Instalatie electrica pe tavan sau pe podea !?

Alătură-te acestui canal pentru a primi acces la beneficii:
/ @electroprofesional
LA INSTALATIILE ELECTRICE AU VOIE SA INTERVINA NUMAI ELECTRICIENI SPECIALIZATI IN DOMENIU!!! NU VA JUCATI CU VIATA DUMNEAVOASTRA!!!
Daca doriti sa ne contactati ne puteti gasi aici:
/ electro-profesional-10...
www.electroprofesional.ro
contact@electroprofesional.ro
+40784127135
Pentru orice problema nu ezitati sa ma contactati telefonic sau prin e-mail.
Oferim consultanta atat telefonic cat si fizic daca este necesar!
Suntem aici pentru a ajuta cat mai multe persoane!
#tablou_electric
#schimbare_tablou_electric
#tablou_electric_apartament

Пікірлер: 227

  • @richardrohanka8933
    @richardrohanka8933 Жыл бұрын

    Mulțumim pentru prezentare.Sănătate și spor la treabă!👍👋

  • @veciuncaandrei5754
    @veciuncaandrei57548 ай бұрын

    Frumoasă execuție! Felicitări

  • @TudoricaGrecu
    @TudoricaGrecu Жыл бұрын

    Mă bucur ,aiesit foarte frumos la estetica, mă bucur că este clientul mulțumit.

  • @ioanhas-so9ux
    @ioanhas-so9ux3 ай бұрын

    Foarte frumos lucrat și foarte bine explicat

  • @ionelciprian
    @ionelciprian Жыл бұрын

    Felicitari Emil Frumoasa Lucrare 👍👍👍

  • @danmorar5227
    @danmorar5227 Жыл бұрын

    Felicitări Emil ! Așa lucrează profesioniștii ! Pt cei care " ascuțiți conductorii " vizionați aceste filmulețe și băgați la cap. Suntem în secolul 21, așa se predă o lucrare.

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Corect!

  • @adrianpantea3594
    @adrianpantea3594 Жыл бұрын

    Super tabloul 👍👍👍

  • @georgebadea4138
    @georgebadea4138 Жыл бұрын

    Salutare Emil&Co; îmi place cum și ceea ce faceți! Fiecare alegere(șapă/pereți/tavan/pod -și combinate) știm că se face în funcție de tipul peoiectului, natura lucrării și alegerea clientului și realitatea situației( în particular); de folosit le-am folosit pe toate și pot să spun că fiecare dintre ele are avantajele și dezavantajele ei; Dozele de derivație de care spuneai la început se pun doar în încăperi pentru diminuarea consumului de conductor și al volumului de cablu însă și eu prefer metoda simplificării prin folosirea dozelor de aparat mai adânci pentru legături, mi se pare mai eficientă. Spor la treabă!

  • @Kapornyaieddy
    @Kapornyaieddy Жыл бұрын

    Salut Emil, felicitari din nou pentru munca calitativa pe care o faci.Referitor la acea doza de derivatie montata sub TG, din puctul meu de vedere, "logica" lor este ca in felul acesta tabloul ramane mai mic ca dimensiune,mai putine protectii si oarecum o mica econonomie de conductor/cablu.Macar de ar folosi o doza cu sina DIN, ramificate circuitele prin cleme sir cu mai multe iesiri si sa nu fie ascunsa sub glet.Pentru flexibilitate prefer circuitele trase direct in tablou, toate, cablu (NYM-J,NYY-J sau hai si al nostru CYY-F) si nu conductor+copex si recomandat 5x1.5 pentru tot ce inseamna lumina.Spor si multa sanatate!

  • @doruslobozeanu5167

    @doruslobozeanu5167

    Жыл бұрын

    Spune-mi te rog de ce aş folosii un cablu de 5×1,5 pentru lumină? Pe un circuit normal de lumină unde de regulă ai L,N și PE, care-i restul celui de a-l patru-lea și a-l cinci-lea conductor. Excepție ar face doar conexiunile dintre întrerupātoarele cap scară(dar și aici depinde cum creezi circuitelor in acea casă)unde se pot folosi 4×1.5. Faptul că ai spus tot ce înseamnă lumină mă face să cred că tu foloseşti un astfel de cablu chiar intre un întrerupător și un bec. Explică-mi te rog. Mulțumesc

  • @Matelectricperfect1989
    @Matelectricperfect1989 Жыл бұрын

    Frumos!🤗

  • @elektrikahectorfernandezol5341
    @elektrikahectorfernandezol5341Ай бұрын

    Me ha gustado mucho. Un saludo desde España 👍

  • @Matelectricperfect1989
    @Matelectricperfect1989 Жыл бұрын

    Bravo!

  • @llVIU
    @llVIU6 ай бұрын

    bravo de munca

  • @yanyanghel465
    @yanyanghel465 Жыл бұрын

    Frumos!

  • @cristidamian7535
    @cristidamian7535 Жыл бұрын

    Felicitări!Sper să reușesc și eu o lucrare asemănătoare și sper ca majoritatea clienților să se informeze înainte de a-l lua pe cel care lucrează cel mai ieftin.

  • @vasilevisan4942

    @vasilevisan4942

    Жыл бұрын

    Foarte frumos, am o rugăminte, la alimentare trifazic se pune tripolară sau tripolară. Mulțumesc frumos, spor la bani!

  • @vasilevisan4942

    @vasilevisan4942

    Жыл бұрын

    Rectific, tripolară sau tetrapolară, scuze.

  • @modddjo
    @modddjo Жыл бұрын

    instalatia pe tavan este mai costisitoare atat la executie cat si la cantitate de materiale in special conductor folosit si siteme de prindere ,daca faci un calcul sumar de lungimea circuitelor predominant de prize care majoritatea sunt pe inaltimea de 40/50 cm pe perete o sa vezi ca sunt mai lungi pe tavan decat pe pardoseala ,plus ca pe tavan trebuie sa ocolesti si grinzi centuri etc...

  • @Electricity_safety
    @Electricity_safety Жыл бұрын

    Lucrare=profesionalism!

  • @iulian9703
    @iulian9703 Жыл бұрын

    Frumos!Nyy-j cel mai calitativ cablu!

  • @marianlazar6378
    @marianlazar6378 Жыл бұрын

    Spre exemplu dac în germania se lucreaza cu cablu direct in tencuiala,în italia nu exista asa ceva,numai prin tuburi copex,si eu sunt de acord cu italienii,la mine acasa dupa vreo 10 ani,chiar am avut nevoie sa mai trag un circuit separat,si avand tub copex de rezerva in doze,am facut treaba fara probleme.

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Asta pentru ca nu ai gândit instalația pentru eventuale necesități viitoare atunci când ai facto. Noi gândim instalațiile în așa fel încât sa acoperim orice necesitate de acum cel Putin în 20 de ani. Și tu ai zisa, tub de rezerva, nu acelas tub pe care vrea vechiul circuit.

  • @ionluck5331

    @ionluck5331

    Жыл бұрын

    @@ElectroProfesional daca iti scurteaza un Dorel o parte din conductor la inlocuirea unui aparat o sa muti doza din tencuiala mai sus sau mai jos? Si referiutor la copex in tencuiala nu se poate trage decat inainte sa il tencuiesti...

  • @totuldelavantsisoare3821
    @totuldelavantsisoare3821 Жыл бұрын

    Mare grijă cu găuritul la acest tip de instalație de unică folosință ,ori cum î-mi este milă de instalator

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Ce probleme ar fi cu găurile ? Argumentează dacă te-ai apucat sa scrii un comentariu. Explica te rog cu subiect și predicat punctul tău de vedere.

  • @eutavi

    @eutavi

    Жыл бұрын

    @@ElectroProfesional Ce argumentare, nu vezi ca e greu si cu limba româna?

  • @Sim_Tiby

    @Sim_Tiby

    Жыл бұрын

    Stii tu vre-o instalatie de "multi" folosinta? Tuburile? Si tuburile trebuie schimbate daca le gauresti! Oricum, posibil sa nici nu mai treaca conductoarele noi daca ai gaurit si turtit copexul. Despre ce vorbim? Gauritul? Care gaurit? Pe tavan nu gauresti. In podea nu gauresti ca oricum are incalzire in pardoseala. Pe perete, eu cel putin, merg intotdeauna in jos sau in sus de la prize si intrerupatoare, asa ca se stie unde sunt conductoarele. Pe podea, se pozeaza la 30cm de perete. Vorbiti sa va aflati in treaba, sau doar atat puteti!

  • @user-su7vy9zb8l

    @user-su7vy9zb8l

    Жыл бұрын

    O instalație pe tub pvc, cu doze,vandoze,conductoare, si tabloul echipat, fara intrerupatoare, fără prize,fara corpuri de iluminat incepe de la 5000 de euro pt 150mp locuibili...

  • @bogdy87
    @bogdy87 Жыл бұрын

    Lucrare de calitate!!Bravo Emil. Ce dezizolator de manta folosești??

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    De la toate brandurile, Knipex, Jokary, Veicon, etc.

  • @bogdanbalta6134
    @bogdanbalta61344 ай бұрын

    Salut !faci treaba foarte bună. nu te la dupa altii cum procedează cu doze de derivate sub tablou asta e o greșeală toate anaditurile astea în timp vor fi cu probleme

  • @simicidoru9525
    @simicidoru9525 Жыл бұрын

    👍👍👍

  • @duduloi
    @duduloi Жыл бұрын

    Frumos. Emil, voi echipati/cablati si rackuri pt curenti slabi ? (switch, routere, patch panel etc)

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Nu

  • @doruslobozeanu5167
    @doruslobozeanu5167 Жыл бұрын

    Dragul meu coleg,te-am văzut in acest video în fața unui tablou destul de mare. Adică este chiar mare pentru o casă obiṣnuită cu două sau trei camere. Cu siguranță este o vilă cu multe camere și dependințe. În situația în care electricianul care realizează lucrarea nu alege sistemul(pentru prize,de exemplu)cu doze de derivație,atunci va alege să ducă cablurile de alimentare a circuitelor de prize ale tuturor camerelor direct în tablou. Întrebarea ta era: "care-i restul acelei doze la doar un metru sub tablou? Și de ce nu a continuat cu acele cablurile până în tabloul electric? Motivul pe care-l bănuiesc este că a vrut că tabloul electric să fie mult mai aerisit. Și e posibil ca a conectat în doza de jos alimentările pentru prize de la două dormitoare,să zicem și a plecat in tablou foarte cu un cablu. Dacă în unul din dormitoare a avut 2 prize și in al doilea 3 practic a creat un singur circuit cu 5 prize pe el. Cred că ar merge chiar și şase prize pe acel circuit. Nu văd neapărat ceva rău în chestia asta. Iar acel circuit cu 5 maxim 6 prize(preferabil 5) dus in tablou și conectat la o bipolară de 16A care poate fi precedată de un RCD. Personal la asta m-am gândit eu că au avut in plan cei care au realizat lucrarea dată ca exemplu. PS. modul în care cablurile sunt aranjate pe pardosea arată,că tipi au fost totuși destul de meticuloşi și atenți la execuția lucrări. Ori oameni ca ei îmi lasă impresia ca sunt meseriaşi si căștiubine ce fac. Tu ce zici? M-ar bucura să primesc un răspuns la opinia mea. Mulțumesc și o zi bună îți doresc

  • @Proiectediversediy
    @Proiectediversediy Жыл бұрын

    Hai cu algoritmul,cam putin 8k Abonati.Baga baga Emile.

  • @emilenache1537
    @emilenache1537 Жыл бұрын

    👍

  • @georgica3210
    @georgica32109 ай бұрын

    Vreau sa ma apuc si eu de aceasta meserie poti sa imi dai un sfat ? Pare cam greu din cate vad .

  • @ionutpiglesan8348
    @ionutpiglesan8348 Жыл бұрын

    Salut. Pentru fibra ai lasat un copex cu sonda pana in camera tehnica ?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Este tub spre exterior

  • @ionelinzona
    @ionelinzona Жыл бұрын

    Frumos lucrat.Cati mm e doza scoasa afara din perete?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    2cm

  • @mirceap-tn2de
    @mirceap-tn2de3 ай бұрын

    Din punct de vedere a codului electronic NU are ce caută doza electrica incite de tablou sau divizarea circuitelor. Mărimea tabloul se alege in funcție de numărul de circuite pentru a putea fi distribuite si respectat codul electric pentru o funcționare normală si sigură a locuinței. Toate cablurile pentru circuite trebuiesc direct conectate la tablou este obligatoriu.

  • @raulro3470
    @raulro3470 Жыл бұрын

    Presupun ca vin mai puține sigurante si mai ieftin pentru client cu doza de derivație salut și spor în toate.

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Nu contează dacă are sau nu doze de Derivație, contează cât de potenta este instalația

  • @raulro3470

    @raulro3470

    Жыл бұрын

    ​@@ElectroProfesionalnormal ca nu este ok din 30 de circuite ex.sa duci 10 sau 15 în tablou asta însemna că multe dublate în în doza de derivație sper sa nu greșesc salutare

  • @utopianmind4530

    @utopianmind4530

    Жыл бұрын

    @@raulro3470 eu nu prea inteleg de ce asa multe circuite ? in tablou am numarat 39 MCB-uri si 6 diferentiale dedicate. 45 de circuite pentru o casa (4-5-6 camere)

  • @mnamh7529
    @mnamh75298 ай бұрын

    Este clar ca acea doza de sub TG uneste mai multe circuite separate fizic (de exemplu prizele consumatorilor mici din mai multe camere sau luminile) la cate un disjunctor. Logica probabil este sa nu mearga cu mai multe doze prin toata casa ci sa aiba una singura la loc simplu de gasit, sub TG. Omul a vrut multe circuite separate individual pana la doza, dar pe care le-a cuplat conform necesarului consumatorilor. Economie nu avrut sa faca sigur tragand 20 circuite de copex si conductor!

  • @bogdanvladonica
    @bogdanvladonica5 ай бұрын

    Salutare! Pare sa nu gasesc un raspuns nicaieri legat de acest aspect. La un apartament in care inaltimea este limitata si fiecare centimetru conteaza, care ar fi un minim de sapa peste un cablu NYM-J?

  • @mihaicotovanu9662
    @mihaicotovanu9662 Жыл бұрын

    Felicitari ! Spune-mi te rog ce cod (ETI) are descarcatorul.

  • @danielmilitaru1015
    @danielmilitaru1015 Жыл бұрын

    Salut. De la ce producator folosesti Nyy-j?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    De la mai multi producători.

  • @danielmilitaru1015

    @danielmilitaru1015

    Жыл бұрын

    Exemplu?

  • @alincandrea3707
    @alincandrea3707 Жыл бұрын

    Foarte frumos tot , cu o mica observație spuma e super inflamabilă nu e soluție bună în zonele de curent

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Cea folosită de mine este ignifugă

  • @alincandrea3707

    @alincandrea3707

    Жыл бұрын

    @@ElectroProfesional am înțeles , faceți treabă faina

  • @Palaghianuionel
    @Palaghianuionel Жыл бұрын

    Salut, am și eu o întrebare, e permis în normativul din Romania sa mergi cu traseele cablurilor in afara zonei aparatajului? Întreb pentru că eu lucrez in UK și nu cunosc foarte bine normele din RO. Adică observ că pentru întrerupătoare ai mers cu traseele cablurilor la aproximativ un 15 cm lateral de întrerupătoare apoi ai intrat din lateral la un unghi de 90 °. Nu ar fi trebuit pe aceeași direcție cu întrerupătorul in așa fel încât oricine vine sa știe că pe aceea direcție sunt cabluri?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    În unele situații când ai un singur cablu poți veni în linie, dar când sunt mai multe e mai complicat. Acest aspect nu este specificat clar în Normativ.

  • @totuldelavantsisoare3821

    @totuldelavantsisoare3821

    Жыл бұрын

    @@ElectroProfesional De obicei puneam pe masă clientului ca la 10 centimetri să nu taie sau să găurească stânga , dreapta vertical ,orizontal față de aparat ,doză cu speranța că mă ascultă cineva dar de multe ori vorbe și vorbe atât .

  • @samuelilie643

    @samuelilie643

    Жыл бұрын

    Sal. Nu ca o critica dar te as sfătui Emil sa nu mai mergi cu traseele inafara zonei dozelor pt ca cine vine și gaureste după pt o polița, o mobila sau altele nu știe pe unde ai trecut tu cu cablul. Noi spargem mai mult în spatele dozei și trecem pe acolo cu cablul când sunt mai multe. Cred ca asa e mai indicat. Tu știi mai bine...

  • @mariusmanole6475

    @mariusmanole6475

    Жыл бұрын

    Salut Ionel ! Am lucrat pentru cateva luni ca "electrician" in Romania acum ceva timp, si mi-a placut aceasta experienta , acum ma aflu si eu in UK si ma bate gandul sa ma reintorc la acest domeniu . Am putea sa discutam in privat sa imi dai niste pareri, sfaturi in acest sens ? Multumesc !

  • @ionboc9317

    @ionboc9317

    6 ай бұрын

    La nemți vii in linie chiar dacă ai și 5 doze de aparat cît pe alături dar și prininteriorul rozelor care comunica intre ele

  • @ivansevera2735
    @ivansevera2735 Жыл бұрын

    Ai dreptate cu doza de Derivație Am văzut și m-am mirat . Răspuns : asa se face in Italia 😅

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    O prostie, așa spun toți că așa e în Italia dar niciunu nu aduce argumente tehnice

  • @ionelzamfirescu9065

    @ionelzamfirescu9065

    Жыл бұрын

    Dozele de derivație fac parte din Instalația electrica sunt permise

  • @costesergiu6092
    @costesergiu60924 ай бұрын

    Va deplasati si la Satu Mare am de montat un tablou parter si unul pe etaj si facut impamantare .?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    4 ай бұрын

    Ne deplasam.

  • @beniolteanu9266
    @beniolteanu92663 ай бұрын

    Mda😂 in UE există mai multe standarde si normative cum ar fi dozele nemțesti si cele italiene si modul de proectare a unei instalații electrice e divers de la stat la stat . De exemplu in Italia conductori trebuie sa fie SFILABILI de aceea conductori sunt introduși in ,așa zis-ul "coplex" ,dupa executia sapei si spăcluirea murală , de obicei dar nu e o regula (1P+N )care ar aglomera enorm tabloul de-aceea se folosește doza de 25x40 subt tablou, spre deosebire de Germania care in normativele lor nu necesita CA CONDUCTORI SĂ AIBA CAPACITATEA DE A FI SFILABILI de aceea ei recurg la metoda asta , pe care si noi romanii, emigrînd in alte state ,cum ar fi uni in Italia apoi alti in Germania apoi alti in Franța , aduc acasa in România diverse normative învățate acolo si in România se primeste de toate și nu putem spune ca nu înțelegem sau metoda de execuție a unui proiect electric e bună sau rea pt. s-ar putea sa fie si una buna și 😂😂cealâlaltă😂 atat timp cât îndeplinește cerințele unui proiect și normativ Apropo doza de derivație e folosita pt. a se putea folosi și relee pas pas și celelalte variante dela finder cu sau fără bluetooth sau anumite sisteme de automatizarea rulourilor , fără sa fie aduse aceste relee in tablou .. dacă privești ca un italian situația vei spune ca are sens însă dacă noi romanii suntem atrași mai mult de moda nemțească automat vom ridiculariza partea pe care n-o percepem 😊

  • @samuelilie643
    @samuelilie643 Жыл бұрын

    Sal Emil. Am văzut undeva în living ca ai lăsat cablu pt lampa prea aproape de alte tresee de cablu. Faza e ca dacă în viitor clientul schimba lampa cu una mai mare și cu prinderile pe depărtate... Exista riscu sa gaureasca acele trasee care treceam pe la vreo 20 cm de lampa. Atâta tot. În rest perfect lucrat.

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Tavanul ăla coboară 20cm

  • @alexandrugeorge1573
    @alexandrugeorge1573 Жыл бұрын

    De ce se vorbeste de protectie la atingere directa la bara de PE daca la tablourile metalice se leaga si usa la PE?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    La tablourile metalice nu e necesara protectia la atingere, doar la cele din plastic. La barele de N sunt necesare peste tot.

  • @Midd107
    @Midd107 Жыл бұрын

    Salut ,spune mi te rog ce cablu ai folosit că văd că merge direct îngropat ,mersi

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    NYY-J

  • @Midd107

    @Midd107

    Жыл бұрын

    @@ElectroProfesional merci

  • @neacsunicusor3793
    @neacsunicusor3793 Жыл бұрын

    Salut, ce protecții recomanzi pentru o pompa de căldură 8kw termici, monofazic ? (la bloc)

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Recomand respectarea indicațiilor producătorului, cele menționate în fisa tehnica, și iti recomand sa verifici ce putere instalată ai la apartament înainte sa o achiziționezi.

  • @neacsunicusor3793

    @neacsunicusor3793

    Жыл бұрын

    @@ElectroProfesional puterea instalata 7kw, ea are 2 rezistente electrice una de 2kw și cealaltă nu mai știu, poate fi setata sa mergea doar pe una doar atunci când agentul termic scade sub 18 grade, dacă e peste 18 grade merge pe compresor

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Tot ce vrei sa știi regăsești în fisa tehnica

  • @user-su7vy9zb8l

    @user-su7vy9zb8l

    Жыл бұрын

    Pune mana si cauta-ti un electrician bun prin auzite nu de pe internet, sau un inginer electrician sau inginer instalator sau o firmă cu recomandări bune. Daca faci singurel ai face bine sa te documentezi si sa nu faci ceva cu speranța că o sa meargă la ghiceală. Nu te aștepta la pomeni, expertiza, timpul si munca se plătesc.

  • @ClaudiuLimban
    @ClaudiuLimban Жыл бұрын

    Arata bine cu o singura observatie: Raza minimă de îndoire instalare fixă: 4 x diametrul cablului. La minutul 0:25 se face 90 grade la cablu pe grinda ceea ce e gresit. (O zice Lapp, nu eu)

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Nu neg, dar uneori nu prea iexe exact așa cum ne dorim noi. Trebuie să ne adaptăm și la situațiile din teren.

  • @DanielCalin-sm7jq

    @DanielCalin-sm7jq

    Жыл бұрын

    Treaba cu raza de curbura e o aiureala.pai in doza cu wago ce curbura mai ai la conductori??? ca ei vin unul langa altul

  • @DanielCalin-sm7jq

    @DanielCalin-sm7jq

    Жыл бұрын

    Într-adevăr ar trebui respectata dar in practica e greu

  • @nicolaiesorin
    @nicolaiesorin10 ай бұрын

    Lucrare faina sa stii ca Danemarca are nevoie de profesionisti sincer eu nu ma consider unul dar incerc sa invat de la cei mai buni.

  • @mirceap-tn2de
    @mirceap-tn2de3 ай бұрын

    Am o intrebare cu tot respectul. De ce cablurile și firele electrice conectate in tablou NU sunt marcate si numerotate cu etichete electrice pentru o evidență corectă cuprinsă in schema electrică? Tabloul la final trebuie să conțină schema electrică acuratețea si exactitatea in oricare circumstanță.

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    3 ай бұрын

    S-a răspuns la această întrebare

  • @valerapirvu5643
    @valerapirvu5643 Жыл бұрын

    Buna am făcut o doză mai jos pentru circuitele de prize, și sus am făcut o doză pe circuit de lumină că în panou să nu fie aglomerație de cabluri conductori

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Nu ar fi mai șimplu și mai logic sa pui un tablou mai mare ca sa fie suficient spațiu? :)))

  • @toporugigel7164
    @toporugigel71646 ай бұрын

    Din punct de vedere estetic foarte ok, arata bine si cu siguranta functioneaza conform asteptarilor. Dar eu (parere personala) as avea alte ingrijoarari mai ales in cazul acelor cleme montate in tavan: din cauza acelor bolturi "impuscate" in placa nu se creeaza tensiuni care pot provoca in timp fisurarea placii ? Aici nu discutam de 1-2 "gaurele" distribuite haotic. In cazul acestei constructii problema pleaca din faza de proiect, nu dau vina pe cei care au trebui sa se adapteze la ceea ce au gasit deja. Daca o sa am ocazia sa construiec o casa noua de la zero cu siguranta totul o sa trec prin canale special dedicate de preferinta in zona superioara a peretilor din pivnita cat mai aproape de placa de la parter.

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    6 ай бұрын

    Nu sunt bolduri sunt cuie foarte subțiri si mici de câțiva milimetri.

  • @andyapple9
    @andyapple9 Жыл бұрын

    Cum știm cât să lăsăm doza in afara cărămizii?

  • @iulianmihai9367
    @iulianmihai9367 Жыл бұрын

    intrebare ,la o casa cu suprafata mare sau cu etaj ,nu ar fi mai logica amplasarea unui al doilea tablou secundar,astfel s-ar "scurta "multe circuite ,sa nu mai vorbim de economia de material si manopera ,plus tablouri mai "aerisite Am vazut solutia asta la unele case si mi s-a parut ok

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Unde este cazul și noi amplasăm mai multe tablouri. Aici nu a fost cazul

  • @florinsif

    @florinsif

    Жыл бұрын

    De ce nu a fost cazul aici de montaj la etaj a unui alt tablou? Personal, fără cunoștințe temeinice de electronist, nu aș accepta să am în casă o asemenea instalație. E horror. Zeci de siguranțe, cabluri multe prin toată casa. Dacă vrei să schimbi un bec și să oprești o siguranță trebuie să ai doctoratul. Parcă ai în casă consumatori industriali, ești supermarket. Hai să fim serioși, bătaie de joc pe banii clientului. Sunt cu casa la roșu și nu imi doresc o astfel de instalație. Nu suport comoditatea meseriașilor care aleg trasul cablului pe jos în condițiile în care am tavan fals. Efectiv nu mai poți face nici o imbunătățire peste ani dacă vrei o priză suplimentară având în vedere că nu intotdeauna reușești sa faci planul cu tot aranjamentul mobilei și al aparaturii prin casă. Prefer sistemul clasic, cu traseul pe sus și cu doze, nu oroarea aceea de tablou cu zeci de mii de siguranțe.

  • @RudyDBarber
    @RudyDBarber Жыл бұрын

    Circuitul in podea și încălzirea in pardoseala se împacă? Adică nu va fi probleme?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Sigur că da, nu e nici o problemă

  • @ConstantinCostache-sb7ub
    @ConstantinCostache-sb7ubАй бұрын

    Salutare. Cat mai costă de refacut o instalatie la o casă de 120 mp?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Ай бұрын

    Depinde de complexitate. In medie incep de pe la 3.000€ manopera

  • @ConstantinCostache-sb7ub

    @ConstantinCostache-sb7ub

    Ай бұрын

    @@ElectroProfesional cu materiale sau fara?

  • @negoitabv
    @negoitabv7 ай бұрын

    Sunt curios cam cat costa o lucrare ca asta, manopera si materiale. Sau ma rog, o lucrare in stilul asta, la un apartament 2 camere vs. o vila cu parter si mansarda macar, chiar si daca doar manopera.

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    7 ай бұрын

    Pretul variaza.

  • @hell_nope
    @hell_nope Жыл бұрын

    Foarte frumos si ingrijit lucrat...nimic nou, ca de obicei :) intr-o alta ordine de idei, unde Dumnezeu se gasesc acele "pastile" de cupru care se pun pe N in separator ?!

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Nu se găsesc, vin standard în separatoare.

  • @alexandermughiurus1808
    @alexandermughiurus1808 Жыл бұрын

    instalatia este de unica folosinta unele prize sint la 1 metru montate dozele de intrerupatoare sau prize sint de cacao nu pot sa mi dau seama la b25 ce sectiune are firul

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    La B25 sunt conductori de 6mm

  • @danieldascalu991
    @danieldascalu991 Жыл бұрын

    Salut am o intrebare . Daca vreodata doresti sa schimbi unul dintre cablurile care duc la tablu trebuie sa spargi dinou nu ? E frumoasa lucrarea bine executata dar mi se pare ca sa tragi cablu direct prin zidarie e putin cam anapoda pentru o viitoare mentenanta . Nu lucrez in Ro dar unde sunt nu imi accepta nimeni asa cablu direct sub tencuiala . Iar pentru intrebarea ta ai jumatate de raspuns mai sus . Iar restul este pentru ça fiecare face dupa cum à invatat dupa cum sa obisnuit.

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Mentenanța se face la punctele de conexiune. Cablurile alea nu ai de ce să le schimbi în următorii 50 de ani.

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Nu există că fiecare face după cum s-a obișnuit. Legile fizicii și normele sunt pentru toți, nu face fiecare cum a învățat. Execuția instalațiilor mele este ca la carte, nu făcută că așa am învățat eu de la nuștiu cine.

  • @marianmanolache8268

    @marianmanolache8268

    6 ай бұрын

    ​​@@ElectroProfesionalcartea se modifica mereu de la țară la țara, sau de la an la an , înțelepciunea te protejeaza pt eventuale lucrruri nepravazute. A trage prin tuburi este o siguranța pt viitor. Ex. O gaura la un montaj de mobila ,sau altceva poate anula un circuit.

  • @libertate978
    @libertate978 Жыл бұрын

    Vreau să te întreb cât ai cerut pentru o astfel de instalatie electrica?Mulțumesc.

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Nu mai știu, parcă vreo 4.000€

  • @libertate978

    @libertate978

    Жыл бұрын

    ​@ElectroProfesional 4000 euro! Să înțeleg că este vorba doar de manopera, dar și așa mi-se pare puțin. Puteai cere lejer 6000 la cate i-ai făcut acolo,și mai ales tabloul.Cati metri patrați are casa,că am inteles că are și etaj ?

  • @Richardcroitoru
    @Richardcroitoru Жыл бұрын

    Cred ca unii gandesc asa. Asa fac italienii de o viata si vii tu roman acum mai inteligent. Partea amuzanta la unii din astia ca probabil nu prea stiu de normative, fise tehnice, ei lucreaza dupa model italian. Eu cand am specificat aici la un electrician ce as vrea in tablou dupa mai multe vizionari la tine mi s-a spus.....in belgia nu vezi asemenea probleme deci nu ai nevoie de x y protectie sau siguranta .

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Să meargă în belgia să lucreze, aici e România

  • @adrianploscar1201
    @adrianploscar1201 Жыл бұрын

    Cablurile de pe tavan sunt prin copex? Ce grosime au împreună cu copexul? Se acoperă prin tencuială, nu o să fie tencuiala prea groasă?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Nu e copex, e direct cablu. Și se pune rigips

  • @adrianploscar1201

    @adrianploscar1201

    Жыл бұрын

    Dar as putea să-l tencuiesc? Ce grosime are?

  • @05danut
    @05danut Жыл бұрын

    Salutare! Așa se făceau în anii trecuți instalațiile electrice in Italia cu doză de derivație sub tablou

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Să o ia dracu de italie, are norme de cacao. Aici suntem în românia, si e bine de stiut ca nemții dau tonul în materie de calitate în toate domeniile tehnice

  • @efanutz
    @efanutz5 ай бұрын

    am si su o intrebare...neclaritate...la pragul usilor..daca clientul isi monteaza bara din aia de aluminiu...si trebuie sa o fixeze in 2 dibluri...si nimereste in cablurile alea de trec dintr o camera in alta....ce face ? sau cum il instruiti sa nu pateasca ? sau cand vrea sa isi puna suportul TV pe perete si sunt circuite cate vin de jos si pleaca in tavan....ce face ?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    5 ай бұрын

    Nu exista asa ceva. Sunt prima data tevile de incalzire apoi 5 cm mai jos cablurile.

  • @efanutz

    @efanutz

    5 ай бұрын

    deci practic tu peste cablurile alea vi cu conductele de incalzire si adaugi sapa de 10cm peste tot?@@ElectroProfesional

  • @Electricity_safety
    @Electricity_safety Жыл бұрын

    La ce distanta lăsați dozele afara după ce le fixați în peretele fără tencuiala ?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Cam la 2 cm maxim, în funcție și de cât de dreapta este Zidăria.

  • @Electricity_safety

    @Electricity_safety

    Жыл бұрын

    @@ElectroProfesional mulțumesc!

  • @eutavi

    @eutavi

    Жыл бұрын

    @@ElectroProfesional si daca din tencuiala raman putin afara, ce faceti? le aduceti la nivel? cu ce?

  • @razvanbalmus7988
    @razvanbalmus7988 Жыл бұрын

    Salut! Am observat că siguranța fuzibilă de pe nul din separator e diferită față de cele de pe faze, de ce? Mă poți ajuta, te rog, cu un cod de produs pentru siguranțe, atât la cele de pe faza, cât și la cea de pe nul? Și un model la descărcător te-as mai ruga. Mulțumesc anticipat, Emil!

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Așa vin separatoarele echipate. Nu se găsesc de cumpărat separat

  • @kristikrt3025
    @kristikrt3025 Жыл бұрын

    Merge folosit si cablu CYY-F?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Ce să meargă?

  • @kristikrt3025

    @kristikrt3025

    Жыл бұрын

    Se poate folosi cablu CYY-F in loc de cablu NYY-J fara tuburi de protectie, cum a fost folosit in videoclioul acesta. Intreb pentru ca recent cineva a facut instalatia cu CYY-F si vroiam sa stiu daca este bine.

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    NYY-J este net superior fata de CYY-F. CYY-F nu se folosește fără tuburi de protecție. Cel Putin nu pe podea.

  • @kristikrt3025

    @kristikrt3025

    Жыл бұрын

    NYY-J se poate folosi fara protectie pe podea? Ce marca romaneasca sau straiana recomandati pentru NYY-J ( cablul CYY-F folosit la mine este romcab 1.5 si energoplast 2.5). Ce tip de protectie si marca recomandati pentru cablu.

  • @razvanbalmus7988
    @razvanbalmus7988 Жыл бұрын

    Salut! Revin cu o rugăminte. Mă poți ajuta cu un cod de produs la descărcător? Sau un link? Mulțumesc!

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Nu stiu codul. E descarcator T123 Vezi pe www.etd-group.ro

  • @razvanbalmus7988

    @razvanbalmus7988

    Жыл бұрын

    Da, însă sunt 2 modele. Unul la 652 lei și altul la 1.072 lei. Dvs pe care l-ați folosit? E suficient de bun și cel de 652 lei?

  • @razvanbalmus7988

    @razvanbalmus7988

    Жыл бұрын

    ?

  • @utopianmind4530
    @utopianmind4530 Жыл бұрын

    nu inteleg de ce e nevoie de asa multe circuite si prize in dormitoare. in fiecare dormitor 2-3-4 circuite / 5-6-7 prize. poate nu sunt eu actualizat dar ce consumatori aveti dumneavoastra in dormitor (e casa noua, presupun ca nu are in plan sa foloseasca resou/aeroterma/calorifer cu ulei in dormir) ..... 3-4 circuite dedicate pentru un incarcator de telefon, un TV care consuma 150W si o lampa de 10W . (rar gasesti AC in dormitor) la fel si cu cablurile de net. am observat ca se trag in fiecare camera cabluri de net. pentru ce? nu are clientul 500 ron sa cumpere 2-3 router mesh. cine mai foloseste device-uri pe cablu ??? sau electricieni taxeaza la numarul de doze/circuite ? ca atunci inteleg :)

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    În dormitoare sunt câte un circuit

  • @turcaIoan1984
    @turcaIoan1984 Жыл бұрын

    Doar Doreii pun doză de derivație la un metru de tablou

  • @iulianmihaiflorea5606
    @iulianmihaiflorea5606 Жыл бұрын

    Poți face un video și cu tabloul pt media ?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Eu nu echipez tablouri media. Pentru asta există specialiști în telecomunicații

  • @yanyanghel465
    @yanyanghel465 Жыл бұрын

    Doza de jos...acolo acționează Dorel!😂😂😂

  • @sebastianoancea7071
    @sebastianoancea7071 Жыл бұрын

    La Brasov aveti lucrari ?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Avem peste tot, acum 3 zile am fost și la brașov

  • @avramgeorge3794
    @avramgeorge3794 Жыл бұрын

    Cat a costat intalatia, cost total?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Nu am o cifră exactă

  • @marianlazar6378
    @marianlazar6378 Жыл бұрын

    În italia numai asa se foloseste,doza mare sub tablou,iar dac e un ap mai compact,se aduc toate tuburile in acea doza,acolo se fac toate legaturile,e ceva super profesional,eu lucrez dupa modelu italian.

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Cea mai proasta metoda de execuție este cea Italiana. Explica-ne și noua ca la prosti LOGICA acelei doze, care sunt avantajele din punct de vedere tehnic. Vrem argumente, nu sa ne spui ca tu lucrezi după modelul italian ca așa știi tu. ARGUMENTE!

  • @Sim_Tiby

    @Sim_Tiby

    Жыл бұрын

    Ar trebui sa lucrezi dupa normativele romanesti, ca esti in Romania, nu dupa modelul italian!

  • @angellino1

    @angellino1

    Жыл бұрын

    Cea mai mare prostie,acea prostie de doza...daca tot spuneti ca lucrati dupa stilul italian as dori sa citesc ȘI normativul italian ,dupa cel romanesc,care si el are lipsurile lui si cel britanic.Italiana o descurc eu,dar sa vad cu ochii mei tehnic cum gindesc italienii inatalatiile.....asa prost

  • @user-su7vy9zb8l

    @user-su7vy9zb8l

    Жыл бұрын

    Fiecare cum știe si il face fericit, după posibilități etc, vezi cum se lucrează la englezi la blocurile de lux. La reparatii si la saraci se lucrează haotic, dar la vile si blocuri de lux se respectă standardul 18th edition .

  • @adriansavescu7321

    @adriansavescu7321

    Жыл бұрын

    Si eu am lucrat dupa modelul italian.mult mai usor dar este problema la oxigenul de pe tub in caz de incendiu.mai sigur acesta.

  • @vasilepalmos4659
    @vasilepalmos46592 ай бұрын

    meseriasi lui peste....de ce nu ati trecut tot cablu prin tub coplex?

  • @veciuncaandrei5754
    @veciuncaandrei57548 ай бұрын

    Răspunsul este simplu. Subdimensionarea tabloului din start.De acolo nevoia de reducție în doza.. principiu învechit și non sens

  • @tiberiuoprea8482
    @tiberiuoprea8482 Жыл бұрын

    n-am vazut doza langa tablou, dar nu recomand

  • @maxbuga5766
    @maxbuga5766 Жыл бұрын

    Clemele fluture leai inpuscat cu pulsa pe tavan sau a trebuit sa prinzi cu dibluri

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Sunt cleme de la Hilti, speciale pentru pistoalele de cuie, nu sunt cleme obișnuite, și nu folosesc pulsa, folosesc pistoale Hilti full electric.

  • @ionutaurelian2963
    @ionutaurelian2963 Жыл бұрын

    Da dece la descarcator mergeti cu sectiune minima de conductor si cum vad eu nu cred ca se respecta lungima traseului la descarcator

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Ce nu se respectă?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Argumentează

  • @mariangheorghe5292
    @mariangheorghe5292 Жыл бұрын

    M-ai stai prin București?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Am plecat deja, vin prin bucurești când am lucrări

  • @mariangheorghe5292

    @mariangheorghe5292

    Жыл бұрын

    @@ElectroProfesional Când m-ai vii sunămă ca să îmi faci și mie un tablou pt apartament cu 3 camere dar întâi vizita și deviz estimativ că trebuie ceva în plus.

  • @PuiuM3u
    @PuiuM3u Жыл бұрын

    *''Logica pamantului !'* 😂

  • @poppop3173
    @poppop3173 Жыл бұрын

    Salut cît costa o lucrare de așa avergura

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Manopera a ajuns în jur de 4k€

  • @poppop3173

    @poppop3173

    Жыл бұрын

    4 euro ml

  • @Gabriel-wb3zp
    @Gabriel-wb3zp Жыл бұрын

    nu gasesti niste RCD-uri cu N pe stanga? Arata mai frumos cand incepi cu RCD

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Nu găsesc, așa se fabrica.

  • @Sim_Tiby

    @Sim_Tiby

    Жыл бұрын

    Si eu ii consider niste idioti pe toti fabricantii de RCD-uri. Nu inteleg logica N-urilor pe dreapta. De citit se citeste de la stanga spre dreapta, de sus in jos, si asa vreau sa fac si eu tablourile. Incepand cu diferential, urmat de mcb-uri. Daca ar face diferentialele cu N pe stanga, ar simplifica mult lucrurile, ar arata tablourile mult mai bine, si n-ar mai trebui sa produca nici busbar-uri cu L¹, L², L³ si pauza (N lipsa), L¹, L², L³. Chiar si asa, eu incep cu RCD-urile, urmat de mcb-uri, intotdeauna.

  • @user-su7vy9zb8l

    @user-su7vy9zb8l

    Жыл бұрын

    MCB-urile se pun in ordinea descrescătoare valorilor cand pleci din RCD si nu este obligatoriu sa pui MCB-urile in dreapta RCD-urilor. Nu ma crezi? Vezi la englezi! Dacă ești de meserie înțelegi logica, dacă nu ....

  • @davidgliga8181
    @davidgliga8181 Жыл бұрын

    Respect! Muncești ca în străinătate! Dar un lucru det nu înțeleg, de ce nu ai folosit nym-j ? Nyy-j se folosește la exterior…

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Pentru ca NYY este și mai bun și mai rezistent indiferent pe unde îl folosești.

  • @adriansavescu7321

    @adriansavescu7321

    Жыл бұрын

    Poate sa fie si mai ieftin.

  • @Proiectediversediy

    @Proiectediversediy

    Жыл бұрын

    @@adriansavescu7321 E mai scump NYY.Dar merge peste tot,inclusiv in apa si tine la UV.

  • @orsu2001
    @orsu2001 Жыл бұрын

    Pe pereți

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Pe pereți ce?

  • @orsu2001

    @orsu2001

    Жыл бұрын

    Instalația electrică pe pereți ...am răspuns la întrebarea din titlu 🤣🤣🤣🤣🤣

  • @alexandruteleasa3728
    @alexandruteleasa3728 Жыл бұрын

    10:46 se va găsi un deștept să zică "Da frate dar e albastru se găsea și verde....." El care ar fii pus un cablu de 2,5 mmp in loc de conector :))))

  • @georgemihai7036
    @georgemihai7036 Жыл бұрын

    Logica este că unii zic că dai banii degeaba pe 20 siguranțe,ajung 2 fiindcă avem electricieni foarte buni in romania

  • @vasileonofrei7098
    @vasileonofrei7098 Жыл бұрын

    1 legătura=1 defect... 2 legaturi=3 defecte...

  • @mariaandreea287
    @mariaandreea287 Жыл бұрын

    Clientul nostru NEBUNUL nostru....pe banii lui si rapunderea lui se face cum vrea el,iar pe banii lui si raspunderea electricianului se face cum vrea electricianul conform normativelor

  • @mariaandreea287

    @mariaandreea287

    Жыл бұрын

    La parter vor avea mari probleme la instalatiile sanitare la o sapa de 10 cm ...pacat de casa aia cand o faci fara planuri detaliate si nu stii sa iti cauti informatiile corecte de pe net

  • @adriancondorus

    @adriancondorus

    Жыл бұрын

    ​@@mariaandreea287 nu vad de ce ar avea probleme,rola tacker are 25mm țeavă 16mm și sapa 50mm (presupunând că a făcut termoizolație sub placa),la finisaj poți să acoperi 10mm din prag,pragul având minim 60mm

  • @MrVictor431

    @MrVictor431

    Жыл бұрын

    Nu mai eficient să am cate un tablou electric pe fiecare nivel . De ce să cobor sau sa urc cu multe circuite de la nivelul superior sau inferior . Aș vrea un răspuns profesionist . Mult succes în continuare .

  • @Herman.Nth1
    @Herman.Nth1 Жыл бұрын

    De ce folosești B-uri si nu C-uri ?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Deoarece acestea sunt recomandate pentru a fi utilizate pe rezidential

  • @Herman.Nth1

    @Herman.Nth1

    Жыл бұрын

    @@ElectroProfesional ok, mersi. Deci daca folosesc C cumva e greșit ?

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Daca din raportul de masuratori reiese ca te incadrezi in curentul de scurt-circuit poti folosi si curba C

  • @mosanton
    @mosanton Жыл бұрын

    Salut ! asta cu doza de jos am vazut-o la cei careau lucratprin Italia si mise pareo mare prostie . In poza care ai pus-o ca exemplu insa are alt rol. Sunt tari in care instalatia se face mai intai doar ca tubulatura ( asta pt a avea certitudinea ca poti baga sau schimba cablurile oricand neavand distante mari sau multe curbe de parcurs ) si doza din poza este doza de trecere si tragere ,fiind mult mai usor sa tragi mai intai conductorii in ea si apoi sa ii urci in tablou ,eventual umbland chiar si la ordinea in care intra in tablou putandu-le intersecta in doza respectiva....

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    E o tâmpenie, și doza aia dar și montarea tuburilor goale, se sugruma pe undeva un tub și papa circuit.

  • @mosanton

    @mosanton

    Жыл бұрын

    @@ElectroProfesional tocmai de aia se face inainte de tencuit si turnat sapa ca sa se poata remedia si sa ramana in stare buna pt tot restul vietii.... :)))) In Grecia asa se lucra( doar ca dozele se ascundeau in tecuiala si existau niste reguli dupa care se montau astfel incat chiar daca nu se vedeau se stia unde sunt) si normativul nu permitea pe jos decat curentii slabi...

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Noi suntem în Romania, nu în Franța, nu în Italia, nu în Grecia. Înțelegi? Noi avem propriile standarde.

  • @mosanton

    @mosanton

    Жыл бұрын

    @@ElectroProfesional tottal de acord cu tine.... doar incercam sa raspund la intrebarea ta din film... :))))

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Eu mă întrebăm sarcastic, în realitate știu clar ca e o tâmpenie de la un capăt la celălalt

  • @Kilowatt887
    @Kilowatt887 Жыл бұрын

    Raspuns la doza de jos... Multi merg pe saracie ca sa reduca numarul de disjunctori sau ca sa nu introduca 2, 3, 5 circuite in acelasi disjunctor. Le leaga in doza de jos. Si da, am gasit si 5 circuite de lumini in 1 singur disjunctor de 40A! O mare prostie sa faci rabat la calitatea instalatiei electrice ca sa salvezi cateva sute de lei!

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Corect! La instalația electrică nu se face rabat, avem reguli clare după care lucram, sau cel Putin în teorie, ca nu prea se obosește nimeni sa citească, toți le fac după ureche.

  • @Kilowatt887

    @Kilowatt887

    Жыл бұрын

    @@ElectroProfesional Pe principiul se aprinde becul? Insemna ca merge si totul e bine...

  • @Sim_Tiby

    @Sim_Tiby

    Жыл бұрын

    Poi da dar se poate merge pana in tablou si acolo folosit niste cleme de derivatie, sau chiar wago pe șină, daca chiar vrem sa facem derivatii pentru mai putine siguranțe. De ce sa puna doza sub tablou?

  • @user-su7vy9zb8l

    @user-su7vy9zb8l

    Жыл бұрын

    In sistemul englezesc la vilele de lux se folosește gruparea mcb+rcd pe fiecare circuit final gen iluminat sau priză sau aparat electrocasnic. De ce? Pentru că nu se uită la bani când vine vb de siguranța vieții umane.

  • @ionluck5331

    @ionluck5331

    Жыл бұрын

    @@ElectroProfesional daca la etaj sau in pod este o problema cu un prieten curentat o sa alerge e scari clientul sau era mai bine un tablou pe fiecare nivel?

  • @florintirlea8374
    @florintirlea8374 Жыл бұрын

    ce este frate cu atatea fire? pt ce anume? pentru ce anume un tablou cat jumate din perete. bunicii nostrii aveau 2 sigurante una pe prize si una pe iluminat

  • @irishelectrical3053

    @irishelectrical3053

    Жыл бұрын

    Dar bunicii aveau un bec si eventual un radio...tu ai plita cu inductie,cuptor electric,clime,zeci de electrocasnice...

  • @ionroata3201

    @ionroata3201

    Жыл бұрын

    Bunicii noștri aveau doar un radio și eventual o veioza...

  • @florintirlea8374

    @florintirlea8374

    Жыл бұрын

    @@irishelectrical3053 pt ce atatea electocasnice. Am aragaz cu cuptor pe gaz. Masina de spalat si un televizor

  • @ion.23
    @ion.236 ай бұрын

    Simplu Rcbo.urilemsunt scumpe De ce sa pui 20....pui.10....😂😂😂

  • @patkaskrisztian8486
    @patkaskrisztian8486 Жыл бұрын

    Aplic stilul de lucru, ma uit, opresc, reactionez asa ca ar putea fi lung acest comentariu. 1.) Doza de derivatie uriasa de sub tablou: am vazut la un coleg din Budapesta, logica lui e unul mai intortochiat. In primul rand lucreaza cu monopolare si ii place sa duca sus conductoarele in asa fel incat sa fie separate fazele, nulurile si PE-urile. BTW, el e fan copex 20 si peste cu MYF la case noi. In schimb am mai prins cateva idei utile la recablarea apartamentelor comuniste, asa ca nu-l critic sub nici o forma. 2.) Consider chiar indicat in cazul casei instalatia pe tavan, 10 cm de sapa insa imi cam pune in cap semne de intrebare legat de termoizolatia podelei respectiv de soliditate in circumstante in care casa va avea incalzire prin pardoseala (recomandat printre altele si de un amic din domeniu in birouri) 3.) 7:32 vad un candelabru vechi, nu m-as duce cu ea la piata cu vechituri, m-as duce la restaurat si la muzeu :D Respect pentru consecventa si pentru client. Toate cele bune!

  • @ionroata3201
    @ionroata3201 Жыл бұрын

    Tu ai învățat meseria în Anglia?ești primul pe care îl vad ca lucrează de la dreapta la stanga

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Nu. Eu instalez echipamentele așa cum trebuie. Nu mă interesează dacă sunt de la stânga la dreapta sau nu.

  • @florinakeflorin-ws8zf

    @florinakeflorin-ws8zf

    Жыл бұрын

    Salutare! Felicitari ff frumos! O intrebare: de ce noi in Romania folosim toate cablurile pe tub(copex), iar in europa, germania mai ales merg cu cablurile direct prin perete, le astupa tencuiala si merg fara pb, am gasit cabluri si de 40 de ani fara pb in perete, plus k ei nu folosesc doze de derivatie, foarte rar, majoritatea circuite directe la tablou, numai bine!

  • @nituvasile1751
    @nituvasile1751 Жыл бұрын

    1.Ori au venit cu circuite dublate. 2.Ori vor ca sa faca economie in tablou de sigurante! 3.Ori asa au invatat ei de la mester.

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    toate 3 variantele sunt niște tâmpenii

  • @1cent396
    @1cent396 Жыл бұрын

    Nu are logica😂

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    ce nu are logica?

  • @sebestyenszaby
    @sebestyenszaby Жыл бұрын

    Daca peretii vor fi zugraviti albi sa zicem ca se pierd dozele vizual, dar daca va fi ceva culoare mai inchisa... dezastru.

  • @fineas4
    @fineas4 Жыл бұрын

    de ce se lucreaza cu cabluri fixe si nu cu copex? daca peste 15-20 se vrea o noua instalatie electrica, trebuie scos tot afara sau facut alta noua. cu copex tragi firele afara si altele noi inauntru

  • @ElectroProfesional

    @ElectroProfesional

    Жыл бұрын

    Pentru a mia oară. Dece ma dracu să schimbi firele în următorii 50 de ani? Dacă mai întreabă cineva asta sparg telefonul

  • @fineas4

    @fineas4

    Жыл бұрын

    @@ElectroProfesional pt ca clientul tau in 50 de ani o sa fie demodat (cum sunt si azi instalatiie pe aluminiu), cu fire de cupru, instalatie standard. cand altii o sa aiba smart home si o sa le trebuiasca alte fire. poftim un motiv

  • @agriculturatech4758

    @agriculturatech4758

    Жыл бұрын

    @@ElectroProfesional unii merg pe principiul sa mai traga alta conductoare daca se impusca,daca ai protectiile in tabloul care trebuie si nu iti vine un dement si ti-l gaureste nu ai dc sa schimbi,dar la noi romanii e traba cu schimbatul,si la copex,teava daca o gauresti trebuie sa o schimbi. Succes Emile in continuare ti-a iesit o lucrare f.misto

Келесі