Kuryelerin Üniversite Mezunlarından Daha Fazla Kazanması

Sosyal medyada kuryelerin bazı üniversite mezunlarından ve beyaz yaka olarak çalışanlardan daha fazla para kazandığına yönelik tartışmalar var. Bunun neden olduğu ve bundan kendimize ne çıkarımlar yapmamız gerektiği ile ilgili fikirlerimi paylaştım. İyi seyirler!

Пікірлер: 132

  • @meselayani6801
    @meselayani68015 ай бұрын

    İnsanların bilgilenmesi için yorumu başa sabitlerseniz sevinirim. Bankada çalışan arkadaşın, 'Üniversite mezunuyum, kuryeler daha fazla kazanıyor, yırtıcam diplomamı kurye olucam' gibi bir söylemi çok tuhaf ve gerçekten anlamsız. Kuryelerin birçoğu neden kredi çekmeye çalışıyor? Bahsedilen bu kadar yüksek bir kazanca sahip bir kişi neden kredi çekmeye çalışsın ki? İnanın, 100.000 TL kazanan bir kurye, özellikle faizlerin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde kredi çekmeye teşebbüs etmez. Kuryelerin yüksek kazanç elde ettiği izlenimi yaratılmış, ancak gerçekte durum pek de öyle değil. Şu anda birçok firma, kuryeleri eski model SGK'lı olarak istihdam etmiyor; bunun yerine, kuryeler genellikle esnaf kurye sistemiyle çalışıyor, yani kendi kurmuş oldukları şahıs şirketi altında faaliyet gösteriyorlar. Bu da demek oluyor ki, kuryeler muhasebeci tutuyor, Bağ-Kur, KDV gibi mali sorumlulukları kendileri karşılıyor ve kendi motorlarıyla çalıştıkları için benzin giderleri ve motosiklet yıpranması ve zamanla motosiklet yıprandığı için motosikletini yenilemesi gibi ek masraflarla uğraşıyorlar. Bahsedilen aylık kazançları elde etmek için günde 15-16 saat sürekli çalışmak ve ara vermemek gerekiyor. Bu yoğun tempoda birçok kurye kaza geçiriyor ve çoğu firma özel sağlık sigortası sağlasa da, bu sigortalar genellikle yeterli olmuyor. Kendi deneyimimden örnek vermek gerekirse, geçen sene temmuz ayında bir kaza geçirdim ve belim kırıldı. Özel sağlık sigortasından aldığım para 7500 TL. Doktor tarafından belirlenen iyileşme süreci 6 ay olarak belirlendi, ancak geçim sıkıntısı nedeniyle 3 ay içinde tekrar çalışmaya başladım. Bu durumda, firma desteği beklemek pek mümkün değil; esnaf kurye sistemi, kaza gibi durumlarda sınırlı bir destek sunuyor. Ayrıca, kuryelerin kendi şirketlerine sahip olmaları, sadece kuryelik yapmamalarını sağlıyor. Örneğin, ben kendi şirketim aracılığıyla yurtdışına satış yapıyor ve başka ticaret faaliyetlerinde bulunuyorum. Normal bir işletmesi olmayan bir bireyden daha fazla kredi çekme olanağım olduğu için ticaret yaparak gelirimi artırabiliyorum. Yani, görünenin aksine, birçok kurye sadece kuryelik yapmıyor, aynı zamanda farklı alanlarda iş yapma avantajını kullanıyor. Ayrıca, birçok firma tarafından yapılan reklamların gerçeği yansıtmadığını vurgulamak önemli. Özellikle youtuberlara ve sosyal medyaya reklam veren firmalar tarafından kandırılan gençler, bu tür reklamlara kanarak kuryeliğe başlıyor, ancak işin gerçek yüzünü anlamak için bir süre sonra geç oluyor. Vergi ve Bağ-Kur ödememe gibi sorunlarla karşılaşıp, bir yıl sonra yüksek borçlarla baş başa kalabiliyorlar. Yani, kuryelikte para var gibi algılanan bir girişim, aslında dikkatlice değerlendirilmeli ve gerçekçi beklentilere sahip olunmalıdır.

  • @tasarm4939

    @tasarm4939

    5 ай бұрын

    artı olarak daha basit bakarsak bir kurye arkadaş eğer kurye gibi çalışırsa yani günde 12 saat ,diğer bankacı yeni mezundan hatrı sayılır derece de daha çok para kazanıyor. bu iş daha zor daha çok para kazandıracak gibi bir mantık geçersiz.

  • @abdullah19957

    @abdullah19957

    22 күн бұрын

    eline sağlık

  • @ercihanercihan3016
    @ercihanercihan30165 ай бұрын

    Tespitlerin tamamina katiliyorum. Video icin tesekkurler.

  • @salihsedat
    @salihsedat5 ай бұрын

    Soylediklerine %100 katiliyorum arz talep dengesi heryerde gecerlidir. bu arada Kurtlar vadisi capsi guzel olmus😅

  • @pomandimensuit2114
    @pomandimensuit21145 ай бұрын

    Kaliteli içerik, her zamanki gibi 🙏

  • @metrickz1280
    @metrickz12804 ай бұрын

    cok dogru söyledin abim. tesekkürler video icin

  • @atanursumer
    @atanursumer5 ай бұрын

    farklı noktalarda suç yada suçlu aramaya gerek yok. sadece bu alanda değil, hayatın her alanındaki denge bu. çok net aktarım

  • @erdemaytek
    @erdemaytek5 ай бұрын

    Güzel farkındalık sağladı. 🌹Arz - Talep dengesini, çalışmak istediği alanda göz önünde bulunduran kişilerin iyi kazandığını görebiliriz. Günümüz gerçekliği dediğiniz gibi bu şekilde :) Kuralı biz koymadık ama uyarsak menfaat görürüz.

  • @unalman21
    @unalman215 ай бұрын

    söylediklerinizin dışında risk faktörü de var. Bir kurye özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde bir bankacıya göre çok daha riskli bir iş yapıyor. bir kaza sonucunda motorunun sorunlarıyla uğraşabilir veya kendisinin başına bir şey gelebilir ve belki aylarca o işi yapamayacaklar durumda kalabilir. Ama bir banka çalışmanın böyle bir riski yok. Bence artı ve eksileri yan yana koyduğumuzda kuryelik çoğu insan için tercih edilmeyecek bir meslek olur. Günümüzde pek çok kişi para endeksli baktığı için eksilerini işin içine girdikçe görüyorlar.

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Soyledikleriniz dogru ama isin riskli olmasi da tek basina yeterli degil, kazanilan parayi aciklamak icin. Maden iscilerini dusunun mesela, riskleri cok buyuk ama kazanclari dusuk.

  • @non-disc

    @non-disc

    5 ай бұрын

    Risk faktörü sadece kurye arzını kısıyor. Aynı oranda fazla arz olsa fiyatlama yine aynı olur.

  • @Ruicostaaa

    @Ruicostaaa

    3 ай бұрын

    @@sapcibence yeterli 2 gün kuryelik yapmazsın alışmışsınız oturduğunuz yerden masa başından para kazanmaya

  • @tug6erk
    @tug6erk5 ай бұрын

    Levent hocam, lisede muhendislik okuycam diye aklima giren bi fikir lise hayatim boyunca devam etmisti sonra ekonomiyle ilgili bikac kitap okudum fikrimi degistirmemi sağlayan ve tutuldugum temel prensiplerden biriydi evrimsel iktisatla beraber, her şeyin ilaci gibi bir şey gunumuz dunyasinda, onumuzdeki sene iktisat egitimime baslayacagim hacettepede, takipteyim güzel icerikler icin teşekkürler. Seviliyosunuz ❤

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Yolun acik olsun!

  • @utkuyldz6408
    @utkuyldz64085 ай бұрын

    güzel tavsiyeler ve aradaki kv editi için tşk güzeldi :) demek levent sapcı da zamanında kv izlemiş ne güzel istanbul beee...

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Ayiptir soylemesi, Kurtlar Vadisi ilk 97 bolumu televizyonda ilk yayinlandiginda izlemistim. Hala KZread’dan dondure dondure izliyorum=)

  • @utkuyldz6408

    @utkuyldz6408

    5 ай бұрын

    şimdi bi hayal kurdum abi Türkiye de yada Austin de Allah izin verirse senle bi ilk 97 bölümün kritiğini yapmak isterim :)@@sapci

  • @umittasarslan3202
    @umittasarslan32025 ай бұрын

    Genç arkadaşlar için değerli bilgiler. Yaşadığınız bölge genelinde, meslek sahibi(bizdeki meslek lisesi seviyesinde) ve mühendis(genel) kazançları hakkında bir karşılaştırma video çalışması yol açıcı olabilir. Kuryeliğin tercih ediliyor olmasının en önemli nedenlerinden birisi işverenlerin çalışana karşı bakış açısıdır.(Kurye kendi işinin patronu)Son olarak benim tavsiyem meslek sahibi olun.

  • @dogukanbilgin7057
    @dogukanbilgin70575 ай бұрын

    sonu çok güzeldi😂😂😂. Ben de sizin düşündüğünüz gibi düşünüyorum. Şuan da çalışıyorum az para alıyorum ama mutluyum ve çalışmıyo olsaydım büyük ihtimalle sizin bu videonuza çok kızardım sinirlenirdim. Bazı şeyler yaşıyarak öğreniliyor.

  • @user-bd5vb5ue8c
    @user-bd5vb5ue8c5 ай бұрын

    Çok güzel sade bir analiz olmus.Avrupa'da bir arkadasim pizza ustasi olarak ortalamanin üstünde bir maas kazanıyor.Informatik bölümünü bitirip 2 yildir staj arayan arkadaslarim var.Hasta bakıcılığı için de durum ayni..arz-talep..

  • @anonimemail2248
    @anonimemail22485 ай бұрын

    Seni tebrik ediyorum. Valla hayranim anlatim tarzina...

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Tesekkur ederim!

  • @T4CAL
    @T4CAL5 ай бұрын

    değerli levent hocam ağzına sağlık benim için okadar değerli bir video ki sana anlatamam kendimi %10 luk kısma atabildigimi ve gelişmek için neler yapabileceğimi konusunda fikir sağladın 🎉🎉 ÇOK SAĞOL

  • @KhalDroGoOo
    @KhalDroGoOo5 ай бұрын

    levent abi seni tekrar izlemek keyifli.sen çocuk sahip olurken ben de kurye olarak hayatıma devam ediyorum.halbuki ne hayallerim vardı san francisco,austinde :((... bir kurye olarak şu duruma öncelikle netleştireyim. net elimize geçen para 50 bin yada 100bin değil. bu kurye firmaların millete attığı yem aslında. talebi %100 gerçekleştirme derdindeler. o yüzden şu aralar nefes alan kim varsa işe alıyorlar. hal böyle olunca kuryeler artık haftalık 90 saat çalışşsa dahi eline geçen para 15000 oluyor. giderleri düşsen sana kalan para vergi ,yakıt,yemek,bağkur,ceza vs. geriye kalan para 8000 buda aylık vursak 32000 eder. işin riski de düşündüğünüzde ve uzun saatleri koyduğunuzda gerçekten değmeyecek bir iş olduğunu görürsünüz. çoğu kurye zarara uğramamak adına bağkur bile ödeyemiyor. ölen kuryenin değeri de mahkemece 27300 olarak belirlenince bencebu işi 10 defa düşünmesi gerekir...

  • @aldanmas

    @aldanmas

    5 ай бұрын

    İstanbul’da yaşamak bile riskliyken, moto kuryelik yapmak büyük cesaret 👏

  • @0prissac0
    @0prissac05 ай бұрын

    Haftada rahat 3 kere falan ben dikkatli bir sürücü olduğum için canına susamış motorluların hayatlarını kurtarıyorum. Ve evet ayrıca daha çok kazananları kesinlikle var, beyaz yakalıların birçoğunun durumu içler acısı su an. Web sitesi tasarımcısına asgari ücret verebiliyor, ee sen git yerine yeni mezun çok adam var diyorlar, elden para veriyorlar vs..

  • @user-ur8cl9fk4b
    @user-ur8cl9fk4b5 ай бұрын

    levent abi san francisco state üniversitesinde bilgisayar bilimi lisans planlıyorum sen memnunmuydun üniversiteden önerirmisin san franciscoda olmasının avantajını hissettinmi?

  • @-Fatih-Mutlu-
    @-Fatih-Mutlu-5 ай бұрын

    Guzel ozetlemissin. Sagolasin. Selamlar

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Selamlar!

  • @sefiks
    @sefiks5 ай бұрын

    katilmadigim bir hususu paylasmak isterim. beynelmilel meslek gruplarini ele alalim: ornegin yazilimcilik (bu meslek bankalarda calisabildigi icin bu ornegi verdim). eger bir yazilimci bankada calistigi isi birakip yurt disina gittiginde maasini 2 kat doviz bazinda arttirabiliyorsa ve gittigi yer bankaya kiyasla daha az kar eden bir yerse bunu arz talep dengesiyle aciklayamayiz. zira bu meslege talep olmasaydi yurt disina gidemezdi.

  • @furkanunal6338

    @furkanunal6338

    5 ай бұрын

    arz talep dengesi dünyanın her yerinde aynı değil

  • @kierkegaard77
    @kierkegaard775 ай бұрын

    Türkiye'de şuan bilgisayar mühendisleri gerçekten çok az kazanıyor. Seniorlar için söylemiyorum çok deli bir dengesizlik var. Senior bir sene önce 50 bin tlye işe girmişse yeni iş değiştiren bir midden daha az kazanır durumuna düşüyor düşük zamlardan dolayı. Bazıları vasıfsız elemanların çeyreğini alamıyor merdiven altı danışmanlık şirketlerinde. Asgari ücret alanlar, 20 bin altı alanlar var. Juniorda olsa eli iş tutan katkı sağlayan bir mühendise bu tavır çok kötü. Bir sendika yok. Mavi yaka işçiler hakkını savunuyor fabrikalarda mühendisler birleşmiyor. hakkını savunmuyor. Elektrikçi arıyorum adam 2 avize takmak için 1000 tl istiyor. Baktım kendim taktım 20 dakika sürmedi bu iş. Ben bu olay olurken günde bin lira kazanıyordum takım lideri olarak. adam yarım saatte mühendis kadar para talep ediyor senden demek ki bizim işimizin bi kıymeti yok cidden. Dolar yerinde duruyor bir haftada yediğin bir yemeğe 30-40 lira zam geliyor. neden? ülkenin ayarları kaçmış durumda. Arz talep doğru fakat yazılımda da talep vardı ne oldu ? layofflar takır takır geliyor maalesef. "biz açığımızı kapattık hadi yallah başka kapıya" dendi resmen.

  • @msevginx

    @msevginx

    5 ай бұрын

    Us’de do it yourself acayip istenen fiyatlardan dolayı çok ilerlemiştir. Bir çok insan evinde ufak tefek tamir vs işleri kendisi yapmaktadır.

  • @Berat-cw9gg

    @Berat-cw9gg

    5 ай бұрын

    @elifi_vanda okuyan zaten beklemıyor. olay, yıldızda-egede kocaelınde-ankarada okuyan kişilerin asgarı ucrete veya asgarının 1.5 katı ücrete işe başlamaları

  • @saidisbilir
    @saidisbilir5 ай бұрын

    Bence her pozisyonun geliri belli olmalı ve insanlar ona göre tercih etmeli.

  • @gozdeunal3278
    @gozdeunal32785 ай бұрын

    Hocam merhabalar, KZread kanalınızı ilk açtığınız zamanlardan beri takipçinizim, yıllar sonra tekrar buraya geri döndüm :) Ben bu süreçte mimar ve iç mimar oldum, çok severek ve başarıyla mezun oldum. Bugün çalıştığım yer TR deki en ünlü tasarım ofisinden biri ve uluslararası bir projede çalışıyorum. Buraya kadar her şey çok güzel, meslekte 3.yılım ve yeni asgari ücret zammının altında kalan bir maaşa çalışıyorum aylardır… Arz-talep dengesi olayına katılıyorum, inşaat sektörü ülkemizde ve dünyada öyle bir hal aldı ki artık o %10 da olsanızda kazanamıyorsunuz… Velhasıl kelam ben de tekrar 18li yaşlarımdaki gibi ben doğuştan hangi yeteneklere sahibim, kolayca ivme kazanabileceğim ve çağımızın beklentisine göre nerede konumlanabilirim bunun üzerine mesai yapıyorum… Şu an için yazılım sektöründe pm olmak gibi bir misyon üzerine araştırma ve geliştirme sürecindeyim. İşin zor tarafı günümüzde dengeler o kadar hızlı değişiyor ki adaptasyon becerimiz de bir o kadar optimize hale gelmeli tabii ek olarak kendi kendine öğrenme olayını asla bırakmadan ve ne kadar sistem aynı düşünceleri dayatsa da farklı düşünmeyi bırakmayarak… Video için ayrıca teşekkürler hocam, çokça sevgiler, 26 yaştan selamlar ❤

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Benden de cok selamlar ve sevgiler! Yolun acik olsun, basarilar diliyorum!

  • @kesmezhuseyin
    @kesmezhuseyin5 ай бұрын

    Seni tekrar mecrada görmek güzel @LeventSapci Bildirimlerini açtığım nadir kanallardan birisiniz.

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Tesekkur ederim=)

  • @Sece1
    @Sece15 ай бұрын

    Ustad isinden biraz bahsedebilir misin? Aykut reyiz onceden kurs falan veriyordu yanlis hatirlamiyorsam. Sence de senin alanda hala yeni girisimcilere yada kariyer degistirmek isteyenlere firsatlar var midir?

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Aykut reisle cok yakinda video cekecegiz=)

  • @valueprovider3954
    @valueprovider39545 ай бұрын

    Çok kritik bir konu, lütfen istikrarli olarak finans, ekonomi, hukuk, muhasebe, iş gelistirme, iletişim, risk yönetimi, ürün/hizmet gelistirme ve satis-pazarlama alanlarinda icerik uretmeye devam edin. Sizin anlatimlariniza ihtiyacimiz var!

  • @standar328
    @standar3285 ай бұрын

    Bizim memlekette, şu uni okuma mevzusu çok abartılmış durumda, küçümsemek için degil (benim dedem ninem için de öyle) egitimsiz geçmiş nesilin kodları ile hareket ediyoruz, oku işin olur evladım mantığı ile, bu da geleceği ön görmede en ilkel bakış açısına sahip olduğumuzu gösteriyor. Arz meseli hariç her ne iş olursa olsun kalifiye adam olmak dışında herkes sıradan kapitalist düzende.

  • @backatleden0812
    @backatleden08125 ай бұрын

    Kuryenin üniversite mezunundan fazla kazandığı yok, aynı çalışma saatlerinde daha az kazanılıyor. O bahsedilen kazançlar günde 13 saat haftalık izinsiz çalışınca kazanılıyor. İstanbul trafiğinde soğukta it gibi üşümeyi ya da yaz sıcağında terli terli motora binip tüm yazı ishal geçirmeyi göze alan herkes yapabilir.

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Dogru soyluyorsunuz.

  • @DanaTenor
    @DanaTenor5 ай бұрын

    O kırılma noktası olmaya bașladı gibi yazılım alanı için. Ben kișisel olarak B planı yapmaya bașladım.

  • @Thesuvari34
    @Thesuvari345 ай бұрын

    Kurye 80 saat çalışıyor banka personeli 40 saat bunun paralelinde kaza riski yüksek adamlar 5 derece de yağmurda motor sürüyor normal değil mi

  • @alperren

    @alperren

    5 ай бұрын

    risk artınca maaş artmıyor ki, kuryeler esnaf kurye yani bağkurlu, bankacılar ise ssklı yani serbest meslek değiller.

  • @umutt117
    @umutt1175 ай бұрын

    dediginizi anliyorum ve argumanlarinizin vardigi sonuclara katiliyorum. fakat bence bu tartismadaki iki tarafin kullandigi yontem/metadoloji farkli. zengin olan bankalar para vermiyor derken aslinda biraz daha etik bir noktadan tartismaya giriyor insanlar. yani aslinda etik olarak elestirip bu olmamali diye bir noktaya variyorlar. sizin arguman ise olani acikliyor. etik acidan bu olmali demiyor. soyle bir ornek de verebilirim. cocuklarin calismasinin yasaklanmasi veya calisma saatlarinin dusmesi tarzi gelismeler de isverenin aleyhine olan seyler. ama bunu engelleyen yasalar olunca buna boyun egmek zorunda kaliyor. bunun da dayandigi temel mantik cocuk calistirmanin vs. orneklerin etik acidan yanlis olmasi. P.S. bu aralar calisma saatleri ve verimlilik konusu biraz tartismali. calisma saatlerinin dusmesinin verimliligi arttirdigini da soyleyip benim o argumanimi curutebiliriz. ama cocuklarin calismasi ornegi hala tutarli.

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Bankalarin cesitli pozisyonlara asgari ucret vermesinde etik olmayan durum ne? Yasal olarak sorumlulugunu yerine getiriyor. O pozisyondaki kisinin kafasina silah da dayamiyor o isi yapmasi icin. Etik olmayan hic bir durum yok.

  • @umutt117

    @umutt117

    5 ай бұрын

    @@sapci cevabiniz için tesekkurler. bu arada benim cevaplarim biraz daha soyut kaliyor. siz benden cok daha iyi biliyorsunuzdur sektörü. benim gorebildigim etik acidan iki tane sebep var. birincisi bankalar cok fazla para kazaniyor ve fazla kazananin fazla para vermesi bekleniyor toplum tarafindan. ikincisi bankalar paradan para kazandigi ve insanlarin genelde onlarla iyi tecrübeleri olmadigi icin -sistem icin ne kadar hayati de olsa- insanlar bankalari sevmiyor genelde bir seyin yasal olmasi dogru oldugunu da gostermez. mesela nike’in uretimini guney asya ulkelerinde yapip, oradaki iscilere az maas verip, onlarin uzerinden devasa paralar kazanmasi da yasal ama dogru mu tartisilir sirketlerin bu kadar guclendigi ve insanlarin yasamak icin para kazanmasi gereken bir sistemde istemiyorlarsa calismasinlar bana dogru bir bakis acisi gibi gelmiyor

  • @keremaydin99
    @keremaydin995 ай бұрын

    daha fazla video at abi

  • @alperren
    @alperren5 ай бұрын

    dediğiniz doğru olmakla beraber türkiyede işverenler işçilere kıyasla daha örgütlü durumdalar, özel sektörde toplu sözlşeme yapabilen kişi sayısı çok çok az. aynı şekilde sendikalı olan işçi sayısı da çok çok az. mesela bugün özel sektördeki bir işten çıktığınızda muhtemelen aynı şehirde aynı sektörde tekrardan işe giremezsiniz çünkü işverenler kendi aralarında bir karaliste uygulaması yapıyor. arz talep dengesine göre serbest piyasa koşulları ülkemizde sadece kendi hesabına çalışan serbest mesleklerde mümkün oluyor, eğer maaşlı çalışan iseniz işverenler piyasayı bir şekilde düşürmek için ellerinden geleni yapıyorlar başarılı da oluyorlar. mesela kuryelerin esnaf olduklarını bildiğinizi sanmıyorum. eskiden kuryeler işletmenin bir çalışanı olarak görülürdü ama sonradan o kadar talep oldu ki başlı başına bir meslek halini aldı ve serbest bir mesleğe dönüştü. mesela su anda serbest kargocu diye bir şey yok ve emin olun en az kuryeler kadar talebi olan bir alan ama hepsi bağlı çalışıyor. kuryeler motoruna kıyafetlerine kadar her seyi onlara ait sigortalarını vs kendileri yatırıyor. ama kargocuların arabaları şirketin kıyafetleri şirketin yani kargocular 4a lı ssklı işçiler. ama kuryelerin büyük çoğunluğu su anda esnaf kurye modeli ile çalışıyor yani bağkurlu

  • @megri3441
    @megri34415 ай бұрын

    Hatalı dediğin bakış açısına sen de hatalı bir yaklaşım getiriyorsun. Arz talep konusunda kısmen hak veriyorum ancak hataya düştüğün konu şu. Türkiye'de herhangi bir firma ve herhangi bir pozisyonu ile ilgili maaş konusunda şeffaflık yok. Yabancılarda firmalar iş ilanı verdiklerinde yıllık maaş bütçelerini de beyan ediyorlar. Bu sebepten dolayı arz/talep mantığı yabancılarda gerçekten çalışıyor ama Türkiye'deki firmalarda bu arz/talep işlemediği için hak etmeyen insanlar hak etmediği büyüklükte maaşlar alabilirken, hak eden insanlar da hak ettiği maaşları kazanamayabiliyor. Bu her zaman böyledir demiyorum ancak önemli bir oranı böyle.

  • @KhalDroGoOo
    @KhalDroGoOo5 ай бұрын

    warren buffet çok güzel sözü var bu konu hakkında ''Başkaları aç gözlü olduğunda kork ve geride dur, başkaları korktuğunda aç gözlü ol''

  • @dark.anight
    @dark.anight5 ай бұрын

    Ustad fikirlerin güzel ama videolarinda cok sık aynı cümleleri tekrar ediyorsun. Belki dikkat etmek istersin. Selamlar.

  • @sertancempelin2465
    @sertancempelin24655 ай бұрын

    Sonuna kadar katılıyorum. 23 senelik sigortacılık kariyerimin yerine İzmir Karaburun'a taşınarak eşimle Nergis çiçeği üretmeye başladık. Rakipsiz kkoku ve aromaya bağlı bu çiçek instagram üzerinden yok satıyor . Neden böyle? çünkü çiçeğin rakibi yok, ama sigortacılık yapan çok :))

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Muthis! Sizi cok tebrik ediyorum, kazanciniz bol olsun!

  • @sertancempelin2465

    @sertancempelin2465

    5 ай бұрын

    @@sapci Çok teşekkürler Levent Bey, geri dönmenize çok sevindim tüm videolarınızı izledim . Ben de sizi çok tebrik ediyorum🧿🙏

  • @cemsinan6333
    @cemsinan63335 ай бұрын

    Kuryelik yapan adam 10 yıl sonra da kurye olacak.Ama okumuş birisi ,kafası çalışıyorsa 10 yıl sonra farklı yerlerde olacak ...Vesselam bol şans !

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Bunu da bahsedecektim de sonra video uzamasin diye kestim. Katiliyorum.

  • @kata6154
    @kata61545 ай бұрын

    90 larda iibf okuyan okulun bittiğin günün ertesinde bankalarda işe başlardı mezun sayısı az teknoloji geri şimdiki bankacılık uygulamaları yok her türlü banka işleri banka çalışanları aracılığıyla yapılırdı vs vs şuan bankacılık teknolojisi çok ileride insan gücüne ihtiyacı az ve yer gök iibf mezunu yurt dışında doğmuş büyümüş doktor mühendis bankacı vs olan tanıdıklarımdan ekonomik durumu en iyi olanlar oto tamircisi, su tesisatı vs yapanlar. 10-15 yıl önceyse ekonomik durumları tam tersiydi onlar için. hayat devam eden bir döngü . döngüde doğru tarafta olmak gerek. durum sadece Türkiye için geçerliymiş gibi görmek zaman kaybettirir.

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Kesinlikle katiliyorum!

  • @Gelsenkirsen
    @Gelsenkirsen5 ай бұрын

    bence %90 mesleklerin hicbir garantisi yok. o yuzden bence kendi isini kurmak cok daha mantikli uzun vadede.

  • 5 ай бұрын

    Tamam da switch cost çok yüksek. Benim bir işte fonksiyonel hale gelmem bazen yıllarımı alıyor. Piyasa dengesini bulana kadar yaşanan dalgalanmalarda insanların yılları gidiyor. Bu okaya 10dkda üretilen bir gofret gibi bakmamak gerekiyor. Ayrıca marketin en temel özellipi, alıcı ve satıcının pazardaki tüm bilgiye sahip olması. 17 18 yaşlarındaki gençlerin tüm fırsatlardan ve tehditlerden haberdar olmasını beklemek saçmalığın daniskası. Eh böyle bir durumda, her yeni parlayan sektörde yığınlar oluşması ve onbinlerce insanın binlerce saatinin boşa gitmesinden kaçınmanın yolu yok. Planlı ilerlenmesi gerekiyor, insan hayatları anlık trendlerle harcanacak tüketim malzemeleri olmamalı.

  • @vicahi8666

    @vicahi8666

    5 ай бұрын

    Switch cost yüksek olduğu için yüksek maaş alan meslek grupları yüksek maaş almaya devam ediyor (tıp akreditasyonu, baro, mühendislik için yüksek akışkan zeka vs.) yoksa 8 milyar katılımcılı dünyada bütün maaşları baskılayacak kadar insan var zaar. Kimse 17 18 yaşındakilerin götünü kollamakla mükellef değil bu dünyada, yakınmaya devam et.

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Iste bir sekilde fedakarlik yapmadan cok kazanc elde etmek zor. Kolay yolu herkes seciyor, o yolun da arzi yuksek oluyor. Ayni dedigime geliyor yani.

  • @ademadyaman8945
    @ademadyaman89455 ай бұрын

    Günümüz gençlerinin ortak problemi maalesef kolay yönden para kazanmaya çalışmak ama daha kötüsü üniversite mezunu beyaz yaka çalışanın kendini kurye ile kıyaslaması bir kere kuryeciliği bir meslek olarak bile değerlendiremeyiz sıradan alternatif bir iş modeli ama küçümsemek için söylemiyorum gerçek bu ayrıca kurye olan kişiler günde 12, 14 saat haftada 7 gün çalışarak bu paraları kazanıyor kışın kurye olmak ne kadar zordur bilen bilir ayrıca kuryelerin can veya sağlıklarının güvenliği konusunda yaşadığı problemleri biliyoruz. Bu gibi nedenlerden dolayı kurye olmak kolay değildir zaten kurye olan insanların çoğu bu işi bir çeşit atlama tahtası olarak kullanıyor. Yani Üniversite okumuş bankada beyaz yaka olan kişiler zamanla bile olsa gerçek anlamda kariyer yapabilecekken kurye olan insanlar 10 yıl sonra bile muhtemelen kurye olarak kalacaklar bence insanlar mesleğine aldığı eğitime sahip çıkmalı ve nasıl daha iyi yerlere gelebilir bunun için çalışmalı video bence çok aydınlatıcı olmuş ayrıca sondaki kurtlar vadisi montajı çok komik olmuş :) selamlar

  • @korgond
    @korgond5 ай бұрын

    👍👍👍

  • @mehmet75148
    @mehmet751485 ай бұрын

    gunumuzun kapitalist dunyasinda karl marx bugunleri gorseydi duygulanirdi bizleri aydinlatdigin icin tesekkuler

  • @onuraltay5936
    @onuraltay59365 ай бұрын

    bu maksimalist Kapital yaklaşım tarzını doğru bulmuyorum. İleride daha fazla parayı kontrol etme şansım olursa herkese örnek olma amacıyla bu tabuyu yıkabilecek her şeyi yapmayı düşünüyorum. İnsanın insan olarak kalması bence bu etik değerlere bağlı. Almanya'daki öğrenci kardeşinizden sevgiler.

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Dogru bulup bulmamak tercih meselesi. Ama realiteyi kabul etmemek realiteyi degistirmiyor. Ileride dediginizi yaparsiniz umarim. Almanya’ya sevgiler!

  • @alpaycoskun9482
    @alpaycoskun94825 ай бұрын

    Levent Bey sömürü aracı olarak kullanılan arz talep dengesini ilahi bir kanun gibi anlatmak mı gerekiyor arz talep dengesinin düzenin bir realitesi olması adaletli olmasını sağlamıyor arz talep dengesinin kaymağını yiyen sermaye karşısında her iş kolunun örgütlenmiş bir yapıyla hak ettikleri bir ücretin verilmediği ortamda çalışmayı reddettiklerini düşünün ve sizin şirketinizde çalıştırmak istediğiniz insanları bulamadığınız durumda arz talep dengesini savunduğunuz gibi örgütlü bir yapı var bu örgütlü yapıda çalışanlar alın terinin karşılığını isteme hakkına sahiptirler diyecek misiniz yani gücü yetenin tek başına kalıp zayıf olana haksızlık yapmasını savunmak iş ahlakına uyar mı patron olmak bana sorarsanız adaletli olmayı terk etmeyi gerektir memeli sosyal devletin yıkıldığı çalışma adaletinin ahlakının bozulduğu bir ortamda bugün ya da yarın herkes payına düşen zulmü yaşar

  • @Oguzhan_Tasci
    @Oguzhan_Tasci5 ай бұрын

    Hoca kodlama ile ilgi bilgiler versen nasıl olur? Tabi sen bilirsin.

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Baya kotu olur bence cunku ben yazilimci degilim.

  • @berktan
    @berktan4 ай бұрын

    Şirket reputasyonu açısından büyük bir felaket.. şayet bu şirketten hizmet alıyor olsaydım mutlaka bu konuyu dile getirip kötü hissetmelerini sağlardım, davranışlarına göre alternatiflerine bakardım, öngörürüsüz ve duygusuz bir yönetici kadrosu olduğu açık.. hanım kızımız cesur davranmış ancak kendisi için de maliyeti olacaktır maalesef:( , gençlerin farkındalık kazanması adına güzel içerik olmuş 👏

  • @7mustafasarac
    @7mustafasarac5 ай бұрын

    University de ne bölüm okudun youtuber ?

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Ciddi sorduysaniz cevapliyim, endustri muhendisligi okudum. Laf sokmak icin sorduysaniz da, argumaninizi acik yazin, tartisalim.

  • @7mustafasarac

    @7mustafasarac

    5 ай бұрын

    @@sapci kanalinizi severek takip ediyorum. Neden laf sokmak isteyeyim ki? Ben de maliye okudum 4 yil devlet universitesinde. Peki ne okudugunuzu neden sordum çünkü Ben university de gördüm bu dersleri arz talep dengesini. Sizin de ayni bölümü mü okudu diye merak ettim arkadașim.

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    @@7mustafasarac “youtuber” diye hitap edince alayci yaklastiginizi dusundum, kusura bakmayin, yaziyla anlasmaya calisinca olabiliyor boyle yanlis anlasilmalar. Universitede endustri muhendisligi okurken, ben de ekonomi dersleri aldim. Fakat dogruyu soylemek gerekirse, arz talep dengesini ve bunun etkilerini derslerde teorik olarak ogrendigimde o kadar da kafama oturmamisti. Asil calismaya basladiktan sonra ve kendi isimi yonetmeye baslayinca iyice oturdu.

  • @7mustafasarac

    @7mustafasarac

    5 ай бұрын

    @@sapci videolarini begeniyorum. Daha fazla video üret ve daha uzun videolar üret. Kolay gelsin @sapci

  • @hakanmutlu2877
    @hakanmutlu28775 ай бұрын

    👍

  • @sahinemre5472
    @sahinemre54725 ай бұрын

    Oto didaktik olmayan kaybetmeye mahkum.

  • @mehmet-eu3df
    @mehmet-eu3df5 ай бұрын

    Kesinnnlikkleee oyle

  • @cm20506
    @cm205065 ай бұрын

    bu kadar basit işte. gençler bunu anlasın.

  • @cembatuisik
    @cembatuisik5 ай бұрын

    Genel resimde haklısınız. Sadece örnek için sunmuş olsanız da ben işin yazılımcı kısmına yorum yapmak istiyorum. Para için yazılım işine girenlerin çok büyük bir çoğunluğu kısa bir süre sonra pes ediyor. Yazılım dediğiniz diğer insanların gözüne kopyala-yapıştır olarak gelse de, hata çözme becerisi ve kendini sürekli geliştirme konusu işe tutkuyla bağlanmanızı şart koşuyor yoksa iş işkenceye dönüyor. Doktorlar nasıl kariyerleri boyunca kendilerini geliştirip tespit ve iyileştirme konusunda becerilerini artırıyorsa aynısı yazılımcı için de gerekli. Herkes nasıl doktor olamıyor veya her diploması olan doktor parmakla işaret edilmiyorsa yazılımda da bu mevcut. Kısacası tutku önemli.

  • @ademirok
    @ademirok5 ай бұрын

    Abi o bu değilde bu layoff frenzy'nin temel sebebi ne

  • @aturan-fo1qt

    @aturan-fo1qt

    5 ай бұрын

    IT'deki açık pozisyon sayısı son 2 yılda %65 azaldı. Üni veya bootcamp mezunları ilk işe girmekte çok zorlanıyorlar. VC firmaları eskisi gibi startup'lara gözü kapalı para vermiyor. CEO'lar kârlarını azamileştirmek istiyor, ayrıca işleri iyi gitmesine rağmen layoff yapan firmaya yatırımcı ilgisi de artıyor, hisseleri yükseliyor. Piyasada bol para ve sağlam vergi avantajları yoksa sektörün daralması kaçınılmazdır. Sadece AI startup/scaleup'ları bile mevcut yatırımcı paralarını yutmak için yeterli.

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Bununla ilgili detayli bir video cekecegim.

  • @Quynn-Oneal
    @Quynn-Oneal5 ай бұрын

    cok amerikanvari bir bakis acisi olmus. ucretlerin belirlenmesi sadece arz ve talep dengesiyle degil ekonomik sosyal ve politik degiskenlerle belirlenir. nitelikli ve egitimli is gucune de ihtiyac her zaman daha yuksektir. universite ne kadar mezun verirse versin yetersiz gelir. eger iyi bir meslek birligi ve sendika kurulamazsa talep cok olup arz az olsa bile dusuk maas teklif edebilirler.

  • @efecanerdem1197
    @efecanerdem11975 ай бұрын

    Niş alanlara yatırım yapmak çok mantıklı bir çözüm şu an herkes full-stack olmak için diretiyor fakat elinde sonunda işini hakkıyla yapan bir frontend ci ondan belki 10 kat fazla kazanıyor ve kazanacakta dikey olarak gelişmek şart ve özellikle matematiğin fazla olduğu alanlarda gelişmek sizi hiçbir zaman aç bırakmaz

  • @volkan8426
    @volkan84265 ай бұрын

    Serbest piyasanin faydalar8ndan da bahset

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Guzel video konusu. Olur.

  • @blabla-kk8bl
    @blabla-kk8bl4 ай бұрын

    Kimse yanlis anlamasin ama benim de kafami toslaya toslaya ogrendigim turkiye gercekleri var. Ben 10 sene once bir meslek lisesinden mezun olmus, yaptigim teknik makina isinden dolayi bilimum kro,amele gibi tabirlerle tanimlanmis toplum tarafindan dislanan bir insandim. Hatta bir meslek liseli olarak 4 senelik bir universiteye gidemememin nedenini sorguladigimda arkadaslarimin annesi babasi dahil olmak uzere hep beni meslek liseli olmakla suclar ve hic bir hakka sahip olmamam gerektigini hatta onlarin tabiriyle amele olarak hayatimi gecirmeye mecbur oldugumu soylerlerdi. Bu dislanma bu elitistlik beni turkiyeden soguttu. Ve kendim bu milletin inadina yurtdisina ciktim ve yanimda aldigimda o asagilandigim dislandigim meslek lisesi diplomamdi. Iki sene yurtdisina alistiktan sonra lise egitimi mi ve is tecrubemi referans gostererek dunyanin ilk besyuz universitesinden birine girdim ve o turkiyede ovup bitiremedikleri 4 senelik bolumu (With Honours) nisani ile bitirdim. Ve simdi kendi muhendislik firmami kuruyorum yurt disinda. Sevgili levent sen egitimli bir insansin senin boyle bir mantikta olmadigina eminim. Turkiye kuruldugundan beri elitist bir zumreye ayricaliklar ve seckinlik verilerek kurulmustur.Halkin seckinligine sadece savas verilince ihtiyac duyulmustur. Bu sistem zenginlerin iyi liselerde okumasini , fakirlerin universiyete girmemesini yani bir elit seviyeye ulasmasini engellemeyi destur edinmistir. Boyle bir ortamda insanlar tabiki amele olarak tabir edilen teknik okullara gitmez, elini isin altina koymaz. Bilirler ki o gizli bir dislamacilikla kullanilan beyaz yaka olmak daha iyidir hatta askeri ucret bile olsa. Sorun arz talep degil sorun turkiyenin elitist dislayan yok eden , hayattan silen yapisidir. Bugun bu insanlarin elit diplomalariyla rezil rusva olmasi birazda elit olma baskisinin negative bir geri donusu. Bir kurye bile daha iyi maas aliyorsa bu da toplumda bu elitist kohne igrenc sisteme bir baskaldirinin oldugunu gostermekte.Seninde belirttigin gibi isyerleri kimseye bedava para vermez.Eger Food delivery`e o kadar para veriyolarsa onlarda toplumdaki alt dalgayi kendi cikarlari dogrultusunda iyi analiz etmisler demektir.

  • @YAS-vm8ko
    @YAS-vm8ko5 ай бұрын

    Mı diplomasını yırtmak isteyen tek kişi ben değülmişim

  • @MakroVeriler
    @MakroVeriler5 ай бұрын

    laşlanmışsın be LEVENT

  • @nilgun4831
    @nilgun48315 ай бұрын

    Econ 101

  • @yusuftunc338
    @yusuftunc3385 ай бұрын

    Sevgili dostlar serbest piyasa diye birsey yoktur. Serbest piyasada isci her zaman somurulur. Devlet kendi ogretmenine 30 bin verirken ozel asgari verir. Ozelde ogrenci okutmanin maliyeteti en kotu 150 - 200 bin tl. Adamlar sadece bir ogrenci ile ogretmeni kapatabiliyor. Tabiki bir cok gider vs var. Ancak ozel sektor kan emicidir. Yasa yapicilar mudahele etmedigi surece bu sekilde devam eder. Bu gun kuryelerin 50 bin almasi kuryenin az olmasindan degil kanun koruyucunun hareketsizligindendir. Bu konu uzar gider. Size tavsiyem bol bol okuyun...

  • @koray8820

    @koray8820

    5 ай бұрын

    Anlattığınız şey tam olarak serbest piyasa örneğidir eğer herkes devlete sırtını dayayıp yatarak para kazanma hayaliyle öğretmenlik okursa ihtiyaç fazlası öğretmenler asgari ücret için özel okul kapısında sıra bekler bu da gayet normal kimse inşaatta amele olmak istemediği için sayılarının azalması ve maaşlarının çok yükselmesi de tam olarak bir serbest piyasa örneği

  • @yusuftunc338

    @yusuftunc338

    5 ай бұрын

    Hocam bende bundan dolayi zaten serbest piyasa olamaz diyorum. Bu gun asgari ucret regilasyonu olmasa kimseye yuksek maas dahi verilmez. Ingilterede bir ara cocuklar dahi calismak zorunda kaldi. Maaslar cok dusuktu. En son devlet el koymak zorunda kaldi. Serbest piyasa isciyi somurmek uzere atilan sacmaliktir... @@koray8820

  • @kawaiihamza

    @kawaiihamza

    5 ай бұрын

    Serbest piyasa diye bir şey dünya ilk var olduğundan beri vardır . Piyasaya girişin serbest olduğu rekabetin olduğu ortamda işçinin hakkını işvereni sendikadan daha çok korur . Özel sektör kan emici değildir bu kanunsuzluktan kaynaklanır ve arz talep dengesidir türkiyenin öğretmen piyasasında özel sektörün verdiği maaş hemen hemen gerçek maaş değeridir hayatında simit bile satmamış adamlar olarak kapitalizmi tek tip model bilip keynesyenizme göre kapitalizmi ve serbest piyasayı yargılıyorsunuz saçma sapan argümanlarla Türkiyede öğretmenin aldığı maaşın yetmemesinin sebebi hiperenflasyondur özel sektör değildir insanlara okuma önerisi vermeden önce kendin biraz ideolojiler ve ekonomi hakkında kitaplar okusan senin için çok çok iyi olur biraz da risk alın bir şeyler satmayı deneyin biraz özel sektörün halinden anlarsınız …

  • @alperren

    @alperren

    5 ай бұрын

    hayır alakası bile yok özeldeki öğretmenler işçi statüsünde ssklı çalışanlar. devletteki örğtmenler memur statüsünde emekli sandığı çalışanları. arada statü farkı var. devletteki öğretmenler toplu sözleşme yapabiliyor ama özeldeki öğretmenlerin sendikası olmadığı için toplu iş sözleşmesi yapamıyorlar. bugun serbest çalışan bir matematik öğretmeni baya bir para kazanıyor

  • @koray8820

    @koray8820

    5 ай бұрын

    @@alperren formalitenin bi anlamı yok eğer biri işten çıktığında onun yerini doldurmak için sırada bekleniyorsa maaş asgari ücret olur

  • @altunah
    @altunah5 ай бұрын

    Yarısı sosyalist, diğer yarısı yeşil sosyalist bir ülkede bu söylediklerinize taraftar bulamazsınız 😊😊

  • @sapci

    @sapci

    5 ай бұрын

    Taraftar bulmak degil amac. Bir gencin gozunu acsam deger su videoyu cekmeye harcadigim zamana=)