HUKUK DAVALARINDA TANIKLIK HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER NELERDİR

Hukuk davalarında tanıklık konusu yargılama hukuku ile ilgili olması nedeniyle 04.02.20111 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda düzenlenmiştir. Bir hukuk davasında tanık olarak tebligat bize gönderildiği andan itibaren çoğu zaman büyük belirsizliğin bizi beklediğini düşünmekteyiz. Bu oldukça normaldir. Hukuki konularda danışmanlık alma kültürü bu hususta avukat desteği almak yerine çoğu kere internetteki karmaşık bilgi yığını içinden bizimle ilgili olanları ayırmak oldukça zor bir süreçtir. Bu videomuzda (ve yazımızda) tanık olarak bizlerin görevleri, sorumlulukları, yasakları ve cezaları hakkında sistematik bir bilgi paylaşımını ele alacağız.
TANIK BEYANI NEDİR
Bir hukuk davası dediğimiz zaman bazılarımız için tüm mahkemeler anlaşılabilir. Oysa hukuk mahkemesi dediğimiz asliye hukuk mahkemesi, aile mahkemesi, fikri sınai haklar mahkemesi, sulh hukuk mahkemesi gibi ceza ve idare mahkemeleri dışında kalan mahkemelerdir. Hukuk mahkemelerinde yapılan yargılamalar Hukuk Muhakemeleri Kanununa (HMK) göre yapılmaktadır. Tanık beyanı da HMK’da Dördüncü Kısım Dördüncü bölüm altında herhangi bir alt başlık altında ele alınmaksızın bağımsız olarak düzenlenmiştir. O halde HMK’nın bu hükümleri yazılı yargılama ve basit yargılama usulüne tabi ayrımı olmaksızın tüm hukuk mahkemelerinde dinlenecek tanıkları bağlamaktadır.
Konunun daha somut ve anlaşılabilir olması açısından çalışma yöntemimiz olan sorularla konuyu işleyelim :
TARAF TANIK OLABİLİR Mİ
Hayır. Tanık taraf olamaz. (HMK 240/1)
TANIK MAHKEMEYE NASIL ÇAĞRILIR
Tanıklar mahkemeye davetiye ile çağrılır. (HMK 243/1) Çağrıya uymak zorunludur. Aksi halde 500 TL cezası vardır (HMK 245). Mahkeme gerekli görürse başka iletişim vasıtaları ile de tanığı mahkemeye çağırabilir. Fakat bu durumda çağrıya uymadığınızda size ceza verilmez. Esas olan tebligat gelmesidir.
TANIKLIK YAPMAK İSTEMİYORUM NE YAPMAM LAZIM
Eğer taraflardan birinin nişanlısı iseniz, eşi veya eski eşi iseniz, altsoy üstsoy ilişkiniz varsa, evlatlık bağınız varsa, 3.derece kan ve boşanmış olsanız dahi kayın hısımlığınız varsa, koruma altında olan veya koruyucu aile ilişkiniz varsa tanıklık yapmayabilirsiniz. Bu durumu mahkemeye dilekçe ile göndermeniz faydanıza olacaktır. Tanıklık yapacağınız gün sözlü olarak da bunu beyanda bulunmadan mahkemeye söyleyebilirsiniz.
Sır saklama yükümlülüğünüz varsa tanıklık yapmayabilirsiniz. Sır sahibi muvafakat ederse tanıklık yapma yükümlülüğünüz doğar. Avukatlar sır sahibi onay verse de tanıklık yapmama hakkına sahiptir.
Eğer tanıklık yaptığınızda yukarıda belirttiğimiz yakınlarınız maddi olarak zarara uğrayacaksa, tanıklığınız yine bu kişilerin veya sizin şeref ve itibarınızın zedelenmesine neden olacaksa veya ceza davası açılmasını neden olacaksa tanıklıktan menfaat ihlali nedeniyle çekinebilirsiniz. (HMK 250)
Tanıklıktan çekinme sebepleriniz varsa bunu mahkemeye duruşmadan önce dilekçe ile bildirebilirsiniz. Dilekçe ve süreçle ilgili avukat danışmanlığını almanızı tavsiye ediyoruz. Bu durumu duruşmada sözlü olarak da mahkemede dile getirebilirsiniz. Dilekçe verdiğiniz durumda duruşmaya gitmenize gerek yoktur. Mahkeme tarafları dinleyerek dilekçeniz hakkında karar vererek talebinizi kabul eder veya dinlenmenize karar vererek sizi davetiye (tebligat) ile gelecek duruşmaya çağırır. (HMK 252)
TANIKLIK YAPMAMANIN CEZASI VAR MIDIR
Tanıklıktan hiçbir sebep göstermeden çekinmeniz halinde veya çekinme sebeplerinizi bildirdikten sonra mahkemece sebepleriniz haklı bulunmadığında yine tanıklık yapmazsanız 500 TL disiplin para cezasına ve bu yüzden doğan giderleri ödemenize hükmedilecektir.
Daha fazla okumak için web sitemizi ziyaret edebilirisiniz : avsahincarsanbali.com/categor...
7x24 açık kurumsal hattımız/whatsapp hattımız : 02167065285

Пікірлер: 11

  • @by-matchi4123
    @by-matchi41232 жыл бұрын

    Ağzınıza sağlık avukat bey

  • @turkiyemm4809
    @turkiyemm48092 жыл бұрын

    avukat bey bi avukat kendi müvekkilinin tanığı olabilirmi ama tüm davada onuñ avukatı sadece başka davalarda avukatı lütfen yazarmisiniz

  • @matilahoca6162
    @matilahoca6162

    Avukat bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler,ayıplı araç davam var ve satıcı aracı verirken tüm kusurları yüzyüze söyledim diye cevap vermiş ama bana hiç bir şey söylemedi , peki bir yalancı tanık getirip ve tanık da evet benim yanımda her şeyi söyledi derse ne yapmalıyım ?

  • @vipdecoravci
    @vipdecoravci Жыл бұрын

    Ya Hocam benim yaşadığım olay aile içinde mülk paylaşımı ,bunuda aile bilir şahit olmazsa ben ne eçem gari. Geriye kim kalıyor benim aile içi mal pahlaşımını gidip Elizabeth şahit yazdırın diyorsunuz.

  • @muhabbetkususalmakafes1147
    @muhabbetkususalmakafes11472 жыл бұрын

    Merhaba kolay gelsin gecenlerde tanık olarak mahkemeye gitmem için tebligat geldi fakat muştekiyi ve sanığı tanimiyorum. Olay 00.30 sularinda olmuş bende o saatte calistigim yerden ciktim evime gidiyordum olayi gormedim sadece kameralardan o yoldan gectigim gorulmuş ve bu yuzden tanik olarak cagrildim. Olayin ozeti birisi arabayi yakmaya calismis mustekide beyaz arabaydi diyormuş o saatte gecen arabalari ekletmisler fakat benim arabamin rengi kirmizi ve olayi yapan kişi bende o tür araba yok diyormuş bundan bişey cikarmi avukat bey

  • @sirinyontan1279
    @sirinyontan1279 Жыл бұрын

    Hocam tşk bilgi için bende daha önce polise ifade vermeme rağmen söz konusu olay davalık olmuş tanık yazilmisim dilekçe verip sahitlikten çekilme hakkımı kullanabilirmiyim

  • @Ninc608
    @Ninc608 Жыл бұрын

    Bilmediğim bi konuda tanımadığım kişiler beni tanık olarak göstermiş tanıklık yapıcağım konuyuda bilmiyorum şahıslarında.tanımıyorum. Bu sebep dilekçe verip çekilebilirmyim?