Instalatie electrica apartament - Sfaturi pentru alegerea circuitelor electrice si a protectiilor

Adrian Chelaru va prezinta cateva sfaturi utile legate de alegerea corecta a circuitelor electrice si a protectiilor intr-un apartament.
Sper ca aceste detalii sa va fie de folos.
Pentru cei care vor sa sprijine Asociatia RoElectric pentru amenajarea si dotarea laboratorului pentru organizarea de cursuri o puteti face in contul Asociatiei ROELECTRIC deschis la Banca Transilvania:
RO12 BTRL RONC RT06 5331 1901 - sucursala Apusului
Pagina mea de facebook:
/ adrianchelaruvlog
/ 1846861575601298
Adrian Chelaru
Electrician autorizat gradul IIA
Electrician autorizat gradul IIB
Administrator Alarm Electric Srl
Alarm Electric Srl, firma atestata ANRE de tip B pentru “proiectare si executare de instalatii electrice exterioare/interioare pentru incinte/constructii civile si industrial, bransamente aeriene si subterane, la tensiunea nominala de 0.4 kV”
Alarm Electric Srl, firma licenta IGPR pentru “ instalare, modificare sau intretinere a componentelor sau sistemelor de alarmare impotriva efractei”
Alarm Electric Srl, firma autorizata IGSU pentru “instalare si intretinere a sistemelor si instalatiilor de semnalizare, alarmare si alertare in caz de incendiu”
Contact:
www.alarmelectricsistem.ro
alarmelectricsistem@gmail.com

Пікірлер: 81

  • @mircearoman1210
    @mircearoman1210 Жыл бұрын

    În primul rând simt nevoia să-ți apreciez gândirea logică și pragmatică în crearea acestui frumos tablou de distribuție electrică, făcând totodată o analogie cu o poezie ; la ambele, fiecare element își are locul său ,nimic nefiind în plus sau în minus . Dar despre altceva voiam să scriu , deoarece ne-ai solicitat părerea și despre alți consumatori, îmi vine în minte un circuit dedicat pt un instant de apă caldă, deoarece din ce în ce mai multă lume recurge la acest sistem de încălzire a apei la bucătărie, în ideea protejării funcționării unei CT. Și-acum, fie vorba între noi, cât costă un instant și cât costă o CT...Însă aici sunt păreri pro și contra, le pui în balanță și-ai să vezi, dar e bine ca circuitul să existe ( că nu cere de mâncare...) . Mulțumesc mult pentru postare, oricând și la orice vârstă tot ai de învățat câte ceva...Să auzim de bine și multă sănătate...

  • @dl.rautate
    @dl.rautate2 ай бұрын

    Excelent, iti multumesc! Ma relaxez total..

  • @ioanstelian192
    @ioanstelian192 Жыл бұрын

    Mulțumesc mult pentru informațiile oferite , pentru mine sunt binevenite .

  • @AlinaAlina-vh6lc
    @AlinaAlina-vh6lc Жыл бұрын

    Foarte bine explicat. Pe înțelesul tuturor. Așteptăm continuarea

  • @constantinstroia2050
    @constantinstroia2050 Жыл бұрын

    Multumim multtt Adita meriti toata atentia

  • @MariusHiFii
    @MariusHiFii Жыл бұрын

    Multumesc ! Sanatate si spor iti doresc !

  • @tbdjtheboss
    @tbdjtheboss Жыл бұрын

    Multumim Adi ptr teza asta elaborata!!!! FELICITARI!!!!!👍👍👍

  • @cosminsoare1103
    @cosminsoare1103 Жыл бұрын

    Multumim frumos pt video.... Foarte frumos si pe intelesul tuturor ... Sanatate si spor va doresc!!!

  • @curentarul
    @curentarul Жыл бұрын

    Buna initiativa! Vin si eu cu cateva completari, din punctul meu de vedere: 1. ar fi fost de preferat sa existe pe schita simboluri si nu desenele aparatajului penbtru ca asa ar putea sa invete si colegii noi cum se gandeste o schita electrica si mai ales sa poata urmari care intrerupatoare aprind un bec sau mai multe; 2. orice bipolar de 10 kA asigura functia de separare, deci eu nu as merge pe separator; 3. protectia pe iluminat nu ar trebui sa depaseasca 6A, fiind mai mult decat suficienta. Acelasi lucru si pe centrala termica, rack-ul pentru partea de alarma si supraveghere video; 4. la notarea circuitelor, se foloseste cifra si litera pentru a ne usura identificarea fiecarei parti a circuitului; 5. frigiderul si centrala termica se pun de regula separat, pentru cazurile in care plecam de acasa si raman sub tensiune, cand plecam de acasa in vacanta, pentru a reduce consumul in gol dar si pentru usurinta in exploatare; 6. uscatorul de rufe in majoritatea caselor se monteaza pe acelasi circuit cu masina de spalat rufe, deoarece sotiile nu sunt pe simultaneitate acolo ci pe practica - cat se usuca rufele, prefera sa dea cu aspiratorul, etc; 7. in softul celor de Shrack (Shrack Design Software - www.schrack.ro/tools/schrack-design-software) pentru tablouri, exista inclusiv raportul termic al fiecarei componente si cata caldura genereaza - asta pentru colegii care nu inteleg ca trebuie un spatiu de minim 20% pentru viitoare upgrade-uri; 8. la partea de pozare este impusa solutia tehnica cea mai convenabila pentru acea locatie. Pozarea de tip C de exemplu este recomandata (dar nu impusa) acolo unde nu exista posibilitatea utilizarii celorlalte. Si tot asa. dar asta face parte din zona de proiectare efectiva a instaslatiei si calculul fiecarui circuit cu caderile de tensiune, etc; Am enumerat doar cateva din lucrurile care trebuiesc luate in calcul. In cazul caselor smart, instalatia devine deja aproape dubla ca si nr de cabluri, etc. Totul tine de buget, etc.

  • @gradmihaialexandru3445

    @gradmihaialexandru3445

    Жыл бұрын

    Asa este

  • @robi4783
    @robi4783 Жыл бұрын

    Mulțumesc tutorialul, acum am înțeles cum și de ce. Mie o fost o mare plăcere să mă uit tutorialul.

  • @cristianciumas3217
    @cristianciumas3217 Жыл бұрын

    Foarte bine explicat acest montaj, care chiar ar fi bine de pus in practică de către toți electricienii sau executanții din țară. Din păcate încă acest lucru nu este înțeles de către toți, însă poate și proprietarii ar avea de învățat ceva de aici. Spor la treabă! Poate când veți avea timp veți putea detalia și unele circuite și scheme smart în apartamente, sau chiar modificari ale instalațiilor.

  • @n55m6a7
    @n55m6a7 Жыл бұрын

    ✌️ Prezent la lecție... 👍👍⚡⚡

  • @costelmuraru7614
    @costelmuraru7614 Жыл бұрын

    Felicitari

  • @adicop836
    @adicop836 Жыл бұрын

    Frumos explicat. Faci o treabă foarte bună. Aş avea câteva sugestii/observații; 1. SPD la bloc nu prea merge, că nu ai coloana de lungimea și secțiunea necesară; 2. Protecție magneto-termică pe general nu-și prea are rostul, mai mult încurcă. Există una în FDCP. Un separator/întrerupător simplu pentru lucru în tablou este suficient; 3. O singură protecție diferențială de 30mA la 16 circuite e posibil să declanșeze și la funcționarea normală a aparatelor. Minim două diferențiale (una la max 8 circuite), pe care să fie distribuite egal aparatele cu carcasă metalică.

  • @emanuelgalai956
    @emanuelgalai956 Жыл бұрын

    Frumos 👍🤝👏😉

  • @mdivan4062
    @mdivan4062 Жыл бұрын

    Mulțumesc pentru video,am înțeles aproape totul însă mai puțin ce înseamnă AC -urile pentru living și dormitor 😊

  • @semnude7535

    @semnude7535

    Жыл бұрын

    aer conditionat!

  • @mdivan4062

    @mdivan4062

    Жыл бұрын

    Mulțumesc pentru răspuns!

  • @mdivan4062

    @mdivan4062

    Жыл бұрын

    Nu mi-am dat seama

  • @bunflo938
    @bunflo938 Жыл бұрын

    Ma uit cu placere cand am timp la ce postezi si aflu din cand in cand lucruri noi desi, mea culpa, ar trebui sa le stiu. Recunosc cinstit ca, la situatia analizata de tine, in proiectele mele fac lucruri similare cu ce ai expus tu, dar care nu respecta anumite cerinte. Totusi, pentru educatia corecta a cititorilor, s-ar cuveni sa dam informatii cat mai legale si cel mult sa explicam cand si de ce nu putem sa respectam normele - asa stiu ce au de ales. Exemple: bransamentele monofazate se dimensioneaza cu protectie de maxim 30A (practic 32A, foarte rar cu mai mult de atat - nu stiu daca este normal/legal pt ca nu proiectez decat instalatii interioare); asa ca daca pui pe post de general 32A nu ai indeplinita conditia de selectivitate impusa de 4.3.7.1 fata de protectia din BMPM. Daca pui general de 25A s-a limitat puterea absorbita … ghinion, nu prea ai cum sa respecti asta. 7.1.3.5. spune ca orice circuit din incaperile cu cada de baie sau dus trebuie sa fie protejat cu diferential de maxim 30mA. Deci circuitul 1L care alimenteaza iluminatul in baie trebuie obligatoriu cu diferential. In rest, as mentiona cateva chestii care tin de pareri personale, nu consider gresita abordarea ta, dar le enumar pentru ca cei care citesc sa fie indemnati sa gandeasca si ei si sa-si formeze o opinie personala. De exemplu, daca - si noi stim ca asa este - se vrea ceva economic dar fara a altera calitatea/functionabilitata conceptiei, eu nu vad rostul de a destina un circuit separat pentru hota care este un consumator foarte mic (implica cost pentru MCB, cablu/conductor, tub protectie si manopera aferenta). La fel, intr-un apartament “mai vechi” unde se utilizeaza AC de 9000BTU (depinde de volumul incaperilor - si de altele, OK) se pot monta amandoua pe un singur circuit - economia bat-o vina. In plus, pentru cei care vin aici sa invete sa proiecteze sau "sa-si proiecteze acasa", ar trebui sa stie ca mai tot ce se gaseste pe piata acum in materie de AC necesita alimentare direct la corpul exterior, nu la cel interior cu priza sus, undeva langa aparat la 2,3m (se va evita astfel situatia in care instalatorul va trebui sa duca din priza alimentare la corpul exterior si apoi sa se intoarca cu comanda la corpul interior). 5.4.7 ne permite sa concepem circuitele de priza pentru 2kW putere instalata. Nu o sa stii niciodata ce bagi in prize, de acord, dar circuite distincte pentru prize pe hol, dormitor si living mie mi se pare exagerat. Priza pentru CT pe circuit separat … mai mult decat sa-i asigur independenta/functionarea cand am un defect pe circuitul comun cu alte prize din cele nededicate nu vad rostul. SPD este utilizat in normativ ca simbolistica pentru o categorie de supratensiuni, de comutatie sau datorate descarcarilor atmosferice. Nu este gresit sa se utilizeze, dar nu protejeaza impotriva supratensiunilor de frecventa industriala care sunt - statistica ... - mai dese si mai distructive decat prima categorie. Toate trimiterile sunt la normativul I7-2011. Stau un pic mai prost cu STAS-urile asa ca, daca am opinii care contrazic ceva din aceasta categorie, ma bucur de orice critica argumentata. Si imi fac autocritica daca e ceva ce ai spus in clip, nu am vazut si acum ma bag in vorba in plus. M-am uitat un pic pe sarite. In rest, inca o data, aplauze pentru timpul pe care il aloci pentru constientizarea unor situatii cu care nu ar trebui sa se glumeasca.

  • @florinstoica4971
    @florinstoica4971 Жыл бұрын

    👍👍👍

  • @jonweekjonatanweek1854
    @jonweekjonatanweek1854 Жыл бұрын

    👌👍👍👍

  • @simicidoru9525
    @simicidoru9525 Жыл бұрын

    👍🏼👍🏼

  • @cocodr4860
    @cocodr4860 Жыл бұрын

    În hol aș fi pus un bec pe L1 și pe celălalt pe L2. La fel și prizele din hol...În loc de 13P una 14P și cealaltă 15P. Sper că nu e greșit? În rest Super ! 🤗

  • @iliesofia5004
    @iliesofia5004 Жыл бұрын

    Salut,ai putea ajunge un circuit pentru lumina de emergentă care este foarte util când se ia curentul.

  • @nicupurcaroiu1297
    @nicupurcaroiu1297 Жыл бұрын

    După diferential ( rccb) se mai pun masele la pământ? Mulțumesc!

  • @nicupurcaroiu1297
    @nicupurcaroiu1297 Жыл бұрын

    Pentru centrala termica de pe balcon trebuie circuit dedicat? Mulțumesc!

  • @cristianpanouriciobanu5601
    @cristianpanouriciobanu5601 Жыл бұрын

    La bucatarie e indicat intrerupatorul in extesior pentru lipsa de spatiu...parere personala....in rest e super ok...profi

  • @paunpaun6541
    @paunpaun6541 Жыл бұрын

    Te salut. De la doua - trei MCB-uri că la patru deja e lux și tu spui că trebuie 6 RCBO, 1 RCCB și 10 MCB? Aș fi curios ce spune un dezvoltator.... Ai perfecta dreptate, dar cu siguranță vor fi multi (și electricieni și beneficiari) care vor spune că este inadmisibil....

  • @aurel1710
    @aurel1710 Жыл бұрын

    va salut, ce aplicatie este ce-a folosita in video ?

  • @lupuid
    @lupuid Жыл бұрын

    Multumim pentru descrierea amanuntita! O rugaminte, ne puteti spune in ce program faceti desenul?

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    Жыл бұрын

    Corel draw

  • @tietzalexander3155
    @tietzalexander3155 Жыл бұрын

    Priza de pe balcon pe care circuit o legi?

  • @nicolaesansru8031
    @nicolaesansru8031 Жыл бұрын

    Buna ziua!salut Adi.Pentru noi, cei mai incepatori ne-ai putea si eplica la ce distanta se monteaza prizele fata de pardoseala, in bucatarie la cat deasupra blatului, intrerupatoarele..etc, daca exista o regula sau lasa-mi comentariu aici.Multumescc

  • @vladdutzi6937
    @vladdutzi6937 Жыл бұрын

    Ce program folosești?

  • @oarfararesnicolae2966
    @oarfararesnicolae296610 ай бұрын

    Ar fi interesant si o exemplificare cu componente reale

  • @aruaceva8396
    @aruaceva8396 Жыл бұрын

    daca se creaza un astfel de plan este posibil sa montezi tabloul electric dar circuitele sa le faci in timp? (situatie reala: imi doresc o renovare serioasa in apartament, nu dispun de o suma imensa pentru a face totul dintr-un foc, as vrea sa iau spatiile pe rand. ex: stabilesc consumatorii, agreez cu electricianul ce e de montat si dupa aia incep sa renovez bucataria si poate la anu' fac baia sau altceva).

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    Жыл бұрын

    Se ia in calcul un tablou subdimensionat pentru a putea sa vi cu ce ai suplimentar.

  • @djmarius391
    @djmarius3912 ай бұрын

    Ce program folosesti ?

  • @semnude7535
    @semnude7535 Жыл бұрын

    eu as adauga prizele hol cu cea de la baie si as mai adauga priza la CT(centrala termica daca este cazu) edite: ct l.ai pus deja:):):) o sonerie as mai adauga

  • @Tombok
    @Tombok8 күн бұрын

    Bună ziua! Am și eu o întrebare: oare n-ar fi bine ca circuitele diferentiale dedicate din baie ( 8P, 9P si 10P ) sa aibă o protecție de 10mA în loc de 30mA având în vedere ca sunt localizate într-o zonă cu umiditate ridicată?

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    8 күн бұрын

    Din 2011 nu mai este obligatorie utilizarea DDR urilor de 10mA in zonele de baie/jacuzzi. Cea de 10mA este foarte sensibila și de multe ori nu se justifică.

  • @Tombok

    @Tombok

    8 күн бұрын

    @@alarmelectricsistem Multumesc foarte mult pentru raspuns! Dar totusi, oare, ce trece de 10mA " s-ar putea sa fie resimtit ", adica corpul deja incepe sa simta... dar poate gresesc! (Ma refer strict la zona baii, ea fiind o zona cu umiditate mare).

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    8 күн бұрын

    @Tombok nu am testat să văd însă oricare variantă alegi să o testezi și cu un multitester să fi sigur ca deconectează până la curentul setat și în timp cat mai scurt. Succes.

  • @gradinarudragosharalambie9345
    @gradinarudragosharalambie9345 Жыл бұрын

    Multumim! Ce program folosesti?

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    Жыл бұрын

    Coreldraw

  • @ionbulacu6131
    @ionbulacu61315 ай бұрын

    Salut! Pentru un cuptor de 3,5kw ce siguranță putem să folosim?

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    5 ай бұрын

    16 sau 20A in funcție de distanța. Dacă cuptorul vine cu stecher pe cablu de alimentare atunci 16A. Succes!

  • @vasilecordos7414
    @vasilecordos7414 Жыл бұрын

    Si releul de supratentiune care ordine succesiva in tablou

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    Жыл бұрын

    SPD ul este protectia la supratensiune!

  • @timoteisatmarean7391
    @timoteisatmarean73918 ай бұрын

    Masina de spalat si uscatorul in familiile cu cativa copii merg simultan

  • @vierualexandru222
    @vierualexandru222 Жыл бұрын

    Dupa normativ eu stiu ca trebuie 4 locuri de priza pe circuit si 8 locuri de lumina pe circuit in afara de prizele dedicate. Scuze daca gresesc sau poate sa schimbat normativul cel dinainte de 1989.

  • @user-kn4ti3dt6g

    @user-kn4ti3dt6g

    8 ай бұрын

    Circuit lumini=1,5 kw maxim 12-15 corpuri de lumină Circuit prize=2 kw maxim 8 locuri de prize simple sau duble

  • @vasilecordos7414
    @vasilecordos7414 Жыл бұрын

    Salut ai uitat sa spui de rccb pt tablou care este ordinea pt rccb dupa general

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    Жыл бұрын

    De ce sa pun RCCB?

  • @laurentiuprimac5406
    @laurentiuprimac5406 Жыл бұрын

    Și frigiderul are carcasă metalică!

  • @radutmariuscatalin6097
    @radutmariuscatalin6097 Жыл бұрын

    Cum Adi ?! ,16 circuite la apartament două camere ? , ditamai tabloul electric ... mulțumim pentru video ! , sper sa înțeleagă toată lumea ce înseamnă normalitatea !!! Ultimul exemplu : apartament două camere , bloc relativ nou ( 5 ani ) tablou 6 module echipat cu un C10 și două C20 ... Comtec ! 😘

  • @adrianpascu7655

    @adrianpascu7655

    Жыл бұрын

    Vorbesti serios , sau glumesti ?🤔🙄😬

  • @radutmariuscatalin6097

    @radutmariuscatalin6097

    Жыл бұрын

    @@adrianpascu7655 în începutul comentariului sau la sfârșit ?

  • @adrianpascu7655

    @adrianpascu7655

    Жыл бұрын

    Eu mă refeream la exemplul intâlnit cu apartamentul de 2 camere cu sigurantele de C 20A si de C 10 ....

  • @radutmariuscatalin6097

    @radutmariuscatalin6097

    Жыл бұрын

    @@adrianpascu7655 este trista realitate de care ne lovim fără încetare ! , da' cum a ' mers ' până acum ?! , a ' mers ' 40' j de ani ... , prin videoclipul lui Adi sper , din suflet , sa devina beneficiarii sau utilizatorii instalațiilor electrice mult mai pretențioși și conștienți de importanta instalației electrice !

  • @radutmariuscatalin6097

    @radutmariuscatalin6097

    Жыл бұрын

    @@marksmith3040 tipul curbei de declanșare se stabilește după efectuarea măsurătorilor buclei de scurtcircuit ... recomandabil curbă B ! , îți dau un ex : un g.e. mobil 16 kVA a fost echipat cu protecție curbă B de producător dar nu a putut fi folosit în teren deoarece , la cuplarea LVDS -urilor din sursele d.c. și consumatorilor a.c. și a distantei dintre g.e. și consumatori ... deci a curentului inrush până la înlocuirea protecției cu curbă C ! , trebuie luați în calcul mai mulți factori înainte de alegerea tipului de protecție ... dacă greșesc cu ceva sa ma corecteze @Adrian Chelaru !

  • @otny3l
    @otny3l Жыл бұрын

    Ce program folosești?!

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    Жыл бұрын

    Corel Draw

  • @otny3l

    @otny3l

    Жыл бұрын

    @@alarmelectricsistem mulțam

  • @razvancirt9156
    @razvancirt9156 Жыл бұрын

    Cum să nu fie "nuștiuce consumator" la 10P? Prizele de oglindă sunt cele mai abuzate prize, am văzut uscătoare de păr de 2500W, plăci de întins de 1500W... Nu ai cum să o pui pe un circuit cu mașina de spălat sau de uscat.

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    Жыл бұрын

    Și care sunt șansele de funcționare simultan? Am zis ca sunt excepții când poți sa alegi varianta specificata de mine. Tu dacă îți usuci parul in timp ce merge mașina de spalat atunci nu mai sta pe gânduri și trage circuite separat. Se pare ca in continuare interpretezi cum îți convine…și dacă nu argumentezi ceea ce spui am sa fiu nevoit sa te restricționez.

  • @razvancirt9156

    @razvancirt9156

    Жыл бұрын

    @@alarmelectricsistem Am înțeles, aici este voie să postezi doar laudele. Coeficienți/factori de simultaneitate pui la coloane electrice. Receptoarelor cu puteri peste 2000W se racordează prin prize dedicate sau prin racorduri fixe, nu pui un alt consumator mare (deși periodicitatea este redusă) în același circuit.

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    Жыл бұрын

    Iar arunci cu noroi…(cred ca îți sta in fire sa faci asta)…poți sa postezi ce vrei însă argumentat nu doar interpretări personale. Calculul circuitelor se face in funcție de puterea instalată a receptorilor utilizați iar cand nu sti asta trebuie sa estimezi cam ce se poate conecta acolo. De exemplu eu poate nu îmi usuc parul (😂 ca nu am) in schimb utilizez încărcătorul pentru aparatul de ras care consuma maxim 100W…se mai justifica acel circuit dedicat? Încă o data îți spun (chiar daca ma repet sa înțelegi și tu) ca am spus clar ca sunt situații in care se poate alege asta, nu ca doar așa se face. Deci nu-mi mai baga tu vorbe in gura ca nu merge…😏

  • @razvancirt9156

    @razvancirt9156

    Жыл бұрын

    @@alarmelectricsistem Îți zice I7 că trebuie să pui priză dedicată receptoarelor cu puteri peste 2000W, tu vii cu "calculul circuitelor".... Ce să zic, bine că reușești să aburești clienții.

  • @alarmelectricsistem

    @alarmelectricsistem

    Жыл бұрын

    @Razvan Cirt Când nu ai capacitatea sa înțelegi ce am zis eu atunci vi cu aberații de te doare capul. Dacă voiam sa aburesc clienții (cum o faci tu de exemplu) ii spuneam ca ii trag la fiecare priza câte un circuit dedicat ca na…tu mergi și bagi feonul care consuma peste 2000W in fiecare priza…😂😂😂 Eu îți propun sa gândești înainte sa scri…😏

  • @ivansevera2735
    @ivansevera2735 Жыл бұрын

    Ar trebui dimensionat totul la un dormitor nu ai niciodată nevoie de 16A

  • @ionutgrosu6992

    @ionutgrosu6992

    8 ай бұрын

    Poate se strică centrala termică și bagi un radiator și un feon și mai câte..