Hollandse Gemalen: Mr. Dr. G. Kolffgemaal in Hardinxveld-Giessendam (deel 3)

Met Jan Reijnen, gepassioneerd gemalen-deskundige, bezoeken we - na watergemalen in Kinderdijk en Acquoy - nog een derde gemaal. Dit keer het Mr. Dr. G. Kolffgemaal in Hardinxveld-Giessendam.
Hoe belangrijk zijn watergemalen voor ons cultureel erfgoed? En hoe kunnen we dat erfgoed behouden voor het nageslacht? Jan Reijnen geef ons antwoorden en laat ons drie belangrijke Nederlandse gemalen zien: Vandaag de derde: het Mr. Dr. G. Kolffgemaal in Hardinxveld- Giessendam.
www.hollandsegemalen.nl
www.gemalen.nl
www.stowa.nl
Op 23 juni 2010 vindt in stoomgemaal De Tuut - in het plaatsje Appeltern - een bijzondere Gemalendag plaats. Een symposium over verleden, heden en toekomst van de Nederlandse gemalen. Het gemaal wordt hier belicht in al zijn facetten: functioneel, architectonisch, cultuurhistorisch. En ook ecologisch en futuristisch.
Jan Reijnen is een van de sprekers en hij zal het gaan hebben over naoorlogs gemalen en hun cultuurhistorische waarde.

GemalenReporter: Jan Reijnen (Nederlandse Gemalenstichting) en Arthur Vierboom (KZreadCrew)

Пікірлер: 4

  • @jandoerlidoe3412
    @jandoerlidoe34122 жыл бұрын

    Op zich is het een interesant idee om een van die oude motoren te beware in situ, aleen is dit niet een object dat je " even in een hoekje zet " die motor heeft dan een nieuwe fundatie nodig, moet uitgebroken en terug geinstaleerd worden...op een plek die bouw technisch geschikt is - kan dat zomaar in die machine hal ? Terwijl dit allemaal mogelijk is, hangt daar wel een fors kosten plaatje aan....

  • @CreRay
    @CreRay6 ай бұрын

    "Stork-Hesselman", betekent dit dat de originele motor volgens het Hesselman principe werkte, en op benzine gestart werd?

  • @hanspa7hs889

    @hanspa7hs889

    5 ай бұрын

    Nee, dat was een ander patent voor kleine motoren die op zowel diesel als benzine konden draaien. Deze Stork Hesselman motoren zijn/waren hoge druk dieselmotoren zonder luchtverstuiving volgens het principe van A.E.G. Hesselman. Voor die tijd waren er middeldruk motoren en even later dieselmotoren met brandstofinjectie m.b.v. luchtcompressoren omdat bij de laatste (hoge druk dieselmotoren) de brandstof tegen de eindcompressiedruk moest worden geïnjecteerd wat nog niet lukte met de toenmalige technologie. De Stork Hesselman was dus compressor-loos en was (al) uitgevoerd met hoge druk brandstofpompen van o.a. het type Bosch.