Kadının Boşama Hakkı Tefviz - Zehra Nevruz Duran | Aile İlmihali

İslam’da boşama yetkisi prensip olarak kocaya verilmiştir. Boşama yetkisini elinde bulunduran kocanın, bu yetkisini, nikâh akdi sırasında veya evlilik süresi içinde karısına veya bir başkasına devretmesi mümkündür. Buna “tefvîz-i talak” denir. Tefvîz, nikâh akdi esnasında olabileceği gibi, evliliğin devam ettiği bir zamanda da yapılabilir. Nikâh akdi esnasında tefvîz olacaksa bu, kadının o sırada bu hakka kendisinin de sahip olmasını şart koşmasıyla olur. Kadın bu hakka nikâh kıyılırken mesela “boşama yetkisi elimde bulunup, dilediğim zaman kendimi boşama şartıyla evleniyorum” demesi ve erkeğin de bunu kabul etmesiyle sahip olur. Yani talakın devri teklifinin önce kadın tarafından yapılıp erkeğin daha sonra kabul etmesi gerekir. Bu şekliyle boşama yetkisini alan kadın dilediği zaman boşanabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 423 vd. ;İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IV, 551, 552, 573).
Tefvîz-i talâk, evlilik devam ederken de olabilir. Erkek, eşine, “Sen muhayyersin. Beni veya boşanmayı tercih edebilirsin. İstersen kendini boşayabilirsin, evliliğe devam konusunda karar senin.” gibi sözler ile boşama hakkını verebilir. Kadın bu tür sözlerle kendisine verilen boşama yetkisini aynı mecliste kullanmazsa hakkını kaybeder. Ancak boşama yetkisi “kendini her ne zaman istersen boşayabilirsin” gibi umumi bir ifade ile verilirse, kadın bu hakkı sözün söylendiği meclisle sınırlı olmadan istediği zaman kullanabilir (İbnü’l-Hümam, Feth, IV, 68-71). Kadın, ister nikâh esnasında isterse evlilik devam ederken elde ettiği boşanma yetkisini kullanmak zorunda değildir. Kadın kocasının verdiği bu yetkiyi baştan kabul etmeyeceği gibi, sonradan kendi rızasıyla da iade edebilir. Bu yetkiyi kocasına iade eden kadın tefvîz yoluyla elde etmiş olduğu boşanma hakkını yitirmiş olur (Bilmen, Kâmus, II, 259).
İmam Şâfiî’ye göre ise tefvîz vekâlet gibidir. Kadın, kendini boşamadıkça erkek istediği zaman onu azledebilir (Remlî, Nihâyetu’l-Muhtac, VI, 440).
Birbirinden fazla faydalı içerik için sayfamızı takip edebilirsiniz.
www.youtube.com/ ‪@gencyuvatv‬

Пікірлер: 26

  • @semrabulut7810
    @semrabulut781010 ай бұрын

    Slm aleyküm hocam.Allah(c.c.) ve Peygamber Efendimiz ebeden razı olsun sizden inş...🤲❤️

  • @ayseakgun4860
    @ayseakgun4860 Жыл бұрын

    Teşekkürler hocam

  • @ayseakgun4860
    @ayseakgun4860 Жыл бұрын

    Allah razı olsun

  • @zahersaddaq8616
    @zahersaddaq86165 ай бұрын

    Kadin istemiyor evliligi devam ettirmeyi kesinlikle kararli ise erkek boşamam derse bu zulüm degilmi

  • @dursunbaran3656

    @dursunbaran3656

    Ай бұрын

    Kurandan bize bildirilen ayetlerde Allahın hiçbir kuluna zülm etmedigini ve kadın erkek ayrımı yapmadığını görüyoruz. . Ey müminler derken burda inanan erkek ve kadınlardan kafirler derkende aynı şekilde erkek ve kadından bahsediyor. sadece erkeklerden deyil. İnsanı ( erkek kadın) imtihan için yarattığına göre bu imtihanin kurali şartları ve sonuçta verilecek ödül ve cezayı da belirleyen Yüce Allahtir. Hal böyle iken imtihan gereği kulun yaşayacak olduğu, zorluklar karsilasacaklari musibet ve belalarin, kısaca imtihandaki soruları kadınlara ayrı erkeklere ayrı zor/kolay şeklinde sorulmadigi da yine Kurandan anlasilmaktadir. Bu durumda kocasına itaat eden çocuklarına bakan Saliha kadınlar sebepsiz şekilde kötü muamele görüp, haksız yere sürekli hakaret, şiddete maruz kalıyor , hayat kendisine çekilmez hale geliyor ise bunu En iyi gören ve bilende Allahtir. Merhameti çok Allaha çaresizce durumunu ,belki çocukları ve kendisi için daha hayırlı olacagi düşüncesiyle halini arz eden kadının kalan ömrünü bu şekilde geçirmemek için boşanmak istemesi bence aynı şeyi yaşayan erkekten ayrı düşünülemez. İkiside aynıdır. Aksi takdirde bu Yüce Allahın adaleti ile bagdasmayabilir. Dini boyutu ile ilgili konu hakkındaki benim düşüncem bu. Bunu yaşayan kadınlarında böyle düşündüğü kanaatindeyim . . Yinede en doğru ve iyisini Allah bilir. Zaten medeni kanunda böyle bir durum Söz konusu deyil acıyor davayı bitiyor iş.

  • @user-mn4yc6ki1f

    @user-mn4yc6ki1f

    Ай бұрын

    ​@@dursunbaran3656düşünmek güzeldir davayı açar bitirir işi zan edersin bu şirk dır ve ahireti yanar ayrıca kadına üç halde boşanma caiz görülmüşdür diniyle oynanirsa can güvenliğiyle oynanirsa akıl sağlığıyla oynanirsa diye yok beni aramadı yok mesaj atmadı yok şu gününde bu gününde hediye almıyor diye boşanamaz

  • @Asennqa

    @Asennqa

    Ай бұрын

    Saçma sapan din şeyleri işte

  • @user-tn7dt2fu9d
    @user-tn7dt2fu9dАй бұрын

    Hocam ben 5 yıldır evliyim ve sürekli huzursuzluk. Yaşadım dayak değil ama küfür ve şiddet korkunç davranışlar

  • @Asennqa

    @Asennqa

    Ай бұрын

    Boşanmalısınız

  • @huseyintaskn4415
    @huseyintaskn44153 ай бұрын

    Kadin bsayinca adam bosamamis oluyo nolucak o zaman hoca hanim adam belki boşanmak istemiyo

  • @yasminlklnc321
    @yasminlklnc3213 ай бұрын

    bir kadın bir erkekle uzun süredir dini nikahla yaşıyorsa Allah katında nikahlısı sayılırmı

  • @havatopal8448

    @havatopal8448

    12 күн бұрын

    Dini nikahın hükümlerini anlamı ile yerine getirmişlerse olur

  • @gamzekokluce194
    @gamzekokluce194Ай бұрын

    17:17 Öncelikli Selamünaleyküm 1 soru boşanma hakkını Neden erkek veriyor kadına? 2 soru bir ateiste kadına erkek veriyormus boşanma hakkını desen ateist İyi ki de inanmıyorum der. 3 soruda böyle bir ayet yok. Varsa ayeti kerime ile ispat edin yazın bakalım. erkeğin nasıl boşama hakkı varsa kadının da erkeğin vermesine gerek kalmadan boşaya bilme hakkı vardır bu dediğiniz olay Arap toplumuna aittir ve örfleştirilmiştir kendilerine göre uyarlanmıştır bununla alakalı ne bir ayet ne bir hadisi vardır 17:17

  • @Asennqa

    @Asennqa

    Ай бұрын

    Bakara, 2/229) "Yine erkek, karısını (üçüncü defa olarak) boşarsa, ondan sonra kadın kendinden başka bir erkeğe nikâhlanıp varıncaya kadar ona helâl olmaz. Yani 3 talak haklarını harcarlar ise dediğin gibi başkaları ile nihaklanmaları gerekir

  • @yasminlklnc321
    @yasminlklnc3213 ай бұрын

    bir kadın bir erkekle dini nikahsız yaşıyorsa Allah katında nikahlısı sayılırmı

  • @havatopal8448

    @havatopal8448

    12 күн бұрын

    Resmî nikâhı var mı

  • @ayseakgun4860
    @ayseakgun4860 Жыл бұрын

    👍👍

  • @dursunbaran3656
    @dursunbaran3656Ай бұрын

    Yani kadının boşanma hakkı yok. Erkek verirse bu hakka sahip oluyor diyorsunuz.

  • @user-tn7dt2fu9d

    @user-tn7dt2fu9d

    Ай бұрын

    Bunda kadın olarak benim bi vebalim varmıdır. Yani cennetin kokusunu alamaz diyo boş yere kocasını bosayan kadın

  • @dursunbaran3656

    @dursunbaran3656

    Ай бұрын

    ​@@user-tn7dt2fu9dBoşanma Allahın hoşuna gitmeyen bir şey olmasına rağmen helal kılınmış.Ancsk Hiçbir sebep yok iken kadın veya erkekten herhangi biri eşini bosarsa bunu bilen ve hükmü verecek olanda Allahtir. Kimin cennete kimin cehenneme gideceğini kişinin bu dünyadaki işlemiş olduğu güzel ve çirkin ameller ile günah ve sevaplarin tümü teraziye kindugunda belirlenecegine göre Boş yere eşini boşayanin durumu terazinin ağır gelen tarafıyla alakalıdır. en iyisini Allah bilir. Videoda belirtildiği şeklide eşler arası şiddetli anlaşmazlık geçinemem gibi durumlar varsa yani boşanma isteği belli sebeplere dayaniyirsa Allahin hoşuna gitmesede helal kılınmış. Kaldi ki bu videoda anlaşılan boşanma hakkının erkekte olduğu ve kadına erkek bu hakkı verebiliyor. Kadın bu hakkı kocasından alıyor. Ben Kuranda kadının direk boşanma hakkıyla ilgili bir şey bulamadım Ama Allah kadın ve erkeği eşit yaratmış. Merhameti sonsuzdur. Günümüzde de İslami açıdan binlerce erkek bu hakkın kendinde olup karısına verdiği takdirde kadınında boşanma hakkıns sahip olacağını bence bilmemektedir. Medeni kanuna göre zaten böyle bir sorun yok.

  • @dursunbaran3656

    @dursunbaran3656

    Ай бұрын

    ​@@user-tn7dt2fu9d Boş yere eşini boşayanin durumu ahiret günü günah ve sevaplarin, güzel ve çirkin ameller in, konduğu terazinin ağır gelen kısmıyla alakalı bence. Söyleki Allah boşanmadan hoşlanmıyorsa boş yere boşanmadan da hoşlanmayacaktir. Yinede dogrusunu Allah bilir. Terazinin ağır gelen kısmında sevaplar , güzel ameller , olup cenneti hak edebiliriz de terazinin ağır kısminda günahlar kötü ameller olup cehennemi de hak edebiliriz. Bu durumda eşini boş yere boşayan Allahın hoşuna gitmeyeceği için güzel amellerin içinde olmayabilir. Dolayısıyla terazinin sıkıntılı kefesinde olabilir. Bu benim fikrim. En doğrusunu bilen Allahtir. Allah herkese mutlu huzurlu bir hayat nasip etsin. İnşallah.

  • @Asennqa

    @Asennqa

    Ай бұрын

    Dinin saçma şeyleri işte

Келесі