Hoe ik mijn DIAGNOSE AUTISME kreeg

Sinds begin 2013 heb ik een diagnose autisme. Een diagnose autisme krijg je alleen niet zomaar. Hoe kwam ik in het diagnosetraject terecht en wat maakt mij autistisch?
Lees ook mijn blog op www.mariskamedia.nl

Пікірлер: 52

  • @ferdinandkollaard5628
    @ferdinandkollaard56285 ай бұрын

    Ik heb ook last van hooggevoeligheid. Ik ervaar andermans energie en dat versterkt mijn emoties dan weer. Ook qua prikkeling komt het keihard binnen.

  • @JoseMeeusen
    @JoseMeeusen3 ай бұрын

    Hallo Mariska. Ook voor mij was "Aspergirls" een openbaring! Van het begin tot het eind ging het over mij! Het boek kwam ter sprake in een aflevering van de t.v. serie Dokter Deen waarin een autistisch meisje werd behandeld. Op de een of andere manier moest ik dat boek lezen. Ik ben ermee naar mijn huisarts gegaan en die zei meteen "dat zou goed kunnen en dat heb je voor je hele leven". Ze verwees me naar de psycholoog voor een diagnose. Dat werd Asperger. Ik was toen 70 jaar en had al decennia lang allerlei therapieën en diagnoses gehad en niets hielp. Mijn leven stond danig op zijn kop en ik begon beetje bij beetje mezelf en mijn leven te begrijpen. Ik ben nu 75 en heb sinds een jaar een autisme coach, eindelijk iemand die me begrijpt en me op de juiste manier begeleidt. Ik ben mega blij met haar! Onlangs heb ik jouw video's ontdekt en heb er al heel wat bekeken; zo herkenbaar voor mij. Dank je wel, Mariska. ❤❤❤

  • @mariskavandasselaarofficial

    @mariskavandasselaarofficial

    3 ай бұрын

    Jij ook bedankt voor het delen van je verhaal. Het lijkt me lastig als je al zoveel jaar tegen van alles aanloopt zonder echt te weten wat de oorzaak is. Ik ben blij dat je nu duidelijkheid hebt en een fijne coach.

  • @moony1st
    @moony1st Жыл бұрын

    Zo herkenbaar 😊

  • @manonvorstenbosch3445
    @manonvorstenbosch3445 Жыл бұрын

    Mijn psycholoog bij de GGZ zei, toen ik zei dat ik me altijd anders voelde, dat ik dat niet moest voelen, dat het eigenlijk onzin was want iedereen is anders. Zo stom. Je hoort het van veel mensen die de diagnose krijgen, dat ze zich anders voelen. Bedankt voor je filmpje en het allerbeste voor jou! Ik kreeg vorig jaar, op mijn 44e, de diagnose + adhd.

  • @mariskavandasselaarofficial

    @mariskavandasselaarofficial

    Жыл бұрын

    Maar je voelt je toch hoe je je voelt? Je kunt je niet ineens niet anders voelen omdat de psycholoog dat zegt. Iedereen is ook anders, alleen dat neemt niet weg dat je met autisme toch afwijkt van een grote groep mensen en daar maar mee hebt te dealen. En dat mag rot voelen. Ik ben blij dat je duidelijkheid hebt gekregen. Hoe voelt dat nu?

  • @manonvorstenbosch3445

    @manonvorstenbosch3445

    Жыл бұрын

    @@mariskavandasselaarofficial hoi Mariska. Dankjewel voor je reactie! Jij begrijpt dit, maar er zijn zoveel mensen die dat (helaas) niet doen. "Je hoeft je niet anders te voelen, je bent niet anders". Ja maar... ík voel me zo. Ik wijk af van het gros van de mensen. Dat merk je aan zoveel dingen. Hoe het nu voor mij voelt? Het voelt soms nog wat onwerkelijk.. maar wel heel fijn. Ik mag nu autistisch zijn van mezelf en benoem steeds vaker wat ik lastig vind en waarom. Zo hoop ik dat mijn leven wat makkelijker wordt! Maar.... ik moet ook proberen niet "door te slaan". Niet dat alles ineens aan mijn ass ligt zeg maar... En de adhd; iedereen vindt mij altijd 1 en al rust uitstralen. Ik ben toch benieuwd of het dan niet eerder add is. Ga het er nog eens over hebben bij de ggz. Ikzelf heb een ander beeld bij adhd, ook al heb ik natuurlijk veel moeite met plannen en is het altijd druk in mijn hoofd enz.

  • @mariskavandasselaarofficial

    @mariskavandasselaarofficial

    Жыл бұрын

    @@manonvorstenbosch3445 dat is waar: er zijn helaas veel mensen die het niet begrijpen. Ik denk dat ze vaak iets goed bedoeld zeggen, maar het kan dan bagatelliserend overkomen. Wat fijn dat je milder naar jezelf bent geworden en dat je gewoon mag zijn zoals je bent. Ik hoor vaker dat ADHD en autisme samen als diagnose worden gegeven. Wellicht heeft het dan te maken met hoe je hoofd werkt, dus dat je hoofd altijd druk is zoals je zelf al noemt.

  • @Ele.Vation.13

    @Ele.Vation.13

    11 ай бұрын

    Hoi, dat is een lange zoektocht geweest 😊 wel naar, het onbegrip en dat van een psycholoog, ik denk soms als we bij een psycholoog niet onszelf kunnen zijn en geen steun vinden waar dan wel? Ik heb pas 2 eerste gesprekken gehad, eentje bij een praktijkondersteuner (die zei "probeer eens 2x per week in de avond een wandeling te maken ipv op bed te gaan liggen als je moe bent", nou daar kan ik al niks mee) en een medisch psycholoog (omdat in eerste instantie de basis van mijn klachten lichamelijk leek, maar er is niets te vinden en ik begin nu toch wel patronen te zien, zeker nu het niet meer gaat) Ik ben 33 en hoop ook op duidelijkheid 🙏

  • @manonvorstenbosch3445

    @manonvorstenbosch3445

    11 ай бұрын

    @@mariskavandasselaarofficial ik heb ze wel los van elkaar gekregen, met een maand ertussen.. Adhd onderzoek er meteen achteraan gedaan. Wel fijn dat dat kon! Het overlapt elkaar vaak.

  • @ferdinandkollaard5628
    @ferdinandkollaard5628 Жыл бұрын

    Ik ben voornamelijk mijn balans aan het zoeken. Tussen overprikkeling onderprikkeling en down momenten ervaren door te lang in een negatieve spiraal te bivakeren. Ik voel me het meest beperkt als ik met andere mensen te maken heb. Zelf heb ik er geen last van zolang ik me eigen gang kan gaan. Constant moeten uitleggen en energie in moet leggen om het duidelijk te maken voor mensen die het uiteindelijk nog niet helemaal gaan snappen. Als ik een film kijk met veel felle lampen of flikkerende lichtjes heb ik het gevoel dat ik weg moet kijken . Ervaar het als echt meemaken. Dat slurpt zo je energie dan weg. Zie scherper,hoor sterker,ruik veel beter. Andermans energie voel ik. Ben hooggevoelig. Kleding kan jeuken krijg uitslag van. Ben onrustig,vergeetachtig,hersens draaien altijd, blijf denken met gedachtes bezig. Mijn emmer begint al bij half vol zodat ik maar weinig nog tot me kan nemen. Ben opvliegerig,bot,koppig,onrustig, flapuit,lief ,snel afgeleid,100 procent inzet,nooit tevreden,beschermend, Heb veel last met adrenaline gehalte die constant door mijn lijf giert,nieuwsgierig,eigenwijs, leergierig. Ik word hees van wierrook,openhaard,vuurkorf, barbeque.

  • @mariskavandasselaarofficial

    @mariskavandasselaarofficial

    Жыл бұрын

    Ik denk dat dit voor veel mensen herkenbaar is, al is dat een schrale troost. Het leven dat voor anderen normaal is slurpt ons inderdaad leeg. Mijn vriend heeft dat ook met kleding. Hij kan alleen maar bepaalde materialen aan, zonder stretch, alleen zijn zulke broeken bijvoorbeeld heel lastig te krijgen. Uiteindelijk vond hij ze bij de Gamma. Rook van het een en ander is inderdaad heftig. Ik kan niet tegen sigarettenrook, maar van BBQ-rook krijg ik hele nare hoofdpijn en zelfs misselijkheid. Bij ons komt alles zoveel heftiger binnen.

  • @Chris29_11
    @Chris29_11 Жыл бұрын

    Wat toevallig over dat HSP gedeelte samen met autisme. Ik las gisteren een artikel daarover dat dat hand in hand kan gaan. Ik weet nu 10 jaar dat ik HSP'er ben. Toen had ik wel wat rust. Maar nog steeds struggle ik met veel dingen waar ik de vinger niet goed op kan leggen... Heel lastig allemaal!

  • @mariskavandasselaarofficial

    @mariskavandasselaarofficial

    Жыл бұрын

    Dat is ook lastig. Wel fijn dat de hsp diagnose wat rust gegeven heeft.

  • @Doorhetoogvaneenautist
    @Doorhetoogvaneenautist2 жыл бұрын

    Mooi uitgelegd en heel herkenbaar. Bij mij is autisme ontdekt tien ik 3 jaar was!

  • @mariskavandasselaarofficial

    @mariskavandasselaarofficial

    2 жыл бұрын

    Dank je! Dat is wel een verschil met mij. Dus je weet eigenlijk niet anders.

  • @manonvorstenbosch3445

    @manonvorstenbosch3445

    Жыл бұрын

    Ik heb altijd begrepen dat dat niet kan, op zo'n jonge leeftijd?

  • @ferdinandkollaard5628
    @ferdinandkollaard5628 Жыл бұрын

    Ik heb ook last van luisteren naar meerdere. Ik heb heel weinig geduld en voel me vaak gehaast en onrustig in me lijf. Opzich ben ik heel sociaal maar ben heel gevoelig voor sfeer. Ben kieskeurig betreft contact zoeken. Je hebt mensen bij wie je gesprek vloeiend gaan en dat is dan ok en kost bijna geen energie maar je hebt ook mensen bij wie gesprekken vast kan lopen en die ga ik dan eerder uit de weg want dat is weer energie slurpend. Voel me vaak eenzaam maar ook als je in een massa zou staan kan ik me eenzaam voelen. En ik had niks met niet werkende systemen op school of op de arbeidsmarkt.

  • @manonvorstenbosch3445

    @manonvorstenbosch3445

    Жыл бұрын

    Zo herkenbaar! Moeilijk toch soms hè!?

  • @wernermatthyns6399
    @wernermatthyns639910 ай бұрын

    Veel psychologen zijn nog te jong en weten van ASS enz nog te weinig af laat staan iemand met autisme bijstaan. Ik ben 75 en weet stilaan waar het over gaat, ASS is een kwelduivel zonder meer. Een bevriend arts zei me ooit, menig psycholoog of wie dan ook zouden van je nog heel wat kunnen leren. Zelf ben ik maar 1 keer naar een psycholoog geweest daarna nooit meer. Veel opzoeken lezen jezelf in vraag stellen doen wat je graag doet enz. Alleen zijn is niet erg wij zijn nu eenmaal graag alleen, maar zonder demonen als het kan dus bezig zijn met dingen die je ziet zitten ( Beetje sporten, de natuur opzoeken, nare dingen vergeten dat is moeilijk ik weet het ).Dank u wel Mariska mooie samenvatting!!

  • @mariskavandasselaarofficial

    @mariskavandasselaarofficial

    10 ай бұрын

    Dat is ook zo, veel therapeuten zijn jong. Natuurlijk moet iedereen het nog leren en ervaring opdoen. Ik denk dat een ervaringsdeskundige daar dan bij kan helpen door bij gesprekken met mensen met autisme aanwezig te zijn en te 'vertalen' waar nodig.

  • @wernermatthyns6399

    @wernermatthyns6399

    10 ай бұрын

    Daar ben ik het volledig met U eens. Ben af en toe mee op schoolreis geweest ( mijn Vrouw had enkele kindjes in haar klasje met autisme ) ze heeft daar een cursus voor gevolgd. De vriendschap die ik kreeg van die kinderen gewoon hartverwarmend, hoe zij dat aanvoelde zo van jij bent een van ons. Vooral naar ze luisteren en af en toe iets vertellen en je zag ze stralen. Groetjes!! @@mariskavandasselaarofficial

  • @okke-janvanderiet1900
    @okke-janvanderiet1900 Жыл бұрын

    Bedankt Mariska voor deze mooie heldere blik op je diagnose, Ik heb vermoedelijk ook Autisme krijg het tenminste vaak te horen in m'n omgeving. vandaar dat ik op zoek ben naar info. kan het aan jou niet zien maar zal ongetwijfeld intern in je hoofd zijn. Wat is volgens jou het verschil tussen mannen en vrouwen met autisme en hoe uit zich dat? sterkte met alles en misschien tot de volgende video,...

  • @mariskavandasselaarofficial

    @mariskavandasselaarofficial

    Жыл бұрын

    Bedankt voor het kijken, Okke-Jan! Ik denk dat autisme zich bij mannen en vrouwen anders kan uiten, omdat vrouwen geleerd hebben om sociaal te moeten overkomen en daardoor meer compenseren. Het valt dan aan de buitenkant minder op, terwijl zaken als overprikkeling en vermoeidheid wel degelijk aanwezig zijn. Bij mannen zal autisme eerder opvallen, omdat dit sociale gedrag minder verwacht wordt. Goed dat je informatie aan het opzoeken bent. Video's en websites zullen vast wel helpen.

  • @mhoenjet
    @mhoenjet Жыл бұрын

    Hoe haal je de spanningen uit je rug, nek en schouders? Ga op de rug liggen met de benen gebogen en voeten plat op de vloer. Dit geeft een strekking in de onderrug. Leg je armen breed laat je schouders maar dalen. Glimlach. Langzaam geeft het lichaam toe aan de zwaartekracht en ontspant de rug. Ontspant het hele lichaam en wordt de ademhaling rustiger. Die beweging kun je in de buik voelen. Het gehele organisme mens - geest en lichaam - opent en ontspant. Je kunt er zelfs bij in slaap vallen.

  • @mariskavandasselaarofficial

    @mariskavandasselaarofficial

    Жыл бұрын

    Goede tip, Mark!

  • @Diesjjj
    @Diesjjj Жыл бұрын

    Ik herken zoveel. Voornamelijk ook de geur, alle prikkels tegelijk, het vaak roepen dat alle prikkels tegelijk binnen komen en ik geen filter heb. Rond de menstruatie is het zelfs soms verlammend en kan ik echt niet functioneren. Het vastlopen in werk, nooit fulltime kunnen werken. Ik noem mij al meer dan 10j hooggevoelig maar misschien is er meer aan de hand.

  • @mariskavandasselaarofficial

    @mariskavandasselaarofficial

    Жыл бұрын

    Wat kunnen geuren hard binnenkomen, he? Hooggevoeligheid was bij mij ook de start naar een diagnose autisme. Er is wel een bepaald overlap.

  • @ferdinandkollaard5628
    @ferdinandkollaard5628 Жыл бұрын

    Zelf heb ik ass en ook een adhd diagnose gekregen. Ass op mijn 35ste en adhd op mijn 37ste

  • @mariskavandasselaarofficial

    @mariskavandasselaarofficial

    Жыл бұрын

    Bedankt voor het delen. Het lijkt mij heftig om twee diagnoses te krijgen. Hoewel ASS en ADHD vaker in hetzelfde rijtje genoemd worden en de combinatie vaker voorkomt. Er zijn best wat overeenkomsten.

  • @frankyvermeulen1857

    @frankyvermeulen1857

    Жыл бұрын

    Hier ADHD op 17, gegeneraliseerde angststoornis op 25 en asperger op 31 ;). Ik heb ook uiteraard heel mijn leven gecamoufleerd en weet nog maar sinds vorig jaar wat autisme echt is.

  • @ferdinandkollaard5628
    @ferdinandkollaard56285 ай бұрын

    Als je niet helemaal kan functioneren door het ontwikkelde verharde maatschappij dan krijg je vanzelf dat je minder prettig in je hoofd gaat voelen en daardoor de kans steeds groter kan worden om een kluizenaarsbestaan op te bouwen. Iets waar je niet graag aan deelneemt ontwijk je daardoor dus dan wordt je een soort gedwongen om minder deel te nemen aan de maatschappij.Zo ontstaat dus kluizenaarsleven.

  • @mariskavandasselaarofficial

    @mariskavandasselaarofficial

    5 ай бұрын

    Heel triest, maar waar.

  • @ferdinandkollaard5628
    @ferdinandkollaard56289 ай бұрын

    Het is juist zwaar op mentale vlak omdat er te weinig rekening gehouden worden met mensen met autisme. Je moet bijna net zo functioneren als iemand die geen diagnose hebt. Ondanks ze het van je weten moet het niet terug te zien zijn in het werk wat je doet want dan is het voor de werkgever een soort probleem lijkt het soms. Ik vind dat als je juist mensen laat werken met een diagnose er meer rekening moet worden gehouden en anders niet aannemen. Vaak krijgen bedrijven denk al extra geld vanuit gemeente of overheid juist door mensen aan te nemen met een diagnose. Maar dan moet er ook meer naar mensen gecommuniceerd worden anders is het geen win/ win situatie.

  • @mariskavandasselaarofficial

    @mariskavandasselaarofficial

    9 ай бұрын

    Helemaal waar! Bedrijven kunnen inderdaad geld krijgen vanuit de overheid/gemeente om het ‘risico’ te dekken. Zo hebben ze er een voordeel aan. Maar zoals je zegt wordt er vaak evengoed verlangd dat je werkt alsof je geen diagnose hebt. Erg jammer en heel belastend. Zo zorgen ze er juist voor dat deze werknemers uitvallen.

  • @ferdinandkollaard5628
    @ferdinandkollaard5628 Жыл бұрын

    Hou van schaken,dammen, kruiswoordpuzzels,quizen kijken zoals weet ik veel, de slimste,1 tegen 100, twee voor twaalf,lezen,tekenen,spelletjes op telefoon,knutselen

  • @Kikzorzzz
    @Kikzorzzz Жыл бұрын

    Ik ben nu ook in een traject om te kijken of ik ASS heb, alleen het is lastig. Aangezien mijn moeder is overleden en mijn vader vrijwel niets weet van mijn kindertijd…

  • @mariskavandasselaarofficial

    @mariskavandasselaarofficial

    Жыл бұрын

    Dat is inderdaad lastig, want er wordt juist vaak gevraagd naar ervaringen van ouders. Zijn er anderen die je goed gekend hebben toen je klein was?

  • @Kikzorzzz

    @Kikzorzzz

    Жыл бұрын

    @@mariskavandasselaarofficial Helaas niet ☹️

  • @ferdinandkollaard5628
    @ferdinandkollaard5628 Жыл бұрын

    Kan slecht tegen onrecht. Als mensen gaan schreeuwen ben ik angstig. In de maatschappij heb je nog steeds belemmeringen om als persoon met autisme aan te storen. Dan bedoel ik als je deel neemt aan het verkeer en op straat loopt.

  • @manonvorstenbosch3445
    @manonvorstenbosch3445 Жыл бұрын

    Wat voor werk doe je nu Mariska?

  • @mariskavandasselaarofficial

    @mariskavandasselaarofficial

    Жыл бұрын

    Ik werk momenteel als vrijwilliger voor MEE, als ervaringsdeskundige.

  • @manonvorstenbosch3445

    @manonvorstenbosch3445

    Жыл бұрын

    @@mariskavandasselaarofficial wat mooi! Daar heb ik ooit ook nog aangeklopt voor onze oudste. Hopelijk haal je er veel voldoening uit 😊

  • @mariskavandasselaarofficial

    @mariskavandasselaarofficial

    Жыл бұрын

    @@manonvorstenbosch3445 Jazeker! Het is een fijne organisatie. Zijn jullie goed geholpen toen?

  • @manonvorstenbosch3445

    @manonvorstenbosch3445

    Жыл бұрын

    @@mariskavandasselaarofficial ja, dat zijn we! Vriendelijk en goed te woord gestaan. Volgens mij wilde we graag dat onze oudste zoon een soort van cursus zou krijgen om beter te socialiseren. Dat boden ze wel aan, maar niet voor zijn niveau/iq (dat was te hoog of te laag.. weet ik niet meer). Uiteindelijk hebben we er dus niets aan gehad. We hebben helaas met beide jongens en ook voor mezelf al heel wat hulpverlening gehad in de afgelopen 22 jaar.... Fijne dag! ☀️☀️

  • @mariskavandasselaarofficial

    @mariskavandasselaarofficial

    Жыл бұрын

    @@manonvorstenbosch3445 het kan ook lastig zijn om iets te vinden wat precies past. Wellicht kan een autismecentrum iets betekenen. Helaas zit dat niet overal, maar een organisatie die speciaal op autisme gericht is vaak fijn. Fijne dag!

  • @m.g.358
    @m.g.3582 ай бұрын

    Niet elke vorm van autisme is erfelijk. En: het is niet aan een psycholoog of een psychotherapeut om (een vorm van) autisme te diagnostiseren, dat dient een neuroloog te doen, aangezien de 'symptomen' met het brein te maken heeft.

  • @Lablife12
    @Lablife123 ай бұрын

    Je bent niet anders maar je zelf