında kursa gidin, epey yardımı olur. Keza KPSS'de başarılı olsanız da atamalarda sıkıntılar olduğunu duyuyoruz ancak birçok şey kısmet. Denemeden bilemezsiniz. Bence her iki sınava da hazırlanıp şansınızı deneyin. Lakin hangisine daha yakınsanız, ona öncelik ve yoğunluk vermenizi tavsiye ederim. Netice de sınav sorularının birçok kısmı birbirine benzer. Eski sınavları indirin ilgili websitelerinden sizde göreceksiniz.

  • @xexoe576

    @xexoe576

    4 ай бұрын

    @@SercanOnAir Tavsiyeleriniz için teşekkürler.

  • @xexoe576

    @xexoe576

    2 ай бұрын

    ​@@SercanOnAir Bir soru daha eklemek istiyorum sizce üniversite not ortalaması kariyer yolunda ne gibi bir etkisi olabilir ?

  • @SercanOnAir

    @SercanOnAir

    2 ай бұрын

    @@xexoe576 Bugün bir SGK girişi yaptım, Endüstri Mühendisi, Bilkentli, Yazılım konusunda epey tecrübeli 30yaşında bir hanımefendinin, Aylık Maaşı 90bin TL Net. Üniversiteyi tam 8yılda bitirmiş, bende şaşırdım, transkriptini inceledim, cidden 8yılda bitirmiş ve ortalaması 2.01/4,00. Yine başka bir şirkete Kimya Mühendisi girişi yaptım bugün, 2.68/4,00 ortalaması var. Burada diploma özellikle bir kriter değil, burada sizin işinize ne kadar hakim olduğunuz esas. Eğer Fakültede okulunuz iyi değilse, bunu Yükseklisans ile ekarte edebilirsiniz, daha iyi okulda, parasıyla Tezsiz YÜksekLisans yaparsınız. Ancak bu Psikolojik tatminden ileri gitmez, büyük birşey katmaz size. O yüzden işinize hakim olun, ortalamanız bence 3.00 üzerinde olsun, yeterli. 3.00 neden dedim derseniz, bu ortalama için epey çalışırsınız, dolayısıyla ciddi anlamda entelektüel sermayenizi doldurursunuz. Burası önemli. Bilgi haznenizi ne kadar arttırırsanız, o kadar çok tercih edilen ve saygı duyulan kişi olursunuz.

  • @xexoe576

    @xexoe576

    2 ай бұрын

    @@SercanOnAir Peki, bilgi haznemi arttırmak için ne yapabilirim ?

  • @canbeg4328
    @canbeg43284 ай бұрын

    Hocam merhaba almanyada kullanılan muhasebe prog. DATEV var bilginiz var mı , logoya lucaya benzermidir . nasıl öğrenebilirim bu programı

  • @SercanOnAir

    @SercanOnAir

    4 ай бұрын

    Merhaba, bu programı duymadım hiç ama buradan bakınca bulduğum kanal işe yarar gözüküyor. Link: kzread.info/dash/bejne/q5mtqtB9oZisZ7w.html buradan bakabilirsiniz. Kanal Adı: @BILDNERTV

  • @ayberkpurutcuoglu7052
    @ayberkpurutcuoglu70522 ай бұрын

    Merhaba, İstanbul Üniversitesinde İktisat okuyorum şuan 1. sınıftayım ve yavaştan geleceğimi planlamak istiyorum. Mali Müşavir olmayı düşünüyorum. Size danışmak istedim, tavsiyeleriniz uyarılarınız var mı ?

  • @SercanOnAir

    @SercanOnAir

    2 ай бұрын

    Merhaba, Rakamlari seviyorsan, yogun calismayi ama kendine de birseyler katmak, bilgi hazneni ve tecrubeni gelistirmek istersen bizim meslege yonelmek cok mantikli olur. Ancak tavsiyem okul hayati boyunca, excel, SQL, ingilizce, iş yonetimi ve ERP programlarini iyice kavrayip hakim olmalisin ki, okuldan sonra herkesten farkin olsun

  • @ayberkpurutcuoglu7052

    @ayberkpurutcuoglu7052

    2 ай бұрын

    @@SercanOnAir çok teşekkür ederim geri yanıtınız için, tavsiyelerinize uymaya çalışıcam çok sağ olun 🙏

  • @abdullahfuruncu1468
    @abdullahfuruncu14686 күн бұрын

    Maliye son sınıf öğrencisiyim mali müşavir olmak istiyorum ama zor diyolar test sınavı olsun yazılı sınavı olsun zor diyolar ne kadar doğru bilmiyorum fikrinizi alabilirmiyim bu konuda son sorumda mali müşavir için kurslar var mış gidenin çoğu kazanıyormuş dogru mu ? Cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler 🙏 (Ganom 3.40 bi etkisi var mi bilmiyorum)

  • @SercanOnAir

    @SercanOnAir

    6 күн бұрын

    @@abdullahfuruncu1468 merhaba, tesmer sayfasina girip gecmis sinavlari oradan indir ve bak bakalim zor mu? Bana kalsa degil ama kisiden kisiye degisir. Evet kurslar var, Deha Kurslari var, Murat Acikogretim var, gayet iyiler bu konuda. Dehaya bende gitmistim, direkt sinav teknigi calistiriyorlar.

  • @abdullahfuruncu1468

    @abdullahfuruncu1468

    6 күн бұрын

    @@SercanOnAir peki abi ilk sınavı geçtik diyelim 3 yıl staj görüyoruz bunun sonunda yazılı sınava giriyoruz galiba yazılı sınav nasıl sizce stajdan aldığımız bilgi birikiminin verimi oluyor mu yazılı sınav için

  • @SercanOnAir

    @SercanOnAir

    6 күн бұрын

    @@abdullahfuruncu1468 yok tam öyle olmuyor. finansal muhasebe sınavı yani bildiğiniz muhasebe ve yevmiye kayıtları yaptığınız sınav haricindeki sınavlarda, stajda öğrendikleriniz pek işe yaramıyor. sınav komisyonu, kendisini kitaba göre şartlamış, verilen sorulara, kitabına göre cevap vermelisiniz, yani ezber yanınız kuvvetli olacak biraz. yine yeterlilik sınavları örneklerini indirin, görün, göreceksiniz sizde.

  • @abdullahfuruncu1468

    @abdullahfuruncu1468

    6 күн бұрын

    @@SercanOnAir çok sağolasın abi teşekürederim 🙏

  • @bs9564
    @bs95643 ай бұрын

    Özcan üstadım bende mali müşavir stajyeriyim. İlk ofiste başladım ama sağlık sorunlarımdan dolayı çalışmaya 2020 yılında ara verdim o arada staja giriş sınavını kazandım 29 yaşındayım meslekten geri kaldım ve nerden nasıl devam edeceğim konusunda kafam çok karışık şu an tekrar büroya girdim az maaş var ama iş öğrenmek için kabul ettim, aynı zamanda yüksek lisans yapıyorum ama hem beyanname yapmakta hemde gelişmeleri takip etmekte zorlanıyorum bu ara umutsuz ve yorgun hissediyorum, okumayı öğrenmeyi çok seviyorum ama her ofiste karşılaşılan problem gibi kendi kendimize çabalamamız söyleniyor, fikirlerinizi ve tavsiyelerinizi benimle paylaşırsanız çok memnun olurum, şimdiden çok teşekkür ederim.

  • @SercanOnAir

    @SercanOnAir

    3 ай бұрын

    Merhaba, Meslekten geri kalma gibi bir şey olmaz. Çünkü özellikle son 1 yılda "üstad" dedikleri kişilerin de neredeyse birçok şeyi bilmediklerini görünce, ben meslekte iyiyim diyene şüphe ile bakmanız lazım. Kendinizi, idealleriniz ve hedefleriniz kapsamında geliştirebilir, yetiştirebilirsiniz ve tabii ki, bunlar ancak ve ancak karşılaştıkça çözebileceğiniz sorunlar olarak karşınıza çıkacak ve sonuçlandıkça, sonucunu bildiğiniz vakalar olacak. Dolayısıyla ne birşeyden geri kalıyorsunuz ne de sizi yönlendirecek birilerine ihtiyacınız var. Her insan hayatının belli bir döneminde belki de yıl içinde birkaç kez umutsuzluğa kapılabilir, özellikle mevzuattaki radikal değişiklikler nedeniyle 20yıldır mali müşavirlik yapanlardan en sık duyduğum şey, "mükellefleri azaltıyorum, bırakacağım artık mesleği, yapılmaz hale geldi" cümlesi. Ancak onlar da tam olarak nereye varmak istediklerini bilmeyen kişiler oluyor. Gelin bunu birlikte konuşalım, benimle iletişim bilgilerinizi paylaşın mail üzerinden, sizinle bir zoom toplantısı yapalım yada telefonla konuşalım. sercanaktascomtr@gmail.com yoluyla bana bilgilerinizi iletin, görüşelim uzun uzadıya. burada da kelime sınırlaması var malum :)

  • @bs9564

    @bs9564

    3 ай бұрын

    @@SercanOnAir çok teşekkür ederim üstadım tabiki mailinize bilgileri yolluyorum.

  • @mertnalbant2454

    @mertnalbant2454

    2 ай бұрын

    Hocam bende maliye önlisans mezunuyum. Ama daha bir iş bulamadım . Sizce ne yapmalıyım@@SercanOnAir

  • @SercanOnAir

    @SercanOnAir

    2 ай бұрын

    @@mertnalbant2454 Merhaba Mert Bey, tam olarak neler yaptığınızı ve ne yapmak istediklerinizi bilmeden, öylece bir şeyler söylemek yanlış olur. özgeçmişinizi bana mail olarak gönderin ve neler yaptınız bugüne kadar, neler yapmak istiyorsunuz ve hayaliniz neyse onu da yazarsanız mailde, hepsini birleştirip bir yorum yapabilirim. mail adresim : sercanaktascomtr@gmail.com

  • @AlperKeSgiN20
    @AlperKeSgiN204 ай бұрын

    Sercan bey merhaba. Ben 30 yaşında bir mali müşavir stajeriyim. İzmir de ikamet ediyorum. 2 ay kaldı stajımın bitmesine. Fabrikada stajimi yürütmekteyim. Ofise göre rahat bir işim var ama kazancı az. Bir ofisten de teklif verdiler Şuanki maasimdan %30 daha fazla. Mali müşavir olduğumda ortaklık gibi düşünün, Mükellef kiminse gelirin %70'i onun %30'u diğerinin ayni şekilde bende mükellef getirirsem %70'i benim %30'u diğerinin Bu teklif iyi midir, ortaklık böyle mi yapılıyor ? Hem kendimi de geliştirmek istiyorum, ofis cok avantajlı geliyor gelecek açısından. Ne yapmalıyım arada kaldım. Sizin fikriniz nedir ? Şimdiden teşekkür ederim.

  • @SercanOnAir

    @SercanOnAir

    4 ай бұрын

    Merhaba Genelde Gider ortaklığı yapılır. Ofisin gideri ne kadar ise, ortak sayısına eşit şekilde bölünür. Ancak paydaşlardan birisinin mükellefi az ise, bu durumda dedikleri gibi %70-%30 kuralı geçerlidir. %30 da ofis giderleri için yapılan işlemdir. Bu anlamda en önemli unsur, ofisin çalışanı varsa, kime hizmet edeceği kısmıdır. 2 patron olunca kimin müşterisi fazlasıyla daha çok onunla ilgileneceği için bu kez maliyetlemeyi dikkate almak lazım.

  • @AlperKeSgiN20

    @AlperKeSgiN20

    4 ай бұрын

    Bu kuralı hemen hemen kullanıyorlar demekki. Staj bitiminde ofisi tercih edeceğim büyük ihtimal, hem gelir artışı hemde iş kapasitemi arttırmak için daha avantajlı duruyor. Çok teşekkür ederim yardımlarınız için.

  • @SercanOnAir

    @SercanOnAir

    4 ай бұрын

    @@AlperKeSgiN20 netice de meslektaşız. Birşeyler sormak isterseniz her zaman ulaşabilirsiniz. Saygılar.

  • @AlperKeSgiN20

    @AlperKeSgiN20

    4 ай бұрын

    @@SercanOnAir Çok teşekkür ederim.

  • @melihbabab2628
    @melihbabab26284 ай бұрын

    Muhasebe ve vergi uygulamaları okuyorum 2. Sınıf son sınıf sizce bölümü bitirdikten sonra napim ailemin çok gözüne batıyorumda çalışmıyorum diye

  • @SercanOnAir

    @SercanOnAir

    4 ай бұрын

    Merhaba Melih Bey Bazı zamanlarda yorum çok önemli. Ailenizin size bu şekilde bakmadığını bilmeniz lazım. Öyle görünür ama aslında öyle değildi. Bu durumu 10yıl sonra anlayacaksınız. Ancak bunu menfaatinize çevirmeniz lazım. Şöyle ki, 2nci sınıfta olduğunuza göre, muhtemelen 20'li yaşlardasınız ve bilgilerinizi hızlıca işinize çevirin derim. Bir muhasebe ofisinde hızlıca iş arayışında bulunun ve işi bulduğunuzda o işi öğrenmek için elinizden gelen her şeyi yapın. Sorun, Araştırın, Ofis çalışanları nasıl yapıyorsa izleyin ama işi 2yıl içerisinde öğrenin. Neden 2yıl. Çünkü bu arada Açıköğretimden 3-4 sınıfları bitireceksiniz ve işi öğrendikten hemen sonra askere gidip onu aradan çıkartacaksınız. FAkülte bittiği içinde kısa dönemde işlem tamam olacak. Askerden geri dönüğünüzde ve herşey yolunda giderse, 2027 sonu yada 2028 başı olacak. Türkiye'deki enflasyonist ortam kendisini daha stabil hale ve aynı 2007-2011 dönemindeki gibi piyasada bol para bulunacak. Haliyle sizde rahatlıkla iş bulacak ve kazandığınız parayla kendi hayatınızı inşaa edebileceksiniz. Bu arada da mali müşavir olabilirsiniz ya da bir şirkette muhasebe uzmanı yada şefi pozisyonunda işe başlayabilirsiniz. Çünkü 2üniversite bitirmiş, askerliğini yapmış ve taze bilgilere sahip, genç bir meslektaş olacaksınız. Bu şekilde ilerlemeniz size katma değer sağlayacaktır. Peki Muhasebe ofisinde çalışıyorsunuz ve neredeyse 4ayda size hiç bir şey öğretilmiyor ya da engelleniyorsunuz bir şekilde, bu durumda hemen yeni iş bakıp istifa edeceksiniz. Mesleği öğrenene kadar internet yada cep telefonuyla, hangi beyan nasıl dolduruluyor, nasıl muhasebe tutuluyor, nasıl excel kullanılıyor, nasıl fatura işleniyor, alış faturası, gider faturası, satış faturası, banka işlemleri gibi birçok şeyi youtube, web aramaları ve muhasebe ofislerinde rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Benzer durumlarda emin olun bizde geçtik, bir yerden başladığınızda artık duramıyorsunuz ve hayat akıp gidiyor bir yerde. Yolunuz açık olsun. Sormak istediğiniz birşey olursa, sercanaktascomtr@gmail.com mail atabilirsiniz. Saygılar Selamlar

  • @melihbabab2628

    @melihbabab2628

    4 ай бұрын

    @@SercanOnAir bende öyle yapmayı düşünüyorum umarım açıköğretimmde 3.sınıftan başlarım işletme olarak birde şey dicektim okulu bitirdikten sonra bir yerde yetiştirilmek üzere finans elemanı olarak çalışsam nasıl olur ? Muhasebe genel olduğu için çok zorlanmak istemiyorum yani biraz korkuyorum

  • @melihbabab2628

    @melihbabab2628

    4 ай бұрын

    @@SercanOnAir ve genellikle muhasebeciler hep asgari ücretle çalışıyor ? Sizce mali müşavir olmak istemezsem ne olabilirim en iyi meslek olwrak lisans mezunu olarak tabi

  • @SercanOnAir

    @SercanOnAir

    4 ай бұрын

    @@melihbabab2628 Vallahi bu konu çok göreceli ve geniş bir kavram. o yüzden bir şey demem yanlış olur. Ancak önceliğiniz yeteneğiniz ve bilgi düzeyinizle paralel olmalı. Genelde Muhasebeciler Asgari Ücretle çalışmıyorlar bu arada. Tecrübe ve Bilgiye bağlı olarak değişkendir. Her sektörde benzerdir.

  • @SercanOnAir

    @SercanOnAir

    4 ай бұрын

    @@melihbabab2628 finansta sınırlı kalırsınız ama siz bilirsiniz tabii ki. Neden olmasın. Şirketle başlayıp şirketlerle devam edebilirsiniz.

Келесі