Hoe bereken je de Fasevolgorde?

Hoe bereken je de juiste fase om een 1-fase solar omvormer op aan te sluiten?
Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
Donaties zijn ook altijd welkom:
Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Пікірлер: 90

  • @KetelKlets
    @KetelKlets11 ай бұрын

    Ik heb overigens ook de originele Casio FX82MS waar deze Action rekenmachine een kloon van is. En dat merk je 🙂 Positief: de Action knock-off heeft een klein zonnepaneeltje aan boord waardoor de batterij veel langer meegaat en de rekenmachine zelfs werkt zonder batterij. Het zonnepaneeltje is echt en werkend, dat is namelijk lang niet altijd zo, soms zit er gewoon een solar-kleurig stripje plastic in i.p.v. een echt zonnepaneeltje. Ach, dat zijn de chinezen die we kennen en waar we van houden 😅 Nadeel: de Casio heeft een AAA batterij aan boord die veel makkelijker en goedkoper te vervangen is dan de LR1130 die de Action kloon aan boord heeft. Plus dat een AAA veel langer meegaat. Dat chinezen veel kopieëren weten we ondertussen wel, helaas zijn ze daar niet altijd even goed in. De originele Casio toont bij het uitschakelen het woord CASIO in het display en dat wilden de chinezen er natuurlijk uit hebben, anders zou het wel heel erg opvallen dat ze het cpu ontwerp gejat hadden. Helaas hebben ze daarbij blijkbaar iets fout gedaan, want de Action rekenmachine crasht regelmatig bij de eerste som na inschakelen; hij reageer dan nergens meer op. Normaal haal je dan de batterij er even uit, maar dat gaat dus niet eenvoudig bij deze rekenmachine. Oplossing: druk met je vlakke hand heel veel toetsen tegelijk in en druk dan op de ON knop. De cpu zal dan in een RESET mode schieten waarna de rekenmachine het weer doet. Had ik al verteld dat ik ook rekenmachines verzamel? 😂

  • @Dhrpedro

    @Dhrpedro

    11 ай бұрын

    Zoiets vermoede ik al want op jou kan je rekenen....👍

  • @BertPle

    @BertPle

    11 ай бұрын

    Dat zulke producten op de markt komen is toch te gek voor woorden? Worden die niet getest door de Action? Zulke waardeloze spullen wil je toch niet verkopen?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    @@BertPle En jij denkt dat een verkoper elk knopje op die rekenmachine kan duiden qua betekenis, verwachte werking én dan ook nog gaat testen of de uitkomsten juist zijn binnen het rekenbereik? Haha, dat kan ik nog niet eens en het is mijn hobby 😁 Je moet ook voor de gein de handleidingen eens lezen, dan weet je zeker dat a) niemand die leest en b) degene die het geschreven heeft zelf maar half weet waar het over gaat.

  • @BertPle

    @BertPle

    11 ай бұрын

    @@KetelKlets Je hoort als verkoper (in dit geval de Action) toch minimaal je product te testen met een paar simpele rekensommen. Zoals je zelf al schrijft loopt de rekenmachine geregeld vast. Zoiets valt dan al gelijk op en moet reden zijn om het product niet in de schappen te leggen. 2 Zinnen lezen van de handleiding en je weet dat het apparaat niks waard is. Slechte zaak dat je dit als winkelketen wilt verkopen. Over e-waste terugdringen gesproken. Dit is bijna een wegwerpartikel.

  • @Dhrpedro

    @Dhrpedro

    11 ай бұрын

    ​@@BertPlehet gaat om marge, niet om de werking.

  • @JohanVergeer
    @JohanVergeer11 ай бұрын

    Grappig om te zien, dit. Wij hebben sinds kort een 3-fasen aansluiten en in de afgelopen paar maanden hebben we al 3 keer gehad dat een van de fasen eruit lag. Toen klopten de buren dus ook aan of wij ook een stroomstoring hadden, en zei hebben met hun 1-fase aansluiting het hele huis zonder stroom en wij dus maar een derde. Dat is de eerste keer best een bijzondere ervaring.

  • @lennart13372
    @lennart1337211 ай бұрын

    Interessant, dit wist ik nog niet! Misschien ook een overweging voor het aansluiten van zonnepanen om te kijken welke fase op een zomerse dag het laagste voltage heeft zodat de kans op uitschakeling door congestie het kleinst is.

  • @RoelFloor

    @RoelFloor

    11 ай бұрын

    Mee eens. Bij mij zat het netjes op de ‘juiste fase’. Telkens uitval op zonnige dagen. Toen een aantal zonnige dagen metingen gedaan op alle drie de fases. Installatie verplaatst naar de fase met de laagste spanning. Nu geen uitval meer!

  • @BertPle

    @BertPle

    11 ай бұрын

    @@RoelFloor Tot de rest van de straat dit ook leest 😂

  • @JasperJanssen

    @JasperJanssen

    11 ай бұрын

    @@BertPleslechter dan perfect verdeeld kan het niet worden.

  • @Dhrpedro

    @Dhrpedro

    11 ай бұрын

    Ik zag laatst nog een 3 fase voltmeter op marktplaats staan, misschien ook wel handig dan?

  • @johankorten2797
    @johankorten279711 ай бұрын

    Toevallig hebben we de correcte fasevolgorde. Interessant, wist ik niet. Maar de tip van Lennart is ok wel belangrijk. Zelfde geldt natuurlijk voor verdelen van gebruikers over de 3-Fasen: meten is weten.

  • @julianm1502
    @julianm150211 ай бұрын

    Stel ik bereken de fasevolgorde (L1-L2-L3 in mijn geval) en ik sluit de omvormer aan op L1. Wie zegt dat de rest van de straat/wijk het ook juist heeft gedaan? Wellicht is daar ook door onkunde alles op L1 aangesloten?

  • @boekkie2
    @boekkie211 ай бұрын

    Vroeger voor de installatie automaten en in het begin toen hoofdzekering automaten waren. Werd er alleen maar huizen voorzien met 1 fase aansluiting op een paar huizen na die wel 3 fasen hadden. Ik werk bij liander en tegenwoordig hebben we veel verzwaringen naar 1 naar 3 fasen. Mensen gaan vaak over op elektrisch koken, zonnepanelen, elektrisch rijden en een hybride/ all electric warmte pompen

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    Dan heb ik een vraag voor jou: is Liander al overgestapt op SIM-kaarten in hun slimme meters nu er zoveel problemen zijn met het eigen CDMA-netwerk wat jullie hier voor gebruik(t)en?

  • @boekkie2

    @boekkie2

    11 ай бұрын

    We gebruiken twee netwerken, het CDMA en het LTE. De voorkeur is het CDMA netwerk. Maar als er geen bereik is dan plaatsen we het LTE netwerk. Maar Liander heeft besloten om te stoppen met het CDMA netwerk per 2035.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    @@boekkie2 De frequentie hebben jullie dus toch nog weten te verlengen?

  • @chewmonkey89
    @chewmonkey8911 ай бұрын

    Kan mij herinneren dat de buren en ik beide een smeltzekerinf op L1 hadden. Kan het zijn dat de netbeheerder er (ooit) voor gekozen heeft om L1 een andere kleur kabel in te prikken en op die manier de volgorde te bepalen (fout van de technische monteur uitsluiten)?

  • @comep9702022
    @comep970202211 ай бұрын

    Interessant en leuk om te weten. En stel je hebt een tweede zware verbruiker? Mag die willekeurig op een vd twee andere fases?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    Uiteraard, anders belast je een enkele fase teveel. Als je drie fases ter beschikking hebt, moet je de load wel zo goed mogelijk verdelen. Een omvormer is daarbij een uitzondering omdat die elke dag vermogen invoedt en niet alleen tijdens gebruik.

  • @Michel8704
    @Michel870411 ай бұрын

    En wat als je 2 omvormers hebt? Bijv 1 in schuur en 1 in huis?Gewoon fase 1/2? Gebruiken of een van die willekeurige combi’s?

  • @Tom-Lahaye
    @Tom-Lahaye11 ай бұрын

    Als je al een driefasen aansluiting hebt is het MI toch het beste om ook een driefasen omvormer te gebruiken. Uitgezonderd als je een hele zware verbruiker, bijvoorbeeld een eenfase autolader, op een van de fasen hebt en op de andere 2 fasen niet, dan sluit je beiden best op die ene berekende fase aan. In het andere geval wanneer je de belasting van verbruikers evenredig over de drie fasen verdeeld hebt zorgt een driefasen omvormer voor een zo hoog mogelijk eigenverbruik, dit natuurlijk wanneer verbruikers ook ingeschakeld worden wanneer de zon schijnt. Tevens lijkt me de kans kleiner bij een driefasen omvormer dat de boel uitschakelt doordat de netspanning te hoog wordt, omdat je het terug geleverde vermogen ook verdeelt.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    Klopt, om die reden heb ik ook een 3-fase omvormer, maar omdat 1-fase omvormers goedkoper zijn zie je die meer bij mensen thuis, ongeacht het type hoofdaansluiting.

  • @Dhrpedro

    @Dhrpedro

    11 ай бұрын

    Je kan natuurlijk ook 3 x een eenfase omvormer gebruiken. Dan ligt niet de hele 3 fase omvormer eruit als er maar 1 fase een te hoog voltage heeft.

  • @Tom-Lahaye

    @Tom-Lahaye

    11 ай бұрын

    @@Dhrpedro Is ook mogelijk. Ik heb gekozen voor micro omvormers, dan heb je dat voordeel ook als de omvormers gelijk over de fasen verdeeld zijn.

  • @alexZWL
    @alexZWL11 ай бұрын

    Zit hier op nummer 15 en zonnepanelen zitten op L1. (Op basis van slimme meter) L3 zit qua voltage op zonnige dagen 3 tot 5 volt hoger. Ben dus niet genegen om ook op L3 te gaan zitten. Wat volgens jouw berekening zou moeten. Kan het zijn dat de netbeheerder bij een 3 fase aansluiting de L1 L2 en L3 al doordraaien per huis? Dus bij mij zit dan L3 draad aangesloten op de L1 van de meter L1 op L2 en L2 op L3 en bij mijn buren dan L2 op L1 van de meter enz. Dan zouden wij namelijk niet meer moeten gaan rekenen en sowieso op L1 achter de meter de enkel fase omvormer aan te sluiten.

  • @dirckdevriez6661
    @dirckdevriez666111 ай бұрын

    Ik weet dat de 3*25 A na weghalen 80 A veel voordeliger is. Wel meet ik overdag op welke groep vele panelen in de wijk zitten met uitval risico dus teveel en welke laagste is. In de avond uren kreeg ik totaal andere uitslag van gebruikers, geen idee hoeveel een EV hebben en aansluiten op 1 fase. Wel heb ik een meter staan die elke groep controleerde en die met hoogste spanning ga ik de Accu mee laden zodat in de buurt minder uitval zal zijn van panelen. Ik heb alle 3 groepen een regelbare lader als de stroom gratis is, dus niet zomaar voor maximale gaan.

  • @GadgetFrank71
    @GadgetFrank7110 ай бұрын

    Ik ben met mijn huis all electric gegaan. Ik heb een 1 fase warmtepomp, airco, inductiekoken, oven, magnetron, airfryer, waterkoker, boilers, ev lader en een 1 fase en een 3 fase PV omvormer. Tevens een raspberry pi met een P1 snoertje die de 3 fasen meter uitleest. Ik heb alles netjes werkend en overdag een voltage van max 239V op de fasen. Ik monitor de faseverdeling en pas die eventueel aan als de buren de boel scheef zouden trekken. Dit monitoren gebeurt via Domoticz dat op de raspberry pi draait. Daarin zie ik per fase het verbruik en het voltage. Berekenen van de faseverdeling obv huisnummer lijkt mij met het oog op de toekomst hopeloos ouderwets...meten is weten!

  • @mibv

    @mibv

    3 ай бұрын

    Heb je je airco's en 1 fase omvormer op dezelfde fase hangen? Ik heb begrepen dat het handig is om deze aan dezelfde fase te koppelen, liefst in een extra meterkast in de buurt van beide apparaten, om zo de belasting van het netwerk in het huis (en er buiten) te verminderen. De idee is dan dat de stroom van de PV installatie direct naar de airco's gaan (als die 's zomers draaien natuurlijk).

  • @GadgetFrank71

    @GadgetFrank71

    3 ай бұрын

    @@mibv Ik heb zonnepanelen op Oost liggen met de 1 fase omvormer (ochtendzon); deze zit op dezelfde fase als de warmtepomp. De airco's zitten op een andere fase. Ik gebruik ze om te verwarmen en te koelen dus wil ze daarom op een andere fase hebben. Mijn 3 fasen omvormer voedt gelijkmatig in op alle fasen.

  • @johngroenen
    @johngroenen11 ай бұрын

    Heel mooi, maar als je een kleine zonnestroom installatie hebt, dan maakt het toch niet uit? Mijn omvormer kan maximaal 2200 Watt leveren op 1 fase. Met de berekening kom ik uit op L3, maar mijn oven in de keuken is al zwaarder dan mijn zonnestroom installatie..... Hoe werkt het dan?

  • @Dhrpedro

    @Dhrpedro

    11 ай бұрын

    Die fase kiezen waar de zwaarste verbruiker op zit, dan komt er het minste kw via de meter.

  • @Peter-mv1lr
    @Peter-mv1lr11 ай бұрын

    het kan ook zo? huisnummer 13 13/3= 4 rest 1 (3 x 4 = 12, 13 - 12 = 1) dus fase L1 huisnummer 18 18/3= 6 rest 0 dus fase L3 huisnummer 20 29/3= 9 rest 2 dus fase L2

  • @frankhuijbreghs1440
    @frankhuijbreghs144011 ай бұрын

    Interessant weetje echter ik woon op huisnummer 27 en had voorheen een 1 fase aansluiting op L1 ipv L3 . Zijn er misschien uitzonderingen? Nu heb ik een 3 fase aansluiting met een 1 fase omvormer op L2. Is dat een ramp?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    Nee, maar mocht je ooit weer werkzaamheden aan je groepenkast moeten doen, dan is het een mooi moment om het recht te zetten.

  • @Dhrpedro

    @Dhrpedro

    11 ай бұрын

    Lekker laten zitten als hij nooit uitvalt

  • @shy-pj6nk
    @shy-pj6nk11 ай бұрын

    En als je huisnummer vijf is en je wil de verdeling uit je hoofd berekenen hoe moet je dat dan doen want dat kun je niet splitsen

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    Hoe vaak past 3 in 5? 1x met rest 2.

  • @j.r.arnolli9734
    @j.r.arnolli973411 ай бұрын

    Huisnummer wordt door de gemeente op een gegeven moment verandert van 46 naar 230 (ivm vele appartementen in oud gebouw), dan zou m'n fasevolgorde dus veranderen?!?? Dan gaat de 'vlieger' dus niet op. 46 = fase 1 / 2 / 3 230= fase 2 /3 / 1

  • @rikvanboxtel662
    @rikvanboxtel66211 ай бұрын

    Is L1 altijd links en L3 rechts. Of legt de netbeheerder de volgorde vast zoals de huisnummer formule van links naar rechts?

  • @jefwisse1957

    @jefwisse1957

    11 ай бұрын

    Normaal gesproken is dat altijd het geval maar ik heb in het verleden ook wel meegemaakt dat de draairichting onjuist was. Dat betekent dat er dan in de meeste gevallen twee fasen moeten worden verwisseld. Aangezien ik al jaren met pensioen ben heb ik geen idee of dit tegenwoordig nog voorkomt. Zelf heb ik al jaren geen draairichting meer gecontroleerd. Misschien dat het EB hier een uitsluitsel over kan geven.

  • @rikvanboxtel662

    @rikvanboxtel662

    11 ай бұрын

    @@jefwisse1957 Als ik mijn slimme meter uitlees dan krijg ik het stroomverbruik per fase te zien. Als ik dan apparaten op de fase die links binnen komt inschakel, dan geeft de meter een stijgende stroom in L3. L2 komt wel overeen. Het lijkt er dus op dat L3 bij mij links zit en L1 rechts. Hoe 'weet' de slimme meter eigenlijk welke fase L1 is? Dit is toch gewoon een definitie kwestie. Er zit toch alleen een relatief verschil tussen de fases (faseverdraaiing), en er is geen absolute fase. Hoe doet de monteur van de netbeheerder dat? Gaat dat via kleurcodes?

  • @jefwisse1957

    @jefwisse1957

    11 ай бұрын

    @@rikvanboxtel662 Een kWh meter kan niet bepalen welke fase L1, L2 of L3 is. Het is een meetinstrument die elektronisch de stroom meet die door een geleider vloeit. In de elektrotechniek is bepaald dat de fasen met kleuren worden aangeduid. Vroeger waren dat andere kleuren als tegenwoordig (toen werden de kleuren rood, blauw groen, grijs en paars ook gebruikt). Momenteel wordt in laagspanningsinstallaties (tot maximaal 1000 VAC) de fase L1 altijd herkend doordat deze op een bruine draad is aangesloten. Zo is fase L2 op een zwarte draad aangesloten en fase L3 op een grijze draad. Het kan echter ook voorkomen dat de kleuren afwijken. Fabrikanten van laagspanningkabel gebruiken soms ook de kleur zwart voor de fasen L2 en L3. L1 is altijd bruin. In het buitenland zoals bijvoorbeeld Duitsland komt het voor dat zwart als fasedraad wordt gebruikt en bruin als schakeldraad. Dat kan soms wel eens verwarring geven, bijvoorbeeld wanneer er een elektrisch toestel zoals bijvoorbeeld een lamp in Duitsland wordt gekocht. Men is echter al jaren geleden begonnen met het harmoniseren van de draadkleuren zodat deze verschillen in de toekomst niet meer zullen voorkomen.

  • @jefwisse1957

    @jefwisse1957

    11 ай бұрын

    @@rikvanboxtel662 zie mijn reactie hieronder> (even op de antwoorden klikken zodat alle reacties naar voren komen.

  • @MrGeorgegroenewold
    @MrGeorgegroenewold11 ай бұрын

    Ik heb in juni 6 x 410WP op mijn platte dak geinstalleerd met 2 Hoymiles (1-fase) micros die aan een 3-aderige 4mm2 AC-kabel zijn 'geknoopt' en kabel loopt vanaf het dak dus direct naar de 3-fase groepenkast. Fase en nul op een 30mA aardlekautomaat en vervolgens op L1 en N op de hoofdaansluitingsrail, aardedraad op aarderail die verbonden is, ik dacht, met een 6mm2 aardekabel naar de aardepen onder de grond van mijn huis. Volgens de berekening heb ik met huisnummer 124, 14 1/3 dus uitkomst is 1 en volgorde is l1,l2,l3. Da's mooi, en toevallig zat ik dus goed, maar de keuze voor L1 was niet op basis van die berekening. Ik las spanning op L2 en L3 eerst uit, en die was wat hoger (op zonnige dag, 13u30). Verschil was slechts 2V en 3V. Maar als ik op L1, zeg, 248V zou hebben gemeten en op L2 en L3, zeg, 238V, dan zou ik toch even de fase afkomstig van die PV aardlekautomaat verhuizen naar L2 of L3 op de fase-rail van de hoofdschakelaar (64A) omdat ik dan verder verwijderd ben van 253V waarbij micro's afschakelen wegens overbelast net (op L1). Het lijkt erop dat ik dat dus eigenlijk niet zou mogen doen. Immers, als alle DIY-ers dat gaan doen dan werkt dit slimme fasevolgorde aansluitsysteem (soort randomizatie op basis van huisnummers) om de zaak op regio-niveau in balans te houden niet meer, of zie ik dat verkeerd?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    Het is een aanbeveling: enkele niet-conforme aansluitingen trekken het net niet scheef; 100 foute aansluitingen in een wijk wel.

  • @321fryslan
    @321fryslan11 ай бұрын

    Mijn huisnummer is 15-b23. Hoe werk het in dat geval?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    Jij woont in Nijmegen toevallig? Daar ligt ook een wijk met zulke nummers en onnavolgbare wegen en straatnamen. Ik heb te doen met de postbode daar. Je zou 15+2+23 verwachten, maar wellicht kun je eens polsen bij wat huizen in de buurt, dan leidt je dat wel af.

  • @peter-keetfm3577
    @peter-keetfm357711 ай бұрын

    @ketelklets Geldt dit ook voor het buitengebied.? Hier in de straat zijn 4 huizen/bedrijven op een straattrafo aangesloten. Betreft huisnummers 10, 10a, 12 , 14 en 29. Ik ben met een setje van 4 panelen met Aps test draaien en die vallen uit. (op L1) nou heb ik de spanning gemeten over de 3 fasen in de onderverdeler tot mijn verbazing hier de spanningen. Bij de slimme meter zullen deze nog hoger liggen. L1 254.8v L2 252.8v L3 252.0v In de nacht is het ook ruim 240v. Toch maar eens contact opnemen met Enexis. Meting gedaan met een Fluke 83 multimeter. Tips.?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    Inderdaad contact opnemen met Enexis, in de nacht moet de netspanning 230V zijn, die ligt bij jou 10V te hoog. Zie: kzread.info/dash/bejne/p35pr8iTaJiXgKQ.html

  • @Dhrpedro

    @Dhrpedro

    11 ай бұрын

    Ik zag laatst nog een 3 fase voltmeter op marktplaats staan, kan je continue het voltage op alle drie de fases checken.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    @@Dhrpedro Dat doet vrijwel elke 3-fase kWh meter ook.

  • @peter-keetfm3577

    @peter-keetfm3577

    11 ай бұрын

    @@Dhrpedro Met een Fluke 83 is het prima te doen hoor per fase. Hang hem een tijd aan een fase en de functie hold max werkt dan prima. @KetelKlets Het gaat sneller als verwacht Enexis pakt het snel op en krijg ook netjes emails van de status. Er is een meting gedaan en spanningsproblemen waar genomen. Er wordt een kleine aanpassing gedaan om het probleem op te lossen. (Ik denk straattrafo trap lager) Het zou mij benieuwen. Dan kan ik mijn 4 panelen uit gaan breiden naar 12 (die ik heb liggen) en uiteindelijk naar 30.

  • @peter-keetfm3577

    @peter-keetfm3577

    11 ай бұрын

    @@KetelKlets Ik gebruik Homewizard maar kan geen spanning er mee uit lezen. En dat is heel erg jammer. Ik had gehoopt dat het kon via API via Home Assistant. De Tp-link HS110 kan dat wel. Ik gebruik naast de tussen stekkers ook de 1 als de 3 fase Homewizard din module voor in de meterkast helaas geen spanning via API uit te lezen.

  • @pascalwesolek
    @pascalwesolek11 ай бұрын

    Grappig om te zien hoe ze dit doen zonder ingewikkelde databases ect. Beetje offtopic vraagje.. ik meen mij te herinneren dat er bij een 3 fase aansluiting ook 3 kabels naar binnen moeten komen. Ik heb 3 fase 400V aanduiding op de meter en de L1 ,L2 en L3 aanduiding staat aan op de slimmemeter. Echter lopen maar 2 kabels naar binnen. Hoe verdelen ze dat dan naar de 3 fases?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    4 zelfs, L1, L2, L3 en de Nul. In jouw geval lijkt het dan een 1-fase aansluiting te zijn (L + N) maar waar een driefase meter op zit. Tussen die twee draden zul je 230V meten terwijl je tussen bijvoorbeeld L1 en L2 400V meet.

  • @pascalwesolek

    @pascalwesolek

    11 ай бұрын

    ​@@KetelKlets interessante situatie dan. Ik zal eens bij Enexis navragen. Ik heb wel een 3 fase omvormer hangen.. dat lijkt me dan nogal spannend. Ik denk dat het een 1x 80 ampère aansluiting is.. daar vind je weinig meer over, maar lijkt me de enige mogelijkheid. Vorige jaar was een van de hoofdzekeringen gesprongen door kortsluiting, toen viel een Lx weg en ook maar een deel van het huis had geen stroom meer.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    @@pascalwesolek Dat moet je meerdere draden hebben dan die je nu benoemt. Die zitten vaak wel in dezelfde mantel.

  • @user-ru2ub8yz2u
    @user-ru2ub8yz2u11 ай бұрын

    Ik kom met jou rekensom uit L3,L1,L2. En ik heb huisnummer 21. Dan zou dit moeten kloppen?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    Klopt

  • @user-ru2ub8yz2u

    @user-ru2ub8yz2u

    11 ай бұрын

    ​@@KetelKlets Dank je wel voor je goede info. Ik volg jou kanaal al een hele tijd en complimenten ook voor de heldere info en de eenvoud hoe jij het de technische zaken verwoord op jou kanaal. Complimenten👍vriendelijke groet, Bert.

  • @freshsmash183
    @freshsmash18311 ай бұрын

    Het lijkt me wel net zo verstandig om mensen die rest/modulo niet kennen best ook niet in de stoppenkast te laten klussen.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    Je bent nooit te oud om te leren.

  • @newepidemix8072
    @newepidemix807211 ай бұрын

    Ik heb er als Vlaming toch even zwaar moeten over nadenken over jouw bijdrage. Als ik nauwlettend de foto bekijk in het begin van de video, valt het mij op dat er maar 1 zekering is geplaatst onder de teller. Mijn vermoeden is dus dat het om een 1 fase aansluiting gaat. Er zijn nog 2 vrije zekeringen beschikbaar.Ik heb geen weet over welk type net het gaat. 3 maal 230V of is het toch 3 maal 400V met neutraal? Nog zo een bedenking die ik mij dan maak. Die aansluitdoos met die bewuste zekeringen. Is deze geplaatst door de distributiebeheerder en verzegeld? Allemaal vragen die ik mij wel stel. Hier in Belgie word zowiezo minimaal 2polig gezekerd bij mono en 4polig bij een 400+N net. Uitzonderlijk 3polig bij een 3maal 230V net. En heel belangrijk, als klant heb je er in princiepe geen toegang toe. Verzegeld. Nu ja, elk land heeft zijn reglementen. Waar het voor mij op neer komt is nu. Bij jullie laat ik een PV instaleren en die firma of eventueel de doehetzelver maakt die aansluitdoos open, sluit de omvormer aan en plaatst dan er een zekering bij volgens het huisnummer? Bizar als je het mij zou vragen.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    In Nederland kennen we (gelukkig) geen 3x230V meer (met spanningsvoerende aarde 😧), alles is hier 3x400V+N. De woning in de foto heeft inderdaad een 1-fase aansluiting waarbij er wel 3-fases binnenkomen (dat is vaak standaard voor eventuele toekomstige uitbreiding). Kastje is inderdaad verzegeld en alleen de netbeheerder mag erbij. Waar de doe-het-zelfver of solarinstallateur komt kijken is bij en plaatsen van een 1-fase omvormer op een 3-fase groepenkast. Het is dan van belang dat de omvormer op de juist fase wordt aangesloten om overbelasting of scheef trekken van het net te voorkomen. Nog wat weetjes: in België zie ik inderdaad tweepolige automaaten met C-karakteristiek terwijl wij in Nederland eenpolig schakelen met B16 automaten. Alles aardlek is hier 30mA m.u.v. sommige vaste aansluitingen zoals een solar omvormer, die zit vaak achter 100mA of 300mA. Tot slot is het grootste nadeel van oude 3x230V aansluitingen in België, dat je daar je EV niet met 3-fase kunt laden; alleen enkelfase werkt dan (wegens het afwezig zijn van de nuldraad en 400V spanning tussen de fases).

  • @newepidemix8072

    @newepidemix8072

    11 ай бұрын

    @@KetelKlets Nu die 3X230 zal eerder uitzondering zijn op de regel. Maar kan nog steeds. Mijn ouderlijk huis had (of heeft het nu nog?) zo'n net. Alles ondergronds. Dus wie zou de kost dan gaan willen dragen om alles op te breken en te verniewen. Inclusief HS cabine. Maar dit terzijde. Elk land heeft dus zijn reglementen. Hier in Belgie moet er een 300mA aardlek na de teller. Frankrijk is dat 500mA. Maar dan kan elke rail zijn eigen aparte lekstroom schakelaar hebben. Nederland weet ik niet. Info hierover meer dan welkom. Ben wel als oud installateur nogsteeds nieuwsgierig. Hier in Belgie mag je dan na die 300mA (principieel verzegeld) dan verder aan de opbouw van de verdeling verder gaan. 100, 30 en eventueel 10 mA aardlek. En dan komt voor mij de grote klucht naar boven. Vochtige ruimtes moeten op een 30mA. Voor mij geen probleem. Maar wat als er op die 30mA zich een fout voordoet hoger dan 300mA? Kan er over meepraten. Alles ligt er dan uit. Waar ik nu woon is het zelfs nog erger. Hoofd 300mA. Tussen 100mA. Dan nog eens 30 mA voor de badkamer. En dit gewoon omdat het niet anders kon dat er tussen de metergroep en de hoofdzekeringkast er een langere kabel loopt. Samen met het niveau verschil. Heb het 1 maal meegemaakt. Elec boiler gaat in de fout. Kan gebeuren. Maar alles maar dan ook alles lag er uit. Waar ik ergens wil op komen is het volgende: 300mA voor niet kritische kringen. Licht, gewone stopkontakten. 100mA voor weet ik veel. 30 mA vochtige ruimtes, Afwas - Wasmachine en droogkast. Eventueel de elec boiler. 10mA nog een zoiets. Tuin? Jacuzzi of zwembad? Begrijp me niet verkeerd. Het zal zijn doel wel hebben die extra veiligheden. Maar liefst niet ten koste van het comfort.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    @@newepidemix8072 Wat jullie nu hebben hadden wij ook tot in de jaren '80: natte groepen (30mA) en droge groepen (500mA). Tegenwoordig zit ALLES achter 30mA, behalve solar omvormers, die zitten vaak achter 100mA of 300mA om afschakelen door capacitieve stromen (door bepaalde weertypes) te voorkomen. Maar al het andere, van lamp tot wasmachine tot computer tot oplaadpunt voor de auto, zit achter 30mA. De moderne EV oplaadpunten mogen aardlek karakteristiek A hebben i.p.v. B (ivm DC stromen) wat positief is omdat kar-A goedkoper is dan B (we blijven Nederlandsers hè). Vanaf de hoofdschakelaar loopt ofwel alles naar verschillende aardlekschakelaars waar weer groepen achter zitten of (en dat zie je tegenwoordig meer) gebruikt men aardlekautomaten (B16/30mA bijvoorbeeld in één behuizing) zodat bij een aardlek alleen die specifieke groep afschakelt. Een gele indicator geeft dan aan dat het een aardlekfout was ipv overbelasting. Wat betreft 3x230V: ons laatste huisje had 3x230V en ik heb daar een video van gemaakt: kzread.info/dash/bejne/dIOFmpt8ntiWoNI.html (daar zie je ook dat ze van 3x230V op 4 draden naar 5 draden gaan, dus de nuldraad ligt aan de aarde doorverbonden). Wat betreft de bekabeling: in feite kan die bekabeling toch hergebruikt worden wanneer er een N aan wordt toegevoegd?

  • @marcelfotografie6046
    @marcelfotografie604611 ай бұрын

    Ik vind het niet super duidelijk met de berekeningen met breuken of optellen van de digits. Doe het gewoon in twee keer: 1) 34/3 = 11.3 2) rond het antwoord af naar beneden (dus neem het gedeelte VOOR de komma) 3) 34 - 11 x 3 = 1 Als je een slechte rekenmachine hebt die eerst 34-11 doet, moet je het misschien in twee keer doen. Of je doet 11x3 - 34 en vergeet het minteken. Of je gaat naar Google en typt: 34 mod 3

  • @hobbykip

    @hobbykip

    11 ай бұрын

    Haha, dan is t geen slechte rekenmachine maar gewoon troep😂

  • @wesselspeed4
    @wesselspeed411 ай бұрын

    Is de titel 'faseverdeling berekenen' niet veel logischer? Dit heeft toch niks met fasevolgorde te maken?

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    Nee, de faseverdeling gebeurt na de hoofdaansluiting, de fasevolgorde gebeurt in/voor de hoofdaansluiting.

  • @GeorgeBoot

    @GeorgeBoot

    11 ай бұрын

    Fasevolgorde zegt volgens mij idd meer over de draairichting van de fase’s. Zou je er een 3-fasemotor op aansluiten, welke kant draait hij dan op. In jouw voorbeeld hebben alle 3 de huizen de fasevolgorde van 1-2-3, alleen het startpunt is anders. Maar sommige huizen hebben ook 3-2-1 enz.

  • @JasperJanssen

    @JasperJanssen

    11 ай бұрын

    Volgorde is idd de draairichting. Die gaat lang niet altijd “normaal”, ook als het zo bedoeld is.

  • @AMPijnappels

    @AMPijnappels

    11 ай бұрын

    @@KetelKlets Fasevolgorde dekt ook niet de volledige lading; de fasevolgorde bepaalt namelijk ook het draaiveld. Bij particulieren nauwelijk interessant, maar in de industrie erg belangrijk. Het heeft dus wel degelijk met verdeling te maken van lasten in de wijk (niet iedereen in de wijk op L1 zonnestroom terugleveren bijvoorbeeld). Daarnaast zijn er netbeheerders die bij het plaatsen van de meter al rekening houden met het huisnummer en deze verdeling voor jou uitvoeren. In mijn geval is dat bijvoorbeeld gedaan, mijn L1, L2 en L3 zoals die vanaf de slimme meter naar de hoofdschakelaar gaan zijn volgens de P1 meter in werkelijkheid L2, L3, L1.

  • @h.e.verheijden8083
    @h.e.verheijden808311 ай бұрын

    Als je een drie fasen aansluiting hebt bij zonnepanelen altijd overgaan op drie fasen omvormer. Als je je gebruikers zo als het hoort over drie fasen verdeeld bijvoorbeeld L1 wasautomaat, L2 droogautomaat, L3 vaatwasser, dan heb je maar een van de drie stroomvreters op zonne energie. Dus twee derde van de gebruikers voed je uit het net. De rest gaat van je opbrengst van je panelen gaat dan tegen kleine vergoeding naar netbeheerder. Zolang nog gesaldeerd wordt is dit niet zo erg maar als de afbouw daarvan doorgaat dan wordt het een heel erg onvoordelig plaatje.

  • @KetelKlets

    @KetelKlets

    11 ай бұрын

    Onjuist, dit staat volledig los van de salderingsregeling, het verschil tussen de fases trekt de slimme meter zelf al recht. Er is immers maar één telwerk wat draait en één waarde voor actueel vermogen. Hoewel P1 de belasting per fase toont gaat er maar één waarde richting P4 (de netbeheerder). Probeer het maar eens uit: als jij 1kW trekt op L1 en 1kW invoedt op L2, dan toont jouw meter 0.000 kW actueel vermogen.

  • @BoyvanHeugten

    @BoyvanHeugten

    11 ай бұрын

    Salderen doe je niet per fase, maar over alle fasen heen. En maar goed ook. Als ze dat ooit nog aanpassen dan ga ik emigreren

  • @renoutvoijen262

    @renoutvoijen262

    11 ай бұрын

    Technisch wél correct. Maar financieel inderdaad (zoals @KetelKlets aangeeft) altijd gesaldeerd ín de meter (tenminste met de huidige stand van de techniek/politieke regels). Aangezien deze video over het Technische balanceren gaat: ja, graag de juiste fase selecteren: omvormer+EV bijvoorbeeld.