Kars’ta üretilen Dünyaca ünlü Gravyer peynirinin üretim serüveni

Kars’ta üretilen Dünyaca ünlü Gravyer peynirinin üretim serüveni
Kafkas Haber Ajansı - www.kha.com.tr kha
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Kars merkeze bağlı Boğatepe köyünde meşhur gravyer ve kaşar peyniri üretimine start verildi. 2 bin 667 metre rakımdaki Boğatepe köyünde 1 Mayıs’ta başlayan üretimde ‘peynirlerin şahı’ olarak bilinen gravyer peynirleri depolardaki ¬yerini aldı. Türkiye’de sadece Kars’ta üretilen gravyer peynirinin zahmetli yolculuğunu sizler için görüntüledik.
Kars'a 50 kilometre uzaklıkta 2 bin 667 metre rakımdaki Boğatepe köyündeki mandıralarda Mayıs ayıyla birlikte gravyer ve kaşar üretimi başladı. Köyün yaylasında 680 bitki çeşidiyle beslenen büyükbaş hayvanlardan elde edilen sütler, yaz boyunca gravyer ve kaşar peynirine dönüştürülüyor. Mandıralarda üretilen peynirler depolara kaldırılırken, yeni üretimler için çalışmalar hızlanıyor. Üretimi yapılarak depolarda dinlendirilen peynirlerin bakımı da büyük zahmetlerle yapılıyor.
2 BİN 667 METRE RAKIMDAKİ KÖYDE GRAVYER VE KAŞAR ÜRETİMİ
Yüksek rakımlı yaylalarda kekik ve zengin floralı otlarla beslenen “Zavot” ırkı büyükbaş hayvanlardan elde edilen sütler işlenmek için sabahın erken vaktinde mandıraya getiriliyor. Sütler önce büyük bakır kazanlara dolduruluyor ve mercimek tanesi gibi parçacıklar haline gelinceye kadar yüksek ateşte pişiriliyor. En ufak hileyi bile kabul etmeyen gravyer peynirlerinin kıvamına gelmesi için her detay ince ayrıntısına kadar işleniyor. Gravyer ustaları sık sık peynirin kıvamına gelip gelmediğini kontrol ediyor. Vakti geldiğinde ise süzülerek kazanlardan alınan peynir parçacıkları kalıplara dolduruluyor. Her bir kazanda 800 kilo sütten elde edilen 60-70 kg ağırlığındaki gravyerin konulduğu kalıplar tonlarca ağırlıkla bastırılarak içindeki suların süzülmesi sağlanıyor. Gravyer birkaç gün süren süzme işlemlerinin ardından dinlendirilmeleri için önce eksi 8 derecelik odada tuzlu suda bekletiliyor ardından da sıcak ve nemli odaya alınarak raflara konuluyor. Burada da her gün gravyerin temizlenmesi ve çevrilmesi işlemlerine başlanıyor. Gravyerler her gün belli saatlerde çevrilip, temizlenip tuzlandıktan sonra yeniden yerlerine konuluyor. Bu işlem yaklaşık 1 ay kadar sürüyor.
Gıda mühendisi ve gravyer peyniri üreticisi Çağdaş Koçulu, gravyerin peynirlerin şahı olduğunu ¬belirterek üretimden satışa kadar birkaç ay süren zahmetli bir çalışma gerektiğini söyledi.
Çağdaş Koçulu, “Önce peynirin demlendirme işlemini yapıyoruz. Peynirimizi pişirdik ve istediğimiz dereceye geldi. Bu kıvamda peynirin olup olmadığını kontrol ediyoruz. Bu şekilde alıp peyniri avucumuzda sıktığımız zaman bu tanelerin hepsinin birbirine yapışması gerekiyor. Su berrak, peynir yağı bünyesine çekmiş. Peynir suyunda bu anda yağ kalmamış. Ovduğumuzda bulgur gibi ufalanması gerek. Buna bir gravyerin demlendirme ayarı diyoruz. Peynir bu bölümde 55-60 derecede pişebiliyor.” dedi.
Koçulu ayrıca, “Gravyer peynirinde öncelikle sütün, merada otlayan ineklerin sütleri olması gerekiyor. 1 Mayıs’ta üretimi başlıyor. Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayında çiçek otlayan ineklerin günlük taze sütlerinden yapılıyor. Bugün de sütlerimizi aldık, bakır kazanlarda şirdan mayayla 35 derecede mayaladık. Daha sonra 55-60 dereceye kadar pişirip bakır kazandan alıyoruz” diye konuştu.
Koçulu, bakır kazan kullanılmasının en önemli nedeninin ise bakır kazanda peynirin daha lezzetli olduğunu ifade ederek. “Nasıl ki güveçte pişen yemek daha lezzetli olursa bakırda pişen gravyerde o kadar lezzetli elastik yapıda ve aromalı oluyor. Gravyer peynirin orjinali bakır kazanlarda pişirilir. Pişirdiğimiz peyniri prese aldıktan sonra 24 saat preste bekletiyoruz. Presten çıkardıktan sonra iki gün dinlendirmeye alıyoruz. Dinlendirdikten sonra da tuz havuzuna alıyoruz burada da 1 hafta bekliyor. Daha sonra peyniri tuz havuzundan çıkarıyor sıcak odaya alarak burada 1 ay olgunlaştırıyoruz. Bu süreçte 28-30 dereceli odalarda peynir içinde gözenekler oluşuyor. Probiyotik bakteriler gaz oluşturuyor ve peynir şişmeye başlıyor. İstediğimiz olgunluğa geldikten sonra sıcak odadan alıp soğuk depoya koyuyoruz. Soğuk depoya aldığımızda da yaklaşık 7 ay bekletiyoruz. Burada da yaklaşık 3 günde bir çevrilip tuzlanmak şartıyla bakımını yapıyoruz. Yeni bugün pişen peynir yaklaşık 8 ay sonra tüketime hazır hale geliyor. Gravyer peynirinin 4 yıl raf ömrü vardır. Olgunlaştıkça lezzeti artar.” şeklinde konuştu.
Koçulu, gravyer peynirini kalıba aldıktan sonra yüzde 20 oranında tuzlu havuzda 1 hafta kaldıktan sonra peynirin hem tuzunu aldığını hem de içindeki tuzsuz suyun dışarı çıkmasının sağlandığını belirtti. Tuz havuzundan sonra yaklaşık 28-30 derecedeki sıcak odaya alınan gravyerin yüzde 80-90 nemli odada peynirlerin her gün silinip, çevrilip üzerine kaya tuzu serpilerek olgunlaştırıldığını anlatan Koçulu, buradaki 1 aylık sürecin ardından soğuk depoya alındığını burada olgunlaşma sürecinin yaşandığını aktardı.

Пікірлер: 29

  • @samimaksu8484
    @samimaksu8484 Жыл бұрын

    Tertemiz, hijyen açısından mükemmel. Ne demek istediğim konusunda Avrupada üretim yapan ailelerin üretim şartları bilgi verebilir. İşin teorik eğitimini almış, pratikte gayet hakim bir arkadaş. Aydınlık yüzlü, iş ortamı gayet huzurlu, 09:10'da arkasındaki çalışanın temizlik esnasında su fışkırtması ile ikisinin de, birinin o duruma özür diler ve diğerinin sevecen bakışları o güzelliği edepli gülümsemeyle süslüyor. Temennim ülkemizde üreten mutlu insanların ve mutlu ailelerin daha da çoğalması. Ürünleriniz bereketli olsun ve bu burcu burcu emek kokan güzelim ürünleri halkımız da gülümseyerek huzurla, gururla alıp tüketebilirler..

  • @harunkabullar6344
    @harunkabullar6344 Жыл бұрын

    Çok emek isteyen bir üretim bandı. Gıda üretmek peynir üretimi dahada zordur mantarlar ve değişik bakteriler dikkatli takip etmek gerekir emekçi arkadaşların ellerine sağlık bilinçle yapılan bir iş. Kafkas haber ajansı bütün bölümleri tektek çekmiş çok güzel bir program olmuş kolay gelsin.

  • @mostafabrowni1804
    @mostafabrowni18042 жыл бұрын

    Elinize sağlık kardeş.. tertemiz yaptınız, süper

  • @hadiyaaama
    @hadiyaaama3 жыл бұрын

    Çok uzun bir süreç ve sermaye gerektiren bir iş. En erken 6 ay sonra para kazanacağın bir işe yatırım yapıyorsun ve bu süreçte sürekli cepten yiyorsun emek harcıyorsun. Sermayesi olmayanın yapabilecek olduğu bir iş değil. Sizlere kolay gelsin. Umarım karşılığını alıyorsunuzdur.

  • @tolgasoylupolat3343

    @tolgasoylupolat3343

    Жыл бұрын

    Bende tam bunu söyliycektim okadar içci var bu süre zarfında hep cepten gidiyor..

  • @Bilghns
    @Bilghns Жыл бұрын

    Elinize saglık cok guzel bır peynir

  • @elifyildirim5543
    @elifyildirim55432 жыл бұрын

    Elinize sağlık, çok emek isteyen bir peynir kaşar, sofraya hiç kolay gelmiyor demektir

  • @TheGnlts
    @TheGnlts2 жыл бұрын

    09:10 reis gülmemek için çok çaba sarf etti 😆😆

  • @selmakaragoz6064

    @selmakaragoz6064

    2 жыл бұрын

    Benimde dikkatimi çekti ne dedide güldü konuştuğu kelime yemi güldü çiçek otlayan ineklerin?

  • @forcaaqa655
    @forcaaqa655Ай бұрын

    Anlamadığım buna peynir mayası kullanılırmı ?

  • @ahmetyosun3163
    @ahmetyosun31632 жыл бұрын

    Elinize emeğinize sağlık çok güzel olmuş yalnız bu peyniri nerden nasıl alabilirim İstanbul’da nerede satış yapılıyor yada sipariş vermek istiyorum yatdımcı olursanız sevinirim teşekkürler

  • @KafkasHaberAjanscom

    @KafkasHaberAjanscom

    2 жыл бұрын

    Murat Koçak +90 (507) 312 10 83

  • @KafkasHaberAjanscom

    @KafkasHaberAjanscom

    2 жыл бұрын

    Çağdaş Koçulu +90 (532) 137 89 36

  • @ayhanakgul558
    @ayhanakgul558 Жыл бұрын

    Keçi sütünden de olurmu Gravyer peyniri ustam tşkler Neden Keçi sütünden olmuyor ?

  • @ozguraslan8066
    @ozguraslan80663 жыл бұрын

    Canım çekti de kaç paradır kimbilir

  • @TelatarT
    @TelatarT3 жыл бұрын

    100 tl olması lazım peynirin kilosu geçen sene öyleydi. Muhlama oluyor mu acaba?

  • @halimelimanova1236
    @halimelimanova12363 жыл бұрын

    Peynir altı sularını merak ettim neyapılıyor

  • @bulent2141
    @bulent2141 Жыл бұрын

    Benim merak ettiğim bakır kazanlar kalaylanmamışmı bana mı öyle geldi bilen varsa yazsın lütfen kalaysız bakırda ürün pişermi çok merak ettim

  • @sevgikolayl4770
    @sevgikolayl47703 жыл бұрын

    Maya olarak ne kullandınız acaba

  • @ilkeroymak36

    @ilkeroymak36

    3 жыл бұрын

    KARS 36

  • @rizacengiz6113

    @rizacengiz6113

    3 жыл бұрын

    Sirdan ile mayalaniyor

  • @efeaslan1264

    @efeaslan1264

    3 жыл бұрын

    Şekerle tuz karışımı

  • @kursatakay1595
    @kursatakay1595 Жыл бұрын

    Bir şey göstermeyen bişey

  • @ahsapgokdelenaliyumnicetin8095
    @ahsapgokdelenaliyumnicetin8095Ай бұрын

    Güzel kardeşim parmesan peyniri yapımının videosunu bi seyret .Telemeyi kırmak için ne kadar eziyet çekiyorsunuz. Motorlu çatalla kırsanız daha çok iş üretirsiniz.

  • @jaguar12351
    @jaguar123512 жыл бұрын

    9:09

  • @AOnrlu

    @AOnrlu

    Жыл бұрын

    😄

  • @ilkeroymak36
    @ilkeroymak363 жыл бұрын

    🇦🇿🇹🇷🇦🇿