Haringhuizen NL: Kerkklok Hervormde Willibrorduskerk

Музыка

Haringhuizen NL: Kerkklok Hervormde Willibrorduskerk
De Willibrorduskerk is een eenbeukige kerk gelegen aan de Dorpsstraat 5 in het Noord-Hollandse Haringhuizen. De kerktoren heeft drie geledingen en een achtzijdige spits. De kerk staat op een kunstmatige terp waar omheen het dorp ligt. De kerk wordt gebruikt voor diverse culturele activiteiten, zoals exposities, concerten, tentoonstellingen, etc. De Willibrorduskerk is een oude kerk maar kent wel veel bouwstadia. De eerste steen werd gelegd in 1325. Omdat de kerk in fasen werd gebouwd (met verschillende funderingen waardoor de kerk begon te verzakken), werd tussen 1470 en 1475 een zo goed als nieuw godshuis gebouwd.
Het mechanisch torenuurwerk stamt uit 1920. Op de vloer liggen nog oude grafzerken.
In de 19e eeuw werden het koor en de noordbeuk wegens bouwvalligheid afgebroken en werd de toren verlaagd. Zo kreeg de kerk de afmetingen die hij nu heeft. Vanaf de reformatie is de oorspronkelijk voor de rooms-katholieke eredienst gebouwde kerk in gebruik bij de hervormden.
Sinds 1973 staan zowel kerk als toren ingeschreven als rijksmonument in het monumentenregister. hervormden. In 1988 is de kerk door de Hervormde gemeente Haringhuizen overgedragen aan de Stichting Oude Hollandse kerken (SOHK). De stichting restaureerde de kerk in 1993 grondig en sindsdien vinden er onder verantwoordelijkheid van een plaatselijke stichting allerlei culturele activiteiten plaats. Ook is de 'theaterkerk' te huur voor het sluiten van het burgerlijk en/of kerkelijk huwelijk, of voor een uitvaartplechtigheid. Sinds 1996 wordt er door twee inwoners van Haringhuizen tien maal per jaar een Willibrordusvesper georganiseerd. De kerkmusicus Willem Vogel zette voor deze vieringen gedichten van Nicolaas Beets, C.S. Adema van Scheltema en Ida Gerhardt op muziek. Op 28 mei 2017 komt na 21 jaar een einde aan deze vieringen en verliest de Willibrorduskerk na 542 jaar zijn laatste religieuze functie.
De klok wordt met de hand geluid.
Gegevens van de klok
Naam: Willibrordus
Gieter: Steven Butendiic
Slagtoon: F¹
Diameter: 110 cm
Soort as: Rechte as
Gewicht: 840 Kg
Gietjaar: 1475
Opschrift: IC HEET WILLIBORT ENDE BID GOD DAT HI ONS VREDE VERLENEN MOCT ENDE ALLE DODEN HEMELRIIC MI MAECTE/ STEVEN BUTENDIIC INT IAER ONS HEREN M CCCC LXXV.
Met grote dank aan dorpsbewoner Adriaan Rodenburg dat ik de klok mocht luiden!
Opname: Vrijdag 1 September om 14:45 (Trouwdienst)

Пікірлер: 12

  • @gerdschirmacher7352
    @gerdschirmacher73524 жыл бұрын

    Wie schön daß dort noch mit dem Seil geläutet wird. Ist das noch generell so oder kann die Glocke auch elektrisch geläutet werden?

  • @NielsvanderGiessen
    @NielsvanderGiessen6 жыл бұрын

    Prachtige klok! Apart half wiel zit eraan en de klok moet best hoog worden opgeluid. Is dit niet slecht voor de klok met het toch redelijk dunne profiel? Ik neem aan dat deze balk de historische luidbalk is? Het is in elk geval wel gebruikt als krukluidas toen er nog onderzetting onder zat, wat nog goed te zien is. Bedankt voor deze mooie video!

  • @everttreur9590
    @everttreur95906 жыл бұрын

    Mooie klok!

  • @dutchbikerbloke
    @dutchbikerbloke6 жыл бұрын

    Mooie klok, kundig geluid!

  • @Orgelix
    @Orgelix6 жыл бұрын

    Sehr schöne Glocke! Schönes Video!

  • @laerburg
    @laerburg6 жыл бұрын

    Wat een pracht! Trots dat ik die Steven Butendiic regelmatig mag luiden.

  • @thierrypauwels
    @thierrypauwels6 жыл бұрын

    Lekker lang uitluiden !

  • @laerburg

    @laerburg

    6 жыл бұрын

    Drie minuten luidt hij uit.

  • @erikmeidoorn1745
    @erikmeidoorn17456 жыл бұрын

    Vrij Dunwandige Klok Daarom klinkt ie Zo Machtig Vergelijk de Geerteklok 1175 kg 124 cm es1 Geertekerk Utrecht

  • @engelbertschoormans
    @engelbertschoormans6 жыл бұрын

    De klok is een beetje kort van toon

  • @laerburg

    @laerburg

    6 жыл бұрын

    Heb er geen verstand van maar heb begrepen dat dat met het hoog opluiden te maken heeft.

  • @NielsvanderGiessen

    @NielsvanderGiessen

    6 жыл бұрын

    Dat is het niet hoor! De klepel blijft niet op de klok liggen. Klokken van Butendiic zijn wel vaker wat 'dof'. Dit is natuurlijk te wijten aan het profiel wat deze gieter gebruikte.

Келесі